|
|
| נשלח ב-24/1/2005 09:32 |
|
| |
רב סיינפלד,
כולנו מכירים את תמונתו של הרב קוק מראשו ומעלה חבוש ספודיק, אולם יצא לי לראות תמונות מלאות שלו ואכן ר' יצחק הוטנר חיקה אותו בדיוק נמרץ. הרב קוק שהיה ליטאי, לבש קפוטה חגר גרטל וחבש ספודיק. הרב קוק גם ערך סעודה שלישית אדמו"רית למדי עם ניגון ותורה (התפרסמו בספר שמועות הראי"ה) ותלמידו הגדול הרב חרל"פ נהג כן בעקבותיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 09:40 |
|
| |
אין הכרח להסיק כי הרב הוטנר חקה את הרב קוק (אגב, הרבנית חוה קוק אשתו של הרצי''ה הייתה בת דודו של הרב הוטנר) שכן הרב הוטנר היה וורשאי (וכינויו בסלבודקה היה ר' יצחק וורשארווער) וסביר להניח שהיו לו עוד מקורות השראה לביגדי שיראין והנהגת טישים חוץ מהרב קוק שלא החזיק במונופול על הפקת סעודות שלישיות רביות (לפי תיאורו של הרב זווין הם דווקא היו נחמדות).
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 09:56 |
|
| |
אין הכרח אבל יש סבירות גבוהה. במיחוד שהרב הוטנר לא הזכיר אף פעם (כמיטב ידיעתי) חסידות ואדרבא ניסה למצב את עצמו כאיש הגר"א (גם זה מצאים לרב קוק) ותנועת המוסר (וזה דווקא לא מתאים לרב קוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 12:34 |
|
| |
לאחר שקראתי את דבריו המענינים אם כי גם המפחידים שכתב רבינו סיינפלד, אני מוכרח להביא לכם כמה ציטוטים נבחרים מספר האגרות והמכתבים של הרב הוטנר, רובם בנושא אהבה וחברות..
אתמול בהתחלת השיחה הרגשתי כי הביטוי "מזבח אהבה" עולה במחשבתי לכתחילה לא ידעתי פירושה של עליה זו אבל בהמשך השיחה נתבאר הענין לפני "אין לינה מועלת בראשו של מזבח" כל הענין של עבר זמנו בטל קרבנו אינה שייך אלא עד המזבח. אבל על המזבח אין שום חילף זמנים פועל להפחית את צורת הקורבן והוא הדין והיא המידה בהבעת ברכה של קירוב אהבה, אין לינה מועלת בראשו של מזבח באהבה. אגו"מ עמ' שיד'
בעולם של יחסים רחבים ומהירים אנו חיים. ואותו החוק העתיק של חברך חברא אית ליה וכו', הגיעה לידי התפשטות עצומה. וע"י זה אפשר להם לבנ"א שיכירו זה את זה מבלי שהתראו אף פעם פנים אל פנים. כמובן שלהכרה רוחנית הריני מתכוון. שמועה לשמועה מצטרפת וידיעה לידיעה מתלקטת ותמונת קלסתר הפרצוף הרוחני יוצאת שלמה ונצבת כמו חיה בצדו של המעונין בתמונה זו. וחושב אני בשעה זו, אלמלא אותו האיחור הקל, והייתי מקדים לבוא לורשא יום אחד, והיו הדברים מגיעים לידי הכרת הפנים ממש כי אז הרי ברור הדבר שהייתי מרגיש צורך בכתיבת מכתב לכבודו לפני ימי התחדשות השנה. ומכיון שכן, למה זה יגרע כוחה של ההכרה הרוחנית שלא תגרור אחריה רצות לכתיבה מצידי?
יפה אמר חכם אחד - "אני אוהב מכתבים שאינם זקוקים לחתימה", כלומר, ישנם מכתבים אשר סגנונם מעיד ע"ש מחברם. במכתבים כאלה החתימה מובלעת היא בכתיבה. גם מכתבך נמנה על הסוג הזה. אם היה מכתבך זה בא לפני ערוך במכונת כתיבה בלי חתימה, הייתי מזהה תכף ומיד את שם מחברה. רצינות של כובד ראש נתונה במסגרת של שובבות - של - קלות - ראש. הם הסממנים של "פיטום הקטורת" של כתיבתך...
אומנם כן: ברכה צריכה צניעות. ובפרט שיודע אני בך שהרבה כוחות וכשרונות נמצאים בך בהצנע, שאפילו אתה בעצמך אינך מכיר בהם. וזוהי באמת ברכתי שעכשיו, שזכית לתואר "אדם" יסיעו בידך מן השמים להמציא סיבות שתביא כוחותיך המוצנעים לידי גילוי. ועלית והתפתחת והיית לאדם המעלה לשמחת לבבם של ידידך.
הערה: אמנם ברכה צריכה צניעות, אבל לעומת זאת הצניעות שאתה נוהג במכתבך - לא נכונה היא. אינני רוצה לדבר על העבר מכיון שזה עתה נמחלו עוונותיך, אבל דווקא מחמת זה מקווה אני על תיקון בעתיד.
מכתבך נגע עד ליבי. והנני לומר בזה מפורש כי ה-"נגיעה עד הלב" הנ"ל, לא היתה מפאת השתתפות בצערך המבואר במכתבך, אלא מפני רגשי התפעלות מעדינות נפשך הבאה לידי ביטוי במכתבך. אומנם מאז הכרתיך עמדתי בהתפעלות על עדינות נפשך. אבל לעולם לא היתה לי הזדמנות להווכח עד כמה עלולה היא עדינותך להוליד רגישות דקה כלפי מי שאתה מקושר אליו בנשמתך. התקשרות זו היא מידה יקרה בנפש. ואדם שחונך במידה זו, כל קשר הנוסף בנפשו, - הרי הוא מחזק את כל ההתקשרות שלו בכלל. וע"כ התקוה הגדולה היא כי עכשיו כשנתווסף בנפשך קשר - השידוכין, הכי הוספה זו תשמש חיזוק לכח ההתקשרות שלך בכלל. והקשרים הקודמים שהיו בנפשך יתעלו ע"י זה ויאירו נפשך בכל פינה שאתה פונה בנתיב חייך העתיד.
אלא בשעה שנבשרתי במברק שלך על אודות גמר הענין, היה קצת תמוה בעיני על שלא הברקת לפני גמר המעשה. ולכן חשכתי את הרחבת דברי הברכה עד לאחר שתתברר הנהגתך. אלא שעכשיו הנני אומר לך כי איגלאי מילתא למפרע שכדאי היה כל הבלבול בכדי שאתה תכתוב ואני אקבל את מכתבך היקר האחרון מתגאה אני במכתבך זה. ובנוגע להשקטת רוחך הסוער חושבני שהושג זה ע"י המברק השני ששלחתי לך.
הבו גודל לנשמה גדולה אשר ה"קריעת ים סוף" שלה וקבלת התורה שלה כרוכות הן אצלה!
אינני עונה לך על דברי התורה שבמכתבך בכדי להדגיש את גודל החשיבות אשר בעצם העובדא של כתיבת המכתב מבלי לנגע בתוכנו.
רל"ד - החג הבא עלינו לטובה {פסח} הוא חג האהבה. ודעת לנבון ונקל כי מגע של ידידות - אהבה יכולה היא לשמש הכשר להכנסת החג. {האין בזה חשש מינות ?}
רל"ז - והנני בזה חוזר על בקשתי שתודיעני מפעם לפעם על מהלך הענינים באהלך. ואל תצפה דוקא להודעת ענינים יוצאים מן הכלל כי על זה נא' "שמא לא תפנה" כי דע לך כי אף בעצם הזרם של חיי היום יום תוכל למצא נקודות שכדאי להן שימסרו בכתב.
רמ"א - שמחתי להוודע במכתבך כי החלטת להמנות בין אנשי הנסתר. אם זכרוני לא יטעיני, הרי זו הפעם הראשונה שאני שומע ממך דבורים על אודות "טעם כמוס" אבל ידוע פתגם של החת"ס ז"ל: ווער עס גלויבט נישט בנגלה אין נסתר, דער גלויבט נישט בנסתר אין נגלה. ומכיון שאתה יודע היטב שבמשך כל השנים הייתי מאמין ב"נגלה" שלך: ממילא מוכרח שאני מאמין עכשיו ב"נסתר" שלך...
רמ"ז - האמת נתנה להאמר כי מצד חוסר בקיאות בפרטי חייך היומיומיים קשה לי ליעץ בנוגע לפרטים מסוימים בסדר הנהגתך. אלא שמרחוק משתתף אני בעומק ליבי בצער הבדידות שלך. אבל אני מבטיחך בל"נ כי בכל הזדמנות שתרצה לשתפני במהלך חייך תוכל לפנות אלי מבלי שום הסוסים!
רמ"ח - כבר אמרו חכמים "ישיבת כרכים קשה" הקושי הכי קשה בישיבת כרכים הוא כי אנשים מצד היחס בינהם היו צריכים להפגש פא"פ לעיתים תכופות, הנה מפני הקושי בישיבת כרכים, נמנעת היא הפגישה מהם זמן זמנים טובא.
ר"נ - כי בצדדים ידועים נכר הוא האדם בשמחתו יותר מאשר מתוך כיס, כוס, כעס. ואמנם סגנון ביטוי שמחתך, מעיד הוא כמאה עדים על אצילות נפשך ועל עדינות תכונותיך...
רס"א ...כי אותו הניגון המתנגן בתוך לבבי הזך ירכוש עוז ועוצמה, ויעלה ויגיע עד הפסגה. אשר בו מסיים כת"ר את משאו על הלב: "אם אמנם חיוני הוא לעולם שיהיה לו לב - הבה נהיה אנחנו אנשי לבב "לב העולם""
רס"ג - לאמיתו של דבר, כתיבה זו אין עליה תואר כתיבה בכלל. התואר הנכון של כתיבה זו הוא: התפרצות. וזה דבר ההתפרצות: לאמיתו של דבר מועטות הן השעות אשר בהן היה תוכי כ"כ חלוק מברי, כמו שהיה הפעם בין "החוץ" ובין "הפנים" שלי בשעת מסיבת חג הכלולות. ב"פנים" היו דולק לפיד חדוה צח ומצוחצח, דולק ומאיר את חדרי הלב. ולעומת זה, היו לי טעמים נכבדים להעמיד את ה"חוץ" שלי במצב סתמי של שמחה סתמית, ורק עכשיו כשאני נמצא ביחידות בביתי בחברת רוחות מפשטות המספרות זו עם זו נפלה המחיצה בין ה"תוך" ובין ה"בר" וכל הפנים התפרץ החוצה. וע"כ אמרתי שאין כתיבתי זו אלא הד של התפרצות.
רס"ד - אחי כנפשי!
לא לקחת גלויה ולמלאותה, לא ולא! אין מלה, אין הגה, הבזיכה אילמת מפעפעת במעמקים. ואין ניב ואין ביטוי. לערוך לך מכתב מלא דברי "בין השיטין" זהו אדיר חפצי. מנסר גלגל חיים באין דומה לו. כבר חמרים חמרים של כוחות חיים נצטברו כבר ביננו מן אותו הרגע שם על חוף ים התיכון. היפתח הלב?...
קשים ואמיצים הם החיים. אבל עולה עליהם האדם בין בתקיפות - דעתו, בין באומץ לבו. אין מילה ואין הגה. אין ניב ואין ביטוי. לחיצת יד, מבט עין אני שולח לך!
א: כשם שבשעה שאנחנו עומדים על טובה של טיפה אחת מן הים אנחנו קובעים ע"פ את סגולותיו של הים הגדול, כמו"כ יש אשר ממשהו - מחשבה זעיר, יגלה לפנינו כל סגנון - מהלכו של ים הנפש...
ד: קצת תימה בעיני כי מכתבך היה בבחינת כולו להשם, כי לא הזכרת בו שום דבר על אודות עניני חול והלא קימא לן דבעינן מחצה לכם. בבקשה לתקן את זה...
ז: (...ואע"פ שעשית זאת משום דמילתא הכי איתרמי, מ"מ ולפעמים הכיוון למנהגם של גדולים מבלי דעת הוא יותר חשוב מאשר הכיוון ע"פ דעת...)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 13:04 |
|
| |
זו בדיוק הפואנטה
ר' הוטנר שאף לביסוס קשר עז מאוד (והייתי אומר אף אינטימי) עם תלמידיו ולא הסכים ליחסי רב-תלמיד אקדמים.
ויחסי האב-הבן הללו לא היו אופציה למעונינים למאותגרים רגשית, אלא נקבעו כנורמה המחייבת.
כיום התוכן של התיאטרליות המאפיינת את ישיבת ר' חיים ברלין נמוג, ורק הפויילע שטיק עדיין קיים בכל עוזו והדרו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 13:50 |
|
| |
ועכשיו סיפור:
הרב הוטנר בעיני נער חרדי ירושלמי (אני).
זכורני את ביקוריו של הרב הוטנר בירושלים, בהם היה אומר את ה'מאמר' שלו, שלקח כמה שעות. אברכים מגיל מסויים ומעלה הורשו להיכנס, בתוכם אבי. שמעתי על קבוצות אברכים שנהגו להגיע ל'מאמר' בהסעות מיוחדות מיישובים מרוחקים.
בחג הסוכות האחרון של הרב הוטנר, או שנה לפני, אינני זוכר בדיוק, אבי קורא לי ואומר: בוא לראות שמחת בית השואבה אמיתית, מספיק להסתובב בשמחות 'מאה שערים' ללא תכלית. הלכנו לטיש של הרב הוטנר שהתקיים בסוכתו הגדולה. בתחילה לא הסכים הסלקטור להכניס צעירים כמונו, אבל לבסוף שוכנע.
לראשונה בחיי ראיתי 'פראקים' על 'פאראנצ'ס' (תסבירו בבקשה למי שלא מבין), רוקדים בהתלהבות ושרים ניגון. שלושת רבעי שעה שרו את אותו הניגון שוב ושוב. הוא נחרת בזכרוני היטב, והאמת, נהניתי מאד וחוויתי בו את טעמה של אקסטזה. לאחר מכן מסר הרב 'מאמר' במשך שעתיים. (אל תבקשו ממני לחזור על זה). בסוף ה'מאמר' ניגש המנגן בכינור ועמד על יד הרב, פתח את ספר התוים, והרב הראה לו באצבע איזה ניגון מתבקש עכשיו. כולם האזינו לנגינה בדממה. לבסוף שרו עוד ניגון תוך ריקוד על המקום בהתלהבות גדולה.
כבר אז שמעתי על הסכסוך בישיבת 'גור אריה' הירושלמית. בהלוויתו של הרב הוטנר צעדתי לצידו של ר' בערל שוורצמן, וכנער צעיר וסקרן ניסיתי לקרוא בפניו איזושהי הבעה, אך לשוא. למדתי משהו על עובדות החיים, על מצב בלתי פתיר היורד גם אלי קבר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 14:02 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 14:17 |
|
| |
למרות שאני עדיין עובד על סיכום תרומתו החינוכית של הרב הוטנר, בכדי ליצור איזון אני תורם כבר את המסקנות -
הרב הוטנר היה בעל תרומה משמעותית ביותר ליצירת מודל בעל הבית החרדי בארה''ב. לא רק שהוא יצר וסייע ליצור את המסגרת (שיתוף פעולה עם אוניברסטאיות ניו יורקיות) אלא גם יצק תוכן מהותי בדגם הנ''ל. חלק ניכר מהדרכתו מתמקד בהדרכת החיים מחוץ לישיבה, כפי שהדבר ניכר ממכתבו.
והמאמץ בא גם לידי ביטוי במציאות.
בעל הבית החיים ברלינאי הוא יהודי בר אוריין (לפחות הדור הראשון) קובע עיתים לתורה, ומגלם את מה שכונה באלטע היים ''א שיינע ייד'' וזה הישג אדיר.
יתכן שבשביל להגיע לתוצאות אלו, הרב הוטנר נאלץ להנהיג את מלכות הפחד יצחק וכל הטררם מסביב שכן באמריקאנערס עסקינן.
ועוד חזון למועד
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 24/01/2005 14:22:39
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 14:21 |
|
| |
ר' געצל ושלוימעלע - תודה!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 15:10 |
|
| |
שם האשכול כמדומני אינו מבטא היטב את הבעיה שנידונה כאן. הרגש והביטוי הם לכאורה מצד אחד של המטבע (אלא אם כן אנו דנים בביטוי מזוייף, אחד בפה ואחד בלב, בפיהם כבדוני ולבם רחק ממני, ומקוה אני שלא בזה הדיון). השאלה שבקשו להעלות היא כנ' אמן השכל מול אמן הרגש וביטוי הרגש. כמדומה ברור שראשית לכול דבר יש כאן טביעת אצבעו המובהקת של הסבא מסלובודקה, גם בהבחנות הרגשיות העמוקות, וגם בסגנון ובביטוי. הדברים דומים למדי למספר ניכר של תלמידי הסבא שהצטיינו בחוש ספרותי רגיש ומעודן מאוד. הם כתבו מוסר בדמות שירה ופיוט. קצת דומה לכך, מספרים על שנים מתלמידי ר' ירוחם (הרב דסלר: מגדולי המעמיקים שידעתי מעודי...) שנפגשו. שואל האחד את חבירו, נו, כיצד הולך? השיב חבירו, אין כל קושי, אומרים את שיחות הרבי ורואים ברכה. שאלו הראשון תינח בחורף אך מה הנך עושה בחדשי הקיץ (בהם לא ר"י שיחות). השיב בזמנים אלו, תופסים מדרש 'ומחאפט התפעלות'!
אב טיפוס לרגשות כפי שראינו בלקט מהמכתבים דלעיל. מנהגו של הסבא, שהיה הולך בבוקר לבית המדרש, ראוהו עובר ליד בית, והוא רוכן כנגדו ואומר: 'א גוט מארגען'. שאלו מלווהו מה זאת? השיב הסבא, כאן גר ידיד טוב, והאם כאשר הנני רוצה להביע לו ברכה עלי לצעוק באזנו?! ועוד רעיון נפלא שאולי מסבהיר קצת את האופי המיוחד של תלמידי סלובודקה, וכנראה שלזה רומזים הכותבים כאן. אמר הסבא, אילו היה היכי תמצי, והיינו עוקרים מאדם, כל אדם שהוא, את כל כמות הכבוד העצמי שבו, לא היה מסוגל אדם זה לחיות, והיה מוציא נשמתו. אדם, עניו ככל שיהיה, עדיין משוייר אצלו מידה מינימאלית של כבוד עצמי שמחזיקה אותו, ולו כבוד על שהוא בלן מוצלח ומומחה, או ספר מעולה או אף מנקה רחובות מוכשר ומצליח בעבודתו. ללא כבוד אין קיום לאדם. הרעיון מדהים. השאלה היא כמובן המידה הראויה, כשם שדומה שכל המידות וכל הדברים בעולם תלויים במינון הנכון. העולם הוא דואלי במהותו ובכל תחומיו, הקיום הנכון, או להיפך ההשתבשות במבנה הפנימי של האדם, תלויים במידה הנכונה ('כל מדה נכונה').
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 15:34 |
|
| |
שם האשכול כמדומני אינו מבטא היטב את הבעיה שנידונה כאן. הרגש והביטוי הם לכאורה מצד אחד של המטבע (אלא אם כן אנו דנים בביטוי מזוייף, אחד בפה ואחד בלב, בפיהם כבדוני ולבם רחק ממני, ומקוה אני שלא בזה הדיון). השאלה שבקשו להעלות היא כנ' אמן השכל והרעיונות המבריקים מול אמן הרגש וביטוי הרגשות. כמדומה ברור שראשית לכול דבר יש כאן טביעת אצבעו המובהקת של הסבא מסלובודקה, גם בהבחנות הרגשיות העמוקות, וגם בסגנון ובביטוי. הדברים דומים למדי לסגנונם של מספר ניכר מתלמידי הסבא שהצטיינו בהבחנות רגשיות עמוקות, ובחוש ספרותי רגיש ומעודן מאוד. הם כתבו מוסר מבית מדרש זה בדמות שירה ופיוט (רי"א שר, רא"א קפלן, ר"י סרנא, רי"י ויינברג ועוד). זהו הבסיס אצלו (ולא הסגנון של הראיה"ק). קצת בדומה לכך, מספרים על שנים מתלמידי ר' ירוחם (הרב דסלר: מגדולי המעמיקים שידעתי מעודי...) שנפגשו. שואל האחד את חבירו, נו, כיצד הולך? השיב חבירו, אין כל קושי, אומרים את שיחות הרבי ורואים ברכה. שאלו הראשון תינח בחורף אך מה הנך עושה בחדשי הקיץ (בהם לא ר"י שיחות). השיב, בזמנים אלו, תופסים מדרש 'ומחאפט התפעלות'! על השלד הזה הוסיף הרי"ה בכשרונותיו הלמדניים ובתוספת קליטה מצדדים נוספים רובד שכלי מבריק, שבצירופו נעשה כעין דרך חדשה.
אב טיפוס לרגשות כפי שראינו בלקט מהמכתבים דלעיל, והתבוננות פנימית ברגשות וביטויין, ניתן לראות במנהגו של הסבא, שהיה הולך בבוקר לבית המדרש, וכשהיה עובר ליד בית מסוים, היה רוכן כנגדו ואומר: 'א גוט מארגען'. ראהו מלווהו בכך ושאלו מה זאת? השיב הסבא, כאן גר ידיד טוב, והאם כאשר הנני רוצה להביע לו ברכה עלי לצעוק באזנו?!
ועוד רעיון נפלא שאולי מסביר קצת את האופי המיוחד של תלמידי סלובודקה, וכנראה שלזה רומזים הכותבים כאן. אמר הסבא, אילו היה היכי תמצי, והיינו עוקרים מאדם, כל אדם שהוא, את כל כמות הכבוד העצמי שבו, לא היה מסוגל אדם זה לחיות, והיה מוציא נשמתו. אדם, עניו ככל שיהיה, עדיין משויירת אצלו מידה מינימאלית של כבוד עצמי שמחזיקה אותו, ונותנת לו את צורת האדם שלו, ולו כבוד על שהוא בלן מוצלח ומומחה, או ספר מעולה או אף מנקה רחובות מוכשר ומצליח בעבודתו (וראו למשל היום, מילא יש מקצועות שבעבר לא היו כ"כ מכובדים והיום נעשו מראשי המדברים, כסוג אמני השירה והזמר, אך אלו לכל הפחות יש בהם כשרון ומקצועיות, ומה נאמר על אלו ש'מצטיינים' בהנחייה או בהגשת תכניות, והמלה גדול לא משה מפיהם ['מנחם הגדול מכולם' והכל שרים ומפזזים לכבודם, והשומע יתמה במה גדול איך גדול?]. ללא כבוד אין קיום לאדם. הרעיון מדהים. השאלה היא כמובן המידה הראויה, כשם שדומה שכל המידות וכל הדברים בעולם תלויים במינון הנכון. העולם הוא דואלי במהותו ובכל תחומיו, הקיום הנכון, או להיפך ההשתבשות במבנה הפנימי של האדם, תלויים באיזון ובמידה הנכונה ('נא כל מדה נכונה'). על כן הרבה מהתיאוריות היפות והמבריקות אינן עומדות בשל הטייה קיצונית של האיזון הנכון. בשעה שהיו עוסקים פעם באחת מן השאלות הקשות והכבדות שבמחקר היהדות, סקר פרופ' א"ש רוזנטל את הדעות ולבסוף ציין שנראית לו דעתו של פרופ' אלבק. והוסיף, כיצד קרה שקלע לדעה הנכונה לדעתו, מפני שכל שאר העמדות היו כבר תפוסות, נמצא שהמחפש להיות מקורי ושונה מאחרים, במקרה כזה עשוי לקלוע לאמת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 17:11 |
|
| |
עם כל זאת, ועדיין לא מוצו כל ההיבטים באישיותו האקלקטית ואופיו הדומה כקמיליין, הרי דומני שיש בחיבוריו דברי הגות מרשימים ועשירים. אך מפריע לי שהמחבר חייב להצביע על כל קטע שכותב, כמה מקורי וכמה עמוק הדברים, וכיו"ב ביטויים כאלו, כאילו מישהו יפספס שאומר כאן דברי הגות מחודשים, תן לקורא לגלותו. בעיניי זה עצמו ממעט בערך הדברים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2005 22:23 |
|
| |
מסתברא,ומפיסטו,
בטח נשמטו ממכם דברי רש"י בסוטה,פליגי אמוראי. אם ת"ח צריך שיהיה בו שמונה בשמינית וזהו קורטוב של גאווה.." מ"ח. לדעתו כנראה לא היה זה חיסרון, "גאווה מועט נאה והוגנת לתלמיד חכם, ומעטרתו כסאסא המעטרת את השיבולת" (אפרופו אומן הביטוי)
שצריך שיהיה בו מעט גאווה שלא יהיו קלי הראש מסתוללין בו, ויהא דבריו מתקבלין בעל כורחם
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2005 09:25 |
|
| |
מסתברא וריב
אין צורך ליחס את סגנון הכתיבה של הרב הוטנר לתכונות שליליות, שכן כפי שהוזכר סגנון זה מאפיין את בני תקופתו. וכבן ישיבה לשעבר הריני מעיד ששיירי סגנון זה ניכרים עד עצם היום הזה בכתיבה (במידה שהיא קיימת) ובעיקר בהרצאת הדברים בע''פ.
ועד עצם היום הזה, בן אוריין שיפנה אלי בבר מצוה מצויה תעשיתית-סדרתית-מיוזעת עם וורט על הפרשה יטרח להקדים שיש כאן ''יסוד שהוא מבהיל על הרעיון'', ''א גיוואלדיגע יסוד אין אמונה'', ''וורט פצצה'' (הגרסה הלבנטינית), ''חידוש גדול איום ונורא'', ועוד כהנה וכהנה.
ובאוזני השמאלית קלטתי הדים קלושים שאפילו בבית יאנקעב ישנן מורות שסגלו לעצמם את שפת הגוף ושפת הלשון של בעליהם שליט''א הן מצטטות לצאן מרעיתן וורטים ורעיונות מוסרים מילקוט לקח טוב בעיניים עצומות, בנדנוד גוף (שאקעלינג בלשון בני הישיבות), בחתירת אגודלים, בניגון מוסר ישיבתי נוגה, ובהקדמה כי מדובר ביסוד מבהיל על הרעיון.
אחד מבעלי המוסר היחידים שכתב בעברית צחה ומודרנית, הרב שלמה וולבא, עשה מאמץ על להתנער מהסגנון הזה ומתייחס אליו בשלילה ואל כמכשול מהותי (ספר עלי שור חלק א').
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 25/01/2005 9:32:19
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2005 10:11 |
|
| |
רב סיינפלד,
מצטערת, באתי לברך ויצאתי מקללת, התכוונתי לפרגן לר' הוטנר בהודעתי למסתברא ולמפיסטו שרמזו לנימה של גאווה שמשתמעת מדבריו.
ולגבי האייקון זה היה כתגובה על הסיפא של דברי שלויימלע.
תוקן על ידי - riv - 25/01/2005 10:24:40
|
|
|
|
|