בית פורומים עצור כאן חושבים

דעת אמת.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/3/2005 00:59 לינק ישיר 
דעת אמת.

נתקלתי באתר אינטרנט מעניין. יתכן שחלקכם מכיר אותו...
http://www.daatemet.org.il/

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 01:03 לינק ישיר 

תודה קולומבוס. נראה לי שאני עומד לגלות בזכותך את האור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 01:15 לינק ישיר 

על שום מה הנימה הצינית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 01:23 לינק ישיר 

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0590408542/qid=1111361139/sr=8-1/ref=sr_8_xs_ap_i1_xgl14/103-2485245-4931834?v=glance&s=books&n=507846

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 07:40 לינק ישיר 

שולחי

אנסה לבאר על מה באו תגובות אלו, כגון תגובתו המשעשעת של סמדיה (צריך ללחוץ על הלינק כדי לראות. איני מגלה את העוקץ).

ובכן, כך:

דעת אמת הינו ארגון שהוקם, למרבה הצער, על מנת להילחם בתורה ובשומרי התורה. מטרתו, עד כמה שידוע לי, הינה לשכנע אנשים לעזוב את התורה, על ידי כך שיראו להם כי בעצם התורה ובמיוחד התורה שבעל פה - הגמרא - הינה מעשה ידי אנוש ולכן היא מכילה טעויות מדעיות ודברים לא מוסריים.

הארגון הוקם בידי אדם שהיו לו חיים לא קלים, שזכה להתקרב לתורה וכנראה למד וניסה להתעלות, אלא שעבר משבר אישי, פרש, ובסופו של דבר מצא לעצמו תפקיד - להתנקם ולגרום לאחרים לפרוש גם הם. איני יודע אם הדבר נובע מטעמי פרנסה או אידיאולוגיה, או שניהם כאחד.

לפי הסיפורים, המייסד, ואולי אחרים עימו, חיברו אוסף של שאלות על התורה, ונהגו להפיצן בבני ברק, בתקווה שיהיו כאלו שיקראו, יתרשמו, ויסיקו מסקנות לפי סגנונם.

כיצד יש להתייחס אל הנושא? אין זו הפעם הראשונה שהוא עולה בפורום, ואני סבור שיש כאן כמה שאלות יסוד וכמה תשובות, כפי שכבר נאמר בעבר (לינקזעצער?).

א. כל שאלה לכשעצמה מחייבת תשובה. שאלות טובות - ויש גם כאלו - מביאות לדיון עניני ויכולות ללמד אותנו הרבה מאד על התורה, על חז"ל ועלינו. עם זאת, הרושם שלי הוא שהמסקנות שהארגון מבקש להסיק מהשאלות הן שטחיות ובאותו סגנון, שכבר הוזכר לעיל (חז"ל היו בורים, התורה היא שקר ומעשה אנוש, וכיו"ב). לעומת זאת, בחינה ענינית של השאלות מגלה לפעמים מסקנות מעניינות ביותר.

אתן שתי דוגמאות, עד כמה שזכרוני אינו מטעני. שתיהן נידונו בפורום אי שם.

1. כיצד דנו חז"ל ביצור שחלקו חי וחלקו אדמה, והלא זה לא יתכן.

שאלה זו לא נעלמה מן המפרשים. יש שניסו לתרץ אותה באופנים מיוחדים (חילזון). אך מה שנראה לי פשוט הוא שחז"ל דנו בנושא מפני ששמעו מפי תיירים ומספרים שנתקלו בתופעה, לא דחו את האפשרות הזו, ודנו איך יש להתייחס אליה על פי התורה. שהרי התורה מציעה תשובה לכל שאלה. בכך שחז"ל התייחסו לתופעה לא היתה התחייבות אונטולוגית - כפי שמכנים זאת בפילוסופיה - שהתופעה אכן קיימת. אם נרצה, נוכל לראות בכך מעין מה שמכנים "אפשרויות תאורטיות" או "עולמות אפשריים" בפילוסופיה.

האם זה אינו מראה שחז"ל היו עלולים לטעות? בוודאי! אלא שטעויות כאלו היו נדירות. הם היו אנשים חכמים גדולים ומסורים לאמת, אך גם היו בני דורם, והסתמכו גם על מה שנחשב לידע האמפירי (והרי גם מושג זה לא היה קיים אצלם). הם גם היו הראשונים שהיו מוכנים להודות שזה כך.

החידוש שדעת אמת רצו להוציא מכך הוא שאם חז"ל היו מסוגלים לטעות במקום אחד, שמא כל דבריהם טעות. וזה אינו נכון. אפילו לא לוגית.

