|
|
| נשלח ב-25/11/2008 15:22 |
|
| |
מגני החביב
טוב שבאת לעורר, זו התחלה טובה לדרשת מוסר מרתקת.
התשובות שלך מעידות על חוסר הכרת העובדות. הרב טל תמך בפירוש בעבר בשיטת המגרות. צא ובדוק היטב למרות הקשיים שבדבר בגין שינוי העמדה לפני מספר שנים רבות. לא שמעתי אינה ראיה, כי אחרים שמעו ופורסם ממקורות מהימנים יותר ממך וממני.
כאמור, במקום לדון על הדיונים - הרם את הכפפה וענה לענין. הכל אוהבים את הרב טל, וישמחו להסיר ספיקות שהתעוררו על עקביותו וכד'.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2008 18:50 |
|
| |
בע"ה אשתדל לבדוק עניין זה ספיציפית, מודה ועוזב ירוחם
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2008 20:55 |
|
| |
דיברתי עם יפעת (אשתו של הרב), והיא אמרה לי באופן נחרץ שהרב מעולם לא תמך בשיטה זו. עצם הגדרת "שיטה" שאיננה מבוססת על חז"ל וגדולי תורה מספיקה לכך, מעבר לבעיות שיש בשיטה מסוימת זו. אכן היה שלב שבו 'אמרו' שהרב תומך, ויפעת אמרה שכ'לימוד זכות גדול' אולי אפשר לומר שמי שהפיץ זאת אכן חשב כך... מכיוון שהיו לה חברות שהיו בעניין (ביניהן אותה אחת שהזכרתי) היא עצמה ניגשה לרב בקשר לזה, והוא שלל זאת נחרצות.
[מדילי אוסיף שישנם דברים רבים ש'ידועים'ביחס לרבנים ובפרט "מעניינים", ובד"כ רמת האמינות שלהם שווה לזו]
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2008 22:21 |
|
| |
תודה על הבירור המיידי.
ירד סעיף אחד. אשריך. האחרים?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2008 22:29 |
|
| |
בע"ה כשאתפנה למספר שעות אשתדל לכתוב משהו מסודר ומקיף. חסרה לי מעט, לפחות ההכרה בטעות (לא בפן האישי), ביחוד אחרי הנחרצות בהודעתך הקודמת. אמנם אתה לא אוהב את היטפלותי לנושאים הצדדיים, אבל זו עוד דוגמא לרדידות של דיון על בסיס חוסר היכרות, ובעיקר ביחס לרצינות המסקנות על העולות ממנו (זוהי נקודה עקרונית, שכן כמו שמובן שא"א לפסוק בסוגיא בלי להכיר את הגמרא לעומק, א"א להסיק על אישיות ושיטה בלי להכיר אותם)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2008 22:33 |
|
| |
סליחה, שלחתי את ההודעה פעמיים בטעות.
תוקן על ידי mageni ב- 25/11/2008 22:30:12
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2008 10:37 |
|
| |
מגני שלום.
צדקת בדבריך. ה' הצדיק וכו'.
לגבי שיטת המגירות- ביררתי שוב, וגיליתי שהצדק אתך. מקור השגיאה הוא אותה תלמידה קרובה שהתעסקה בשיטה.
אני חוזר בי נגד קהל ישראל ונגד השמש מ'האשמה' זו של שיטת המגירות. {שאגב, בעיני היא מהפחות משמעותיות}.
דווקא את דבריך לגבי אמירות נחרצות אהבתי מאוד!
אם תרצה- זו אחת מנקודות הביקורת העיקריות שלי ביחס לרב טל שליט"א ולשיטתו.
אמירות נחרצות, וחזרה נחרצת מהן שוב ושוב.
אם חטאתי באותה הטעות עצמה- סימן הוא משמים כי עלי לקשוט עצמי תחילה. יתכן...
בכל אופן- אין לי יומרה להנהיג, וממילא המשקל של הדיבורים שלי הוא לא רציני .
לגופו של ענין- יש כאן לדעתי ביקורת רצינית שדורשת התייחסות רצינית.
התייחסותך לגבי סעיף המגירות רצינית וראויה. יישר כח.
אנא המשך להתייחס לשאר הסעיפים. אני נהנה לדון ולשמוע דעות חדשות ומעניינות.
שלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2008 10:56 |
|
| |
לזלמן, ביחס לנחרצות כיוונתי בעיקר לאלדד בהודעה הקודמת. אכן אני מתכוון לכתוב משהו יותר רציני, ורק מנכש עשבים לפני כן.
ד"א אם אני כבר מגיב, גם העניין שהזכרת עם חב"ד נראה לי מועמד די טוב לניכוש.
הרב טל העביר בשנים האחרונות שיעורים בספרי עבודה רבים ושונים (רשימה חלקית, מה שעולה לי כרגע בראש): במסילת ישרים, אמונה וביטחון לחזו"א, מו"נ, כתבי הרב קוק, בעש"ט ותלמידיו, המגיד ממזריטש ותלמידיו, אפ' כמה שיעורים בליקוטי מוהר"ן. הרב הוא אדם שבדק ובחן גישות רבות מאוד בתורה ב"ה, וזה שלפני כמה שנים(עוד לפני שהייתי בישיבה, קרי מעל שבע) הוא נתן שיעורים בתניא וגם השקיע בלימוד תורת חב"ד, לא אומר שהיא הייתה עיקר העניין שלו או קרוב לכך; וממילא אין מהפך בזה שהוא כבר לא עוסק בה בצורה אינטנסיבית. (אם למדתי לפני שנתיים נפש החיים לפני שחרית ועכשיו אני לומד ראשית חכמה, שיניתי את דעותיי במאה שמונים מעלות? אתמהא).
אינני אומר שאין שנויים חשובים ואינני אומר שצריך להתעלם ולא לדון, אבל צריך לדעת לשמור על פרופורציה, וצריך לדעת במה להתמקד.
נקודה למחשבה - לדיבוריך יש המון משקל, גם מצד עצמם וגם כיוון שכל מי שיעבור בפורום יפגוש אותם (אחד הדברים שהפריעו לי, למשל), ומשום כך יש להיזהר בדברינו.
נקודה נוספת - הסתכלתי שוב בתגובתך הראשונה אלי. רוב הדוגמאות שהבאת לשינויים של מאה שמונים מעלות, נכנסים בגדר זה של דברים שלא עברו שינוי כזה. אותם שנתפסים כך הם בד"כ תוצאה של שמועות לכיוון מסוים, שהתבררו כלא נכונות.
למשל עניין המאבק עד מסי"נ. יש לי הקלטות מתאריכים של חודשים רבים לפני הגירוש (והרב חזר על זאת בשיעורים), בהם הרב אמר, שאם יהיה מאבק ציבורי בעל סיכוי דעתו היא שיש להיאבק עד מסי"נ, ואם לאו אין הוא רואה ערך בכאילו מאבק; הוא שב והזכיר כמשל, את המעשה בעבד שגם שילם גם לקה וגם גורש מהעיר, כדרך התנהלות שאיננו רוצים להתנהל בה. ואכן כך הווה. (השמועות לא התחשבו בדברים שאמר הרב, כי אם במה ש'אומרים' שהרב אמר...).
כך גם ביחס לגזירת הפיאות (שלא הייתה קשורה רק בפיאות, אבל זה הפרט הפיקנטי ביותר). הרב חינך תמיד לסדר ולנורמליות כבטוי לסדר ובריאות בעבודת ה', ואכמ"ל (כמדומני שלא היה זמן שלם שהרב לא דיבר על כך פעם פעמיים). בתקופת הגירוש ולאחריה הוא חש שהאיזון בישיבה הופר לכיוונים מסוימים, ועל כן כהגדרתו הוא היטה את הספינה לקצה השני כדברי הרמב"ם (שכידוע זהו דבר טקטי חינוכי, לא אידאליזציה של הקצה השני), כדי שתוכל הספינה לחזור לדרך האמצע כעבור זמן. וכן אחרי תקופה כשהרב חש שהבריאות הפנימית התחזקה התקנות הנ"ל פסקו. שום מהפך ושום נעליים - פשוט חוסר בהכרת המציאות!
אני צריך לסיים כעת, בע"ה אמשיך בהזדמנות. הרבה אהבה
תוקן על ידי mageni ב- 26/11/2008 10:54:52
תוקן על ידי mageni ב- 26/11/2008 11:10:28
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2008 15:28 |
|
| |
למואדיב.
