בית פורומים עצור כאן חושבים

דעת אמת.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/9/2009 09:44 לינק ישיר 

אפיקבנגב: אני לא רוצה לברוח מהסתמכות על השכל שלי, ולא רוצה להסיר מעצמי אחריות.  מובן שצריך להסתמך על השכל כדי לדעת על מי כדאי לסמוך.

"יש מציאות אחת, והיא לא תלוייה בגחמות של בני אדם", זה נכון, אבל בני אדם שונים יכולים לראות דברים שאני לא רואה, ולכן יש חשיבות לדעות של אנשים אחרים. רק מי שיודע הכל וצודק תמיד יכול להתעלם מדעות של אנשים אחרים, והדברים שלי לא רלבנטיים לגבי אדם כזה.

ניקח דוגמה מעשית: נניח שאתה מעוניין להשקיע בבורסה, ומתלבט בין שתי מניות - מניה א ומניה ב. נניח שאתה לא מבין שום דבר בבורסה, ואין לך זמן וחשק ללמוד, אבל אתה מכיר עשרה אנשים שאתה סומך עליהם ויודע שהם כן מבינים בבורסה. אתה שואל אותם במה להשקיע, ושמונה מתוכם אומרים להשקיע במניה א, ורק שניים אומרים להשקיע במניה ב. מה תעשה?

כעת, נניח שגילית ששבעה מתוך השמונה שאמרו לך להשקיע במניה א, הם למעשה שקרנים שנאשמו בעבר במעשי מרמה. האם מדיניות ההשקעה שלך תהיה שונה?

תוקן על ידי אראלסגל ב- 18/09/2009 10:02:22

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/9/2009 09:56 לינק ישיר 

אראל
האם הנמשל הוא אתה? או אחר? האם אין לנו מושג במה שאנו משיקעים מושקעים, או השקענו?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2009 10:09 לינק ישיר 

ירוחם: המשל רלבנטי לכל אדם, פרט לאדם שהוא חושב שהוא יודע הכל בכל התחומים.

השקעה בבורסה היא משל להשקעת זמן. אני מתעניין בעיקר בשאלות שיש להן השלכה מעשית כלשהי, וכל השלכה מעשית אפשר לתרגם לשאלה לגבי חלוקת הזמן - כמה זמן ללמוד תורה וכמה לעבוד? האם לצאת להפגין נגד פינוי יישובים או נגד קיצוץ בקיצבאות, או אולי בכלל לא ללכת להפגין? וכו' וכו'.

כשאני שוקל איך לחלק את הזמן שלי, אני סומך קודם כל על השכל שלי. אבל השכל שלי לא מושלם ולכן אני סומך גם על דעות של אנשים אחרים.

לדוגמה, נניח שאני מתלבט בין שתי אפשרויות לניצול הזמן: א, ב. בשכל שלי, נראה לי שאפשרות א עדיפה, אבל אני סומך על השכל שלי בתחום זה רק ב-60% (נגיד, לשם הדגמה), ולכן אשקיע 60% מזמני באפשרות א.

כעת, אני פונה לעשרה אנשים שאני מכיר וסומך עליהם שהם מבינים בתחום זה יותר ממני, ושואל אותם מה דעתם (כמובן, כדי לדעת על מי לסמוך אני משתמש בשכל שלי, כמו שאמר אפיקבנגב, כך שבסופו של דבר כל האחריות היא עליי. נניח לשם פשטות שבתחום של מתן אמון באנשים, אני סומך על השכל שלי ב-100%. אפשר לבנות מודל יותר מורכב שלא ישתמש בהנחה זו). נניח ששמונה אמרו ב, ושניים אמרו א. אני לא לגמרי מבין למה הם חושבים כך, אבל אני מבין שייתכן שהם רואים דברים שאני לא רואה, ולכן אני אתן מקום לדעה שלהם, ואשקיע 80% מהזמן שנותר לי (שזה בסה"כ 32%) באפשרות ב, ועוד 8% נוספים באפשרות א.

כעת, נניח שגיליתי, שמתוך השמונה שאני סומך עליהם, שלושה הורשעו במעשי נוכלות ומרמה, עוד שלושה קיבלו שוחד מהבעלים של חברה ב, ועוד אחד הוא הבעלים של חברה ב, ורק אחד הוא ישר. במקרה זה, ההחלטה שלי תהיה שונה לגמרי, אני אחלק את 40% הזמן שנשאר לי בצורה אחרת ואשקיע רק 33% ממנו באפשרות ב (שזה בסה"כ כ-13%), ואת השאר (27%) באפשרות א.

המסקנה מכל זה היא, שיש חשיבות לאישיותו של האומר, ולא רק לתוכן הדברים.

מצד שני, אילו הייתי סומך על השכל שלי ב-100% בכל התחומים ובכל הנושאים, אז לא הייתי מייחס שום חשיבות לדעותיהם של אחרים, לא הייתי מתעניין לא בדעות שלהם ולא באישיות שלהם, אלא מחליט רק בעזרת השכל שלי.

[הבהרה: אני לא טוען שמישהו יושב ועושה חשבונות מספריים כדי להחליט איך להשקיע את הזמן. אני טוען שהחשבונות הללו מתרחשים באופן תת-מודע במוח של רוב האנשים. רוב האנשים שאני מכיר מייחסים חשיבות לשכל שלהם אבל גם לדעות של אנשים אחרים, וניסיתי ליצור מודל מתימטי פשוט שמסביר איך בדיוק זה קורה].

תוקן על ידי אראלסגל ב- 18/09/2009 10:31:33

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/9/2009 10:47 לינק ישיר 

אראל,
הבנתי כך אבל מה שהפריע לי זה הנוסח

-ומתלבט בין שתי מניות - מניה א ומניה ב. נניח שאתה לא מבין שום דבר בבורסה, ואין לך זמן וחשק ללמוד.

אתה כן מבין- ובעיקר יש לך חשק ללמוד.
שנה טובה לך ותמשיך ללמוד וללמד- כי אצלנו הדרגה הגבוה ביותר, שאליו ניתן להגיע, זה לא פרופסור- אלא "תלמיד (חכם)"

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2009 12:20 לינק ישיר 

ירוחם: יש נושאים שיש לי זמן וחשק ללמוד, ויש נושאים שלא.

הבורסה, למשל, לא.

---

אפיקבנגב: "אתה נסמך על השכל שלך על מנת "לחפש אישורים מאנשים אחרים שאנחנו מעריכים כבעלי שכל". או במילים אחרות- אין לך איך לברוח מההכרח להסתמך על השכל" - אתה מניח הנחה סמויה, שהשכל הוא חד-מימדי, או שאני סומך על השכל בכל התחומים, או שאני לא סומך על השכל באף תחום.

ההנחה הזאת שגויה, כי ישנם תחומים שאני מבין בהם ותחומים שלא. בכל מה שקשור להערכת אנשים אחרים, אני חושב שיש לי מספיק ניסיון-חיים כדי לדעת למי יש שכל ולמי לא. אבל בכל מה שקשור לבורסה, אין לי שום ידע וניסיון. ולכן, יש לי יותר סיכוי להצליח אם אסמוך על אנשים אחרים שאני מעריך כבעלי שכל, מאשר אם אסמוך על עצמי.

תוקן על ידי אראלסגל ב- 18/09/2009 12:19:58

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/9/2009 14:26 לינק ישיר 

אראל- רשמת: "רק מי שיודע הכל וצודק תמיד יכול להתעלם מדעות של אנשים אחרים, והדברים שלי לא רלבנטיים לגבי אדם כזה." אז למה אתה מנסה להגן על אנשים מהסוג הזה בדיוק? שים לב שאני לא אומר שאני מחזיק באמת, אני מתרכז במה הם הכלים הראויים בזיהוי אמת (וכמובן מוכן לשפר אותם)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2009 14:44 לינק ישיר 

אראל, במקרה או שלא, אני משקיע קצת בבורסה. אם לא היה לי שמץ של מושג מה הולך שם, כנראה שלא הייתי נוגע בזה, וזה בכלל לא משנה כמה אנשים היו אומרים לי כן להשקיע בזה. אומנם אני נעזר וגם מסתמך מעט על אנשים שהראו אמינות לאורך זמן, שהראו יכולת לזהות דברים בצורה טובה, שמנמקים את דעתם, ושמוכנים להודות בטעויות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2009 16:46 לינק ישיר 

"אז למה אתה מנסה להגן על אנשים מהסוג הזה בדיוק?"

לא ניסיתי להגן על אף אחד. ניסיתי להסביר מדוע לדעתי יש חשיבות גם לאישיותו של הטוען ולא רק לתוכן הטענות.

"
אני נעזר וגם מסתמך מעט על אנשים שהראו אמינות לאורך זמן, שהראו יכולת לזהות דברים בצורה טובה, שמנמקים את דעתם, ושמוכנים להודות בטעויות. " - אם כך, אתה מסכים שיש חשיבות גם לאישיות ולא רק לתוכן.

שנה טובה!

תוקן על ידי אראלסגל ב- 18/09/2009 16:42:16

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דעת אמת.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.