בית פורומים עצור כאן חושבים

מחשבות נוגות בעקבות זכור

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/3/2005 01:06 לינק ישיר 

לברבירב
אין זו רבותא שאינך פוגע בזבוב שאתה חלש .
אגב הרמב"ם סובר שעמלק שמקבל על עצמו שבע מצוות אין הורגין אותו וכנראה שכך הושמד העמלקי שבו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 12:44 לינק ישיר 

לאיךנדע:
הרב אלחנן וסרמן זצ"ל מסביר שההבדל בין עמלק לבין יתר צוררי ישראל, היא שלעמלק לא היתה תביעה על שטחים או איזה אינטרס אחר (פרעה פחד ש"נוסף גם הוא על שונאינו וכו', בלק פחד ש"עתה ילחכו וכו' וכנ"ל יתר שונאי ישראל) אבל עמלק התנכל לעם ישראל "סתם" בלי סיבה.
ולכן זו תכונה של שורש רע, וזה גם גדר של "להכעיס" (ואוסיף על כך שהחפץ החיים אומר שהמספר לשון הרע יש בזה גדר של להכעיס מכיוון שאין לו שום רווח בכך, ונראה שלכן הגר"א אומר שבעלי מחלוקת ולשון הרע גם הם בגדר "עמלקים")

לגבי הדיון המשני: אין עונש בלי מעשה (ואפילו בן סורר ומורה שנאמר "ימות זכאי ואל ימות חייב", זה רק אחרי שעשה מעשים וחזר גם לאחר שיסרו אותו) ולכן גם נאמר "וישמע את קול הנער באשר הוא שם", ועיין ברש"י במקום.

למיימוני:
1. "שנאה, והשמדה במה שנראה כאכזריות אינה נראית דרכו של עם ישראל" (מתוך דבריך)
ההנחה קצת בעייתית. כי מלבד מצוות מחיית עמלק יש מצווה גם למחות את שבעת העמים "לא תחיה כל נשמה" שגם בה צריך להשמיד תינוקות קטנים וכו'. מלבד זאת היתה גם מלחמת מדיין שמשה ציווה להרוג גם את הבנים הקטנים (לאחר שלא הרגו אותם) ולכן עצם ההנחה היא בעיתית.

2."ההבטחה לשנאה לעמלק נועדה עבור אותו דור ואותו זמן." (מתוך דבריך)
כתוב במפורש בתורה "מלחמה לה' בעמלק מדור דור" וקשה לומר שדווקא זכר לאותו הדור, ושוב מאי שנא ממלחמת מדיין?

ב. הפרשנות מיסודו של רבנו גדליה זצ"ל, לא בא לסתור אלא להוסיף. (אי אפשר להוציא כמובן את המקרא מפשוטו שעמלק הוא גם עם בסופו או בתחילתו של דבר), ולמעשה, דבריו מסבירים גם למה הרמב"ם אומר על שבעת העמים "וכבר אבד זכרם" ואילו על עמלק לא אמר כן, כי גם אם מישהו יתנהג היום כמו עמלק יהיה לו דין דומה.

לברבירב:
הציווים בתורה בוודאי שהיו מעשיים ואף בוצעו בזמן בית ראשון וגם לאחריו כך שאי אפשר לטעון שהם במישור האידיאי.
והטענה שעם ישראל לא פגע בזבוב זו גם דמגוגיה, אני יכול להפנות אותך לכמה אתרים (שנעשו בידי אחינו בני ישמעאל) שידגימו לך היטב בכל אמצעי המדיה כמה "זבובים" שפגעו בהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 12:54 לינק ישיר 

"לא פגע בזבוב" , כוונתי כמובן לרציחות בעלמא כעין מסעי הצלב או הפוגרומים במשך הדורות.

אין לכך קשר אם הצלחנו בע"ה בדור האחרון לעמוד על נפשנו כנגד הקמים עלינו, ולקיים בהם "הקם להרגך השכם להרגו".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 14:24 לינק ישיר 

הרש"ר הירש על פרשת זכור:

"ופירושו: הערה נכונה ואמיתית של הגדלים והכחות החמריים העומדים מנגד. בהיותנו עתידים להיות עם ההיסתוריא הנצחי בעולם, לנדוד על פני תבל "כיהודים נצחיים", לעמוד על ערסם - - ועל קברם של כל העמים, לחיות את כל המהפכות וההתפתחויות בהיסתוריא,להיות שותפים בכל אסונות העמים, ואעפי"כ, על אף קטנותנו החמרית, לא לתת למפלת אשפות-הזמנים לקבור אותנו אלא להיפך, להציל בהצלחה את הירושה הרוחנית הנצחית של הדורות הבאים מספינתו הנטרפת של כל העבר, - שמו לנו, מיד עם כניסתנו הראשונה להיסתוריא נס לאזהרה כי מעיקרא אסור לנו להרשות לסנוור את עינינו, אם גם יעלה כח חמרי חזק על שמי תולדות העמים; כי אל לנו לדאוג, כששלטונות חגורי חרב מניפים את שבט כחם על אומות מדוכאות; כי אל לנו לפחד מפני שום כח חמרי שאינו מזדווג עם הרוח והמוסר; כי עלינו לדעת שספורים הם ימיו של כל שלטון שאינו מכיר בעצמו בממשלת הרוח והמוסר ואינו משתחוה ברצון ובכנות לפני כבודם של השלטונות האלה שרק להם עתיד האנושיות.

יתהולל לו השלטון החמרי המשתובב. מאחורי המתענגים במשתיהם כותבת פס היד הנעלמת על כתל ארמון-שעשועיהם: - "מנא מנא תקל ופרסין", כי קל מדי הוא השלטון החמרי על מאזני ד' שעליהם רק האור והאמת, הצדק והחסד עולים במשקל.

יניף לו עמלק את חרבו של עשו ואת אגרופו החזק, ישמיד את כל החלשים, הנחשלים במסע העמים, העומדים מולו חסרי אונים, אם לא החיו בעצמם את הכח הרוחני ולא זכו אף להגנת ההשגחה, וישליך בלעג השמימה את שלל הבנים הנשחטים "ולא ירא אלקים" - ידיו של משה המורמות כלפי מעלה בתפילה, חזקות הן מחרבו של עשו ומאגרופו של עמלק, וכל עוד מורמות אותן הידים, נכנע עמלק על אף הכל. יד שלטון העולם "על כס י-ה" היא, "מלחמה לד' בעמלק", בכח החמרי השוכח את האלקים, "מדור דור".

כל דברי ימי העולם אינם אלא מלחמת ד' כנגד אותה החמרנות העמלקית, ובכל מקום בטחה,שהקב"ה צועד בראש צבא-הזמן, בטוח הנצחון. על כן בנה-נא מזבחך בהשקט ועם-יעקב האומלל, הקטן. דוקא בקטנותך הנך מבשרה של אותה מלחמת ד'. כתב את שם ד' על נסך! בדגל זה הנך מנצחו של עמלק בהיסתוריא. בדגלך זה עתיד אתה למחות אף את זכרו האחרון של שם עמלק מזכרונם של בני האדם. זכור! זכור זאת - ולך ללא חת בדרך בה מוליכך אלקיך.

ברם, את מלחמתך זו כלפי חוץ לוחם אלקיך. אתה נקרא למלחמה אחרת, ואינך גובר במלחמה החיצונית ההיא אם אינך מנצח במלחמה זו. זוהי המלחמה עם עצמך, המלחמה כנגד החמרנות בתוכך. מלחמה זו שמה טיהור, פרס נצחונה שמו טהרה. "

http://www.daat.ac.il/daat/shabat/hiersh/arbaat-4.htm

תוקן על ידי - חבצל_ת - 21/03/2005 14:32:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 15:36 לינק ישיר 

ספי

תודה על ההערות.

והנה כמה הערות של תשובה.

א. לא הסכמת עם דברי כי "שנאה, והשמדה במה שנראה כאכזריות אינה נראית דרכו של עם ישראל". כתבת כי "ההנחה קצת בעייתית".
ואני בעניותי תמה מאד על דבריך. כי כל הדוגמאות שלך הינן דוגמאות יוצאות דופן. והרשה לי להזכיר לך את דברי אור החיים על פרשת עיר הנדחת, מדוע אנו זקוקים לרחמים, כי אכזריות נרכשת. וכמדומה שדי בדוגמה זו כדי להוכיח כי הקב"ה אוהב את הרחמים והחסד ולא את הנקם והאכזריות.

אשר לדוגמאות שהבאת - הנה בכיבוש הארץ אין ברירה אחרת, בדיוק כמו במחיית עמלק. ובהבדל שכאן מציעים להם שלום תחילה, או לעזוב או להשתעבד, ורק אם אין ברירה נלחמים עד הסוף.

ומה שהבאת ממלחמת מדין איני יודע ועלי לעיין.

ב. "ההבטחה לשנאה לעמלק נועדה עבור אותו דור ואותו זמן." (מתוך דבריך).

כנראה לא בארתי עצמי היטב. הכוונה שלי היתה שהדברים נועדו עבור אותו דור, אלא שאי אפשר היה לתיתם רק לאותו דור בלי לציין שהם יהיו כבר לדורות. זה היה חלק מצרכי אותו דור.

ג. הפרשנות מיסודו של רבנו גדליה זצ"ל, לא בא לסתור אלא להוסיף. - אכן זו היתה גם כוונתי, וכנראה שוב לא בארתי עצמי היטב.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 22:22 לינק ישיר 

קצת קשה לי עם הפרשנות האלגורית.
שאול המלך נענש כי לא השמיד את מקנה עמלק ואת אגג.
זה לא נשמע כמו אלגוריה אלא כמו ציווי אמיתי להשמדת זכר עמלק.

יחד עם זאת ומצד שני, מפליא ששמואל מצדיק את הריגת אגג ב"כאשר שכלה נשים חרבך כן תשכל מנשים אמך" למרות הציווי האלוקי להשמיד את העמלקים משום מה שמואל זקוק להצדקה מוסרית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 01:45 לינק ישיר 

למימוני
אקצר .גם לעמלק מצעים שלום לדעת הרמבם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 03:33 לינק ישיר 

איךנדע-
לא הבנתי את הערתך מעניין אגג.

ייד-

מה הקשר?

קעלעמער-

וכי הורי העמלקיים אינם חסים על בינהם לגיירם? גם לתינוקות יש תקנה בגיור ע"ג הוריהם.

כעת שמתי לב שציינת "יתומים" .ואכן במקום כזה צריך לבחון האם יש בסמכות קרובי משפחתו לגיירו.או בסמכות קהילתו.וייתכן בהחלט שזה אפשרי.אם הדבר בא מיוזמתם.

צריך לעיין בספרות ההלכה העוסקת בגיור,

עכ"פ,אם ישנה תקנה בגיור-למדנו מכלל הדברים כי אין לנו עסק בהשמדה גזעית כלל.

תוקן על ידי - לב32 - 22/03/2005 3:43:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 04:49 לינק ישיר 

לגבי גיור יתומי העמלקים,כעת ראיתי אריכות בעניין גיור קטני עכו"ם בשו"ת דברי יציב חאה"ע סימן יט,ושם ציין לשיטת התוספות רי"ד שיש סמכות וכח בית דין לגייר תינוקות מושלכים של העכו"ם (כמו במלחמות הפלישתים),וראה מה שכתב שם בשיטת הרמב"ם לגבי מקבלים אותו על דעת בית דין,שנראה שזה אף בלא דעת אביו ואמו אלא מיוזמת הבית דין כיון שזכות היא לו.ע"ש באורך,

וגם מה שהביא בסוף התשובה מ"מעשה רב" שאדמורי"ם גיירו תינוקות חטופים של הגויים,כיון שראו שהם נשמות גבוהות וכולי..

ובכל עניין זה מצינו מחלוקת הפוסקים לגבי האי דפ"ק דכתובות,ואף נחלקו אם דעת האם היא בדווקא או די באביו.

אם כן,אין מן הנמנע שתהא הלכה כאותה הבנה ברמב"ם וכדבריו המפורשים של הרי"ד,לעתיד לבוא.אף שהם מיעוט בפוסקים.וכדאיתא בריש עדויות.

מ"מ בכל זה מצאנו פתח ותקנה שלא להזדקק למחיית עמלק פיסית,אלא אך ורק באלו שעומדים על דעתם ומסרבים להציל נפשם ולהתגייר גם כאשר תחזור הנבואה ואליהו הנביא ,ויעדיפו לעמוד מול ישראל למלחמה.

