בית פורומים עצור כאן חושבים

אם תמלא שפורפרת של ביצה טל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/1/2005 19:22 לינק ישיר 

רמבם

בנוסף לדברי ברבירב הנכוחים,
דבריך נכונים לאויר או לגז, ולא למים או טל.

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

תוקן על ידי - קעלעמר - 23/01/2005 19:26:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2005 22:56 לינק ישיר 

בר בי רב,

1. לגבי האפשרות הטכנית להפריד את הקרום הפנימי של הביצה (בביצה חיה) מהקליפה החיצונית – הדבר אפשרי, והוא אפילו יותר קל מאשר היתה פתיחת חלק מהמגילות הגנוזות.

האם יגעת לנסות לפני שפסקת את פסוקך?

2. הרעיון הפיזיקלי מאחורי הדיון כאן איננו למלא את השפופרת בטל נוזלי שישקול כ 60 גרם, אלא בטל במצב צבירה גזי.

מעשית ניתן לבצע זאת ולמלא את חלל הקרום באדי מים באמצעות החדרת טיפת טל בנפח זעום (בסדר גודל של פחות משלשים אלפיות סמ"ק) אך כזה שנפח האדים של הטיפה, לאחר חימומה [בשמש] ימלא את כל חלל הקרום.

כדאי לדעת שהמשקל הסגולי של גז המים (אדי מים בשפה מדוברת) בטמפרטורה של 100 מעלות צלזיוס (פחות מהטמפרטורה בתוך מכונית סגורה בשמש) הוא פחות ממחצית המשקל הסגולי של האויר שנדחה על ידם.

3. ברגע שהדבר מובן, מתבטלת מאליה גם הערתו של קעלעמער.

4. העיקר חייב להיות מודגש:

לא קבעתי שהדבר יתכן. אך קבעתי מהם הפרמטרים שצריכים להיבדק בדיון כזה,

כאשר כל דיון הסוטה מבדיקת הפרמטרים הללו הוא דיון עקר שאיננו מתאים לפורום של חושבים.

(הוא מתאים אולי לפורום של אנשים שחושבים שהם חושבים, כדוגמת קוראי אותו עיתון החושבים שאגסים הם חלק ממצות החג …).

ר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2005 23:56 לינק ישיר 

רמבם

אז מה היה לנו. שפופרת של ביצה הפכה להיות קרום הביצה.
ניסיתי וזה בלתי אפשרי.
טל הפך להיות אדי מים (אז למה דוקא טל מי מעין השילוח גם טובים לזה.]
מילוי הביצה בטל ,משמע למלא לגמרי.הפך להיות מילוי חלק זעיר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 00:41 לינק ישיר 

קעלעמער,

ממש תענוג להתדיין עמך.

לשאלותיך:

1. כשלונך הטכני:
א] האם רוקנת קודם כל את הביצה החיה?
ב] אם כן מאיזה צד רוקנת? מהצד החד או מהצד הכד?
ג] מאיזה צד התחלת את הקילוף?

למי שמכיר את מבנה הביצה, לשאלות הללו משמעות רבה.

2. למה "טל" ולא מי השילוח ההולכים לאט?
כי טל מורכס ממים מזוקקים, בניגוד למי השילוח המכילים משקעים כמו סידן (מכיר את הקומקומים בישראל?).
אמנם משקלם קטן מאד, אך במקום בו כל אלפית גרם יכולה להכריע, יש להעדיף טל.

3. מילוי חלקי או מלא?

מדובר במילוי מלא באדי טל! דהיינו טל במצב צבירה גזי.

ר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 00:57 לינק ישיר 

רמבמזל

מצד אחד, אני מלא התפעלות ממה שכתבת. גם מהנכונות והמסירות לפענח דברי חכמים. גם מהיכולת לתת משמעות בדברי רש"י כך שלא יסתרו את הפיזיקה שאנו מכירים, או חושבים שאנו מכירים.

זה מזכיר לי את הדיון על הפרש השן בין יהודי וגוי. גם שם גיליתי כי הנחת היסוד שלי היתה לדחות את הדעה המיוחסת לחכמים - אמנם בני הדורות המאוחרים יותר - ובסוף הגיע פרשן שהצליח לתת בהם משמעות ותוכן אפשריים בהחלט. (לא ערכתי את הניסוי ובעוניי אפילו לא חישבתי את כוח הריחוף של משקל סגולי נתון. מסופקני אם בידי לעשות זאת היום... סמיילי עצוב).

ובכל זאת, עדיין אני תוהה.

נניח שאתה צודק, ובמקרה של השן, ד"ר הלפרין ואתה צודקים. יש הסבר לדברים שמסתדר לפי הביולוגיה או הפיזיקה, ולפי כלי החישוב המתמטיים הנוחים שיש בידינו היום, כגון אלגברה, ולפי המתודולוגיה המודרנית, שמכירה בקבוצות מגדלי שינים שונות.

האם אתה (ואולי ד"ר הלפרין) סבורים שזו היתה כוונתם של האומרים?

האם רש"י התכוון לניסוי שלך? האם בעל המאמר על השן האחת התכוון לקבוצות אוכלוסין שונות באיזורים שונים, שבהם קצב גידול השינים שונה?

דומה שעלינו לבחור בין שלוש אפשרויות:

א. רש"י התכוון לניסוי מורכב ומתוחכם כמו שלך. אזי שומה עליך להסביר כיצד, ברקע המדעי המצומצם יחסית לשלנו שהיה לו, שיער רש"י על אודות ניסוי זה.

ב. רש"י התכוון אולי למשהו אחר. אבל כיון שדבריו נאמרו ברוח הקודש, לא יתכן שהם יסתרו את המדע. ולכן יש להם תוכן אמיתי, כגון זה שחשפת.
כלומר, יש כאן שתי רמות משמעות. מה שהתכוון רש"י, שאינו נכון פיזית או אינו ידוע לנו - והתוכן, להבדיל, שאנו מצליחים לייחס לו.

אותו דבר נכון לגבי פרשנות השינים. המשפט המקורי כיוון למשהו אחר, והתבסס על תפיסה שונה משלנו, אבל הצלחנו למצוא בו משמעות כיון שהוא מדברי חכמים, ואסור שיהיה בדברי חכמים חסרון, ורוח הקודש מפעם בהם ומצילם מטעות, גם אם הם עצמם אינם יודעים זאת.

ג. יתכן שרש"י טעה, כיון שלא ידע את הפיזיקה שלנו, ולא עמדו לרשותו כלים שמצויים בידי תלמיד בית ספר יסודי או תיכון (וכבר העיר על זה, בהקשר אחר, עדיין רלוונטי, ר' אלחנן וסרמן). כנ"ל לגבי המקור הנעלם ממני להפרש במספרי השינים.

קשה לי להאמין שהמשפט א' נכון. אני אפילו מעז לשאול אם אתה סבור אכן שהמשפט א' הוא נכון.

איני יודע להכריע בין ב' ל-ג'. בעניותי, אפילו לא ברור לי מדוע למשפט ב' יש יתרון על ג'. אולי להפך?

יתכן כמובן שה' יתן רוח הקודש לחכמים וימנע מהם כל טעות. הכרתי רבנים גדולים שחשבו בדיוק כך. אבל כמדומה שהדבר הזה תלוי במחלוקת ראשונים. יש ראשונים, והרמב"ם, שבחרת ניק על שמו, אחד מהם - שסבורים שאין זה גרעון בחכמים שאינם מכירים את כל כללי המציאות ואפשר שיטעו.

לפיכך, אין אנו מרוויחים, אליבא דהרמב"ם, מאומה אם אנו דוחקים עצמנו למצוא פירוש על דרך רוח הקודש בדברי רש"י.

כמובן, אלו שאוחזים בצד השני של המחלוקת המתודולוגית, שסבורים שאסור לחכמים לטעות, הם ישישו על התירוץ שלך כמוצאי שלל רב.

בעניותי, עלי להודות שהיושר האינטלקטואלי שלי לקוי כנראה במידה כזו שאני אשמח אם יתברר שפירושך בדעת רש"י ופירוש ד"ר הלפרין בסיפור השינים יהיו אמיתיים. אבל אני חושד בעצמי ששמחה זו מוקדמת היא והיא מטה את הכף בכיוון שאין לו בסיס מספיק, ואשמח להתבדות.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 01:15 לינק ישיר 

רמב"ם

חוררתי ביצה ורוקנתי אותה. קטמתי את השליש העליון והתחלתי לנסות לקלף את הקרום.נאדא.. נסה בעצמך. אולי הביצים הא"י והצרפתיות שונות.

