| נשלח ב-29/1/2007 08:26 |
|
| |
''... ונראה לע"ד משני טעמים חדא דליכא גבול על זה מתי נתחיל לחשוב שמות הלעז שכולן לקוחים מן הנכרים להחשיבם שמות היהודים שהרי זה מאות בשנים שכבר נחשבו שמות יהודים, אף שבעת שהתחילו לקרות בשמות הנכרים דשפת אשכנז הרי היו ודאי מפורסמים רק לשמות נכרים דבמדינת אשכנז, וכן מצינו שמות נכרים בספרדים שנלקחו מן הנכרים דמדינת ספרד, ומצינו גדול העולם מרבותינו הראשונים שנקראו רק בשם לעז דספרד הוא המ"מ שנקרא רבינו ווידאל, ובריב"ש מצינו שמות הרבה ומהן גם של גדולי דורו בספרד שהיו להם שמות דלעז של הנכרים של הספרדים ושל ערבים, ובודאי מתחלה צווחו ע"ז. ולכן גם שמות האנגליים שבמדינותינו וכדומה בארצות אחרות שג"כ יש לצווח ע"ז, אבל לא ידוע הגבול עד כמה לנו לצווח. וממילא אין מקום לעשות חלוק לדינא בין שמות הלועזים מאחר שהוא רק לזמן שעתה נעדיף שמות הלועזים דצווחו מתחלה מחמת שכבר הורגלו ופסקו מלצווח נגד שמות האנגליים שעדיין יש לצווח ואחר כמה שנים שיפסקו מלצווח מחמת שיהיה כבר הרגל בין היהודים בשמות אלו ישתנה הדין שזה דבר שלא מסתבר כלל. שלכן לענין גט כל הלועזים שוין ואין לשנות אף עתה". (שו"ת אגרות משה אבן העזר ח"ג סימן לה ד"ה ונראה לע"ד).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2007 12:37 |
|
| |
נישטאיך
צודק ביותר. מה זה השם הזה- יהודית- שאדם י"ש יקרא לבתו על שם אשתו של אותו רשע עשיו
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2007 17:18 |
|
| |
ואביה של אשת עשו - בארי, כשם אביו של הנביא הושע בן בארי, ומקובלנו שכל נביא שהוזכר שם אביו - אף אביו נביא.
ואביתר הכהן קרא לבנו אבימלך - כשם אבימלך (בן גדעון) הורג אחיו, וכשם מלך פלשתים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2007 12:55 |
|
| |
ועדיין, עם כל התמיהות הנכונות באשר לשמות רשעים שהפכו לשמות צדיקים, או שמות גויים שהפכו לשמות יהודים, או מזכרים לנקבות וההיפך - רוב מנין ובנין של חז"ל ורבותינו מכל הדורות, סבורים שיש השפעה לשמו של האדם על אופיו ומעשיו, ולא רק השפעה פסיכולוגית.
ועם כל הכבוד לדעתו של החכם האדיר מיימוני ושות', אני חושב שהאור החיים הקדוש, הבעש"ט ובעל התניא, וגם הגר"א, מוסמכים אצלי קצת יותר. שלא לדבר על חכמי הגמרא.
ועם כל הכבוד, מיימוני, גם אם תחזור מאתיים אלף פעמים על קביעתך שחז"ל טעו כאשר האמינו בשדים, זה לא ישנה את העובדה שאתה בעמדת מיעוט, ולא בהכרח מכובדת, שכן יש יותר מדי מקורות המשכנעים להאמין בקיומם של השדים (כולל ממקורות גויים להבדיל), ורוב בני האדם הסבירים - עד כמה שבדקתי - מאמינים שלא מדובר באמונת הבל. הגיחוכים של חכמי עצכ"ח על עולם המיסטיקה ימשיכו להישאר על דפי האתר, והכלבים ימשיכו לנבוח.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2007 13:13 |
|
| |
מוציא לאור
מענין מאד ואז אולי תסביר לי בבקשה, איך יכול להיות שאין תנא, אמורא, נביא, עם שמו של אבי האומה אברהם , או משה או אהרון ? ועוד הרבה דוגמאות על אישים חשובים שלא מוזכרים יש איסור של התוספות לקרא לאדם י"ש בשם שבתאי. נו כמה שבתאים אתה מכיר.
לתוספת: כתוב ולכל בני ישראל לא יחרץ כלב לשונו. הרי היו אז מקרים הרבה יותר משמעותים מזה שהכלבים שתקו, למה התורה הזכירה רק את זה? כלבים?
לפי שיטתך: הגמרא אומרת אליהו (הגאולה) בעיר כלבים צוחקים
מלאך המוות בעיר כלבים בוכים. בזמן מכת הבכורות היה בעיר גם הגואל וגם מלאך המוות. והכלבים המסכנים התבלבלו ולא ידעו מה לעשות לבכות או לצחוק, העדיפו עם כך לשתוק.
|
|
| נשלח ב-7/2/2007 17:23 |
|
| |
ירוחםשמ,
העובדה שאתה מציין, דומני, לא חורגת מתחומי הסטטיסטיקה. בדוק כמה שמות של אבות ושבטים יש, ובדוק כמה אמוראים ותנאים יש, וכמה מהם עם שמות לועזיים, וממילא סביר שחלק מהשמות לא יופיעו. גם בדיקה לאורך התנ"ך תגלה אופי מסויים של פיזור, הגיוני.
אל תשכח שיש גם סבירות שאם שם מסויים לא "נכנס לאופנה", הוא גם ימשיך ולא יופיע, כי יש נטיה להמשיך את השמות הרגילים. ואולי באמת שמות מסויימים לא נכנסו באותה תקופה לאופנה, בגלל סיבה שהיתה, כגון כדי לשמור על כבודו של נביא האלוקים, או אבי האומה וכדומה, הגם שאין זה נראה לי סביר.
ובאופן עקרוני אני חושב שהרעיון הכללי הוא, שיש שמות לא הכי מומלצים, אבל המדע הזה לא מדוייק לחלוטין, ולכן פוק חזי מאי עמא דבר, ומי שמעז ומתחיל עם שם חדש, אולי ייפגע ואולי לא, ואלו שבאים אח"כ דורכים באותו המסלול, משהו כזה. אין איסור של ממש לקרוא בשם לא מומלץ (למעט אולי ברשעים מפורסמים) ואשר על כן, אם השם הלא-מומלץ התחזק ונפוץ, הוא הופך למותר. אפילו בגדי גברים, אם הורגלו בהם נשים, הופכים למותרים, וכן כל כיו"ב.
ולתוספת: במקרה הכרתי כמה אנשים שמסוגלים להכיר בני אדם לפי שמות, אפילו כאלה שאינם נמצאים לפניהם, ולא מדובר בפסיכולוגיה ושרלטנות בגרוש, אלא בעובדה קיימת, שחכמי עצכ"ח מתכחשים לה ומסרבים לחפש אותה בשטח כל עוד לא תופיע בפניהם ותיאות לכל דרישותיהם המחקריות... דומני שהיו כ"כ הרבה אנשים מפורסמים בשטח זה (כגון מומחים לקוויטלאך, עד כדי שנשאלה שאלה אם מותר לכתוב בשבת קוויטל אצל איתמחי גברא) - עד שכל המכחיש אינו אלא מן המתמיהין.
וכן, ידעתי בני ידעתי שאקומם עלי כמה ממופלגי החכמה דכאן, שדורשים שכל דבר מיסטי יוגש להם לפניהם לפי דרישתם (בתוספת קפה ועוגה), ואינם מוכנים להאמין לעדויות של אחרים, וגם אינם טורחים לצאת לשטח, וכופרים בכל דבר עד שיוכח אחרת. גם אני יושב לי בביתי ומאמין שהרבה שמועות הן שקר וכזב, אין פילים בעולם, וכל הסרטים והעדויות הם שקרים ותעלולי בימוי, עד שיביאו לי פיל לביתי ויתנו לי למשש אותו. (מה פתאום שאצא לגן חיות? אני חייב למישהו משהו?) ע"ע החכם והתם מרבי נחמן מברסלב זצ"ל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2007 19:38 |
|
| |
מוציא לאור
איך אתה אומר כך, בכל הש"ס בבלי ירושלמי מדרשים תןספתא, אין אדם הנקרא בשם אברהם משה ואהרון וכד" ואתה אומר שזה בגדר הסבירות הסטיסטית??? זה שבכל התנ"ך אין את השמות של האבות האמהות השבטים משה ואהרון וכד" ואתה אומר שזה סביר???
וזה גם סביר בעיינך כי כמעט ואין שמות הילדים על שמות הסבא והאבא בכל התנ"ך והש"ס רק לעיתים רחוקות הגאונים בכלל. הם לא ידעו את מה שאתה יודע, על השמות?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2007 22:01 |
|
| |
מה שלא הבנתי, איך זה שחבר עצכ"ח חשוב וותיק עם זקן ....(השלימו את החסר, אסור להגיד לבן) הולך אחרי המקורות, וזה שכנראה פחות נחשב ופחות ותיק, וחרדי ממש רח"ל, הולך אחרי עובדות שעמדו לשיפוטו לנגד עיניו אזניו ושכלו.
