בית פורומים עצור כאן חושבים

רעיון לדוקטורט בתלמוד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/2/2005 12:35 לינק ישיר 
רעיון לדוקטורט בתלמוד

אני מחפש רעיון לנושא בדוקטורט בתלמוד.

אשמח אם יש לכם רבותי המלומדים רעיונות...

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2005 12:57 לינק ישיר 

הכבשה של אביי

וברצינות:היחס בין שני התלמודים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2005 13:09 לינק ישיר 

דוקטורט שיהיה לו חשיבות גם לעולם התורה הוא, סדר הדורות של התנאים והאמוראים.

אם תוכל לסדר תאריכי זמנים מדוייקים לרוב התנאים והאמוראים תועיל הרבה מאד גם לעולם המדעי וגם לעולם התורה. גם ספר מעניין יכול לצאת מדוקטוראט כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2005 13:23 לינק ישיר 

אין עדיין ספר כזה ?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2005 15:47 לינק ישיר 

עד כמה שידוע לי אין ספר שנכתב בצורה מדעית המתארכת בדיוק ימי התנאים והאמוראים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2005 15:58 לינק ישיר 

צ'וטנג

במבוא לתלמודים של חנוך אלבק יש אריכות גדולה בעניין סדר הדורות של האמוראים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2005 16:14 לינק ישיר 

צ'וטנג
דוגמה לכך יכול לשמש ספרו של א' כהן, רבינא וחכמי דורו: עיון בסדר הזמנים של אמוראים אחרונים בבבל, רמת-גן תשס"א.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2005 16:34 לינק ישיר 

אורחדש,

התחושה שלי היא שממעטים לעסוק בניתוח שיטתי של הלמדנות המודרנית (כלומר, מר' חיים ואילך), ולא בגלל שאין מה לנתח. גם בפורום זה נאלה בעבר השאלה מדוע אין באקדמיה עיסוק בשיטת הלימוד של ר' שמואל רוזובסקי, למשל.

העיסוק מתחלק לרוב בין מחקר הפיקנטריה בספרות חז"ל (לעתים קרובות תוך 'פרשנות מחודשת' שברור שדבר אין לה עם הטקסט המתפרש והיא באה לשרת אג'נדות מודרניות באמצעות חשיפת 'קולות חבויים'), לבין עיסוק מעמיק וביקורתי בעיקר בספרות חז"ל והגאונים (דומני שלאחרונה גם קצת בראשונים - הלברטל, תא שמע).

לדוגמא, לפני שנים רבות עיינתי בספר של פרופ' דניאל בויארין שניסה להציג שיטת לימוד של אחד הראשונים העלומים בסוגיית 'תגרי לוד' שלצערי גם כותבו העדיף לעבור לאפיקים הפיקנטיים עם הזמן. ניתוח דומה של שיטות לימוד דומיננטיות בעולם התורה במאה-מאתיים שנה האחרונות יהיה לתועלת רבה, ולדעתי גם ימצא מסילות לתוך עולם הישיבות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2005 17:30 לינק ישיר 

ממללא,

ראה בלינק עבודה מעניינת על שיטת בריסק (לא רק בלימוד).

http://www.yutorah.org/_shiurim/%2FTU9%5FLichtenstein%2Epdf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2005 20:34 לינק ישיר 

או"ח, יש עשרות רעיונות, השאלה היא מה מעניין אותך?
בנושא המידות שהתורה נדרשת יש מעט מאד עבודה שיטתית.

ביחס למה שממללא הזכיר על שיטות הלימוד המודרניות לא נעשה כמעט דבר (ניתוח לוגי של 'שני דינים', המשמעות של 'חפצא' ו'גברא', ביחס למשמעותם התלמודית בריש נדרים ובראשונים ועוד). היחס בין ר' שמואל לר' חיים ור' שמעון, ובין כל אלו לקצות שנראה כפותח את הדרך ה'משפטנית' בלימוד (באיזה מובן, ומה הגדרתה). מהו פלפול? האם זה רק שם גנאי לשיטות לא נכונות, או שמא יש לו גם תוכן מטריאלי (יש מעט עבודות על כך).
פעם התעורר ויכוח בפורום (לינקי?) על היחס בין ר' חיים ןויטגנשטיין, שלדעתי הוא עמוק ודומה ביותר, ולדעת אחר (אידך גיסא, כמדומני) אין קשר מהותי.
בהמשך לזה: אנלוגיות לא מודעות בין שיטות מחשבה בבית המדרש ובחוץ (קורלציות היסטוריות לא מודעות - האם דטרמיניזם היסטורי, כמו טיעוני 'רוח התקופה' וכדו').
ויש עוד הרבה...

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2005 01:44 לינק ישיר 

אם אתה שאלת את הרב שרלו כבר עניתי לך שם.
ההצעה שלי- הקוים העקרוניים בשיטות אביי ורבא בהלכה כנגזרת מאישיותם כפי שמוגדרת ע"י הרב קוק בעין איה ברכות בקשר להבדל היסודי שהתגלע בין השניים בתשובתם בילדותם לשאלה "למי מברכין" (כן, ניסוח דפוק) עי"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2005 08:08 לינק ישיר 

אורח,

נסה להגדיר תחילה מה מעניין אותך. תוכל להסתייע בקריטריונים הבאים (לאו דווקא לפי הסדר הזה):
א) תקופה (משנה, גמרא, גאונים, ראשונים, אחרונים)?
ב) חתך נושא או חתך אישיות?
ג) הלכה או הגות?
ד) גישה היסטורית-חברתית, טקסטואלית, רעיונית?

אם אתה הולך לכיוון חז"ל - מומלץ שתנתח מושגי יסוד (קדושה, טומאה, טהרה, כוונה), או הבחנה בסיסית והשלכותיה (איסורא/ממונא, למשל).

אם אתה נוטה לחתך אישיות - הרי שכמה מעמודי ההלכה לא נחקרו כדבעי. תוכל להתחיל בתנאים ובאמוראים, שבדרך כלל לא ניתחו את גישתם על פי חתך אישיות (למעט הליקוטים הבעייתיים של ד"ר קנוביץ), אבל גם גדולי הראשונים והאחרונים מחכים למחקר נאות. לדידי, יש סבירות גבוהה שתיהנה מאדם שיש לו גם יצירה הלכתית וגם יצירה הגותית (הרמב"ן, הרא"ש, הרשב"א, הר"ן). רק על תכתוב לי את העבודה המיליון ואחת על הרמב"ם.

ועוד יש להאריך טובא. יש לי שפע של רעיונות, רק תן את הכיוון.

אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2005 10:30 לינק ישיר 

אני חושב שרוב האפשרויות שהציגו החברים פה אין להם שום תועלת כלל. פילוסופיה מעניינת מעט מאד אנשים. סימנטיקה - פחות, וסימנטיקה של הלכה מעוררת מעט מאד ענין. התועלת בכתיבת מאמר על גישת הלימוד של הגר"ש או הגר"ח או אביי ורבא ספק אם יחכים אותך ובטוח שלא יחכים אף אחד אחר. אלא הוא יהיה גיבוב דברים וגישות וסברות והשערות פורחים באויר. אבני תוהו על אדני בוהו דוגמת חלק ניכר מהכתיבה התלמודית באקדמיה. משא"כ אם תכתוב עבודה היסטורית מוצקה יועיל לך ולבני גילך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2005 11:34 לינק ישיר 

שוטונג,
המטרה היא לכתוב דוקטורט, לא בסט סלר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2005 12:04 לינק ישיר 

ומה רע אם העבודה תהיה גם דוקטורט וגם בסט-סלר?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > רעיון לדוקטורט בתלמוד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext