בית פורומים עצור כאן חושבים

מי היה איוב? - למאן דבעי - ספר הישר.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/1/2005 02:10 לינק ישיר 
מי היה איוב? - למאן דבעי - ספר הישר.

"פרשת איוב המופלאה והנפלאה היא מסוג מה שאנחנו בו, כלומר שהוא בא כמשל לבאור השקפות בני אדם בהשגחה, וכבר ידעת מאמר אחד מהם בפירוש, איוב לא היה ולא נברא אלא משל היה - (בבא בתרא טו/א) ואשר חשב שהוא היה ונברא ושהוא מעשה שהיה לא ידע לו לא זמן ולא מקום, אלא אחד החכמים אמר שהיה זה בזמן האבות, וחובר בימי משה...............

והנה ראשית מה שתתבונן בו, אמרו איש בארץ עוץ, החל בשם המשותף והוא עוץ, לפי שהוא שם אדם את עוץ בכורו (בראשית כב/כא) והוא ציווי בחשיבה ובהתבוננות עוצו עיצה, וכאילו יאמר לך חשוב במשל זה והתבונן בו ודע עיניינו, והבן ההשקפה הנכונה איזו היא…

רמב"ם מו"נ פכ"ב מחלק שלישי

הערה - שמות כל ידידי איוב קרי: אליפז, ובלדד, וצופר, ורעואל, מופיעים בספר הישר כצאצאיו של אברהם מקטורה וצאצאיו מישמעל.

"ויצחק בן אברהם הולך וגדול בימים ההם, וילמדהו אברהם אביו לדעת את ה' ולעבדהו. וישמעאל בן אברהם הולך ובא אליהם ארצה כנען לראות את שלומם. ויהי היום, בהיות יצחק כבן ל"ז שנה, ויתפאר ישמעאל על יצחק אחיו לאמור: בן י"ג שנה הייתי כאשר דיבר ה' אל אבי למול את בשרי ולא עברתי על מצווה הזאת. ויען יצחק את ישמעאל: למה תתפאר עלי בדבר הזה, לו אמר ה' לאבי כי יעלני לפניו לעולה כליל – לא אמנע את קורבן נפשי ממנו. וישמע ה' את דברי יצחק וייטבו בעיניו לנסות אברהם בדבר הזה. ויהי היום ויבואו בני האלוהים להתייצב לפני ה', ויבוא גם השטן בתוכם. ויאמר ה' אל השטן: מאין תבוא? ויען השטן: משוט בארץ ומתהלך בה. ויאמר ה' אל השטן: מה דעתך על בני האדם? ויען השטן את ה': ראיתי את כל בני האדם והינם עובדים לך ומזכירים בשבחות את שמך בעת בקשם ממך דבר, ואום כאשר תמלא בקשתם ועזבוך ולא יוסיפו לעבדך עוד. הנה גם אברהם בן תרח אשר בתחילה, כאשר לא היו לו בנים עבדך באמונה רבה ובנה לך מזבחות בכל אשר הלך, והקריב עליהם קורבנות וקרא בשמך בכל הארץ. ועתה, כאשר נולד לו יצחק בנו, עשה משתה גדול לכל גדולי הארץ ואותך שכח. כי מכל אשר עשה לא הקריב לך מאז אף לא שור אחד או עז אחת, זה שלושים ושבע שנים. ויאמר ה' אל השטן: השמת לבך אל עבדי אברהם? כי אין כמוהו איש תם וישר וסר מרע. חי אני, כי אם אמרתי לו: הקרב לי את יצחק בנך לעולה – לא ימנענו ממני. ויאמר השטן: נסה נא לדבר לאברהם כדבר הזה וראית כי עבור יעבור על מצוותך..."

מתוך "ספר הישר" פרק יב "אברהם והשטן"

"ספר הישר" נכנס לתוך הקאנון של ספרי הקודש, הוא איננו ספר חיצוני, וחוסר ההכרה של הציבור החרדי בספר היסוד היהודי הזה - מפליא אותי כל פעם מחדש -

שם הספר נשתנה חליפות ויש סברות שגם אותו חיבר משה רבנו.
בפי העם בדורות ראשונים קראו לו "תולדות אדם" או "ספר דברי הימים הארוך" שעל כוונה זו אומר בן עזאי שכלל זה ספר תולדות אדם, גדול יותר מהכלל "ואהבת לרעך כמוך" באשר הוא נוגע יותר להשקפות אותן צריך ללמוד האדם מהסברות אותן הוא מוציא מתלמודו מספר זה. באשר הוא כולל את כל התופעות האפשריות במציאות האנושית של האדם באשר הוא אדם.
הרמב"ן במאה השתיים עשרה מכנהו בשם "ספר מלחמות בני יעקב".הרמב"ם כינהו מאז ומתמיד "ספר הישר"

תוקן על ידי - riv - 18/01/2005 2:53:44

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2005 08:23 לינק ישיר 

עד שאת מתפלאת על זניחת העיסוק בספר איוב, תתפלאי על זניחת העיסוק בתנ"ך בכללו.

