"בעינינו, אין ניגוד בין 'יראת שמים' ליושר אינטלקטואלי, (בניגוד ל - נוכלות אינטלקטואלית.) אנו מצהירים כי אנו נאמנים לשניהם כאחד."
לעומת זאת, בפורום עצמו נמתחת, בדרך כלל, ביקורת חריפה על אבני היסוד של היהדות האורתודוכסית וזאת משני כיוונים:
א. שלילת "הוכחות" למקורה האלוקי של התורה או לאמיתות היהדות בכלל, החל מן הראיות מן המסורת למיניהן וכלה בהוכחות "מן הגדולים" ובשאר מופתים וניסים.
ב. עימות בין מצוות ונהלים ספציפיים המצויים בתורה ובהלכה (כדוגמת שאלת האונס שעלתה לאחרונה, הצלת גוי בשבת, איסור פצוע דכא וכיוצא בזה) לבין המוסר המודרני תוך נתינת עליונות לרגש המוסרי.
במצב כזה יש מקום לתהות על אמיתותה של הצהרת מנהל הפורום: האם באמת אין סתירה, בעיניכם, בין "יראת שמים" (אני מניח כי מדובר ביראת שמים במובן הכולל, למצער, קיום מצוות) לבין יושר אינטלקטואלי? האם את/ה אכן מאמין בעקרונות הפשוטים שהיו בסיס לקיום המצוות של יהודים בכל הדורות:
1. כי התורה ניתנה לנו ממקור אלוקי בהר סיני, עברה מדור לדור וזכתה לפרשנות אמיתית על ידי חז"ל וחכמי הדורות שלאחריהם.
2. כי מצוות התורה, באשר הן צו הבורא, אמורות לחיב את האדם באופן הגובר, לפחות באופן כללי, על הרגש המוסרי הבסיסי (או שמי שלא רץ להרוג ילדים משבעה עממים הוא אדם בעל רגש מוסרי פגום וכיוצא)
אם לא, מהו הבסיס ל"יראת השמים" שאינו בגדר נוכלות אינטלקטואלית ?
(שימו לב שאינני מדבר כאן על דברים צדדיים: טענות נגד רב פלוני או אלמוני, נגד הקבלה או נגד פרקטיקות חברתיות של העולם החרדי אינן מעניין האשכול הזה. אני מדבר על עיקר העיקרים: יראת שמים ויושר אינטלקטואלי. הילכו שניהם יחדיו ?)
נשלח ב-14/3/2005 01:29
מפיסטופעלס
שאלת רבות, ויותר מכך הנחת הנחות רבות שהן עצמן טעונות בירור.
1] למשל מי אמר לך שההנחה שלך: " כי התורה ניתנה לנו ממקור אלוקי בהר סיני, עברה מדור לדור וזכתה לפרשנות אמיתית על ידי חז"ל וחכמי הדורות שלאחריהם." אינה פרקטיקה חרדית\דתית. אולי לא כולה כזו וחלו שיבושים רבים?
2]אולי הרגש המוסרי הבסיסי הוא ציוי האל ואם הוא בא בסתירה לכתוב בתורה צריך לפרשה באופן כזה שלא יסתור רגש מוסרי זה. כפי שכבר העלו בפורום שגם לחז"ל היתה נטיה כזו ,כמקרה עין תחת עין ועוד.
3]והשאלה האם ניתן הדבר בידינו היא גם שאלה הטעונה בירור.
4]מי אמר שדבר מנהל הפורום מחייב את השואלים כאן אם ניתן לשאול ולהקשות על התורה לא ניתן לפחות באותה מידה לחלוק על דבר מנהל הפורום?
5] לדעתי הפורום הזה אינו, בעיקרו , דיון בפרקטיקות חרדיות וכו.אלא בבירור האמת וזה כשלעצמו אינו נוגד יראת שמים אלא כנראה התוכן המהותי והחשוב של יראת שמים אמיתית.(וגם זאת טעון בירור.)
6]הלא שאלתך נמצאת לאורך ולרוחב דפי הפורום.