אגב המשנה אומרת "לא ייקוב אדם שפופרת של ביצה וימלאנה שמן,
וייתננה על פי הנר" כנראה שאין הכונה לקרום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 14:44 לינק ישיר 

עוד דבר . שמתי לב שכתבת שהכונה היא להעדיף טל. מה שלא נראה מפשט רש"י..
נעזוב רגע את הויכוח על ידיעת רש"י את המדעים. לא ברורה לי הגישה שלך בהברגה לתוך הפירוש הפשוט של רש"י.
[מרגלא בפי ר"נ פרצוביץ. לא מספיק שזה "נכנס" לרשי זה אמור "לצאת" מרש"י. תרגם לאידיש.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 15:38 לינק ישיר 

מימוני,

1. אינני חושב שהידע של רש"י על ניסוי הביצה מקורו ברוה"ק.

2. אני מעריך (וזו הערכה ללא הוכחה) שהיה מקור קדום ממנו העתיק רש"י את הניסוי (יתכן שבצורה חלקית או בצורה לא מדוייקת).

3. הנחתי הבסיסית היא שלא כל מקור קדום הוא בהכרח מופרך. לדעתי (ואת זה ניתן להוכיח) הקדמונים לא תמיד היו מטומטמים עד כדי כך שכל גולש מתחיל יוכל להציג ערוותם בפורום.

4. הכתובת לבירור כל אלה הוא אצל ההיסטוריונים של המדע.

5. בכלל לא התכוונתי לתת פיתרון לניסוי.

התכוונתי רק להציג את "גדולתם" של חלק מהגולשים שמדברים גבוהה ואינם מנסים בכלל לגשת לבירור הנושא באופן מדעי.

6. לגבי אשכול השיניים - אין לי שמץ של מושג מי צודק.
פרט לכך שהגישה של ד"ר הלפרין נראית בעיני יותר מדעית מאשר חלק נכבד מהתגובות, ועל כך יבורך.

7. לדעתי זה חוסר ישרות אינטלקטואלית לדון בהיתכנות מדעית בלא להשתמש במתודות ובידע המדעי.

האם לא כן?

ר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 16:20 לינק ישיר 

מצטרף בעניותי לדברי רמ_במזל הנכוחים.

רק אחדד, שבמקרה זה רש"י לא כתב שישנו איזשהו ניסוי וכו', אלא כתב בלשון נוכח, "אם תקח" וכו', ומשמע להדיא שהדבר היה ידוע בזמנו.

יתר על כן: סביר להניח שילדיו או נכדיו של רש"י ניסו את הדבר לא פחות מילדי זמננו, כך שהיה לרש"י די זמן לעדכן את פירושו, לאחר תלונות הזאטוטים.

האם לא יתכן שנשתנו הטבעים (אולי הטל, אולי הביצים)? מדוע לזרוק רפש ברש"י כאילו המליץ על ניסוי שמעולם לא נעשה?

ועל כך הייתי אומר, חכמים הזהרו בדבריכם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 18:48 לינק ישיר 

בסוף הדברים יצאו לאור. נשתנו הטבעים!

רמב"ם. אני עדין ממתין לתשובה. מקוה שאין כאן התחמקות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 19:10 לינק ישיר 

רמ _בםזל היקר

רש"י לא התכוון בדבריו לניסויים מדעיים שנעשים במצב צבירה גזי , ובטמפרטורה מסויימת ובמים מזוקקים.

הוא כתב את דבריו לאנשים בני תקופתו שלא היה להם את כל הכלים המדעיים המוזכרים בדבריך.

כמו כן יש להבין שרש"י הק' כתב את דבריו באופן שבן 5 למקרא יוכל להבינם.

ובאמת לפני שאני הגעתי לתובנה שכתבתי עליה לעיל, הייתי גם אני שובר את ראשי בכל רש"י כזה ומעייל פילא בקופא דמחטא כמו שמנסה הרמ_ בםזל לעשות (בעל הניק ולא הרמב"ם האמיתי שדרכו הפוכה מן הקצה אל הקצה כלי"ח...)

אבל לענ"ד אין צורך בכל זאת וכמ"ש לעיל, וכשמגיעים לאמת הנ"ל היה כל העקוב למישור ושקטה הדעת ואף מתגברת ומתעצמת אמונת החכמים האמיתית שביסודה היא על דברי תורתם האמיתיים ומקובלים מסיני, ולא על דברים שוליים שכתבו דרך אגב לשבר את האוזן על פי הידיעות או המפורסמות שהיו בימיהם.

כאנקדוטה לדברי אצטט את דברי הרמב"ם שרוצה להמחיש איך הדמיון יכול לדמיין דברים שאינם מציאותיים כלל ואומר:

החלק המדמה - הוא הכח אשר יזכור רישומי המוחשים אחר העלמם מקרבת החושים אשר השיגום, וירכיב קצתם עם קצתם, ויפריד קצתם מקצתם. ולפיכך ירכיב זה הכח מן הדברים אשר השיגם - דברים שלא השיגם כלל, ואי אפשר להשיגם, כמו שידמה האדם ספינת ברזל רצה באויר, ואדם שראשו בשמים ורגליו בארץ, וחיה בעלת אלף עינים, על דרך משל, והרבה מאלו הנמנעות, ירכיבם הכח המדמה וימציאם בדמיון.
(שמונה פרקים לרמב"ם פרק א ד"ה והחלק המדמה)

רמ_במזל
האם גם כאן תמצא פירוש מעניין לדברי הרמב"ם כדי שלא יסתור את מציאות האוירון, או אולי תתרץ שהרמב"ם התכוון דוקה לספינה בעלת מפרשים ומבנה של ספינה אך לא למטוס ?

או שכאן בכ"ז תסכים עמי בפשטות שהרמב"ם נתן דוגמה פשוטה למציאות שההייתה דמיונית בימיו, וכנראה שאף הוא ז"ל היה שמח לראות היום שהדמיון הפך למציאות ?

תוקן על ידי - בר_בי_רב - 24/01/2005 19:22:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 20:59 לינק ישיר 

איני מדען ולא בן מדען, וכן איני מפקפק בדברי רבינו הקדוש רבן של ישראל, רש"י, כי מימיו מי טל להחיות עצמות יבשות.

אך תורה וללמוד אני צריך, אני מתפלא הפלא ופלא שכל הדיון הוסט כאן לנסיון הפרחת הביצים השמימה, והלא על עצם הגדרת רש"י, אני שואל אתכם, האם טל עולה למעלה לקראת השמש כאשר השמש זורחת (וכאן דברי רמ-זל לא תופסים, ובכלל לפי דבריך השמש מאי בעי' הכי?), והלא זהו היסוד שעליו נבנה הנסיון. האם לא כאשר מתחמם האווירה הרי הטל מתאדה מאליו.

ויש לציין שברש"י, ביצה (המסכת), כותב רש"י על נסיון מדעי שמהמים יש להפיק אש, "נותנין בכלי זכוכית לבנה ונותנו בחמה כהשמש חם מאד והזכוכית מוציאה שלהבת, מביאין נעורת ומגיעים בזכוכית והיא בוערת " רש"י מציין שכך שמעתי בפיוט אחד שיסד אחד מגאוני לומבארדיא ר' שבתי דונאלי הרופא, וכבר ציינו על הצד שהכוונה לספר חכמוני על ספר יצירה מר שבתי הנ"ל וצ"ל ברש"י במקום יוצר בפי' יצירה.

המעיין בפי' ספר יצירה יראה שרש"י השמיט פרטים מהניסוי, ורק כתב בכללות, אולי גם כאן נהג כך, (וזה מסייע לדבר ר"מ בדיון על הקליפה המדוייקת) וכן מזה ניתן אולי להסיק שרש"י לקח הדברים ממקור כלשהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 22:59 לינק ישיר 

הכדור-פורח הראשון...

לא הוסיף כאן על נסיונותיי ותוכניותיי ואכזבותיי כילד בנושא, ומה אני הנחתי על החלון וכו' לאחר שכבר כתבו.

הפטנט אמור היה לעבוד ברגע שהשמש זורחת והיה צריך לקום בחמש בבוקר.
נבדקה גם האפשרות לעשות את החור עם מחט ולשאוב את תוך הביצה עם מזרקים שהיינו מוצאים בפח של טיפת חלב.

אני כבר עשיתי תוכנית שאני עולה עם זה לשמש (מחזיק בזה - זאת אומרת, לבנות עם הרבה ביצים), רק דאגתי מה אני יעשה כשאני אגיע לשמש איך לא להישרף.
מאוחר יותר הפרחתי מהמרפסת אשפתונים שמילאתי בהליום קשורים לחוט תפירה דק ועוקב עם משקפת (הם מתפוצצים בגובה מסויים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2005 23:18 לינק ישיר 

עד כאן זה נשמע פיטפוטי ביצים בעלמא.

איך מנקבים ביצה ושותים את תוכנה ידוע לי, ואף עשיתי זאת, אבל איך אוספים טל ומכניסים לתוך חלל הביצה ?
אולי אם נעבור את השלב הזה בניסוי נצליח גם לראות איך הביצה עולה באויר, (אחרי הכל אדים עולים באויר ויתכן שבחום מסוים הטל נהפך לאדים – קיטור, והאנרגיה מתפרצת בצורת תעופה באויר).

רבים סיפרו למעלה שעשו את הנסיון בילדותם כשהגיעו לפרשת בשלח, אפשר שיחכימוני איך אספו את הטל? במזרקים ? היכן מצאו טל בעונה זו של השנה ?

רמב"םז"ל

אני מצדיע ליושר האינטלקטואלי שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/1/2005 23:41 לינק ישיר 

מסתברא
סוף סוף מישהו החזיר את השפיות לאשכול. אני עוקב אחרי הדברים ואיני מאמין, הויכוח אם התיאוריה של רמ_במזל נכונה ואיך ניתן לבצע את הניסוי.לא מתאימה לפורום הזה. הדברים אפילו לא נכנסים בגדר של מדע חובבני. כל מי שלמד פיזיקה ברמה תיכונית יודע כי אין שחר לדברים.
רש"י אכן אומר כי טבעו של הטל שהוא מתרומם באויר לנוכח זריחת השמש ולכן אם ימלאו ביצה חלולה בטל ויסתמו את הנקב, הרי בזריחת השמש עליה תתרומם הביצה לקראת השמש. - רש"י ודאי לא עשה הניסוי .
מה שהביא את רש"י לפירוש זה הוא הקושי בפסוק.
"ובבקר היתה שכבת הטל סביבות המחנה. ותעל שכבת הטל והנה על פני המדבר דק מחוספס וכו'". מה הפירוש ותעל שכבת הטל - ונתגלה המן תחתיו? .
התרגום מתרגם " וסליקת " דהינו התנדף הטל וזה ברור ופשוט , האבן עזרא מפרש שהטל היה יורד לפני המן " ובבקר היתה שכבת הטל סביב למחנה " ואח"כ נפסק הטל וירד מן ופירוש המילה ותעל - נפסק. אולם רש"י והרשב"ם אינם מקבלים פירוש זה למילה ותעל ומפרשים כפשוטו שהטל עולה למעלה עם זריחת השמש.
( רש"י כנראה ידע כי המים מתאדים בחום - אולם לא פירש כי הטל התאדה מחום השמש כי המן היה ככפור " וחם השמש ונמס " ולכן נלקט בבקר בבקר - מוקדם קודם שהיה חם. )
עוד הערה קצרה לגבי רש"י ורוח הקדש. סיפר לי רב חשוב בעירנו ב"ב כי גיסו היה מלמד בחידר ופעם לקח את ילדי החדר לבחינה אצל החזון איש , החזון איש שאל אחד הילדים שאמר לו פירוש של רש"י - מהיכן לקח רש"י את פירושו זה ( מה היה קשה לרש"י בפסוק ) הילד ענה ללא היסוס - מה הפירוש מהיכן לקח רש"י? - רש"י ידע ברוח הקדש . אותו מלמד פנה לילד ואמר לו - אבל בחידר הסברנו מה היה קשה לרש"י - אולם החזון איש הפסיקו ואמר " כן כן רש"י ידע ברוח הקדש ". ( וכעת תבינו מדוע ילדים הולכים לבדוק את הביצים עם הטל ומתאכזבים.)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אם תמלא שפורפרת של ביצה טל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.