|
|
| נשלח ב-15/10/2008 07:12 |
|
| |
למען הסר ספק: יש ראשי ישיבות רבים שהם פוסקי הלכה, שמלמדים שיטת לימוד לתלמידים שלהם, והכל בהיר ונהיר וצהיר.
מפני מה מי שפוסק ש'כזית' זה לא מה שחשבת, וחולצה זה לא מה שחושבים שפטורה וחייבים ספר תורה של תימניים דווקא - הוא הוא מבקש האמת.
עשרות אלפי פוסקי ההלכה האחרים, שישבו, וחשבו, ולמדו, ועבדו על מידותיהם, והתפללו לה שיאיר עיניהם, ולמדו שוב ושוב את הסוגיה והגיעו למסקנה - שהחליפות שלנו פטורות כפי שסברו גדולי הפוסקים הקודמים, והכזית - הוא גדול יותר מסתם זית, ועוד ועוד - מי יותר מבקש אמת? מי יותר מבקש גימיקים? מי יותר אוהב תורה?
אף אני לא אומר מי. ישפוט הציבור
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 09:10 |
|
| |
אין פה עניין של גימיקים וכו'. יש כאן עניין של שיטה.
אם השיטה היא שמה שנהוג הוא נקודת המוצא, ומנהג עוקר הלכה - ברור ששוב ושוב יגיעו לאותה מסקנה, גם אם פשט המקורות מורה אחרת.
אם השיטה היא שמבררים מה עמדת הגמרא והראשונים, והמנהג עומד במקום שני בלבד - ברור שההכרעה תהיה אחרת.
ולדוגמה החזון איש היה חדשן גדול, וגם הבריסקר רב, ועוד ועוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 09:58 |
|
| |
הפרעתוני,
תודה רבה וישר כח (וכמו כן ברכותי על הצלחתכם בהדיפת התביעה חסרת הבסיס בעניין 'משנה תורה').
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 10:46 |
|
| |
תודה על השיעורים החדשים.
השיעור על התשובה, כולל באמת הדרכות מעשיות נאות על עבודת התפילה. שכויעח.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 10:57 |
|
| |
אגב, 'מנהג עוקר הלכה' - יש לזה מקור קדום? איפה? תודה
ב. "אם השיטה היא שמבררים מה עמדת הגמרא והראשונים, והמנהג עומד במקום שני בלבד - ברור שההכרעה תהיה אחרת" - זה לא יכונה חיפוש אמת. זה חיפוש להיות ההיפך.
האם ציבור יראי ה תמיד לא מתאים לעמדת הגמרא והראשונים?
למה ברור שההכרעה תהיה אחרת כל הזמן?
ג. חווה דעתך: האם שיטת הגמרא מתאימה תדיר לשיטת המשנה?
וכן הלאה: האם שיטת המשנה תואמת תמיד הפסוקים?
כמה אחורה תלך עוד על מנת להיצמד ל'אורגינל'?
אלדד
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 12:04 |
|
| |
תודה רבה דרו"ח והפרעותני.
אפרש מעט יותר את כוונתי.
לאחר שקראתי בפורום זה, ובפורומים אחרים (משנת הרמב"ם ועוד) רעיונות מעניינים וחדשים (לפחות מבחינתי, כבוגר ישיבות קלאסיות)- הרגשתי סוג של אי נוחות מקריאת הדברים: מחד- כדי לומר את החידושים המופלגים של הרב טל שליט"א בתפיסת ההלכה ועולם הפסיקה- דרוש אומץ רב, כנות ויכולת חשיבה עצמאית (נגד המקובל). אולם מאידך כל שאלה ונסיון להשיג ולתהות על תפיסה חדשנית זו- נתקל בעמדה חד משמעית (הגם שהיא מנומסת ומסבירת פנים) המגבה בכל מחיר את השיטה וכל הנפק"מ שלה. כאן- דומה שלא באה לידי ביטוי עצמאות המחשבה והביקורתיות הנ"ל.