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
נשלח ב-14/3/2005 03:28
מפיסטו,
בפעם האחרונה שהבעתי את עמדותי בעניין זה התפתח ויכוח בין מייציץ לביני, שהגרם לכך שאט-אט נשרו כל השאר מן האשכול ונותרנו שנינו לבדנו תחת כנפי השכינה. בסטף האשכול גווע גם הוא לאנחות. לינקזעצער, שמא תמצא לנו את האשכול? כמדומני שכותרתו "האם ישנה חובה להאמין" (לא מצאתי ב"אשכול המובחרים"; ואין תימה, שכן כדי להכריזו כמובחר יש לקרוא אותו, ולמי היה כח).
אידך גיסא
נשלח ב-14/3/2005 04:27
אידך באשכול ההוא "האם תתכן מצוה להאמין" אין דיון בנושא שהעלה מפיסטו. בנוסף לכך שאתה אינך מגיב שם לפחות לא בניקך זה.
נשלח ב-14/3/2005 05:01
"זאב טורף" דהתם = "אידך גיסא" דהכא.
עכשיו שתיקנת את הכותרת, מצאתי את האשכול גם ב"מובחרים".
אולי אתה צודק, והקשר לענייננו קצת רחוק, אבל המעיין היטב ימצאנו.
לטעמי הוא רחוק מידי,לפחות להבנתי את מצוקתו של מפיסטו.
אבל לא נורא שלינקת לו כי הוא באמת מובחר.
תוקן על ידי - קעלעמר - 14/03/2005 5:39:36
נשלח ב-14/3/2005 09:46
מפיסטו,
ראשית אקדים ואומר שלפורום עצמו אין דרך להביע את עצמו. בפורום כותבים עשרות (?) כותבים וכל אחד מביא עמו את עמדותיו שלו, מה גם שחלק מהכותבים אף אינו מגדיר עצמו כשומר מצוות או כ'אורתודוכסי' וכיו"ב, ומטבע הדברים יכול להתבטא בצורה שמבכרת עמדות חוץ הלכתיות על ההלכה או שפטורה מהתמודדות עם מושגי יסוד באמונת ישראל. זה עדיין לא מחייב את כלל כותבי הפורום.
האופן שבו אתה מגדיר 'יראת שמים' או 'ביקורת מוסרית על ההלכה' הוא מאוד מסויים ולא מחייב, כפי שרמז לך קעלעמר. בעיני יראת שמים = קיום מצוות, ואיני רואה קורלציה בין האמונה התמימה שציירת לקיום מצוות. אדם יכול להאמין בשכר ועונש, 'הכל לטובה', תחיית המתים, עוה"ב, תורה מן השמים וכיו"ב ולא להקפיד על קלה כבחמורה. האם בעיניך אדם כזה לירא שמים יחשב?מאידך, האם יש עמדה סבירה שתולה ברמב"ם אמונה 'פשוטה' באמונות הללו, ובהנחה שלא, האם גם את הרמב"ם תוציא מכלל יראי השמים? האם אנו מחוייבים לראות את אמונות היסוד הללו במשקפיים מאוד מסויימים? (לטעמי לא, ונאמנת עלי הבחנת הרמב"ם בפיה"מ בין אמונות להלכה).
לגבי ביקורת מוסרית:
הנחת המוצא שהתורה אמורה להיות מוסרית לא הומצאה בפורום עצכ"ח, ושותפים לה רבים מגדולי ישראל, גם אם אם לא כולם (וראה באריכות בספרו של א' שגיא). הטענה שהרוח האנושית מתפתחת גם מבחינה מוסרית היא אולי בעייתית יותר (וצריכה עיון כשלעצמה) אך גם היא כבר נוסחה ע"י יהודים יראי שמים בתכלית כהראי"ה קוק.
נקודת המבחן הוא מעמדה של ההלכה הישנה והטובה: האם אנו מנסים להתמיד בה בכל כוחנו תוך עירוב שיקולים מוסריים בפסיקתה (ולא כמשהו חיצוני - אלא כחלק אינטגראלי ממנה), או שאנו רואים בהלכה משהו חיצוני ובמערכת הערכים הליברלית-מודרנית בסיס. לטעמי, רוב יושבי הפורום בוחרים באפשרות הראשונה.
בכל מקרה, עליך להבדיל בין קושי מוסרי שיש לאדם עם עיקרון הלכתי זה או אחר, לבין קריאת תיגר על ההלכה. האם גם לשאול שאלות מנקודת מבט מוסרית אסור, לשיטתך?