(ועיין שו"ת קול מבשר חלק ב סימן מב לגבי קבלת גרים מעמלק שאף לשיטת המיכלתא אפשר לקבלם.אריכות גדולה.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 05:36 לינק ישיר 

ונניח שמצאת ילד עזוב ואין לו משפחה. מה תעשה?

בכלל, נראה לך שמבחינה מוסרית יישבת משהו, בזה שלפני שאתה הורג אדם שלא נלחם בך,אתה נותן לו אפשרות להמיר דתו וינצל.
ולמה אתה הורג עמלקי שאינו חפץ בגיור ולא כל גוי כזה?
בסופו של דבר יש כאן בסיס גזעני, שלמזלו של העמלקי אתה טוב לב ומאפשר לו להנצל בהמרת דתו.

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 05:58 לינק ישיר 

לקעלעמר

עוד עניין מצאתי ברמב"ם הכולל את אפשרות ה"שלום"(היינו עבדות למס,ושבע מצוות בני נח) גם עם עמלקים,וממילא נחה ותשקוט הארץ:

ואם לא השלימו או שהשלימו ולא קבלו שבע מצות, עושין עמהם מלחמה והורגין כל הזכרים הגדולים, ובוזזין כל ממונם וטפם, ואין הורגין אשה ולא קטן שנאמר והנשים והטף זה טף של זכרים, במה דברים אמורים במלחמת הרשות שהוא עם שאר האומות, אבל שבעה עממין ועמלק שלא השלימו אין מניחין מהם נשמה שנאמר כן תעשה לכל וגו' רק מערי העמים לא תחיה כל נשמה, וכן הוא אומר בעמלק תמחה את זכר עמלק, ומנין שאינו מדבר אלא באלו שלא השלימו שנאמר לא היתה עיר אשר השלימה אל בני ישראל בלתי החוי יושבי גבעון את הכל לקחו במלחמה כי מאת ה' היתה לחזק את לבם לקראת המלחמה את ישראל למען החרימם, מכלל ששלחו להם לשלום ולא קבלו. -השגת הראב"ד-אבל שבעה עממין ועמלק וכו'. א"א זה שבוש אלא שיכול לומר השלימו לקבל המצות.( רמב"ם הלכות מלכים פרק ו הלכה ד)

וזה בהתאם למה שכותב הרמב"ם להלן:

"משה רבינו לא הנחיל התורה והמצות אלא לישראל, שנאמר מורשה קהלת יעקב, ולכל הרוצה להתגייר משאר האומות, שנאמר ככם כגר, אבל מי שלא רצה אין כופין אותו לקבל תורה ומצות, וכן צוה משה רבינו מפי הגבורה** לכוף את כל באי העולם לקבל מצות שנצטוו בני נח, וכל מי שלא יקבל יהרג**, והמקבל אותם הוא הנקרא גר תושב בכל מקום וצריך לקבל עליו בפני שלשה חברים, וכל המקבל עליו למול ועברו עליו שנים עשר חדש ולא מל הרי זה כמן האומות. (רמב"ם הלכות מלכים פרק ח הלכה י)

כעת הבעיה המוסרית היא,מדוע להרוג מי שאינו מקבל על עצמו שבע מצוות בני נח,ומעדיף להילחם בישראל,גם כאשר הוא רואה בעיניו את חזרת הנבואה ,ומימוש הייעודים המקראיים,וגם כאשר מונחת לפניו אפשרות הגיור וההסתפחות לקהל השם והצלת חייו(טרם המלחמה)? ובכן,לדידי לא קשיא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 06:13 לינק ישיר 

1- "ונניח שמצאת ילד עזוב ואין לו משפחה. מה תעשה?"

אקוה שכבר תיפסק ההלכה כדעת הרי"ד והרמב"ם כי יש בסמכותינו לגיירו,אף ללא דעתו,כיון שזכות היא לו.

2- "בכלל, נראה לך שמבחינה מוסרית יישבת משהו, בזה שלפני שאתה הורג אדם שלא נלחם בך,אתה נותן לו אפשרות להמיר דתו וינצל."

אנני מצפה להשלים את המוסר האישי שלי לחלוטין עם התורה,אלא על פי מה שקדם לי בידיעת "מוסר" התורה,ולקרבם זה לזה.ואני מוכן (אישית,ועקרונית) לעשות מעשים הנראים לי כבלתי מוסריים אלו תצוה התורה עליהם.ואין מנוס מלעשותם.

3 "ולמה אתה הורג עמלקי שאינו חפץ בגיור ולא כל גוי כזה?"

אין הכי נמי,כפי שכתב הרמב"ם,הובא לעיל,משה צוה להחיל דין שבע מצות בני נח על כל הגוים,בכח הזרוע,ואם לאו דינם במיתה.

4 "בסופו של דבר יש כאן בסיס גזעני" אין כאן בסיס גזעני כיון שישנה אופציית הגיור.אם ישנו משהו לרעה ביחס לעמלקי,היא ההחמרה לגביו כדין שבעה עממים.כהציטוט הראשון לעיל מהרמב"ם.

5- "שלמזלו של העמלקי אתה טוב לב ומאפשר לו להנצל בהמרת דתו." התורה נותנת לו אופציה זו,לא אני.ולא רק גירות,מסתבר שאף השלמה וקבלת שבע מצוות בני נח.ובעידן שבו תשרור הנבואה בישראל,איני מוצא בכך כל קושי,ולא אתפלא שדווקא הם יתדפקו על דלתות חכמי ישראל כדי להתגייר.מרצונם הטוב!

(יאללה שחרית )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 12:38 לינק ישיר 

למיימוני:
לא חלקתי על דעתך, אלא שרציתי לחדד מספר נקודות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 13:11 לינק ישיר 

"דומני, שאין עוד עם בעולם שמצד אחד כולל ספר החוקים שלו צו של גינוסייד, ומצד שני בכל ההסטוריה של 2000 השנה האחרונות הוא לא פגע בזבוב, רק אדרבא הוא נשחט ודוכא בידי אחרים."
________

אולי יש קשר בין שני הדברים? עלה בדעתי פתאם, שאולי השם דוקא סובב את עניינים ככה, כדי להוציא את הצו הזה מלבנו.

בכל אפן, בימינו אין כזה עם או שבט ששמו עמלק, אז הצו כבר לא שייך מזמן.

הרעיון שהזהות הלאומית היא גנטית ועובר מדור לדור אלפי שנים לאחר שהתפרק השבט או אומה, רחוק בעיני. ניתן למצוא רעיון כזה במקרא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 16:38 לינק ישיר 

אני מגיב לבר בירב, אבל בעיקר בא לחדד כמה נקודות שכבר העולו ע"י קודמי (נראה לי).
קצת מקוממת (בסגנון בבלי וד"ל) הטענה שחוק מסויים ניול מההתקפה המוסרית בהיותו בלתי ישים, ועוד יותר כאשר האי ישימות היא תוצאה של כורח המציאות האכזרית- גלות. לו הייתי חילוני (ומצד הקול ה"חילוני"/הומניסטי/ ליברלי וכו' שבי) - לא הייתי מסתפק ב"תירוץ" הזה, ואף דוחהו בשאת נפש, בתחושה של נסיון כושל לסובבני.

ונראה לי שהסוגיה שמועלית כאן קשורה קשר אמיץ לשאלה של מוסר אנושי ומוסר א-לוהי. ואשר על כן אייחד לכך כמה מילין.
כאמור יש בתורה כמה מצוות שמעלות קשיים מוסריים למי שמוסרו הוא המוסר המערבי של זמננו. ואני רוצה להצהיר הצהרה חשובה בראשית דברי: אני מאמין שהמוסר שנטוע בליבי הינו דבר ה' ממש. שה' מדבר אלי גם דרך ההכרה שלי (קוגניצי"ה בלע"ז), וגם דרך רגשותי, וכל דעימיה. אבל, ה"וגם" מרכזי כאן. הוא מדבר אלי גם דרכי, גם דרך המציאות אבל - "גם" דרך התורה. וה"גם" האחרון עקרוני מאד-מאד בהיותו ציר ומסגרת שמהווים הקשר מחייב למה שאני מוצא בעצמי.
ועוד, בתור אדם שעם כל רוחבו, תהיותיו, חיפושיו אחר אמת רחבה ועמוקה וכו' - אני קודם כל מחוייב לאלוהי ישראל ותורתו - כאשר אלוהים אומר לי דבר מה בפירוש עלי להכפיף עצמי אליו ללא הסתייגות. מה שאדם שהסיר מעליו את עול מלכות שמים - מה שאולי מכונה "חילוני" - יכול להרשות לעצמו לא לעשות.

