|
|
| נשלח ב-8/3/2005 18:39 |
|
| |
אריק,
אם אתה מתכוון לרמב"ם כשהוא מנותק משיקולים דתיים, אני מניח שהוא היה מזכיר לך ש"...בשכל הוא מבחין בין אמת ושקר...ואילו מגונה ויפה הם מן המפורסמות ולא מן המושכלות" (מו"נ, ח"א, פ"ב - לפי הנוסח במהדורת שוורץ).
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2005 19:19 |
|
| |
מציץ_ונפגע ו מללא, כנראה שאתם נמצאים בתוך ד' אמות של הלכה ועל כן כתבתם דברים שתלושים לגמרי מן המציאות.
ניצול פירושו לקבל ממישהו מרצונו החופשי דבר שהוא שוה יותר ממה ששילמת לו. יש ניצול כספי, למשל אם ראובן יודע ששמעון צריך כסף בדחיפות, ומציע לו לעבוד בשבילו תמורת 10 שקל לשעה במקום 20 שקל לשעה שבדרך כלל היה משלם. יש ניצול רגשי, למשל, אם ראובן מזהה אצל לאה כאב, ויודע שהיא קלה להתפתות ושיוכל לעשות מה שלבו חפץ על אף שלמחר ישכח ממנה לגמרי. בשני המקרים האלו האנשים עשו מה שעשו מרצון ואולי אפילו בקצת שמחה, שמעון סוף סוף יקבל קצת כסף ולאה תקבל התשומת לב שהיא כל כך זקוקה. אבל עדיין יש פה הרבה מאד רוע.
עולם הדוגמנות הוא עולם קשה ואכזרי. ככלל אפשר לומר שכל הקשור למין מתנהל באכזריות שאין כמותו, והקורבנות הם תמיד הנשים שמשחקות בו תפקיד. האכזבות, הלחצים והתחרותיות הלא פוסקת גובים מחיר כבד מאד, שמתאפיין בדכאון, אנורקסיה ועוד הפרעות פסיכולוגיות. לינדה לאוולייס היא דוגמא טובה לכל הנ"ל. האוטוביוגרפיה שלה מזעזע ביותר. (ולכל אלו שלא שמעו עליה עדיף שלא תספקו את הסקרנות שלכם.)
זה נכון שהבנות בחרו בחיים האלו, אבל הן משלמות מחיר עצום מחמת הבחירה שלהם הרבה יותר ממה שמקבלות בחזרה. חלק מהבנות לא מודעות למחיר, וחלקן לא יכולות להתנגד לפתוי. הבנות מסכנות ואומללות והגברים רעים ואכזרים. הביקורת היא לא על הבנות אלא על הגברים.
אני מציג פה את הנשים כחסרות יכולת מול הגברים. וזה בדיוק מה שאני מאמין.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2005 20:09 |
|
| |
הגיון א' אומר כך: כדי שנשים מעטות לא תנוצלנה בעולם הדוגמנות, צריך לשעבד ולנצל [כמו עבודות נקיון וכו'.] את כל הנשים ולשמור עליהן בבית.
הגיון ב' : כדי שלא ינוצלו עובדים זרים גברים, צריך לשמור עליהם ולשעבדן בידי אנשים נאורים בלבד.
הגיוןג' : כדי שלא ינצלו ברוקרים ומנהלי חברות ספורט את הספורטאים ,שכידוע מחמת לחץ אפילו נגררים לסמים וסטרואידים, צריך לשמור עליהם בבית .
בקיצור יש לנו עולם ממש נפלא.
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2005 20:54 |
|
| |
צ'וטונג, לינדה לאוולייס לא היתה דוגמנית.
נכון שעל דוגמניות יש לחצים, ושזהו עולם אכזרי, בדומה לכל סביבה תחרותית. אבל באמת, בכל מה שקשור לניצול נשים, זו אינה הבעייה הבוערת. לפחות אילו מהן שמצליחות מתוגמלות כראוי (ויש שיאמרו הרבה למעלה מזה).
אז בואו נפתור קודם את בעיית הסחר בנשים, והאלימות נגד נשים בכלל, ואת בעיות הזנות והנשים בתעשיית המין (ע"ע לינדה לאוולייס), ונשלם לנשים אותו השכר המשולם לגברים בעבודה זהה, נטפל ביחסה המזלזל של החברה בנשים, ואז – אולי – יהיה מקום וזמן להזיל דמעה על גורלן של הדוגמניות.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2005 21:03 |
|
| |
גם וגם
ניצול במשמעותו המקורית הוא התיחסות לאדם ושימוש בו ככלי להשגת מטרה באופן לא הוגן. לא הוצבע כאן על משהו לא הוגן בהסכמים בין הנוגעים בדבר ולא הוצבע על ניצול חולשה כלשהי יותר מאשר בתחומים אחרים. תמיד ניתן כמובן לטעון שהמעסיק בחברת ההיטק מנצל את חולשתו של העובד שתרבותנו הקלוקלת משדרת לו שהוא חייב לחיות ברמה גבוהה יותר מאשר סיפוק צרכי הקיום בלבד.
מה שכן נטען כאן, הוא שעצם עסק הדוגמנות מושתת על התייחסות לאישה כאל "קולב" ועל גישה שוביניסטית שלא נבראה האישה אלא ליופי. כלומר, הושמט כאן מהגדרת הניצול המרכיב של אי הגינות והעמידוה על אחת- התיחסות לאדם כאל כלי. הנושא כבר איננו אי הגינות, אלא כבוד האדם. אם עושים כזה בלגן סביב היופי, משמע שערכה של אישה נמדדת ביפיה, ולא, היא חסרת ערך. וגם עצם זה שמציגים יופיה של אישה לראווה , הוא בזיון לה, בכך שרואים בה כלי לסיפוק תאוותם של הצופים.
אינני חולק על ההגיון שבעצם טענה זו , אבל אני סבור שהעלאתה בהקשר הזה דווקא , בשעה שניתן להחילה בכל תחום שבו מעריכים הצטיינות, נובעת מדעה קדומה (דתית או אחרת) נגד כל הקשור למין, וכפי שכבר הרחבתי בהודעתי הקודמת.
צ'אוט
אני יכול לספר לך סיפורי אלף ליל וליל על אוניברסיטאות שבהם עלו שיעורי ההתאבדויות בעונת המבחנים ועל אנשי הייטק העובדים עד כלות הכוחות וסובלים עקב כך מהפרעות נפשיות חמורות ועל ספורטאים שהורסים לעצמם את הבריאות עם סמים ממריצים וכו' וכו'. אז קודם כל, יש לקחת דברים בפרופורציה . שנית, מדובר בבעיה כללית, אולי כלל אנושית (וכבר דיבר בזה הפילוסוף קירקגור , דומני) , שאין אנשים מקבלים את עצמם כפי שהם ושהם מוכנים להפקיר דברים חשובים בכדי לזכות בהערכה . עדיין אין כאן טענה ספציפית לתחום הזה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2005 21:05 |
|
| |
ממללא,
ההבחנה שעושה הרמב"ם שציינת למעלה היא על טהרת השיקולים הדתיים
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2005 09:14 |
|
| |
צ'אוט,
תנוח דעתך, בעוונותי כי רבו אני רחוק מלהיות ספון בד"א של הלכה (ולא בגלל שאני מעדיף ללמוד קדשים בעיון).
כפי שאמר לך מיציץ, מערכות לוחצות וקשות לא חסרות. מה שאתה חושב על עולם הדוגמנות חושבים אנשים רבים על, להבדיל, עולם הישיבות הקטנות (וגם על כך אוכל להפנותך לספרים אוטוביוגראפיים של אנשים שעברו בו).
מה שברור היא, שבחורות ובחורים רבים לא עוזבים את המסלול ומוכנים לסבול את הקשיים. כמו כן, יש כבר דוגמניות/ים שהם דור שני, ובעידוד הוריהם, וזה בודאי מפריך את התיזה שלך.
שלא לדבר על התועלת החברתית שטמונה בו. כמה דמויות מרכזיות בעולם הזוהר (בלי שמות ) גדלו במשפחות קשות יום בעיירות פיתוח, ובזכות העובדה שהן ניחנו ביופי טבעי בכוח רצון לשמור עליו ולטפח אותו הצליחו לפרוץ את מעגל העוני (כנ"ל גם ספורטאים, למשל).
הבעיה היא בסופו של דבר של אליטות מסויימות שלא מסוגלות להשלים עם היכולת של אנשים שאינן מהשבט להצליח, ועל כן הן יוצרות דה-לגיטימציה של אפיקי ההצלחה שלהם (ע"ע בידור, ספורט, מוסיקה מזרחית ואפילו עסקים - כולם נתפסים כנחותים וכמבוססים על נרומות פסולות ביחס לתחומים אליטיסטיים).
(אגב, לדאבוני התופעה קיימת גם בתוך עולמה של תורה, ותוכל להבחין בה בלשונו של כמעט כל בר בירב דחד יומא בישיבה קטנה ליטאית בדברו על פוסקי הלכה גדולים שלמדו בישיבות ספרדיות או חסידיות).
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2005 00:37 |
|
| |
המינוח ניצול "מתלבש" יותר על עולם הדוגמנות מאשר על עולם הספורט או המדע, השאלה היא למה.
לדעתי ביסודו, נובע הדבר מנקודה מרכזית אחת.
בעולם הדוגמנות על הדוגמן/ית להית קיים בשביל האחר. זוהי מהות שכל מהותה הוא להיות מוצא חן בעיני אחר ואין לה משלה ולא כלום.
זאת אומרת , מעבר למחיקה פשוטה של האני, יש כאן הסטה לעבר אני שאיננו אינדוידואל .
כלומר האני בדרך כלל נתפס כרשות היחיד של האדם, כגרעין האינטימיות היחיד שמגדיר את קיומה של ישות זהותית כלשהי.
את האינדוידאליות הזו את הפרטיות הזו רוצים "בעולם הזוהר" להוציא לרה"ר . "הוציאה אלינו ונדעה אותם". זאת המטרה- לעשות אוביקטיביזציה לחירות . ובעקבות כך ניתן להפעיל מניפולציות על אותה ישות לשעבר, כמו שניתן להפעיל מניפולציות שונות על כל חפץ אחר בעולמנו.
כלומר, התנאי לשליטה באחר היא החפצתו( מלשון חפץ) ועל מנת להחפיץ מישהו אתה צריך לעקור את האלמנט האישי, הפרטי,האינטימי, האנדיוידואלי ששיך אך ורק לו , ולהפוך אותו לנחלת על הכלל.
המנגנון הנפשי של אנשים שחיים בשביל מישהו אחר הוא מורכב , אבל לאנשים חדים מספיק מבט אחד לתוך עיניהם של אותם "מחוקים", כדי להבין על מה אני מדבר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2005 02:43 |
|
| |
חבצלת, לפעמים את מפתיעה לטובה (לא שאני מסכים עם כל מילה, ובכ"ז).
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2005 11:57 |
|
| |
מיכי,
אני מניח ששמעת על הלית ישורון - משוררת, מתרגמת ועורכת בעלת זכויות בספרות העברית. היא גם בעלת זכות של אביה המשורר אבות ישורון. הלית ישורון עבדה בצעירותה כדוגמנית ועליה לא נכון לומר את דבריך הקשים. מוכרת לי סתם אשה שלמדה בזמני בטכניון שמדי פעם היתה מופיעה לפרנסתה בתצוגות אופנה. היא סיפרה לי שהפעם היחידה שהתנכלו לה היתה בעת שרותה בצבא - אסור היה לה לעבוד וקצינת הח"ן מיצתה עמה את הדין.
קשה מאד להגדיר ניצול. בהחלט יתכן שיש תנאי עבודה לא הוגנים בדוגמנות - עולם שאינו מוכר לי, אבל איך מסיקים דבר זה מתוכנית הטלויזיה המדוברת אני לא יודע. לדעתי תשומת הלב לתוכנית כזו אין לה דבר וחצי דבר עם העוול, אמיתי או מדומה, שנגרם למשתתפות.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2005 15:01 |
|
| |
כרגיל ערבוב תחומים...
ניצול הוא ניצול בין אם הוא מעודד/מפתה לדוגמנות או ללימוד ספורט מדע או תורה, לצורך תועלתו והנאתו של המעודד/מפתה.
אחרת מדובר בחינוך שחלקינו לא יאהב (כל אחד לפי השקפתו הערכית) אבל בודאי לא בניצול.
שבת שלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2005 08:34 |
|
| |
דוגמנות היא הפיכת הגברא לחפצא.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2005 09:28 |
|
| |
גברא?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2005 10:18 |
|
| |
במונחים הבריסקאיים גם איתתא היא גברא, אלא א"כ איתתא היא חפצא מלכתחילה ואז לא קשה ולא מידי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2005 10:58 |
|
| |
רבותי. אני לא מבין למה כשמשהו מגעיל אנו נזקקים לחפש בכל ספרי הפלוספיה הגדרות לגועל הזה, האם אין כבר מקום לאנושיות פשוטה, במקום לדרוך על הנמלה עם הנעל אתם תוקפים אותה עם טומיגן. ניצול,שובינזם,קולב,. טמטום! זה מה שזה, רבותי עלינו להלחם באיולת ובדגלנים שלו בשפת אבני השפה, כי את השפה של קומה שתיים הם לא מבנים,כי שנים שהם לא עולים במדרגות רק במעלית וד"ל.
|
|
|
|
|