|
|
| נשלח ב-16/3/2005 06:27 |
|
| |
אשתומם ואשתעמם כמה אפשר ללעוס את נושא קדמות הזהר, חבל שאין בידי להעלות כאן את ספרו של אפרים דיינארד "עלטה" (ד' סט. לואיס, תרפ"ו), בנושא קדמות הזהר, אפרים דיינארד אמנם לא מהימן אבל לפחות מהנה.
בקשר לדרדעים חשבתי שיעלו כאן קצת רקע, איך התפתחה קבוצה זו דוקא בתימן שהיתה מעבר להרי החושך, ומה המניעים שהביאו אותם לא להתיחס לקבלה (חוץ מהטענה שהם היו רמבמיסטים).
ולדעתי סוד יסוד הדרדעים טמון בזה שבתימן היו שטופים באמונות תפלות, מעשה שדים ומעשה כשפים, הנשים מבכות לאוב וידעוני ומקטרות לפיתומים.
סיפור שאדם נשא כבשה על כתיפיו ולפתע פתחה הכבשה פיה ודברה, היה מעשה שנידון בכובד ראש.
על כל צדיק ממוצע, יש סיפור שיבש ידי גנבים או שהיכה בסנוורים ערלים וכהנה וכהנה.
ובידי מספר ספרים העוסקים בסיפורי צדיקים הנ"ל, לפי הספרים הללו היו בתימן אלפי בעש"ט.
על רקע זה אין פלא שתתפתח ריאקציה (ובמיוחד אצל ת"ח בעלי הלכה) נגד מיסטיקה עד שבחלו וכפרו בכל תורת הסוד, או תורת הקבלה שלא היתה אצלם בקבלה ואדרבה.
פועל יוצא מהנחה זו שלא רק שאין להתיחס לדרדעים ככופרים, אלא שיש להעלותם על נס כמקדשי ה' הלוחמים בחרוף לעקור עבודות זרות מכרם ישראל. ואפי' תימה שיש חובה להאמין בתורת הקבלה, בודאי שהיתה זו הוראת שעה בזמנם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 07:26 |
|
| |
תחילת הדרדעים היתה ממשכיל אירופאי שהגיע לצנעא בירת תימן,ושם ראה אותם הוגים הרבה בספר הזוהר.יומם וליל.חרה לו על כך ופנה לחכם אחד שם,והריץ בפניו טענות נגדיות.הדברים נפלו על אוזן שומעת ומכאן החל הגלגל ליסוב.(ראה בספרו של הרב קאפח שמתאר בפירוט)ונמשך למלחמה חרפות ובזיונות.הדרדעים לא הצליחו לשטוף את תימן,לא מפני שלא היו בה ת"ח,אלא מפני שראו בעיניהם הפך מהטיעונים שהופנו כלפיהם
הטיעון כי ת"ח,פוסקים,הם אלו שקבלו בסבר פנים יפות את ההתנגדות היא בורות עצומה.רוב ככל גאוני תימן האמינו בקבלה,והדרדעים היו מיעוט שולי ביותר והיו גאונים יותר מהם בנגלה.והם חרגו מהמסורת המקובלת מדורי דורות.ואדרבה ההשענות הרדיקאלית אחרי הרמב"ם לא קדמה לשיטתם בקבלה,אלא ריאקציה כתוצאה מהתנגדותם לקבלה והמה חיפשו להם אילן גדול להישען עליו.שהרי הדברים אומרים דרשני מדוע נטו בכל הדורות בתימן אחר הלכות הרמב"ם(לא בכל) ואילו את דבריו במורה לא קבלו ! ולא די בזה אלא שאף הריצו אגרות נגדו בהשקפה וכנ"ל.זה מלמד על מסורת קדומ החזקה יותר מההתלהבות מ"הגאון העצום רבי משה בר מימון ש"צ"(לשון אחד מהראשונים בתימן לפני שחלק על דבריו עוד בחיי הרמב"ם-ראה כנסת הגדולה חלק ב סימן כה)
ואדרבה בתחילה היו עוסקים בפילוסופיה בדורות הראשונים ע"פ דרך הרמב"ם והרס"ג ודומיהם(ראה בספר מכמנים) ואף התנגדו לו בסוגיות שונות.(ראה למשל עניין תחיית המתים והאגרות ששלחו התימנים לגאוני בבל,ולהרמ"ה אבולעפיא-ראה יד רמה סנהדרין ריש פרק חלק)וכשהגיעה הקבלה,היא נתקבלה בזרועות פתוחות מפני שתאמה את המסורת ה"מיסטית" שקיבלו מאת גאוני בבל וחותמי התלמוד מדורי דורות.מה גם שנמצאו ספרים עתיקים בידם שתאמו השקפות אנטי רמבמיו"ת עוד קודם לזמן הופעת הקבלה הצפתית בתימן.והעיסוק בזה היה עוד בימי הרמב"ם כדמוכח מאיגרתו הידועה אליהם.מה מתברר כיום שאכן תואם לדעת הקבלה של ספר הזוהר.
הדרדעים עיקרם היה בצנעא,ואילו המקובלים בעיקר ישבו במחוז שרע"ב המרוחק מהם והיו ביניהם גאונים עצומים בנגלה כידוע ומפורסם אצל כל יושבי תימן,ואדרבה שם חכמתם היה למשל.לו רצה אחד מן הדרדעים לשמוע תירוצים והבהרות,יכל בנקל לפנות אליהם ולקבל יישוב לדברים.אלא שאז היה שצף קצף וכל אחד התבצר בעמדתו,ולא היה בזה תועלת שוב.
"סיפורי הנפלאות" בתימן היו נפוצים,אבל הגם שאין דבר ללא גוזמא,מכל מקום יש יסוד להאמין כי אכן פעלו שם נפלאות.וישנן עדויות ממבקרים אירופאים ת"ח,שמעידים על "אותות ומופתים" (לשון אחד ממחברי הספרים האירופאים שביקש הסכמה מבי"ד של מהר"ש קארה אב"ד צנעא)אם כן,יש להניח שדברים בגו.ולו רק אחד מאלף מהסיפורים הללו אמת די בזה כדי להבין מדוע פנו עורף לדרדעים.כי אינו דומה תא חזי לתא שמע.ראה מה טען הר"י קאפח הזקן,נגד יכולת הפעולה של בעלי הקבלה.בספר מלחמותיו.ותבין מדוע לא קבלו את טענותיו כי ראו בעיניהם ההפך.(ולא בדברים הקשורים לאוטוסוגסטיה או לפסיכוסומטיות)והשוה למה שהביא פרופסור שלום בספרו ראשית הקבלה מדברי הר"י סגי נהור בכת"י על יכולת הפעולה כטיעון נגדי.
תוקן על ידי - לב32 - 16/03/2005 7:30:31
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 08:47 |
|
| |
ולו רק אחד מאלף מהסיפורים הללו אמת די בזה כדי להבין מדוע פנו עורף לדרדעים.
התאבה לומר אותם דברים על סיפורי קדושים נוצריים, להבדיל אלף אלפי הבדלות (או אחת מאלף)?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 09:05 |
|
| |
לא.
ואני מכבד אותך לומר את ההבדל.
סומך עליך.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 10:12 |
|
| |
תודה על הכבוד שחלקת לי. היושר מחייב שאדחה אותו שכן אין בידי לומר ההבדל, אלא אם תשנה טענתך.
הנימוק "אין עשן בלי אש" הוא בסיס הכוח של תופעות מגונות כמו הוצאת דיבה ואמונות טפלות, אשר על כן יש באמתחתך בוודאי ראיה טובה יותר להוכיח שבין כל הנסים שנתפרסמו בתימן, היה מיעוט של מופתי אמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 10:14 |
|
| |
שי
מה זה זת"ל?
ולמה לא להסתפק בנוסח התנ"ך 'זכר צדיק לברכה'
או נוסחת הש"ס 'זכרו לברכה לחיי העולם הבא'?
ומדוע לא יראתם לדבר?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 10:25 |
|
| |
יבוסי-
אם אתה כופר בניסים.זה עניין אחר.ולא נראה לי שאצליח לשכנע אותך להאמין.אני מאמין למסורת הבנויה על עדות ראיה של חכמים ושמרה על רצף וקביעות.וזאתצ החתה כוונתי שגם מי שלא רוצה להאמין בניסים,לא יימלט שאחד מאלף הוא אמת,כלומר שלא יצליח לדחותו.אבל אם יש לי עסק עם מי שמכחיש את הניסים הנעשים ע"י צדיקים.אני בכלל לא דן איתו.מיותר וחסר תועלת.