בכל אופן, מה שאני חושב שראוי לעשות במקרה של התנגשות חמורה בין המוסר שלי למוסר של אלוהים - הוא קודם כל להיות ישר עם עצמי ועם אלוהים ולשים את הבעיה על השולחן.
בשלב שני אני חושב שצריכה להערך "שיחה" ביני לבין אלוהי, וביני לבין הטקסטים התורנייים וכו', ואני מאמין באמונה שלמה שמהדיאלוג הזה יצאו כולם נשכרים. זוהי היתה לטעמי דרכם של אבות האומה (למשל אברהם בזעקתו - השופט כל הארץ לא יעשה משפט?!).
להבנתי הרעיון של שיחה מפרה בין צדדים שונים של התגלות דבר ה' בעולם - בין התורה לנשמתו של "אור נערב" ואחרים (...), הוא אחד הרעיונות המרכזיים של הרב קוק זצ"ל, בכתביו המרובים (שבחלקם מפורסמים ע"י תלמידיו הרשמיים ובחלקם לא כ"כ). דרך אגב - לא כ"כ ראיתי התייחסות להגותו באתר זה. האם זה נכון והאם זה ממניעים עקרוניים מקריים או אחרים? אתמהה.

בכל אופן לאחר הקדמה ארוכה זו, אומר בקצרה דבר אחד ואולי אוסיף בהמשך עוד.

ברור לי שלהרוג ללא אבחנה גברים נשים וטף, ללא הצדקה אישית להריגת כל אחד ואחד מהם - זהו דבר שקשה על המוסר האנושי הום, ובכלל זה גם על המוסר שלי.
ברור לי שהשמדת עמלק - על פניה עונה לקריטריון הנ"ל.
מכאן שהמוסר שלי או לפחות היבט מסויים עכשווי גולמי שלו, מתנגש עם המוסר של התורה.
מש"ל. (מה שהיה להוכיח).

מה עושים עם זה?

קודם כל כאמור לא מתכחשים לאמת.
וכאמור לומר שזו מצווה שלא נתקיימה לא פותר לטמי שום דבר.
ואולי אתייחס גם לעניין "עיר הנדחת" ו"בן סורר ומורה" שלעה בתלמוד לא היו ו"דרוש וקבל שכר".
א. בפשט המקרא זהו דין כמו כל דין אחר, שעל מנת לעשות צווה.
ב. לו יהי ש"לא היה" ועל מנת לקבל שכר נצטוונו "לדרוש" בו. מה היא הדרשה? הרי בכל אופן אנו אמורים להתעסק איתו. להבין אותו לעומקו, להתחבר אליו.
האם אתה מתחבר להשמדת עיר שלמה על כל אנשיה, גברים, נשים וטף, ושריפת שללה - "רק" בשל אמונה דתית שונה? אם גברים חטאו נשים מה חטאו, ואם נשים חטאו טף מה חטא?
אני רוצה להדגיש שהשאלה קיימת גם קיימת, לטעמי, גם אם הכל תיאורטי. ואני חושב שבמדת מה זה הפוך. בני"שים, דוסים וכדומה, שמצויים בבית המדרש, שמלאים בתרבות יהודית ובביטוייה התרבותיים ההיסטוריים המסויימים נעשים לעתים עיוורים למשמעות הפשוטה של מה שנתון תחת אפם. המשל - כמשל - הוא מחריד נפש, לכל מי שבא ומסתכל לראשונה בדברים, במבט שלא נתמלא אינדוקטרינציה (בלע"ז).

ומי שבאמת שואל יש סיכוי שגם ימצא תשובות.

ותשובתי שלי בהזדמנות הבאה. ומחילה על אורך הדברים (אינני יודע מה הנוהג כאן...)

אור נערב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מחשבות נוגות בעקבות זכור
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.