בית פורומים עצור כאן חושבים

שמירת מצוות ממניע אלוהי או חברתי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/4/2005 02:34 לינק ישיר 

ידען, אני עוקבת אחרי הדיונים איתך כאן מאז התחילו בשבוע פורים, ואיני מצליחה להבין לאן אתה מוליך את טיעוניך:

- האם הבעיה שלך היא עם התפתחות ההלכה (או העדרה), או עם החברה האורתודוכסית (או החרדית)?

- איך זה מתקשר, כך או כך, לאמונה שיש או אין בריבונו של עולם ובתורת ישראל? נניח שמצאת איזושהי טעות אסטרונומית של איזשהו תנא – האם זה מספיק למוטט הכל? ולחלופין – אם יוכיחו לך באותות ובמופתים שאין ולו טעות מדעית אחת בתורה שבע"פ לדורותיה – האם זה יהפוך אותך לאדם מאמין?

- האם אתה רציני כשאתה טוען שהחלופה הנכונה לערכים האורתודוכסיים הם אלה של מדינת ישראל החילונית, שהרי מבלי לבקר את אלה האחרונים, הרי הם אפילו אינם מתיימרים להיות דתיים, שלא לאמר אמוניים?

כי ההרגשה שלי היא שאתה כועס, ומתנצח, אני יכולה להבין מנין זה בא, אך לא לאן זה הולך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 08:12 לינק ישיר 

חבצי

דברייך כמים קרים על נפשות עייפות. מענין ביותר שלטענות כמו אלה שלך ושלי (האחרונות בעמוד 3 ללא מענה) שהן הנוקבות ביותר ושבאות משנינו שאיננו בדיוק 'בפנים' - אין תשובה!

חומר למחשבה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 08:29 לינק ישיר 

שלום ממללא

איני מדבר על יחסי גומלין כלכלי וביטחוני בין אנשים ומדינות.
אני מדבר על עקרונות בסיסיים עליהם מבוססת מערכת המשפט.
הציבור הדתי ובתוכו הרב גורן עדיין שבויים בטקסט התלמודי.
כפי שכבר כתבתי: כשם שפסקה הרלוונטיות של תורה שבכתב מאז היצירה של תורה שבעל פה כך פסקה הרלוונטיות שך טקסט התלמוד מאז המהפכה המדעית ותנועת ההשכלה והעולם הנאור.
אתן לך דוגמה מהרב גורן: הוא דן בנושא חופש הבחירה מההיבט ההלכתי, ודיונו מבוסס על טקסט התלמוד והראשונים ומגיע למסקנה "שתורת ישראל כופה היא את אמונתה, ערכיה ומצוותיה על כל האנושות, ולא רק על עם ישראל. אמנם אין היא מחייבת, ובודאי שאינה כופה, את העולם הנכרי להתייהד או לחיות כיהודים, אבל חייבים הם גם הם לפי תורת ישראללקיים שבע מצוות בני נח" (תורת המדינה , הרב שלמה גורן, עמ' 229).
לא מסקנתו מטרידה אותי אלא סגנון דיונו כרב הכותב תשובה בתקופת ימי הבניים טרום העידן החדש.
כלומר דן הוא בטקסטים לא רלוונטים.

ירון ידען

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 09:10 לינק ישיר 

ירון,
קח את הדברים בפרופורציה, אם אין ברצונך להתפלל שלוש פעמים ביום, סופך שתחויב להתפלל חמש פעמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 09:21 לינק ישיר 

בוגי וחבצלת

ירון שופך אש וגפרית על היהדות האורתודוקסית שנשארה מקובעת 2000 שנה אחורה.
למעשה הוא - ירון , נשאר 2000 שנה אחור - הוא מתווכח עם יהדות ואורתודוכסיה שכבר לא קיימת היום. הוא מתווכח עם היהדות של לפני 2000 שנה - היהדות הפילוסופית והשכלתנית , יהדות זו שכמעט פשטה את הרגל , אי אפשר לבנות דת ואורח חיים להמונים על בסיס פילוסופיה דתית . כמה אנשים מסוגלים או יש להם זמן , רצון , סבלנות או כח - לעסוק בתורה ומצוות כאורח חיים , כמה אנשים מסוגלים ללמוד תורה או פילוסופיה - כאורח חיים.
היהדות הפילוסופית והלמדנית עברה והפכה להיות יהדות חברתית . הקבלה ובעיקר החסידות הפכו את היהדות לתנועה חברתית , וזו היא בעצם היהדות של ימינו.
ירון ידען יכול להפיץ קונטרסים ככל העולה על רוחו , להמשיך ולכתוב מאמרים וכתבי שיטנה נגד היהדות האורתודוקסית באתר האינטרנט שלו כרצונו. אולם הדברים לא יזיזו אפילו אדם אחד החי בחברה תומכת. והוא רואה עצמו שייך אליה , מאורח חייו.
גם אם יוכיח באותות ובמופתים שהתורה הינה יצירה אנושית . וגם אם יראה כי הרבנים מסתמכים על כתבים בלתי רלוונטיים לא יפסיקו לבוא לבית הכנסת ולקנות אתרוג מהודר ואפילו לחפש חומרות חדשות כל זמן שזה "אין" בחברה בה הם נמצאים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 09:42 לינק ישיר 

תלמיד

תיאור מאד מדויק של היהדות תיארת! אבל עגום! איני יודע אם כיוונת גם לכך שיש כאן מה שקוראים 'ממה נפשך' שזו נקודה שהעליתי כאן. זו עלתה גם מזמן כאשר אחד מהמשתתפים הקבועים שפך אש וגפרית על הטענה שביהדות יש כלים חינוכיים יחודיים.

נ'ממה נפשך' הוא:
- אם ליהדות החברתית הנך נטפל, הרי כפי שכתבת, תלמיד, לא יזיז לה קונטרסים;
- ואם לפינת היהדות הפילוסופית של החושבים הנך נטפל, הרי יעמיקו ויוכיחו לך שמהבנה נכונה של התורה יש להפיק את החינוך הייחולי לו הנך מטיף!

(נהניתי מהתרגיל של ידידי קוני באשכול סמוך, בכיוון הזה.)

תוקן על ידי - בוגיעלון - 07/04/2005 9:43:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 10:50 לינק ישיר 

תלמיד,
מה תהיה יכולה העמידה של יהדות כזו במקרה ויהיה רנסנס תרבותי חילוני (לא רק תרבות המונים) שימשוך את טובי הכוחות החוצה? תופעה כזו אינה היפותטית כי היא ארעה כבר ועליה דבר הרב קוק רבות.
הדבק החברתי עלול לקרוס גם בגלל מצב כלכלי, ורק היום התפרסם כאן אשכול בנידון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 11:23 לינק ישיר 

אריק 123

אינני בר סמכא כדי לענות על שאלתך. אינני נוהג להביע את דעתי כאשר אינה בתחום התמחותי

למד לשונך לומר איני יודע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 12:19 לינק ישיר 

שלום חבצלת

החברה האורתודוכסית מטרידה אותי מאוד.
האורתודוכסים כחלק נכבד ממדינת ישראל הם מעין בועה של העולם הישן בתוך העולם החדש.
כשאני אומר "בועה" כוונתי שזו חברה בלי מצע בלי תכנית עבודה ובלי רצון הנראה לעיין לחשוב כיצד באמת הם רוצים לראות את החברה הישראלית של היום.
שימי לב היטב , הבעייה אינה במסקנות - יהיו אשר יהיו - אלא באי המסקנות. לו החברה האורתודוכסית הייתה מביאה משנה סדורה וברורה כיצד היא רואה את מעמד האישה, הגוי והכופר, כיצד היא מתיחסת לחופש ביטוי , חופש דת ומצפון החרשתי. כלומר טענה לא הייתה אלא מאבק גרידא חסר פשרות לו מסקנתם הייתה שונה מהערכים האוניברסליים ומעולם הנאור.

אך מה שקורה כרגע בחברה האורתודוכסית היא מציאות של "גלות של זמן" כלומר הכל ארעי עד יבוא גואל ותפיסה זו יכולה להרוס מדינה שלמה.

טעויות חז"ל באו להוכיח דבר אחד שזו יצירה אנושית.
ירון ידען

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 12:36 לינק ישיר 

.

ומה באו להוכיח טעויותיו של מר ידען ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 14:09 לינק ישיר 

שאדם יכול לחזור על טעויותיו כל כך הרבה פעמים עד שהם נשמעים אפילו לעצמו כ"דעת אמת"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 14:09 לינק ישיר 

ירון, כמה הנחות מצאתי בבסיס מה שאתה כותב על החברה האורתודוכסית, חלקן אתה מפרש וחלקן משתמע.

ביסוד דבריך הנחה שהאותודוכסים הם מקשה דתית, אמונית, חברתית ורעיונית אחת, מאברכי נטורי קרתא ועד נערי הגבעות המסוממים. זוהי, כמובן, שטות. אתה כותב גם שהחברה האורתודוכסית היא חלק מ"העולם הישן", שכן אין לה משנה מסודרת ביחס לאיך שהם רוצים באמת לראות את החברה הישראלית של היום בכלל, ובשאלות הנוגעות למעמד האשה, למעמד הגוי והכופר, לחופש הביטוי ולחופש הדת והמצפון.

