בית פורומים עצור כאן חושבים

הרב טל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/5/2007 00:39 לינק ישיר 

המשותף לאמנון שפירא ולחלק ניכר מהחרדלניקים הוא הניסיון להגחיך את העמדה החרדית שאינה רואה ערך בהתיישבות בחבל קטיף (בלשון המעטה) ורואה ערך עליון בשימור ופיתוח מוסדות תורה.

לכן, מה שמבחינת החרדים הוא דאגה למוסדות התורה 'על חשבון' הערך השגוי של המיזרחניקים (כאמור, בלשון המעטה) הוא מכירת המתנחלים בעבור כסף.

אלא מאי? אנשים אידאולוגיים לא מסוגלים להבין אנשים אחרים שפועלים מתוך אידאולוגיה שונה לחלוטין משלהם, ומתמודדים מולה בהגחכתה (כך גם עושים חוגים אידאולוגים שמאליים למתנחלים עצמם כשמציירים את האידאולוגיה שלהם ככוחנות לשם כוחנות, נהנתנות - וילות ובריכות שחיה בישובים וכו').

בעניין הזה הרב טל יוצא דופן בכך שהוא כלל לא שם לב לתהום הפעורה בינו כמי שכינה קציני צה"ל בהתנתקות כמי שאבדו את העוה"ב שלהם בשל המעשה לבין הרבנים החרדיים שרואים בעצם ישיבתו שם מיותרת במקרה הטוב, ומרבה שפיכות דמים במקרה הפחות טוב...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2007 12:50 לינק ישיר 

ממללא

מרוב רצונך לאזן את התמונה אנו כבר לא מצליחים להבין את אמירתך.

לעצם העניין, האשמה 'שבתאות' מזכירה לי תמיד את המסה היפה והמוקדמת של גרשם שלום 'מצווה הבאה בעבירה'. שלום אפיין את השבתאים לאחר המרת משיחם כאנשים שפיתחו תיאולוגיה קבלית-מהותנית שאיננה מושפעת מאירועים חיצוניים. כך הם הצליחו להסביר לעצמם את המרת המשיח בנימוקים קבליים של ירידת המשיח לתוך הקליפות. וכך התדרדרו הפרנקיסטים לאורגיות ניהליסטיות מתוך הזנחת המציאות החיצונית והפניית המבט פנימה לתוך התיאולוגיה.

במובן הזה האשמה 'שבתאות' אכן הולמת כל אידיאולוגיה-תיאולוגיה מקיפה שמזניחה את המציאות החיצונית בשם המיתוס המהותני שלה.
אולם העניין הוא שהמצב בישראל כה מסובך שאי אפשר להאשים אף אחד. ככלות הכל, המציאות החיצונית לא מהווה הוכחה שהשלום כבר הגיע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2007 22:25 לינק ישיר 

בעלבעמיו: דבריו של אלישיר שם ראויים לציטוט: "כפי שהרמב"ם כבר הסביר, שכשרוצים לפרוש מדרך אחת, פונים קיצונית לקצה השני, ורק לאחר זמן, עוברים חזור לאמצע." (דרך אגב, דברים אלה של הרמב"ם הם מקור אפשרי למנהג "האפליה המתקנת" הנהוג בימינו במקומות רבים; אבל זה נושא לאשכול נפרד).

מ.ד.אברהם: "3. אם אכן זה נכון, אז חבל מאד שהוא לא רצה לפרוש את ביקורתו על החרדים בעיתון חרדי. זה לא מעורר בי כבוד רב" - אולי הוא אמר וצינזרו / לא אמר כי ממילא ידע שיצנזרו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/5/2007 13:11 לינק ישיר 

ב"ה

תגובה לדבריו של ד"ר אמנון שפירא בעניין הכתבה שפורסמה ב"משפחה".

ראשית כל ברצוננו למחות על סגנונו המשתלח והחצוף של ד"ר שפירא כלפי מו"ר הרב טל (וכן כלפי הגאון הרב אלישיב), סגנון שאינו מוסיף דבר לבירור הענייני של הנושאים הללו. מהקביעה הארסית שקבע בסוף דבריו, נראה שהשנאה העבירה אותו על דעתו. חבל ומצער שזו הרמה של תרבות המחלוקת במחוזותינו.

לצערנו הרב, טענותיו של ד"ר שפירא מוכיחות שהוא לא קרא כלל את הכתבה, או שקרא אותה והעדיף להשתמש בטענות שטחיות המוכרות זה עשרות בשנים, ולהתעלם כליל מדברים שדרשו התמודדות עמוקה יותר. כל מי שקרא את הכתבה יכול לראות שרבות מטענותיו מופרכות מיסודן.

אף שהדיון בנושאים אלה חשוב ביותר, אין בכוונתנו להתפלמס על עצם הדברים מעל גבי העיתון, שכן בפולמוסים מסוג זה מצויות תופעות רבות של דמגוגיה והוצאת דברים מהקשרם (וטענותיו של ד"ר שפירא הן דוגמה חיה לכך).

אשר על כן, בחרנו לא לכתוב כמעט דבר מעבר למה שנכתב בכתבה עצמה. נבקש אך ורק לצטט משפטים מתוך הכתבה, המפריכים בעליל את טענותיו.

1.         "... שאינם מודים על כך לה' יתברך, כופרים בקב"ה".

ציטוט מתוך הכתבה: "אין ספק שמתהווה בארץ ישראל תהליך. יהודים חזרו ארצה ויכולים לעלות אליה באין מפריע, מתקיים לימוד תורה בקני מידה שמעולם לא היה, היו כאן מלחמות וישועות כמו ששת הימים, מלחמת המפרץ, ארץ ישראל נותנת פירותיה בעין יפה. על כל אלה, מסכימים גם גדולי הדור, שצריך להודות לקב"ה ואסור להיות כפויי טובה. אבל אנחנו לא חוגגים את יום העצמאות. חגיגת יום העצמאות, קושרת בחבילה אחת את המלכות שהפכה למינות, את האנשים שחברו יחדיו כנגד מלכות ה' בעולם יחד עם חובתנו להודות לקב"ה על ניסיו. הנחת היסוד של הציונות הדתית לחגוג את יום העצמאות ואת הקמת המדינה הייתה שניתן להזדהות עם הדברים הטובים שקרו כתוצאה מהמדינה, ולהסתייג מהדברים הלא טובים שכרוכים בעובדה שמנהלים אותה אנשים הרחוקים מאוד מתורה ומצוות. יום העצמאות נבחר כיום הסמלי להודות על כל מה שקרה בישוב בארץ ישראל ועל כל הניסים שקרו".

הטענה היא ש: "לא ניתן בשום אופן לכרוך בחדא מחתא את השמחה שרוב הציבור בישראל חוגג על הקמת המלכות הזאת, עם השמחה וההודאה בהנהגת ה' ובגילוי מלכותו".

זאת אומרת: צריך להודות לה' יתברך, אבל באופן אחר. היום הזה, לדאבון הלב, כבר לא יכול להוות סמל לכל תהליך הגאולה. ואכן, בישיבת תורת החיים חוגגים בשמחה רבה את ההודאה על כל תהליך שיבת ציון, ישועות ה' במלחמות שהיו ושאר חסדי ה' עמנו.

2.         "להתנתק מעם ישראל ולהקים דת אחרת".

ציטוט מתוך הכתבה: "חשוב להדגיש שכל 'ההתנתקות' הזאת היא מההנהגה החילונית ומהתרבות החילונית. אין כאן ח"ו היבדלות מכלל ישראל. המון העם הוא תינוק שנשבה פשוטו כמשמעו. אנחנו מצווים לקרב אותו לאיתן התורה. ב"ה אברכי הישיבה המבוגרים זוכים לעשות הרבה פעילות של קירוב רחוקים בהיקף רחב מאד. ישנם הרבה שיעורי תורה שניתנים בישובי הסביבה, הרבה חברותות, חוגים, סמינריונים שהאברכים מעבירים לגברים וכן נשות האברכים מעבירות לנשים".

3.         "אבל שתקו כשעקרו את קברות היהודים מגוש קטיף".

ציטוט מתוך הכתבה: "הגענו מהגירוש עצמו למלון בנצרת. רק מי שהיה שם יכול היה להבין. היינו שבורים ורצוצים, הייתה תחושה של אבלות. היינו כמשפחת אבלים. משפחה שחזרה ממסע לוויה של קרוב משפחה אהוב. נפגשנו כולנו, כל האברכים, חשתי צורך לחבק כל אחד מתלמידיי. הרבה דמעות נשפכו כשחזרנו להתחבר מחדש במלון. ישבתי על מיטתי באפיסת כוחות ממש פיזית ונפשית. ולפתע קיבלתי טלפון. על הקו בצד השני הגר"ע יוסף שליט"א, הוא הרעיף עלי כאלה מילות של עידוד והשתתפות וחיזוק והבנה מלטפת שמאוד חיזקו אותי, ניחמו אותי ונתנו לי המון כוחות. הוא דיבר איתי כ- 8 דקות. לאחר השיחה, אמר לי משמשו בקודש הרב אמיר קריספל "אתה רק שמעת אותו ואני ראיתי אותו. כל השיחה עיניו זלגו דמעות". הגר"ש טל יצא ובא בזמן המאבק על גוש קטיף בבתיהם של גדולי הדור שחיבבוהו... "גדולי הדור מאוד הפתיעו אותי באיכפתיות שלהם. הגאון הגדול ר' חיים קנייבסקי שלח אלי למלון בנצרת עילית מיד אחרי הגירוש שני תלמידי חכמים חשובים שהגיעו במיוחד. הוא קיבל אותי גם להתייעצויות אצלו במאור פנים והרבה הבנה והקשבה. הוא ממש יצא מגדרו לנסות לעזור גם כספית... העובדה שיכולתי להתייעץ עם גדולי הדור עזרה לי מאד. זכור לטוב הגאון הגדול ר' אשר וייס שליט"א, שמלבד העידוד והחיזוק שחיזק אותי בכל העת גם סייע לי הרבה בעצה ותושיה... מאד התפעלתי והתחזקתי מביקוריו של האדמו"ר מקרלין, שבשעותינו הקשות בא פיזית אל הישיבה לעודד ולתמוך בצניעות ובפשטות מדהימים. ממש חשתי אצלו מה זה "לב יהודי". מורי ורבי הגאון רבי שמואל אויערבך אף הלך מספר פעמים אל הגרי"ש אלישיב בדיונים הגורליים על ההצטרפות לקואליציה שביצעה את המעשה הנורא. מספר פעמים הוא התקשר אלי לעודד אותי במהלך ההתנתקות. ואתה יודע כמה דקה אחת מזמנו של הגר"ש אויערבאך שווה? זמנו מאוד מוגבל".

בכוונה תחילה הארכנו בסיפורים אלו, כדי להראות שלעומת ההחלטה האומללה של יהדות התורה, רבנים רבים מהציבור החרדי היו מאוד נגד הגירוש הנפשע וניסו להיות שותפים אמיתיים לכאב. הרב עובדיה וש"ס בכלל, אף עשו מאמצים רבים כדי למנוע את הגירוש.

4.         "והרב טל עייף".

קריאה נכונה של המצב בשטח, אין לה כל קשר לעייפות. והדברים מבוארים בציטוט מתוך הכתבה: "הציבור הרחב... מחפש לעצמו הנהגה רוחנית אחרת שתשכיל מצד אחד להיות קשובה לחסדי ה' המתגלים בדורנו אבל מצד שני, להסתייג הסתייגות מוחלטת מהתרבות החילונית ומההנהגה החילונית". הסתייגות מוחלטת זו, אין לה כל קשר לעייפות.

יתר על כן: "הציבור שממנו אני בא רואה עצמו כחלק מההוויה החילונית על אף הסתייגויותיו מנקודות כאלה ואחרות, והוא מוצא עצמו מושתת וסמוך על שולחן החילונים בתחומים אחרים של החיים... אנחנו צריכים לשנות את התפיסה הזאת, להקים מערכת של חיי יום יום המסתמכים על התורה ועל דעת תורה כמקור סמכות בלעדי. צריך להקים כאן אימפריה של תורה..." האם ראיתם מימיכם אדם "עייף" המנסה להקים אימפריה?...

"הדברים של הגר"ש טל אינם נשארים דיבורים. כך לדוגמא מקימה הישיבה בשנה הבאה בית ספר לייעוץ תורני (פסיכולוגי) מתוך תורה... בתוך כלל מוסדות התורה של תורת החיים ביד בנימין, פועל זו השנה השנייה בית ספר המכשיר צלמים ואנשים העוסקים במולטימדיה מתוך רצון להשתית גם תחום זה הנשלט עד היום בידיים חילוניות או חילוניות למחצה, לידיים תורניות החושבות יוצרות ויונקות מתוך בית המדרש ומתוך תורה".

5.         "תלמידי הרב טל חובשים בכוונה כיפות סרוגות כדי להתחפש וללכוד ברשת את הנוער הציוני-דתי, וזה שקר וחטא".

לתשובה לטענה זו אין ציטוט מפורש בכתבה. אך הטענה הזו היא חשד בכשרים. מו"ר הרב טל הדגיש מספר פעמים בדבריו, שצריך ליצור דרך המשלבת את היתרונות של הציבורים השונים. אין הוא חושב שלכתחילה יש להתלבש בלבוש חרדי. דבריו של הגאון הרב קנייבסקי נבעו מכך שהוא זיהה את שינוי התפיסה שמנסה להוביל מו"ר הרב טל, ואמר מעצמו שחשוב ששינוי זה לא ייראה גם באופן חיצוני כחזרה לדרך החרדית, דבר שעלול שלא בצדק להרחיק אנשים.

יתר על כן, מו"ר הרב טל אינו רואה את עצמו מנותק מהציבור הדתי-לאומי, אלא רואה את עצמו כמי שחווה תהליך של הבנה ותפיסה מחודשת,  המשותפות לאנשים ובני נוער רבים בציבור זה, והוא מבקש להיות כתובת לכל אותם אנשים.

ציטוט: "יש ציבור ההולך וגדל כל הזמן, המבין שלא ניתן להכיל יותר בכפיפה אחת את הקדושה והטומאה, הוא נוכח לראות שהמלכות שצמחה כאן סותרת חזיתית את מלכות ה' ומחפש לעצמו הגדרה אחרת והשתייכות אחרת. פונים אלי עוד ועוד אנשים ובני נוער מהציבור הדתי לאומי שמחפשים את הכתובת להנהגה רוחנית חדשה שקוראת את המפה ומעדכנת את תפיסותיה.

ה' הוא המלך!

תלמידי ישיבת תורת החיים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 13:55 לינק ישיר 

.

אם תואיל נא אך הפעם, התייחסותך לשאלות נוספות שעלו בדיון כאן, יכולה לשפוך אור ולסייע להבין את העומד מאחורי הדברים.

כולנו יודעים כי בכתבה עתונאית, פעמים שקוצר היריעה, נחץ הזמן ואף קוצר הדעת - משבשים את היכולת להעביר תפיסת עולם מורכבת.

שמא תוכל להתייחס לתהיות, לשאלות ולטענות שהועלו במהלך הדיון.

לנוחותך, אני מנסה להביא כאן את חלקם:

1. מדוע התפללו בישבתו של הרב, בליל יום העצמאות, תפילת ערבית רגילה. האם ההתנתקות גרמה לכך שאין עוד צורך להודות על הנס וההצלה שעשה ה' לנו ולאבותינו במלחמת הקוממיות בתש"ח?  האם תפילת ערבית היא מעשה של הזדהות עם "מוסדות המדינה" ?

או בפרפראזה על ניסוחו של הרב מיכאל: האם משום שיש רשעים בהנהגת המדינה, איננו חייבים תודה לקב"ה שהצילנו מכף אויבינו? האם העובדה כי יש רשעים בהנהגת המדינה, או הפגיעה הרגשית-אישית שחש כל מי שנבגד על ידי המדינה, מפקיעה את החובה ההלכתית להודות על הטובה?

2. מה יום מיומיים? מאי שנא גירוש יהודי גוש קטיף ממה שנעשה עם תושבי חבל ימית לפני כשני עשורים? מדוע לאחר ימית ניתן היה להמשיך ולהתפלל תפילה חגיגית בליל יום העצמאות, אך לאחר גוש קטיף - לא?  האם גירוש תושבי גוש קטיף חמור יותר מחילול שבת המוני שנעשה עשרות שנים גם במימון ובחסות המדינה ומוסדותיה?

3.  האם החיבוק על ידי רבנים מסויימים מהציבור החרדי, אינו מוזר משהו? האם חלקם אינם נגועים בכך ששיתפו פעולה - במעשה או במחדל - ואיפשרו את קיום ההתנתקות?  לפחות לגבי כמה מהם, ספק רב אם יוכלו לרחוץ ידיהם בנחל ולומר כי ידיהם לא שפכו וגו'. אם כך, מה ההתפעלות הגדולה מהחיבוק החם שלאחר מכן? אצל הרב קנייבסקי אמרו תהילים לביטול גזירת הגירוש? אחזו באומנותו של יעקב לשם כך?

שלך ביושר,

אלמואדיב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 15:42 לינק ישיר 

אלמואדיב,

למרות שאיני חסיד של תורת הרב טל בהקשר המדובר, אנסה להתייחס לדבריך לאור היכרות עם משנתו.

1. זה נושא מעט מורכב, אבל בקצרה: היו הרבה נסים, גם בתש"ח וגם לפני ואחרי. אנחנו מודים על התהליך. עצם הקמת המדינה גרמה לדברים טובים (יכולת לקיבוץ גלויות, אפשרות לפריחת עולם התורה וכו' וכו' וכו'), אבל גם לדברים רעים (שלטון בפועל של ה"רשעים" בעם ישראל, תוך יכולת מאורגנת וממוסדת לעשות פשעים כמו השמד של בני תימן ומרוקו, וגם ההתנתקות, שהוא בעיני הרב טל פשע איום ונורא של העברה בכפייה של אנשים מביתם, ללא שום טעם ביטחוני או דמוגרפי הגיוני כלשהו). מבחינה הלכתית ואמונית על האדם להודות לה' על הטובה שעשה עמו, אבל מצד שני עליו להיזהר שלא להזדהות עם אויבי ה', שאחרת ייצא שכרו בהפסדו. ולכן הרב טל מודה - אבל ביום שחרור ירושלים, כתאריך סמלי להודיה על כל תהליך שיבת ציון ואתחלתא דגאולה.

2. בשנים הראשונות של המדינה היו דברים קשים ביותר, אבל עדיין הכף הייתה שקולה, שכן סוף סוף היו גם דברים טובים אחרים, והיחס לארץ ישראל היה אחר בתכלית. די להשוות את יחסו של בגין למפונים ליחסו של שרון, ולהיווכח, והדברים ארוכים. בשנים האחרונות נטתה הכף באופן חריף לכיוון האחר, והמאבק על דמותה של המדינה בעצם הוכרע; מדינת ישראל כבר אינה יכולה להיות יסוד כיסא ה' בעולם, אלא רק מדינה חדשה לגמרי (דהיינו אליטות חדשות בכל התחומים), ולכך הרב טל שואף, גם אם ייקח לו זמן.

3. עד כמה שידוע לי, לרב טל יש ביקורת חריפה מאוד על כמה מגדולי התורה בהקשר הזה, והוא אכן לא מתרפס לעומתם. מאידך, הסיבה שהוא התראיין דווקא לעיתון במשפחה היא שהוא שואף לקרב למשנתו הכוללנית (דהיינו גם לצדדים הלא-חרדיים שלה) ציבורים נרחבים גם מקרב החרדים, ואין טעם להרגיז אותם לחינם. אני לא מוכן לחתום על הדברים, אבל כך אני מתרשם מדיבור עם תלמידים שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 16:02 לינק ישיר 

כלומר,
טענתו של אמנון שפירא אבל בהיפוך הכיוון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 16:06 לינק ישיר 

.

הפרעתוני, לפני שאנסה להתייחס לדבריך, אני עדיין ממתין לתגובת הגורמים המקורבים הרשמיים מהודעה אליה התייחסתי לעיל.

ולדבריך:

1. לא ברורה לי החלוקה שאתה עושה: ביום הא באייר לא מודים על מעשי ה' הגדולים וביום כ"ח באייר כן? במה התפילה ביום הא באייר - תפילת הודאה לה' - מהווה הזדהות עם אויבי ה' ?  מה בפעולה של קיום מצוות אמירת הלל כהודיה על הטוב (ועיין למעלה במקורות שהזכרתי, במסכת מגילה ובמסכת פסחים), מתנגש עם איסור "לא תזדהה עם אויבי ה' " ?

לשיטתך, יש כאן התנגשות בין מצוות עשה - הודאה לה' על הטוב - לבין מצוות לא תעשה: "לא תזדהה עם אויבי ה'". אפילו למן דאמר שאמירת הלל ביום העצמאות מהווה גם הזדהות עם אויבי ה', לא תעשה יבוא וידחה עשה?

ובהמשך לכך, אני בא ל- 2. :

אמירת הלל ביום העצמאות התשס"ז מהווה הזדהות עם אויבי ה' יותר מאשר אמירת הלל יום העצמאות תשס"ה?

הזכרת את שרשרת המעשים האיומים של השלטון הזדוני, משים אלו, כולם פרט לגירוש מגוש קטיף, ארעו הרבה לפני הגירוש. היו גם מעשים רבים נוספים, שאני מסתכן לומר כי על חלק לא מבוטל מהם, כלל לא שמע הרב טל. מה יום מיומיים?
לפי דבריך, ההתנתקות היתה הקש ששבר את גב הגמל. בשל ההתנתקות, מדינת ישראל אינה יכולה להיות יסוד כסא ה' בעולם. אני תמה על נימוק זה. ראשית, מי אמר שאם התפיסה של יסוד כסא ה' פוקעת, עדיין אין אומרים הלל על הטובה? ושנית, האם הייחס לגאולת ישראל משתנה בהתאם לתוצאות הבחירות? אם בעוד שנה ייבחרו לכנסת נציגים "אמוניים", כולם מגודלי זקן ופרקם נאה, אוחזים ב"אורות" בידם האחת וידם השניה אוחזת בשלח, אז תחזור המדינה להיות יסוד כסא ה' בעולם?

והיחס למגורשים הוא נימוק חלש. חלש ביותר. בגלל שבתקופת בגין שילמו יותר פיצויים למפוני חבל ימית, אז המדינה עדיין היתה יסוד כסא ה', אבל כיום - כשמגורשי גוש קטיף חיים בקרטונווילות, המדינה הפכה להיות ככל הגויים?
מיליון שקל למשפחה, זה מה שעושה את ההפרש בין יסוד כסא ה' לבין אויבי ה'?

אתמהה.

3. לפניכן, האשים אמנון שפירא את הרבנים החרדים בנסיון לגנוב את דעתם של צעירי הכיפות הסרוגות. "סוכנים סמויים", מוסווים בכיפות סרוגות ובחולצות לא-לבנות, יפיצו את אור ההשקפה. כעת, אתה מאשים באותה ההאשמה - בכיוון ההפוך - את הרב טל. לשיטתך, הוא מסתיר את דעותיו האמיתיות כדי לעשות להם נפשות בקרב החרדים.
לא נראה לי מכובד כל כך.

ועדיין, אשמח לקרוא כאן תגובה מפי בעל הניק "תורת החיים".

החותם בדמע

אלמואדיב אלג'וזייר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 17:23 לינק ישיר 

1. כל העניין אינו כל כך הלכתי כמו עניין אמוני, של הודאה לה'. אנו יכולים לבחור מתי להודות לה'. ואם ההודאה לה' יכולה להתפרש כהזדהות עם אויבי ה', הרי יש כאן בחינת מצוה הבאה בעברה, ויש לבחור צורה ומועד שבה זה לא יתפרש כך.

2. השאלה של החגיגה על הקמת המדינה ספציפי (לא על אתחלתא דגאולה) קשורה בשאלה האם המדינה היא לפחות פוטנציאל של משהו טוב. ההבנה של הרב טל היא שבשנים האחרונות כבר נפל הפור בהקשר הזה, ולא יעזור שייבחרו עבדקנים עם ספר קול התור בידם לכנסת - הם לא יוכלו לעשות כלום בגלל ש"המדינה" (דהיינו מערכת הפקידים, התקשורת, המשפט, ושאר האליטות) לא תיתן להם. אם גם כל הללו יתחלפו - שאיפתו של הרב טל - הרי שפנים חדשות באו לכאן ואין זו אותה מדינה.

היחס למגורשים הוא דוגמה כללית לדרך של ההתנהלות כלפי המגורשים והגירוש עצמו. הרי לא רק הרב טל - גם הרב יעקב מדן דיבר לא מעט על השנאה שראה בעיניים של אנשי השמאל בקשר להתנתקות, ולהתרשמותם מדובר בקמפיין אישי לגמרי נגד נושאי הדגל של תורת ישראל בארצו, קמפיין שהזקיק גיוס של כל המערכות - התקשורת, המשפט, המשטרה, הצבא, הפקידות וכולי - כלומר, כל המדינה.

3. אני לא מבין. נראה לך שבעיתון חרדי הרב טל היה יכול להשחיל חצי נימה של ביקורת מרומזת על מי מגדולי הדור? יש דברים שלא אומרים בקול רם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 17:25 לינק ישיר 

כמה זמן לוקח עד שמגלים שהדשא של השכן אינו ירוק יותר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 18:21 לינק ישיר 

הרב טל באמת אינו בעד הדשא של השכן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 18:36 לינק ישיר 

מואדיב,

"לשיטתך, יש כאן התנגשות בין מצוות עשה - הודאה לה' על הטוב - לבין מצוות לא תעשה: "לא תזדהה עם אויבי ה'". אפילו למן דאמר שאמירת הלל ביום העצמאות מהווה גם הזדהות עם אויבי ה', לא תעשה יבוא וידחה עשה?"
בהזדהות עם אויבי ה' יש לאו של "בחוקותיהם" עם עשה של  "משנאך ה' אשנא", ופשוט

מותר לאדם לא לומר כל מה שהוא חושב, בין כדי להגן על עצמו ובין כדי להשפיע לאט לאט. הבעיה היחידה שבחברה פתוחה זה לא עובד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 18:57 לינק ישיר 

.

הפרעתוני, אני חש כי לא קיבלתי מענה לשאלותי.

1. שאלתי אם אין צורך להודות לה' - ואתה עונה לי שאנו צריכים לבחור מתי להודות. אתה קובע כי אם ההודאה לה' יכולה להתפרש כהזדהות עם אויבי ה' - יש כאן מצווה הבאה בעברה.

ואני, בעניותי, לא מצליח לראות איך בהודאה על חסדי ה' שגמלנו בתש"ח, אתה מוצא הזדהות עם אויבי ה' מתשס"ו. גם ההפיכה של החובה ההלכתית לעניין אמוני, תמוהה בעיני. אני מזכיר - עיין בבבלי, פסחים קיז על כך שחכמים תיקנו לומר הלל על הגאולה. לא שמעתי שאמירת הלל על ההודאה יכולה להתפרש כהזדהות עם אויבי ה'.

2. שאלתי מה השתנה יום העצמאות הזה מקודמיו, מדוע גרוש גוש קטיף חמור טפי מחילול שבת, גירוש חבל ימית, גזיזת פאות וכו'.

לא ענית.

3. מדבריך, אני מתחיל לחשוב שהרב טל מאמץ את עקרון ה"תקיה" של השיעים...

מאד לא משכנע. ממש לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 19:16 לינק ישיר 

מואדיב: אני לא מבין את הטענה שלך לגבי ההודיה. ברור שיש להודות לה' על התחלת הגאולה, אבל ברור גם שאי אפשר לבטא את ההודאה הזאת באמירת הלל בכל יום ויום, אלא יש לבחור תאריך מסויים שבו אומרים הלל. אז הרב טל בחר את יום ירושלים במקום את יום העצמאות. מה רע בזה?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/5/2007 20:24 לינק ישיר 

אלמואדיב,

1. ה' גמלנו הרבה חסדים (אגב, בתש"ח רק התחילה המלחמה, ואם כבר היה צריך לקבוע יום הצלה כלשהו, ולא היום שבו פרצה המלחמה). הסיבה שעד כה חגג הרב טל את ה' באייר, היא משום שהוא ראה חשיבות גם בעצם הקמת המדינה. כעת הוא כבר לא רואה זאת כך, ושיקול ההזדהות עם האויבים מכריע את הכף.

2. עניתי.

3. נא החכימני.

ועיין בתשובותיו של אראל.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרב טל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 13 14 15 ... 50 51 52 לדף הבא סך הכל 52 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.