גם חשבתי שאתה שואל למה לא להאמין למופתי הנוצרים.
ואם זו שאלתך.כבר ענה עליה הרמב"ם.ולפניו הרס"ג.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 10:26 |
|
| |
בס"ד זת"ל ר"ת זכותו תעמוד לנו כ"כ חכמי-תימן וכן ראיתי
לרבנו הראי"ה קוק שכתב כן.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 11:00 |
|
| |
אל נא באפך, לב, לא חשבתי לרגע להכחיש ניסים ולו מפאת איום הצואה הרותחת שמתהפך מעל מקלדתי.
ממה נפשך? אם אתה מאמין בניסים, צריך להיות בידך לזהות הניסים האמיתיים גופם מבלי להשען על נימוק הסתברותי, שהרי אותו אפשר להחיל על כל מאחזי העיניים והבדאים בעולם, כדוגמת מופתי הנוצרים שהזכרתי; ואם חלילה אינך מאמין בניסים, הנימוק אחד מאלף אינו משכנע, שכן קל יותר להאמין שגם ה"נס" האלף הוא בדוי, כמו 999 קודמיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 11:09 |
|
| |
צודק,
בשביל זה יש חכמים,שיודעים להבחין מהו נס ומהו תעלול.והמסורת הועברה ע"י חכמים.
חוץ מזה,לא נראה לי שגדולי תורה ומורי הוראה ברבים יעסקו בתעלולים של אחיזת עינים כדי לגנוב דעת הבריות.פשוט לא מתלבש עם כל ארחות חייהם.
תנגב תמקלדת,אם אתה כופר בניסים מצבך הרבה יותר חמור.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 11:15 |
|
| |
לב
הערה לשונית:
ניתן להשתמש במילה "חכמים" בשני אופנים לפחות.
א. אנשים חכמים במובן של אנשים אינטליגנטים, למדנים, בקיאים, פיקחים, ביקורתיים.
ב. חכמים בחכמת התורה, כלומר תלמידי חכמים.
אין חפיפה מוחלטת או אוטומטית בין שתי הקבוצות האלו.
לאחר הבהרה זו, שאלה:
כאשר כתבת כי חכמים יודעים להבדיל בין נס לבין תעלול, האם התכוונת לסוג א' או ב' - או שניהם?
ומדוע אנו זקוקים למסורת כדי להבחין בין נס לבין זיוף? אמנם להבדיל בין נס לבין מקרה מוצלח, זו שאלה תיאולוגית, ויתכן שלזה צריך חכמת התורה (אם כי מסתבר שגם די בפילוסופיה). אבל כדי להבדיל בין אירוע מקורי לבין זיוף נסיבות - לזה צריך בינה וזהירות, ולאו דווקא חכמת התורה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 11:22 |
|
| |
לדידי,חכם תורני שאינו בקי בהויות העולם ותעלוליו אינו חכם תורני באמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 11:27 |
|
| |
הלב יקיר לי,
לא אמונת חכמים עומדת על הפרק ולא בטחון במציאות ניסים. אתה כתבת טענה, אני ערערתי על הבסיס הלוגי שלה (לא חלילה של היתכנות ניסים, שזו מן המפורסמות, אלא רק של טענתך). אינך חייב לענות לי, כמובן, אבל אם כבר החלטת לכתוב תשובה, למה להתייחס לשאלות שלא נשאלו? אם חכמים יודעים להבחין בין נס לבין תעלול, מה ענין אחד מאלף כאן? או שחכמים אישרו התרחשות נס מסויים, בתאריך מסוים, או שלא. כל הרעש מסביב אינו מעלה ואינו מוריד.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 11:31 |
|
| |
יבוסי,
כוונתי היא לאותם שמאמינים בניסים הנעשים לצדיקים,אלא שרוצים למעט בהתרחשותם.לכן כתבתי שעכ"פ לא את הכל יצליחו לדחות בטענות שונות.ועל אחד מאלף יודו.ודי בזה כדי שההמון יבין שיש דברים בגו.שוב,אני מדבר על יראי שמים משני עברי המתרס.ובנוגע למה שהיה אז ..שם בהררי תימן הנידחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 11:39 |
|
| |
בס"ד דברי רשבא תמוהים ביותר,אדרבה כל הטענות שיש שמץ
ע"ז ח"ו בקבלה ,כבר נסתרו ע"י רבנו הראי"ה קוק זצ"ל
במאמרי הראי"ה ח"ב (עמ'521-518)במכתבו להרב יחיא קאפח
שהיה מכת הדרדעים הכופרים בחכמת-הזוהר הנק'חכמת-אמת
ובסו"ד כתב:"כמו שאמר החבר להכוזרי (בסוף מאמר שלישי,סימן ע"ג):"ואני מודה לך מלך כוזר ,שבגמ' דברים שאינני יכול להטעימך בהם טעמים מספיקים,ולא להביאם בקשר-ענין",ועי"ש מה שצדד באלה הדברים,שכתב ע"ז:"ולא יפחות החבור עם הפנים אשר זכרתים".וגם לא כל המחברים,שדברו בקבלה שוים בהשגתם ובאופי לשונם,וישנם ספרים שאינם מוסמכים כלל,כמו ס' 'עוז לאלקים'שמביא כת"ר,שאם הוא מהמחבר נחמה חיון,ידוע הוא לסופר פסול מכת משיח-השקר ש"צ שר"י,ואולי יש אצלכם ס'בשם מענין אחר,ואיננו אחראים בעדו.וגם אם האנשים ,שלא הגיעו לבינה פנימית,ישימו עסקם במה שראוי להם ולהשגתם בפשט תוה"ק ,מה טוב חלקם ,אבל חלילה להתחבר עם שונים ולהוציא לעז על החכמה הזאת הקדושה בכללותה ,שרוב גדולי וקדושי ישראל הנם מעולם מעריצים ומקדישים אותה בתום לבב ובאמונה קדושה וטהורה ,והלואי שיהא חלקנו עמהם .ויראה כת"ר בעץ חיים (היכל א"ק שער ראשון ענף ב')שמדבר בענין הצמצום שהוא ההשגה היותר עליונה ,ושם בד"ה 'ודע' יש הגהה קטנה להגאון ר"מ בעל שו"ת פנים מאירות ז"ל,שכ':אמר מאיר בערכנו אמר הרב זה" עכ"ל .ומזה יוכל לדעת שכל הדברים נאמרו בערכנו ,כלומר לפי השגת הנבראים ,באופן היותר זך ויותר עליון.ובאמת זהו שבחו וגדולתו של ממה"מ הקב"ה שלהסביר קצה קצהו מגדולת מעשיו,ביחוד הרוחניים ,השכלייים והמוסריים ,שהם הרבה יותר נפלאים מהחומריים והטבעיים ,צריכים לזה התעמקות נוראה והסברות כ"כ עמוקות לשון ,עד שיוכשרו להמשיל על ידם איזו תפיסות ציור ,לדבקה בו ית"ש באהבה וביראה ודבקות טהורה וקדושה.ובודאי מצד עצמותו ית"ש ,לולא חפצו ורצונו בעולמותיו ובריותיו ועושי-רצונו ,לא היה אפשר כלל להמשיל שום משל ולדבק שום רעיון,וזהו מה שכוונו בכלל בתעלומת א"ס ,אבל מצד רצונו המקודש לחדש בריות לאין תכלית ולהדריך בעלי שכל ובחירה במעגל ישר של אור-החיים,בשטח זה באים כל המשלים,שאורם מתגלה לשרידים אשר ד' קורא ,איש לפי מעלתו ,ואין ההבדל לבין תוכן הקבלה בסתרה ובין טהרת השכל הישר והפשוט גדול כ"כ ליודעי-בינה ,המכוונים לבם לשמים באמת ותמים.
ותקותי חזה בע"ה ,שכת"ר יחדור לתוך דברי ,וישוב ויאמר אכן יש ד' במקום הזה שלאור חכמת-ישראל הנעלמת בקדושתה,כמו שקיימו וקבלו עליהם חכמי ישראל רובם ככולם,וסוד ד' ליראיו ובריתו להודיעם,וכל מה שדבר כת"ר נגדם אנו דנים אותו לכף-זכות כי כוונתו לשם שמים ,והשי"ת יסלח לו ,ויקויים בכת"ר ישובי לי יראיך ויודעי עדותיך.
והיה זה שלום כנה"י ונפש ידידי מברכו מקודש באה"ר ".עכ"ל הטהורה של הראי"ה קוק זצ"ל .מכאן אנו רואים ומבינים את אמיתותה וקדושתה של חכמת הזוהר והקבלה.
 |
|
|
|
|
|