אני באמת לא יודעת היכן להתחיל, אז ראשית אפרוק את מה שמעורר בי תדהמה רבה, והוא שאתה רומז שבניגוד ל"עולם הישן" של האורתודוכסים האלה, שזרקת את כולם לסל אחד, מדינת ישראל היא המייצגת את העולם החדש, שאתה רומז שהוא מקום נפלא ונאור. אני תוהה אם אנחנו חיים על אותה פלנטה, וקוראים אותם עיתונים. ועוד – שיש שתי חלופות ליהודי: חיים כאדם אורתודוכסי, או חיים לפי הערכים החילוניים של מדינת ישראל. אין עוד, כמה שנאמר.

על הערכים של מדינת ישראל אין טעם להכביר מילים. זוהי מדינה שיש בה הפלייה מפורשת וחוקית על רקע דתי, כמו גם על רקע אתני. למרות מס השפתיים המשולם בה ביחס למעמד האשה, בפועל מעמדן של הנשים ירוד, ורשויות החוק והביצוע נותנות לכך יד בריש גלי. היחס למעמד הגוי והכופר הוא מחפיר. חופש הביטוי קיים רק ביחס לדעות שאינן קונטרברסליות, כל דעה אחרת, מימין ומשמאל, מתוייגת מיד כ"הסתה", רק השבוע עברו בכנסת ישראל שתי הצעות חוק המטילות עונש מאסר על התבטאויות מסויימות, הדברים ידועים. כבר הצבעתי בפורום זה בעבר על כך שאפילו יהודים אינם נהנים מחופש דת בישראל, שכן אילו המשתייכים לתנועות שאינן אורתודוכסיות אינם יכולים להנשא ולהקבר בטקסים המקובלים עליהם. אז זה העולם החדש שאתה מציע ליהודים אורתודוכסים כתחליף לאמונתם? אני פשוט ממאנת להאמין שאתה רציני.

יש גם, אני מנסה להיות עדינה, משהו קרתני בגישה לפיה "אורתודוכסיה" או "מדינת ישראל" הן החלופות. רבים וטובים כאן [כלומר בפורום זה] חיים במדינות הים. מה תאמר להם? עוד כמה אינם אורתודוכסים. ואני בכלל לא רוצה לחשוב על אילו שאינם אורתודוכסים ואינם חיים במדינת ישראל...

נחזור לאורתודוכסים האלה שהם קהל היעד שלך. מנין הרעיון שאמונתם הדתית צריכה לספק להם את כל התשובות? אמונה דתית היא אמונה דתית, אין לה, למשל, שום קשר למחיר החלב במכולת, או למהירות המקסימלית המותרת בדרכים. תנמיך את רף הציפיות שלך. זה מספיק, לע"ד, שמשהו כמו אמונה דתית מספק חיים רוחניים ותרי"ג מצוות. אבל אני מתפלאת עליך – התייחסות ההלכה לנשים היא מוגדרת מאד, מה מותר להן ומה אסור, מה הן מצוות לעשות ומה לא, יש סדר שלם בש"ס על זה, ועוד הררי הרים של הלכות ופסיקות. כנ"ל לגבי היחס לגוי ולכופר. ולגבי אינספור תחומים נוספים. אולי הפתרונות שההלכה מציעה אינם נראים לך, זה כמובן לגיטימי, אבל זה לא אומר שאינם קיימים. ובמקרים רבים הם אינם נופלים מהפתרונות שחוקי מדינת ישראל מציעים לאותן שאלות.

מה שההלכה אינה נוגעת בו, נוגעות בו המוסכמות הכלליות, החברתיות והחוקיות של המקום. כך לפחות נדמה (איני יכולה להמנע מלהזכיר כאן את השאלה שעלתה בפרשת השבוע שעבר, בפרשת מותם של נדב ואביהו, האם מעונשם על הביאם "אש אשר לא ציווה אותם" ניתן ללמוד שמה שאין מצווים לעשותו הוא אסור. כל המפרשים שוללים זאת כסיבה בלעדית לחטא. ראה שם).

אם כן, הטענה שההלכה אינה מציעה פתרונות לשאלות שהבאת היא גם מוטעית, וגם לא רלוונטית ונובעת מציפיות גבוהות מדי.

אתה כותב "ערכים אוניברסליים" ו"עולם נאור", כאילו אילו דברים ברורים ומוחלטים, וכמובן שזה אינו המצב. הערכים האוניברסליים שלי אינם הערכים האוניברסליים שלך, למושג הכאילו אובייקטיבי הזה יש אינספור תכנים סובייקטיביים, והעולם הנאור הוא לא כל כך נאור, הוא מזהם את הסביבה ומעביד ילדים בפרך, סוחר בנשים ובקטינים, רומס זכויות אדם, ורוצח מליונים במלחמות לא צודקות. בין זה לבין היהדות האורתודוכסית, אפילו לי ברור מה נאור יותר.

ועוד - "גלות של זמן" לא הורסת שום דבר. כבר אלפיים שנים היהודים חיים בגלות של זמן, וחוץ ממליונים מהם שנהרגו ונטבחו, לא נגרע כלום מן העולם. אין שום סתירה בין "גלות של זמן" לבין חיי יצירה וקהילה בריאים. אם הרמז שלך פוליטי, גם אז אינך צודק, אבל לא אכנס לזה כאן.

אחרון – אמרו את זה פעמים רבות פה, אך אחזור על כך שוב, כי לא נראה שזה חודר – איני מאמינה שיש כאן ולו משתתף אחד, החושב שספרות ההלכה, כולל התלמוד, אינם יצירה אנושית. אף אחד, באמת, אינו חושב שאלוקים כתב את זה, ושהוא לא יכול לטעות. אתה מבלבל אותם עם חוזרים בתשובה מסוג מסויים, אני חושבת. ראה אשכולות רבים מאד כאן בנושאים דומים, שמידת ה"כפירה" בהם אינה נופלת מזו שבקונטרסים שלך (רק המסקנות שונות). שאלה הנשאלת היא האם היצירה האנושית, אין בה אלוקות. ויש גם שאלות הנוגעות לתורה עצמה וכו'.

אבל אתה לא ענית לשאלתי: אם יוכח לך שאין ולו טעות אחת, האם אז תאמין?

אני רק מנסה להצביע על כך שהמניעים שלך הם בעיקר רגשיים, ושאינטלקטואלית הם עומדים על כרעי תרנגולת, באמת שאין לי שום כוונה לפגוע.

כל טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 14:25 לינק ישיר 

הלוגיקה המוצגת כאן על ידי ידען, לפי הבנתי השפלה, היא כזו:
א. ישנם מקומות בהן דברי חז"ל אינם תואמים את הידוע כיום,
ב. מכאן שחז"ל טעו לפעמים,
ג. מכאן שחז"ל והתורה שבעל פה אנושיים, פרימטיביים ומטעים,
ד. מכאן שאינם רלוונטיים לדורינו,
ה. מכאן שהדתיים שאינם מסכימים לאי הרלוונטיות הם מסואבים (כלשונו הזהב לעיל) בעיני החברה הכללית,
ו. מכאן שיש למעט ככל האפשר את הסיאוב הזה. דעת אמת תורמת את תרומתה הצנועה לענין נשגב זה.

ובאים חכמי ופילוסופי הפורום, האמונים עלי הקשים שכליים ולוגיקה מוכרחת, ותמהים זה לזה: היכן הלוגיקה? זה תמה על "מכאן" זה, וזה תמה על "מכאן" זה. וכפי שעיני המעיין תחזינה מישרים.

ואולי יש לומר, שהלוגיקה היא זו שהוצגה על ידי הידען בפורום תפוז, שלינקקו לה לעיל, והיא אכן לוגיקה המתקבלת על חכמי הפורום.
(ולטובת מי שלא עיין: את ההנחות א-ה מחליפים שניים אחרים:
א. החברה הדתית מסואבת בעיני החברה הכללית, והמפורסמות אינן צריכות ראיה,
ב. ועוד שישנה סכנת השתלטות עלהם על החברה הכללית,
ומכאן - סעיף ו דלעיל).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 15:20 לינק ישיר 

חבצלת,

ומי כופה את ערכיו על המדינה שתפלה בין הזרמים?
רוב העיותים שהזכרת הרי מקורם בכפייה הדתית שכה נערצת ע"י חלק ממשתתפי הפורום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 15:56 לינק ישיר 

נכדשניאנשים

הלוגיקה אינה עומדת והידען לא תורם נדמה שאפילו לא מאומה להדברת הסיעוב אלא מחליף סיעוב בסיעוב. לו השכיל היה לוקח את הטוב שבכל צד ומנסה לגשר עליו לסילוק הרוע שבכל צד. השתייכותו הפוליטית תעיד שהוא רחוק מכך.

חבצלת

הסיעוב האפלייתי שבחברה הדתית בכלל ובחרדית בפרט הוא מעוגן עמוק בעצם מהותה של דת הנשענת על מסורת עתיקה. בנקודה זו צודק ידען שזו בעיה הדורשת תיקון, אבל לדרכו אין סיכוי לתקן (ואפילו לא להכניס אותו לכנסת).
אפתח אשכול בנושא (מנהל_משנה, עדיין לא פתחתי השבוע ).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שמירת מצוות ממניע אלוהי או חברתי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 ... 23 24 25 לדף הבא סך הכל 25 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.