את הסטטיסטיקות אין לי מושג איך לחשב, אבל ידועה דעת הגר"א שחלק על הרמב"ם שבטל את תועלת הכישוף והניחוש, בהסתמכו על כך ש"כל הבאים אחריו חלקו עליו", והכישוף אף הוזכר בגמרא, ואם נצרף לזה את דעתי, הדלה (או שלא כל-כך), שמסתמכת על דברי חז"ל - כל שקר שאין אומרים בו אמת בתחילתו אינו מתקיים בסופו - ואני מסיק על סמך זה ועל סמך הסברא, שכל אדם יש לו שעה, ולכל דבר שיאמר השוטה האחרון בסוף הבי"ח לחולי רוח - יש מקום, וכבר אמרו חז"ל מה דכתיב בשלמה ויחכם מכל האדם - אפילו מן השוטים, ואין לי הזמן להסביר את זה עכשיו.
כמובן, גם אם אנו יודעים שהכישוף והניחוש מועילים - הם עדיין אסורים בלאו דאורייתא, שעניינו מוזכר הלוך והזכר לאורך כל התנ"ך, בינות העוונות שנוגעים לע"ז ואביזרייהו, כך שצריך לחשוב פעמיים לפני שמחליטים להתיר ניחוש, כשם שתחשוב פעמיים לפני שתאכל חלב נכרי ושאר דברים שיש בהם חשש איסור.
תוקן על ידי גדוראובן ב- 07/02/2007 22:04:15
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2007 14:56 |
|
| |
ירוחםשמ,
האמת שלא בדקתי את הנושא ביסודיות. אנסה לבדוק את הדברים ואשוב בע"ה עם תשובה יותר רצינית. ייתכן שאני טועה. מלכתחילה לא התיימרתי לתת תשובה לסיבותיהם של השמות לאורך הדורות, ומדוע העדיפו שמות כאלה ואחרים, ומה גם שהשאלות באמת כבדות.
כל שבאתי בעניותי, באשכול זה, הוא לומר שיש איזשהו קשר מיסטי בין האדם לבין השם שניתן לו, שנתנו לו הוריו בהשפעה שמיימית עליהם. הקשר הזה מוכח כאשר אתה פוגש אנשים מסויימים שמסוגלים לזהות בן אדם ומצבו, רק לפי השם שלו שאתה נותן להם ובדר"כ עם שם אביו או אמו. הרי משמע שהשם אינו הסכמי בלבד, אלא יש לו קשר אמיתי עם המהות. אין בידי להסביר, בוודאי לא בסגנון המקובל כאן, אבל העובדה היא עובדה, והאמן לי, הכרתי במהלך חיי הקצרים, יותר מאדם אחד שידע לומר דברים על אדם על פי שם, ולא היה שרלטן.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2007 15:23 |
|
| |
מוציא לאור
הגמרא אומרת שמיה גרמא, כמה אנשים אתה מכיר ששמם שמחה-והם בעלי מרה שחורה
שמו צבי- והוא דומה לדב, ששמם אריה- והם פחדנים כמו חתול. ששמו זאב - והוא אוכל וטורף כאריה. אשה בשם טובה- נו חבל על הזמן ואשה בשם יפה?
אבל אני מאמין באשי סגולה היודעים להגיד דברים על השמות, אבל תמיד עם שם האם והאב.
|
|
| נשלח ב-8/2/2007 17:36 |
|
| |
שלום מו"ל,
על הטענה שכל האנשים הסבירים שאתה מכיר מאמינים בשדים, אין לי שום מחלוקת, מאחר שבאשכול אחר הגדרת שאנשים סבירים הם כאלה שחושבים כמוך.
מה שפחות מובן לי, זה השימוש שלך בצירופים כמו " חורגת מתחומי הסטטיסטיקה", או "המדע הזה לא מדויק לחלוטין". לאור העובדה שהאמונה בשדים, משתנה ביחס הפוך לתדירות השימוש בכלים מדעיים, הייתי מצפה שהכלים האלה יהיו מוקצים אצלך.
ובכל זאת, מעבר להתפארות שלך בכך שרובא דרובא של בערי הפלנטה מאמינים בשדים ורוחות, תלויה ועומדת כאן עדותך המהימנה, אודות "אנשים המסוגלים להכיר בני אדם לפי שמות". האם זו אינה הוכחה לכך שכת הרציונליסטים פשוט טומנת את ראשה בחול ומסרבת להתמודד עם קושיות שעלולות לסתור את תפישת עולמה?
השאלה הזו נוגעת באחד התעלולים הנפוצים ביותר של מיסטיקנים למיניהם. המהלך מורכב משלושה שלבים: 1. מחלקים את התופעות בעולם, לכאלה שהמדע יודע להסביר וכאלה שאין להן קצה של הסבר מדעי. 2. מראים עדויות מהימנות לקיומן של תופעות מהסוג השני. 3. המסקנה: אם תופעות מהסוג השני קיימות, זה מחזק את ההסבר המיסטי שפלוני מוכר לנו.
הפירכה טמונה בכך שהמיסטיקן יוצר זיקה מלאכותית, בין התופעה שהוא רוצה להסביר, לבין ההסבר שלה. אלא שהתופעה אינה שייכת לשום צד - לא למדענים ולא למיסיונרים. היא עובדה, לפי ההגדרות המוסכמות בזמן ובמקום נתונים. אם אין לה הסבר מדעי, זה בדיוק המעמד שלה - חסרת הסבר מדעי. רק חסידים שוטים של כת המדענות, מאמינים שיש לנו היום כל הכלים והידע כדי להסביר את העולם. האמת היא, שיש הרבה תופעות שאיננו מבינים, כולל כאלה שעלולות/עשויות להכריח את האנושות להיפטר מאמיתות מוסכמות ותיאוריות שנחלו הרבה הצלחה. לכל זה, אין שום קשר להסברים ילדותיים שמפריחים כל מיני מתקשרים, שתבניתם הכללית "מישהו (חייזר/שד/נשמה/גרוזיני עם שן זהב) בלתי נראה עושה את זה".
בחזרה למומחי השמות: כמעט כל דיסציפלינה מיסטיקנית, מתפארת בדוגמאות של השגת מידע דרך נתונים השייכים לתחום שלה - שמות, מספרים, תאריכי לידה, תווי כף יד ועוד. בהנחה הנדיבה שיש ממש בחלק קטן מהדיווחים האלה, אפשר לשער שלבני אדם מסויימים יש יכולת להשיג מידע ממישהו העומד מולם, ללא תיחקור מילולי. כל אחד מהם מייחס את זרם המידע הזה למקור אחר, בהתאם לאופנה או לדרישות השוק, אבל לאיש אין מושג לגבי התהליך שמביא את המידע הזה לתודעתו. כדי להבחין בין שאיבת מידע מהעומד מול המתקשר, לבין שאיבת מידע מהשם, אני מציע את הניסוי הבא: מו"ל או מישהו מבאי כוחו, ייקח אותי לאחד ממומחי השמות שהרשימו אותו. אני אגיש למומחה הזה שם של אדם שאינני מכיר, שנמסר לי על ידי אדם שלישי שלא יהיה נוכח בפגישה. נמסור את האבחון לאדם השלישי ונבדוק את מידת ההתאמה. הנסיעות - עלי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2007 21:22 |
|
| |
כמדומה אני שלא הזכירו את הסיפור שמתהלך באחרונה בציבור, שהגר"ח קנייבסקי שליט"א, בתשובה למאן דהוא פסל את השימוש בשם 'עדינה' משום שנאמר שזו היתה שמה של אשת לבן הארמי ימש"ו [?]. מיד נבהלו כמה וכמה ששם נשותיהם כך, ובאו דחופים ומבוהלים לפתחו של הגרח"ק שליט"א ונפש/ם לשאול יצאה, האם על נשותיהם להחליף את שמם, וכמובן לאיזה שם להחליף. השיב להם הגרח"ק שליט"א, השם הזה 'עדינה' הוא שם אמן של לאה ורחל, ולא יתכן שהוא שם לא טוב !
מזמן עבר, ידוע לי על משפחה ששם האשה היה 'שלומית', ושמעו מהגרח"ק שליט"א שהוא שם לא טוב, וחדלו להשתמש בו. ואני תמה מאוד, מדוע לא באו פעם נוספת לשאול, ואז מן הסתם היה הגרח"ק שליט"א נזכר שיש בתנ"ך אישה נוספת ששמה היה 'שלומית' והיתה אשה כשרה והגונה ובת מלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2007 21:24 |
|
| |
כ
תוקן על ידי דיסקקשיח ב- 08/02/2007 21:31:39
|
|
|