בית פורומים עצור כאן חושבים

איך התפתחה האמונה שחז"ל לא טעו במדע?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/8/2008 08:39 לינק ישיר 

דורש אמת

האם רבנן  דקיסרי טעו בחשבונם ? (סוכה דף ח)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 08:42 לינק ישיר 

בר בי רב

לפי חז"ל רבנן דקיסרי טעו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 09:12 לינק ישיר 

.

דורש אמת, הבה נתחיל מהקל:

האם, לדעתך, יתכן כי הרמב"ם טעה במשהו מהמדעים?

האם יתכן כי הרמב"ם כתב משהו לגבי המדעים שברור כי מדובר בטעות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 09:23 לינק ישיר 

מואדיב

שאלתך היא מורכבת מאוד

ויתכן שכדאי לפתוח אשכול נפרד.

ואני אסביר זאת .

יש קודם כל להגדיר מה נקרא טעות , ומי יכול להגדיר מה נקרא טעות.

יש לנתח את המשמעות של אילו ואילו דברי אלוקים חיים , מה הכוונה במשפט הזה?
ולכן ההגדרה הזאת כרוכה גם בדיון אין סופי .

לצורך הדיון באשכול אומר לך הרמב"ם לא טעה.

גם אם תמצא דברים שהם להיפך מהמוחש , אין זה מהוה הוכחה שהרמב"ם טעה.

אני בטוח שאתה בכלים שיש לך לא מבין בכלל על מה אני מדבר , אבל ישנם עוד כלים לשפוט טעיות , והמדע הוא לא בדיוק הכלי המתאימים לשפוט מידע , היות והמדע לא מתיימר לומר שהוא יודע הכל , אלא הוא גם מתייחס למידע שיש , ועל כן אני יכול להסכים לדבר אחד , שהמידע של הרמב"ם לא מתאים למידע שיש למדע , אבל זה לא מביא בהכרח למסקנא שהרמב"ם טעה.

אני אוכל לשפוט האם הרבמ"ם טעה או כל אדם אחר , רק כשיהיה לי את כל המידע שהיה לאותו בעל דיעה .

תוקן על ידי דורש_אמת ב- 13/08/2008 9:23:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 11:05 לינק ישיר 

אני לוחץ ולא ננעל.
אני לא ממש מבין את המתווכחים כאן. גם בלי להאשים אף אחד, אבל אם דורש אמת אומר שגם אם אתם מוצאים טעות גמורה הוא לא יודה שיש כאן טעות, אז מדוע אתם ממשיכים בויכוח? הרי לא תוכלו לסיים אותו.
הטיעונים שמעלה הרמב"ם עצמו (ור' אברהם בנו) שכותב בפירוש שחז"ל טעו בעניינים מדעיים, ואף מביא ראיה מסוגיית פסחים שיש ללכת אחרי הראיות ולא אחרי הסמכות, גם הם לא מקובלים על דורש אמת כראיה. יותר מכך, הוא אפילו ממשיך וטוען שהרמב"ם גם לא טעה (כמו אישתו של השופט).
אני מניח שגם אם תצא בת קול מהשמים שחז"ל טעו, דורש אמת (!?) יאמר שלא בשמים היא.
אם כן, גם הלוגיקה לא משכנעת וגם העובדות לא. אז איזה טיעון לדעתכם כן ישכנע אותו?

ולדורש אמת עצמו,
באמת אין כוונתי ללגלג לשם הליגלוג, אבל אתה מבין שברגע שעובדות ולוגיקה לא עובדות, מה שנותר הוא רק אירוניה וציניות. ואולי באמת גם זה מיותר (ואולי אף אסור, אם זה פוגע), אבל עליך להבין שאתה הוא הגורם לכך. אי אפשר לצאת לויכוח פומבי על עמדה, שגם העובדות סותרות אותה וגם הלוגיקה, ובכל זאת לא לוותר. אם זוהי עמדתך (אם בכלל יש כאן 'עמדה'), אז אל תצא לויכוח ולדיון. כל ויכוח מניח מסגרת לוגית להכרעה ולדיון. אתה לא מקבל את כל המסגרות המקובלות, אז מדוע אתה בכלל מתדיין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 11:26 לינק ישיר 

מיכי

אתה אמרת הרבה ולא אמרת כלום.

אני חושב שהעליתי טיעון לוגי ואני מצפה לשמוע תשובה על כך.

אי אפשר מצד לומר גם הרמב"ם אמר שחז"ל טעו , ובו זמנית לומר שהרמ"א שאמר שלא טעו הוא טועה.
כלומר את מה אתה מגדיר כמסגרת?

