בית פורומים עצור כאן חושבים

הרב טל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/11/2008 22:37 לינק ישיר 

אלדד יקירי

ביקשתי שתעיינו במתינות ואז תגיבו, אתה מעיין מהר מאוד כנראה... (אני צוחק). ולכן אני עונה כעת, אבל בתחושות מעורבות.

תודה על העצה לכתוב סיכום, אולי בשבוע הבא. 

אני חושב שהתייחסתי כבר בתגובותי הקודמות לרוב שאלותיך, וזה קצת מצער אותי ומקנה תחושה שלא התייחסת ברצינות למה שהשקעתי כדי לכתוב. [אם תוכל לקרוא את כל תגובותי, אחת אחרי השניה (כתבתי בפורום רק בדיון שלנו) ולא להיחפז אני חושב שתמצא את ההתייחסויות] הגבתי על פי סדר דבריך.

הגעגועים לסנהדרין אינם כדי שיקבלו דעתי, אלא כדי שתחודש פסיקת ההלכה ושתהיה תורה אחת בעמ"י. עיקר הסיבה שהארכתי לגביה היה כדי להבדיל בין המציאויות (וכדי למקם את התלמוד כגורם מחייב). אם רוב הסנהדרין תסכים לדעתו של הרב אלישיב, זו תהיה ההלכה ואין לי שום בעיה עם זה.

לא לעגתי לפוסקים חלילה, הניתוק בין לימוד הסוגיות בעיון הישיבתי לבין שיטת הפסיקה הוא מציאות שמקיפה את רוב הישיבות והפוסקים – זהו היוצא דופן בשיטת הפסיקה של הרב טל (עי' בתגובתך ביחס להסכמות למשל...).

אם תחפש בתגובותי הקודמות, תראה שכתבתי שהרב טל סובר שכל ת"ח צריך לפסוק לעצמו ככל שהוא יכול, הוא עצמו אינו יוצא מכלל זה. (דביר טל הוא לא נושא הדיון, ואני מעריך שהוא לא היה מודה לי אם הייתי מרחיב עליו).

דוק בדבריי ביחס לראשונים, ואם אינך מסכים תביא ציטוטים [סייעתא לכא' לדבריך לדוג': הראב"ד סבור שמי שחולק רק בכוח סברתו על הגאונים הוא כטועה בדבר משנה, אמנם הרא"ש ואם אינני טועה גם הר"ן חולקים עליו אף בדבר זה. אמנם בין האחרונים לראשונים לא ראיתי גדר כזה, אלא כפי שכתבתי חילוק בין תיאוריה למעשה. היום ישנו זרם גדול כזה גם ביחס לאחרונים (כלו' שאיננו יכולים לחלוק גם על אחרונים) והוא תולדה של כל מיני דברים שאינם תורניים במהותם ואכמ"ל.].

לא הייתה תקופה כזו. הרב אכן מעניק משקל גדול לרמב"ם (אבל כך גם הב"י שפוסק כמוהו ביותר מ80% מספרו).

הפתרון לחיים של תורה אינו באמתחתו של אף אחד. השאיפה צריכה להיות באמתחת כולנו, כשאיפה עם נפק"מ, קרי יצירת חיים כאלו. זוהי יצירת מציאות חדשה והיא גדולה על אדם אחד או קהילה אחת. ההבדל הוא בהכרה בשאיפה ובניסיון לממשה.

לגבי ההקשבה, אני אחשוב איך לנסות להסביר את עצמי, אבל זה באמת לא בימים הקרובים. ואשמח אם תקרא כמה פעמים את הדברים ותשתדל לנסות להבין אותם יותר - מתגובתך ניכר שלא נגעת בנקודה בכלל (הגילויים אינם מטרה חלילה, אלא הדביקות בה'. ישנו הבדל מהותי בין סיבה לסימן).

לגבי השינויים, עיקר דבריי היו מדוע הם אינם בעיה כפי שהצגתם אותה. בנוסף אני סבור שביחס למאות (אולי אלפי) פסיקות מחודשות, והשקפה עצמאית שנבנית, זהו מספר אפסי ולא משמעותי של שינויים. (אם הזכרנו את הרב ליאור, וזו דוגמא שאני מכיר יחסית היטב כיון שפסקתי על פיו עד שהגעתי לישיבה -  בכמה עשרות פסיקות מחודשות, יש לו לא פחות שינויים מאלו שהוזכרו כאן).

לא התעלמתי, ואף הסברתי את מקור המחויבות לתלמוד, חפש בדבריי.

ביחס למדינה, דוק בדברי וכנ"ל.

