בית פורומים עצור כאן חושבים

האם ר' אלעזר פיצה את ילדותו הקשה....

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/2/2005 22:59 לינק ישיר 

.

אמא שלום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2005 00:18 לינק ישיר 

מתעניין,

אני מסכימה עם ראייתך וגם אני רואה בשלילה את נטיית ר"א - הלקח האלוהי נלקח לדעתי לקיצוניות , כלומר רשב"י ובנו אלעזר היו בקיצוניות האחת/החסרה = 'העדר הרגשת הנאה', כפי שהסבירה אמשלום אותה על כל השלכותיה - כנראה שרשב"י איך שהוא הצליח להביא את עצמו אל המידה האמצעית, אבל בנו אלעזר הלך עד הקיצוניות היתרה "רב התאווה" כדרך ריפוי לכתחילה - אך למרבית הצער לא הצליח לחזור לאיזון הנכון,ונשאר תקוע בה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2005 08:10 לינק ישיר 

ריב,

האם תוכלי להרחיב בעניין ההבדל בין רשב"י לבנו? היכן את רואה שרשב"י הצליח להגיע לאיזון, והיכן ראב"ש לא הצליח בכך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2005 10:20 לינק ישיר 

אמשלום,

האם מסופר לנו שגם רשב"י היה עב בשר?

כמובן שאני מתייחסת לאיזון הנכון רק בנוגע לתאוות האכילה ..ולא סותר שר' אלעזר יהיה תלמיד חכם בבגרותו, ובכל זאת יהיה חסר במידת הזללנות כדי לפצות על ההתעלמות וצרכי הגוף בעברו- העובדה היא שזה שדר' אלעזר הגיע למימדים האלה מוכיחה כי הוא לא תיקן אלא קלקל לקיצוניות היתרה

ועוד נקודה להבנת העניין, האם רשב"י ובנו אלעזר היו באותה 'המעלה' כששהו במערה?ו'סבלו מחסור'?

מבחינתו של רשב"י השובע שחסדאי מדבר עליו הוא שהיו שבעים במה שהמציא להם הקב"ה, היו 'עשירים' שהיו שמחים בחלקם, אבל סופו של ר' אלעזר מעיד עליו שלא היה כנראה במדרגה זו של עשירות...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2005 11:28 לינק ישיר 

.

אז ככה, זה מה שהפריע לי מההתחלה:

1
הנחת היסוד של השאלה בראש הדיון היתה: " ידוע בפסיכולוגיה שמה שהאדם סובל בילדותו הוא מאזן בהגזמה כאשר הוא גדל, למשל מי שלא קיבל אהבה יש סיכוי שיעניק יותר, או שיאזן את השפלתו בהשפלת הדור הבא."

לעתים, גם הנחת יסוד אינה מבוססת. מספרים לי, למשל, שהורים מכים רבים, היו ילדים מוכים בילדותם. האם הכאת ילדיהם היא פיצוי על חסר באהבה? האם כל מי שגדל כצמחוני הופך לזולל בשר? הרי לפי כלל זה, אני, שגודלתי על מזון כשר בילדותי, אמור כיום לזלול שרצים ורמשים, טריפות וטבל כדי לפצות את עצמי. ואל יאמר שאי אפשי באכילת שוקולד חלב לאחר ארוחה בשרית, אפשי ואפשי, אלא שנאסר הדבר.

אמפירית, רוב האנשים השמנים, היו ילדים רגילים, חלקם רזים, חלקם שמנמנים. האם מה שנכתב למעלה בירוק כי "ידוע בפסיכולוגיה" , הוא הכרחי?

2
שיפוט היתר שלנו עלול להטעות בחיי היום-יום, כמו גם כאן. השמנת יתר קיצונית, בדרך כלל אינה נובעת מאכילת יתר קיצונית, אלא מבעיות רפואיות. מבחינתי, אני יכול להביא תאוריה חילופית, פיזיולוגית במקום פסיכולוגית – לר"א ברשב"י היתה בעיה בתפקוד בלוטת התריס. התאוריה שלי טובה בדיוק כמו התאוריה דלעיל, וגם מוכחת בדיוק כמוה.
ולשם ההבהרה: בעיות בתפקוד בלוטת התריס יכולות להביא להשמנת יתר.

3
אין ספק כי שקיעה בתאוות הזלילה, באופן רגיל, איננה מידה חיובית. סביר להניח כי גם בין גדולינו היו שלא היו שלמים בכל מידותיהם. אלא שיש לברר מדוע אם נפל במישהו חסרון, היה על עורכי התלמוד להשאיר תעוד לחסרון זה? מהו הדבר הנלמד מכך?
למשל, באגדתא שהביא אמשלום בעמוד הקודם, ברור לנו הלקח מן הסיפור, לפחות לקחו הגלוי. מנגד, לא מתואר לנו שם שום מאפיין גופני פרט לכח רב, מימדי גוף – לא.

כלומר: לטענתי, יש סיבה לתאור, ויש למצוא מהי, ומכאן אני מגיע לסעיף 4 :

4
האם את כל האגדתות אנו מבינים תמיד כפשוטן? גם את דברי ההבאי, או דברי הגוזמא? האם מוכרחים אנו לנקוט כאותו שמדד את גובהו של הרומח שנושא הבדווי על גב הגמל, כדי לחשב את גובהם האמיתי של מתי המדבר בזמן שהיו בחיים?

מדוע נתעקש דוקא לגבי מידות גופו וכמות אכילתו של ר"א ברשב"י ?

לעניות דעתי, כפי שהוסבר לעיל ע"י אמשלום וריב, לא ללמדנו על ערכו התזונתי של קב חרובים בא הסיפור, אלא כל כולו של הדיון בא לצאת נגד הגישה של הסגפנים ושל ראשוני הנצרות שרצו לזנוח את הבלי העולם הזה ולהפוך לרוחניים נטו. את לקחם של סיפורים אלו אני מתמצת במסקנה שהובאה בסופם: רבים ניסו לנהוג כרשב"י ולא עלתה בידם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2005 11:49 לינק ישיר 

מואדיב,

לגבי סעיף 1

אני הייתי מסכמת ואומרת, שגם אם יש סיבה לאדם לנהוג בדרך שלילית ואפילו הוא מודע לסיבה- אין להסיק מכך שהיא ניתנת להצדקה..

וזה ההבדל המהותי בין תורת הנפש של פרויד לתורת הנפש של הרמב"ם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2005 11:55 לינק ישיר 

.

ריב:

אין לי אלא להסכים ללא הסתייגות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם ר' אלעזר פיצה את ילדותו הקשה....
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.