בית פורומים עצור כאן חושבים

השפעת שמות בנ"א [לגבי "אביגיל"]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/5/2005 06:29 לינק ישיר 

מספר השמות הפוטנציאלים, שמציעה מסורתנו לבנות קטן בהרבה ממספר השמות שהיא מציעה לבנים (חישבו על כל השמות הנשיים בתנ"ך ובתלמודים...).
גם בשל כך, במהלך הדורות, יותר בנות קיבלו שמות "מן החוץ", מאשר בנים, ולפיכך, שמותיהן היו תלויים יותר באופנות הזמן והמקום, ונטו להתחדש בכל דור.
אני חושבת, שסיבה נוספת לתופעה ידועה זו, היא הרצון הגדול לשמר, את שם הסב/הדוד/הרב, ודחף פחוּת לשמר את שם הסבתא/הדודה/הרבנית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2005 07:12 לינק ישיר 

http://www.nrg.co.il/online/11/ART1/002/345.html

אבישי בן חיים

ענת ונמרוד צריכים שם חדש

מתלבטים איך לקרוא לצאצא? חסידיו של הרב הספרדי הראשי לשעבר הקימו אתר אינטרנט מיוחד, שנועד לסייע להורים טריים להימנע מ"טעויות". ברשימה השחורה מופיעים לא מעט מהשמות הנפוצים בישראל, החל ביובל וכלה בדנה, ולצדם אזהרות על מה עלול לקרות לילדים שלא יחליפו להם את השם

"אני עומדת ללדת השבוע, וחשבנו על השם נועה. אני רק מתלבטת איך לאיית - נועה או נעה? מה ההבדל? והאם זה בכלל שם טוב? " האם הטרייה הזו מצטרפת למאות מאמינים שפונים לאתר האינטרנט הדתי "מוריה", כדי לוודא שהשם של יקיריהם "תקין" מבחינת היהדות.

על פי היהדות, השם שניתן לתינוק או לתינוקת קובע במידה רבה את מסלול חייהם. לא פלא, אם כן, שסוגיית השמות לילדים מעסיקה את בכירי הרבנים, אשר במקרים קיצוניים אף מורים להחליף את השם, עם כל הקושי שבדבר.

מה רע בימית וקטיף?

אחד הרבנים הבולטים בנושא פסילת שמות הוא הרב הספרדי הראשי לשעבר מרדכי אליהו. אתר האינטרנט "מוריה" נוסד על ידי רבנים מתלמידיו של הרב אליהו, ובו הם מסבירים אילו שמות מותרים ואילו שמות אסורים בתכלית האיסור, או לפחות מאוד לא מומלצים. "גל הפניות של אנשים הרוצים לברר את מהות שמם ואם הוא טוב, נובע מרצון של אדם להתחבר אל עצמו ולהבין מיהו", טוען הרב שמואל אליהו, בנו של הרב מרדכי אליהו ואחד הפוסקים המרכזיים באתר.

בין ההמלצות: לא להעניק לילדים שמות הכוללים את שם האל ולא מופיעים בתנ"ך, כמו בת-אל, שיראל, טלאל ואלינור. עוד רעיון רע על פי הרבנים: לתת שמות זכריים לבנות. דוגמאות? אגם, שקד, רוני, יובל ודניאל. אותו דבר נכון גם לבנים עם שמות של בנות. הסיבה: "כדי שהילד או הילדה יהיו מחוברים לזהות הזכרית או הנקבית שלהם, ולא יתבלבלו". רוני צריכה להפוך לרונית, אומר הרב אליהו, אבל אם כבר קראו למישהי דניאל היא יכולה לשמור את שמה. "אם רוצים לקרוא לבת בשם של אור", מוסיף הרב, "צריך שם כמו אורה או אורית".

הרשימה השחורה כוללת גם שמות בעלי משמעות שלילית, מילולית או היסטורית: ימית וקטיף הם שתיים מהדוגמאות המובאות באתר. כל השמות הלועזיים, החל בשון וכלה בדנה, הם כמובן מחוץ לתחום - והרב ממליץ בחום להחליפם לשם קצת יותר "יהודי".

שם מהתנ"ך? לא תמיד רעיון טוב

אם אתם פונים לתנ"ך בחיפוש אחר השראה, מתריע הרב אליהו כי חל איסור לקרוא לילדים בשמות של דמויות תנ"כיות שליליות כמו עמרי (שהיה מלך רשע), נמרוד והגר (אמו של ישמעאל). בהקשר של שמות אלה יש הוראה גורפת: להחליף. גם השם ענת אינו מומלץ בשל היותו שמה של אלה כנענית.

עוד בשמות האסורים מהמקרא: שמות תנ"כיים מהפרשיות שלפני אברהם אבינו, כולל השם אדם, לא כולל השם נח. שמות של מלאכים (מלבד גבריאל, מיכאל ורפאל) פסולים אף הם, "כי כשקוראים בשם מלאך שאינו שם מצוי אצל בני אדם, הקורא עלול לקרוא בטעות למלאך ולהסתכסך איתו".

החלק המתמיה ביותר ברשימה של הרב אליהו: אסור לקורא לילד בשם המתחיל או נגמר ב-לי. החשש: לימור, לירון, שירלי, ליאור וליאת עלולים לגדול כילדים אגואיסטים. לילי הוא שם באמת גרוע ( " הכל בשבילי, לי ועוד לי", מסביר הרב), אדרבה אם הוא נגזר מלילית - "מלכת כוחות הרוע והרשע בעולם".

בכל מקרה, מדגישים הרבנים, החלפת שם אינה דבר פשוט, ויש לה השלכות נפשיות שאין לזלזל בהן. יש לציין גם כי חלק מקביעותיו של הרב אליהו בנושא שמות לא מפוצות בקרב רבנים אחרים העוסקים בסוגיה.

על פי היהדות, השם שניתן לתינוק או לתינוקת קובע במידה רבה ...

על פי היהדות!

עולם הפוך אני רואה

תוקן על ידי - נישטאיך - 03/11/2005 7:24:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2005 07:23 לינק ישיר 

"רוני צריכה להפוך לרונית"
סליחה? מה כ"כ "זכרי" בשם "רוני"?

רָנִּי וְשִׂמְחִי בַּת צִיּוֹן כִּי הִנְנִי בָא וְשָׁכַנְתִּי בְתוֹכֵךְ נְאֻם ה'. [זכריה ב - 14]
רָנִּי עֲקָרָה לֹא יָלָדָה פִּצְחִי רִנָּה וְצַהֲלִי לֹא חָלָה כִּי רַבִּים בְּנֵי שׁוֹמֵמָה מִבְּנֵי בְעוּלָה אָמַר ה' . [ישעיה נד-1]
רָנִּי בַּת צִיּוֹן הָרִיעוּ יִשְׂרָאֵל שִׂמְחִי וְעָלְזִי בְּכָל לֵב בַּת יְרוּשָׁלִָם. [צפניה ג-14]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2005 07:28 לינק ישיר 

מה כ"כ "זכרי" בשם "רוני"?

רָנִּי לֹא יָלָד

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2005 08:31 לינק ישיר 

A question that arises here is :What are parents to do if they realize that their already existing child has an inappropriate name?

Is it appropriate and halachically possible to change the name?

It seems there is a halachic procedure for changing the name of a child- but I don't know what it is.

In the SHU"T Beer Yitzchak, (or is it Yad Yitzchak?) by R. Avraham Yitzchak Glick, the Rav of Toltchva, Hungary (an ancestor of mine), the following sheelah appears.

A man had a dream in which R. Yechezkel Shinover appeared to him and told him that his wife would give birth to a son and he should name his son Yechezkel after him. In the dream the man promised to name his son Yechezkel.

Some time later, the man had another dream in which the Chatam Sofer's talmid, R. Yehudah Asad appeared to him. R. Yehudah Asad told the man that his wife would soon give birth to a son and he should name the son Yehudah after him.

A short time later, the man's wife became pregnant and she eventually gave birth to a son. The couple dutifully named the son Yechezkel Yehudah after both great Rabbis.

Soon after the brit, the man realized he already had s a grown son named Yehudah! That was his son who was called Leibel. Because he was called Leibel in everyday life, the man had not realized, at the time of the brit, that this son's name was actually Yehudah Leib, which was the name used when he was called up to the Torah.

Disturbed by the fact that he now had two sons with the same name, the man sent a sheelah to the Toltchver Rav asking what to do. Interestingly, the Toltchver Rav begins his discussion by saying that there is essentially no halachic problem with having two children with the same name.

Also, the Rav goes on to say that since the two names are not exactly the same in their entirety- one son is Yehudah Leib while the other son is Yechezkel Yehudah- it is not actually the case that both sons have the same name.

The Rav says, in the tshuvah, that the names of either of the sons could be changed if the couple is uncomfortable with the matter even though there is no halachic problem. Interestingly, the Rav's psak was that it would be preferable to change the name of the grown son because the man had promised the two Rabbis ,in his dreams, that he would name his child after them and the dream-promises ought to be honored! .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2005 11:09 לינק ישיר 

אמשלום,

מצטטת ולא קוראת מה מצטטת? הלכה מפורשת - "רוני לא ילדה"!!!

נוהל שכן
זה כאן!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-3/11/2005 12:38 לינק ישיר 

הכשן,

זו הדיקסלציה כנראה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2005 02:07 לינק ישיר 

מספר הערות למאמרו של אבישי בן חיים:

<"האם הטרייה הזו מצטרפת למאות מאמינים שפונים לאתר האינטרנט הדתי "מוריה", כדי לוודא שהשם של יקיריהם "תקין" מבחינת היהדות, על פי היהדות, השם שניתן לתינוק או לתינוקת קובע במידה רבה את מסלול חייהם. לא פלא, אם כן, שסוגיית השמות לילדים מעסיקה את בכירי הרבנים">

בספרו "מבוא הירושלמי", דף קל"א ע"ב, כתב זכריא פרנקל:

"רוב שמות האמוראים בירושלמי מקורם בכתבי הקודש... ונמצאו גם שמות יוניים ורומיים, ובשינוי קצת: אלכסנדרי, אנטיגנוס, אבקולוס, והמה שמות יוניים, ושמות רומיים:ביסני, טיברי, יוסטי, גם הרבה שמות מושאלים מלשון סורסי.

עוד יש להעיר על מה דאיתא בבלי: "ושם רשעים ירקב, דלא אסקי בשמייהו", (יומא דף ל"ח), נראה שבא"י לא חששו לזה...".

דבריו מובאים ב"חומת ירושלים" סוף שער עשירי, שהיא הקדמת שפ"ן הסופר לירושלמי, הוצאת האלמנה והאחים ראם.

בזמן הירושלמי, כנראה שעדיין לא היה אינטרנט בכל בית בארץ ישראל, כך שהיו שלא ידעו שאסור לקרוא לידיהם בשמות שאינם יהודים תקניים, אילו ידעו, בטח לא היו קוראים לילדיהם בשמות יווניים או רומיים, אלא היו קוראים לילדיהם בשמות יהודים תקניים, כמו למשל: פטר, חומייני, עבדללה, זלמן או קלמן.

איני יודע למה לא שינו את שמותיהם לפני שהכניסום לתלמוד.

אילו היה הירושלמי נכתב היום, היו משנים את שמותיהם.

"בהקשר של שמות אלה יש הוראה גורפת: להחליף. גם השם ענת אינו מומלץ בשל היותו שמה של אלה כנענית".

האם השם תמוז הוא בין המומלצים?

"כי כשקוראים בשם מלאך שאינו שם מצוי אצל בני אדם, הקורא עלול לקרוא בטעות למלאך ולהסתכסך איתו".

ואם הקורא אינו מאמין במלאכים, האם מותר לו לקרוא לבנו בשם מלאך?

"לילי הוא שם באמת גרוע, (" הכל בשבילי, לי ועוד לי", מסביר הרב), אדרבה אם הוא נגזר מלילית - "מלכת כוחות הרוע והרשע בעולם".

ואני חשבתי לתומי שהשם לילי נגזר משם הפרח Lily - Lilium – שושן, ולא לי ולא לך.

בילקוט שמות נשים שבסוף מלון אבן שושן, מופיעים השמות: לילי, ולילית, והאם ייתכן שהשם לילית הוא ע"ש השידה, והשם לילי ע"ש הפרח?

"אסור לקורא לילד בשם המתחיל או נגמר ב-לי. החשש: לימור, לירון, שירלי, ליאור וליאת עלולים לגדול כילדים אגואיסטים".

בילקוט השמות שם, מופיעים 36 שמות נשים המתחילות ב-ל ורק אחד מהם הוא שם תנכ"י-לאה, בעוד שהשאר השמות הם "מודרניים", לעומת זאת בין שמות האנשים ישנם שמות תנ"כיים רבים המתחילים ב-ל.