הסיבה שהם קיוו להצליח היא שבציבור החרדי מורגלים בשנים האחרונות להאמין שחז"ל לא היו מסוגלים לטעות כלל. וזו טענה חזקה מדי, שמוכחשת על ידי הגמרא עצמה. בלשונו של ר' נחמן, הציבור אוהב להאמין שחכם אינו מסוגל לטעות.

2. איני זוכר את הסוגיא, אך באחד הפירסומים שלהם הם מקשים על פירוש של משנה אחת לפי הגמרא, שאינו מתרץ את כל לשון המשנה אלא רק את חלקה. עיון קל מאד יראה שהשאלה לא נעלמה מן המפרשים. למשל, מן המהרש"א שם. אין זה אומר שהשאלה אינה טובה ואינה ראויה לתשובה. להפך. וניתוח של הנושא ילמד אותנו על המתודולוגיה של חז"ל בלימוד משניות. בפירסום כפי שהיה - ולמרבה הצער איני זוכר את הפרטים - היה כדי להטעות, כאילו חז"ל מתעלמים משאלות ברורות לעין. ואין זה כך. כדי לבאר יותר עלי להסביר על שיטת הפרשנות של חז"ל, ואם יש צורך בכך, אעשה זאת. (אם לינקי ימצא את הדוגמא, זה יחסוך הרבה זמן).

ב. להבדיל מהדיון העניני, מטרתו של הארגון כנראה אינה לברר את האמת - למרות שמו. כמה פעמים בעבר כבר עלה הענין הזה, ודעתי - ודעת חברי - היא שכל אחד מהם מוזמן לכאן - רצוי שיציג עצמו - ונדון יחד בכל השאלות שלהם. בוודאי שיהיה בכך קיום מצות תלמוד תורה. וכפי שאמר רב גדול בזמננו: אין שום שאלה טובה שהוצגה במטרה אפיקורסית שלא נתקל בה קודם לכן כבר בגמרא עצמה... לומדי תורה אינם פוחדים משאלות. הם מקיימים בהן מצות תלמוד תורה ובירור האמת.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 10:31 לינק ישיר 

מיימוני, נראה לי שהקביעה שלך
הסיבה שהם קיוו להצליח היא שבציבור החרדי מורגלים בשנים האחרונות להאמין שחז"ל לא היו מסוגלים לטעות כלל.
הופכת את היוצרות. הרושם שלי מדעת אמת הוא, שאותה אמונה בעל-אנושיות של חז"ל (כחלק מפונדמנטליזם יהודי) היא לא מכשיר בידי הגוף הזה, אלא הסיבה להקמתו. אם להקצין את ההגיון של דבריך, הרי שמעונות לנשים מוכות מקווים להצליח בגלל שבציבור הישראלי התרגלו להאמין שמותר לגברים להכות את נשותיהם (נא לא להיטפל לפרטי הדוגמא, אין בה שום אנלוגיה מפורשת או מרומזת).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 10:42 לינק ישיר 

קיים אתר מיוחד לדיון בטענות "דעת אמת":

http://www.beith-din.com/daatindex.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 11:54 לינק ישיר 

הודעה קודמת נמחקה עקב הבהרה
-------
אני לא בטוח שאתר בית דין לא עושה שירות דב לעניין שהוא מייצג. תראו את התשובה הבאה: תגובה לאמרה התלמודית שאשה עצלנית. זה נראה לי יכול לקומם אנשים שרחוקים מההלכה עוד יותר מהמשפט המקורי עצמו.

תשובה

זה ביסוד הענין טעון בדיקת אמת. לענ"ד הדברים נכונים. ייתכן שזו תכונת נפשה של אשה וייתכן שזה מסיבות אחרות – כמו עומס נפשי רב בקשר לגידול הילדים והחובות בניהול משק הבית. תיתכנה גם סיבות אחרות.

ד"א סבור כנראה שדבר כזה צריך שיבדק על ידי פוליטיקאים (עדת חנפים) או פרסומי העיתונות (המתאימה את עצמה ללקוחותיה). עכ"פ יש מדדים אובייקטיביים יוצאים מן הכלל לבחון את אמיתות הענין.

א. השכר שמעבידים עצמאיים מוכנים לשלם לגברים לעומת זה המשולם לנשים באותה משרה. מדד זה אובייקטיבי מאוד משום שאם תפוקת הנשים היתה זהה לזו של הגברים, הרי, מעביד עצמאי היה מעדיף נשים עד שהעלויות תתאזינה (חוקי כלכלה פשוטים). דתנו היא דת אמת לפני היותה דת של שלום כאמור בתפילת שחרית "אמת ויציב ונכון..." היינו, "אמת" לפני "יציב". בוודאי שאינה דת של כת חנפים.

ב. שעורי הבקורים של נשים לעומת גברים אצל רופאים. בשים לב שבריאותן הבסיסית של נשים כנראה גבוהה מזו של גברים שהרי הן מאריכות חיים יותר. ובכן, לפי פרסומי משרד הבריאות על שימוש בבריאות הרי בסקר 1996 היה שיעור הביקורים אצל רופאי קופות החולים לנשים בשנה 7.7 ואילו זכרים 5.9 . אצל רופאי השניים 2.3 לזכרים ו-3.0 לנקבות.

תוקן על ידי - זריחת_עץ - 21/03/2005 12:10:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 14:41 לינק ישיר 

.

שולחי, ברוך הבא לפורום.

אנא מחל לנו על תגובותינו, שכן האתר שהזכרת למעלה מוכר לעייפה, כפי שמפעלותיהם של מסיונרים מסוגים אחרים, מוכרים לעייפה.

חושבני שאם תרצה לדון בשאלות העולות משם, תוכל להשיג דיון טוב ומעמיק בהרבה, אם תביא את השאלה בלבד, בלי לקשר אותה למקום שכל עילת קיומו היא להסביר לי כמה שאני טיפש, תמים, מוּלך שולל ובלתי-נאור.

שמא תמצא את השאלות הטורדות את מנוחתך, ותפתח אשכול לדיון בשאלות אלו, במנותק ממקומות שהם, כפי שאמרתי, טעונים כל כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2005 21:18 לינק ישיר 

בס"ד דעת אמת זה אגודה של אנשים המתנגדים לחזרה בתשובה
ובעד חזרה בשאלה,והגיע הזמן לחשוף את פרצופם האמיתי
של כופרים אלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 00:05 לינק ישיר 

שלומות.

ראשית, הסברים והבהרות.
פתחתי את ההודעה כי מצאתי שהאתר עוסק בנושאים רבים שהועלו בפורום והרעיונות המוצגים באתר לא רחוקים משל חברי הפורום, ועניין אותי לדעת אם אתם מכירים אותו.

משיטוטי באתר לא מצאתי שמטרתו הינה מלחמה בתורה ובשומריה אלא מלחמה בצורת המחשבה המקובלת כיום והרחוקה מאד מהאמת והמקור.
רק מאוחר יותר מצאתי באתר קישורים לאתרים חופש והלל...

אני מסכים שמבחינות רבות צורת העיסוק ב"דעת אמת" שטחית במקצת ושצורת החשיבה וההתדינות בפורום הרבה יותר רצינית, זאת למרות שמבחינת המסקנה הסופית אין לי מחלוקות רציניות עם דעת אמת. (אני לא ממש מסוגל להגדיר את עצמי כיום אבל זה משהו שנע על הציר היהודי-קראי-יהודי-פרוטסטנטי-אורתודוכסי)

תוקן על ידי - שולחי - 22/03/2005 0:17:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 00:17 לינק ישיר 

סליחה על הציניות דלעיל ודלקמן.

זה וואחד ציר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 00:29 לינק ישיר 

סמדיה

אם הבנתי את שולחי, אני משער שהוא בא לקחת מהקראים את החיפוש בתורה שבכתב, ומן הפרוטסטנטים את הגישה הישירה, הבלתי מתווכת, גם לאלקים וגם לתורה.

שולחי, האמנם?

אם כן, זה נשמע הרבה פחות מאיים מאשר לצדד כביכול בקראות ובכת נוצרית...

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 00:32 לינק ישיר 

שולחי,

כתבת "והרעיונות המוצגים באתר לא רחוקים משל חברי הפורום"

אודה לך אם תערוך רשימת השואות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 00:35 לינק ישיר 

ולמה משמשת האורתודוקסיה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2005 00:39 לינק ישיר 

מה שהיא משמשת לי ולך, אני מקווה?

יבוסי

עתה ראיתי את דבריך. אם הבנתיך, אתה סבור שדעת אמת מכוונים אך ורק לתקן את ההיתפסות בציבור החרדי של השנים האחרונות לפונדנמטאליזם מסויים. כגון ההנחה שחכמים אינם מסוגלים לטעות.

אמנם, עד כמה שידוע לי, זה לא כך. מטרתם היא במפורש לבצע מה שמכנים "החזרה בשאלה".

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דעת אמת.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext