|
|
| נשלח ב-16/10/2008 11:45 |
|
| |
מלח הארץ
אכן מעמדו של רשי איננו כפוסק, וכנראה לא רצה להיות במעמד זה. אתה צודק.
השפעתו כמובן כבירה על השתלשלות מסירת התורה -ויתכן אף יותר ממה שתכנן הוא בעצמו. שמעתי שיעור שלם ממשגיח אודות מה ניתן ללמוד מהשיטה של רשי בחייו, מעבר לשיטתו הפרשנית. היה מענין.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 08:29 |
|
| |
אבישמוע שלום.
אכן, דמות מעניינת הרב טל, ועושה רושם שהיא מלאה סתירות. (חסידות,קבלת זילברמן ועוד).
כמתעניין מרחוק, שלא עמד על טיבן של סתירות אלו, אני יכול רק לומר שבעיני דווקא הסתירות הפנימיות הן אלו שהופכות את הרב לדמות משמעותית. יתכן שתלמידיו לא יסכימו איתי, (שכן עושה רושם שהם אוהבים דברים פסוקים וחתוכים) אך בכל מקרה אשמח גם אני לעמוד על פשרן של סתירות אלו מפי אחד התלמידים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 08:52 |
|
| |
זלמן,
לא הייתי אומר סתירות, כי אם מורכבות.
הרב טל לא אוהב סתירות. להשקפתו (כך נראה לי) סתירה מראה על חוסר אמיתות, ועל כן אם יש סתירה, יש לפתור אותה.
מבחינה סוציולוגית, הרב טל הוא תלמיד של בתי מדרש רבים: בוגר נתיב מאיר, הכותל ומרכז, כמו גם כולל חזון איש ומעלות התורה. למד אצל הרב זילברמן ואצל הרב קאפח, קשור לרב ליאור ולרב עובדיה יוסף, לר' אשר וייס ולר' זלמן נחמיה גולדברג. למד כמה תארים באוניברסיטה הפתוחה, ומקיים קשרים עם העולם החרדי כמו גם עם פרופסורים מן האקדמיה לצורך בירוריו ההלכתיים. הייתה תקופה שלמד לעומק את תורת חב"ד, ואילו כיום אין הוא חסיד גדול שלה. שכלתן ורציונליסט, אך מאמין במופתים שנעשו על ידי צדיקים. לומד את הקבלה לעומק ומאמין בדבריה, אך גם חוקר את ספריה מבחינה מחקרית ומאמין שהזוהר נתחבר במאה ה-13 (אמנם על ידי התגלות נשמות). ועוד ועוד.
לעניין החסידות (ודווקא הזרם המרכזי של חסידות פולין - בעש"ט ותלמידיו, ולא ברסלב/חב"ד), הרב טל התקרב אליה בשנים האחרונות, מתוך עיון שבסיסו הוא ההסתכלות במופתים שמספרים גדולי החסידות עצמם עליהם ועל רבותיהם. ואם כן קו המחשבה הולך כך בערך: אם הנועם אלימלך מספר על עצמו מופת של ממש (או שתלמידו מספר שראה כזה מופת), איני חושד בו ששקרן הוא, שהרי הוא ת"ח גדול. ואם כן הרי הוא בעל מופתים, ויש לו גילויים של נשמות צדיקים (כפי שהוא ותלמידיו מספרים). ואם כן הרי שתורתו אמת היא, כפי שאנו מקבלים את הזוהר והאריז"ל משום שתורתם הם גילויים של נשמות צדיקים ואליהו הנביא. ואכן שיטה זו אינה מקובלת כל כך ב"עצור כאן חושבים", ואולם הוא העיר פעם שמי שמעיד על עצמו שהוא חושב, לא בהכרח כזה הוא, ולדוגמה ראו את העיתון לאנשים חושבים...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 10:45 |
|
| |
שכחת לציין שלמד/לימד בכולל בשעלבים.
ועכשו לוגיקה:
-הרב שלי זוכה לגילוי אליהו.
-מנין אתה יודע?
-הוא בעצמו אמר לי.
-אולי הוא משקר?
-נו, באמת, מי שזוכה לגילוי אליהו, ישקר?!
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 11:15 |
|
| |
להתקשר לצדיקי חסידות פולין לא צריך שום בירור או בדיקת אמינות הסיפורים, די להרגיש בחוש כי ספריהם דבריהם והסיפורים אודותם עוזרים לי בעבודת ה. זה הכל.
מי משכיל בקרבו יכולת מורכבות של קבלה הלכה וחסידות ועוד תחומים - יודע לעבוד בכל תחום בכלתים שלו, הבירורים המדוקדקים על כל גילוי וסיפור - זה עירוב מין בשאינו מינו.
אמנם יש תלמידים שלא מתחברים לכל תחום - אז הרב טל לא מחויב אליהם וטוב שכך
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 12:05 |
|
| |
שלום אבישמוע והפרעתוני.
מדברים שיצא לי לקרוא בפורומים שונים (בעיקר דבריו של דרום חוקר בפורום על משנת הרמב"ם כמדומני, ובוויכוח הארוך שלו עם לוצאטי) לגבי היחס לזוהר ולקבלה של שיטת הרב טל {או שמא אלה הם רק תלמידיו} עלה רושם אחר.
עמדתו של דרום חוקר זלזלה מאוד באפשרות שהפרעתוני מעלה (חיבור על ידי התגלות נשמות)
ודומה שהפקיעה את חשיבותו של הספר מעיקרא, חלילה.
אני שמח לשמוע את דעת הפרעתוני- הרואה בזוהר הקדוש חיבור בעל משמעות וחשיבות עליונה. {אם כי אני מצר על הסברא המפקפקת באמונתם של עם ישראל וגדוליו בדבר יחוס הזוהר לרשב"י, ואשר מובילה לזלזול בזוהר עצמו בסופו של דבר, כפי שאנו רואים}.
ביחוד יש לשמוח על החיבה שרוכש הרב טל לצדיקים. דומה שזו נצרכת מאוד במקומות בהם הרב טל שליט"א הולך "על הגבול" מבחינת החדשנות ההלכתית. {ושמא כל יחסו זה לחסידות הוא עמדה חינוכית- טקטית בלבד?...}
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 12:30 |
|
| |
| מלח_הארץ כתב: |  |
הלל,
הזכרת כאן את חדשנותם של הבריסקר והחזון איש, אכן יש לומר שגם אם נגדיר את הרב טל כחרדי, הוא יהיה רב חדשן שתלמידיו בודדים (ראה לדוגמא, ממשיך דרכו בחדשנות של החזו"א, הרב גדליה נדל).
מאידך גיסא, א"א כלל להגדיר את השקפת עולמו (ביחס למדינה) כמסודרת ומובנית, גם אם הוא העביר על כך סדרת שיעורים (שפורסמו בחוברת אנונימית). ההשקפה נראית חלשה, בלשון המעטה (ובטוחני מהיכרותי רבת השנים איתך שתסכים עמי לפחות בחלק מדברי).
אסתכן ואומר שלדעתי ההסיטוריה תשפוט את הרב טל כת"ח "תלוש", תלמידיו הבודדים שיהיו קיימים בדורותיים הבאים יוכרו כ'רבטלניקים', בדגש יותר גדול על תמהוניותם מאשר על התורניות שבם, וחבל. |
|
מלח הארץ,
לדעתי אין מה להשוות את הרב טל לר' גדליה זצ"ל, שהיה אכן ת"ח שלא יצא מהפינה שלו, כי הרב הוא ראש ישיבה עם מאות תלמידים, הוא רואה את עצמו כמעורה בציבור ומזיז מהלכים בשונה מאוד מהרב נדל. הרב טל הקים עיתון (מקור ראשון) מתוך השקפה של השפעה חיובית על המציאות דרך שוק התקשורת. היום יש לימוד פסיכולגיה וקולנוע בתורת החיים, זה רציני יותר ממיעוט חזונאישניקים נידח.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 12:35 |
|
| |
זלמן
אומרים לך שהרב טל מקושר לצדיקים, ולומד את התורות שלהם. מה יותר מזה? וגם נסע לציונים שלהם.
מה הקשר כל הדיונים המפולפלים של דרום חוקר?? התפלמסות יתר בהחלט. סוף סוף יש משהו יותר 'רטוב' באשכול הזה
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 12:41 |
|
| |
מלח הארץ,
אכן סיפור חביב וידוע. מאידך הלוגיקה שונה: -הרב שלי זוכה לגילוי אליהו -מנין אתה יודע? -הוא בעצמו אמר לי -אולי הוא משקר? -סלקא דעתך שתלמיד חכם כמוהו ישקר?
כמו
שאתה רואה הלוגיקה כאן אינה מעגלית אלא שרירה וקיימת, כאשר ביסוסו של
גילוי אליהו מסתמך על עובדה ידועה ומוסכמת, שהאדם אמין וחכם, ועל כן לא
משקר ולא הוזה.
מובן שאין זה כזה פשוט: אולי הוא חכם ודובר אמת, אבל הוזה ורק חושב
שיש לו גילוי אליהו? (וראה לדוגמה השאלה על המגיד של ר' יוסף קארו: האם זו
באמת הייתה המשנה, או רק קול בראשו שר' יוסף קארו סבר שהוא המשנה?) ועוד,
צריך להגדיר מהו בדיוק "גילוי אליהו" וכו' וכו'. אבל למעשה גילויי אליהו
(יהיו אשר יהיו) מצויים בתלמוד לרוב, והיחס אליהם לכאורה צריך להיות שווה
עקרונית לגילוי אליהו לצדיקים מאוחרים יותר. וכאמור זה נושא רחב מאוד ואין
כאן מקומו. ורק אוסיף שהתורה קובעת קריטריון להיותו של אדם נביא אמת, והוא
האות או המופת (דהיינו חיזוי של מאורע בטרם יקרה, או עשיית נס שאין לו
הסבר טבעי - ואלו צריכים לחזור כמה פעמים). לטענת הרב טל אכן ניתנו
המופתים הללו, והעידו עליהם גם תלמידים קרובים וגם סתם גויים, וגם אנשים
שאינם מוחזקים כחסידים או חסידים שוטים (כדוגמת המופתים על החזו"א בספר
"מעשה איש" ועוד). ואמנם איננו עוסקים כאן בטוענים לנבואה אלא רק לרוח
הקודש בלבד, אך הקריטריון דומה כמובן. [ולי הקטן יש מה להקשות על כך,
ואכמ"ל. אבל אולי זה כי אני סגור ב"מדעניזם" שלי, ושולל מראש אפשרות של
מופתים, בלי להיות פתוח גם לאופציה שהללו אכן קיימים היום? וכאמור אכמ"ל.]
אבישמוע,
יש
שאלה גדולה והיא האם יש לקבל את התיאולוגיות של הצדיקים הללו, ולדחות
בגללן את התיאולוגיה של הרמב"ם לדוגמה (נניח: האם ה' משתנה). ואם ההנחה
היא שהללו זכו לגילויים והרמב"ם לא, הרי שלפי הרב טל זה מצריך אימוץ של
התיאולוגיה שלהם דווקא.
זלמן,
דרום חוקר אינו תלמיד של הרב טל, ותוכל לראות זאת בדבריו. לדרום חוקר יש דעות משלו, ואלו שונות מזו של הרב טל בהחלט. הדעה
שאני מביא לגבי הזוהר (התגלות נשמות קדושות) אינה בהכרח דעתי, אבל היא
בהחלט דעתו של הרב טל. לגבי הסברה המפקפקת באמונתם של עם ישראל וכו' - דע
לך שאין זו דעה מקורית של הרב טל. גם ר' פנחס מקוריץ סבר כך, ועוד כמה
(ואזכיר את חקירתו המדוקדקת של היעב"ץ לגבי הזוהר, ועוד). פשוט קשה מאוד
לקבל את האפשרות שהזוהר התחבר בזמן רשב"י, מתוך כמה טעמים פנימיים בזוהר
עצמו, כפי שהאריכו בכך מלומדים וחכמים. ואין מנוס מלברר את העניין עד תומו
ולא להניח את הדברים ל"אמונתם של עם ישראל וגדוליו" בלי חקירה, משום שיש
לכך משמעויות להלכה, כגון השאלה האם להניח תפילין בחוה"מ, אם להביא דוגמה
אקטואלית - שלולי דברי הזוהר די פשוט להלכה שיש להניח תפילין בחוה"מ.
הרב
טל רואה עצמו עפר לכפות רגליהם של הצדיקים ושותה בצמא את דבריהם - כמובן
דרך מסננת השכל והבירור הפנימי של כל דבר. יחסו לחסידות כלל אינו עמדה
חינוכית-טקטית בלבד. ויש לציין שהרב טל באופן כללי אינו אוהב עמדות
חינוכיות טקטיות בלבד (שק"קים בלשון הפורום), שהרי שקר מועד להתגלות, ואם
כן גם תועלתו מוגבלת ורק גורמת נזק לטווח הרחוק יותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 12:52 |
|
| |
פרעתוני, בשטף האשכול, לא קיבלתי תגובה - בענין תוקף כח התלמוד הבבלי. מצ"ב כאן דברי הקודמים בעריכות קלות, תודה רבה על התיחסותך.
| אלדד6 כתב: |  | בהלכה אני מבין קצת, במתודות - כלום.
זאת ודאי לי (גם אם לא תקפת ראשונים ואחרונים) שכתבת פעמים רבות, כי יש פוסקים הממשיכים דרך קיימת, ויש כאלו אשר חשים צורך ללכת אחר האמת. יותר נעים לשמוע את דבריך הנכוחים עתה: שיש אמת גם בזה וגם בזה.
בניגוד לדבריך - בקרב חובבי המנהגים אין מי שמסתיר את שיטתו שיש להלך אחר המנהג, כמובן הם מוצאים לכך גם סמך במקורות. ומעבר לזה בכל סוגיה פרטית משתדלים להראות את התאמת המנהג לגמרא וכו, בולט בזה למשל הרב קאפח אשר ניכר מאוד שהוא מתאמץ ביותר להתאים את הרמבם למנהג תימן (גם במקומות שזה ממש מעקם הפשט) למרות שלא הצהיר על כך בתור שיטה.
ואם כל המחלוקת (של שיטת הפסיקה בין הרב טל לשאר הפוסקים היום והאחרונים בכלל) היא כדבריך לא עקרונית אלא רק במשקל, קל מאוד לחלוק על כל שיטת הרב טל, שהרי לא חידוש אמיתי יש כאן, ולא גילוי שיטה חדשה כיצד ללמוד מן המקורות. אלא סברה עד כמה לתת משקל לזה ולא לזה. מה גם שבסברות אלו מצב הרוח הנפשי של הסובר הינו בעל השפעה גדולה מאוד מאוד, שהרי אין כאן טקסט שעלינו לפרשו בצורה אובייקטיבית, אלא לייצר דעה.
לגבי הר הבית, עובדתי - רבני ישראל כולם בארץ ובגולה הוציאו הודעה מפורשת (היסטורי) נגד עליה להר הבית, אחרי המלחמה, דוק ותשכח! ואח"כ ברר את תוקף ההחלטה המשותפת הזו. על פי מה שאמרנו על תוקף התלמוד.
חשמל בשבת. "תוקף האיסור על פי הרב טל הוא מנהג ישראל":
האם זה מנהג ישראל חזק, כפי שהתלמוד התפשט בכל ישראל ומכאן כל חוסנו.
או שמא זהו מנהג פשוט של בעלבתים והוא לא מחייב כל כך?
יש לציין שכל רבני ישראל גם הם אסרו את החשמל, כל אחד מסיבותיו הוא, אז זה כמו החלטה של סנהדרין, למרות שהם לא דנו יחד. מה זה נקרא יחד, אותו חדר? אם זה בשותים? אם יש וילון באמצע החדר.
רצוני לומר כי הגדרות אלו מערופלות הרבה הרבה יותר ממנהג זנוח בדרום גליציה. הגע בעצמך.
באמת אין בהירות כל כך בבירור סמכות לתורה שבעל פה. קיימו וקיבלו היהודים. נעשה ונשמע. קודם כל עושים כמו עמך בית ישראל ואחר כל מתחילים לשאול שאלות. זה יסוד היסודות של תורה שבעל פה ( ולכן קמו נגדה רבים במשך הדורות: צדוקים בייתוסים קראים כותים ועוד. )
מי שמתמרמר על חוסר הלוגיקה שנראה לכאורה ומנסה להציג תורה אחרת, מסודרת, ברורה, פשוטה, סופו שנתקע בשלבים הכי קריטיים של הפרמידה. ואזי הלוגיקה הופכת ללא רצינית.
את שאתה אומר על היסוד המוצק של הפרמידה, התלמוד הבבלי, אומרים אחרים כל סעיף וסעיף ברמ"א ובכף החיים. 'זה באמת לא כל כך פשוט, צריך לדון בכך הרבה, אבל קיבלו, וגם אחרת יהיה בלגן גדול, אז זה ככה וזהו, חבל לפתוח' עד כאן לשונך הזהב בתרגום חופשי, ולשונם הזהב של כל ישראל הפשוטים.
|
|
תודה רבה רבה
אלדד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 12:57 |
|
| |
תודה, הפרעתוני.
נפגשתי לאחרונה עם תלמיד לשעבר בישיבת תורת החיים.
לטענתו- אחת הסיבות שהוא עזב את הישיבה היא העובדה שהרב טל שליט"א ביקש מתלמידיו ארוכי הפאות לקצר את פאותיהם הארוכות.
זו לדעתי החלטה בעלת אופי חינוכי- לא עקרוני, הלא כן?!
{הסיבה השניה לעזיבתו- כך על פי דבריו- היא התנהלות הישיבה בזמן ההתנתקות והתקופה שקדמה לה. הבטיחו מאבק עיקש שלא היה, ועוד מיני דיס-אינפורמציות שפוזרו, על פי תפיסתו}
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 13:02 |
|
| |
אלדד, לכשאפנה אשנה.
זלמן,
ודאי שיש לרב טל החלטות חינוכיות (לדוגמה התקנה על הופעה מסודרת, או על קיצור הפאות - תקנה שבוטלה בינתיים). אלא שאין לכך קשר למשנה אידיאולוגית, שהולכת על פי מה שנראה לרב טל האמת, ולא משיקולים חיצוניים.
לגבי הסיפור השני - הרב טל כאדם ריאלי, רצה להיאבק אבל רק אם יש סיכוי להצליח. משראה שאין לו שום סיכוי, נקט בדרכו של רבן יוחנן בן זכאי, ו"נכנע בלי קרב".
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 14:37 |
|
| |
תודה רבה הפרעתוני.
מספר תהיות:
- מהם שק"קים?
- מנין לך ש"הרמב"ם לא זכה לגילויים"?
- גם בהנחה שזה אכן כך, מדוע זה מוכיח את התיאולוגיות של בעלי החסידות שכן זכו? עד כמה שאני מבין- דווקא בחסידות עצמה- לא כל כך התרגשו ממופתים אלא מהתורות והמשמעויות עצמן.
{בקוצק, כמדומני, מספרים שהמופתים התגלגלו מתחת לשולין ואיש לא טרח להרימם.
לשון אחר: מרגלא בפומייהו דחסידים -"אותות ומופתים- באדמת בני חם"}, ומוזר להשתמש במופתים- אותם האדמו"רים עצמם ראו כשוליים לחלוטין- כנימוק העיקרי לטובת החסידות
- אם אכן זו דעת הרב טל (כמשתמע במפורש מדבריך), מעניין מה היה אומר על הנחה תאולגית זו הרב זילברמן (או הרב קאפח...), שלא לדבר על הנפק"מ היוצאת מהעניין- הכרעה כשיטתם התיאולוגית של בעלי המופתים!
- אותו תלמיד לשעבר לא התכוון להכרעה לא להיאבק {שגם עליה יש לדון. וכי קס"ד מעיקרא שיש בכוחך לעצור את המהלך באופן וודאי? אלא מאי- עושים השתדלות, ומקיימים דין מחאה- ומצפים לסיעתא דשמייא. ואם כן- מה השתנה בהערכת המצב?}, אלא להצהרות שאין שום מגע לגבי מעבר מסודר ליד בנימין, בעוד שלטענת התלמיד הזועם- היו גם היו כאלה.
שבת שלום ומבורך- (אם לא אזכה להוודע לדעותיך עוד היום...)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 14:41 |
|
| |
פרעתוני
שיטות במחשבה תמיד יכולות להיות נידונות, בלי קשר יהודים (חלקם לפחות) חשים צורך להיות קשור לצדיק. ברכה ממנו יכולה אף לעזור בבירור הסוגיה המעסיקה אותי כעת בתחום אחר.
הרב טל כנראה גם סובר כך, ולכן הוא היה מקושר בזמנו לרב ניר בן ארצי, שהיו לו מעריצים רבים בקטיף. הרב וינגרטן והרב שוקרון היו באים מדי פעם לבית הכנסת בקטיף, ופעם סיפרו לי שהרב טל אוחז שהם ראו את אליהו הנביא מספר פעמים, ויש להם רוח הקודש.
אני רואה בזה מעין הפרדת רשויות
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 15:37 |
|
| |
הפרדת רשויות? לא הגזמת אבישמוע?
הפרדה בין מי למי?
נ.ב * על הרב בן ארצי שמעתי. (מה אתו היום? עוד בקשר עם הרב טל?)
אבל מי הם הרבנים וינגרטן ושוקרון? גילוי אליהו??!!
{מה קורה לפורום הרציני והרציונלי הזה?}
אשמח אם תבהיר לי עד כמה אתה רציני בדבריך, ומה בדיוק הקשר של הרב טל שליט"א לעניין הזה. זה לא נשמע לי כל כך מתאים...
|
|
|
|
|