בית פורומים עצור כאן חושבים

הכשלת חילוני בעבירה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/11/2013 00:49 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
אם אכן חילוני מצוי הוא תינוק שנשבה (שהרי איננו מורידים אותו להיכן שצריך. ואני בהחלט חושב שזה מוצדק. הוא אכן תינוק שנשבה לכל דבר ועניין), הרי הוא כמי שאינו יודע עיקר שבת. וגם אם הוא יודע את האינפורמציה היבשה שיש דבר כזה שנקרא שבת ויש כמה אינדיאנים שמקפידים לשמור עליה, אין זה אומר מבחינתו מאומה. אם כן, מי שאינו יודע עיקר שבת הרי כל עבירותיו מחייבות חטאת אחת (ראה משנה ר"פ כלל גדול). אם כן, מה מקוםן יש לשאלה של הכשלה בעבירה, או למעט עבירותיו.

זה שהעבירות מחייבות חטאת אחת או שכל מעשיו נחשבים "עבירה אחת" ולא מתחלקים לעבירות רבות לא בהכרח אומר שאין למעט בהן, אחרי הכל הוא ממשיך לעשות מעשה אסור שהוא מחויב עליו חטאת (היה מחויב גם אם היה עושה את החלק העכשווי לבד).
יש מקום לדון ממקום אחר, האם מי ש"אומר מותר" על הכל, כלומר לא מכיר באוסר ובאיסור ופועל בתום לב, האם יש מקום למנוע ממנו לחטוא, האם מה שהוא עושה זה חטא ועבירה בכלל, בהנחה שהוא לא עושה רע מכיוון שבאמת ובתמים הוא חושב שאין טעם בקיום תורה ומצוות מה רע במעשיו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/11/2013 04:10 לינק ישיר 

דה ווינצ'י

תודה. עשית מלאכתי. 

הרחבה של המושג "תינוקות שנשבו" אצל הרב עובדיה יוסף בשו"ת יביע אומר חלק א - יו"ד סימן יא

"... וא"כ גם הם סמוכים לישראל, ועכ"ז חשיבי כתינוק הנשבה בין העכו"ם, וה"נ האנשים הללו שהתחנכו בבתי הספר של הממשלה, ובילדי נכרים ישפיקו, ולא ידעו ולא יבינו ערך קדושת השבת ושאר ערכי הדת, הרי הם כתינוקות שנשבו בין הגוים". 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/11/2013 11:22 לינק ישיר 

השימוש הגורף ב"תינוק שנשבה"  על ציבור גדול  מאד, נעשה רק בשני הדורות האחרונים.
הוא יותר מציין את ההתנשאות של האומרים,  על זולתם. מאשר ציון הלכתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/11/2013 12:21 לינק ישיר 

חברים,
לפי ההיגיון הזה, גם ההמצאה החדשה שרואה בכלב שנשך נזקי קרן הוא חידוש מושגי דומה. התורה דיברה על נגיחת שור ואנחנו מיישמים זאת על נשיכת כלב.
מדובר כאן בהרחבה פשוטה ולא ממש מחודשת של המושג התלמודי, וזאת בניגוד למה שנוהגים לחשוב ולומר (גם המשתתפים כאן). זוהי סברא פשוטה, שכן תינוק שנשבה פטור מחטאת (למעט אחת) מפני שהוא גדל בדרך בה לא הובאה לידיעתו המחוייבות ההלכתית והתורנית שלו. כך גם תינוק שנשבה המודרני. מה ההבדל? שבזמן חז"ל לא היו חילונים כמו שיש היום? שאז יהודים לא גדלו בעולם חילוני כמו היום? נו שוין.

ולבסוף, לירוחם.
אין כאן שום התנשאות. אם אני חושב שכל יהודי חייב לקיים מצוות ואדם אחר חושב שלא, לכן אני מתייחס אליו כטועה. סתם לוגיקה פשוטה וזה הכל.
אגב, אם לא מיישמים זאת על דתלש"ים או אנשים שיש בידם את המידע, אז אין כאן בכלל התנשאות. לדעתי יש ליישם זאת גם על מי שמצויד בכל המידע (כל עוד ברור לו שאין בכך מחוייבות עבורו), ואז אולי יש לדון בהתנשאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/11/2013 14:05 לינק ישיר 

מיכי

חכמי התלמוד הגדירו כ"שוגג" החייב בחטאת, את מי ששכח שהיום בו הוא עשה את המלאכה הוא יום שבת או שעשיית אותה המלאכה אסורה בשבת, ולא את מי שלא ידע (שלא באשמתו) שביום השבת אסור לעשות "מלאכה", כגון אם הוא היה שבוי בין הגויים.