והרי לפניכם מתוך מאמרוו של דב רוזן: " שאלות חכם של עובד מדינה", מתוך תחומין י עמוד 143, בענין השמות כמו: נמרוד, גלית וכדומה:

''... שאלה: הכללת שמות רשעים בספר "פסוק לי שמך".

בשאלה עקרונית זו התלבטתי הלכה למעשה עוד בשנת תשכ"ה, ועשיתי אז "שאלת חכם" בנידון. מוצא אני לנכון להביא להלן את חליפת המכתבים שקיימתי עם כב' הרב רש"י זוין שליט"א (זצ"ל) לאחר שקידה עצומה אספתי לגרני כאלפיים שמות עבריים פרטיים השכיחים במדינתנו: מהם תנ"כיים, מהם מאוחרים, ומהם חדשים המתחדשים חדשים לבקרים. .

ועתה לשאלתי:

ילמדנו רבנו: האם לכלול בקונטרס "פסוק לי שמך" שמות כמו: נמרוד, גלית וכדומה, השכיחים בימינו ובארצנו, ולהצמיד להם פסוקים מכתבי הקודש, או לאו? והספק: לכלול?! אולי יהיה בכך משום בחינת "לפני עור לא תתן מכשול". שכן עתידים אנשים תמימים, שלא קרו ולא שנו, ואינם יודעים להבחין בין ארור גלית לברוך דוד, לבחור לילדיהם או לעצמם שמות תנ"כיים כמו נמרוד ולגלית, שבוודאי אין טעם לעודד הפצתם במחנה ישראל. לא לכלול?! הרי מצינו בדברי הנביא יחזקאל "בן לא ישא בעוון האב" (יח,כ). יתר-על-כן: מה יהיה הדין אם אחד הנמרודים שקרא שם בנו גלית, יביא את בנו זה לבית-הכנסת, לחגיגת בר- מצוה שלו (השערה שאינה דמיונית כלל וכלל) וכי לא יסלסלו הגבאים בקול: יעמוד גלית בן נמרוד מפטיר?! ומי יודע דרך הרוח. הרי יתכן מאד, שאחד הנמרודים ימצא את דרכו לאחת הישיבות. כלום יציגו לו תנאי על הסף: החלף שמך?! ידוע הדרש על פי קבלה ש"ישראל" נוטריקון: י ש ש שים ר בוא א ותיות ל תורה, היינו אות אחת לכל אחד מיוצאי מצרים. למה יגרע שמות בנים הנקראים גלית או נמרוד, בלי ששמותיהם יצויינו ופסוקיהם יוצמדו בקונטרס כמו ליתר חבריהם בני-גילם? במה חטאו? ומה פשעם? והרי כבר אמרו: "יש בני אדם ששמותיהם נאים, ומעשיהם כעורים; שמותיהם כעורים, ומעשיהם נאים" (מדרש רבה, שלח טז,ז).

אם מעכת"ר יבוא לידי מסקנה, שהשמות נמרוד וגלית פסולים לבוא בקונטרס "פסוק לי שמך" מה דינם של שמות כגון: הגר, בשמת, דלילה, ערפה, שאף הם מצויים בימינו? אם תאמר "הגר" פסול מה טעם התירו שם בנה "ישמעאל", שמצינו אחד התנאים בשם רבי ישמעאל? כיוצא בזה השם קנז, שנזכר ראשונה בתורה בין "אלופי בני עשו" (בראשית לו,טו), ולאחר מכן מצינו ששם זה נקרא על אביו של השופט הראשון בישראל: עתניאל בן קנז. או, כלך לשמות המצלצלים, לכאורה, כחדשים: "ששון" ו"שמחה", והם אינם אלא שמות מינים, נוצרים ראשונים! (סוכה מח,ב) האם לפסול כל אלה ולהשמיטם? כללו של דבר: האם ניתן לומר, שמות פרטים אינם הפקר, ולאו כל הרוצה ליטול שם מהתנ"ך קדוש יאמרו לו. הילכך רשאי אני, כמלקט שמות עבריים פרטיים לשם הפצתם ברבים, להתעלם משמות מסויימים, ולומר: "דין הניין לי יתהון לא הניין לי". או, המלקט אינו רשאי לשים עצמו צנזור, ולקיים מצות "שכחה" בלקט שלו. אלא, כל שם הנקרא על אדם מישראל והמעוגן בתנ"ך אין לפסלו, ולא אזלינן בתר שמות, אלא מעשיו של האדם. ולענין מעשה, הרי לפנינו עדותו של אליהו הנביא: מעיד אני עלי את השמים ואת הארץ, בין ישראל ובין עכו"ם, בין איש בין אשה, בין עבד ובין שפחה הכל לפי המעשה שהוא עושה, כך רוח הקודש שורה עליו (אליהו רבא פרק ט)''/

תשובת הרב שמואל יוסף זוין:

"בתשובה על מכתבו אודות השמות גלית ונמרוד וכדומה, אם להכניסם בספרו על שמות ו"לתת" להם פסוק בתנ"ך הנה בדרך כלל שמות של נכרים מצויים בישראל. ובזמן התלמוד הרי אמרו: רוב יש4 ראל שבחו"ל וכו'. אבל דא עקא, כי אלה שבחרו בשמות אלה, גלית ונמרוד, ניכרים הדברים שעשו כן באופן הפגנתי, ונתכוונו דוקא לגלית ונמרוד שבתנ"ך, שהרי לא מצינו במקומות אחרים שמות אלה. אלא שמאידך, צדק מר בטענתו מה אשמים הבנים, ואבות אכלו בוסר וכו'. וע"כ עצתי, שבהקדמה לספר יכתוב שהכניס גם שמות אלה, מפני שסו"ס נמצאים כאלה שקראו כך לבניהם. אבל זוהי תופעה בלתי רצויה, ואין לעשות כן. ובפנים הספר אמנם יכניס השמות, ו"יתן" להם פסוקים. אלא שבכל פעם יציין על שם כזה בהערה למטה: "ראה בהקדמה". ואכן, פעלתי ברוח הצעתו של הרש"י זוין שליט"א. ליד השמות "גלית" ו"נמרוד" ציינתי סימן הרומז להערה בשולי העמוד, בה הפניתי תשומת לב הקורא לתשובת הרש"י זוין שנדפסה בסוף הספר "פסוק לי שמך".

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2005 07:55 לינק ישיר 

ענת הוא אכן שם של אלה כנענית חשובה.

תשאלו ברחוב כמה אנשים יודעים זאת, אפילו אם קראו לבתם ענת. תשאלו אותם, באותה הזדמנות, אם הם יודעים מה זה "אלה" ו"כנענית".

בתקופה שכולם הכירו את הכנענים ואליהם, היה איש אחד בשם ענת, שקרא לבנו שמגר. אותו שמגר בן ענת נחשב לאחד משופטי ישראל.

לך תדע, אותו גלית בן נמרוד עוד יהיה מקובל, ואליו יבואו לשאול איך לקרוא לילד.

מצד שני, מקובל עם שם נכרי? ועוד של אליל? על זה לא מענו מעולם!

והמבין יבין.

נוהל שכן
זה כאן!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/11/2005 11:10 לינק ישיר 

טרם הספיקותי לקרוא את כל השירשור לעומק.

השכן מה שכתב לגבי ענת.

ובכן לא רק ענת הינו שם של אליל, גם מרדכי מהאך הבבלי מרדך. וכם גם אסתר-איסתהר הינו שם של אלה

וגם הם מפתעים אותי תמיד כמו השם ענת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2005 11:41 לינק ישיר 

"בן ענת" ושמגר בן-ענת
מחבר: פרופ' מיכאל הלצר

http://lib.cet.ac.il/Pages/item.asp?item=7549

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2005 13:55 לינק ישיר 

השכן,

איש אחד בשם ענת

אז למה לא אשה אחת בשם "דניאל", או "יובל" או "רוני"?...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2005 14:00 לינק ישיר 

נישטאיך

על הראיה מהירושלמי.

ואני אוסיף יש גם את רבי מרינוס וגם רבי ינאי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2005 13:36 לינק ישיר 

שבוע טוב.

ואני אוסיף את תודוס (איש רומי).

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2005 19:18 לינק ישיר 

ואל מי ירמזון מילי?

חסד ומשפט היה קרוב...

נוהל שכן
זה כאן!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > השפעת שמות בנ"א [לגבי "אביגיל"]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.