|
|
| נשלח ב-24/2/2005 15:44 |
|
| |
חסדאי
אני בטוח שהיהודים שחיו באירופה המערבית המתורבת לפני פחות ממאה שנים, האמינו בכל ליבם בלאומיות ובתרבותיות האירופאית אני רוצה רק להזכיר מושגים כמו "גרמנים בני דת משה" ואת ההשתלבות היהודים בכל תפקידי המפתח באותם ארצות תרבותיות כמו "דרייפוס" וכמו יהודים אחרים שהאמינו בכל ליבם שהאנטישמיות היא משהו נבער ששייך לאוקריינא או רוסיה, ולא יכול לקרות בברלין ובפרנקפורט או בפאריז ומרסיי, שתתפתח בכלל אנטישמיות, בטח לא רצח וטבח.
אותם אלו שהחליטו לאסור את השחיטה מכיון שהיא פוגעת בבעלי החיים הקימו מחנות השמדה ותאי גזים,
אני מרחם עליך שאתה כמו פתי יושב בלועו של הר געש, ואוטם את אזניך כדי לא לשמוע את הרעשים הבוקעים מתוכו, בנתיים אתה הרי נהנה מהנוף.
----------------------
ובחזרה לנושא האשכול
מישהו מוכן להסביר פה מה רע בזה שהתורה היא גזענית.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2005 16:01 |
|
| |
הרתיעה מגזענות ברורה, צא וראה מה היא עוללה לנו ולאחרים.
מאידך, אני לא רואה דרך להסבין את התורה ללא אלמנט של התיחסות לעם ישראל במובנו הגזעי, אחרת איני מסוגל להבין מדוע רק אנו מצווים בתורה ומצוות, ומדוע ההשתיכות המחייבת לתורה ומצוות נקבעת ע"פ שיקולים גנטיים ( גרים הם דוגמא חריגה שיצאה מהכלל ללמד על הכלל).
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2005 16:03 |
|
| |
כשתסביר מה רע בגזענות הגרמנית.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2005 16:06 |
|
| |
אשר, אני מבינה את הביקורת שלך על האנטישמיות, שהיא סוג של גזענות, באירופה. אני משוכנעת שתסכים שגזענות קיימת גם במקומות אחרים, גם אם הביטוי לשנאת הזר והשונה אחר מזה שבאירופה של המאה הקודמת.
אולם, כאשר אני קוראת את מה שמסביב למה שכתבת, איני מבינה לאן אתה מוליך את הטיעון הזה. מאחר שאינך מבין מה רע בזה שהתורה גזענית, ומאחר שאני יודעת\משערת שאתה אדם מאמין, אני מסיקה שלא כל גזענות רעה בעיניך.
כיוון שכך, התוכל להסביר איזו גזענות היא זו שאינה פסולה בעיניך, והיכן אתה מותח את הקו?
ועוד – אם אכן יש איזושהי גזענות שאתה יכול לחיות איתה, האם זה מסייע לך להבין גזענות אצל אחרים, ובאילו נסיבות?
אני יושבת על השאלות האלו מאז אתמול (כאשר העלית את שאלתך לראשונה), וניסיתי באמת ובתמים לנסחן ללא כל קנטרנות, אלא רק מתוך נסיון להבין.
תודותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2005 17:50 |
|
| |
נאך וחבצלת
אין שום הבדל בין הגזענות הגרמנית הנאצית, לבין אותם מיתממים כאילו הגזענות הצרופה שהם מייצגים שונה, מכיון שהיא מייצגת את רוח הקדושה במאבק הנצחי ברוחות הטומאה.
גזענות זה רע ונוגד את רוח היהדות שאני מכירה בדומה להסבריו של חסדאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2005 17:59 |
|
| |
אריק,
מה פרוש "התיחסות לעם ישראל במובנו הגזעי"? יכולים להיות שני פרושים:
1. עם ישראל, כגזע, הוא הוא בעל תכונה אחרת, ובמשתמע - נעלה באופן כלשהו על הגויים.
2. על עם ישראל, כגזע, הוטל תפקיד אחר מאשר על כל הגויים.
הפרוש השני תואם את הצעתו של חסדאי, ואינו מבטא גזענות כלשהי.
מעבר לכך, אם הגר יצא ללמד על הכלל, הרי אין זה כבאמרה המקובלת (שמקורה רומאי, כמדומני) לפיה היוצא מן הכלל מוכיח את נכונותו של הכלל, אלא להפך, כמקובל במידות הלימוד שלנו - היוצא מן הכלל מלמד על הכלל כולו שהוא כמוהו: כשם שהגר קיבל את התפקיד מבחירה, כך עם ישראל כולו.
