בית פורומים עצור כאן חושבים

עשיית המעשה הנכון

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/1/2005 11:33 לינק ישיר 
עשיית המעשה הנכון

אני מתבוננת בכל אותה ההתעסקות של יהודים אורתודוכסיים סביב עשיית המעשה הנכון, ומדקדקים בפרטים, וקלה כחמורה, ומה יוצא מזה בסוף -

אחד דבר טוב, אחד דבר רע, אבל אנושי.

<הדבר הטוב> הוא שהמצוות המלוות את חיי היהודי בכל פרט בחייו - אכילה ושתייה, ושינה וקימה, ועבודה, ואהבה, ואובדן חלילה, וערבית, ושחרית, וזמנים לזה וההוא, וחגים ומועדים - ואין לו מפלט, אלא אלוהים מלווהו בכל פרטי חייו, וכל עשייה מחוייבת-המציאות מזכירתהו מה באמת חשוב, ועל מה באמת עליו לכוון לבו ומוחו ומעשיו.

ועל כורחו הוא מקיים "שיוויתי ה' לנגדי תמיד".

<והדבר הרע> הוא שבן אנוש יעשה הכל - ורק לא מאמץ אמיתי לצאת מהעשייה המכנית המרדימה אותו לאורך חייו - ולמרות כל אותן "דקירות זיכרון" אשר במצוות - יהפוך אותן היהודי, ככל האדם אשר בחלד, לעשייה אוטומטית, ולא ישתף את עצמו-הוא, ורק בהמון לבו בכאב גם יתכוון בתפילתו -

ולבסוף עוד יקום ויטריח על אלוהים - "מדוע אתה מסתיר פניך ממנו, ואנו עושים הכל כמו שביקשת..."

אינני סבורה שיש לאלוהים עניין בטרחתן של כל אותן המצוות, וכל ההתחכמות האינסופית סביבן, אלא את הכוונה שבהן הוא מבקש, ורק אותה אין נותנים לו, אלא לעיתים נדירות.

ורק היא, הכוונה, תחברנו אליו.

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/1/2005 11:42 לינק ישיר 

.

האם את סוברת כי אין טעם בקיום מצווה בלי כוונה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 11:55 לינק ישיר 

אולי עצם התרגול המעשי במצוות עשוי להשפיע על האדם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 12:11 לינק ישיר 

אני חולק בתרתי,
1. יש חשיבות למעשה גם ללא כוונה, ויש לכך ראיות (אבל גם הן הלכתיות. השאלה מהי מסגרת הדיון כאן).
2. אין דרך אחרת, שכן ללא קביעת מסגרת מפורטת במה נתכוין? על מה תחול הכוונה? האם הכוונה היא סתם לתחושה של קרבת ה'? דומני שללא מסגרת מפורטת לא תיווצר יותר קרבת אלוקים (גם אם זו היתה המטרה. וכאמור, זו לא).

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 12:42 לינק ישיר 

מגי,

הרי את המצוות קיבלנו מסיני "מועתקים מאת הבורא" כתרגום דברי ה' הלכה למעשה,השגה במעלה גבוהה ביותר כתוצאה מהקשר הארוך בשנים שהיה למשה עם ה' בעשיית המצוות, בהליכה בדרכיו.

עשיית המצוות זה הביטוי היחיד לקשר אמיתי עם ה'.
להתקרבות אמיתי ולא דמיונית, גם אם אין במצוות כוונה, עצם העובדה שהן נעשות,הן מקרבות ומביאות לאט לאט למודעות, כל אדם והרמה אליה מגיע, ומתוך שלא לשמה תבוא לשמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 12:43 לינק ישיר 

יש ויכוח ער מאד בין הפילוסופים והמקובלים מצד אחד לבין התלמודיים מצד שני, אם עיקר הנרצה להקב"ה בעבודתינו הוא המעשה או המחשבה.

יהיה איך שיהיה, ברור שגם התלמודיים יסכימו שיש צורך במחשבה בכדי שהמצוה תהיה בשלימות.

יש אמת בטענה שרבוי המצוות פוטרות האדם מהצורך לחשוב ולהתבונן. ועל זה זעק ישעיה הנביא, יען כי נגש העם הזה בפיו ובשפתיו כבדוני ולבו רחק ממני ותהי יראתם אותי מצות אנשים מלומדה. מאידך, תרבות או חברה שאין לה חיובים כלפי האל, היא תרבות קלוקלת כי רוב אנשים בהפקרא ניחא ליה וכמו שאמר המסל"י שחמריות האדם גס.

מיהו, נראה שיש דרך אמצעית שיש גם אחריות כלפי מעלה, וגם מקום לבטוי ספונטני. ולפעמים אני תוהא אם היהדות הדתית לא הרחיקה יותר מדי לצד של האחריות וההכתבה ודחקה הצידה את הספונטניות וחופש הבטוי. ואולי זה היה אחד מחידושי רבינו הגדול מוהר"ן מברסלב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 13:01 לינק ישיר 

מגי,
על 'הדבר הרע',
הנה מצינו בחז"ל (דומני בירושלמי) על אחד מן התנאים ששיבח א"ע: אנא מחזיקנא טיבותא לרישא שכשאני מגיע בתפילתי ל'מודים' הראש מרכין עצמו מאליו, מהרגלו.
משמע, כי גם אותו תנא הבין כי על-אף חסרונותיו של הרגילות, היא-היא מעלתו.
ישנה אבחנה פילוסופית עתיקה האומרת כי, 'נסיון' הינו נטילת ההרגל. אדם הרגיל לקום בבוקר ליטול ידיו, לרוץ לביהכנ"ס, להתפלל, לברך לפני ואחרי המזון, האם חשב הוא פעם את מעשיו הוא? אלא מאי, ההרגל עושה את שלו. 'נסיון' הוא, כאשר נוטלים ממנו הרגל זה, קם הוא בבוקר ואינו מטריח עצמו ליטול ידיו, אין בו הכח לקום ולהתפלל וכו' וכו'.
שוב הבנו, כי ההרגל על-אף חסרונותיו, מעלתו בצידו, וקשה לקרוא לו 'הדבר הרע'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 13:56 לינק ישיר 

מגי

בעבר כאשר התורה שבעל פה היתה דינמית, לא היה הרע. היא התעדכנה תמיד לפי התקדמות אנוש (ראיתי שהרב נדל בספר של שילת סלד מהמילה 'התפתחות' ).

הרע נולד מזה שקידשו כל פיפס בתורה שבעל פה כאילו נאמר למשה מסיני. זה לבד לא היה נורא אם היו מסכימים שגם מה שבוגי אומר נאמר בסיני. אבל יפה לראות (לצערנו גם כאן ) את ההפכפכיות האפולוגטית להצדיק בק"נ טעמי שרץ את כל הקיפאון של התורה שבע"פ.

באתר הובא מאמר של וטו בו כתב: 'מאז נכתבה וקודשה התורה שבעל פה, תוגבר מישור החיקוי על חשבון המישור ההגיוני.'
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=639178

הייתי אומר שישנו מישור שלישי: מישור העיגון ('הברגה' לשעבר) שאיפשרה התורה שבעל פה לדרוש דרשות לפי צורך האנושות המתקדמת במישור ההיגיון כדי לאזן בינה לבין המישור החברתי (חיקוי) המיושן כפי שעשו חז"ל.

תוקן על ידי - בוגיעלון - 19/01/2005 14:12:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 16:42 לינק ישיר 

ואני דווקא בעד 'מלומדה'. מכייון שבקרב בחושבים זה חריג, אכתוב רק על עצמי.
גם אם זה לא השיא אני מסתכל על עצמי ושואל, אילו הייתי מתפלל רק כשהייתי מסוגל לכוון, מתי הייתי מתפלל? כך אני מתאמץ ולעתים נדירות מצליח גם לכוון.
כבן אדם עובד אני בא הביתה עייף ויגע וכופה את עצמי ללמוד משהו, זו לא נובע מהתבוננות מעמיקה בערך התורה אלא כי כך צריך להיות, לפעמים גם מתחדש חידוש והיה זה שכרי.

ואיך אמר ר' חנוך מאלכסנדר:
רציתי לבטל תפילה אחת כדי שלא תהא תפילתי קבע אך חששתי שמא ביטול תפילתי יהפוך לקבע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 18:22 לינק ישיר 

מגי,

על החסידות שמעת?

(מתנגד שכמוני... אבל רק שאלתי)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 18:24 לינק ישיר 

.