מדי קוראי את הדברים- מעניינת אותי, כאמור, דווקא עמדת התלמידים בעלי הדעה, וביתר דיוק- היכן ובמה אינכם מסכימים עם הרב טל שליט"א? היכן קשה לכם עם הכרעותיו? הגם שזו שאלה בעלת גוון אישי, אודה לכם מאוד אם תענו בכנות. ועוד לא-לוה מילין.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 13:47 |
|
| |
ממללא ואבישמוע, תודה.
אלדד,
במקורו המושג הגיע מן הירושלמי, שאמר על ענייני ממונות שבהם "מנהג עוקר תורה". דהיינו, שכאשר יש מנהג מדינה, אין מתחשבים בפסיקה הרגילה אלא רק במה שנהוג. וזה אכן כלל פשוט. עוד מקור הוא מה שנאמר בירושלמי ש"במקום שההלכה רופפת בידך הלך אחר המנהג". דהיינו, במקרה של ספק יש לבדוק מה נוהגים. וכן בבלי "פוק חזי מאי עמא דבר". אמנם לא נאמר דבר על מנהגים שממש הפוכים להכרעת ההלכה, אלא רק במקרים של ספק בבית המדרש. ואמנם התוספות השתמשו בביטוי בצורה רחבה יותר, כדי לגבות "עיקום" של הפשט כדי שיתאים למנהג. אך גם ר"ת ועוד ועוד ידוע שעקרו מנהגים רבים, שראוי בהם מנהגי טעות ומנהגי שטות. מעבר לכך ישנה הנטייה של כל פוסק לקבל כנכונים דברים שכבר מקובלים, ראשית מתוך טיעון ש"אם לא נביאים הם" וכו', ושנית מתוך הטיעון שהגדולים שבעבר לא מיחו בדבר וודאי הייתה להם סיבה טובה (כך למשל בדיון הב"י בציציות בבגדים החדשים).
לגבי "ברור שההכרעה תהיה אחרת" - התכוונתי רק במקרים מסוימים ובודדים בלבד, כמובן. הרי ברוב רובם של המקרים אין ספקות מעין אלו, של פשט מקורות לעומת מה שנהוג.
לגבי שאלתך האחרונה - רחבה היא מני ים. אך בקצרה אומר שמקובל בקרב הפוסקים ש"אנו ובנינו ובני בנינו משועבדים לרבינא ורב אשי", בין השאר משום שלאחר מכן כבר נפוצו ישראל בגלויות השונות. והרב טל נוקט בדעת הרמב"ם שיש לגמרא מעין מעמד של סנהדרין-זוטא, משום שהיו אז רוב חכמי ישראל בדיון, ועל כן הכרעתם מחייבת. ואמנם יש לדון על כך הרבה ואכמ"ל, אך באופן כללי כך היא שיטת הפסיקה של כל הראשונים והאחרונים, שהמחייב הוא דברי הגמרא (מה שמכונה "דינא דתלמודא"). והגר"א היה אחד מנושאי הדגל לשיטה זו בטהרתה, ולאחריו עוד פוסקים רבים, כדוגמת החזו"א.
זלמן,
יש לי כתלמיד של הרב טל הרבה קושיות על דבריו ודרכו, גם בענייני הלכה וגם בענייני מחשבה (ולדוגמה הוא מחזיק מגדולי החסידות כבעלי מופתים ברורים ושעל כן יש ללכת גם בעקבות שיטתם התיאולוגית, ואילו אני הקטן בינתיים לא כן עמדי, ועוד כהנה). אלא שכאשר שואלים ומקשים על דרכו של הרב טל, הרי שכמי שמכיר אותו ואת שיטתו אני בהחלט יכול להגן עליו גם בדברים שאיני מסכים איתו, משום שאני מרגיש שרוב הביקורת באה מתוך חוסר ידיעה וסטיגמות. לשון אחר: אני רוצה ביקורת שתהיה אחרי הכרת השיטה בשלמותה, ולא לפניה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 14:07 |
|
| |
תודה. המקורות אודות כוחו של מנהג לעקור מענינים אותי, בע"ה אעיין בהם
המחויבות שלנו לגמרא נשמעת קלושה מאוד בהסבר שלך וזה מעט מטריד.
יש כאן תלי תילים של דיונים על קוצו של יוד בנושאים שונים, וכוחו של התלמוד עצמו, והמחויבות אליו כל כך צולע?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 14:31 |
|
| |
לדעת הרב טל כוחו של התלמוד הוא על שום היותו מעין סנהדרין, כקיבוץ של רוב חכמי ישראל שגזרו גזירות שפשטו בכל ישראל. וראה הקדמת הרמב"ם למשנה תורה.
לדעת אחרים כוחו של התלמוד הוא על שום היותו היחיד שהתקבל בכל ישראל.
על כל פנים מוסכם בדרך כלל שהתלמוד הוא הסמכות העליונה האחרונה המחייבת. לאחריו על כל פוסק יש חולקים (הרמב"ם לא התקבל על כל ישראל, וגם לא השולחן ערוך, וודאי לא המשנה ברורה).
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 15:15 |
|
| |
עבדון בן הלל
אני מבין שזהו נושא כבד ביותר, שיש כאן המון חומר סביב לשאלה שעלתה, צר לי, תשובתך הפעם חלושה:
"לדעת הרב טל כוחו של התלמוד הוא על שום היותו מעין סנהדרין, כקיבוץ של רוב חכמי ישראל שגזרו גזירות שפשטו בכל ישראל. וראה הקדמת הרמב"ם למשנה תורה.
לדעת אחרים כוחו של התלמוד הוא על שום היותו היחיד שהתקבל בכל ישראל.
על כל פנים מוסכם בדרך כלל שהתלמוד הוא הסמכות העליונה האחרונה המחייבת."
הדגשתי בקו את מה בדבריך המשקף חוסר בהירות משווע אודות סמכות הגמרא.
הספר שהכי התקבל - אז מה? איזה כח זה? מהו המקור להענקת כח וסמכות על ידי דבר כה אוורירי, לא מוגדר, לא מוסבר, לא מוחלט
לו יצויר שמחרתיים חלק גדול מעם ישראל לא מקבל את התלמוד - יחלש כוחו? (ומה נאמר על המציאות שבאמת רבים היום לומדים תלמוד ללא קבלת סמכותו, האם סופרים אותם כדי לקבוע את מידת ההתפשטות של התלמוד?)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 16:03 |
|
| |
אלדד, זו אכן שאלה רחבה מני ים, ויש הרבה חוסר בהירות בנושא.
מכיון שזה האשכול על הרב טל, הרי שאחזור ואומר את דעתו, שהנושא ברור לדידו יותר: לתלמוד יש סמכות של סנהדרין (אך פחות משל המשנה או של סנהדרין אמיתיים), מכוח היותו דברי רוב חכמי ישראל שפשטו בכל ישראל. לכן הוא מקובל בכל ישראל.
אך גם לו יהי שהדברים מורכבים יותר, סוף סוף לשלול את סמכות התלמוד ייצור כאוס מוחלט, ואם כן לכאורה גם אם אין מעמדו הפורמלי של התלמוד בהיר וצהיר, סוף סוף חשוב שיהיה לו מעמד כזה פן תיהפך התורה לתוהו. אני יודע שיש הרבה מה להעיר על כך, אך דומני שהטוב ביותר יהיה לדון על כך באשכול אחר שייוחד לנושא. לצורך ענייננו כאן רק נאמר שלדעת הרב טל זה יסוד חזק מספיק לבנות עליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 16:30 |
|
| |
אשמח לקבל קישור לאשכול בנושא
נראה לי נושא שחשוב ביותר לברר. אינני חושש לפתוח זאת לדיון, אם אכן אוהבי האמת אנחנו. דיון זה קשור, לדעתי, מאוד לאשכול זה. חלק מן הדעות כאן 'פותחות' כל מיני סוגי 'טאבו' למיניהם בלא כל בהלה או שמרנות יתר ואף נושא זה כך ראוי לו.
מועדים לשמחה.
אגב, המחשב אצלך בסוכה?!
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 16:38 |
|
| |
(מעין סיכום)
הלל,
הזכרת כאן את חדשנותם של הבריסקר והחזון איש, אכן יש לומר שגם אם נגדיר את הרב טל כחרדי, הוא יהיה רב חדשן שתלמידיו בודדים (ראה לדוגמא, ממשיך דרכו בחדשנות של החזו"א, הרב גדליה נדל).
מאידך גיסא, א"א כלל להגדיר את השקפת עולמו (ביחס למדינה) כמסודרת ומובנית, גם אם הוא העביר על כך סדרת שיעורים (שפורסמו בחוברת אנונימית). ההשקפה נראית חלשה, בלשון המעטה (ובטוחני מהיכרותי רבת השנים איתך שתסכים עמי לפחות בחלק מדברי).
אסתכן ואומר שלדעתי ההסיטוריה תשפוט את הרב טל כת"ח "תלוש", תלמידיו הבודדים שיהיו קיימים בדורותיים הבאים יוכרו כ'רבטלניקים', בדגש יותר גדול על תמהוניותם מאשר על התורניות שבם, וחבל.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 16:50 |
|
| |
מלח הארץ,
לסכם ולומר שההיסטוריה תשפוט את הרב טל כת"ח תלוש, זהו אכן סיכום יומרני משהו. אין איש יודע כיצד ההיסטוריה תשפוט מי מבין החיים עמנו כיום, וכדברי הפתגם הידוע על ינשופה של מינרווה.
ולגבי ההשקפה של הרב טל שנראית חלשה - אולי, אך כך נראות גם כל ההשקפות האחרות הקיימות היום, ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2008 20:29 |
|
| |
תודה רבה הפרעתוני.
אומר את אשר על ליבי.
מהתרשמותי הסובייקטיבית לגמרי (המבוססת על פורום זה ודומיו) נוצר בי הרושם שלרב טל שליט"א ישנם תלמידים רציניים בעלי שיעור קומה הילכתי וכו' אך צרמה לי מאוד העובדה, שדווקא הרב טל שבעצמו מחדש וסובר סברות עצמאיות נגד המקובל- תלמידיו הרציניים לכשעצמם -מגינים עליו בכל מחיר.
הייתי מצפה (ואולי אני טועה וכך הוא הדבר) מרב כה עצמאי ובעל סברא- שיעמיד תלמידים עצמאיים גם כן. עצמאות זו אין פרושה להיות נאמן לפסקיו. אלו חדלו להיות מחודשים מרגע שהתלמיד מקיימם כתלמיד אחרי רבו.
היה נדמה לי שיש בפורום מספר תלמידים של הרב שליט"א, המלאים בתורה ופוסקים, אך ממהרים להשיב ולהגן על רבם בכל מחיר.
דווקא הדוגמא שהבאת על הרב טל שליט"א ויחסו לגדולי החסידות- מרתקת בהקשר זה: התוכל להרחיב לגבי דעתו בעניין? על מה בדיוק אתה חולק? איך אתה חי עם עובדה זו? אודה לך אם תרחיב בעניין. זו בדיוק הנקודה שמעניינת אותי.
מאז ימי נעורי המתמשכים חלפו שנים אחדות. בעבר "נדלקתי" אחרי דמויות תקיפות, דורשות אמת וחד משמעיות. דא עקא- בסופו של דבר דווקא החלטיות זו היא שחינה סר כאשר הרגשתי שההתפעמות היתה מעצם החידוש, מהכותרת של דרישת האמת ופחות מהעיסוק בדברי תורה.
כיום- אני מוצא טעם (אם וכאשר..) בדמויות תורניות רחבות דעת, המכילות דעות שונות בנחת (ובאופן מפרה) מבלי להלחץ ולהתבלבל מהי דעתן שלהן.
לצערי- פגישה בדמות שכזו- כמעט ולא קורה. (דומני שנפגשתי בדמות של רב גדול מסוג זה, אך זה כבר נושא לאשכול אחר).
תודה רבה, זלמן
 |
|
|
|
|
|