האלמנט הגזעי, אגב, אינו רק ביחס לעם ישראל בין העמים, אלא גם בתוך העם - כהנים, לויים וישראלים, ובהרחבת היריעה לכלל ההתיחסות לאדם על פי מוצאו - זכויות הבכורה, ולעומת זאת - הממזר, החלל וכו'. למרות כל זאת, שנינו: ממזר תלמיד חכם - קודם לכהן גדול עם הארץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2005 18:19 |
|
| |
גם וגם
ועוד מילה לאריק
אין להסיק מהתוצאה על הסיבות - אבל יש מקרים בהם הסיבות כולן רעות והן טפלות ביחס לתוצאה
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2005 10:49 |
|
| |
שמא יבוא מאן דהוא וימצא את הלינק לאשכול בו הבאתי מדבריו של בעל השרידי אש על היחס לגויים?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2005 08:57 |
|
| |
גם וגם
חד משמעית כפירוש הראשון, וזה מה שאתה אומר בכל יום אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו, ולפי הפרוש השני היית צריך אשר בחרנו ברבונו של עולם. אני חוזר לראיתי שאנוסה בת אנוסה עשר דורות היא יהודיה לכל דבר משא"כ גוי בעל אישיות מוסרית נעלה שלמד את כל התורה כולה.
יכול להיות שזה לא מוצא חן בעינינו, אבל אנא ענה על שאלתי ואז נחליט על יחסנו הרגשי לנושא.
גם אם נניח כצד השני עליך להבהיר במה זכינו או נענשנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2005 09:46 |
|
| |
בס"ד
ההלכה היהודית אינה גזענית כלל ועיקר ,
כל זה סייג לשמור את עם ישראל בגלות
כדי שלא יתבוללו ,אגב גזילת גוי חמורה מגזילת יהודי
כי יש איסור של חילול ה' עיין ברב ברכות (מערכת הגזל)
להגרי"ח מבבל זת"ל,דבר נוסף הדיעה שהתירה את גזילת הגוי
מדברת על הבתים שבנו הכנעניים בארץ ישראל ,וכאשר באו
בני ישראל לארץ ,הרסו ובנו מחדש את הבתים ,אז היו מוצאים
בכותלי הבתים כסף שהחביאו שם הכנענייים ,ועל זה נאמר
שמותר לגזול גוי,אבל לא בשום אופן אחר,ואדרבה גזילת הגוי חמורה מטעם האמור של חילול ה' .
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2005 11:35 |
|
| |
אריק,
גם לפרוש השני אני יכול לומר "אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו". מדוע אם הוטל עלינו תפקיד היינו צריכים לומר "אשר בחרנו ברבש"ע" (אמירה שגם היא, מבחינה מסוימת, נכונה)? האמירה מתיחסת לעובדת הבחירה, שהיא נכונה לשני הפרושים, ולא לסיבת הבחירה, שפרוש א' מתיימר לדעתה ופרוש ב' אינו מתיימר לכך.
אתה חוזר לראיתך לגבי האנוסה בת האנוסה, ואני חוזר לראיתי בדבר הגר, ואין לכך הכרע (ואם תרצה, אזכיר לך גם שכלל הוא בידינו שמשפחה שנטמעה - נטמעה, ואין חוקרין ואין בודקין - וכך הלכה, ובראיה היסטורית ברור שלא מעטים מבינינו באים ממשפחות שכאלה). אגב, אם הענין הגזעי עובר דרך האם דוקא, ולא דרך האב, הרי זו שאלה רצינית על התאור של אותו "הענין הא-להי" ומעברו בדורות הראשונים (האבות והשבטים) מאב לבן דוקא. בכל אופן, קיומם של כללי קבלה והשתיכות לקבוצה אינו בהכרח מלמד על אופיה של הקבוצה.
מהי הסבה לבחירתנו? איני יודע. אני יכול רק לזרוק השערות וסברות-כרס. נניח: אברהם היה הראשון להכיר את בוראו; הקב"ה, שידע והכיר את רמתו הרוחנית, ידע שהוא המתאים ביותר ליצירת אומה שתישא את דגלו בעולם, והדרך היעילה לכך היא בהנחלה מדור לדור - "כי ידעתיו למען אשר יצוה את בניו ואת ביתו אחריו, ושמרו דרך ה' לעשות צדקה ומשפט". זוהי הסבה להעברת ההשתייכות בדרך של הורשה, אולם אין היא סותרת את האפשרות להצטרף לאומה כבר מהרגע הראשון - "אברהם מגייר את האנשים, ושרה את הנשים" (מרתק להתבונן בהבדל בין תאורי אברהם ואחריו משה בכוזרי ובמורה, אגב). כך או אחרת, אין זה יוצא מגדר השערה. ולשיטתך, מה היסוד לבחירה? נניח שיש לנו איזושהי תכונה גנטית, "ענין א-להי", ניצוץ בנשמה או כל תאור אחר - מה הסבה לכך? הרי אין זה אלא מעביר את השאלה שלב אחד אחורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2005 11:43 |
|
| |
גם וגם
לגבי הראיה מגר, הגמרא כבר התיחסה לכך בשבת דף קמה ע"ב:
מפני מה <עובדי כוכבים> {גוים} מזוהמין שלא עמדו על הר סיני שבשעה שבא נחש על חוה הטיל בה זוהמא ישראל שעמדו על הר סיני פסקה זוהמתן <עובדי כוכבי'> {גוים} שלא עמדו על הר סיני לא פסקה זוהמתן א"ל רב אחא בריה דרבא לרב אשי גרים מאי א"ל אע"ג דאינהו לא הוו מזלייהו הוו דכתיב (דברים כט) את אשר ישנו פה עמנו עומד היום לפני ה' אלהינו ואת אשר איננו פה וגו'
כלומר, שבעצם גר אינו מתגיר לגמרי מרצונו החופשי אלא נשמתו עמדה בהר סיני, ומי שלא עמד בהר סיני לא יתגיר. שמא תאמר שאני מיסטיקן יתר על המידה, הלא הרמב"ם באגרת תימן כותב שמי שכופר במעמד הר סיני זו הוכחה שרגלי אבותיו לא עמדו הר סיני (מוראדי'ק בלשון הישיביש).
להבהיר, אני מודע לקשיים הפרשניים והפסיכולוגיים ולפרשניות השונות.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2005 12:42 |
|
| |
אריק,
דוקא מן הגמרא שהבאת ראיה שאין המדובר בתכונה גזעית, שהרי א) ישראל, ככל אומות העולם, נטמאו בטומאת החטא הקדמוני, אלא שעמדה להם זכות בחירת ה' בהם לגאלם ממנו (ולא להפך!) ב) גם כאלה שאינם שייכים לגזע ישראל היו בין אלה שזכו להיגאל מן החטא.
מובן, שאם אנו מקבלים את ההנחה שאברהם ושרה גיירו גרים עוד לפני מעמד הר סיני קו"ח שאין שום סעד מגמרא זו להנחה של יסוד גזעי לבחירה, שהרי לפי זה גם בתוך ישראל העומדים בהר סיני עצמם היו כאלה שאינם מבני אברהם, יצחק ויעקב.
אינני משוכנע שהמקור הנכון ללמוד ממנו את תפישתו של הרמב"ם הוא אגרת תימן דוקא. בכל אופן, התבוננות ביחסו הכללי לגרים מלמדת בבירור שגישתו כלפיהם היתה שוויונית (כלומר לא תלוית גזע), בשונה מזו של ריה"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2005 00:54 |
|
| |
עקב שמחה משפחתית נעדרתי לכמה ימים...
בכ"א
לשאלה האם גזענות היא רעה או לא, לדעתי השאלה תריכה להיות מה עושים עם הגזענות, כלומר אם מישהו טוען שהגזע שלו צריך לשלוט על כל הגזעים האחרים ובשם שעה כזאת הוא משכנע את בני גזעו להצטרף למלחמת השמדה והשתלטות על בני גזעים אחרים, הרי שברור שבני הגזעים המותקפים יחושו שהגזענות הינה דבר רע, ויעשו הכל כדי להילחם בה אפילו מתוך רצון לשרוד גרידא, ובזה לא אמרנו מי צודק, שהרי לי יש את הצדק שלי ולך את הצדק שלך, כידוע.
ומשום כך ברור שבאופן אובייקטיבי אני לא יכול לסתור את דבריהם של הנאצים בצורה מוחלטת, שהרי אני שייך לצד השני שללא מלחמה בגזענות לא יוכל לשרוד.
מאידך
ההבנה היהודית שלי והתורה מתיחסת אלי כאל עם נבחר כמו שכתוב (דברים פרק ו פסוק ז') "כִּי עַם קָדוֹשׁ אַתָּה, לַיהוָה אֱלֹהֶיךָ: בְּךָ בָּחַר יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, לִהְיוֹת לוֹ לְעַם סְגֻלָּה, מִכֹּל הָעַמִּים, אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי הָאֲדָמָה".
דברים שבמבט מודרני נראים כמוזרים בהחלט שהרי מדוע מי שברא את כל היצורים כולם יבדיל בין דם לדם וכמו שאמרו "חביב אדם שנברא בצלם וכו'". ומה בעצם ההבל בין יהודי לגוי.
אם כי, כל מי שמכיר את התורה מודע לכך שהשקפת התורה היא שיש לקב"ה מטרה ותכלית בבריאה ולשם כך היא נבראה, ומשום כך לא יפלא העיסוק בפרטים קטנים בעולם הזה, עד כדי בחירת קבוצת בנ"א ונתינת התפקיד להיות מובילי הענין האלוקי, בעצמם ובצורה של העלאתם לדרגה גבוהה יותר משאר בני אדם, וכמו שמסביר ריה"ל, שישנם בברואים 5 מדרגות, דומם, צומח, חי, מדבר, ישראל או נביא,
משום כך למרות שיקשה עלי מאוד להסביר למי שאינו מאמין בתפקיד האלוקי שהוטל עלינו, את הענין של בחירת ישראל, בדיוק כמו שאני לא יכול לעולם להבין את הטענה שהגזע ה"ארי" נבחר להיות השליט, אני בכל זאת אחשוב שאנחנו צודקים ולא הם, ולו מהסיבה הפשוטה שזה אנחנו וזה הם.
ובקיצור הצדק הוא דבר סובייקטיבי.
 |
|
|
|
|
|