כד הוינא טליא, כתב המורה על בריסטול ותלה מעל הלוח כהאי לישנא:

תפילה בלא כוונה כגוף בלא נשמה

(כן, פעם היו מורים גברים גם בחינוך היסודי של הממ"ד, לא כמו היום, שרק המורה לספורט, והרב המלמד משנה וגמרא, ואולי עוד פה-ושם).

גדלתי ובגרתי, ולמדתי גם הלכות תפילה.

והלכות צדקה.

ועוד הלכות רבות של מצוות שונות.

צר לי מגי, אך כאשר אדם נותן צדקה, גם אם לא יכוון בלבו, ולא יאמר בשפתותיו לשם יחוד קודשא, הרי שברגע שנתן צדקה, קיים מצוות צדקה. ומי שמחוייב להתפלל, מחוייב להתפלל גם אם אינו יכול לכוון כל כך, וכן הלאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 19:44 לינק ישיר 

מגי,

בעברי שוב על דבריך, הבחנתי בסתירה מעניינת:

מחד את כותבת: "יהפוך אותן היהודי, ככל האדם אשר בחלד, לעשייה אוטומטית, ולא ישתף את עצמו-הוא, ורק בהמון לבו בכאב גם יתכוון בתפילתו"
ושוב את ממשיכה: "ולבסוף עוד יקום ויטריח על אלוהים - "מדוע אתה מסתיר פניך ממנו, ואנו עושים הכל כמו שביקשת..."

נשגב מבינתי, הוא 'נדקר' ו'נזכר' מאדונו וקונו, או שאינו זוכרהו כלל? את תפילתו עושה רמיה, ובסיומו מפלבל עיניו למרום, שיושיעו בזכות תפילתו???

רק, גם אם את תפילתו מתפלל כראוי, ומצוותיו נוהג כדת, אל לו לעמוד ולקונן, בזכות עשיית מצוותיו ותפילותיו. כי מצוות אנשים מלומדה" עדיפה לפעמים על-פני מצוה בשלימות, עם בקשת שכרה בצידה.

ודבר זה למדתי מן החכמים:

התוספות במסכת ראש השנה דף טז ע"ב, מקשים על דברי הגמרא: "שלושה דברים מזכירין עוונותיו של אדם וכו' ועיון תפילה. מקשים התוספות, והלא מצינו: 'אלו דברים שאדם אוכל פירותיהן בעוה"ז והקרן קיימת לו לעוה"ב וכו' ועיון תפילה'?

נוקטים התוספות בתירוץ הגמרא במסכת ברכות בקושיא דומה: 'הא דמעיין בה הא דלא מעיין בה'. רש"י מבאר פיסקה זו במילים אלו: "מעיין בה - אומר בלבו שתיעשה בקשתו לפי שהתפלל בכונה".

הלא הם דברינו, כי גם אם התפלל עתה בכוונה ונהג באורח-יושר, אל ילין ויבקש בשכר תפילתו. כי החשבון - הוא חשבון כללי, ולאו דוקא על מצוה ותפילה זו. וכדברי התוספות על-אתר: "שעל ידי כך מפשפשין במעשיו לומר בוטח הוא בזכיותיו ונראה מה הם".

הרי, שגם משמים נבחנת מידת רציניותו של המתפלל, העוסק במצווה. ולפעמים, מצוות אנשים מלומדה עדיפה על פני עיון תפילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2005 20:00 לינק ישיר 

מגי
השאלה ששאלת - האם היא שאלה מדוע לנו במצות ללא כוונה ? או מה קרה לכוונה של המצוה ?
אני שואל מכיון - שהרי הרבה מן המצוות אין הכוונה מעכבת כלל וכלל,
אלא, שאולי כוונתך לכוונה חיצונית וכוונה פנימית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 00:23 לינק ישיר 

קראתי כל התגובות כולן.

ואני חושבת, ההרגל חשוב. מאד. לוותר לעצמי פה ושם, זה לוותר לתמיד. לעשות רק כשמתחשק - אין לזה ערך ולא באמת בונה אותי.

ההרגל שומר עלינו וחוזר ונותן לנו הזדמנות חדשה מידי יום.

אלא שאם אני מבינה שלא למלום התפילה עיקר, ולא המצווה עיקר, ולא התהייה האינסופית סביב פרטיה הפיסיים, ותחרות עם הזולת מי מדקדק בה יותר או מיטיב להבינה - אלא היא רק הכלי להגיע באמצעותו לעיקר, כלי ולא יותר לעצור את שטף ההתעסקות ולהזכירני מה שחשוב -

אם אני מבינה את זה, ועדיין מקיימת התפילה והמצווה במועדה - אזי אני יורדת קצת מהצדקנות העצמית וממתן כל האנרגיה הנפשית שלי לכלי, ומפנה מקום ונותנת סיכוי למשהו אמיתי שיבוא באמצעותו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/1/2005 02:19 לינק ישיר 

למואדיב

<"צר לי מגי, אך כאשר אדם נותן צדקה, גם אם לא יכוון בלבו, ולא יאמר בשפתותיו לשם יחוד קודשא, הרי שברגע שנתן צדקה, קיים מצוות צדקה. ומי שמחוייב להתפלל, מחוייב להתפלל גם אם אינו יכול לכוון כל כך, וכן הלאה.">

ברצוני להעיר לדבריך:

<"אך כאשר אדם נותן צדקה, גם אם לא יכוון בלבו, ולא יאמר בשפתותיו לשם יחוד קודשא">

קיים הבדל ברור בין מצוות הצדקה לכל המצוות האחרות , בכל המצוות האחרות ההדגשה היא על האדם העושה, ולכן באם האדם העושה אינו מתכווין למצווה, ייתכן, שהוא גם אינו מקיים אותה, (וידועים ההבדלים, בין עשיית מעשה ללא כוונה לקיים את המצווה, או בעשיית מעשה "עם" כוונה שלא לקיים במעשה את המצווה), לעומת זאת עיקר מצוות הצדקה, היא הקבלה ע"י הנצרך, ולכן גם במקום שבו אין האדם יודע כלל ממעשה נתינת הצדקה, אך התוצאה היתה שנצרך נהנה ממנה, הרי קיים את המצווה.

דוגמא בולטת להלכה זו, היא ההלכה המובאת בספרי דברים פיסקא רפג:

"אמר רבי אלעזר בן עזריה מנין למאבד סלע מתוך ידו ומצאה עני והלך ונתפרנס בה מעלה עליו הכתוב כאילו זכה תלמוד לומר לגר ליתום ולאלמנה יהיה, והלא דברים קל וחומר אם מי שלא נתכוון לזכות וזכה מעלה עליו הכתוב כאילו זכה המתכוון לזכות וזכה על אחת כמה וכמה".

ראה רש"י ויקרא פרק ה פסוק יז, דברים פרק יד פסוק יט, וראה שו"ת בית הלוי ח"ב דרוש א:

"אמנם עוד סברא אחרת יש לומר, דצדקה מהני גם שלא לשמה, יותר מכל המצוות, דכל המצוות, המה חיוב בעצם על האדם לעשותם, וכשעושה אותם שלא לשמה, נמצא חסר לו אז באותה שעה קיום של המצווה, ... אבל בצדקה...".

להעיר משו"ת אבני נזר חו"מ סימן מט, בהערת המגיה בסוף אות ב.

<"הרי שברגע שנתן צדקה, קיים מצוות צדקה">

אם היה מי שרצה לקבל.

אם "נתן" ולא רצו לקבל ממנו, ייתכן שלא קיים את המצווה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 07:07 לינק ישיר 

מגי ברוכה הבאה / הנמצאת

הבעיה הגדולה היא, שלפעמים החלק הרע גובר או בעל משקל לא מבוטל ביחס לחלק הטוב, כוונתי לצד נטוב והרע שהצגת בהודעתך הראשונה.

איני מוצא לכך פתרון אלא דבר אחד, מוכנות עצמית מתמדת לשינוי. כלומר, הרבה ממוסכמות האדם כמצוות הם חלק ממוסכמות חברתיות, או אקסיומות לא בחונות שאמורים לקבל עיצוב שונה על ידי חשיבה, עיצוב שיש בו ממש הנוגד את הרגליו. ללא מוכנות זו בהכרח שמירת ההרגל מתקדשת על קדושת המוסר.

באשכול סמוך התפתח דיון אודות תורה ואלוקות, ארני חושב שהדברים שם מתקשרים גם לנושא זה. אם הנוסחה לשמירת תורה ומצוות היא אלוקים וזהו, ללא נתינת ראשוניות לא מבוטלת למוסר, החשש של צד ההרגל והמלומדה הולך ותופח.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עשיית המעשה הנכון
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext