|
|
| נשלח ב-6/5/2007 00:26 |
|
| |
נדב
כל מה שכתבת נכון וצודק
בעבר כתבת על למדנות שעושים בציונות ובמדינה, וגם אותה למדנות נובעת מתופעה זו של החשבת הפולוטיקה מעל התיאולוגיה (הכל קודש), וכאמור אין צורך לכך, יש חיים ארציים פשוטים ומעשיים, ואין צורך לתלות בהם תילי תילים.
אבל
אם הרב טל היה ממלכתי היה אפשר להאשים אותו בכל הנ"ל, אבל תפיסת עולמו קרובה לתפיסה החרדית, והם אינם ממלכתים ולא עושים למדנות במדינה ובציונות (בנקודה זו החרדים צודקים כי הם חושבים פשוט וישר), כך שמניעיו של הרב טל הם שיקולים מעשיים, אני אצור דגם של אדם דתי לאומי שלא רוצה למצוא חן בעיני אף אחד, ולשם כך הוא נותן דגש להסתגרות ולעצמאות.
ועוד דבר, דווקא בפסיכולגיה ובתורת הנפש יש לתורת ישראל הרבה מה להציע (יותר מהפסיכולגיה החילונית), למשל בכדי למנוע פשע לא נלך לספר לילד על כל האפשרויות העומדות לרשותו ולבסוף נשכנע אותו לא כך, אלא נכניס אותו לאוירה חיובית מתחילה, זה נקרא "לא תחיה כל נשמה", כך שאם הרב טל רוצה ללמוד דברים מתוך התורה עצמה, הוא מדבר על המקומות שבהם יש לתורה מסר ברור ומוכח, וחבל להתכופף מפני התיאוריות הכלליות.
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 06/05/2007 0:24:49
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2007 08:57 |
|
| |
בע"ב,
תיאוריית הקונספירציה שלך ותיאורית ה'מרד ברבש"ע (=הרבש"ע של הדתיים-לאומיים-'אמוניים' שדבק באף שעל) היא אותה פארנויה שנובעת מסוג של שגעון גדלות. הרי גם אם נמתח קו ונכליל את כל הציבור הסרוג יחד, נגיע ללא יותר מ - 8% מהאכולוסיה, שיעור שרחוק מלהוות איום על מישהו. גם ברמה הציבורית, אני לא מרגיש שהציבור, לרבות החילוני-שמאלני, מרגיש שנאה כלפי הציבור הסרוג בכללותו. אלא מאי? אותם אלו שרגילים לחשוב שהם ורק הם (ולא רב מניין ישראל - החילוני, או רב בניין ישראל - התורני) יודעים מה ההשלכות המטאפיזיות של כל מלחמה שמתרחשת, חושבים מצד שני שכל מהלך מדיני/פוליטי שלא מסתדר להם בא במיוחד נגדם.
הרבה יותר פשוט לראות במהלך הזה צעד פוליטי/ציני שבא לשרת מטרות פוליטיות/ציניות, והוא לא שונה מצעדיו הקודמים של מי שחולל אותו, עת הסתובב בגבעות יש"ע כשהוא חמוש בזמביש והצהיר שדין נצרים כדין ת"א והיה חביבם של האדמו"רים החרדיים - כי זה מה ששירת אותו פוליטית ואפשר לו לשרוד.
אם הציבור הד"ל ימשיך לבחון כל תופעה במנותק מההקשר הפוליטי/האינטרסנטי ולראות בכל מהלך מלחמת קודש שהוא מגוייס אליה דתית - הוא ימשיך להיות פראייר, גם אם תחושת הקדושה שבפראייריות מנחמת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2007 20:24 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | |
שלמה המלך העניק לחירם מלך צור במתנה שטחים באזור החולה של היום.אני מציע, בחג הסוכות הבא, לדלג עליו בין האושפיזין. מוייסר כזה, אי אפשי להזמינו לסוכת החג. יש לחפש מישהו אחר במקומו. אולי את ינאי מלכא, שאע"פ שהרג את חכמי הסנהדרין, הרי שכבש את עזה ושרף את מקדש דגון בתוכה.
|
|
ההערה הזאת נשארה ללא מענה, רציתי רק להביא מעט בעניין,
בספר דברי הימים ב' (ח,ב) נאמר:
"והערים אשר נתן חורם לשלמה בנה שלמה אותם ויושב שם את בני ישראל"
וישנם פילפולים שונים בפרשנים ליישב את הסתירה ולהסביר איך יתכן ששלמה מסר לחירם את הערים,
משמע שאכן ישנה קושיה בעניין.
או כדברי התוס':
ואם תאמר איך כרת שלמה ברית עם חירם מלך צור, דכתיב (מלכים א, ה) "ויכרתו ברית שניהם", והכתיב "לא תכרות להם ברית ולא תחנם", ובכל אומות עובדי עבודה זרה איירי כמו "ולא תחנם"?...........שמא חירם מלך צור גר תושב היה".
ויש מאמר שלם של הרב יעקב זיסברג:
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/hamaayan/vitur1-2.htm
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2007 17:55 |
|
| |
הועלו כאן טענות שונות כנגד הראיון המדובר:
1. מאי שנא ההתנתקות מחילולי שבת?
2. איך הרב מיישב את הערצתו החדשה לחרדים לכך שהם אלו שמכרו אותו באוסלו וימשיכו למכור אותו בעד נזיד עדשים?
3 הדיבורים המעורפלים על בניית דיאטה ופסיכולוגיה יהודית עצמאית תוך כדי שהרב משתמש בתוצרי הטכנולוגיה.
ושאר טענות ומענות מוצדקות שאין המקום לפורטם.
אולם חוששני כי הפירכות הנ"ל, למרות נכונותם, לא מגרדות את מהלך המחשבה העומד מאחורי הדברים.
שנרב אפיין את מהלך המחשבה החרדל"י כ'פנטזיונרי-מילניריסטי' וטען כי הוא קדם להתנתקות. בכתב העת 'ארץ אחרת' מספר 38 ישנו מאמר בעייתי, אך מעניין למרות הכל, של שלמה פישר הטוען כי רבני החרד"ל מתמודדים עם המודרניות דרך פיתוח 'שיח מהותני' המדבר על מהויות קבועות, הידועות כמובן רק להם, המכריעות את הגוון האינסופי, לכאורה, של המציאות האנושית.
חברנו מואדיב תקף את השיח על 'רבני החרד"ל' בטענה כי אין דעותיהם שוות.
אני רוצה להציע כאן כמה ציטטות מזכרוני ולטעון כי יש כאן משהו משותף.
1. יוסף בן שלמה: "אם אין לנו זכות על חלק אחד מארץ ישראל אין לנו זכות על שום חלק מארץ ישראל.
2. לאחרונה הוציאו חוגים מסויימים את כתביו של הוגה נשכח, כמובן ששכחו שהוא נשכח בצדק, בשם שבתי בן דוב. קראתי פרסומת בעיתון מקור ראשון לספרים והם ציטטו את ציטטת המחץ: "גם אם נשיב את יהודה ושומרון והכל יסתדר, הרי שר החוץ האמריקאי יקראת את הברית החדשה בכנסייה, והכל יתחיל מחדש.
3. לזה אני רוצה להוסיף את הדיון של פישר הנ"ל. חכמי הפורום זוכרים מן הסתם את האשכול הארוך ביותר בתולדות הפורום על מצעד הגאווה. באותו אשכול דנה אםשלום במאמר של ניל מנוסי שאפיין את המאבק כמחלוקת האם מתחברים לשונה או לא. ההמוסקסואל לא מסוגל להתחבר למין ההפוך בעוד הסטרייט כן.
אם נוסיף לכך את כל השיח סביב ההתנתקות כבגידה בעם הנצח שלא מפחד מדרך ארוכה, כמדומני שאפשר להבחין כאן בקו מחשבה מופשט שאינו ניתן להפרכה. לפנינו אמירות המתחזות לטענות אך הם בלתי ניתנות לא לאימות ולא להפרכה. יש כאן נסיגה מהתהום של המורכבות האנושית העובדתית אל עבר שיח מופשט המדגיש את עניינים שבתודעה על חשבון המציאות החיצונית.
כמו תמיד, שכר עבירה עבירה. הדגשת המופשטת והתודעה יוצרת בעייה קומיניקטיבית בלתי פתירה. נניח לדוגמא שאני תמכתי בהתנתקות וכעת אני חוזר בי. משמעות התמיכה והחזרה היא בנאלית ביותר: ישנה בעיה מציקה אובייקטיבית של כמה מליוני פלסטינים בשליטתינו, חשבנו שמהלך כזה או אחר יקל במקצת את הבעיה, והנה היא רק החמירה במקצת.
אבל רק תגיד לחברה הללו שאתה מתחרט והם נכנסים להתחרפנות טוטלית. מבחינתם אין אחוזים של תמיכה\התנגדות למהלך. מבחינתם הכל עניין תודעתי מוחלט: או שאתה בוגד בדרך הארוכה של עם הנצח או שאתה בעד.
זוכרני היטב את צהלות השמחה שלהם עם פריצת אינתיפאדת אל-אקצה והמלחמה האחרונה. מבחינתם הוכח סופית שהכל עניין תודעתי גרידא. מי רואה כאן מיליוני פלסטינים? הכל בתודעה. אם עם הנצח יחליט להאמין בדרך הארוכה הכל יפתר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2007 18:12 |
|
| |
כידוע אני משתייך לאסכולת תשמ"ד והתחום העיקרי שלנו זה החרדים ולא מיזורוחניקים, אז חשבתי שהנגדה לחרדים תהייה ממין הענייין.
בניגוד לחרד"ל החרדים הרי מאמינים באמונה תמימה ואין להם צורך באמונת דעת ובהפשטות. החרדים משלמים מחיר יקר עבור הויתור על אמונת דעת: צמצום תמונת העולם, אי-לימוד ספרי מחשבה, וכדומה. אולם לצד המחיר יש לאמונה התמימה רווח עצום: הגמישות האינסופית של האידיאולוגיה החרדית.
אם נקח לדוגמא את האידאולוגיה הכי משפיעה כיום על החרדיות, הלא היא השילוב של ספרי המוסר הפסימיים יחד עם תנועת המוסר הליטאית, אני מציע לזכור את האפיון החד של עמנואל אטקס את הגותו של ר' ישראל סלנטר כ'אדישות תיאוסופית'.
בכתב העת 'ציון' האחרון סוקר בני בראון (הידוע כמייסד האסכולה) את תולדות אגודת ישראל בפולין ומאפיין אותה כ'אדישות אידיאולגית'.
לחרדים אין שום צורך לעגן את האידיאולוגיה שלהם במהויות מופשטות. הם משנים הרי את האידיאלוגיה כמו גרביים. וכבר צווח כאן רג"ס על השינוי ביחס לרבנות הראשית. אם הבריסקער רוב ראה בה תועבה, הרי הרב אלישיב ויתד נאמן רואים בהשתלטות עליה את ההישג הגדול.
יש לפלפל טובא באמונת דעת אל מול האמונה התמימה והשלכותיה לגמישות הפוליטית-אידיאולגית של החרדים, אבל אין לי כוח יותר. יבוא מציץ וישלים.
וכן מרת אםשלום שהבטיחה לי שתסכם כאן את מאמרו של פישר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2007 18:58 |
|
| |
צרצף
להעיר על רעיון האמונה התמימה שהעלת, הרי תלוי במה מדובר - כלפי השואה נעשו מאמצים כבירים לישבה באמונת דעת.
ללמדך שתלוי מה הנושא - אלא:
הואיל והקמת המדינה חסרת משמעות דתית (להוציא סטמר) גם התהליכים המדיניים ההיסטוריים אף הם נטולי יחס.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2007 20:19 |
|
| |
צרפרף,
גם בשמאל החילוני שכלתני יש אנשים שסבורים שבלי קשר למציאות בפועל, המהות המטאפיזית שטנית הקרויה 'כיבוש' היא מזיקה בטחונית והיא גם הסיבה לכל בעיה במדינה (הווארט האחרון ששמעתי היה של כבוד שר הביטחון שייחס את אירועי טדי לכיבוש), ואין לבחון את היחס למציאות הזו על בסיס המציאות בשטח. למשל, גם אם ברור שנוכחות צה"ל בעוטף ג'נין מסכלת טרור, נסגה משם תמיד תהיה עדיפה בלי קשר לתוצאות בפועל, שאותם המנגנון הדתי-שמאלני יתרץ שוב בחטאים כיבושיים.
הכיבוש משחית הוא ה'עם הנצח...' של הוגי השמאל. גם התהיה שלך על 'שלשה מליון פלשתינאים' לא הוגנת - למי בדיוק יש היום תשובה לבעיה הפלשתינאית? אתה מתכוון למו"מ? 'התכנסות' חד צדדית? החיאת היוזמה הירדנית משנות ה - 80?
העדר מוצא מעשי כל שהוא של הבעיה משאיר את חילוקי הדעות בינך לבין המתנחלים במישור תיאורטי מופשט. זה אולי לחם חוקקם של חוקרי האקדמיה, אבל כמו כיכרות רבות ממאפייתם, זה חסר כל ערך מבחינה פוליטית-מדינית.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2007 22:59 |
|
| |
צרפרף,
לא אפיינתי את מהלך המחשבה של "רבני החרד"ל" אלא את אלו עליהם כתבתי. אתה יכול, לדוגמה, לחלוק מכאן ועד הודעה חדשה על דעותיהם של אנשים כמו הרב מלמד והרב אבינר, אבל אי אפשר בשום פנים ליחס להם שלילה גורפת של החברה וגישה של "מהפכה או כלום" (בניסוח הלניניסטי: ככל שיהיה יותר רע יהיה יותר טוב). ההפך הוא הנכון.
בענין המהותנות, גם כאן דומה שאתה לא מאפיין נכון. קח לדוגמה את אמירתי של בן שלמה שציטטת. מה "מהותני" בה? האיש טען שמבחינת הזכות, אין להבדיל בין שכם לתל אביב ובין עזה לכפר מל"ל. קשה מאד להתווכח על הטענה הזו.
כמובן, אילו היה בן שלמה מזהה את הזכות המוסרית עם המעשה הפוליטי, כלומר אילו היה טוען שאין משקל לאילוצים ושחובה עלינו לתת את אותו היחס לכל חבל ארץ בלי תלות בנסיבות, אזי היית צודק בטענותיך כלפיו. למיטב הבנתי זה לא כלול בטיעון שציטטת. להיפך: חשוב מאד להעמיד בפני חלקים מסוימים בשמאל את המראה הזו, שיבינו שלפי מערכת הערכים שהם מציגים אין מקום לשהות של יהודים בשום חלק של ארץ ישראל, ושיגזרו מכך את המסקנה הדרושה: לכו מכאן, כמו שאמר מוחמד דרוויש, וקחו אתכם גם את מתיכם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2007 23:55 |
|
| |
.
http://www.hazofe.co.il/web/newsnew/katava6.asp?Modul=24&id=56993&Word=&gilayon=3089&mador=171
|
|
|
|
|
ב-ט' באייר פירסם העיתון החרדי "במשפחה" כתבה על הרב שמואל טל (אחיו של נחום לנגנטל), ראש ישיבת "תורת החיים", שישבה בגוש קטיף. התברר שהגירוש "החזיר אותו בשאלה", ולתהליך הכפירה שותפים כל רבני הישיבה ותלמידיה: הישיבה עברה כולה, ובאופן מוחלט, למחנה החרדי ולמשמעת רבניו. ביום העצמאות האחרון התפללו שם ערבית רגילה של חול, וכמובן שלא הניפו את דגל ישראל.
בין היתר, אומר שם הרב טל: "אנחנו לא חוגגים את יום העצמאות... הקושרת בחבילה אחת את המלכות שהפכה למינות, את האנשים שחברו יחדיו כנגד מלכות ה' בעולם... ההנהגה [הישראלית] בכללותה על כל מרכיביה... היא מלכות הקוראת תיגר כנגד מלכות ה'... יש כאן שתי מלכויות הסותרות זו את זו באופן מובהק, וצריך להחליט: האם ה' הוא המלך - או שמא, חלילה וחס, המלכות המתנכרת לו, והנלחמת בכל הקדוש והיקר לו. ואם אנחנו מקבלים עלינו את עול מלכותו באמת, אין אנו יכולים להיות שותפים בשמחת הקמת המלכות הלוחמת בו בכל כוחה. יש ציבור... המבין שלא ניתן להכיל יותר בכפיפה אחת את הקדושה והטומאה... והוא מחפש לעצמו הגדרה אחרת והשתייכות אחרת...; הקב"ה עורך בימים האלה תהליך של בירור גדול... הקב"ה מבקש שנבין את המסר שהוא שולח אלינו, שנתנתק מההנהגה הרשעה שנלחמת נגד ה', מהתרבות ומהוויה החילונית, ונתחבר לקב"ה ונושאי דגלו בעולם, ויחד נפיץ את אורו בעולם... זאת המהפכה היוצאת מבית המדרש שלנו".
וזו הכפירה
טעויות הרב טל הם כדלקמן:
1. הוא מתיימר לפענח את "התהליך" הנסתר של הקב"ה, אבל אינו רואה את הנגלות: "שיבת ציון" של ימינו גדולה פי-אלף מ"שיבת ציון" של עזרא - פלא א-לוקי שלא היה דוגמתו בעולם. אבל החרדים, ובהם הרב טל, שאינם מודים על כך לה' יתברך, כופרים בקב"ה.
2. רבים ממלכי ישראל היו עובדי עבודה זרה ממש, ואף פעם לא טענו הנביאים שיש להתנתק מישראל, ולהקים דת אחרת. "ההתנתקות" מעם ישראל של החרדים, ובהם הרב טל, חמורה מ"ההתנתקות" של אריאל שרון, והיא עצמה כפירה בתורה.
3. החרדים משביתים את כביש 6 בגלל עצמות-חמור, אבל שתקו כשעקרו את קברות היהודים מגוש קטיף בעבור "אתנן זונה ומחיר כלב" של 290 מיליון שקל שקיבל הרב אלישיב, מהרסו הגדול של גוש קטיף, משרון.
4. ארץ ישראל היום גדולה וחזקה יותר משהיתה בימי דוד והחשמונאים, והרב טל עייף. בדיוק כמו אולמרט והשמאל, ש"עייפו ממלחמות". העייפות היא ילדותית, ואינה דרך חיים.
5. לדברי הרב טל, "הגר"ח קנייבסקי אמר לי מעצמו שחשוב מאוד שלא אחליף את לבושי לחרדי, מפני שחשוב שאהיה כתובת רוחנית לציבור הגדל והולך שעובר את התהליך הזה שעברתי עם תלמידיי".
לכן תלמידי הרב טל חובשים בכוונה כיפות סרוגות, כדי להתחפש וללכוד ברשת את הנוער הציוני-דתי. וזה שקר וחטא נגד התורה, שציוותה: "מדבר שקר תרחק". כך נהגו גם שבתי צבי וחסידיו, שעברו בזדון על מצוות התורה בכדי לשומרה, כביכול.
6. מכאן, שהרב טל הוא שבתי צבי מודרני, רחמנא לצלן, והלוואי שיחזור בתשובה שלימה בהקדם. |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2007 08:28 |
|
| |
עיקר חסר: הכותב הוא אמנון שפירא.
(לטענותיו: 1. קשקוש גמור; הרב טל חוגג את שיבת ציון ביום ירושלים. 2. יש התנתקות ויש התנתקות. גם לפי הרב טל אין להתנתק מעם ישראל, אלא מהשלטון. 3. את הקושיה הזו אפשר להפנות לאמנון שפירא בהיפוך הסדר. 4. איפה הטענה פה? 5. הלוגיקה בשיאה. 6. אה.)
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2007 08:47 |
|
| |
הפרעתוני,
אני בד"כ לא נוטה להזדהות עם אמנון שפירא, אבל זיהוי שמוליך לאד-הומינם אינו פוסל את הטענות עצמן, שרובן הגיוניות מאד. יתר על כן, אני לא רואה מדוע לדעתך הזיהוי הזה הוא ה'עיקר' (שחסר מן הספר). אולי בגלל שבאמת כלפי הטיעונים עצמם אין לך מה לומר, אז נותרת רק הדרך של אד-הומינם.
1. כל עניינו של יום ירושלים הוא בחזרת הריבונות היהודית על ירושלים העתיקה (כמובן חזרה תיאורטית בלבד, אבל מזה נוח להתעלם). אם אין כאן ריבונות יהודית, אלא כוח שמנוגד לשכינה, אז מה מקום לחגוג זאת? האם הוא חוגג את העובדה שיש לנו נגישות לכותל? זה כבר נשמע לי מעט מופרז וחסר פרופורציה.
2. מדינת ישראל היא השלטון, וחיבור לעם ישראל אין לו מאומה לציונות. עם ישראל הוא יישות שקיימת בכל העולם, ולפי השקפתו המוצעת על ידך ובמאמר - במדינת ישראל אין שום דבר שנוגע ליישות הזו (פרט לחלק ניכר מפרטיה).
3. האם יש לך מידע ברור עם יחסו של אמנון שפירא לכביש 6? או שמא אולי יש לך מידע האם פינוי הקברים בגוש קטיף אכן הפריע לו? אולי הו אבכלל לא מתרגש מפינוי קברים, לא בכביש 6 ולא בגוש קטיף (כפי שאכן נכון לעשות, לאור מה שסובב את הפינוי הזה)? ובכלל, האם העובדה שיש סתירה בדברי שפירא (ואין), משחררת את הרב טל ממחוייבות להגות חפה מסתירות? היכן התשובה שלך לטענה הכל כך צודקת הזו?
4. הטענה היא שלעייפות אין מקום, שכן על אף הנסיגות ועל אף היאוש, יש הרבה הישגים, לא פחות מאשר בימי החשמונאים שאותם אנו חוגגים עד היום.
5. זו אכן לוגיקה בנויה לתלפיות. טענה צודקת לגמרי, והיא אכן מראה שהרב טל ותלמידיו הפכו לחרדים במלוא מובן המילה. כעת כבר לא איכפת להם לשקר בשביל המטרה (ולולא צונזר הספר 'שיח שבים', היית רואה שם את טענותיי כלפי תנועת התשובה החרדית בנושא זה. אבל זו גישה שמתחזקת את עצמה. שק"ק כבר אמרנו?).
6. כאן יש כבר הפרזה אצל שפירא, אבל ברור שכוונתו היא 'ספרותית'. בהחלט יש בתמונה הזו ממד שבתאי שקשה להתעלם ממנו.
עד כאן הגנתי על עמדה שאני לא מסכים איתה. מה שרציתי לומר הוא שכלפי הרב טל, לשיטתו, המתקפה הזו היא בבחינת 'מילה בסלע'. וזהו גופא מה שכתבתי בתחילת האשכול בקצירת האומר.
כפי שאמרתי בתחילת האשכול, הטיעונים, לפחות כפי שהם מופיעים במאמר וכפי שהם מוצגים כאן, הם טיפשיים למדיי, ונראים כמבטאים ייאוש שבתאי ותו לא מידי. משנה סדורה אני ממש לא רואה כאן. רחוק מזה.
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2007 09:43 |
|
| |
הרב מיכי, אין כאן כוונה לאד-הומינם. אבל התבטאויות שוצפות כאלה, ראוי שיידעו מפי מי יצאו (כנ"ל לגבי טקסטים שנכתבים על ידי כת"ר, אשר חולקים במידת-מה את הסגנון האמור) - גם בגלל הסגנון, וגם בגלל שמעולם שפירא לא סימפט אף חרד"לניק מאף חוג. לא הרי דברים כאלה שנאמרו על ידי אמנון שפירא, כהרי דברים כאלה שייכתבו על ידי ר' אברום, למשל.
1. זוהי טענה חדשה, ועיקר טענתו של שפירא היא אכן קשקוש. לגופם של דברים, אני נוטה להסכים אתך, אם כי נראה לי שהרב טל לא בחר את יום ירושלים משום שהוא היום שבו המדינה הציונית כבשה את עיר הקודש (אם כי מאורע זה אכן חשוב הוא, בכך שהעם היהודי חזר לעירו, שהיה מנוע מלהגיע אליה קודם לכן), אלא משום שהוא רצה לבטא את כך שהוא עדיין חש ששיבת ציון היא תהליך אלוקי חשוב מעין כמותו. לבדות חג מלבו כנראה לא רצה, אז הוא בחר את יום ירושלים כסמל (שהרי זה יום ששייך היום "רק לדתיים"). 2. שוב טענה שאינה קשורה למה שכתב שפירא. הוא דיבר על התנתקות מעם ישראל, וכת"ר מדבר על התנתקות מהשלטון. הרב טל בעד ב', ולא בעד א'. 3. הנקודה שלי הייתה שד"ר שפירא קצת שכח את ה"דתי" בצירוף "ציוני דתי" אצלו. אבל דומני שהרב טל שותף לביקורת על המפלגות החרדיות, אלא שאולי לא רצה לפרוש זאת דווקא בעיתון החרדי שהתראיין אליו. 4. נראה לי שהרב טל סובר שאיננו חוגגים את עצמאות החשמונאים (שבוטלה מזמן) אלא את הנסים שאירעו לעם ישראל למען יוכל לשמור את תורתו. ואכמ"ל בזה. המילה "עייפות" היא דמגוגיה הדומה לדמגוגיה על ה"רציו" השמאלני לעומת ה"חשיבה מהבטן" הימנית. 5. אני מכיר רבים מתלמידי הרב טל, ומעולם הם לא חשבו על הרעיון הזה של להתחפש וללכוד ברשתם וכו'. הם רוצים רק לעבוד את ה', יהא לבושם אשר יהא. בכלל, מישהו כבר כתב באיזשהו מקום על כך שההבחנה בין חרדים לדת"לים מיושנת משהו. שמא יאיר מר את עיני, מי האיש? 6. יש גם ממד היטלראי (חוק גודווין מכה שוב). האם יש לדבר סוף?
אגב: "משנה סדורה אני ממש לא רואה כאן", ואת זאת אתה אומר לאור כתבה עיתונאית אחת. כך יכולתי גם אני לומר על כמה וכמה ראיונות עם כת"ר. וכי כך מודדים משנה סדורה? הגידו לי מגידי אמת, שלפני שנתיים העביר הרב טל סדרה ארוכה של שיעורים לתלמידי הישיבה שבה הסביר לפרטי-פרטים את סיבת המהפך, תוך התייחסות מרובה ופרטנית לשאלות רבות שנשאלו תוך כדי השיעורים. דומני שיש בכך משנה סדורה בהרבה מאשר אנשים אשר כל מה שיכולים להפיק הם דיבורים על "עייפות" או "יסוד כיסא ה' בעולם".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2007 18:30 |
|
| |
פרעתוני,
1. דומני שהחיבה היתרה שנודעת לאנשים כאמנון שפירא מר' אברום והחרד"ל היא פחות או יותר זהה לזו שהוא רוחש להם. שלא לדבר על צורת ההתייחסות וההתבטאות של ר' אברום וכנופייתו לרב שרלו (שהוא בהחלט שמרני יותר משפירא, וראש ישיבה וכדו'). על כן צורת ההתייחסות של שפירא (אמנון) היא ממש קצפת בדבש לעומת הנהוג בחרד"ל (גם כלפי 'כבוד תורתי', כלשונך). אבל מי שנמצא בבועה של לחץ, עם אידיאולוגיה מיושנת ולא רלוונטית ובהתגוננות מתמדת והיסטרית ניתן לסלוח לו על כך (וכך גם אצל אמנון שפירא, ומסיבות דומות מאד לחרד"לניקים, שעם שניהם אינני מסכים בזה). אגב, לא מצאתי אצלו שום ביטוי בעייתי, פרט לביקורת עניינית. אולי הסטנדרטים של 'כבוד תורתי' הם הבעייתיים.
2. הזיהוי שהוא עושה בין התנתקות מהמדינה ומעם ישראל, הוא נחלת הציונות הדתית מאז ומעולם, ולא הוא המציא זאת. אני לא מכיר את הרב טל טואת השקפותיו, אבל אם הוא היה חלק מהציונות הדתית אני מניח שגם הוא היה שותף לזיהוי הזה. לכן המתקפה עליו מוצדקת, לשיטתו (אלא אם אני לא מכיר משהו ספציפי אצלו. מה שלא הובהר כאן עד כה. ואכן כתבתי שאני ניזון ממה שנכתב כאן, הן על ידי העיתונאי והן על ידי המתווכחים, ותו לא מידי).
3. אם אכן זה נכון, אז חבל מאד שהוא לא רצה לפרוש את ביקורתו על החרדים בעיתון חרדי. זה לא מעורר בי כבוד רב. אגב, היכן ראית ששפירא שכח את ה'דתי' בצירוף? אתמהה!
4. לא ברור לי מדוע לא לחגוג את אותם ניסים שהתרחשו לנו. השאלה במקומה עומדת. ועוד הבהרה: המונח עייפות אינו בסיס המתקפה עליו אלא ניסוח של המסקנה. מכיון שהטיעונים כושלים ולא עקביים, המסקנה היא שאין כאן אלא ביטויי עייפות (שזה לגיטימי, אבל לא כדאי להפוך עייפות לאידיאולוגיה כתחליף לטיעונים. בדיוק כמו שהאשמה בעייפות אינה תחליף לטיעונים ענייניים).
5. ההבחנה הזו אכן מיושנת במהותה, אך היא נוכחת בסוציולוגיה שלנו. וכל עוד היא נוכחת, לומר בשם הרב קנייבסקי את האיוולת ההיא שכדאי להישאר בלבוש הציוני כדי להשפיע, זו אינה אלא גניבת דעת למהדרין. האם נראה לך סביר ללבוש כיפה סרוגה ולהיכנס לישיבה תיכונית או אחרת כדי לגרור חבר'ה לפוניבז'? זאת גם אם במהות התיאורטית אין הבדל בין פוניבז' לגוש עציון. לכן בהחלט צדק שפירא בזה. שלא לדבר על הבדלים שכן קיימים גם לדעת 'כבוד תורתי', כמו יחס לחכמות חיצוניות ולפרנסה וכדו'. רק ההבדל ביחס למדינה כבר צריך להתבטל מן העולם (ובזה יכול הרב טל אכן להצטרף לפוניבז', אך זה ממש חסר חשיבות בעיניי). בכלל, ציטוט הנחיות מהרב קנייבסקי באשר לביגוד שיש ללבוש, גם לא מעורר בי הרבה הערכה, ביחס לקבלת ההחלטות ולנושאים שנדונים, ובודאי לא לאופן הדיון בהם.
6. הממד השבתאי הוא מהותי כאן, שכן גם שם כשהאכזבה מהמשיח וממימוש המשיחיות הגיעה היה פירוק של המסגרת שנהגה עד אז. ועוד על זו הדרך. אגב, את זה אומרים חבריו של הרב קנייבסקי עצמו (ראה בספר המופלא 'משיחי השקר ומתנגדיהם', להמבורגר, ובעיקר בפרק האחרון).
לא אמרתי שאין לו (בגברא) משנה סדורה. אמרתי שהטיעונים שעלו בעיתון ובויכוח כאן (ע"י המצדדים) אינם נכונים, ולא עקביים, ובודאי לא מייצגים משנה סדורה. אולי לתלמידיו בישיבה הוא הראה משנה שיטתית לתלפיות, אך אני לא ראיתי זאת כאן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2007 20:37 |
|
| |
אולי זו גוף השאלה -
אם אכן דמות כרב טל עשתה תפנית ביחסה העקרוני למדינה ולחשיבה הציונית - דתית, והיא מעמידה תלמידים, וחותרת לאלף דעת ובינה.
אולי תזכה את הרבים ותעמוד מאחורי התפנית, ותפרסם את טענותיה ותחתום עליהם.
המנהג הזה שדמויות תורניות מתעצמות תוך יצירת הוריקנים / פולמוסים, של השקפות ע"י תלמידים היא היא שבעוכרינו.
כך לדוגמה הרב שג"ר ישלח לו ה' רפואה, או הרב שרלו - מפרסמים וחותמים על דעותיהם, ומוכנים לעמוד לשיפוט.
ומדוע לא ינהג כן מי שמשמש מנהיג לעדה וחושב שיש לו אמירה רעיונית / ערכית משמעותית.
דומה שבמידה מסויימת הדגם הראשון אף מנהגו זה הוא תולדת חיקוי של מודל חרדי דהיום.
|
|
|
|
|