|
|
| נשלח ב-13/2/2005 21:07 |
|
| |
דגים,
באופן אבסורדי משהו, אני חשה שביקורתך מופנית כלפי שאלתי שלי. מאידך, קשה לי לראות ולו נקודה אחת בתיאורך, שיש בה כדי להגדיר אותי ו/או את דרך הלימוד שלי...
חושב ש,
אם יש כאן אי-הבנה, אני מבקשת להבהיר - השאלה שלי נשאלה בתמימות ומתוך רצון כן לקבל תשובה: מהי המשמעות שיש לגודלן של המסכתות עבורך? מאין נובע העניין שלך בשאלה מסוג זה?
אני מאוד אשמח לקבל תשובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2005 03:14 |
|
| |
מעולם תמהתי אם אפשר לחשבן כמה זמן הקצו בעלי הגמ' לכל אחד מהששה סדרי משנה. אם לפי הגמרא שלפנינו יוצא שמעט מאד לטהרות ולזרעים, המון למועד, נשים ונזיקין, וקצת פחות לקדשים.
אבל מובן שזה רק אם לוקחים בחשבון את המסכתות שאכן הגיעו לפנינו. לפי אגרת רב שרירא גאון לקח לרב אשי ובני ישיבתו שלשים שנה (פעמים) כל שנה שתי מסכתות עד שניסחו את התלמוד כולו. ועד"ז נמצא בעוד ראשונים שלכל אחת מהשישים מסכות הי' גמרא שלימה.
לאידך- מוזר לומר שמס' קטנה למדו חצי שנה וכן למס' ארוכה. איך שיהי' מה שכן נשאר לנו לדעת הוא כמה ארכן לפועל של אלו הגמרות שלפנינו. מעניין לדעת אם רב אשי וחבורתו מצאו לנכון לכתוב את פרטי דיני הברכות ותפילה ועניני חלומות באותו אריכות וחשיבות של דיני נזיקין.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2005 05:44 |
|
| |
פרה מטמא טומאת אוכלין
הואיל והיתה לה שעת הכושר.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2005 07:26 |
|
| |
חושב ש,
תודה לך.
עכשיו הבנתי במה העניין - סדר העדיפויות ההלכתי/ערכי/דתי של חכמי התלמוד.
שאלה דומה אפשר וכדאי לשאול גם לגבי היחס הכמותי בין "הלכה" ל"אגדה" בכל אחת מן המסכתות, או לגבי בחירה ספציפית (אם היתה כזו) של מסכתות בודדות מתוך סדרים (ברכות בבבלי ונידה בשני התלמודים, למשל).
גם אני אשמח לתשובות המלומדות של חכמי/ות הפורום.
תוקן על ידי - אמשלום - 14/02/2005 7:28:45
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2005 09:02 |
|
| |
נו... נעניתי לאתגר.
עם קצת מאמץ של copy ו paste של כל פרק ופרק במסכת, הדבקתי מסכתות מתקלטור השו"ת לקובץ וורד.
עשיתי ספירת מילים - והנה התוצאות (לע"ע)
76,858 ברכות
93,867 ב"ב
זה לא מדוייק כי זה כולל מראי מקומות לתנ"ך (זכריה ח' וכו') , שזה מאוד מצוי במסכת ברכות.
התוצאות למסכת שבת - בהמשך היום...
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2005 09:09 |
|
| |
ובמקום הראשון
מסכת שבת 126,774

|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2005 18:06 |
|
| |
מאירקה – רב תודות.
ולכבוד (השמועה בשם של) אותו צדיק וגאון, (שברכות היא היותר ארוכה) נא ונא –אם אפשרי – לספור את האותיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2005 22:24 |
|
| |
איחרתי להגיע, אבל אולי וכיוונתי לדעת גדולים.
מפי השמועה שמעתי שבתשעת הימים היה הגר"ש ליברמן מסיים מסכת בכל יום, וכאשר קרה והיתה זאת שבת, אסור היה להפריעו. ונמצאנו למדים שלושה דברים:
...
...
יש רגלים לדבר ששבת היא הכי ארוכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2005 01:30 |
|
| |
רק הערה:
איני סבור שניתן להביא ראיה מהזמן שלקח לרב אשי ללמוד מסכת מסויימת לגבי גודלה.
הגודל של כל מסכת שבידינו תלוי במספר הסוגיות שהובאו בה. אך ההגדרה של סוגיה והמסתעף אינה פשוטה, וניתן לחשוב על כמה הגדרות, רחבות ומצומצמות, שאינן תלויות במאפיין הטכסטואלי בלבד. נכון, ההגדרה המצמצמת תבחן את המילים שמופיעות בטקסט שבידינו. אך ההגדרה הרחבה תתייחס לניתוח ולדיון בסברות ובנפקא מינות, ובקושיות המתבקשות ממקומות אחרים ותירוציהם. בדיוק כפי שאנו עושים בדרך לימודנו היום.
מסתבר לי שרב אשי, בשיעוריו על המסכת, פתח מן הסתם במשניות כפי שהיו לפניו, אך כל שיעור יכול היה להסתעף למקומות רבים, "כדרך התלמוד" (לשון רבנו המאירי).
לפיכך, הנקודה שיש לבחון, כשרוצים לברר מדוע הקדיש רב אשי זמן מסויים למסכת פלונית, היא דווקא גודל המשניות ומספרן בכל מסכת, ולא הטכסט המאורגן של הגמרא אשר בידינו.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2005 09:04 |
|
| |
חושב וחושב
איך סופרים אותיות ?
מילים אפשר לספור באמצעות תוכנת WORD.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2005 10:22 |
|
| |
יש פקודה בוורד לספרו תוים. תוציא את כל הרווחים, ואח"כ תספור את התוים ותדע מספר האותיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2005 11:38 |
|
| |
אין צורך להוציא רווחים.
וורד סופר עם רווחים ובלי רווחים ומציג את כל הממצאים. נסו ותראו.
(התכוננתי להשקיע בעבודה הזו, אבל בסוף מישהו קדמני, וחסך לי ביטול זמן.... סמיילי).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2005 11:58 |
|
| |
כידוע, כתבי היד על התלמוד הם ללא מפרשים.
באו הדפוסים, והוסיפו מפרשים.
באו סופרים, ורצו למנות אורך מסכתות. אך איך נמנה ללא המפרשים?
באו התקליטורים שליט"א, ושוב הדפיסו ללא מפרשים, וכך ספרו הסופרים.
מבט אחד בכת"י מינכן או המבורג מראה ששבת הארוכה ביותר, ובגדול.
וצ"ע האם הגר"א אמר את הנאמר בשמו על מסכת ברכות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2005 15:35 |
|
| |
חכו קצת, עוד מעט יבואו ויגידו שהגר"א צדק. ואין לטכנולוגי' המודרנית שום ההשפעה ובטח לא הכרעה בעניני התורה.....
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2005 15:59 |
|
| |
חושב
מה ? לא יכול להיות שנשתנו הטבעים בזה?
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|