|
|
| נשלח ב-16/1/2005 01:08 |
|
| |
מפיסטו
נראה לי שרב"צ לא התכוון לשאלה אם אנחנו יודעים על מה הזולת מדבר, אלא לעובדה שיש לנו חוויות סובייקטיביות פרטיות שרק לנו יש גישה אליהם כמות שהם. ולמרות שאפשר לייצג אותם באמצעות מלים, אי אפשר להעבירם כפי שאנחנו חווים אותם ושהפרטיות הזאת הוא מה שהופך אותנו לחיים וקיימים. האם יש לך מחלוקת על כך?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2005 01:12 |
|
| |
"פעמים רבות נוטה המתדיין להציג את עמדת החולק עליו בצורה מגוחכת, לא הגיונית ולא ריאלית. בכך הוא לכאורה זוכה בעמדה המסייעת לו לתקוף את העמדה החולקת, שכן אין זה קשה ללעוג לדבר לא הגיוני ולא ריאלי. זהו סימן מובהק למחלוקת שאינה לשם שמיים, והיא מלמדת כי כוונת המתדיין היא לזכות בויכוח ולנצח, ולא הכוונה החייבת להיות כוונת היסוד – לברר את האמת."
http://www.nrg.co.il/online/11/ART/853/616.html
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2005 01:28 |
|
| |
גם_וגם
רב_צעיר
אהבתי את המאמר,
אך יש לחלק בין בני אדם מוחצנים למופנמים [החלוקה "קצת" גסה]
המוחצנים -סובלים מבדידות חיצונית
המופנמים-סובלים מבדידות פנימית
המוחצנים, כל עוד יחלצו מהבדידות החיצונית הם לא ירגישו בבדידות [אין להם עולם פנימי משלהם]
בעוד המופנמים [בעלי עולם פנימי עשיר] הם אלה שמרגישים בדידות גם כאשר נחלצו מהבדידות החיצונית.
כאשר שני אנשים בונים יחד עולם פנימי עשיר הם יוכלו לחלוק בניהם כמה רגעי חוויה משותפים.
דבר המצוי אצל אנשים קרובים [בד"כ אצל נשואים] שאינם צרכים להחליף מילה ואף לא קטעי ניבים סתומים כדי להבין* אחד את השני.
מספיק-
פגישה, חצי פגישה, מבט אחד מהיר,
קטעי ניבים סתומים - זה די...
ושוב הציף הכל, ושוב הכל הסעיר
משבר האושר והדוי...
[רחל]
[*"אינני מדבר על הבנה שכלית גרידא"]
ולסיום-
הסיפור הידוע על ר' אריה לוין זצ"ל שהיה הולך לרופא עם אשתו והיה אומר "כואבת לנו הרגל של אשתי".
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2005 01:35 |
|
| |
רב,
וישנה הבדידות שבה אתה כל כך לבד עד שאתה מרגיש שכל ההוויה הקיומית עומדת ומביטה בך ושותקת, מתבוננת מה יהא עליך. יש משפט נפלא בספר של א. נ. גנסין, "אצל":
יוצא אדם יחידי השדה ושם הבדידות מציצה לו מכל זוית
ובאמת, אין צורך לנסות ולהסביר את רגש הבדידות בתחושות ראשוניות יותר (כמו חרדה). בדידות היא רגש ראשוני דיו.
חוסר האפשרות לקבל ממקור חיצוני אישוש לדעות שלנו, או כמו שביטאת זאת, לדעת שכוונתו של זולתך קולעת לכוונתך, הוא המאפיין הבסיסי של קיום בעולם שאין בו התגלות (כלומר העולם הזה).
(וגם זו אמירה טריוויאלית )
תוקן על ידי - מאן_דבעי - 16/01/2005 1:39:09
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2005 01:52 |
|
| |
"לפעמים פוגשים אדם וכבר למחרת שוכחים אותו, אבל כשפוגשים אדם אמיתי, זוכרים אותו כל החיים"
(אלעזר מן שך)
שמעתי אותך איש מלחמה-
כשהקירות סגרו עליך
וצרים מלהכיל היו חדריך
נלחם בכל האמצעים
כאילו חייך נתונים היו -
בכפות ידיי.
להיות לך לים
שגליו סוערים
בלבך
קראתי אותך גיבור חיל
מעדיף למות בנסיבות הרואיות
רק לא מבדידות
עוטה עליך שריון של צב
בצאתך לצוד טרף באישון ליל
עט על כל משב אהבה קל
כמוצא שלל רב.
להיות לך גל נישא ורם
שועט אלי חוף
נגמר... ונעלם.
ראיתי אותך
בלי החומות, חשוף
כשלבך פרש כנפיים
קנאתו עלתה לשמיים
למעוף הפרפרים .
הבאת איתך-
חוויות לניתוח.
היופי נטף לך מהפנימיות
טיפטף אט אט לתוכי
ונמרח -
על הסלעים הקרים
שבלבי.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2005 02:02 |
|
| |
' אמנות האהבה' \ אריך פרום. ספר מומלץ בחום.
< כל הספר עוסק בבדידות כאיום קיומי. >
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2005 07:20 |
|
| |
בחגוי הסלע
בסתר המדרגה
לא נחש מצאני
לא נץ.
קול דממה דקה
נתת
לי
להשמיע.
כמה כוח נדרש לי,
כמה שמחה,
ולמרות הכל -
שירת הים שלי
בלי תפים ובלי מחולות
רק "אשירה"
חרישי.
[פ.ד.ל]
תוקן על ידי - אמשלום - 16/01/2005 7:38:51
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2005 08:16 |
|
| |
"לא טוב היות האדם לבדו".
הרב סולוביצ'יק מדבר הרבה בספרו איש וביתו על כך שהתורה אינה מדברת כאן על בעיה פונקיונלית של תפקוד פחות טוב כאשר האדם לבדו אלא על כך שהמהות הפנימית שלו היא לבד.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2005 08:18 |
|
| |
"לא טוב היות האדם לבדו".
הרב סולוביצ'יק מדבר הרבה בספרו איש וביתו על כך שהתורה אינה מדברת כאן על בעיה פונקיונלית של תפקוד פחות טוב כאשר האדם לבדו אלא על כך שהמהות הפנימית שלו היא לבד.
נראה שהפתרון על פיו הוא בחיי הנישואין שהם סוג אחר לגמרי של קשר
מסתבר שקשר וירטואלי בפורום אינו מוציא את האדם מהיות לבדו...
וכדברי משה איכה אשא לבדי ...
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2005 02:28 |
|
| |
רב צעיר, הבדידות הקיומת היא חלק מהטבע שלנו, או שמא פרי התרבות המערבית?
יש עדויות על כך מכל התרבויות?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2005 07:22 |
|
| |
שומע,
כתבת: "נראה שהפתרון על פיו הוא בחיי הנישואין שהם סוג אחר לגמרי של קשר"
ולי נראה, שאדם שאינו מורגל ו/או מסוגל ביצירת קשר (ובמובן מסוים, כיוון רבצי לכך שכולנו כאלה, אם הבנתי נכון), לא יעזרו לו חיי הנישואין, אם בכלל יגיע עדיהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2005 10:31 |
|
| |
רב צעיר
ולי גרמה רשימתך אושר והתרוממות רוח.
באמת.
הזכרת את הבדידות הפנימית שגורמת לנו אומללות, כזו המכריחה אותנו לחפש משהו שימלא אותה.
והרגשתי איך הלב מתמלא בי, ואיך הוא נזכר במה שבאמת הוא התשובה לבדידות - המילוי הפנימי שרק זכירת אלוהים יכולה למלא.
ונמלאתי באותו העדנה...
אמת אמרת, אנחנו בנויים ככה שמצד אחד אנחנו רעבים נפשית, תדיר, למשהו - ומצד שני כל מערכת יחסים עם אדם אחר, ותהיה העמוקה והיקרה ביותר, אינה שורדת במצב עמוק וממלא אלא לזמן מה, ושוב אנו שבים לאותה בדידות פנימית, המכריחה אותנו לשוב ולחפש, לשוב ולזכור...
כי כשטוב לנו מדי אנחנו שוכחים.
זה כל היופי. שהאדם מאליו מחובר לאלוהים, ושום מילוי אחר לא יבוא במקומו.

|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2005 16:26 |
|
| |
אמשלום,
במערכת הנישואין יש סוג של חיבור שלא קיים במערכות אחרות, והחיבור בין בני הזוג הוא בעל אופי שונה מכל מערכת אחרת.
ברוב מערכות היחסים אדם נמצא במערכת כדי להשיג משהו מהשני והוא לא מתייחס באופן ישיר ואמיתי למהות של חברו אלא רק לפן שמעניין אותו ולא לכל האדם.
מערכת נישואין מאפשרת התיחסות מלאה לאדם השני וקבלתו על כל מה שיש בו כמו שהוא, מה שמאפשר אפילו קירבה פיסית (בקירבה הזו מתאחדות שתי אפשרויות הפוכות - קבלה מוחלטת או ניצול מוחלט).
אמנם נכון שרגעים כאלו של הכרת השני אותי ואני אותו הם מעטים - אולם יש גילוי שכינה גדול יותר מזה?
תוקן על ידי - שומע_כעונה - 17/01/2005 16:34:49
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2005 17:00 |
|
| |
שומע,
א. אני מניחה שאתה מתכוון למערכת של זוגיות "רומנטית", ולאו דוקא לנישואין.
ב. "מערכת נישואין מאפשרת התיחסות מלאה לאדם השני וקבלתו על כל מה שיש בו כמו שהוא, מה שמאפשר אפילו קירבה פיסית (בקירבה הזו מתאחדות שתי אפשרויות הפוכות - קבלה מוחלטת או ניצול מוחלט)." -
זה שהיא מאפשרת, לא אומר שזה אכן קורה.
איני מבינה למה כוונתך בביטוי: "מתאחדות" - האם אתה מתכוון שהן משתלבות ופועלות כאחת, או שמא מנטרלות זו את זו?
ג. אני מסכימה שיש בזה גילוי שכינה, אבל האם הוא אינו יכול להתקיים במערכת של חברות אמת, שאין לה פנים "רומנטיים"?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/1/2005 00:24 |
|
| |
אמשלם,
במערכת יחסים רגילה אנשים מתיחסים לחלק של האדם השני הגלוי אליהם ומעניין אותם, הדבר נכון גם במערכת רומנטית למרות ששם החלק הניכר הוא גדול יותר והמטרה היא לא נצלנית.
אולם, ישנן מערכות יחסים שבהם האדם מתיחס אל הצד הנסתר שבחברו.
הבעיה שהאשכול דם עליה היא בחוסר היכולת של אנשים להגיע לשיתוף בגלל העובדה שיש להם צד פנימי שאף אחד אחר לא יכול להכיר
כאשר אדם אחר מסכים להכיר בחברו, ולדעת שיש לו צד נסתר שהוא אינו יכול להכיר אותו ובכל זאת, ואולי דווקא בגלל המסתורין שבו הוא אוהב אותו ורוצה להשיג אותו יש גאולה לתחושת הבדידות. האהבה האמיתי קורית כאשר אדם מוכן להכיר בבדידות שבי ורוצה להיות שותף אךלי בלי לנסות ולחשוף הכל על השולחן. בבחינת דברי רות לבעז מדוע מצאתי חן בעיניך להכירני ואני נכריה. ההכרה האמיתית בכך שאני נכריה.
שיתוף כזה הוא טבעי יותר למערכת נישואין שבה יש התחיבות הדדית שמחיבת הרבה מעבר לעניין הגלוי שבני הזוג מגלים זה בזה. דדוקא הנכונות לבתחייב גם כשאין עניין אחד בשני מאפשרת (כמובן, לצערנו לא מחייבת) שיתוף אמיתי גם בחלק הנסתר.
מסיבה זו ממש הקפידו חכמינו על צניעות בין בני זוג כדי לשמור על אי ההכרה המלאה - שלא תתגנה בעיניו
 |
|
|
|
|
|