|
|
| נשלח ב-19/3/2005 21:30 |
|
| |
האם מישהו יודע פרטים על ר' מנחם נחום מאיצקאן, שהיה נכדו של ר' ישראל מרוז'ין, ואחינו של הרבי משטנפנשט, הועד להיות ממשיך דרכו של האחרון אך נפטר לפניו, וחיבר חיבורים מספר ברוח הזמן?
מספריו ניכרת שליטה בספרי הפילוסופיה הגויית, העתיקה והחדשה, והתייחסות לסוגיות תורה ומוסר, תורה ומדע, ועוד.
אשמח על פרטים מכל סוג שהוא.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2005 02:49 |
|
| |
אני יודע, אבל לא הרבה. הוא "אומץ" ע"י דודו, ר' אברהם מתתיהו משפטפנשט, בכוונה שיירש אותו, אך נטרפה השעה והוא נפטר צעיר כשלושה חודשים לפני רא"מ.
אני מכיר לא רע את חיבוריו. אוכל להרחיב אם תרצה. יש גלריה די מעניינת של אדמו"רים שהושפעו מההשכלה אבל לא חצו את הקווים, ולהיפך, השתמשו בידיעותיהם להגנה על האורתו' ואפילו על החסידות. הוא אחד מהם. ראה פירוש מ"ן למשנה באבות "עשה לך רב" ובעוד מקומות. לגבי העימות בין תורה ומדע גילה קו חצי-ליבוביצ'יאני. ראה הקדמתו לאחד מספריו (שכחתי איזה). אוכל להרחבי עוד אם תמקד את בקשתך.
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2005 02:50 |
|
| |
אני מועניין, כאמור, בפרטים על היחס החרדי לעשרה בטבת כיום הקדיש הכללי (לא עבורי, אלא עבור חבר מתעניין).
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2005 02:56 |
|
| |
מישהו יודע על מחקר ביבליוגרפי אודות ביאור הגר"א? במיוחד לגבי תאריכים של ההדפסות הראשונות: אילו חלקים קודם ואילו אח"כ? באילו שנים? וכו'.
יש מחקר מצויין של פרופ' אריה מורגנשטרן ב"דעת" על המאבקים סביב ההדפסה של כתבי הגר"א. יש שם המון פרטים מרתקים, רק התאריכים הנ"ל חסרים (ככל שהצלחתי להבחין).
תוקן על ידי - אידך_גיסא - 20/03/2005 3:11:13
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2005 05:15 |
|
| |
אידך
לעניות דעתי אין פרטים כי על פי רוב אין יחס,נקודה. או שהיחס הוא שלילי. והרי פתחת אשכול על כך.
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2005 00:18 |
|
| |
לבארי,
... ובעקבות השינוי במציאות משתנית גם הבנת התורה ופירוש ציוויה. לדוגמא, כאשר ראו שאין עיסה נחמצת בי"ח דקות הבינו שמה שכיוונו בי"ח דקות לא היה באופן מוחלט אלא כאשר לא היה כלור במים וכד'. [אין הכוונה שמפני כן יש להזיז את ההלכה ולקבוע אחרת, שהרי יש לחשוש לסכנת שבירת המסגרת. הכוונה היא אל להבנת הרעיון, דהיינו העמקת הבנת התורה.]
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2005 17:29 |
|
| |
אני מחפש מקורות לעניין שלושים יום קודם החג, ובפרט ראשונים ואחרונים שעמלו ליישב את הסתירה מהגמ' במגילה ל"ב על עניינו של יום ביומו, הלכות חג בחג וכו', לגמ' פסחים ו על שואלין ודורשין ל' יום .
תודה למשיב באישי או בפורום.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2005 04:23 |
|
| |
הידוע אם ישנו תמונת המטבע של דיוקנו של הרב אליעזר רוקח מאמסטרדם?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2005 15:57 |
|
| |
שאלה בסיסית בעיניני קידושין שלא זכור לי שדנו בה,
השאלה היא איך האבא שזכויותיו ובעלותו על בתו מוגבלת לשנים מועטות, יכול להקנות אותה בקידושין למשך זמן שיכלול גם שנים שהם מעבר לבעלותו ?
תודה
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2005 20:22 |
|
| |
איך אדם שזכויותיו ובעלותו על שדהו, ביתו וחפיציו מוגבלת לשנים מועטות, (לאחרי מאה ועשרים עוברים כל נכסיו ליורשיו) יכול להקנות אותם למשך זמן שיכלול גם שנים שהם מעבר לבעלותו ?
והתירוץ – דנים אנו במצב הנוכחי. וכעת הם שלו במאה אחוז. אין זה "קנין זמני" רק קנין מוחלטי שפג זמנו. והוא הדין לבתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2005 23:31 |
|
| |
בעלות, האם היא כוללת את הזמן, נידון זה תלוי בהבנת ענין הזמן, ואכמ"ל, והגר"ש שקופ הבין שהבעלות כן מתייחסת לזמן, ולדבריו יש להעיר במכירת הבת.
תמונת המטבע על ר' אלעזר רוקח, ב"אלף מרגליות" וונדר, עמ' 684. אם אתה צריך אותה בדחיפות, אנסה לשלוח לך אותה או להעלות אותה כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2005 01:55 |
|
| |
משאלה
חברי היקר מאוד מוטרד מכך שאנשי המחקר טוענים שתורתינו הקדושה אינה אמת. דא עקא, שהוא מנוי על הזרם ה"קו"י, ועל כן הוא בבחינת הבן שאינו יודע לשאול. אשמח אם תוכלו לכתוב בקצרה את ההשגות של המחקר על תורתנו (בכל התחומים - ארכיאולוגיה, ביקורת המקרא וכו'), ואם אפשר גם תירוצים על ההשגות הנ"ל. אשמח גם לקבל הפניות לאשכולות רלוונטיים, אתרים, מאמרים, ספרים וכדומה.
תודה, וכל טוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2005 22:07 |
|
| |
לב העמק
יישר כח על שאלתך. ואכן גם אני התקשיתי בה.
כמדומה שאפילו פעם ראיתי שדנים בה.
אני מציע שתפתח אשכול. זו שאלה חשובה של הגדרה של בעלות.
אור הליל
ברוך הבא אל הפורום!
הקשית לבקש. כל הפורום שלנו מלא בשאלות מסוג זה, וראה למשל באשכול שפתח ירון ידען רק למטרה זו.
כמו כן, איני יודע אם יש טעם לענות על שאלות שלא נשאלו. שהרי יש ביניהן שמסייעות לברר אמת כלשהי, ויש שלא באו אלא להטריד (כן, יש גם כאלו, ואז הדחיה שלהן היא מתודולוגית).
אני מציע שתפתח אשכול ובו תציג מהשאלות ככל שהן עולות לפניך, ונשתדל לדון בהן.
שאלה אחת: מה זה "קוי"?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2005 22:30 |
|
| |
מיימוני היקר.
תודה רבה, וברוך הנמצא.
למרות שכפי שאמרת שאלתי רחבה היא מני ים, אמשלם קיבצה כעמיר גׁרנה אשכולות שונים הקשורים בנושא ושלחה לי באישי.
הזרם ה"קו"י הוא זרם ישיבות ה"קו", דהיינו מרכז, הר-המור ובנותיהן. חברי אמנם לא לומד בישיבות אלה, אך הוא קרוב אליהן ברוחו, ועל כן הוא לא ראה חשיבות בעיסוק בשאלות מחקריות עד לאחרונה. לאחרונה פתאום התחיל להטריד אותו (טירדה שמגיעה עד כדי ערעור אמוני) שהרבה אנשים מאוד חכמים סוברים שתורתנו אינה אמת חלילה. נכון הוא שהרבה מאנשים אלו אינם כל כך חכמים, ומחקריהם מגמתיים, אך נראה לי שיש גם הרבה קושיות שצריך להתייחס אליהן ברצינות. נושאים שדורשים בירור: ביקורת המקרא לסוגיה, ארכיאולוגיה, הקשר בין התורה לקבצי חוקים ומיתוסים עתיקים. הרשימה היא חלקית, כי הטרדה נובעת מעצם זה שיש אנשי מחקר שיש לנו בעיה איתם. אם יש עוד תחומי מחקר בעייתיים, גם הם מעניינים. בנוסף לאשכולות המעניינים שאמשלם לינקה אותי אליהם הייתי מעוניין גם בהפניות לחומר כתוב אחר (אתרים, מאמרים, ספרים).
תודה.
|
|
|
|
|