סליחה אם לא אצליח להתפנות בעתיד הממש קרוב, בכל אופן אהיה חוצפן ואחלה פניך שתבהיר ותמקד את התמיהות הנ"ל. (לא הצלחתי להבין מהלינקים, מה הטענה/ות הספיציפיות שהפריעו לך) כדי שאוכל להתייחס אליהן בעתו ובזמנו. אי"ה כמובן
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2008 18:17 |
|
| |
מגן הרב שליט"א, שלום וברכה
כעת ראיתי את שכתב זלמן נ"י, (שעליו בעיקר סמכתי) ואשר על כן אני באמת מתנצל על אודות סעיף זה, היה מקור קרוב מאוד לרב טל שהטעה בכך, אני לוקח את כל דברי בענין זה אחורנית, סליחה ומחילה. ואני תקוה כי כל מי שקרא את העמודים הקודמים - יגיע גם לעמוד זה ויראה את האמת.
זו היתה שמועה לא נכונה, וטוב שקפצת להכחיש אותה. ועשית זו די בקלות, כך נראה.
ניתן לומר בעקבות זו כי אף שאר הסעיפים ברשימתו של זלמן הינם ברי הכחשה מהירה כזו, מאידך ניתן להבין כי על אותו סעיף מהרת לענות ולהכחיש - כי על האחרים לא כל כך פשוט לעשות זאת.
בכל אופן זו הזדמנות טובה להזכיר כי הבירור גם אם הוא נוקב, אודות הרב טל ושיטתו בעבודת ה' ובהלכה, הוא בירור בלבד, אין כאן כל ענין אישי חס ושלום, הכל מעריכים את שקדנותו ומידותיו גם אם חושבים כי יש סכנה גדולה או טעות מרה בציפיות שהוא יוצר אצל תלמידיו ומקורביהם.
תוקן על ידי אלדד6 ב- 26/11/2008 18:17:44
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2008 06:19 |
|
| |
אלדד אשריך (אני יודע שלי קשה להודות פעמים רבות, כל הכבוד)
לענ"ד עניתי כבר על עוד נקודות (יש לי זמן בצמצום להקדיש לפורום, ולכן אני מספיק לנגוע רק קצת בכל פעם...). וכפי שכתבתי, כל זאת לא כתשובות אלא כתיקונים; כדי לכתוב תשובות צריך לפנות זמן ומחשבה, ובע"ה לקראת תחילת השבוע הבא אשתדל לעשות זאת.
[ד"א הניק שלי לא קשור להגנה על הרב, זה פשוט שם משפחה ]
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2008 17:38 |
|
| |
לק"י בס"ד
לזלמן היקר. המשך הניכוש המקדים וסיכומו בע"ה.
ביחס לכל הנקודות. אמנם אני אשתדל להרחיב בעתיד, כשאשתדל לענות על השאלות, אבל חשוב לי להתייחס לאמירה שהשנויים הם 1.במאה שמונים מעלות, 2. בלי למצמץ. אני חושב שזהו זלזול באינטיליגנציה של הרב ותלמידיו (שכדבריך כוללים גם ת"ח וכו') לחשוב ששתי נקודות אלו נכונות בצורה כזו, "ואם ריק מכם הוא ריק". בפרטות אתייחס ל1. בעתיד, על 2. אומר שזה פשוט הבל – אינני מכיר רבנים (ובודאי לא רבים), שלפני כל שינוי ובמהלכו משקיעים כ"כ הרבה. גם בבירור העניין עצמו, וגם וזה חשוב לענייננו בשיתוף התלמידים בעניין (בנושא שמסתתר מאחורי נקודה ט' שהוא ה"מפורסם" ביותר, היו עשרות שיעורים וכן התכתבויות של הרב עם מי שהיה מעוניין בכך). דבר שהוא רחוק מאוד מהתיאור של 2. והשימוש בהתבטאות זו אינו מוסיף בעיני.
על - ג, ד, ה, ח. השתדלתי לענות כבר בתגובות הקודמות.
א - ניר בן ארצי. אכן היה שינוי, ובע"ה אתייחס לכך במסגרת היותר רצינית.
ב - כנ"ל. אמנם יש להוסיף שהעיתון לא הוקם כחילוני, אלא רק בשיתוף עם חילונים מסגנון מסוים. בתחילתו היה תחת פיקוח רבני וכו', ובהמשך הרב אכן עזב את העיתון ואת קו החשיבה של שיתוף הפעולה הנ"ל.
ו – הישיבה אכן לא סיכמה, ולא נתנה את הסכמתה לפני הגירוש, לדבר זה. אע"פ שהיה מי שניסה לעשות זאת בשבילה, ואע"פ שהרב סבר, ואמר כל העת (גם בביהכנ"ס המרכזי של נווה דקלים, באוזני כל הישוב), שלדעתו ההנהגה צריכה לדאוג "ליום שאחרי" וזהו חוסר אחריות לנהוג אחרת. הסיבה היא שהרב החליט לנהוג כפי החלטת ההנהגה בגוש, כדי לא ליצור פירודים וכדו'. לידיעתכם, אחרי הגירוש הישיבה לא ידעה היכן תהיה, ואף עלתה שאלה אם תפתח את הזמן אם בכלל... [אחרי שהיינו בנצרת, ואחרי שעלתה ההצעה של ראש העיר שם (שאם הישיבה הייתה סגורה כבר, לא היה לה מקום לעלות), הישיבה עברה לבית מאיר ושורש למשך זמן אלול. כאחד שהיה אז בישיבה, אני יכול לומר לך שהישיבה הייתה בחוסר וודאות גדול מאוד.] בזכות השתדלות גדולה של אלי אסקוזידו (ראש המ. א נחל שורק), ובזכות ניסים גדולים (שחלקם נחשפו בדו"ח המבקר המפורסם – שעיקר ביקורתו על כך שהמדינה "נתנה לישיבה" הרבה, ללא שום מגע עם הישיבה וללא שום סיכום, בגלל שיקולים שונים וספקולציות שהיו למדינה ולמנהלת) הישיבה התמקמה ביד בנימין. בין הדברים שפחות ידועים הוא, שלישיבה אין בעלות על שום דבר כאן בעצם, והיא על שטחים של המועצה. אמת שהייתה כאן סייעתא דשמיא עצומה וניסים גדולים, ומאידך הרבה שמועות ו"ידיעות" מההוא ששמע את ההוא וכדו'. וברור שזה מקשה לקבל את האמת (בין כסה לעשור של אחרי הגירוש, שאלתי את הרב טל על זה בעצמי – שהרי למיחש מבעיא אפ' על לשון הרע, כשאין יודעים), אבל לא מפני זה האמת משתנה.
ז – כנ"ל א וב. רק אציין שקשה לומר בלי למצמץ, על יותר מחודש שלם שהישיבה למדה את הנושא כסוגיא בעיון. וכמובן שאין כאן 180 מעלות, שהרי כל השינוי (בתוך סוגיא גדולה וענפה, שנשארה עם אותן מסקנות מלפני 8 שנים כמדומני) הוא האם ניתן להסתמך על קולא מסוימת, בצורה מסוימת; שבזמנו הרב לא הכריע לחלוטין שאין לה מקום, ולכן היקל לסמוך עליה להלכה, ועכשיו הכריע סופית שא"א להסתמך עליה – יותר שינוי פרט ואדרבה הכרעה, מאשר מהפך מחשבתי והלכתי...
ט – ישנI שתי שאלות בנקודה זו, זו שכתובה וזו שמאחוריה...
ביחס לזו שמאחוריה (היחס למדינה וכו') כמובן שהיה שינוי, ולא שייך לתגובה זו. וביחס לשאלה גופא: הרב טל נולד וגדל בבית דתי לאומי וכנ"ל תלמידיו. כל נושא בעולם שבו הרב טל לא גיבש עמדה מוכרעת ופסוקה בשונה מציבור זה והורה לשנות, קיים בישיבה כמצע בסיס (כמו הלבוש שאינו חרדי וכו'. דוגמא שמתייחסת לכל הציבור, משיעור שהופיע בפורום: הרב מעולם לא פסק שיש להניח תפילין שאינן עפיצות ואח"כ חזר בו, אלא נהג כמעשה העוילם (בסיד) ולאחר עיון פסק אחרת מאותו עוילם.). כנ"ל לגבי ההלל (שתמיד היה בלי ברכה, בעיקר מכוח הסוגיא של הלל בר"ח, ופחות אבל גם, כביטוי לדואליות שתמיד הייתה קיימת ביחס ליום העצמאות ואכמ"ל) הרב לא פסק אקטיבית שיש לומר את ההלל, אלא לא שינה מן המנהג. וכשהכריע זו הייתה הכרעה, לא חזרה מפסיקה אחרת אלא שינוי ממה שהיה "ממילא" עד אותו יום.
אני מקווה שבזאת סיימנו עם שאלות אלו.
הערת אגב: לא ידוע לי על שום ספר כיום שמכריע דברים למעשה, שהמסכימים (למעט הרב עובדיה על ספרי בניו בחלקם) אינם מוסיפים שאין הסכמתם נוגעת לפסיקה למעשה; דבר שנובע מכך שאכן ההסכמה הינה על האיש ולא על התוכן. (אכן הר' אויערבאך בעיקר וגם ר' אברום כן רמזו לעניים שיטת הפסיקה ולהסתיגותם, ומאידך הר' אליהו השתמש בביטוי נדיר בהסכמות "וה' עימו - שהלכה כמותו בכל מקום").
תוקן על ידי mageni ב- 27/11/2008 17:38:45
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2008 19:25 |
|
| |
מגני יישר כח.
אם תוכל להביא ציטוט או איזכור הנושא, ולא מספר בלבד כדי שנבין על מה אתה מדבר. תודה.
כתבת: "אינני מכיר רבנים (ובודאי לא רבים), שלפני כל שינוי ובמהלכו משקיעים כ"כ הרבה. גם בבירור העניין עצמו, וגם וזה חשוב לענייננו בשיתוף התלמידים בעניין" - גם אני איני מכיר רבנים הנוהגים כך, מפני שאינני מכיר רבנים רבים שבכלל משנים דעתם בתדירות כזו. תלמידי הרב טל מורגלים לכך שהרב משנה דעתו, ואף אוהבים את הגישה הזו ורואים בה אהבת אמת, ניכר מהדברים באשכול כי ידוע שיש צורך להתעדכן (מי שלא בענינים) מה דעת הרב כרגע בסוגיה הלכתית זו או אחרת, (כגון ציצית, קלף ועוד). זה מאוד מוזר, ועוד יותר מוזר זה לחשוב שהאמת נראית כך. לא אומר שזה לא אמת, ושיש כאן בעיה נוראה, רק אמרתי שזה מאוד מוזר חוסר היציבות הזו.
מקור ראשון עיתון חילוני או לא - גם בתקופה הראשונה של מקור ראשון פורסמו בו לוחות זמני תוכניות הטלוויזיה כולל תוכניות המשודרות בשבת קודש, וזה עבר אישור הלכתי. אתמהה.
לגבי מעבר הישיבה והסתדרותה ביד בנימין. המשוואה היא פשוטה כמו שהיא גם כמובן סודית - תלכו בשקט, תעלו לאוטובוסים בלי מהומות ואנחנו כבר נדאג לכם. זה לא יהיה ביום אחד, יהיה חוסר בהירות, אבל בסוף הפאסיביות משתלמת סוף סוף. אריק שרון יודע יופי להתגבר על ועדות חקירה וכד' היעד היה ברור לגרשון הכהן ולכל אדריכלי הגירוש - לפצח את הגרעין שיכול להיות מסוכן, למוסס אותו ושאר הגוש ירוץ בקלות.
ו כ ן ה ו ה - לדאבוננו הרב זה הצליח מעל המשוער, הפינוי בישיבת תורת החיים היה שקט יותר מנצרים אפילו, והישיבה בסופו של דבר מסודרת יופי גם בלי בעלות וכד' זה עדיין הסתדרות מצוינת.
זה ממש לא מסובך לתפור עם ראש מועצה אזורית כאלו קומבינות, והוא יכול להיות רגוע עם החזרים כאשר הוא מבצע עבור השלטון כזו עבודה על הצד היותר טוב.
הסכמת הרב טל מאת הרב שפירא (על הספר ) היא ממש הדרכה מפורשת להמשיך לפסוק כשו"ע ונושאי כליו בניגוד מוחלט לאמונתו של הרב טל. הרב שמואל אוירבך רבו של הרב טל גם מסתייג כך משמע, הרב אליהו עוד חי וניתן לשאול אותו אם מסכים עם השיטה החדשה בפסיקת ההלכה.
תוקן על ידי אלדד6 ב- 27/11/2008 19:48:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2008 19:32 |
|
| |
.
מגני, כשתהיינה עתותיך בידיך:
בשאלת היחס למדינה - זו היתה שאלתי לעיל:
ראה דברי הרב מיכי: מאי שנא פינוי/גירוש גוש קטיף מחילול שבת המוני וכו', או לפחות - מפינוי ימית וישובי סיני?
|
|
|
|
|