| נשלח ב-15/3/2005 19:15 |
|
| |
דרכי פולין אבלות
כולם יודעים כמה מיליונים נהרגו על קידוש השם על אדמת פולין , השאלה מקוננת בי שנים רבות מדוע אנשים שבני משפחתם כמעט נכחדו בשואה האיומה , מעיזים ומרהיבים עוז וחוזרים אל הארץ הארורה הזו , להנות ממנה , ולהנות אותה בממונם , איזה אידיאולוגיה מניעה אותם לחזור לגיא ההריגה ?
האם אין מניעה לנוסע לשם האם אין בנסיעת הנאה לארץ זו משום הכחשה למה שקרה שם לפני זמן לא רב ?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2005 22:03 |
|
| |
לא הבנתי אם כבודו לודז'אי או וורשאי.
כמו כן לא הבנתי מיהם המליונים שמתו בפולין על קידוש השם. האם יש קידוש השם ברציחתו של כל יהודי בגלל יהדותו, בלי קשר למצב אמונתו?
עכשיו לשאלתך: לא ערכתי סקר בין הנוסעים לפולין, אבל אלה שאיתם דיברתי אמרו בערך כך:
1. הם אינם נוסעים לפולין כנציגי העם היהודי. למעשה, אפילו למרפסת הם יוצאים על דעת עצמם מבלי להביא בחשבון את תולדות העם.
2. הם אינם תופסים את פולין כקולקטיב רעיוני אלא כחבל ארץ.
3. הם אינם תופסים את חייהם כהוצאה לפועל של אידיאולוגיה כלשהי.
4. הם אינם שופטים אזרחים פולנים לפי מעשי אבותיהם ואפילו לא לפי מעשי חיילים כובשים ששהו בארצם.
5. הנקניק בפולין טעים מאד ויש גם לחם מצוין הקרוי "גריסקא" .
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2005 23:31 |
|
| |
הייתי בפולין - מסע שורשים
הייתי באוסטריה - טיול די מרשים
אם בשאלתך התכוונת לסוג א' - הרי שלדעתי, חובה עלינו (דור שני שלישי וכו') לעשות הכל על מנת לזכור ולא לשכוח. הזכרון המורכב מחוויות וצילומים מחייב את הדרך הקשה אך הטובה ביותר לצריבת האירוע בתודעה. לא הבנתי ונראה שלא אבין את גודל וממדי הזוועה לעולם אך את האובדן, האסון, החורבן והשיעור החשוב (גם באמונה) התחלתי ללמוד שם. ניתן לכתוב עוד רבות על החשיבות של הנסיעה לפולין (או פה-לן-יה) אך רק אוסיף בהקשר לשאלתך כי עדיין מתגוררים ניצולי שואה הן בפולין, הן בגרמניה והן בהונגריה. למרות הכל ואחרי הכל הם חזרו לשם. זהו ביתם. זוהי שפתם. זהו עברם המפואר.
(ובאותו הקשר - אשמח אם משהו ישחזר לינק לאשכול שהיה כאן על "אש קודש")
אם בשאלתך התכוונת לסוג ב' של נסיעות הרי שתמצא כמה התייחסויות לעניין - אחת היא החרמת הארץ ומוצריה. התייחסות אחרת היא לבוא לאותן מדינות בגאווה וכמנצחים, הוכחה ניצחת שכל תוכנית רשע אנטישמית לא תתקיים. אתם ניסיתם להכחידנו אך אנו ובנינו כאן לעולם, זרע ישראל ימשיך להתקיים. ידוע אגב שתושבי פולין לאחר המלחמה פחדו מהיהודים לאחר שראו כי הצליחו לשרוד והם שבים לבתיהם (ואגב, אין לדבר גבול - מגרמניה אמנם יצאה הגזירה אך אוסטריה, פולין, הונגריה ועוד ארצות רבות אחרות שיתפו פעולה ולעיתים באכזריות גדולה יותר). נסיעה לאותם מקומות אינה בשום אופן הכחשה למה שקרה שם.
