בית פורומים עצור כאן חושבים

חרשת חייבת להתייבם בבעילה ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/8/2012 01:05 לינק ישיר 

אמשלום,
מלבד הציטוט של ירוחם, שכולל את כל החלשים בחברה, ייחדה התורה פסוקים רבים ליתום ואלמנה.
ומדברי חכמים אתה לומד שהעגונה כמוה כאלמנה:
למשל, אבות דרבי נתן לח, על הפסוק "והרגתי אתכם בחרב והיו נשיכם אלמנות ובנים יתומים":
ממשמע שנאמר "והרגתי אתכם בחרב" איני יודע שהנשים נעשו אלמנות והבנים יתומים? אלא אלמנות ולא אלמנות, כגון שלא ימצאו להן עדים להתירן להנשא, כגון ביתר שלא נמלטה ממנה נשמה להתיר אשת איש.

כמובן שבתורה שבעל פה ניתן למצוא מקורות רבים על חשיבות התרת עגונות. והרי גם זו תורה.
הנה לדוגמא רשימה של מקורות מדברי ראשונים ואחרונים:
http://www.daat.ac.il/daat/mishpach/agunot/perek2-2.htm

תוקן על ידי ק_איתי ב- 15/08/2012 01:06:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2012 01:31 לינק ישיר 

ק_איתי
אם כן הינך נמצא מלמד קטגוריה חמורה על רבנים רבים ובהם גדולי ישראל בדורנו ובכל הדורות, שבמקרים רבים לא הצליחו למצוא דרך להתיר עגונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2012 10:49 לינק ישיר 

בעב כתב - " הבה ונניח שיש אדם שמרגיש ששמירת שבת מובילה אותו להגשמה (וכפי שאכן טוענים המוסלמים)
האם נתיר לו לחלל שבת, או לפחות לוותר על קידוש?

כמדומני שבהמספיק לעובדי ה' נאמר שמי שדרגתו מאוד עליונה לא יאכל בשבת ובפשטות דבריו שם שלא יאכל כלל, כנגד הדין

לכאורה דבריו עולים בקנה אחד עם כח הצדיקים המנסים לשנות את ההלכה בעקבות הרוח וצ"ע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2012 12:29 לינק ישיר 

[ירוחם ,

פירושך ראוי בעיניי מאוד, אבל הוא פירוש ולא פשט (שהרי מניין לנו שבכל החלשים והנדכאים? אולי רק בגברים שהם בגדר "אח" ולא ב"אחיות"? ומנין שמדובר בנדכאוּת מכל סוג, שהרי מדובר שם בהקשר דווקא על מצב כלכלי? וכו' וכו'...).

איתי,

א. כאמור, הציטוט של ירוחם כולל את כל החלשים בחברה, רק אם אתה בוחר לפרשו כך. הבחירה לפרשו כך ולא אחרת מותנית בעמדותיך החברתיות-מוסריות החיצוניות לתורה ופנימיות מאוד לתקופה ולמקום בהם אתה חי. פרשנים מתקופות וממקומות אחרים, יכללו בפסוק אנשים או מצבים אחרים משלך (וידירו ממנו אנשים ומצבים מאלה שתבחר אתה להדיר ממנו). 

ב. אם הכל תורה, אז באמת אין שום דבר שאינו תורה, כולל לא רעיונות מוסריים. ומכאן שאתה בהכרח צודק (אך מצד שני, גם אינך אומר בעצם כלום...)]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2012 12:32 לינק ישיר 

תלמיד,
הזכרתי כאן לא מזמן את שני מאמריו של דב מיימון ב'אקדמות' (גליונות ראשונים) על ר' אברהם בן הרמב"ם וההשפעה הצופית (סופית) מוסלמית עליו. ראה שם ותרווה נחת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2012 13:50 לינק ישיר 

לבעייה בחליצה אין קשר למעמד החרשת בהלכה וכל החומר שהובא פה.
אם היבם או היבמה אינם יכולים לדבר אבל יכולים לשמוע אינם נחשבים שוטים בכל הדברים שבתורה אלא שמעשית אינם יכולים לדבר את הדיבורים שבטקס החליצה (וכל שאינו ראוי לבילה בילה מעכבת בו, אף על פי שחליצה בלא אמירה כשרה בעלמא).
מי שנקטעה רגלו אין לו שום בעיה הלכתית אבל אינו ראוי למעשה החליצה במציאות.

נמצא שאדם רגיל שחוזר בתשובה מקבל עליו חיים שיש בהם הרבה הגבלות, וחרשת שחוזרת בתשובה כשם שיש לה במציאות הרבה הגבלות בחיים כך ייתכן שתהיה לה עוד הגבלה אחת מצד ההלכה (ובמדינת ישראל ההגבלה קיימת גם אם לא תחזור בתשובה)..

הבעייה של חרשת או מי שנקטעה רגלו היא כמו מי שטבע בעלה במים שאין להם סוף שגם היא תקועה לכל החיים אלא שכאן משפטית יש פתרון. אם הוא הגיוני זו שאלה אחרת, אבל אם היבם והיבמה מסכימים ...

אגב, נדמה לי שכאשר דעת אמת יכתבו על סוטה שנאסרת לבעלה הם יטענו שלילה אחד בהסכמה אינו כלום בחברה המודרנית ורק בחברה פרימיטיבית הוא משנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2012 10:23 לינק ישיר 

השאלה היא למה אתה קורא הסכמה.

("מלקים אותו עד שיאמר :רוצה אני"?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2012 12:11 לינק ישיר 

רבותי..

עפ"י דין מצוות היבום(בעילה) אסורה כיום ע"פ ההלכה(כי חייבים שתתקיים לשם מצווה ולא לשם הנאה ואם נעשית עם הנאה הרי זו בעילת ערווה)
אין שום מצב שבו ב"ד יתיר למאן דהוא לייבם....

אין לי מושג מה עושים במקרה של אלמנה חרשת ללא ילדים,אך וודאי שבמידה ותינשא הוולד כשר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2012 16:56 לינק ישיר 

אגנוסטיק,
קודם כל, זה לא אני שאומר את זה, אלה דברים שכתבו כבר גדולי הראשונים.
לדוגמא דרבים שכתב הרמב"ם בתשובותיו:
"וכל אלו הדברים חוזרין לעקר אחד והוא שאין מדקדקין בעדות אישה עגונה וכל המחמיר ודורש וחוקר בדברים אלו לא יפה הוא עושה ואין דעת חכמים נוחה הימנו, שעיקר תקנתם בעגונא הקלו משום עיגונא דאתתא."
ותוכל למצוא בקישור שהבאתי לעיל עוד ראשונים רבים שכתבו כדברים האלה.

ובעניין עגונות שבאמת לא נמצא להן היתר,
צריך להבין שיש מקרים שבהם המציאות היא בעייתית (ולא ההלכה), כאשר באמת במציאות לא ניתן להכריע האם הבעל חי או מת וכדומה.
במקרים כאלה באמת מכריעים לעיתים שהאישה תישאר עגונה, אבל אין זה בוודאות פגיעה באישה, שהרי קרו מקרים בעבר בהם הותרה העגונה ולאחר זמן נמצא הבעל חי, וזו פגיעה הרבה יותר גדולה באישה.
זאת לא אשמת הרבנים ופוסקי ההלכה כאשר המציאות איננה ברורה.

אמשלום,
התורה שבעל פה ניתנה למשה בסיני יחד עם התורה שבכתב.
היא איננה קשורה לרעיונות מוסריים חיצוניים (מה זה בכלל?) ולא משתנה בהתאם לתקופה ולמקום.
לא הכל תורה שבעל פה, רק מה שניתן לנו במסורת מרבותינו. (לכן אגב היא נקראת "תורה שבעל פה" כי היא נמסרת דרך הפה)
זאת מלבד העובדה שכבר בתורה שבכתב, בנביאים ובכתובים אתה יכול למצוא קווים ברורים ביותר לדמותו של החלש והנדכא בחברה.

רק בשביל הדיון האינטלקטואלי הייתי שמח אם תוכל להסביר לי מהו אותו "מוסר חיצוני"? מה מקורו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 00:41 לינק ישיר 

ק_איתי, יש לפחות החלטה אחת שאפילו אתה עשית מכוח "מוסר חיצוני" - זו כמובן ההחלטה להיות מחויב לתורה, למצוותיה ולערכיה.
רק בשביל הדיון האינטלקטואלי הייתי שמח אם תוכל להסביר לי מהו אותו "מוסר חיצוני"? מה מקורו? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 07:07 לינק ישיר 

[איתי,

א. אני מצטרפת לשאלת מטפחת.

ב. עד כמה אחורה זה נחשב "רבותינו", הכלולים ב"תורה שבע"פ"?
למשל הרגמ"ה - נחשב רבותינו שדבריו בגדר "תורה שבע"פ"? והכיצד החרם שלו סותר מפורשות את האמור בתורה (שבכתב, ובזו של התנאים והאמוראים)? ומדוע אנו חיים על-פיו גם היום, אם לא מטעמי הסכמה למוסריות שבהם (שכאמור, לא הייתה מקובלת בתקופות עתיקות יותר)?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 09:07 לינק ישיר 

אמשלום, אני לא עוקב אחרי הדיון, לכן רק הערה על הודעתך האחרונה: רגמ"ה הוא לא דוגמה טובה. הוא החמיר מעבר לדין תורה. את זה עושים חכמים כל הזמן, ואפשר לעשות זאת אפילו מכוח מנהג בלי תקנה מפורשת של חכמים. לחלוק על התלמוד לקולא, זה כבר יותר נדיר  (אם כי גם זה קיים, ויש לדון בכל מקרה לגופו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 09:32 לינק ישיר 

תלמיד
שלא לאכול בשבת אינו נגד הדין שהרי הלכה מפורשת שמי שהתענית עונג לו מותר להתענות. דין השבת הוא ענג ולא אכילה.
משמעות דברי ר"א הוא שיהיה כל כך דבוק וכו' שלא ירצה לאכול. וזה בוודאי לא נגד הדין, אלא אולי אפילו אונס.

מה שכן, זה נתינת צורה אחרת לחגוג בה את שהבת שאינה הצורה ההלכתית המקובלת. וזה סמך לצדיקים או לצדוקים או לרפורמים שיכולים לשנות מרכיבים טקסיים במצוות לפי הרוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 10:21 לינק ישיר 

מטפחת,
זאת כמובן טעות בידך, ההחלטה להיות מחויב לתורה איננה החלטה מוסרית כי אם החלטה רציונלית. אני מחויב לתורה כיון שאני מאמין שהקב"ה, בורא עולם, נתן לנו את תורתו על מנת לקיימה.
לא מצד הצו המוסרי שבה, אלא מעצם העובדה שבורא העולם ציווה עלי.

אמשלום,
רבותינו הם מעבירי המסורת, הדגש במשפט שלי הוא על המסורת ולא על הרבנים.
גם הרגמ"ה הוא אחד מרבותינו כמובן.
השאלה שלך היא כמובן לא על האדם עצמו אלא על החרם שהוא קבע, ומכח מה הוא מחייב, שהרי הוא מחודש ולא מדברי התורה.
החרם, הוא ציווי של חכמים שבא מכח שנתנה להם התורה ("ועשית ככל אשר יורוך").
התפקיד שלו הוא לשמור על מוסר התורה, ולא על "מוסר חיצוני".
חכמים, מתוך הידיעה העמוקה שלהם בתורה, קובעים לנו גדרים מעבר לגדרי התורה, כדי שלא נגיע לפגיעה במוסר התורה (מה שנקרא נבל ברשות התורה, או להכשיר את השרץ בק"נ טעמים).
דוגמא נוספת לדבר הזה זה הפרוזבול שתיקן הלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 11:12 לינק ישיר 

ק_איתי כתב:
מטפחת,
זאת כמובן טעות בידך, ההחלטה להיות מחויב לתורה איננה החלטה מוסרית כי אם החלטה רציונלית. אני מחויב לתורה כיון שאני מאמין שהקב"ה, בורא עולם, נתן לנו את תורתו על מנת לקיימה.
לא מצד הצו המוסרי שבה, אלא מעצם העובדה שבורא העולם ציווה עלי.

למה זה רציונלי יותר מלהחליט להיות הומניסט/לאומן/סוציאליסט וכדומה?
למה ציווי של בורא עולם מחייב? יכול אדם לומר - אלו-הים רוצה כך ואני רוצה אחרת, חז"ל ידעו על "מכיר את בוראו ומתכוון למרוד בו".
מה תאמר לאדם שיפים לו חיי העולם הזה מקורת רוח בעולם הבא?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חרשת חייבת להתייבם בבעילה ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.