שבוע טוב ויה"ר שלא אכנס לפה בימים הקרובים שלא לעמוד בניסיון...

תוקן על ידי mageni ב- 29/11/2008 22:42:22

תוקן על ידי mageni ב- 29/11/2008 22:46:55

תוקן על ידי mageni ב- 29/11/2008 22:58:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2008 00:07 לינק ישיר 

ראשית, יישר כוח למגני על ההשקעה הרבה בנושא. אני תוהה לעצמי האם מדי פעם יצוץ תלמיד רציני מישיבת 'תורת החיים' יגן על רבו וייעלם.

mageni כתב:
רבנים שפוסקים פסיקות מחודשות (הר' ליאור למשל) חוזרים ומשנים (למשל בעניין ברכה על וופל, אני זוכר שהיו שלשה או ארבעה שינויים, ויש לי עוד דוגמאות).  

הרב ליאור הוא לא האישיו כאן, אבל חשוב לי להבהיר את הנקודה הזו (שחזרה כמה פעמים). אין כל קשר בין החדשנות בפסיקה של הרב טל לחדשנותו של הרב ליאור, שתמיד נסמכת על הקודמים עליו, עד כדי כך שחידוש שאמר אם יימצא באחד הראשונים ו/או האחרונים (עד הקטן שבהם) ייאמר בשמו.
אגב, לגבי ברכה על וופל, הרב ליאור לא שינה שלוש או ארבע פעמים. המציאות/הבנתו את המציאות היא ששונתה (גם לא כמספר הזה).
את כל הדברים הנ"ל, אני כותב בידיעה מוחלטת, שספק בעיני אם יש (כרגע) יותר מכמספר האצבעות בשתי כפות ידי, היודעים על כך יותר ממני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2008 08:18 לינק ישיר 

הוזכרה כאן הסכמה של ר 'אברהם שפירא.
ר' אברהם היה נציג מובהק של הפסיקה האשכנזית שסמכה על מנהג הסבתא. גם רשז"א היה כזה ויורשה להניח שגם בנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2008 13:30 לינק ישיר 

לשתי התגובות היקרות דלעיל
אכן, גם אני הדגשתי שישנו חילוק משמעותי בין הרב ליאור והרב טל [הגם שכמובן גם הרב טל נסמך על הקודמים עליו (ההבדל הוא עד כמה קודמים...)]. "המציאות/ הבנתו את המציאות היא ששונתה" - זוהי הגדרה שמתאימה גם להרבה מהשנויים של הרב טל, ולעצם עניין השינויים זוהי עדיין השוואה תקפה.
ר' אברום, והרב אויערבאך הוזכרו בדיוק ככאלו (שבהסכמותיהם כתבו שיש לחלק בין העיון לפסיקה, והפסיקה היא ע"פ השו"ע ומפרשיו.) ובאמת הם נציגים מצויינים לשיטת הפסיקה הנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 21:00 לינק ישיר 

אכן ההסכמות הנ"ל הם מנומסות מאוד, ורומזות לא בדקות, כי השיטה להלכה היא שו"ע בלבד.

מגני, ברוך שובך. האריכות בדבריך לא איפשרה כ"כ קריאה ותגובות כמו שראית, כי אם תגובה מהירה, מהמותן או שקיעה דוממת. לשם המשך הבירור היעיל - נא שפר ותקצר, בכבוד!  תודה
שבוע טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2008 14:26 לינק ישיר 

לאלדד
דברים רציניים דורשים השקעה. אם אינך יכול להתמודד עם האריכות שבדבריי, ומתעקש להוריד את רמת הדיון לרמה של פרסומות לדבר, ולא לעיסוק בעניין עצמו, אינני מעוניין בסוג דיון כזה. [להערכתי, קיצור וסיכום יובילו לדיון רק בסיכום ולהתעלמות מהאריכות. א"א ללמוד נושא בכך שקוראים את 'התוכן' ואת המסקנות (אינך לומד שיעור כללי בכך שאתה מסתכל על הנושא ועל ההכרעה...), וממילא א"א להתדיין ביחס לנושא, וגם לא ביחס למסקנות או דרכי הכרעה וכדו'.]
עכ"פ, אם החלופה היא 'שקיעה דוממת' מתוך הכרה בכך שאינני מבין משהו, ולכן אינני מבקר אותו או מסיק לגביו מסקנות זו דממה מבורכת מאוד בעייני.

תוקן על ידי mageni ב- 07/12/2008 14:59:34

תוקן על ידי mageni ב- 07/12/2008 15:00:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2008 15:05 לינק ישיר 

מגני, זו היתממות לומר שברוב השינויים של הרב טל: "המציאות/הבנתו את המציאות שונתה". הרי לכל אורך האשכול הדיון היה כיצד יכול הרב טל לשנות השכם והערב את דבריו בלי להניד עפעף, ולפתע מתברר שהמציאות בכל מקרה ששינה את פסיקתו, היא שהשתנתה או לחילופין שהרב טל, למרות הטענות שהוא מאוד יסודי, בכל מקרה ששינה את דבריו היה זה מפני שלא בדק ביסודיות את הדבר שלגביו פסק.
אתמהא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2008 22:03 לינק ישיר 

למלח היקר
במחילה אבל דומני שטענתך מבולבלת מעט.
ראשית הרב לא משנה דברים השכם והערב;
שנית לא אמרתי שהגדרת השינוי כנ"ל היא ברוב השנויים שעשה הרב טל, אלא שזו הגדרה שמתאימה לחלקם (כיון שליותר מאחד הם נקראים רבים...);
שלישית, שינוי כנ"ל אינו מורה תמיד על חוסר יסודיות בפסיקה, אלא על התחדשות במציאות שמצריכה בירור מחודש, מה לכך ולאמירה ש"בכל מקרה ששינה... מפני שלא בדק ביסודיות... אתמהא"
ורביעית, שוב אין כאן נגיעה בשום דבר מהותי אלא בחילופי מהלומות מילוליים, שאינם מקדמים לענ"ד את הדיון. ולראיה - הטענות חוזרות על עצמן, בלא שום התייחסות לכל ההסברים שכתבתי (ואם יורשה לי לומר, תוך השקעה שבינתיים אינה זוכה לפירות בדמות התייחסות רצינית).
עיין היטב באריכות דבריי לעיל, ואז אשמח להתדיין על כל מה שלא מובן / מוסכם.
לילה טוב

תוקן על ידי mageni ב- 08/12/2008 22:02:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2008 22:11 לינק ישיר 

מגני,

קראתי את כל דבריך, והגבתי על כל מה שמצאתי לנכון, בעיניך זה היה מהיר מידי ולא ענית לי על דברי.

אם פורום זה נראה בעיניך מקום שאין בו דיונים רציניים באמת אינך חייב לכתוב כאן. למדתי המון דברים מהודעות קצרות ומרתקות של אנשים חכמים. אריכות לא תמיד מעידה על עומק והרבה פעמים דווקא על בילבול גדול. ככה הרגשתי בהודעתך. בכל אופן ניתן לסכם ולתקצר במקביל לאריכותוזה דווקא מושך לקרוא את הכל כפי שכתבתי לך כבר.
 מי שמבין טוב -  יודע להגיד בשתי מילים את הרעיון המרכזי, של שיטתו ואפילו היא סבוכה ביותר, בעיון בגמרא, בהלכה, בחסידות במוסר או בקבלה.
חלק גדול מהדברים שכתבת תוכל למצוא כמותם אצל כל בחור ישיבה המסכם שיעור מחשבה, ובו הקדמות כלליות חובקות את כל התורה כולה. נו שוין. אני מאמין שכל הרמי"ם בישיבות רוצים עולם של תורה וכו, עיין בהודעות של שנרב - כתבתי לך כבר, ולא ענית.

אם אתה בעד דיון עמוק, תעשה טובה ותפסיק להכניס סמיילים של דואר נוער ילדותיים, תודה

תוקן על ידי אלדד6 ב- 08/12/2008 22:11:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2008 00:28 לינק ישיר 

אכן יש לי באמת הרגשה שהדיון מוצה, לא בגלל שכל הקושיות ע דרכו של הרב טל נעלמו, אלא בגלל שהרוצים להשיב עליהן נאלמו. לפעמים אני מרגיש ביחס לחסידי הרב טל, שמדובר בכת ש"זר לא יבין זאת". אם אכן כהרגשתי, אזי כל שאלה לא תוכל להיענות בצורה לוגית, וחבל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2008 12:16 לינק ישיר 

נהניתי מאוד משתי התגובות האחרונות, אפשר ממש להתמוגג. מרוב דמגוגיה כמובן...

למלחהארץ- לא הייתי יומיים ליד המחשב, זה לא אומר שנאלמתי...
על איזו שאלה לא עניתי לך? מתי הייתי לא לוגי? האם לא מצאת התייחסות מפורשת בתגובותי ביחס לשינויים, או לכל שאלה אחרת? ולסיום דבריך: גם את הרב ליאור לא יבין מי שאינו מכירו וכך כל שיטה, ואין זה מעיד על חוסר לוגיות אלא דוקא להיפך (תסביר את שיטת הרב קוק / הבעש"ט וכו', בצורה רצינית, בתגובה קצרה...).