"שעל כוונה זו אומר בן עזאי שכלל זה ספר תולדות אדם, גדול יותר מהכלל "ואהבת לרעך כמוך" באשר הוא נוגע יותר להשקפות אותן צריך ללמוד האדם מהסברות אותן הוא מוציא מתלמודו מספר זה. באשר הוא כולל את כל התופעות האפשריות במציאות האנושית של האדם באשר הוא אדם".

דברי בן עזאי בירושלמי מוסבים על הפס':"זֶה סֵפֶר תּוֹלְדֹת אָדָם בְּיוֹם בְּרֹא אֱלֹהִים אָדָם בִּדְמוּת אֱלֹהִים עָשָׂה אֹתוֹ", לא ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2005 08:43 לינק ישיר 

באבא,

אם אתה שואל אותי [] - אז כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2005 10:50 לינק ישיר 

הרמב"ן אמנם מכנהו כך, אולם שוברו בצידו, שכן הרמב"ן מזכירו בהסתיגות.
וז"ל הרמב"ן בפר' וישלח "ואם נאמין בספר מלחמות בני יעקב".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2005 11:00 לינק ישיר 

באבא,

האמנם על כך באתי להצביע?

על זניחת העיסוק בספר איוב?

ולשאלתך, אכן כן, בדיוק על פסוק זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2005 11:04 לינק ישיר 

בר בי,

התוכל להביא את ההתיחסות המלאה של הרמב"ןלספר?

האם צורת ההתנסחות "ואם נאמין" מעידה בהכרח על הסתייגות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2005 23:24 לינק ישיר 

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%A2%D7%A7%D7%91_%D7%AA%D7%9D

נכדו של רש"י הרב יעקב בן מאיר (1171-1100)- נקרא רבנו תם ע"ש הפסוק "ויעקב איש תם יושב אהלים" (בראשית כה, כז). כמו סבו, חי רבנו תם בצרפת. הוא כתב פירוש לתלמוד הבבלי - ה"תוספות", כתב את "ספר הישר" וכן ספר על הדקדוק העברי. נודע גם כמשורר ובלשן, היה לו ידע לשוני רב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 11:26 לינק ישיר 

אמשלום

את בטוחה שענית בניק הנכון שלך ? (נראה לי שענית פעמיים )

ריב

*זאת היתה הערת אגב (שלי) על הערת אגב (שלך).

*אז מה פתאום פירשת את דברי בן עזאי על ספר איוב ?
(אם לא התכוונת לפשט הפשוט אז זה משהוא אחר)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 00:31 לינק ישיר 

שלום לך ריב.
לבושתי לא הכרתי את "ספר הישר", אך אני מתכוון לתקן עיוות זה. אודה לך אם תפני אותי ללינק אליו. אגב, אל תאשימי בקלוני את הציבור החרדי, שהרי אני חילוני למהדרין, ואיני מסתיר זאת לרגע. ועם זאת אני מסכים כללית עם דעתו של הבאבא תור, שמזניחים את התנ"ך (ם בציבור החרדי)
אשר למעמדו של הספר ביחלבלת אותי - מה פירוש "קאנוני"? הספרים שנתקבלו כקנוניים נכללו בנ"ך. ידוע על ויכוחים בין חז"ל האם לכלול ספרים מסויימים - המונח היה האם הם "מטמאים את הידיים". למשל, ר' עקיבא עמד על הכלל שיר השירים (כי הבין אותו כאלגוריה).
אבל הקטע שאת מביאה נראה כמאוחר בהרבה מספרי הכתובים. יש בו בטויים שנלקחו מלשון קדומה לצד בטויים חדשים כמו "מה דעתך על", "יעבור על מצוותך", ספירה גימטרית (ל"ז שנה), "בתחילה". נראה כאילו הספר נכתב מאוחר בהרבה מחתימת התנ"ך.
לאיזה תקוםה הוא מיוחס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 14:59 לינק ישיר 

באבא,

יש לי רק ניק אחד, וגם זה לפעמים יותר מדי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 16:41 לינק ישיר 

ספר הישר מוזכר במקרא פעמיים:
א) יהושע (י יג): וַיִּדֹּם הַשֶּׁמֶשׁ וְיָרֵחַ עָמָד, עַד-יִקֹּם גּוֹי אֹיְבָיו--הֲלֹא-הִיא כְתוּבָה, עַל-סֵפֶר הַיָּשָׁר
ב) שמואל ב (א יז): וַיְקֹנֵן דָּוִד, אֶת-הַקִּינָה הַזֹּאת, עַל-שָׁאוּל, וְעַל-יְהוֹנָתָן בְּנוֹ. יח וַיֹּאמֶר, לְלַמֵּד בְּנֵי-יְהוּדָה קָשֶׁת, הִנֵּה כְתוּבָה, עַל-סֵפֶר הַיָּשָׁר.

חז"ל מזהים את ספר הישר עם ספר בראשית. במסכת עבודה זרה (כה א) מסביר רבי יוחנן שספר בראשית (ספר אברהם יצחק ויעקב) נקרא ספר הישר על שם אבות האומה שנקראו ישרים כפי שאמר בלעם (במדבר כג): "תמות נפשי מות ישרים".

אולם החוקרים סבורים כי "ספר הישר" הוא חיבור עתיק שלא שרד ובו היו כתובים חלק מקורות עם ישראל.

במאה השתים עשרה נכתב ספר מפורסם באותו השם בידי רבנו תם, ומשם הציטוט.
http://moreshet.co.il/zomet/ar.asp?v_id=2798

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 21:08 לינק ישיר 

באבא,

לא הערתי בדברי בפתח האשכול שום הערת אגב.

הבאתי בראשית דברי את דברי הרמב"ם על ספר איוב, ואחר כך הבאתי את סיפור נסיונו של אברהם בעקידה, כפי שהוא מסופר בספר הישר, והצבעתי על כך שאולי סיפור זה רומז לנו שאברהם אבינו הוא איוב.

אחר כך הסברתי את מהותו של ספר הישר, ולשאלתו של מאן דבעי האם הוא ספר חיצוני, עניתי שלא.- ועד כמה שאני יודעת הוא, מעין ספר בראשית מורחב, בו מסופרים תולדותיו של האדם אותו ברא אלוהים 'כצלמו וכדמותו', עד לנתינת תורה בידי משה בסיני, ומותו במדבר -

לא פרשתי את דברי בן עזאי על ספר איוב, פירשתי דבריו על ספר הישר.

אגב, אני לא מוצאת איפה מזניחים את הנ"ך? מי שלומד חומש כמו שצריך מגיע גם לנ"ך -

אביעם,

תודה על ההרחבה, רק יש להדגיש שרבינו תם לא המציא את הספר, אלא, אלה דברי קבלה שקיבל וכתב במילים שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 21:21 לינק ישיר 

ספר הישר של רבינו תם אינו ענין לכאן, והוא ספר הלכתי ובו שו"ת ופירושי סוגיות. למיטב ידיעתי מחברו של ספר הישר המצוטט כאן אינו ידוע (ראו הקדמה למהדורתו של א' גולדשמידט, שנדפסה בברלין).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 22:25 לינק ישיר 

יתכן, שבנוסף ל"ספר הישר" כספר, חיבר גם רבינו תם "ספר ישר והוא ספר הלכתי ובו שו"ת ופירושי סוגיות.
(אני בכל זאת חושבת שמדובר ברבינו תם גם בחיבור הספר, משום שהיה נודע גם כמשורר ובלשן, והיה לו ידע לשוני רב.

אם יש למישהו יותר פרטים אשמח

ספר הישר - , הוצ' "יזרעאל"

מתוך פתח דבר, א, לובושיצקי- ורשה חנוכה התרפ"ג

...הדעה המייחסת את "ספר הישר" ליוסף בן גוריון הכהן, המחבר האנונימי של "יוסיפון" מוטעת מעיקרה: סיפורי המיתולוגיה הרומאיתיונית הבאים בסגנון אחד בשני הספרים: "יוסיפון" ו"ספר הישר" - יוכיחו: כי לו היה המחבר אחד לשני הספרים הנ"ל לא היה חוזר על דבריו בלי צורך מיוחד. וכן סרוס מקראות ועובדות היסטוריות, כמו הסיפורים על אזדרובל והניבל, שבכל אופן אין להם שום שייכות לתקופת שיעבוד מצרים, מוכיח כי יד זרה של איזה מעתיק יכלה להוסיף את הנופך המשובש הזה ב"ספר הישר" ולערבב בסיפורי האגדה על חיי משה בארץ כוש - סיפור היסטורי מאוחר שארע במאה הרביעית לפני המנין הרגיל מתקופת מלחמת קרטגה ורומה(*)

(*) הערות בסוף הספר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 23:04 לינק ישיר 

לי"י ,ריב

בדפוסים הקדומים (קושטא רעה קראקא שמו) מופיע בשער "ספר הישר המיוחס לרבינו תם"

אבל כבר כתב החיד"א בספרו שם הגדולים (בערך זרחיה היווני)

"רבינו זרחיה היווני הוא חיבר ס' הישר של מוסר המפורסם ואינו לר"ת כאשר יש רבים סוברים ,ובא להם זה ממה שידעו דר"ת חיבר ספר הישר וראו זה הס' הישר שהוא הוא
דמייתו ליה הפוסקים ס' הישר לר"ת"
ועיי"ש שמסיק שהרז"ה (היווני) חיבר את ספר הישר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 23:35 לינק ישיר 

תודה וולוז'ין

תוכל להרחיב מי היה רבינו זרחיה היווני, מתוך מה שכתב החיד"א, או בכלל?

מחיפוש בגוגל העלתי

" מחבר, 14-ה זרחיה, היוני, המאה. כותר, ספר הישר.
תרל"ה. ורשה : על תוחכת ומוסר / חברו רבנו יעקב תם. ..."

בתודה מראש

תוקן על ידי - riv - 20/01/2005 23:56:27

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי היה איוב? - למאן דבעי - ספר הישר.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext