|
|
| נשלח ב-23/10/2008 18:27 |
|
| |
דרום חוקר,
הבעת דעות נגד המקובל זה דבר לגיטימי לחלוטין בעיני, אני נוהג לעשות זאת לא אחת. יחד עם זאת אני מודע למחיר שאני עלול לשלם אם אני יוצא נגד משהו בעל משקל - בודקים אותי ואת משקלי, את הכיסוי שיש לדברי, את ההיגיון שלהם וכו. מי שאמיץ להביע דעות מחודשות, זה מצוין, אם הוא עומד יפה והוגן בביקורת עליו - אזי יש גם סיכוי שדעותיו תתקבלנה לבסוף.
בני הישיבות יודעים היטב ללמוד, יותר מכל אחד אחר. מעבר לזאת כיום מוכח היטב שהם גם יודעים לעשות כסף אם הם רוצים. אמירת דברים חריפים מקפיצה את גדולי ישראל מקדמא דנא ועד היום. תוכל למצוא בגמרא סיפורים רבים על כך. גם הרמבם כמובא כבר באשכול זה יצא כנגד דעות כאשר מצא לנכון - הוא חשש שיתהפך העולם? או שאכן היה מבני הישיבות (שהרי התפרנס מכספי אחיו שעשה עסקים עבור שניהם).
לגבי הדיון על כוחו של התלמוד, אם אתה סבור כי כוחו של התלמוד הוא טאבו שאין לפתוח עליו כל דיון, אינך שונה ממי שלא מוכן לפתוח לדיון את מנהגי הקהילות היום. עליך לבחור האם אתה פתוח או לא.
גם באמצע הלימוד של מצות פריקה וטעינה אענה לשואל על סמכות התורה אם דבר אינו ברור לו. או אברר את הסוגיה איתו אחרי כן, בסיום הדיון הזה.
מי שברור לו כי צריך להיצמד לתלמוד, ושואל באיזו שיטת ראשונים לנקוט בפרשנות על התלמוד - מוכרח להתענין בשאלה מה סמכות התלמוד בעצמו. התוצאה יכולה לשפוך אור ולעזור להכריע בהתלבטות כיצד להמשיך את התורה שבעל פה אחרי התלמוד, באיזו שיטה וכו
עיין באשכול בדיון הספציפי הזה עם פרעתוני ואז תבין את הדוגמאות המובאות. לא ענית לענין בנוגע אליהן
יישר כח
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2008 21:17 |
|
| |
לפרעתוני,
יורשה לי להעיר הערה קצרה:
האמירה שהרב טל הוא מחזיר ליושנה את דרך הלימוד של הגר"א, החזו"א, הרב מבריסק ועוד, לעומת כל תלמידיהם, "יושבי חושך וצלמות", - היא לא ראויה, מלבד היותה לא נכונה.
היא מביאה לפלא גדול: האם הגר"א/החזו"א/הרב מבריסק לא חינך ללמוד בדרך הוא למד?
אכן, כל גדולי ישראל, למדו והכריעו כפי שהם הבינו את הגמ', המפרשים והפוסקים. היכולת לחלוק על ה-מנהג/ראשונים/אחרונים תלויה בגדלות האדם.
מוסכם על כולם שחכם בזמנינו יכול לחלוק על הראשונים (עי' רמ"א חו"מ כה), אך השאלה האם משהו בזמנינו הוא מספיק 'חכם' לעשות זאת?
לכן, הקביעה הנוצה בפורום המקטלגת לשתי גישות: השו"ע והרמ"א המחוייבים לקודמים להם, והמהרש"ל החולק, - אינם בהכרח עומדים במבחן, שכן השאלה תמיד מי חולק על מי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2008 09:44 |
|
| |
שלום.
גם אני קראתי את רשימת חוות הדעת של דרום חוקר על מפרשי הרמב"ם.
כתיבת רשימה כזו מלמדת על גישה המנוגדת ללימוד מסורתי מתוך ענווה גדולה.
דיבורי ענווה לפני ואחרי רשימה זו- לא משנים את הרושם הקשה שנוצר. תמיד אפשר להתחרט ולחזור בך, כידוע.
קשה גם להתחמק מהתחושה, שגישה מתנשאת זו כלפי רבותנו מדורות, מוצאת לה מצע מתאים לגדול בו דווקא אצל תומכי הרב טל, שעם כל גדולתו וצדיקותו (באמת ובתמים אני חושב כך)- מכריע ופועל באופן נגד הפסיקה המקובלת.
דרום, אם תעיין היטב בכתוב בדפי הפורום האחרונים, תראה שלא טענתי נגד הזכות של חכם לחזור בו מדבריו.
מה שכן טענתי (ואף הוכחתי ברשימה קצרה, אותה ביססתיי ודנתי אודותיה כמעט אחת לאחת מול הפרעתוני) הוא ששיטת הרב טל מתאפיינת באופן מובהק בחוסר יציבות.
הגם ש"אין לדיין אלא מה שעיניו רואות"- מומלץ, כאמור, לתלמידי הרב טל להמתין מעט בטרם הם מאמצים את פסיקותיו החדשניות. הנסיון מלמד שיש סיכוי טוב שהוא עוד יחזור בו.
הפרעתוני, דומני שטרם קיבלתי התייחסות לדברי האחרונים אליך. ממתין בסבלנות גדולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2008 09:47 |
|
| |
מלח הארץ. מיהו הפוסק אליו התכוונת? אנא שתף אותנו!
(אפשר גם בהודעה אישית}
תודה
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2008 10:29 |
|
| |
הרב דב ליאור.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 20:38 |
|
| |
הרב טל מקושר עם הרב דוב ליאור בהלכה.
כנראה בשל הישרות הזו שאתה מדבר עליה.
מישהו יודע מה קורה עם ידידינו פרעתוני ודרו"ח? הם נעלמו לי בלי תשובות לשאלות יסודיות וחשובות (על סמכות הגמרא בעצמה!)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 22:20 |
|
| |
חששתי (ואני עדיין חושש) להזכיר את שמו של הרב ליאור, כדי שלא להטות את הדיון לכיוון הרב ליאור. בכל מקרה, בוודאי שישנו הבדל בין סברא ישרה (המוכנה גם לקבל מנהגים) לבין דרישת אמת, גם במחיר מאבק בסביבה, בגדולי הדור ודעותיהם, ובפוסקי הדור (מהשו"ע וכו').
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 22:44 |
|
| |
כדי להבין את שורש ההבדל בין הרב טל לחולקים עליו
ראו. הרב טל נראה כמייצג מובהק של ההשקפה הלא גדורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2008 19:45 |
|
| |
בעל בעמיו - התמונה שם לא במקום!
תן תקציר למי שלא חובב פילוסופיה מה זה גדורה ומה זה לא גדורה ומה הגדר בדיוק..
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2008 19:55 |
|
| |
חידה בענין העקרוני של הרמבמיסטים המודרניים:
מפי מי נשמע המשפט הבא:
'זה המצאות, זה כל מיני תוספות מאוחרות, היהדות המקורית נראתה אחרת לגמרי! '
א. סטונדט יהודי בפאריז להוריו בעיירה הפולנית.
ב. טוענת רבנית מארגון 'קולך' לרב בית הכנסת בשכונה.
ג. רמבמיסט מודרני לחבריו בפורום.
ד. כל התשובות נכונות...
ואכמ"ל הרבה לפרט ולהסביר את המכנה המשותף וד"ל
תוקן על ידי אבישמוע ב- 26/10/2008 19:53:45
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2008 20:25 |
|
| |
אבישמוע בקיצור, ההשקפה הגדורה היא זאת הרואה באדם כברייה עם פוטנציאל מוגבל וחולשות מולדות שעלינו לקבל. ההשקפה הלא גדורה, זאת תופסת את האדם כברייה בעלת פוטנציאל אתי
ואינטלקטואלי אין סופי. האדם לפי גישה זאת יכול להקים גן עדן עלי אדמות אם
רק ירצה. כל מה שהוא צריך הוא לא יותר מרצון. אחד ההבדלים הנגזרים הוא שההשקפה הגדורה אינה מאמינה בחכמה הפרטית ונותנת אמון רב בידע המצטבר, ואילו ההקפה הגדורה מזלזלת בידע המצטבר וסומכת על המומחה. ה"ה לענינינו, ולכן כל התשובות נכונות.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2008 22:51 |
|
| |
בעל בעמיו,
ב"נקודה" גליון 303 התפרסמה כתבה של יפעת ארליך על תופעת הנישואין המוקדמים. בכתבה מתראיינת הרבנית בן-זמרה, העומדת בראש אולפנת מעלה לבונה (ששם התופעה שכיחה כידוע), ובה היא הסבירה את עמדתה בנושא - היא דווקא נגד נשואין תוך כדי הלימודים, אבל מודעת לכך שגם זה קורה, יעוין שם.
בתשובה לשאלת הכתבת אם היא חשבה להציע לבנות הצעירות לדחות את הולדת הילדים היא אומרת "לא. מבחינתי נישואין והריון הולכים יחד. זו עסקת חבילה ... הן מתחתנות צעירות כדי ללדת ילדים, כדי להקים בית שבמרכזו עבודת השם, לא בגלל התאהבות".
ובהמשך
"היתה לי בעבר שיחה משמעותית עם הרב שמואל טל, ראש ישיבת תורת החיים, שמעודד את הנישואין הצעירים של תלמידיו, ולעתים תלמידיו הם השידוך לתלמידותי. הוא סובר שכשם שרבקה הלכה עם מיניקתה לחופה, כך המפתח לנישואין המוקדמים הוא בליווי צמוד ..."
ולענייננו, כפי שאתה מבין, כמו בהרבה מקרים אחרים, ההשקפה ה"לא גדורה" המאמינה בהתפתחות חפשית של האדם שמורה לרבי בלבד, ואילו אל צאן מרעיתו הוא מתיחס באופן שגם ההשקפה הגדורה היא אולטרה ליברלית לידו.
תוקן על ידי שנרב_נ ב- 26/10/2008 22:48:19
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2008 22:53 |
|
| |
אבישמוע -
החידה מענינית, אכן התשובות כולן יכולות להיות נכונות אבל גם היו סטודנטים שזרקו את כל התורה לפח. לא ברי לי שההשכלה השתמשה בטיעון של 'אנחנו המקור' אא"כ מדובר על סטונדט לפילוסופיה שאוחז בדמיון שלו שהוא בדרך החשיבה של הרמב"ם למשל (גם סוג של רמבמיסט מודרני, בעצם)
אבל בכל אופן לגבי פמניסטית אתה צודק. כי האוירה העולה מן הטענות של ארגון קולך - ממש מזכירה טענות שונות שהועלו כאן באשכול.
מי שמותקף על ידי נשים פנימיסטיות מודרניות שמגבות את עצמן במקורות שנראים לכאורה חזקים - עומד מול טענות אלו קצת נבוך. יודע במיליון אחוז שהם טועות במקרה הטוב, ומזידות במקרה הפחות טוב, ברור שאינן שייכות לשושלת תורה שבעל פה והן למעשה איזה קוריוז חולף (בע"ה), ובכל זאת לענות להן תשובות חותכות מתוך המקורות זה מתיש מעצבן ודי מיותר. כל מטרתן לקנטר ועדיף לשתוק מולן ודי.
והוא הדין לעניות דעתי מול 'הרמבמיסטים המודרניים' כלשונך. נקודת המוצא שלהם יש בה הרבה מן הדמיון לחוצפה הפמניסטית, ונראה לי ששתי התופעות הן תוצאה של 'מותר לי לחשוב הכל, הכל פתוח לדיון, מי אתם שתקבעו לי וכו'.
יש איזה אבסורד גדול שהחברים האלו לא קולטים. בעיני עצמם הרמבמסטיות היא נראית עתיקה ומקורית, כביכול תנועה של שמרנות. אך האמת שזו תנועה מודרנית שהתחילה אפילו בתימן אצל הרב קאפח רק בהשפעה של משכיל מגרמניה (כך התחילה כל ההתנגדות לקבלה בתימן) ובאמת התימנים עצמם עושים מחלוקת קשה מאוד עם כל הדרדעים, והתימנים האחרים לא הולכים לפי הרמבם בלבד.
כלומר דרך תימן נפלו ברשתו איזה משכיל מגרמניה שנלחם בקודשי ישראל, ואח"כ מצטייר כאילו זו משנה עתיקה שבאה מן המערות של דרום תימן.
לכן אני אומר שלא בטוח כל התשובות לחידה אכן נכונות, אבל יש קוי דמיון בין הפמניזם ל'רמבמיסטים המודרניים' והם באמת מאוד מאוד מודרניים.
תוקן על ידי אלדד6 ב- 26/10/2008 22:52:57
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2008 08:59 |
|
| |
שנרב ההבחנה בין הרב לתלמידים נכונה. וכידוע לא כל אחד במדרגה הראויה.
אלדד ועדיין יש הבדל, הפמיניסטיות אינן סוברות שהן מחזירות איזושהי עטרה ליושנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2008 09:32 |
|
| |
בעל,
את הסיסמה הזו תשמע מכל גורו, מנפאל ועד קליפורניה, ומאן מפיס בין תכלת לקלא אילן?
|
|