בית פורומים עצור כאן חושבים

האם מוסריות מתנה חשיבה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/3/2005 05:53 לינק ישיר 

בקשוני בתיבה האישית לפרט מה היא עמדתי ולא רק לשאול שאלות.

מקוה אני שנוטע האשכול לא יתרעם על כך שנלוזנו מעט מן הנושא, ברם, ראיתי את הצורך לבאר מהי מוסריות.

(מבקש אני לא להתמקד בדוגמאות שהבאתי להמחשה בלבד)

מוסריות פעילה

א. האינסטינקט הבסיסי של מוסריות (הטבועה על ידי מקור טרנסצנדנטלי בבריאת האדם).

(לא להרוג נפש)

ב. המוסריות האישית של כל יחיד המבוססת על תחושה ורגש אינדיבידואלי (הרגש - האנכי).

(להיטיב עם האחר)

מוסריות נפעלת

א. המוסריות הנשלטת על ידי חשיבה ועיון.

(להרוג נפש במלחמה - לא במצב של סכנה ברורה ומיידית )

ב. מוסריות הנשלטת על ידי דת וסמכות.

(המתת רוצח)

מוסריות פעילה היא הפועלת על פי הרגש הבסיסי והמפותח.

האינסטינקט הטבוע באדם דורש ממנו לקיים מוסריות מסוימת גם ללא פיתוח הרגש כלפי אותה פעולה מוסרית. הרגש האינדיבידואלי המפותח משכלל את המוסריות ומחזקה.

יש והליקוי במוסר הבסיסי הוא מולד. כך שסיכוייו של הלקוי להגיע לרמה מוסרית גבוהה על ידי תחושה אישית, קלושים.

ויש שהרגש האינדיבידואלי והתחושה הפנימית הרגשית איננה מפותחת ומפתחת, אם בהכרח (חסך בבניית רגשות תקינות - למשל, ילדות קשה) ואם ברצון (חוסר הרצון להתמודד עם הרגשות).

במקרה והרגש קהה, הרי שמלבד חוסר הפיתוח של המוסריות האינסטנקטיבית האמור להיעשות על ידי התחושה והרגש האינדיבידואלי, תווצר קהות מסוימת לרגש הבסיסי.

המוסריות הנפעלת היא דרבון המוסריות שבאינסטינקט הבסיסי והרגש המפותח על ידי חשיבה ועיון או גוף חיצוני.

החשיבה יכולה לשמש ככלי למדידת המוסריות, אם ישנם ליקויים בתפקוד המוסרי של הרגש. כאן השכל והמחשבה משמשים כנקודת מדוד, לא הרגש.

החשיבה יכולה להרוס כל חלקה טובה באינסטינקט הבסיסי וברגש המפותח.

כיון שהמוסריות המחשבתית מועמדת למשפט שבו הרגש האינדיבידואלי הוא אחד מן השופטים, יתכן ויד הרגש תהיה על העליונה. מעגליות מה.

המוסריות המוכתבת על פי דת וסמכות היא לפעמים חיזוק וביסוס הרגש האינדיבידואלי. המקבל על עצמו מרות מוסריות זו, מחוייב הוא להפעיל את כל האמצעים העומדים לרשותו כדי לפתח את המוסריות האינסטנקטיבית והרגשית לקיים את מצוות הדת והסמכות. מוסריות זו היא די ברורה ואולטימטית מבחינת מייסדיה, כך שהיא מחייבת חשיבה ומאמץ אולטימטיבי להשיג את אותה מטרה מוסרית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 06:04 לינק ישיר 

דעתי שהמוסר נובע מהרגש- הרצון הטוב שהוא רגשי. והאינטלק צריך לספק את ה"איך".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 07:52 לינק ישיר 

סיכום כללי, הדיון עד כה בוחן את השאלה היסודית ביחס בין חשיבה למוסר, ופחות ניתוח של מוסר ללא חשיבה, והעמדת זה מול זה באפיון מעלות וחסרונות כל צד.

אנסה להציב נתונים נוספים לדיון.

אינטואיציה מפותחת, כוללת ב' נקודות חשובות למוסר
1. עירנות גבוהה - מה שאומר שהתחושה לדבר לא מוסרי ברמה סבירה, תורגש.
2. האינטואציה כוחה יפה גם לברר את התחושה. כלומר, ככל שהאינטואיציה מפותחת יותר, התחושה ברורה יותר, וכוחה יהא פרוש עך מקרים רבים יותר.

עם זאת לא ניתן [לי לפחות] לדמיין יכולת הגדרה ברורה המצטרפת לאינטואיציה, שיסודה בחשיבה, שאינה משפרת את ההשיגים, שכן אם השפה עשירה דיה, ובכל זאת הדבר לא מוגדר מאליו, הרי שעדיין חסירה בהירותו במידת מה, גם בתחושה, ומכאן שבמקרים עדינים מאד ימצא הבלבול.

מה ההבדל המעשי הטבעי בין הרגישות הבלתי מוגדרת לזו המוגדרת [מלבד המרחב כנ"ל].

נטיית האדם להתרחק מבעייתיות, אא"כ יש לו את הכלים להתמודד, ומכאן שהרגיש למוסר עם בהירות שאינה חדה [כלומר ללא יכולת וחוויית הדבר עד כדי הגדרה], יטה להתרחק מבעיות ולהימנע מהתמודדות נכונה אתם, ולעומת זאת הבהירות החדה יותר, המושגת ככלל ע"י מחשבה, מאפשרת התמודדות.

למשל, אדם נפגש בתגובה נוקשה של חבר, האינטואיטיבי החווה בחוזקה את התחושה "יש כאן בעיה" יתרחק מהזירה, ונמצא לא פעם מפסיד את חבריו, ובעיקר מפסיד לעצמו נשיאת מטעני רגשות שלא הועמדו במקומם, דבר זה לא יקרה כאשר האדם יוכל להצביע על נקודת הטעות בבהירות, וממילא על הדרך המדוייקת לשנותה או לפותרה, מה שאכן שייך בהרבה מאד מקרים.

כמובן שיכולת הגדרה, שיסודה בחשיבה לא מדוייקת ובלתי אמיצה וכנה, אחריתה מי ישורנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 21:02 לינק ישיר 

http://www.nrg.co.il/online/1/ART/886/791.html

"אני תמיד אזכור את זה, את מה שהיה שם באותו לילה. ואמרתי, כבר ראיתי הרבה דברים בשטחים. אבל שם זה היה סתם. אנחנו זרענו שם את הזרעים של השנאה, של הפיגוע הבא. לראות את הילדים הקטנים שם ולדעת 'אני, א', בעצמי זרעתי אצלו את השנאה כלפי'. זה הכי קשה. לדעתי שזה לא נגמר עכשיו. שהם לא ישכחו את זה. גם אני לא אשכח את זה, ואנחנו עוד ניפגש".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2005 19:24 לינק ישיר 

כלומר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2005 22:30 לינק ישיר 

כלומר:

שהמסקנה אליה הגיע א' היא המוסריות המותנה בחשיבה שכלית אובקטיבית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2005 00:09 לינק ישיר 

"חשיבה שכלית אובייקטיבית".

אבא, תרחם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2005 00:19 לינק ישיר 

ממללא,

על מה ומי בדיוק הוא מתבקש לרחם?

מישהו הסב את תשומת לבי בתיבה האישית לשגיאת הכתיב הנוראית כשנשמטו לי שני יודים מסכנים מה"אובייקטיבית"

עד כמה שידוע לי ה' מרחם על אלה שנולדו דיסלקטים, לעומת זו הצדק האלוהי מורה על כך שאלה שמתבלבלים בין 'כושר חשיבה' לבין 'חשיבה שכלית אובייקטיבית' לא זוכים לרחמיו.

תוקן על ידי - riv - 27/03/2005 0:56:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2005 12:45 לינק ישיר 

אני מנסה להשיב את הדיון למסלולו:

נתעמת נא מול ב' התפיסות הניצבות זה למול זה -

"אלוקים עשה את האדם ישר"

"לא בור ירא חטא"

ניתן למשל לומר שלא בור ירא חטא היינו לעניין המוסר התורני, אך לא העצמי והאוניברסלי, מאידך ניתן לומר ש"המה בקשו חשבונות רבים" אף זה מטבע האדם, ולא נאמר "עשה את האדם ישר" אלא להורות שהשיבה אל טבעיותו הישרה מזומנת לו.

אין כוונתי לפלפול אלא לתוכן שהוא מייצג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2005 19:01 לינק ישיר 

יהוסף,

הנך רוצה להמשיך בדיון אך אני עדיין אינני מבין מהי החשיבה (או האינטואיציה) דנן.

אינטואיציה פירושה מודעות והערכה מיידית ומהירה. מודעות זו יכולה להשתלב עם חשיבה. הרי שהמודעות עצמה יכולה להיות מצד הרגשיי ולאו דוקא מצד השכליי.

"הבהירות החדה יותר, המושגת ככלל ע"י מחשבה, מאפשרת התמודדות"

לא הבנתי. למה הבהירות החדה יותר היא תוצאה של החשיבה? היא יכולה להיות תוצאה של רגישות יתר שכבר פותחה (מודעות טבועה).

"האינטואיטיבי החווה בחוזקה את התחושה "יש כאן בעיה" יתרחק מהזירה"

זו היא תחושה הנחווית, ולא רעיון מושכל. אם כן, הרי שגם זה מקורו ברגש.

לכן העליתי את פרטי הרגש ופעולתו לעיל, לדעת האם ישנה חשיבה על מוסר הנקיה מהרגש (מקור המוסריות הטועה באדם).

[ראה בספורונו (קהלת ז' כ"ט): "אשר עשה האלקים את האדם ישר. קודם יצירת חוה. שהיה האדם יחיד היה ישר מוכן אל ההתבודדות השכלי בלתי ידיעת טוב ורע"]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2013 09:57 לינק ישיר 

הקשר בין השכל והמוסר. אדם שיש לו שכל מבין -כי בלי מוסר חברת בני אנוש לא תתקיים.

השכל והמוסר הוטבעו בבני הדם בבריאתם בצלם אלוקים  ברא את האדם- והם המקור לשניהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2013 12:58 לינק ישיר 

[צ'ל: האם המוסריות מותנה במחשבה]

מוסר הוא עניין של הבחנה לפי עקרונות, ושיפוט העניין, ובחירה רצונית מתוך חירות.

ההכרה כי יש בהחנה בין 'טוב' ו 'רע' היא מהותית לאדם. ר'ל, האדם, אפילו ילד, מטבעו מבחין בין השנים. ההבחנה הזו וההכרה בדבר יכולתו לרצות, מעידה על הכושר המוסרי של האדם. לבהמה אין כושר מוסרי.

אם אומרים לי 'אל תגנוב', וכשבאה לידי הזדמנות אינני גונב, צריך לבחון מה המניעים למעשה שלי. אם אינני גונב מחמת יראת שמים, או יראת המשטרה והעונש, או משום הציות, או בכוונה להרשים בהתנהגותי ולמצא חן, - כל אלו מעידים שפעלתי מחוץ למישור המוסרי. אם אני פועל מתוך עקרון מוסרי אנושי כללי, ושופט את העניין שלפני על פי העיקרון הזה, ובוחר מרצוני החופשי לפעול, אז אני מצוי בתחום המוסרי. אעשה טוב כאשר אפעיל את הרצון שלי על פי השיפוט, ואעשה רע כאשר אפעיל את הרצון של כנגד אותו השיפוט.

לקבוע כעקרון 'אל תיקח דבר השייך לאחר ללא רשותו' הוא קביעה 'פשוטה', כשאין נדרשים לנמק אותה. קל לשפוט מקרה מסוים בהתאם לעיקרון הזה. אבל יש מקרים מסובכים, קשה מאד לבחון אותם ולהוציא משפט בעניינם. הדבר דורש את עזרתו של אדם בקיא ומבין ובעל נסיון.

כדוגמה לעקרון מוסרי כללי יכולים לשמש שני המשפטים הבאים 'ואהבת לרעך כמוך' ו 'את השנוא עליך אל תעשה לחברך', בתנאי ש'חבר ו'רע' הוא כל יצור תבוני, כל אדם במה שהוא אדם. התרוץ המוחלט לעיקרון הזה הוא 'בצלם אלהים עשה אותו'.

מכל זה אני לומד כי בבסיסו המוסר הוא כושר טבעי לאדם, אבל באמת כושר זה קשה להבנה ולישום ודורש מחשבה מאומצת.

בדברי אלו אני מושפע מאד מתורת המוסר של קאנט.

עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2013 17:09 לינק ישיר 

האם יש להסיק מכך שמי שמחוסר כושר כזה הוא נכה אבל אינו אשם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2013 17:21 לינק ישיר 

תלמידטועה, אכן, החסר כושר שיפוט מוסרי, למשל החולה בשגעון, או שלקה בשגעון זמני, ואינו מסוגל להבחין בין טוב ורע, הוא נכה, ואין כל אשמה מוסרית במעשיו. אם הוא מזיק לעצמו או לאחרים אפשר שיהיה צורך לאשפז אותו במוסד מתאים, אבל אין מקום להעמידו לדין ולהעניש אותו, כי אינו כשר לעמוד לדין.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם מוסריות מתנה חשיבה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.