ולאלדד המתוק - האמת היא שטענתי לא הייתה שזה מהיר מדי (זה היה משפט ציני כמובן), אלא שלא ייתכן שעיינת לפני שענית. וכפי שאמרת בעצמך שתגובתך הייתה "בשליפה מהמותן".
האמת היא שעניתי בפירוט על כל השאלות שעלו (חוץ מדברי שנרב שלא התפניתי למצוא, ואשמח מאוד אם מישהו יעלה אותם), ואם כדבריך עברת על כל התגובות ולא מצאת התייחסות כלל בדבריי, זוהי בעיה בהבנת הנקרא ולא ויכוח.
האמת היא שהדיון הוא לא על יכולותיי ורמת הסברתי, כך שגם אם מישהו אחר יכול לכתוב יותר בקיצור, זהו טיעון שלא רלוונטי.
האמת היא שאתה צודק והיה עדיף לכתוב במקביל סיכום, אבל בדיעבד, אם אכתוב קיצור עכשיו, אני בטוח שזה לא יגרום לכם לנסות להבין מה שכתבתי לפני כן, אלא פשוט נדון בסיכום. וזה לא אמיתי לטעמי.
האמת היא (כפי שכתבתי לך אחרי התגובה הראשונה שלך), שאני חש שמעורבות בתגובותיך רגשות מרמור / זעם. דברים אלו הינם רגשיים ולא שכליים, ומשו"כ כל תשובה שכלית שנתתי לא תספק את מה שעומד מאחורי יחסך לרב טל, ואכן תוכל להמשיך ולומר שלא עניתי, כי על כך אכן אינני יכול לענות.
אני מבקש מחילתך. לא ידעתי שיצא קצפך על הסמיילים, ולהבא אשתדל שלא להשתמש בהם בתגובות אליך. אני חושב שתפקיד הסמיילים הוא בביטוי רגשות, ובעיקר כשכותבים דברים נוקבים כדאי להשמש בחיוך, שיזכיר שהכל בנחת ואת והב בסופה וכו'. (לחשוב שסמיילים זה ילדותי, לא מעיד לענ"ד על בגרות יתרה...) ואני חושב שזהו סימן נוסף למעורבות רגשית מצדך, אף שייתכן שאני טועה כמובן.
האמת היא שטענתי העיקרית אינה על רמתו האיטלקטואלית של הדיון, אלא עוד קודם לכן - רמתו המוסרית. הטחת דברים ללא הכרת המציאות והבנתה (וכפי שהודיתם בעצם כמה פעמים), ובמקום פומבי, כך שאחרים שיראו את הדברים יבססו על פיהם את דעתם (וכפי שכתבו לי בתחילה כמה אנשים).

גם אני מרגיש לצערי, שהדיון הגיע לשלב של 'טחינת מים' (כלו': אין שאלות חדשות ולא תשובות חדשות, וגם לא דקדוק ובירור מה שאמרנו לעיל. אלא חזרה על דעותינו משכבר). למרות הקונטרס שיכולנו כבר להוציא, טיעוניך המרכזיים נותרו ממש בתגובתך הראשונה אליי – אתה 'חש' שהשינוי ביחס למדינה הוא רגשי וכו', למרות שהסברתי שלא כך הוא. 'נראה לך' שישנו חוסר יציבות, הגם שאני טוען שזוהי התרשמות חיצונית ולא נכונה. אתה חוזר על דבריך בנוגע לדילוג על ההיסטוריה ההלכתית, למרות שאני לא התעלמתי מכך, וזה פשוט לא נכון במציאות. אני חושב שאפשר לחזור לדברים שכתבתי בהתלבטותי ביחס למוכנות להשתנות ולראות חיזוק לדעתי מאז(כנראה לגבי שנינו...).
שלש אופציות להמשך, אם טוחנים מים.
א- אני לא מצליח להסביר [אין טעם להמשיך]
ב-אתם לא מוכנים להבין (רגשית, סטיגמה, חוסר מוכנות לשינוי או כל סיבה אחרת)[כנ"ל]
ג-אתם מבינים אך לא מסכימים [יש טעם ובשמחה, אא"כ אחשוב שזה חוזר לראשונים].
הרבה שמחה, ושנזכה לכוון לאמיתה של תורה ולרצון ה'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2008 15:06 לינק ישיר 

