בית פורומים עצור כאן חושבים

חרשת חייבת להתייבם בבעילה ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/8/2012 11:18 לינק ישיר 

מטפחת, ראשית יש להגדיר מהו רציונלי. לדעתי רציונליות היא פעולה שיטתית ועקבית לאור הנחות יסוד (או לקראת מימושן של מטרות שאני חפץ בהן). הנחות היסוד אינן נבחנות בכור הרציונליות (לפחות לא במובן הזה). אם מטרתי לממש את מטרת קיומי, ואני מניח שהקב"ה הוא שיצר אותי, אז אך רציונלי הוא לקיים את מצוותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 11:26 לינק ישיר 

מיכי, אני מסכים אתך, אבל איתי טוען שהוא לא מחויב למוסר חיצוני אלא רק למה שנובע מהתורה, על כך שאלתי מה מחייב אותו לשמור את התורה (אני מניח שהתורה לא יכולה להיות מקור לחיוב לשמור אותה עצמה), על כך הוא השיב שהסיבה היא לא "מוסר חיצוני" רח"ל אלא "רציונליות", גם אחרי דבריך אני לא מבין את דבריו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 12:28 לינק ישיר 

אדם שנולד בבית של שומרי תורה ומצוות ממשיך מכח ההרגל לשמור מצוות.

אם הוא מגיע ,בשלב מסוים בחייו להרהורים או לספקות בנוגע לשמירת המצוות שלו אז הוא נדרש להחלטה.

החלטות שאדם מחליט בחייו (כגון לשמור את התורה)הן או ראציונאליות או רגשיות וברוב המקרים הן תערובת של השניים (על אף שלא תמיד האדם מודע למשקל הרב של הרגש בהחלטות כי רובינו לא רוצים להאמין שהבטן מכוונת אותנו יותר מהשכל)

אבל מה הקשר של מוסר לכל זה ?הרי התורה מורכבת מחוקים ולא מכללי מוסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 12:44 לינק ישיר 

צריך להפריד בין השאלה למה אדם פרטי שומר תורה ומצוות לבין השאלה למה חייבים לשמור תורה ומצוות (או לציית למערכת חוקים/ערכים כלשהי) אם בכלל.
אני אשמח לשמוע איך מתוך מערכת ערכים "סגורה" - כלומר שנובעת רק מהתורה עצמה - ניתן להתחייב בשמירת תורה ומצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 13:14 לינק ישיר 

למה חייבים לקיים את חוקי התעבורה? כי אחרת אתה תהרוג או תיהרג או שניהם.

אם אתה לא מסכים עם זה  מסיבה זאת או אחרת אז יש משטרה שתאכוף עליך את החוקים ואולי בגלל זה אתה תאלץ לשמור את החוקים נגד רצונך.

כנ"ל בשאר החוקים כולל חוקי התורה (ששם אתה צריך להאמין שקיים שוטר בלתי נראה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 13:33 לינק ישיר 

יש בהחלט דעה שאין ערכים ואין מוסר וכל מה שאנו עושים זה מתוך גחמה או פחד.
אם כך אין מקום לדבר על מערכת ערכים סגורה או פתוחה, מחייבת את  עצמה (?) או שמתחייבים אליה ממקור חיצוני אלא על פסיכולוגיה ושיקולי רווח או הפסד.
כמו כן אין כל פסול או תביעה באדם שבוחר לא לציית למערכת חוקים/ערכים כלשהי, לקחת את הסיכון ואף לשלם את המחיר.
למיטב הבנתי הויכוח פה נערך בהנחה שיש כזה דבר "ערכים" ו"מוסר" והשאלה הייתה מה גורם להתחייב בערכים כאלו ולא באחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 13:43 לינק ישיר 

אם יש דעה שאין ערכים ואין מוסר אז זו דעה ניהליסטית שעלולה להחריב את העולם .

ומי שמעוניין להתנהג בהתנהגות כזאת ולשלם את המחיר שיגור על אי בודד .אחרת נאמר לו שלא רק תחתיו הוא קודח .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 13:46 לינק ישיר 

כנראה שלא הבנתי נכון, אך את הדעה הניהילסטית הזו הבנתי מהודעתך הקודמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 13:49 לינק ישיר 

מטפחת,
אני לא מוצא את הקשר בין רציונליות להומניזם ושלל הדוגמאות שהבאת, אשמח אם תוכל להראות את הקשר.
לעומת אלה, ההחלטה שלא לקיים את ציווי הבורא היא אכן החלטה רציונלית, לא טענתי אחרת.
כמו שראינו במדרש בו חיפש הקב"ה למי לתת את התורה, וכל עמי העולם אכן העדיפו חיי עולם על פני קיום המצוות. לא ראיתי בשום מקום טרוניה על עמים אלו שבחרו שלא לקיים את התורה.
עם ישראל בחר לקיים את התורה, ואני ביניהם. ההחלטה לקבל את ציוויי התורה היא אכן החלטה חיצונית לתורה, אבל היא נובעת משיקולים רציונליים ולא משיקולים מוסריים.

בשולי הדברים, אני חושב שיש בינינו מחלוקת לגבי המושג "מוסר". אני לא מבין איך אתה מגדיר אותו, אבל משום מה יוצא מדבריך שההגדרה של מוסר כוללת בתוכה החלטות רציונליות והחלטות שאינן כאלה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 13:51 לינק ישיר 

לכל חברה ובכל חברה יש ערכים ומוסר, אבל הם נקבעים על ידי החברה. וכן החוקים.
קיום חוקים של ישות טרנסצנדנטלית, היא אמונה, ואין לה כל כל קשר למוסר האנושי.
הבעיה מתחילה בהתנגשות בין האמונה -לבין הערכים ולמסור. כשהן לא יכולות לדור בכפיפה אחת .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 13:56 לינק ישיר 

ק_איתי כתב:
מטפחת,
אני לא מוצא את הקשר בין רציונליות להומניזם ושלל הדוגמאות שהבאת, אשמח אם תוכל להראות את הקשר.
לעומת אלה, ההחלטה שלא לקיים את ציווי הבורא היא אכן החלטה רציונלית, לא טענתי אחרת.
כמו שראינו במדרש בו חיפש הקב"ה למי לתת את התורה, וכל עמי העולם אכן העדיפו חיי עולם על פני קיום המצוות. לא ראיתי בשום מקום טרוניה על עמים אלו שבחרו שלא לקיים את התורה.
עם ישראל בחר לקיים את התורה, ואני ביניהם. ההחלטה לקבל את ציוויי התורה היא אכן החלטה חיצונית לתורה, אבל היא נובעת משיקולים רציונליים ולא משיקולים מוסריים.

בשולי הדברים, אני חושב שיש בינינו מחלוקת לגבי המושג "מוסר". אני לא מבין איך אתה מגדיר אותו, אבל משום מה יוצא מדבריך שההגדרה של מוסר כוללת בתוכה החלטות רציונליות והחלטות שאינן כאלה. 

למה לא ניתן להחליט "רציונלית" להיות הומניסט וניתן להחליט "רציונלית" לשמור תורה ומצוות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 14:00 לינק ישיר 

מטפחת,
זה פשוט, כיוון שהמושג "הומניסט" הוא לא מושג שמוגדר בצורה רציונלית.
בעוד המושג "תורה ומצוות" הוא מושג מוגדר היטב רציונלית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 14:14 לינק ישיר 

עבודת האדם (המין האנושי) במקום עבודת אלו-הים.
מכך נגזרים המצוות של ההומניזם.
עדיין לא הסברת איך בצורה רציונלית מכיעים להחלטה שטוב לשמור תורה ומצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 14:24 לינק ישיר 

באיזה ספר בדיוק מופיעים החוקים של עבודת האדם?
מדוע שוויון הוא החוק הנכון? האם חירות עדיפה על שיוויון?
מי החליט שחירות ושוויון הם בכלל ערכים? ולמה?

בורא עולם קבע חוקים ישרים וטובים שנועדו לקדם את העולם למטרה נעלה יותר.
קידום העולם מוגדר על פי בורא עולם כטוב, וממילא שמירת החוקים זה דבר טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 14:29 לינק ישיר 

למה צריך לציית לבורא העולם?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חרשת חייבת להתייבם בבעילה ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.