בית פורומים עצור כאן חושבים

סיפור קפקאי עם מסר יהודי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/1/2003 16:56 לינק ישיר 

למך

ברוך הבא אל הפורום!

דבריך נכונים. ואכן, משל דומה קיים בחסידות, כמדומה לי משם הבעש"ט, וזה המסר שלו. שהכל דמיון, ורק הדמיון מפריע לאדם להגיע אל המלך.

ואין זה רעיון כה חדש. שהלא הרמב"ם פירש שהדמיון הוא הוא יצר הרע, ונושא זה נידון באשכול מיוחד על מהותו של יצר הרע. עיין בדפים קודמים של הפורום. (אם אמצא, אצרף לינק).

לאחר הבהרה זו אוסיף כי יש כאן שתי הבנות, או שתי גישות.

הגישה התמימה, של הילד, סבורה כי ברגע שהבנו בשכלנו כי עלינו להתמודד עם השפעת הדמיון, מייד אנו נמצאים לפני המלך, נצחנו במלחמה והמאבק תם.

הגישה הבוגרת מזהה כי מדובר בתהליך ארוך, אולי אינסופי. יש בו עליות ומורדות. לעתים אנו מזהים תופעה מסויימת בתוך נפשנו ככניעה שלנו ליצר הרע הוא הדמיון. לעתים אנו מצליחים להפוך את הדבר קנין בנפשנו, שלא ללכת שבי אחרי דמיון זה. אך כנגד זה יש עוד דמיונות רבים אחרים שעלינו לטהר את נפשותינו מהם. ובמידה שבהם אנו מטהרים את עצמנו, כך אנו מנקים את האספקלריה שלנו לראות בזיוו של מלך מלכי המלכים.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2003 20:37 לינק ישיר 

אם תשימו לב, בסיפור המרתק הזה ככל שעובר הזמן והאיש מתקדם בדרכו הוא גם למעשה קטן כל הזמן - בתהליך, מאור עיניו פוחת והולך והוא מזדקן עד אשר אינו יכול לזקוף עוד את גופו הנוקשה והשומר מוכרח להתכופף אליו מטה מטה "משום שהבדל שיעורי הקומה נשתנה הרבה לרעתו של האיש" . למעשה כאן מתגלמת הנקודה החשובה והנכונה/טראגית בסיפור ; באופן אבסורדי ככל שהאדם מתקרב למימוש יעדו בחיים כך גם מתקרב קיצו. כך גם בחיים, ככל שהאדם גדל ומתבגר הוא למעשה מצליח לממש מטרות נוספות בחייו אך למעשה מתקרב אל קיצו. דעיכת האנרגיה הויטלית של האדם אל מול מימוש יעדו והשגיו בחיים.
כל אחד ושאיפותיו האישיות , כל אחד ושערו, ואולי דוקא כשנסגר השער זהו פתחו של שער אחר...(שבו נמצא המלך...)

ראשית חכמה יראת ה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2003 20:43 לינק ישיר 

החפרפרת

הצבעת על יסוד אמיתי, שכולנו צריכים להתמודד איתו, ואנו מעדיפים שלא לחשוב עליו.
זה אחד היסודות של האקזיסטניאליזם.
זמננו המוגבל מאד בעולם הזה. והעובדה שגם לא כל הזמן הזה עומד לרשותנו במידה שווה.

מצד שני, ידיעת הקץ הצפוי תורמת לעורר אותנו.

הופעת מוטיב זה בסיפור אופיינית, לדעתי, לקפקא. זה חלק מהאוירה הדכאונית שהוא, קפקא, מבקש להשרות. לא רק שאין מוצא ואין דרך אל המלך, אלא שהזמן מידפק על הדלת ומאזכר את עובדת חולשתנו המתקדמת.

מה שאת אולי דורשת לזכות, קפקא ודאי דרש לגנאי. אך כל הרעיון *שלי* היה נעוץ בקריאה סלקטיבית ביותר של הסיפור המקורי - שאותו אכן לא קראתי אלא שמעתי בגרסה מקוצרת, אולי ללא הקטע הזה. קריאה זו איפשרה לי לעמוד על הפן החיובי של הסיפור. העובדה שכל אחד ודרכו הפרטית אל המלך, שרק היא מיועדת עבורו. וממילא, (כפי שציינתי עוד בהתחלה הרחוקה של האשכול) אין מקום לצער או לרגשות אשמה על שאין אנו מסוגלים ליטול איש עמנו במסענו המופלא אל המלך. זה מסע פרטי, כמו שהחיים פרטיים ואישיים. (היידגר: המוות של כל אחד הוא פרטי שלו).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2003 20:53 לינק ישיר 

אכן נקודה קפקאית אופיינית, אך מעבר לפסימיות שהוא משדר (ובל נשכח את חייו הקצרים ומלאי הסבל) הוא מעביר תחושה בסוף של חוסר ודאות ובלבול גדול.
-מה שהזין את הדיון כאן...
כל אחד ודרכו אל המלך, ואולי החוק שונה בפני כל אדם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2003 02:48 לינק ישיר 

חפרפרת,

קיצנו יגיע גם אם לא נשיג מטרות בחיים, אז עדיף כבר להשיג אותן...

לסיכום עיקר האמור בתגובות אני חושב שניתן לומר במשפט אחד:
האושר הוא הדרך.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/5/2003 16:46 לינק ישיר 

זהו אכן סיפור יפהפה של קפקא.
אפשר לנתח כל פרט בו בהרחבה ואין עיתותי בידי.

למיטב זכרוני, יש טענות שהסיפור הזה הועתק או נכון יותר נכתב בהשראת סיפורו של ר' נחמן מברסלב.
מכאן מוכיחים אותם חוקרים את השפעות ר' נחמן על קפקא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2004 04:08 לינק ישיר 

מיימוני

אני חדש בפארום הזה אבל הבינני נא?

במשל של הבעש"ט הכל היה דמיון

בסיפור המקורי של קפקא עמד שומר והציע לו להכנס בלי רשות

בגירסא שלך הלא היה לו נשק דרוך?
מה היה עליו לעשות? כמדומני שמצות התאבדות היא בת ימינו

טענו חיטין והודו לו בזכר קדשו?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/5/2004 09:25 לינק ישיר 

באכי

ברוך הבא אל הפורום.

כבר איני זוכר את הסיפור ואת מה שכתבתי, כי זה היה מזמן... אבל נראה לי שהרעיון בסיפור הוא שגם האימה שהטיל עליו השומר היתה דמיונית. השומר נועד לשמור על הפתח - עבורו. הוא, בטעות, חשב שהשומר נועד לחסום את המעבר, גם מפניו.

עם זאת, העלית שאלה גדולה. הרי אם לשומר היה נשק דרוך, והוא לא היה עונה על שום שאלה, מה היה עליו, על גיבור הסיפור, לעשות? להיכנס בכל זאת, ואז היה מתברר שהשומר אינו מפריע לו, אלא להפך, פותח לו את השער לרווחה? אבל אם היה יורה בו?

שתי תשובות בדבר.

א. יתכן שהתיארו הראשוני שלך אינו מדוייק. כלומר, אם היה מנסה להתקרב עוד בלי להסתכן, כבר היה רואה שהשומר אינו יורה בו. הפחד שלו שיתק אותו אפילו מלנסות דבר שאינו מסוכן במציאות.

זו כנראה התשובה האמיתית. והיא מאד מתאימה לרבים מאיתנו ברגעים רבים של חיינו. כמה אפשרויות אנו מחמיצים משום שאיננו מעיזים אפילו לנסות לעשות מעשה לא מסוכן, רק לחרוג מהקונכיה שלנו ושל הרגלינו?

ב. יש מקום לתשובה אנטינומיסטית יותר, לפיה באמת על גיבור הסיפור היה לסכן את עצמו ולנסות להיכנס. נניח, מעין גיבורי סיפורי המרכבה, המסכנים את חייהם בנסיון לעבור בין המלאכים ולעלות מהיכל להיכל. זה מסוכן, אבל לפי פירוש זה החיים כולם מסוכנים, ומי שרוצה לשאוף לדברים גדולים צריך להיות מוכן לסכן את חייו.

הפירוש השני הוא אכן מסוכן מאד - אך זאת מפני שהוא יכול לתת רעיונות...

מי מהם הפירוש ה"נכון"? אני עצמי איני יכול להכריע בין הפירושים, מפני שאיני מכיר את קפקא.

ובכלל, יש תיאוריות בספרות לפיהן הסיפור עומד בפני עצמו. שתי הפרשנויות נכונות, אם כן, בה במידה, כלומר - אפשריות. והבוחר יבחר.

אמנם אני סבור שאם יש מקום לפרש את הסיפור הזה באופן "יהודי", כפי שטענתי בהביאי את הסיפור לראשונה, אזי הפירוש הנכון הוא א'. אין סיכון בכניסה. אדם צריך להתמודד עם הדמיון, לא עם השומר. אם הוא עושה זאת, הוא פתח לעצמו את השער לעליה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2004 10:30 לינק ישיר 

אמנם אין לו לקפקא וליהדות, כי אם אפס אחד גדול.

אולם, לכל אחד הזכות ללמוד מכל דבר, בתנאי כמובן שיעזור לו הדבר בעבודתו יתברך שמו.

כחסידישער, אני מוציא הפרשנות מסיפור זה, כי ביהדות השגת המטרה הינה אמנם חשובה מאד, אולם המטרה הינה עצם רדיפת המטרה. הלא אין סוף היא התורה ומה לו לאדם כי ילמוד, אם אין סוף לה.
מהבעל שם טוב מובא על רעיון ארבעים ותשע שערים שזכה להם משה בחייו, ובמותו זכה לשער החמישים. פירש הבעש"ט כי שער החמישים הראה לו למשה כי ישנם עוד 49 שערים, וכן הלאה.
השאיפה של אדם היא לשאוף לשאוף, ועצם הרצון ללמוד ולהשכיל בינת ה' הינה מטרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2004 12:04 לינק ישיר 

מבקש חכמה,

תודה על הקריאה המעניינת שלך בסיפור.

עם זאת, אודה לך מאד אם תוכל להסביר את קביעתך [המקוממת למדיי] בראש הודעתך, בדבר טיב מערכת יחסיו של קפקא עם היהדות. רצוי בליווי אסמתכות ודוגמאות.

וחוץ מזה, ברוך הבא.

תוקן על ידי - שחרית - 07/06/2004 12:13:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2004 13:46 לינק ישיר 

מבקש חכמה

אני לא הייתי חורץ דין כה קשה, הואיל ולמעשה נכתבו הרבה ספרים על יחסו (המורכב מאוד) של קָ' ליהדות. כדאי לקרוא את מאמרו הקצר של ש.ה ברגמן (אינני זוכר לצערי את שם הספר) על נושא זה, שנכתב מתוך הכרות אישית קרובה עם קָ' - שניהם גדלו יחד בפראג והיו חברי ילדות.

תוקן על ידי - רב_צעיר - 07/06/2004 13:51:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2004 20:56 לינק ישיר 

ובאותו נושא, כדאי גם לעיין בספרו של נתן אופק - "קפקא והקיום היהודי: השבר, האבסורד והתקווה", שיצא לאור לפני כשנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2004 09:19 לינק ישיר 

החכם אינו בוש להודות בטעותו, ובכן נכון אין לי את הזכות לשלול מקפקא את אותו קשר יהודי הנשאר לכל נולד יהודי, אותו קשר אשר אינו ניתן בשום אופן גם במדה ורצונו של האדם להנתק.

הרבי מסוכטשוב ערך פעם את שולחנו בליל שב"ק (טיש). בדרכנו לשם- סיפר הרבי הנחל איתן/ברכת אברהם מסלו/אנים - התווכחתי עם בן שיחי האם אדם שעובר על עבירות שעונשם כריתות, מנתק את הקשר עם שורשו היהודי.
הגענו לשם - סיפר - וראינו שהגיעו לשם גם כאלו שהגיעו "מחוץ לתחום שבת" (הגדרה עדינה למי שאינם שומרי תו"מ). המקום היה מלא וצפוף, וכל אחד ניסה למצוא לעצמו חרכי הצצה בינות לאנשים. עמדתי - סיפר - ושמעתי איך אחד מהם קורא לחברו שיעלה יחד עמו על השולחן, "מכאן רואים טוב" אמר אותו אחד. אולם ידידו אשר על הארץ סירב, באמרו שהוא מתבייש שהרבי יראה אותו. חייך אותו חבר, ואמר/שאל בתמיהה, אתה מתבייש, וכי יש לך איזה קשר ליהדות?!.
הרבי הסלו/אנימאי הבין כי יקבל כאן תשובה לשאלה בה דן בדרכו לטיש והטה את אוזנו: אני - שמע הרבי את האחד מספר - עברתי את כל העבירות ביניהם חילול שבת. בצבא אליו התגייסתי עשיתי חיל, התקדמתי מיום ליום בדרגותי, נישאתי לאשה - גויה כמובן, ילדתי ילדים - גויים, וחייתי לי חיי שלוה. ביום מן הימים בא אלי מפקדי והציע לי העלאה בדרגה, אולם תנאי התנה, "עליך לחתום על הצהרה כי הנך עובד בשבת". אני עבדתי בשבת אולם לחתום על הצהרה זו נגד יהדותי לא יכלתי, (וכאן הדגש) "לא חתמתי". בעקבות הדברים לא רק שלא קודמתי, נשללו ממני כל דרגותי אשתי עזבה אותי הילדים נטשו אותי, נשארתי בלי כלום "רק עם יהדותי".............

אתה צודק שחרית אין לי את הזכות לשלול יהדות מאף אחד. אולם הצעתי לך לברר קצת על ההיסטוריה של סופר זה, ולהתבשם מיהדותו של קפקא.

באחד ממכתביו של קפקא לארוסתו כך הוא כותב לה:
""אולי תסכימי גם את לומר לי מי אני בעצם?". דברים אלו נכתבו בעקבות קביעות שונות אודות כתיבתו, האם את השראתו שאב מהחוק התורני או מהחוק האוניברסלי. גם ידוע הפולמוס אודות הקשר של קפקע ליהדות, האם היה צ'כי או יהודי.
אם קפקא הטיל את ספקותיו בו בעצמו, מי אנו כי נחלוק עליו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2004 10:21 לינק ישיר 

תודה על דבריך.

האם התמודדות עם ספקות היא לא חלק מהותי ואינהרנטי מהיות יהודי?

הב לי אלף יהודים אכולי ספקות המתמודדים עם ספקותיהם ולא יהודי שליו, יושב בין המשפתיים וחסר התמודדויות אחד.

להבנתי, קפקא היה יהודי במלוא רמ"ח ושס"ה והתמודד באופן עמוק עם השבר של היהדות בחייו. הדבר מתבטא היטב בכתיבתו.

אמשלום, האם תוכלי להאיר עינינו בכמה ציטוטים מספרו של ד"ר אופק, ואולי יהיה בהם כדי לבקש משמים בריאות ורפואה למלומד השרוי בחולי?

ו... שחרית היא אישה, לא איש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2004 11:24 לינק ישיר 

התמודדות עם שאלות היא חלק מההוויה היהודית, במקום אחר הבאתי את הציטוט המפורסם של הכוזרי "וידעת את ה' אלוקיך והשיבות אל לבבך", לפני האמונה שבלב יש לדעת, יחד עם זה הבאתי את אמרתו של הרבי מראפשיץ שאמר כי צריך הרבה חכמה ע"מ להיות תמים.

אולם ההתמודדות היא עם "שאלות" לא עם "ספקות" אדם המטיל ספק ביהדותו, הוא לא שואל הוא ספקן.
ייתכן שזה לא כל כך ליברלי לומר שאסור להטיל ספק, אבל זה מאד יהודי, מאד מאד.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סיפור קפקאי עם מסר יהודי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.