ראשית, אני שמח שנהנית מתגובתי (זה יכול להיות כלול במהנה ת"ח מנכסיו?).
שנית, ההתייחסות היתה לכל תלמידי הרב טל שעד עכשו השתתפו באשכול (בודאי אינך מתייחס אל עצמך כרבים).
שלישית, יתכן שאין לך זמן/כוח לקרוא את כל האשכול, אך בודאי אין זה מראה על תורה מסודרת של הרב טל כשתלמיד אחד (ושוב, אחזור על הטענה כי הפרעתוני הוא גדול תלמידי הרב טל, ובהזדמנות אשאיל לך את הצדיקומטר שלי) טוען ש(חלק מ)שינוייו של הרב טל נוגעים לבחינת סוגיה מחדש, ואילו השני מטיל את האשמה על שינוי במציאות.
רביעית, אם יתבקש, לא יהיה זה קשה עבורי לנסח את שיטתו של הרב ליאור (נראה שבקוים כללים, גם אתה תוכל לעשות את זה). בודאי היא אינה כה גדולה כשיטת הרב קוק או הבעש"ט. השאלה היא האם תלמידי הרב טל רואים את תורת רבם מורכבת יותר מתורת הרב קוק או הבעש"ט. אם אכן כך, סימן השאלה שעומד בראש האשכול צריך להפוך לסימן קריאה ואולי לאצבע (מאשימה? נוקשת על הרקה? לבחירתך).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2008 19:38 לינק ישיר 

למלח הארץ
א- ייתכן שאין לך זמן/ כוח לקרוא את תגובותיי הארוכות ולא רק הקצרות, אבל התייחסתי בהרחבה גדולה לנושא השנויים בשתיהן. [ובכל אופו אינך אומר דבר הגיוני. איני מאמין שהפרעתוני הטיל את השינוי בציצית למשל על שינוי במציאות, אלא שהוא התייחס לשינויים מסוימים ולא פלגינן] 
ב- אני מעריך את הפרעתוני מאוד (ואני חושב ששכלית הוא אדם גאון וגם מסוגל להיות סוס עבודה, דבר שהוא נדיר ביחד), אבל אם אתה חושב שהוא גדול תלמידיו אתה פשוט לא מכיר את הישיבה... ואינני רוצה לפגוע, אבל ישנם תלמידים שמרוכזים בתחומים רבים (הלכתי, מחשבתי וכו') ואיך תקבע איזה תחום גדול? (מה גם שיש את הרב אליקים למשל, שבידיו השאיר הרב את הישיבה כשהוא לא נמצא. יש את הרמי"ם בעיון, נותני שיעורים, ראש המדרשה, ועוד אברכים רבים שאינני מודד זה מול זה ומחליט מי גדול. ובכל אלו נפקד מקומו...). ועוד, שהוא כלל אינו רואה עצמו כתלמיד הרב בתחומים רבים.
ג- הנקודה אינה גדולתו של הרב לעומת אחרים (שבודאי גדולים ממנו, ואכן זו טיפשות להתיימר להשוות במישור האישי אישים מתקופות שונות (תנסה לעשות צדיקומטר על ריה"ל ורמח"ל למשל...)), אלא בכך שישנה תפיסה שונה ומחודשת במידת מה לעומת המקובל בעולם התורני של אותה סביבה(דבר שלמעט נקודות מסוימות לא קיים אצל הרב ליאור), לכן אלו היו הדוגמאות בהן השתמשתי. וביחס למורכבות השיטה, באמת אני סבור שא"א להסביר את הרב קוק בכמה עמודים באינטרנט, אלא כוליה האי ואולי בסדרת שיעורים רצינית.

תוקן על ידי mageni ב- 10/12/2008 19:51:05

תוקן על ידי mageni ב- 10/12/2008 19:52:57

תוקן על ידי mageni ב- 10/12/2008 20:03:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2008 19:46 לינק ישיר 

האינטרנט קצת עושה לי בעיות עם האתר סליחה

תוקן על ידי mageni ב- 10/12/2008 19:50:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2008 23:21 לינק ישיר 

לבעל בעמיו

בעניין מנהג הסבתא ראה סוטה כט. במשנה אמר ריב"ז שעתיד דור אחר לטהר ככר שלישי שאין לו מקור מן התורה, ועל זה שואלת הגמרא "ומאחר ואין לו למה טמא?". ומביאה מקור מק"ו.

ברור שככר שלישי היה מנהג הסבתא ובכל זאת עמדת הגמרא  שדבר שאין לו מקור אין לו מקום.  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרב טל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 39 40 41 ... 50 51 52 לדף הבא סך הכל 52 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.