מי שלא ידע את ערך קדושת השבת ושאר ערכי הדת, אך ידע את ההלכה, היה נחשב ל"מזיד".

להגדרת  החילוניים של ימנו כ"תינוקות שנשבו", תהיה השפעה רק על אותן הלכות שנועדו להרחיק את החוטאים (במזיד) מן הציבור היהודי.

תוקן על ידי נישטאיך ב- 18/11/2013 14:09:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/11/2013 14:08 לינק ישיר 

ר' מיכי אמר: "אם אני חושב שכל יהודי חייב לקיים מצוות ואדם אחר חושב שלא, לכן אני מתייחס אליו כטועה. סתם לוגיקה פשוטה וזה הכל. אגב, אם לא מיישמים זאת על דתלש"ים או אנשים שיש בידם את המידע, אז אין כאן בכלל התנשאות. לדעתי יש ליישם זאת גם על מי שמצויד בכל המידע (כל עוד ברור לו שאין בכך מחוייבות עבורו), ואז אולי יש לדון בהתנשאות.''

ר' מיכי

אתה מתייחס לחילוני כטועה ואני לא בטוח שזה המצב. הרי מושגית טעות פירושה אמונה שאינה תואמת את המציאות שיש דרך להעמיד אותי על טעותי. אם אין דרך להעמיד אותי על טעותי זו לא טעות. אני חושב שכבר הושחתו הרבה מילים על השאלה האם תומ"צ יכיחים ואני חושב שהתשובה היא לא כי היגדי דת אינם היגדים עובדתיים מעצם טבעם וגם משום שרוב הציבור לא משתכנע ומכאן שכנראה או שההוכחות לא טובות או שהדברים לא ניתנים להוכחה.

כעת, אם אי אפשר להעמיד חילוני על טעותו, אז הוא גם לא יכול להגיע למדרגת תינוק שנשבה וההלכה כלל לא חלה עליו. זה לא חשוב מה אתה חושב עליו ומה שרלוונטי כאן זה מצבו הקוגניטיבי. ממילא אני כמאמין יכול לחשוב שאני יצירה מעולה יותר מהלא מאמין כשם שאני יכול לחשוב שאני מעולה יותר ממי שאינו יהודי. אבל מחשבות הגדלות העצמית שלי אינם רלוונטים לגבי שאלה דינו של חילוני שאינו יכול להיות תינוק שנשבה משום שאין דרך רציונלית להוציאו מתינוקותו.

תוקן על ידי yerubaal ב- 18/11/2013 14:08:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/11/2013 14:21 לינק ישיר 

נישט,
הבאתי את הגמרא, והיא עדיין כאן. אני לא מדבר על שוגג ולא על שוכח עיקר שבת, אלא על תינוק שנשבה. ראה שם ותיווכח שמופיע שם הביטוי "תינוק שנשבה" במלוא הדרו (הוא אפילו מודגש בקו), ולדעתי זה מופיע שם בדיוק במשמעותו בת ימינו. להלכה דינו שהוא חייב חטאת אחת על כל שגגותיו. במאמרי עסקתי בעניין הזה והסברתי מדוע.
לכן אני חוזר ואומר שלא החזו"א המציא את זה וגם לא ר' יעקב עטלינגר או הרמב"ם.

ירובעל,
אני חולק עליך מכל וכל, בשלושה את"ל:
1. אני לא  מקבל את הנחתך שאין טעות בדברים לא עובדתיים. אם אדם חושב שזה מוסרי לרצוח אני מגדיר אותו כטועה (=לא צודק. לא במובן של שוגג דווקא), על אף שאיני יודע להוכיח לו את טעותו. אנחנו אפילו שופטים אותו ומטילים עליו עונש בביהמ"ש.
2. אפילו אם נתמקד בתחום העובדתי: אני גם לא מקבל את הנחתך שאם לא ניתן להוכיח אז אין כאן טועה וצודק. יש טעות שלא ניתן להוכיח אותה. לדוגמה, לך תוכיח לעיוור שיש מולו תמונה של פיקאסו.
3. ואפילו אם אנחנו בתחום העובדתי וגם בתחום שלא ניתן להוכיח, גם אז אני גם לא מקבל את הנחתך שאי אפשר לשכנע בטעות הזאת. שכנוע לא תמיד נעשה באמצעות הוכחות לוגיות חמורות (מה עוד שהוכחות כאלה גם הן נסמכות על הנחות, ולכן בעצם לא ניתן להוכיח מאומה ולכן לשיטתך אין כלל טעויות בעולם). עובדה היא שאנשים משתכנעים לפעמים בצורות שונות לקבל מחוייבות דתית, ולכן זה כן בר דיון.
כעת דומני שההשלכות על תינוקות שנשבו מובנות מאליהן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/11/2013 15:01 לינק ישיר 

אכן אתה חולק עלי משום שלא כמוני אתה סבור שיש קרקע משותפת עליה ניתן להראות לחילוני שהוא טועה. אנחנו מסכימים שלא מדובר בהוכחות אלא בטענות רגילות. העיוור ידע שהוא עומד מול פיקאסו אם ישאל מישהו שמבין. הדוגמא ממוסר היא טובה יותר. לדעתי ויכוחים ערכיים מוכרעים על ידי זה שמראים לי שבעצם אלה הערכים שאני שותף להם. מי שמחזיק בערכים שונים מאד משלי לא ממש יכול להתווכח עמי וכ"ש שלא יכול לשכנע אותי בצדקתו.

לגבי מערכת המשפט היא מניחה איזשהו מושג של נורמליות - מה האדם מהיישוב היה חושב או מאמין מבלי להכנס לשאלה האם פלוני אלמוני אכן חושב כך וכתבתי על כך למעלה.

אבל אני נכנע לצורך הדיון משום שאיננו מסכימים על הנחות בסיסיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/11/2013 17:01 לינק ישיר 

ירובעל,
אני שוב לא מסכים. שהרי כפי שכתבתי בשתי הנקודות הראשונות גם אם לא ניתן להראות לו שהוא טועה אין בכך כדי לומר שהוא לא טועה (ולכן תינוק שנשבה)
בני אדם משנים ערכים לפעמים, לא? חוזרים בתשובה, בשאלה, ממירים את דתם, מתגיירים, הופכים סוציאליסטים/קפיטליסטים וכו' וכו'. אז איך זה קורה לשיטתך? סתם ככה. אם כך, אז הכל סתם ככה, ולשיטתך אין טעויות בעולם כלל (ולא רק בהקשר שלנו).
מערכת המשפט מניחה מה צודק  ונכון ולא מה נורמלי. כבר עסקו בזה לא פעם שהאדם הסביר הוא לא אמירה אמפירית אלא נורמטיבית (מה נכון ולא מה קיים). במשפטי נירנברג דרשו מגרמנים להתנהג שלא על פי אמות המידה המקובלות בסביבתם, ואפילו נגד החוק. היכן האדם הסביר כאן? אגב, זו גם היתה הנחתו של אהרן ברק, עם כל הביקורת שיש לי עליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2013 22:28 לינק ישיר 

הרב מיכי,
לא הבנתי איך אפשר להחיל את המושג 'תינוק שנשבה' על דתל"שים.
אא"כ אתה מיישם אותו על כל מי שסבור שאין לקיים מצוות, וזה די מרחיק לכת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2013 00:51 לינק ישיר 

אני מדבר על דתל"ש שהחליט שבאמת אינו מאמין (כי יש כמה וכמה סוגים). לגבי זה, למה לא? ודאי שמילולית תינוק שנשבה הוא אדם שגדל בסביבה זרה, אבל סוג הפטור הוא בדיוק אותו סוג. בשני המקרים מדובר באנשים שחושבים באמת ובתמים שאין חובה לקיים מצוות, ולכן אין לבוא אליהם בטענות. הם לכל היותר אנוסים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2013 11:17 לינק ישיר 

לי נראה שדתל"ש מהסוג הזה עומד מבחינה הלכתית בין תינוק שנשבה לשוגג, ויותר דומה לשוגג.
הרי ההגדרה המקורית של תינוק שנשבה מדברת על אדם שאין לו מקורות מידע על המצוות, ואילו אתה מדבר על אדם שיש לו מקורות מידע כאלו אבל הוא לא מקבל אותם.
לעומת זאת, שוגג זה אדם שבזמן עשיית העבירה הוא אנוס גמור (באמת אין לו מושג שעכשיו שבת או שאסור להבעיר בה אש), ובכל זאת הוא צריך כפרה כי הוא מואשם ברשלנות. הוא היה צריך לדעת איזה יום היום, ויותר מכך - הוא היה אמור לזכור (או: ללמוד, במקרה שמעולם לא ידע) שאסור להבעיר אש בשבת.
אדם שיש לו מקורות מידע על המצוות, והוא לא מקבל אותם, דומה יותר לשוגג שאפשר להאשים אותו ברשלנות (לכה"פ ע"פ התפיסה הדתית), מאשר לתינוק שנשבה שאין לו מאיפה לדעת.
אונס, דומני שזו בכלל קטגוריה אחרת של מי שעשה מעשה שלא מרצונו, או שהמחיר למעשה היה גבוה מדי (מוות, ממון, מלקות וכדומה). האם תינוק שנשבה נכנס לגדרי אונס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2013 11:21 לינק ישיר 

וידוע שמורינו אוהב ישראל זצ"ל אמר כמה פעמים (ונדמה לי שאפילו הרבה פעמים) שגם הנאצים היו תינוקות שנשבו שהרי השתמשו בתעמולה ובשטיפת מח והיו אנוסים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2013 22:04 לינק ישיר 

האומנם החילוני הוא תינוק שנשבה? האין זו הצהרה יהירה, מתנשאת? אולי היא ביטוי לחולשה פנימית גדולה המתחבאת מאחורי היהירות הזו? האין לו, לחילוני, השקפת עולם בנויה היטב? האין לו עגלה מלאת ספרים, אוצרות תרבות ומחשבה מכל טוב? האין תינוקות שנשבו בעולם החרדי והדתי? הביטו בצלומי אותן שיחות קירקס שעורך מחזיר בתשובה מפורסם עם בני צאנו. הרועה והצאן כאחד לא הגיעו אפילו לינקות. הכללות אינן מטיבות עם אף צד ונניח את הארכיטיפים בצד. גם אינני יודע אם החילוני הוא בחזקת אותו רשע שראוי למוות, ורשעים גמורים כידוע לא חסרים גם בצד השני.

החרדי דורש כבוד לדרכו מן האחר והתחשבות בדרישותיה. ראוי שגם הוא ילמד לכבד את האחר, את דרכו ודרישותיו. לשני הצדדים יש עקרונות הנחשבים מאד בעיניו. כדאי לכן לשנות את נקודת המוצא של הדיון החשוב הזה, ולהתקיף את הבעיה ממקום אחר. יש זמן ותקופה שראוי לשים בראש השיקולים את השלום בין הבריות ואת השלום בין הפלגים השונים. שלום שביסודו כבוד לאדם האחר, השונה, החושב אחרת, אשר דרכו שונה ומנוגדת. אולי נדרש להשיב לו כראוי על שאלתו ובקשתו, למען השלום ומשום הכבוד לאחר, גם במחיר שיעבור איזה צד עברה, שהפסדה באה בשכר שלום וכבוד וידידות בין הבריות. עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2013 22:49 לינק ישיר 

עודד,תינוק שנשבה הוא מושג הלכתי שקשור לשאלה הגורלית האם החילוניים הם מומרים או לא.
שהרי אם הם מומרים רחמנא לצלן ה' ישמרנו אז אסור להציל אותם בשבת אם הדבר כרוך בחילול שבת.

לא יאמן כמה פילפולים הלכתיים מזעזעים כל נפש הוקדשו לשאלה זו.

רק מלקרוא את הפילפולים יכל כל מאמין לההפך לתינוק שנשבה או מומר? צריך לפלפל עוד כמה שנים בסוגיה זו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הכשלת חילוני בעבירה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.