|
|
| נשלח ב-3/5/2007 08:00 |
|
| |
דרום
<יש רבנים בארץ ישראל שיודעים לבאר את התלמוד על פי פשוטו ואמיתתו, תוך כדי הכרת המציאות וביאור סברותיו,>
אולי,
אבל מה שאתה אומר טעון הוכחה. בצורה יותר מפורשת מכלל הן אתה שומע לאו. ואם יש לך נטיית לב לבית מדרש של גדול מסוים ותלמידיו, עדיין אין זה הופך אותם למעתיקי השמועה האולטימטיביים. תשים לב גם ממי הרב טל לקח הסכמות לסםריו.
|
| נשלח ב-3/5/2007 20:12 |
|
| |
[quote]
ואני לא באתי אלא לבאר את דברי הרב שמואל טל...
כל דבריו של הרב טל מכוונים למטרה אחת, הקץ לנמיכות הרוח והמסרים המגומגמים, מצווה ליישב את ארץ ישראל, וגם מצווה להשתדל ולעשות מעשים לביצוע המשימה, וגם תודה לה' שהביאנו עד הלום, וכמובן שמדינת ישראל היא הביטוי המעשי לכל הנ"ל, אבל מכאן ועד התגמשות ונמיכות קומה מפני המדינה ומנהיגיה הדרך רחוקה...
הוא פשוט דוגל בשיטה של התמקדות בעיקר, לימוד תורה קיום מצוות וישוב ארץ ישראל, ולא בשום טקס שקשור למדינת ישראל.
[/quote]
דרום_חוקר:
עתה, משהצבת עצמך כמי שיכול להשיב לשאלות, אשאלך בבקשה לגבי מה שהסברת, ולא במסכת שאין אנו אוחזין בה:
מה יום מיומיים?
אם התפישה היא כי יש להתמקד בעיקר, בלימוד תורה ובקיום מצוות (ומצוות ישוב א"י היא רק אחת מהן), ולא בשום "טקס שקשור למדינת ישראל", מה השתנה היום הזה מכל הימים?
דומה הדבר - להבדיל אלף אלפי הבדלות - למי שכל מעשי ה' כשרים בעיניו ומובנים וברורים, עד שהמשחית נוגע בו גופו. האם רק כאשר רואים את לשונו של רבי חוצפית המתורגמן לוחכת עפר, רק אז יוצאים לדרך חדשה?
אם זה העיקר, מאי שנא "ההתנתקות"?
מדינת ישראל כבר פינתה פעמים רבות אזורים שנכבשו במלחמה, את סיני לאחר מבצע קדש, את פסגת החרמון ואזור קונייטרה, את סינוי שוב - כולל עקירת ישובים - לאחר חתימת הסכם שלום עם מצרים, את טאבה לאחר תום הבוררות הבינ"ל, חלקים מהערבה עם חתימה על הסכם השלום עם ירדן, ועוד.
האם לאחר פינוי ישובי פתחת ימית עדיין היה מקום להמשיך ב"טקסים שקשורים למדינת ישראל", ואילו לאחר פינוי ישובי רצועת עזה, המצב שונה?
שלמה המלך העניק לחירם מלך צור במתנה שטחים באזור החולה של היום.אני מציע, בחג הסוכות הבא, לדלג עליו בין האושפיזין. מוייסר כזה, אי אפשי להזמינו לסוכת החג. יש לחפש מישהו אחר במקומו. אולי את ינאי מלכא, שאע"פ שהרג את חכמי הסנהדרין, הרי שכבש את עזה ושרף את מקדש דגון בתוכה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2007 20:19 |
|
| |
"שלמה המלך העניק לחירם מלך צור במתנה שטחים באזור החולה של היום.אני מציע, בחג הסוכות הבא, לדלג עליו בין האושפיזין"- הגם שלמה באושפיזין? באיזה יום ובאיזה קהילות מזמינים אותו?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2007 20:31 |
|
| |
דרום חוקר, עמדתו של הרב טל לגיטימית והגיונית לחלוטין (לא שהוא צריך אותי לאישור) אך אני מצטרף לשאלתו של מואדיב, האם התנתקות היא סיבה מוצדקת לכזה מהפך אידאולוגי? אא"כ לא שמענו וזו דעתו של הרב טל מימים ימימה, ואז אין לשאלתי מקום. דבר נוסף, הקץ לנמיכות הרוח והמסרים המגומגמים (ההדגשות במקור), האם כל דעה הפוכה מדעת בית מדרש מסוים היא נמיכות רוח ומסר מגומגם? או שמא אפילו כל דעה המציעה מורכבות היא מסר מגומגם? יש אפשרות לחלוק גם בלי יחס כזה כלפי דעות אחרות. אני לא מכיר את הרב טל ואת בית מדרשו (למעט אמירות ומאמרים כאלה ואחרים) אך אני מקווה ביותר שאין הם שייכים למקומות שחושבים שכל האמת היא מנת חלקם, וכל החולק הוא טועה ומטעה,ואין לו חלק בתורת ישראל. ביטויים כגון אלה מזכירים דעות שכאלה. אך אני מקווה שטעיתי בפרשנותי, ואז אני לוקח את כל דברי בחזרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2007 21:15 |
|
| |
דרום,
אני חושב שאתה מציג את מה שאמר הרב טל בצורה פשטנית מדי שמתעלמת מאפשרויות ביניים.
ראה, הרב לא הכריז על התנתקות מהמדינה אלא על התנתקות מן התרבות המערבית, והכרזה שתרבותנו צריכה להיות מבוססת רק על עקרונות אימננטיים שנשאבו מהתורה ולא על שום דבר חיצוני, ואת כל זה קראתי בנקודה עוד לפני ההתנתקות. על זה עצמו כדי בזיון וקצף.
א. מפני שחסידי הדעות הללו אינם מהססים להשתמש במיטב מנעמי אותה תרבות קלוקלת שהם יוצאים נגדה (אילו היו חדלים לפחות להעזר באנטיביוטיקה הטמאה, פרי מחקריו של גוי נתעב ללא שום ריח תורה, זה כבר היה מקטין את הבעיה איתם בערך בחצי).
ב. מפני שהוא עדיין, למיטב ידיעתי, לא הראה שום עקרון נפלא חדש בתורה שלא ידענו קודם. לכן, כפי שכתבתי לעיל, האידאולוגיה שלו הופכת לסוג של גורואיזם המבטיח למי שישקיע שם את חייו השגים רוחניים נפלאים בעתיד. נדמה שעמנו כבר עבר כמה אנשים כאלו.
כל זה לא קשור בכלל ליחס למדינה. להיפך: בעמדות האלו הוא דומה באופן מפליא למי שנמצאים כביכול בקוטב הנגדי, אנשי הר המור וחסידי ר"צ טאו. כל הקורא את אגרות הרועים של הרב טאו ואת החוברות שמפיצים הממלכתיים רואה מייד שמדובר באותו סוג של פנטזיונריות ריקה ושחצנית.
עוד עמדה שהרב טל חולק עם השיקוף שלו היא התפיסה המרכזניקית לפיה המדינה חייבת להיות בעלת משמעות דתית עילאית. ברגע שמקבלים את ההבל הזה (ומיחסים אותו לא רק לתחיית ישראל בארצו אלא למנגנון המדינה בפועל ממש, לחב הכנסת ג'מאל זחאלקה ולסמל שצועק שלושים שניות זוז) נשארות רק שתי אפשרויות: לראות במדינה את כסא השם בעולם ולא לתת לעובדות לבלבל אותך, או להתייחס אליה כאל משכן השטן ומקור הרוע. הניצים מכאן ומכאן אינם מוכנים לחשוב על הרעיון לפיו מדינת ישראל היא קיבוץ של יהודים שנמאס להם ממצבם הרע בארצות נכר, שהקימו כאן מדינה על בסיס של סנטימנט היסטורי, ושאיתרע מזלם להקלע למצב בו עליהם לעמוד נגד ערבים (וגם כמה יהודים) הקמים עליהם לכלותם.
ושוב, אותו סוג של צנטרליזם, מבית המדרש של אלו הסבורים שציר הסיבוב של כדור הארץ עובר בישיבה המרכזית העולמית, מביא את הרב טל גם לתפיסת הקונספירציה לפיה גירוש היהודים מגוש קטיף נעשה לא בגלל שמנהיגי המדינה השתכנעו בכך שזהו צעד נבון וחשוב, ואפילו לא בנסיבות פחות מחמיאות כמו הסתבכותו של שרון בפרשת האי היווני, אלא כקונספירציה של הממסד השטני החילוני נגד השם יתברך. לא פחות! מדהים לראות איך אדם יכול להיות שוטה כל כך, נפוח כל כך, עד שהוא לא רק מיחס לישיבה שלו ולחידושים שלו על הרשב"א משמעות כלל ישראלית, עולמית, קוסמית וגלקטית, אלא שהוא גם בטוח שעל זה דנה קונדוליסה עם וייסגלס בפורום החווה. השם ירחם.
ובסופו של יום, גם הוא וגם רבם של אנשי הר המור קראו להצביע ש"ס בבחירות האחרונות, גם הוא וגם הם בדרך להפוך לעוד כת חרדית מאד מאד מוזרה. ישמחו החרדים בהם וישמחו הם ברבותיהם החרדים. הם ממש מגיעים אחד לשני.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2007 21:54 |
|
| |
שנרב,
לא הרב טל ולא הרב טאו המציאו את הרעיון ש"לישיבה שלו ולחידושים שלו על הרשב"א משמעות כלל ישראלית, עולמית, קוסמית וגלקטית". אם אתה רוצה תרד על "נפש החיים". אמנם לא מוזכר בספר השם וולוז'ין, אבל ברור לו שהעולם תלוי בתורה, ועיקר התורה בדורות העלובים הללו היא ממלאך אלקים הגר"א..
כמי שטורח לקרא את אגרות הרועים של הרב טאו: הוא לא טוען שעל עקירת התורה דנו קונדוליזה וויסגלס. הוא טוען שהם לא יודעים מה באמת הם עושים, כמו שאנשי העליה השניה לא ידעו מה באמת הם עושים. אף אחד לא יודע מה הוא עושה חוץ מ"אנשי אמונה" היודעים "לקרא בכתב החרטומים של ההיסטוריה". אני דוחה את הטלאולוגיה הספציפית הזאת אבל לא חושב שהיא מגוחכת כי אני תומך כעיקרון בטלאולוגיה- ראה הפולמוס שלי עם מציץ באשכול מתי צרה היא עונש?. באשר לתמיהה שעלתה למעלה על עמדה הפוליטית, אני מסכים שאין שום שאלה עליך באופן אישי. בכל זאת מעניין שבצה"ד גם אלה שאינם קוקיסטים גדולים נוטים לכל הפחות להיות ימנים "ביטחוניסטים", מסתבר שזו דרך לא להתרחק ממדורת השבט.
נ.ב.
כן יש לרב טאו נטייה קונספירטיבית מסוימת שלא הייתה אצל הרצי"ה. כך, בדבריו שרוצה ללמד תנ"ך בגובה העיניים וכו'. אבל זה בטל בשישים ואפשר לקבל את תורתו גם בלי זה.
תוקן על ידי nmzilber ב- 03/05/2007 22:00:06
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2007 22:37 |
|
| |
שנרב, למרות שדעותי רחוקות מאוד הן מדעותיו של הרב טאו, והן מדעותיו של הרב טל...
קשה להגיד שאין הבדל בין לקחת אקמול, לבין לשאוב מרכיבים תרבותיים. בעוד לקחת אקמול הוא תיקון סדר החיים, מרכיבים תרבותים נוגעים לחיים הרוחנים והן הדתיים. החילוק פה יכול להיות פשוט, דברים שהם דרך כל האנושות (מלבוש, תרופות, נסיעות) לבין דברים שהם תרבותיים- רוחניים (מוזיקה, פילוסופיה, דת)
דבר נוסף, אני באמת לא מבין מדוע אתה חושב שאם תצליח להגחיך כל עמדה, כך תוכל להוכיח את טעותה ושרק אנשים טפשים\פנטזיונרים\וכד' מאמינים בעמדות כאלה. האם אתה באמת חושב שהרב טאו חושב שישנה קדושה בח"כ זחאלקה?! ועוד דבר שלא הבנתי מדבריך, האם המחשבה שיש למדינה משמעות דתית היא הבל? או רק אם חושבים שחייבת להיות למדינה משמעות כזאת אז זה הבל?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2007 00:26 |
|
| |
קצת הסברים
מי שקורא את דברי הרב טל, מקבל את הרושם כאילו הוא אומר, בואו נכנס לבית המדרש, נסגור את הדלת, ובכך נפתור את כל הבעיות. (כולם כתבו על דברים אלה שהם טיפשיים, ובצדק)
ועל כך באו דברי ההסבר, נכון שזה מה שהוא אמר, אבל הוא לא שואף לנאיביות מסתגרת, הוא שואף לזקיפות קומה ועצמאות, תוך כדי עמידה על העקרונות. ע"כ הסבר על מה שנכתב.
שאר מה שנכתב בדברי הכותבים, אני מסכים לגמרי, אמנם שהיתי קצת בתורת החיים (וגם כעת חזרתי מביקור אצל המגורשים), אבל אני כשלעצמי אומר הלל ביום העצמאות, וכפי שנתבאר בדברי הכותבים.
ראיתי הרבה סרטי זוועה של אנשים פרטיים ברגעי הפינוי, ואני יכול להבין בהחלט את מי שאיננו רואה יותר קשר לטקסי מדינת ישראל, עד היום לא נעשה כזה מעשה במדינת ישראל, בכזה קנה מידה, אמירת הלל היא משהו רגשי, ואני מבין בהחלט את מי שאיננו מסוגל יותר לומר הלל ביום העצמאות.
נראה לי שצריך קצת להתחכך עם המגורשים, לראות איזה סרטים הם מציגים בבר מצוות שלהם, כעת ראיתי אמא שבבר מצווה של הבן שלה היא הולכת להציג את חורבן ביתם, ולבסוף בניין ירושלים, ורק אח"כ יקל להבין אותם ואת מנהיגיהם.
האנשים האלה היו עד תמול שלשום חוד החנית של המתנחלים, מקום שני ברמת הסיכון אחרי חברון, מסירות נפש ממש, הם לא הפכו את עורם, הם פשוט לא מסוגלים.
לא רגשות נכתב כאן אלא היגיון של בני אדם, הם ממשיכים להאמין בישוב הארץ, בפתיחות מחשבתית, בלימוד מקצוע, אבל מתוך זקיפות קומה ועצמאות, וזה דבר המתבקש מאליו.
הרב טל הוא אדם עצמאי בהנהגת הציבור שלו, הוא מעולם לא סייג את את האמת שהיא נמצאת בכיסו, הוא מארח בישיבתו הרבה מחכמי ישראל, ומה שהשתמע מדברי כאילו האמת נמצאת נמצאת אצלו, זה מעשה ידי להתפאר, עלי התלונה.
|
|
| נשלח ב-4/5/2007 00:57 |
|
| |
ועוד הסבר קצר
הרב טל דוגל בהנהגת הציבור כפי האמור
"נכנס רבן גמליאל אצלו ומסר לו סדרי נשיאות אמר לו בני נהוג נשיאותך ברמים ..."
כך שמי שמנסה להבין את מליצותיו ודבריו, צריך להתחשב גם בעובדה זאת, אבל הוא רחוק מלהיות מסתגר תמים.
|
| נשלח ב-4/5/2007 01:09 |
|
| |
.
דרום חוקר:
הבה נפריד בין עמדה רגשית - שאין חולק על הלגיטימיות שלה (וחס וחלילה אינני שופט אף אחד על רגשותיו, מה עוד שיש לי הזדהות עמוקה וכו') - לבין עמדה הלכתית.
על העמדה ההלכתית, לא ענית:
מה יום מיומיים?
nmzilber :
תודה על תיקון הטעות, המהירות מהשטן, הטעות ממני.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2007 02:05 |
|
| |
מואדיב
תקציר קצר
הכותבים ציירו את הרב טל כנאיבי מסתגר
על כך באו דברי שהוא בהסתגרות מתכוון לעצמאות ולא לנאיביות
אני כשלעצמי חושב שעדין לא השתנתה ההלכה בנוגע ליום העצמאות
הרב טל חושב שהשתנתה ההלכה וכעת אין אומרים הלל ביום העצמאות
מדוע? כי לא ניתן לנתק את ההלכה מהחיים, לא ניתן בשם הדת לבקש מאדם שמרגיש נבגד מהמדינה, שיעמוד ביום זה ויודה לה' על המדינה.
הרב טל מאז ומעולם לא הרגיש כפוף לטקסי המדינה, הוא לא עבר כאן מהפך רעיוני רגשי, אבל המציאות הוכיחה לו שצריך לשנות כיוון בהנהגת הציבור, לא עוד קשר כל שהוא לטקסי המדינה, אלא ניתוק מוחלט.
זה יפה שיש מסרים מורכבים חכמים, אבל אותם מסרים כבר לא תקפים, כי החיים גרמו שהם לא רלוונטים.
כל זה דעתו של הרב טל, ולבאר את דעתו אני באתי, ניתן להסכים ניתן לחלוק, אבל לא ניתן להתעלם מההיגיון שיש בדבריו, ולצייר אותו כאדם מדומיין בעל אמוציות, כי בדבריו יש היגיון.
|
| נשלח ב-4/5/2007 07:27 |
|
| |
[דר"ח,
כתבת - "זה יפה שיש מסרים מורכבים חכמים, אבל אותם מסרים כבר לא תקפים"
אכן, גישה כזו בהחלט ניתן לקבל כהגיונית, רצינית ומנוטרלת מאמוציות, כאשר אתה בן 16. אדם מעט מבוגר יותר, יודע שהעולם מורכב ודורש התמודדות חכמה, ושמסרים בלתי מורכבים הם לא רק רדודים, אלא הרבה פעמים ממש מסוכנים...]
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2007 09:41 |
|
| |
.
דרום חוקר:
אני מנסה לראות אם הבנתי נכונה:
לשיטתו של הרב טל - כפי שאתה מביאה - אמירת הלל ביום העצמאות היא "מטקסי המדינה" ?
ואני לתומי חשבתי שמי שתיקן לומר הלל ביום העצמאות, עשה זאת מסיבות דתיות-הלכתיות. עד היום לא ידעתי כי "המדינה" (ועדת הכנסת לסמלים וטקסים? ) היא שקבעה לומר הלל.
אגב, אם המדינה קבעה זאת, מדוע זה הוחל רק על יהודים דתיים?
ושוב אני חוזר ככלב השב על קאו:
במה "בגידת המדינה" במהלך פינוי ישובי חבל עזה גרועה מ"בגידתה" בפינוי פתחת ימית למעלה מעשרים שנה לפניכן?
מה יום מיומיים?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2007 10:34 |
|
| |
דוקא בקטע הציוני אני לא מבין מה רוצים מהרב טל -
פינוי גוש קטיף כפי שתופסים אותו המפונים ותומכיהם הוא בסה"כ סימפטום של תופעה כוללת ורחבה ששותפים לה חלקים רחבים מהציבור: המדינה שבעבר נתפסה כבעלת משמעות ערכית כלשהי (דתית או ציוניות-חילונית) ושואפת למטרות ערכיות (שלום, סוציאליזם, א"י השלמה או אור לגויים) נתפסת כיום יותר ויותר ככלי משחק בידי חבורת ציניקנים מושחתים, שמתחרים ביניהם למי יש תיק פלילי יותר עבה ומי שינה את עמדותיו הבסיסיות וזגזג יותר פעמים ממקום למקום.
מהלכים דרמטיים כמו פינוי הגוש (למטרה שעדין לא ממש מוגדרת - בניגוד לפינוי הישובים היחיד שקדם לה, פינוי סיני, שהיה למטרה מוגדרת וברורה) או לחילופין דרך ניהול המלחמה בלבנון נתפסים כמהלכים שמהותם העיקרית לאפשר לאנשים מסויימים לשרוד בעמדת הכוח - ובמציאות כזו אני בהחלט יכול להבין סוג של יאוש שלא היה קיים פעם.
כמובן שאני לא טוען שהשחיתות נולדה היום. יתכן אף שהיא הייתה גדולה יותר בתקופת מפא"י. אבל, בעבר היה לפחות תמהיל של איזה מרכיב אידאולוגי. היה ברור מי שייך למפא"י ןאלו עמדות יש לו ומי שייך לחרות. אנשים שלחו ידים לצלחת אבל לא מכרו את 'עצמם' ובעיקר את הציבור תמורתו.
אגב, גם בני בריתו החדשים של הרב טל הם סימפטום של התופעה הזו. הציבור החרדי (ובעיקר שס) הופך להיות מרכיב יותר ויותר חשוב בהנהגת המדינה, לרבות בשאלות של צבא וביטחון, בלי שהוא כלל נאלץ לשאת בתוצאת ההכרעות שהוא שותף להן - וזו הציניות בשיאה. אלי ישי יושב במטבחון המדיני ומחליט בשביל רבבות אמהות אם הבנים שלהם יצאו למלחמה או לא, ואף אחד לא נרתע מהבעיתיות של זה. בעבר החרדים לא היו מעזים בכלל להתערב בסוגיות כאלו.
בקיצור, אני בהחלט יכול להבין את היאוש מהמדינה ואת התחושה שמשהו השתנה (בהסתייגות קטנה שתובא בהמשך).
מואדיב,
על איזה עניין הלכתי אתה מדבר? האם יש הלכות ליום העצמאות? האם היה ופיספסת את תפילת ערבית של ליל החג אתה מחפש מניין להשלים בו 'לכה דודי' במנגינת 'על הדבש ועל העוקץ'?
גם ההלל ברוב המקומות הוא חלקי וללא ברכה, כלומר אמירת תהלים שגרתית, ודאי לא בעלת אופי הלכתי.
האין,
הניסיון שלך לחלק בין החלקים הכשרים והטמאים של המודרנה בעייתי. המדע המודרני לא נוצר בחלל ריק. האקמול לא הומצא בישיבת הסנהדרין ביבנה או אצל חכמי התו"ס או בכל חברה מסורתית אחרת, אלא בעולם המודרני שהוא חבילה של ערכים, תרבות וגם מדע שמתאפשר לאורם. בכך שהרב טל נהנה מהתוצר המדעי, הוא גם נהנה בעקיפין מהאטמוספירה הכפרנית החילונית שהוא נוצר בה.
כנ"ל לגבי צה"ל והמדינה -
יכול הרב טל לדבר גבוהה על פחיתות ערכו של צה"ל ועל קטנות קומתם של מפקדיו. בשורה התחתונה, קיומו של צה"ל (אפילו בשעות משבר ותחת הנהגה פוליטית שערורייתית) הוא מה שמאפשר את חייו בביטחון יחסי בהשוואה לתקופות בהן לא היתה מדינת ישראל ולא היה צה"ל (אם כי היו לא מעט גדולי ישראל, חלקם גדולים יותר מגדולי דורנו שהרי אם ראשונים כבני אדם וכו', ועדין זה לא מנע מהמשחית לחבל ולטבוח).
בכך הוא לא שונה מכל ביקורת חרדית אחרת כנגד המדינה והציונות שנעשית מתוך הנאה ובטחון בציונים, וכאותו מעשה ברב מבריסק שנזף בקנאי שהפגין נגד המדינה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2007 10:59 |
|
| |
ממללא, אני מודה שהחילוק בין החלקים הכשרים והטמאים במודרנה הוא בעייתי, אך לדעתי חוסר החילוק הוא בעייתי אפילו עוד יותר. החילוק שעשיתי נראה לי הגיוני ביותר. וכמו שכתבתי, אם במנהג גויים, ישנם חילוקים בין מנהגי ע"ז לבין סתם מנהגים, אז אפשר לעשות השלכה, שע"ז בימינו היא תרבות וכו', בעוד לקחת אקמול זה דבר אנושי. אני לא מספיק בקיא בנושא, אך אפילו לדעתי מי שהחמיר ביותר במנהגי גויים, כמו הגר"א, עשה חילוק בין דברים שאם הגויים לא היו ממציאים אז יהודים היו צריכים להמציא, למען נוחיות, רפואה וכו' (אוטו, אקמול) , לבין דברים שהם תרבותיים ואין בהם צורך ליהודי (ואף יכול להיות נניח, שהוא היה אוסר מלבוש מסוים שיש בו אמירה תרבותית, אולי כמו גי'נס?), כרגע לא עולה בדעתי המקור לדברים, ולכן אני אומר זו בלשון ספק, אך גם בלי מקור, הסברא עדיין נראית לי ישרה.אך אני מודה שהדברים עדיין אינם חדים מספיק. (עם כל הכתוב לעיל, זו ממש לא דעתי)
|
|
|
|
|