ובנוסף, מפורסם וידוע כי יהודים רבים נהנים בחופשת הקייץ ברומא, בחנוכה נוסעים ליוון, ובפסח לסיני. כמה אבסורד. כמה יהודי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2005 00:24 |
|
| |
החפרפרת כתבה:
ואגב, אין לדבר גבול - מגרמניה אמנם יצאה הגזירה אך אוסטריה, פולין, הונגריה ועוד ארצות רבות אחרות שיתפו פעולה ולעיתים באכזריות גדולה יותר
בלי להקל ראש חלילה באכזריות של יחידים (רבים מאד), אין מעשיהם הנוראים דומים למבצע הריכוז, השינוע, ההעבדה והחיסול ההמוני שהוציאה לפועל גרמניה הנאצית. מבקעי כרסי נשים הרות, משסי כלבים, תולשי אברים חיים ומשפדי תינוקות היו כמעט בכל דור וכמעט בכל מקום. השמדת עם באופן מבוקר, כולל ניצול פוטנציאל העבודה של הקרבנות - זה חידושם המזוויע של הנאצים ומהסיבה הזו כל ההשוואות אליהם נואלות ומגמדות את ממדי האסון.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2005 22:18 |
|
| |
לרגל יום השואה, אני מקפיצה כמה אשכולות רלוונטיים שהדיון בהם ראוי להמשך היום.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2005 22:36 |
|
| |
לדעתי, חלק ניכר מהבעיה יא שאנשים לא מסוגלים לתפוס שגרמניה הנאצים - זה אותה גרמניה של ימינו. אנשים לומדים את זה כהיסטוריה ומדמיינים לעצמם איזה עם גרמני מופשט, אך לא מצליחים לקשר את זה למציאות - ולחשוב על גרמניה ה"נאורה" ו"המתקדמת" של ימינו, כאילו היא היא אותה אחת שעשתה במו ידיה את השואה הזאת. הזכרון של השואה אצלינו לא מתקשר ישירות ל"גרמניה" היום יומית.
- דו"ד
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2005 22:56 |
|
| |
לודז
האומנם? מקום שגרים בה רשעים א"א לבקר שם? ומה עם הארץ שאתה יושב בה?
וסתם בשביל הסקרנות שלי, באיזה רכב אתה נוסע?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2005 22:06 |
|
| |
הענין לא רק הביקור
אלא ההכנסה למדינה - והרוח , כן הרוח החיובית הקימת להגיע למקומות אלו- מישהו הזכיר את אוקראינה ? אומן ?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2006 15:44 |
|
| |
ומוצרים שיוצרו במדינות שהועסקו ברצח עם האם יש לקנות ?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2006 16:07 |
|
| |
רק להזכיר כי היה איסור מן התורה לשוב למצרים. אז היה --היהודים קיימו ? היה חרם של חמש מאות שנה לגור בספרד. ואכן היהודים קיימו!! היה ניסיון מיד לאחר השואה להטיל חרם על גרמניה. מספר אנשים באמת קיימו את החרם ויש והיו שרים וחברי כנסת שרגלם לא דרכה על האדמה הארורה הרבה אנשים מושבים וקיבוצים. סרבו לקבל את השילומים ומענקים מגרמניה ולא השתמשו בתוצרת גרמנית. אבל הרוב? והיום ? --הצחקת אותם!!!
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2006 18:32 |
|
| |
ולפולין מותר לשוב
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2006 19:29 |
|
| |
מישהו יודע בבקשה מקור ל"חרם שלא לחזור לספרד"?
ממה שאני יודע, לא היה צורך בחרם ולא טעם בו, כיון שחוק הגירוש לא בוטל במשך מאות שנים.
יתכן שמדובר באירוע שולי, כגון: בין גולי ספרד היו אנשים שנשבעו שלא לחזור אליה ואפילו תיהפוך המלכות לחסד, ואולי גם "קיבלו בחרם עליהם ועל זרעם" (יש לזה תוקף הלכתי??), וחלק מצאצאיהם אף דמיין כי "טולידאנו" פירושו "לא לטולידו".
(אני אוסף להנאתי "חרמות" שלא מצאתי מקורם. בינתיים באוסף: איסור טבילת רווקות, ואיסור הוצאת ספרים מבית המדרש. ואולי יצטרף לכך גם איסור החזרה לספרד, אם לא תתעשתו ותמצאו מקור...)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2006 19:55 |
|
| |
ואם ישנו את שם המדינה נאמר את ארץ מצרים ישנו לשם אחר האם איסור יפקע בגלל 'שינוי השם'
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2006 21:32 |
|
| |
. בתמיה קטע זה נלקח משו"ת רב משולם ראטה
ובסיום דברי הרדב"ז שם: "וא"ת תקשי לרבנו הרמב"ם, שהרי נשתקע במצרים, ויש לומר דאנוס היה על פי המלכות, שהיה רופא למלך ולשרים. וגם אני נתיישבתי שם זמן מרובה ללמוד תורה וללמדה, וקבעתי שם ישיבה, וכי האי גוונא מותר. ושוב באתי לירושלים."
צא ולמד: ישיבת מצרים, שהיא איסור תורה, לא היה יכול הציבור לעמוד בו, והוכרחו לחפש היתר. על הראשונים אנו מצטערים, ועכשיו אתה בא להוסיף עליהם גזרה חדשה? וגזרה זו קשה עוד יותר, כי במצרים לא נאסר אלא להשתקע ולדור שם בקביעות, אבל לסחורה ולפרקמטיה מותר, כמבואר בירושלמי, סוף "פרק חלק", וברמב"ם, הלכות מלכים. ועכשיו בהצעה זו רוצים לגזור ולהחרים, שכל יהודי יהיה אסור לו לדרוך על אדמת גרמניה אפילו בדרך עראי ואקראי בעלמא. וזה בלא ספק דבר שלא יוכל הציבור לעמוד בו, ויגרום מכשול וחילול כבוד התורה וכבוד הרבנים, נושאי דגלה.
ומה שאומרים, שמגורשי ספרד גזרו חרם שלא לשוב לספרד, לא מצאתי זאת בשום ספר, ושמועה זו אין לה יסוד נאמן. (אדרבא: בשו"ת מבי"ט ח"א, סי' שז, מוכח בהפך, וז"ל: "כי אין שם יהודים באראגון זה שבעים שנה, ואנו בטוחים שלא יאהל עוד שם יהודי, כי הא-ל יתברך הוא מקבץ נידחי עמו ישראל לא"י בזמן קרוב. עיין שם היטב ותבין.) ואף אם נכונה שמועה זו, אין ראיה מכאן, כי מגורשי ספרד יכלו לגזור על בני מדינתם ולקבל על עצמם שלא ישובו. (וביניהם היו גדולי ישראל, מאורי הגולה, מהר"י בי רב ומהר"ל בן חביב והאברבנאל ו"בעל עקדה"). אבל כיצד נוכל לגזור על כל ישראל? בדורנו נתיישבו באמת יהודים בספרד, ונוסדו שם קהילות אחדות, כאשר שמעתי מפי אנשים שדרו שם. ואם כן, בין אם התיישבות זו הייתה בהיתר או באיסור, יצאה לנו מזה הוכחה ברורה, כי חלילה לנו לקבל את ההצעה הנ"ל שהועמדה על הפרק. משלם ראטה. אני מקוה שזה יעזור לך. למרות שאני לא מסכים עם דבריו
מודה ועוזב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2006 15:48 |
|
| |
השאלה עוד מה עם אזכרת כל נשמות העם היהודי מאז ומימי קדם הרדיפות הפרעות והרציחות על רקע המוצא והזהות וכי מה ? המודעות היתרה להנצחה צמחה רק במאה עשרים , או שאפשרויות ההנצחה אפשריים היום יותר מתמיד או/וגם בגלל מימדי האסון מה אתם אומרים
|
|
|
|
|