הלוגיקה היא פשוטה או שאני סומך על דברי אחרים ואז כל אחד בוחר על מי לסמוך, או שאני מנתח את המידע בעצמי.

כדי לנתח את המידע בעצמי יש ללקט מידע רב ,הן מהמדע והן מהכותב את המידע , והן מראיית המציאות של אותו זמן.

כמו כן כדי לקבוע פסיקה הלכתית יש גם להבין את הלוגיקה הנכונה שעומדת מאחורי כל פיסקה.

ולכן נראה לי שדוקא אני הוא זה שהולך בלוגיקה ברורה , ואינני הולך ביעניים עיורות אחרי המדע , אני רק אומר שכדי להחליט צריך יותר מידע.

אתה בא ואומר המדע הוא נכון כל מי שחולק עליו הוא טועה , ולזה אתה קורא לוגיקה.

בכלל כל הדיון הזה גרם לי להעמיק ב"תורת העולה" , וראיתי גם בדבריו שכותב , שהלוגיקה הנכונה לבירור נתון הוא ליראות את אותה מציאות ולהכיר אותה ורק לאחר מכן אפשר לשפוט את דברי האומר..

ולכן אם הרמ"א שאנו האשכנזים סומכים עליו מסכים עם הלוגיקה הזאת , למה אתה רוצה שאני יחדול מכך.

הייתי מגדיר זאת במילה אחת.

אצלי הלוגיקה כולל את הכללים הפנימיים שגורמים לתופעות החיצוניות , ואצל המדע הלוגיקה היא רק תופעות חיצוניות.

אם ניקח לדוגמה את המחשב האהוב עלי.

זה כמו שמתשמש  יסתכל על מסך המחשב ויחליט על פי הצורה המוקרנת במסך מה כוונת הציור , ויבוא חכם יותר המכיר את דרך כתיבת התוכנה ורכיבי החומרא , ודרך המסך יוכל להבין יותר לעומק מהי מטרת התוכנה , ומה בעצם היא מכילה.

הפיסיקה היא המסך של החכמה הפנימית.
אני לא רואה לא עובדות ולא לוגיקה שסותרת את הטיעון שלי.

ולכן נראה לי שדוקא דרכי שזורה בטיעונים לוגיים ברורים.

תוקן על ידי דורש_אמת ב- 13/08/2008 11:31:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 11:44 לינק ישיר 

.

דורש אמת:

כתבת לעיל כי ברור שחז"ל לא טעו במדע, וכן הוספת כי ברור שהרמב"ם לא טעה.

אני נבוך!

כך כתב הרמב"ם בפרק ט' להלכות קידוש החודש:

"שנת החמה--יש מחכמי ישראל שהוא אומר שהיא שלוש מאות חמישה ושישים יום ורביע יום, שהוא שש שעות; ויש מהן שהוא אומר שהיא פחות מרביע היום.  וכן חכמי יוון ופרס, יש ביניהן מחלוקת בדבר זה."

מאחר ואין המדובר במחלוקת בהלכה אלא במחלוקת על עובדה מדעית, לא ניתן לומר ש"אלו ואלו דברי...". או שהאורך הוא כמי שאמר 365.25, או כמי שאמר שזה מעט פחות מכך.

כלומר - כבר כאן קובע הרמב"ם שחלק מחכמי ישראל טעו במדע.

בהמשך, קובע הרמב"ם גם מי לדעתו צודק ומי לדעתו טועה (בפרק י').

וכעת, אני שואל:

האם הרמב"ם קובע כי מי מחכמי ישראל טעה במדע?

האם יש לך דרך להמשיך ולטעון שהן הרמב"ם, הן חכמי ישראל, אף אחד אינו טועה, גם לא כאשר הוא טוען שמישהו אחר טועה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 11:52 לינק ישיר 

מואדיב

כלומר חכמי ישראל לא הכריעו בדבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 11:57 לינק ישיר 

דורש, אחזור על דבריי:
בהיבט הלוגי: אתה טוען שהרמב"ם וחז"ל לא טעו מעולם. אני אומר שהם כן יכולים לטעות. לכן אני, נאמן לשיטתי, לא מביא את הרמב"ם כמקור סמכות. מה שהבאתי מהרמב"ם הוא כדי להקשות עליך לשיטתך. אם אכן כל אלו צודקים, אז תסכים שהרמב"ם צדק גם בכך שחכמי ישראל טעו בעניינים מדעיים. מה אתה אומר על כך? ושוב, אני לא סומך על הרמב"ם וגם לא על הרמ"א, ולכן אין כל שאלה עליי. הקושיא היא עליך לשיטתך. זהו ההיבט הלוגי שדיברתי עליו.
ההיבט העובדתי הוא הטעות של בעלי התוס' בב"ב לגבי משפט פיתגורס. שם מדובר בעובדות שלא קשורות למדע מודרני או למדידות מתוחכמות. אתה עצמך יכול למדוד את אורך האלכסון ולראות שהם טעו, וגם הם אם היו מודדים היו רואים זאת. אתה טוען שגם זו לא ראיה לטעות. זהו ההיבט העובדתי.
אז אם לא לוגיקה (=עקביות לשיטתך) ולא עובדות, אז בשביל מה להתווכח? לחילופין: אנא הצע מתודה שבה ניתן לברר את העניין, כלומר מה עליי לעשות כדי לשכנע אותך שאתה טועה.
ואל תחזיר שוב את הכדור אליי (שגם אני לא מוכן להשתכנע) במקום לענות, כדרכך כאן. שאלתי אותך מה ישכנע אותך, אם בכלל, אז תן לי תשובה. אחרת אנחנו משחיתים את מילותינו לריק.
לגביי, מה שישכנע אותי הוא הסבר סביר שתציע לי כיצד בעלי התוס' בב"ב לא טעו על אף שדבריהם הם נגד העובדות (ולא אמירה שאולי יש הסבר שלא חשבנו עליו ושאר התחמקויות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 12:08 לינק ישיר 

דורש_אמת כתב:
מואדיב

כלומר חכמי ישראל לא הכריעו בדבר.

"שנת החמה--יש מחכמי ישראל שהוא אומר שהיא שלוש מאות חמישה ושישים יום ורביע יום, שהוא שש שעות; ויש מהן שהוא אומר שהיא פחות מרביע היום."

האם אתה רוצה בכורמיזא? שאנקוב בשמם של אותם חכמים שטעו בכך?

הם הרי הכריעו, אותם חכמים, שאורך שנת החמה הוא בדיוק 365.25. הם קבעו שאורכה של שנת החמה הוא בדיוק שלוש-מאות ששים וחמשה ימים, ושש שעות.

הרמב"ם קובע שהם טעו, אותם חכמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 12:20 לינק ישיר 

מיכי

הקדמה קצרה

הכוונה חז"ל לא טעו היא הגדרה כולללנית מידי.

כלומר גם אם נמצא תוספות שלא מתאים או איזה חכם , זה לא נכלל בהגדרה שחז"ל טעו.
ההגדרה חז"ל טעו לפי הגדרתי דווקא בדבר שנפסק להלכה .
כדי לשכנע אותי שאני טועה , אתה צריך לעשות כמה דברים:
1. להציג בפני את הסיבה למה תוספות כתבו כך (אם אפשרי).
2. לבדוק האם כולם מסכימים עם אותו תוספות או לא .(כלומר יתכן שאחד החכמים טעה)
3. לבדוק עד כמה שאפשר איך היתה נראית המציאות באותה תקופה.
4. להציג בפני שהמונחים הם אותם מונחים.
5. להסביר לאיזה נושא הלכתי הדבר קשור שבשבילו חשוב  לדעת שחז"ל טעו.

לטענתי לנו אין את הכח לשנות הלכה ממה שנפסק מהשו"ע , גם אם נראה לנו שהמציאות שונה.
ןהסיבה לכך שלכל פסק הלכה ישנם הרבה טעמים , שחלקם קשורים למציאות וחלקם קשורים לשורש הפנימי יותר.

אני לא מבין למה ההתעקשות הזאת לומר שחז"ל טעו , והדבר מאוד מפריע לי , ולכן אני צריך נימוק משכנע שיהיה חד משמעי שחז"ל טעו , כלומר לא מה פלוני אמר ולא מה אלמוני אמר , אלא נתונים מדעים של שתי הדיעות כם ההוכחות של שתי הדיעות וכמו כן שזהוא הסיבה היחידה לפסיקה ההלכתית.

כלומר יתכן מצב שהקוד הוא אותו קוד אבל יראה שונה במצב תצוגה , ההלכה מתייחס לקוד , ולא לחזות, ולכן גם אם החזות שונה אין זה משנה את ההלכה.

אחת הדוגמאות היא תקיעת שופר בשבת, שחז"ל גזרו שלא לתקוע שמא יעביר ד' אמות ברה"ר , ובשם האר"י מובא סיבה שונה , אפילו שחז"ל כתבו מטעם גזירה , אני כתבתי פעם הסבר על כך אבל זה לא רלוונטי לאשכול  , ומזה נראה שלא כל גזירה  היא דווקא מהטעם הנכתב , ומה שנכתב הטעם הוא רק לאותה תקופה שנכתבה , אבל בתקופות יותר מאוחרות אפשר למצוא נימוקים שונים.

זוהי גשתי שהיא גישת הקבלה והחסידות , וכמו כן המשמעות ש"לא תסור "

ו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 14:03 לינק ישיר 

דורש,
אתה שוב מתחמק. למעלה כתבת שגם אצל תוס' אתה לא מודה שהם טעו. כעת אתה מסביר שהם לא נפסקו להלכה, או שאתה מדבר רק על חז"ל ולא על איזו דעה בתוס'. זו אמנם התקדמות, שכן אני מבין שאתה מסכים שהם טעו. אם כך, כעת יש לנו כלים לבחון את השאלה לגבי חז"ל, כי לפחות אנחנו מבינים שטעות היא טעות. כלומר אם נמצא טעות כמו משפט פיתגורס אצל חז"ל גם אתה תודה שהם טעו.

שנית, אנחנו מדברים על טעויות במציאות, ולא על השאלה האם לשנות את ההלכה לאור טעויות כאלה, במקום שישנן. אז לשאלת הקבלה והחסידות, והטעמים הנסתרים, אין כל קשר להכא. כשאתה מדבר על טעמים נסתרים אתה בעצם אומר שאכן חז"ל טעו אבל בכל זאת את ההלכה אין לשנות. זוהי שאלה אחרת לגמרי.
כעת אתה פתאום גם מצמצם את דבריך רק למה שנפסק להלכה. האם אתה לא מקבל את הכלל 'אלו ואלו דא"ח'? הרי לפי תוס' מה שהם כתבו הוא ההלכה, וכך הם גם הורו למעשה לתלמידיהם ולקהילתם. אז מדוע ההלכה שלך עדיפה על שלהם? מדוע פסק השו"ע או הרמב"ם יותר קדוש מזה של בעלי התוס'? אתה מניח שבשו"ע אין שגיאה ואילו בתוס' שזו הלכה בדיוק באותה צורה, יכולות להיות שגיאות. אתמהה!
על השאלה למה אני מתעקש, תשובתך היא בתרתי: 1. האמת אהוב מכל. 2. ראה פירוט מספיק בהודעה קודמת שלי על החשיבות שבהכרת האמת הזו (אודות טעויות אצל חז"ל).
לפי הרמב"ם ובנו, סוגיית פסחים כולה אינה אלא בכדי ללמד את הנקודה הזו (שיש לקבל האמת  ממי שאמרה). אז כנראה שגם חז"ל והראשונים שלעולם לא טעו, רואים בנקודה זו חשיבות. אז אני בחברה טובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 14:23 לינק ישיר 

מיכי

יש להבחין בכמה דברים:
1, אילו ואילו דברי אלוקים חיים הכוונה באמת כשנוגע להלכה ולא למציאות , והכוונה שלא יתכן ששנים יחלקו על מציאות ושניהן יהיו צודקים.
2. לא כל תוספות נפסק כך להלכה , אלא רק כשתוספות מביא וכך פסק, תוספות הם בעיקר פירוש של הסוגיה ולא ספר הלכה , ולכן לכל נושאי החישוב זה באמת לא רלוונטי אם תוספות טעו או לא , העיקר הוא להבין את הגמרא , כלומר על איזה מציאות הגמרא מדברת.
3. כשהתלמוד מביא דבר ללא חולקים או שהתלמוד פוסק כשיטה מסויימת , או שלפי כללי התלמוד כך נפסק , הרי זה אומר שכך היא ההלכה , גם אם המציאות נראית שונה כרגע.

עוד נקודה חשובה ואולי זה מחזק את טענתך "מיכי" שיש להבדיל בין לפני גלות בית ראשון ללאחר גלות בית ראשון , או יותר נכון ללפני תקופת המחלוקת ללאחר תקופת המחלוקת.

ולכן ברור הדבר שישנם דברים שנשכחו מחכמי ישראל כמו שציינתי את הרש"י בסוכה.

לגבי ענין המולדות הרמב"ם כבר כותב שלא נשאר לנו ספרים משבט ישכר.

עוד נקודה שקשה לומר בחז"ל טעו היות וטעות זה מצב של ידע מוטעה , אבל אם הידע מתאים לאותה תקופה הדבר לא נקרא טעות.

ןלכן מיכי אני יכול להסכים איתך בנקודה מסויימת שיש לבדוק את מאמרי חז"ל כיצד ואיך הם מתאימים למציאות.

אבל את המילה חז"ל טעו קשה לי לומר.

אני יבדוק לעומק את כוונת חז"ל , יתכן ואני יאמר שאני לא מבין למה חז"ל פסקו כך , או למה תוספות אמרו כך יתכן שאני יחפש ראשון או פוסק שיותר יסתדר עם השכל , אבל להגיד על כל אדם שזו טעות אני לא יאמר רק כשאני יוכל להשיג את רוחב שיכלו.

הלכה למעשה לגבי
אני אדם שחותר לאמת אבל אני עושה זאת בהדרגה :
1. אני דואג שאני יהיה אמיתי עם עצמי .
2. אני משתדל לבדוק טוב לפני שאני אומר על השני שהוא טועה.
3. ואם אני אוכל לפתור את עצמי בחוסר הבנתי אני יפתור את עצמי בחוסר הבנתי ולא אומר חז"ל טעו.

מיכי

תודה לך על שהארת את עיני בנקודה זו.
לא שאני מסכים עם המילה טעו , אבל אני לפחות מבין את כוונותיך הרצויות כשאתה משתמש בלשון חז"ל טעו.

עוד נקודה קטנה.
אולי אני תמים אבל אפילו על הרב אלישיב שהרבה מפסקיו לא מקובלים עלי ואני טוען שחסרה לו חכמה , קשה לי לומר עליו שטעה בדבר הלכה, אפילו שישנם מיקרים מסוימים שאני אומר עליו שטעה כשברור לי  שהגעתי לעומק שיכלו.

תוקן על ידי דורש_אמת ב- 13/08/2008 14:24:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 14:35 לינק ישיר 

מלכתחילה לא הבנתי את המתווכחים עם דורס האמת, שאינו אלא טרול שתמיד צודק, גבבן מילים סדרתי, שהויכוח עמו משול לויכוח עם האוטיסטים נביאיו.

והנה כבר דקו בו מיכי, וגוברנור, ומואדיב, ושאר אינשי דמעלי, זה מחפש אצלו לוגיקה, וזה סופר לו את הימים עד ביאת המשיח, וכו' וכו', משל אין לפנינו אלא תלמיד טועה, שמחפש דעת.

אז הנה לכם הסתירה הבאה בדבריו לעיל:

"עוד נקודה שקשה לומר בחז"ל טעו היות וטעות זה מצב של ידע מוטעה, אבל אם הידע מתאים לאותה תקופה הדבר לא נקרא טעות".

הרי שיטת הדורס (שיטה? פחחחח) היא שחז"ל ידעו הכל, כולל פיזיקה מודרנית. ומנין צץ לו "הידע המתאים לאותה תקופה"?

חידלו לכם מהויכוח הזה. פנו זמנכם לעיסוקים מועילים - השקו עציץ מפלסטיק, למדו עורב לשיר, טוו את התבן שבאסמכם לזהב. לפחות שתהא תועלת בעמלכם.

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-13/8/2008 14:40 לינק ישיר 

יש הבדל בין טעות בסברא לבין טעות דמוכח (במציאות). והאמירה שחסרה לחכם כלשהו חכמה אינה נראית לי בעייתית פחות. להיפך, היא בעייתית הרבה יותר (אם כי, עקרונית היא יכולה להיות נכונה).
לגבי השימוש במונח 'טעו', זו סמנטיקה בעלמא.
אמנם לתלות את הטעות ב'שכחה' גם זו הנחה שאיני מקבל (היא נוגעת לתורה ולא למדע ולעובדות של מציאות), אבל כאן אנחנו חוזרים לתחילת האשכול של בני יוסי על שלמה ומשה, ואכ"מ.
ומה שלא כל תוס' נפסק להלכה, זה אינו רלוונטי. לגבי קהילתו ודורו, וגם הרבה דורות אח"כ באשכנז (וגם בחלקים מספרד בעקבות הרא"ש), זה היה פסק ההלכה. מה שאתה קורא 'נפסק להלכה' כוונתך היא לקהילתך ולדורך (כלומר שו"ע ונו"כ). אין זה קדוש ונכון יותר מזה. אגב, אני לא מכיר 'פסק הלכה' (במשמעות שלך) בסוגיית מדידת הקברים.
כמובן תמיד תוכל לומר שמכיון שתוס' טעו אז אין הלכה כמותם, גם אם שו"ע לא כתב זאת. וממילא לעולם אין טעות במה שנפסק להלכה, כי טעויות אינן הלכה (זה כמו שאין גנב דתי כי מי שגנב אינו דתי). זה כמובן מרוקן את הדיון מתוכנו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איך התפתחה האמונה שחז"ל לא טעו במדע?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.