(באותה מידה לגבי יושר אינטלקטואלי - האם אדם שמקבל את עיקרון 'תורה מן השמים' כ'פשוטו', מחוייב לשיטתך לראות בכל רפואה שמוזכרת בתלמוד כמשתלשלת מרוח הקודש? - יש הרבה רבדי ביניים וכ"א יכול להזדהות עם חלק מהם באופן זה או אחר).
נשלח ב-14/3/2005 10:31
קעלמר:
א. אינני מתכוין להקשות קושיות עצומות ממנהל הפורום על עצמו. השתמשתי בדבריו כאילוסטרציה לטיעון הבסיסי, ואני שואל את החברים אם הם מסכימים לו.
ב. אני מתיחס ל"יראת שמים" כמקבילה (גם אם לא חופפת) לפרקטיקה של קיום מצוות. אנשים שתרמו תרומה מכריעה לחקר האמת (איינשטיין) או להבנת הדילמות המוסריות (סוקרטס) אינם נתפסים אצלי כבעלי יראת שמים (או עובדי השם) במובן הנ"ל, ואם אתה חולק עלי, למה שלא תזנח את מצוות התורה לטובת החקירה המדעית או המוסרית המופשטת ?
ג. למיטב הכרתי השאלה שאני מציג היא במידה רבה מודחקת במהלך הדיון בפורום, שכן לכל אחד (גם לי) קל יותר לנסח ביקורת שלילית מאשר להציג עמדה פוזיטיבית עליה הוא מוכן להגן. לכן תוכל לקרוא כאן קטילות נאות (באמת!) על כל מיני הוכחות לאמונה, על אישיותם של רבנים מסוימים וכולי, אבל משום מה אני מתקשה לראות את הצד השני, כלומר עמדה קונסיסטנטית המסבירה מדוע יש לשמור תורה ומצוות כאשר ה"גורמים" לכך (בצורת עיקרי האמונה שניסחתי או אחרים) אינם עומדים במבחן הביקורת. אין לי בעיה עם הרעיון לפיו התורה לא ניתנה מסיני או עברה שינויים רבים מאז, אינני יכול לומר שזהו דבר שהשכל מכחישו, אבל אני שואל אותך: אם אכן את איסור בשר בחלב המציא מחלי בן מושי משבט מנשה התחתון, מדוע אתה מקפיד עליו באופן פרקטי, כלומר לא אוכל בשר בחלב ? (בהנחה שאכן זהו המצב). במלים אחרות, לא איכפת לי מעיקרי האמונה, תמציא מה שתרצה, אבל אני שואל האם אתה אכן מאמין בעיקרי אמונה כאלו מהם ניתן לגזור את פרקטיקת שמירת המצוות אותה אתה מבצע.
ממללא:
מעבר למה שכתבתי לקעלמר, אתייחס לשאלת המוסריות. יש כאן עניין לא פשוט, שכן אם אתה מאמין במקורה האלקי של התורה זה כולל גם את מחית ז' עממים ואיסור פצוע דכא, ממזר וכדומה. כעת, מה פירוש ההנחה כי ההלכה חייבת להיות מוסרית? ניתן לומר כי נשיג מטרה זו על ידי פלפולים אפולוגטיים שיסבירו מדוע דין ממזר הוא מוסרי, וזהו כמובן סוג הארגומנטים שחברי הפורום כאן נהנים לקרוע לגזרים (ובצדק). אבל אם אתה הולך לצד השני וטוען שצריך לבטל דינים אלו ואחרים בגלל אי מוסריותם, הרי ש:
או שאינך מאמין באמת במקור האלוקי של התורה
או שאתה סבור שלמוסר האנושי תוקף מחייב יותר מן המקור האלוקי הנ"ל.
אבל במקרה זה, מה תאמר על דין התורה עצמו, לדוגמה על דין ממזר? אם המוסר שלנו מראה שזהו דין לא מוסרי, האם זה אומר שנותן התורה אינו מוסרי? ואם כן, ובהנחה שהמוסר גובר, למה להתייחס אליו בכלל? ואם יש טעויות במסירה ובפרשנות, למה אנו מחוייבים להן (ראה תשובתי לקעלמר).
נשלח ב-14/3/2005 11:04
מפיסטו,
1. יראת שמים כוללת לענ"ד גם חובת שמירת כבוד שמים. זו בודאי חובה הלכתית מוסכמת על כל הפוסקים.
דהיינו, גם כשדנים ומעלים שאלות קשות, חייבים למנוע צורת התבטאות כזו שהקורא ירגיש הבאשה והשפלה של התורה ושומריה.
2. נוכחנו שלא רק חלק מהגולשים אינם עונים על הדרישה המינימלית של מייסדי הפורום ליראת שמים עם ישרות, אלא יש גם מנהל(ים?) שקשה להגדירם כך.
3. כבר היו מקרים בהם מנהל משנה השפיל את התורה ומאמיניה בניסוחיו ובהבליו, והעונים לו בבהירות ובחדוּת נמחקו ו/או סורסו על ידו.
4. פרטים נוספים תוכל בודאי לקבל אצל המשתתף היקר יצחק_יונתן, שלצערי לאחרונה נעדר ממחוזותינו.
ר"מ
נשלח ב-14/3/2005 12:14
ליבוביץ' פעם אמר: אם ההלכה היתה אומרת לי לצחצח שיניים מימין לשמאל הייתי עושה כדבריה.
נשלח ב-14/3/2005 16:00
riv, אבל לייבוביץ' מעולם לא הסביר מדוע בעצם הוא היה נותן להלכה להכתיב את נהלי צחצוח השיניים שלו. אני חושד שאני יודע את התשובה:אם הוא היה מפסיק לציית להלכה, הוא היה נעשה סתם עוד פרופסור חילוני שמאלני והפרובוקציות שלו היו מושכות הרבה פחות תשומת לב.
כמובן, היה לו את הטיעון המעגלי - אני מאמין לכן אני שומר מצוות, אני שומר מצוות ולכן אני מאמין, אבל קשה להאמין שיש בר דעת שישתכנע ממנו.
תוקן על ידי - זריחת_עץ - 14/03/2005 16:06:27
נשלח ב-14/3/2005 16:07
נו באמת.. אשכול נפתח ע"י מפיסטו על יר"ש ויושר בפורום.
אין צורך להבהיר שאין זה אשכול על ליבוביץ או על מנהל משנה סורר רח"ל שלא עומד בדרישות התקן של מאן דהו.
(רק תראה מפיטו יקירי כמה זה יכול לעצבן הסטית אשכולות.)
נשלח ב-14/3/2005 16:19
קעלעמר
האמנם תוכן ההודעה שלי הוא על ליבוביץ'?
מי כליבוביץ' מסמל יושר אינטלקטואלי?
לציות להלכה אין קשר ליושר אינטלקטואלי!
עכשיו מובן?
תוקן על ידי - riv - 14/03/2005 16:30:45
נשלח ב-14/3/2005 16:38
הזכרת ליבוביץ בהקשר זה טובה, אבל למקד בו את האשכול אינו נכון.
(כך שכוונתי לא היתה אליך)
נשלח ב-14/3/2005 18:09
מפיסטו,
א] אני מתאר לי שחלק יסכימו וחלק לא. הפורום -כפי שכבר ציין ממללא- פתוח לכל מגוון הדעות.
ב] יחסך זה, טעון בירור .יש למשל דעה בפורום שפרקטיקת קיום מצות היא עצמה עבודת השם גם אם לא נתנה בסיני כפי האמונה המקובלת. אלא שזו הכרה פנימית מוסרית המחייבת קיום מצות. מה שמייתר את 'ההוכחות' למיניהם,
ג] נניח שאכן התגלה שחלב ובשר הומצא ע"י מחלי בן מושי.(אגב, לדעת חוקרים רבים לא היה זה מחלי אלא בן דודו בעל אותו שם.) עדיין יש מקום לקבל זאת כחלק מהמסגרת הכללית, ובהבנה שאם תפרץ המסגרת לא יוותר מאומה . וגם זה נדון רבות.
ד] לדעתי ,במחשבה שניה, צדק אידך גיסא והכל מתחיל בדיון שלו עם מיציץ ווטו ויהוסף ואין ביכולתי לסכם אבל ראוי לבדוק זאת.
נשלח ב-14/3/2005 18:13
מפיסטו,
אני אנסה להתייחס שוב לשני המישורים השונים עליהם אתה מדבר:
א. אתה טוען: אם את התורה חיבר איזה 'מחלי בן מושי' והיא לא תורה למשה מסיני - למה שאקיים אותה.
ראשית, גם אם אתה מאמין שהתורה היא תורה למשה מסיני (במובן שאתה מבין את הביטוי, וראה להלן) - זה עדיין לא מחייב אותך לקיים אותה או אפילו לרצות בכך. אדרבה, מיליארדי אנשים בעולם מאמינים שתורת משה היא 'תורה למשה מסיני' וזה עדיין לא הופך אותם ליהודים, וגם את היהודים שביניהם זה לא הופך לשומרי תורה ומצוות.
הטענה היותר משמעותית שלי נגדך, והיא תקפה בשני המישורים של הדיון, היא שמה שאתה טוען כנגד תפיסות עולם שרווחות בפורום, ניתן לטעון גם כנגד תפיסתך 'שלך' (בהנחה שאתה אכן תופס כך).
כלומר, האם בכך שאתה אומר שהתורה ניתנה למשה מסיני מפי הגבורה, הוטב מצבך? האם יש לך או למאמין 'פשוט' כלשהו דרך להסביר את משמעות האמונה הזו שהתורה ניתנה ע"י ה' (בדיבור? בכתב? פגישה פנים אל פנים? מה בדיוק התחולל שם בהר? האם ה' ירד על הר סיני כפשוטו?).
לענ"ד, בסופו של דבר, גם המאמין הפשוט נשאר עם הצהרה 'תורה למשה מסיני' שאין בה כל תוכן ממשי מלבד היחס שלו אל התורה כאל טקסט שעולה על כל טקסט אנושי אחר, וזאת מבלי יכולת לצקת הגיון בראיה הזו. בכך, הוא לא שונה ממאמין 'מתחכם' שקורא לילד בשמו.
ב. מוסר ותורה. הדוגמאות שהבאת רק מחזקות את דברי.
לא אחת שמעתי מאמינים מתלהבים שמתארים לי את נאמנותם לתורה בכך שלו יעמוד מולם ילד עמלקי חמוד, הם יבצעו בו את מצוות מחיית עמלק כפשוטה.
זה מאוד מרשים, במיוחד ששנינו יודעים שהמצב הזה לא יקרה בפועל לעולם, כי גם אם יעמוד מול יהודי ילד עמלקי עם דם עמלקי זורם בעורקיו, תימצא כבר הסיבה הפורמלית שלא לקיים בו את דין המחייה.
כנ"ל לגבי בתי עבודה זרה שא"י מוצפת בהם, ולא ראיתי יהודים רבים שמסתערים עליהם ומכריתים אותם. למה? הרי התורה נעלה מעל המוסר המערבי?
בשורה התחתונה, אותן אינטואציות מוסריות שאנשים מדברים עליהם בגלוי בפורום, פועלות 'בהסתר' גם אצל מאמינים 'פשוטים', סו קולד. ההבדל הוא שהאחרונים מתיראים מלומר את האמת בקול.
אני בהחלט יכול להבין את חששם, כיון שבעולמנו מושגים כמו 'מוסר' מזוהים אוטומאטית עם חופש ממצוות, ומכאן החשש 'להיכנע' להם (והארכתי בכך באשכול על התנועה הרפורמית, יעו"ש).
בכל מקרה, לפחות לדעתי הדלה, המוסר אינו עומד מול ההלכה ומתחרה בה ולבטח שלא גובר אליה. המוסר הוא בעיני נימוק הלכתי פנימי והוא עלול להשפיע על פסיקת ההלכה במקרה קונקרטי בזמן קונקרטי. הוא גם יכול להידחות באמצעות נימוקים כבדי משקל אחרים.
יש לזכור, שאין לאף אחד בעלות על המונח 'מוסר'. איני חושב שפוסק ההלכה צריך להיכבל בידי אינטואציות 'מוסריות' מערביות-ליברליות, אלא כל עניין צריך להיבחן לגופו, והשיקול המוסרי הוא רק שיקול בתוך מערכת הכללים ההלכתית.