|
|
| נשלח ב-3/4/2005 18:29 |
|
| |
מר ידען
איני יורד לסוף דעתך. האם אתה טוען שדם המחזור נוצר ע"י מכה בדופן הפנימי של הרחם? ודם המחזור הוא כמו כל פצע ? . לא העליתי על דעתי שאינך מבין שדם המחזור נובע מפעילות טבעית של הגוף בעוד דם מכה הינו דם היוצא כתוצאה מפגיעה חיצונית.
חשבתי לתומי ששאלתך היתה למה אם אותו הדם המצטבר ברירית הרחם שיוצא אח"כ עם המחזור – יוצא ע"י גורם חיצוני מכה או כדורים הגורמים לוסת מוקדמת – אינו מטמא . ועל זה עניתי לך כי הוא מטמא – כי הדמים המצטברים ברירית הרחם מטמאים בכל מצב ורק אם יש פצע מדמם בשריר הרחם שאינו קשור לדם הרירית הוא כמו כל פצע אחר.
לגבי זיהוי הלול כשלפוחית השתן הדברים ברורים שהרי הנרתיק משמש לניקוז השתן וניקוז דמי הוסת – ורק שני מקומות אלו יכולים להוות מקור לדם הנמצא בשתן או בנרתיק.
לגבי טענתך כי כניסת וצאת השבת נקבעו מתוך הנחה מוטעית על מהלך השמש מעל הרקיע – אתה מתחמק מלהשיב לדברי כי בגמ' כלל לא נידון נושא מהלך השמש בנוגע לכניסת שבת . וגם בפסחים צ"ד לא נידון מהלך השמש – ושם כלל לא מדובר על זמני היום ההלכתיים.
לגבי דברי הטעונים הבהרה – אני ודאי סבור שכל המשניות והברייתות וכל ההלכות נמסרו למשה מסיני וממנו במסורת הדורות – ואלו המשניות והברייתות שלמדו התלמידים מרבותיהם בע"פ מדור לדור. – רבי קיבץ וניפה את המשניות ואלו ודאי הלכות שנמסרו למשה מסיני אלא שנפלו בהם במשך השנים – ומפי תלמידים שונים מחלוקות ושינויי נסחאות שאותם מנסה הגמ' לכריע וללבן .
לא יעלה על הדעת שקם תנא כל שהוא ויחליט על 39 אבות מלאכות שחייב עליהם סקילה בשבת. וימציא לימוד מהפסוקים – ודאי שדינים אלו נמסרו למשה מסיני . ודאי שמשה רבינו לימד את בני ישראל לקחת דווקא את האתרוג – והלולב וההדס והערבה שאנו לוקחים עד היום. וכי יעלה על הדעת שמאן דהוא יחליט על מצוות אתרוג וכל עם ישראל בכל פזוריהם יענו אמן ?
(תוקן גרשיים מיותרים, קעלעמר)
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 03/04/2005 19:00:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2005 18:36 |
|
| |
מואדיב, גם_וגם וגם ידען,
השנה האסטרונומית מתקצרת (כל שנה בכמה שניות למיטב זכרוני) ולכן יש הבדל בין אורך השנה שהיה בזמן הגמרא לאורך השנה שהיה בשמן הגאונים ואורך השנה שיש בימינו, אם אתם רוצים אני יכול להביא נתונים מדוייקים אך הם אינם נמצאים איתי כאן.
פסח כבר אינו חל חודש האביב בכל 19 שנות המחזור, וזה אינו סוד, אפילו ישנם כמה הצעות טובות לפתרון. אולם מה נעשה וכדי לשמור על אחידות ביהדות לא "מתקנים" את הלוח העברי וכך נוצרת סטייה שכל מי שמכיר את הלוח העברי וחוקיו מכיר אותה.
מידת החודש הגמרא היא כנראה תוספת מאוחרת יותר אך זה עדיין לא משנה את העובדה שחז"ל ידעו בדיוק של כמעט 10 ספרות על אורך חודש הלבנה, מה שמראה שידעו גם על אורך שנת החמה, מן הסתם, ומה לעשות שאורך חודש הלבנה אינו משתנה ואורך שנות החמה כן משתנה?
אשמח לנסות להרחיב, אם מישהו מעוניין ובמידת היכולת שלי!
בברכה,
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2005 19:35 |
|
| |
סתם צפוני,
דומני שלא השנה האסטרונומית מתקצרת, אלא היום מתארך, משום שסבוב כדה"א סביב צירו מואט (כלומר, ישנם פחות ימים בשנה). בכל אופן, אין הדבר מגיע לכדי מספר שניות בשנה, אלא אולי לשניה בכל כמה שנים. גם אורך החודש הירחי אינו קבוע: סבוב הירח סביב כדה"א מאט עם הזמן, וכמובן שמשך הסבוב בימים מושפע, שוב, גם מאורך היום. בכל אופן, בטווחי זמן של אלף וחמש מאות או אלפיים שנה ההשפעה של תהליכים אלה היא זעומה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2005 20:47 |
|
| |
מר ידען
אדונך לכף זכות שמחמת ריבוי התגובות שבאשכול לא הבנת את משמעות דבריי.
א. השאלה על דברי חז"ל כי טעם הדרוסה הוא מחמת הארס המצוי בחתול אריה וכו' אינה הוכחה ולו קלושה לאי קיום שושלת מסירה של הלכות ממשה מסיני. גם היא ככל השאלות על מציאות שנראית לעינינו היפך מדברי חכמים נידונה במקורות רבים כולל המאמר שציינתי. ואם דורש אמת הנך עיי"ש. [לשאלה זו בפרטות יש ביאור נחמד במכתב מאליהו ח"ד בסופו, מכתב ל"א הערה 4].
ב. ובאשר ל"ראיותיך" בענין הלכה למשה מסיני. הלכה למשה מסיני אינה בהכרח דבר שלא נרמז בכתובים. ולפעמים מגיעה הל"מ לבאר את הכתובים. כבפירוש משמעות טריפה שהל"מ שפירושה, דרוסה.
ג. רבות מההלכות שנמסרו למשה מסיני נשתכחו מן הכלל ונשתמרו אצל יחידים, כמבואר בחז"ל.
ד. אין עיתותי בידי להאריך בענין הלכה למשה מסיני, [ובפרט שאין טעם לדעתי להעמיס כל כך הרבה נושאים על אשכול אחד] אך אמליץ לך [שוב אך אם באמת חפץ אמת הנך] לעיין בפרטי כל סוגיה לפני כתיבתך בה, וודאי לפני פרסמך את מסקנותיך ברבים, רוב שאלותיך אינם חדשות ונידונו בראשונים ובאחרונים אם לא בדברי חז"ל עצמם. ובענין זה של הלכה למשה מסיני יש כמה שסיכמו את הענין בצורה נפלאה. מסתבר שהזמין לך מבינותם הוא הערך באנציקלופדיה תלמודית כרך ט'.
אמשלום.
[סמיילי כנוע]
הצדק עמך לא היה זה צודק לקבוע בצורה כל כך חד משמעית. אבל מכל מקום זו דעתי ודומני שאוכל [וכבר עשיתי זאת כאן] להוכיח אותה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2005 21:55 |
|
| |
ירון שלום,
מקריאת כל האשכול שוב, יש לי את הרושם שמטרתך היא לענות לכולם ובזריזות. נכון שזה מתבקש, אך כולנו מבינים שמלאכה זו כבידה על יחיד - לענות לרבים ומיד. לכן אין לך את הזמן וההזדמנות לעיין במקורות אליהם המשתתפים מציינים, וחבל. דעותיו של כל אחד בנויות על מערכת שלמה של מקורות, שעם כל הכבוד יורשה לי לשער שאינך בקי בכולה. וכך כולנו נפסדים, כי תשובותיך אינן מקיפות די הצורך.
ולדעתי:
בעקבות התגובות הבאות מאז הודעותי האחרונות, אחזור על דעתי בקצרה:
היתרון של חז"ל עלינו, הוא בהיותם יודעים ברירות טבעית את רצון הבורא. אנו חסרים יכולת זו, וכוחינו רק בניתוח אנליטי, ובזה - ובניסויים אמפיריים - אנחנו עולים עליהם לפעמים, (וגם זה משבחם, כפי שכבר הסבירו).
לפי זה, מצד אחד ראוי היה שההלכה תשתנה לאור תלותה בעובדות שהוכחו בדורינו אמפירית להיפך. מצד שני, קשה לנו להניח שהדורות הראשונים, שידעו ברירות טבעית את רצונו של הבורא, טעו בקיום מצוותיו. לכאורה זו סתירה, אך מבחינה מדוקדקת של כל נושא לגופו, נוכל למצוא את הישובים לכל הסתירות, כדרכה של תורה.
יורשה לי לחזור על שאלתי, ובבקשה, פתח ממנה את תשובתך אלי: האם מכיר אתה במושג הברירות הטבעית של דקראט, עליו אני מבסס את טיעוני, או שמא אינך מכיר אלא באליזה חשיבתית?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2005 22:28 |
|
| |
שלום riv
אני מודע היטב לדברי הרמב"ם ולחלוקתו.
אך עדיין תפיסתך אינה ברורה לי. מעמד האישה כתוב שחור על גבי לבן במקרא בפרשת בנות צלופחד, האם לדעתך דיני ירושה ניתנים לשינוי? אשאל אחרת האם לדעתך נשות קולך הן הן הקובעות מהי הלכה למשה מסיני? ובמקום שהן דורשות שינוי יש להסיק שאינה הלכה למשה מסיני?
ירון ידען
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2005 22:56 |
|
| |
.
מאחר ואינני חכם, ארשה לעצמי להשיב לא על ראשון-ראשון כפי הסדר, אלא בהתאם לסדר מתודולוגי כלשהו שבדיתיו ממוחי ההוזה.
1: עובדה אסטרונומית:
מהירות כדור הארץ בסיבובו סביב השמש הולכת ומואטת, ולכן השנה בעצם מתארכת, לא מתקצרת, כפי שנכתב בטעות לעיל. בחלק מהאלמנכים מופיעים נתונים אמפיריים מדוייקים לכך, וחלק מהאסטרונומים אף חישבו נוסחאות לאומדן קצב ההאטה – למרות שהם מסתייגים מדיוק נוסחאות אלו. המתעניין, יחפש בספריו של האסטרונום הבלגי ז'אן מיאוס, תחת הנושא "זמן דינאמי" .
העובדה כי השנה האסטרונומית, למעשה, מתארכת, מחזקת את הטענה כי החשש הנורא מפני חוסר דיוקו של הלוח העברי, מופרז משהו. כאמור, כבר כתבתי על כך כאן בעבר, והבאתי דוגמאות חישוביות למכביר.
טיפ למעוניינים לחשב סטיות בלוח העברי:
אנא מכם, גם הלוח הגרגוריאני אינו מדוייק מספיק, אל תחשבו סטיות יחסית אליו, אלא יחסית לשנה הטרופית, כפי שנתוניה מתפרסמים באלמנכים מדוייקים.
טיפ נוסף: שימוש ב-Julian Day (ע"ע).
2: עובדה אמפירית:
בעשורים האחרונים נצפית תופעה של "תזוזת עונות השנה". תופעה זו קורית למרות שאין תזוזה מקבילה באורכי הימים מבחינה אסטרונומית. מכאן, ברור כי הטענה כי שמירה על יציבות הפרמטרים האסטרונומיים כדי לדייק בחקלאיים, היא נכונה, אך לא מדוייקת מספיק.
ושוב אזכיר: לוח השנה הוא יצירה אנושית, לא אסטרונומית. שאלו אפילו את אמו של בן זזא.
3: עובדה תורנית:
עקרונות קידוש החודש ועיבור השנים, אינם מפורטים בתורה. למרות מה שכתב מר ידען כי אנו קובעים לוח שנה בניגוד לכתוב בתורה, הרי כל מי שעיניו בראשו, ומסוגל לקרוא את פרק י"ב בספר שמות (עם ניקוד!), יודע כי "החודש הזה לכם", זה לא ממש אלגוריתם לחישוב המולד, וכי "שמור את חודש האביב" , זה לא תקופת רב אדא.
ולעניין השאלה מדוע לא פורטו דינים אלו, ראו הראב"ע על אתר.
4:
בתקופת התלמוד קדשו על פי הראיה, גם אם נעזרו בחישובים (צורות רבן גמליאל, למשל). מעולם לא השתמשו בנתון של שנת החמה במסגרת חישוב הלוח. כלומר, אורך שנת החמה אינו מופיע כחלק מהאלגוריתם בלוח המחושב, ובודאי שאינו מופיע כאשר מעברים ומקדשים לפי הראיה. גם המוזכר מתקופת שמואל במסכת עירובין, לא רק שנאמר כאומדנא (מחצה, פעמים רבות בתלמוד אינו מחצית מדוייקת מתמטית), אלא שכלל לא נאמר לצורך קידוש החודש, אלא לצורך הסבר ארבע תקופות השנה.
מאגרתו של ריש גלותא יודעים אנו כי לוח השנה העברי לא הגיע לצורתו הסופית המוכרת היום עדיין גם באמצע המאה העשירית, ולא בכדי כונה "סוד העיבור" , שעדיין חלו בו אחר כך שינויים (ועיינו בספרו של ר. שרשלום "שערים ללוח העברי"). המתעניינים יכולים לחפש חומר על מחלוקת רס"ג ובן מאיר על עיבור השנה (דעת רס"ג נתקבלה בסוף).
למעשה, נ"מ לתקופת שמואל לשלושה עניינים בלבד, אם זכרוני אינו מטעני שוב: ברכת החמה (פעם ב-28 שנים, הבאה בתור – התשס"ט), שאילת גשמים בגולה, ולאלו המקפידים שלא לשתות מים בשעת התקופה. שלושת אלו מחושבים, למעשה, לפי הלוח היוליאני, והואיל ולא בשמים היא, כקימא לן מדברי רבי לרבי חייא, לך לקדשה בעין טב (מסכת ר"ה פרק ב), הרי שסמכות רבנן היא, ולא דין אסטרונומי.
5:
"אינטרוואל הזמן הממוצע בין מולד ירח לבין המולד הבא אחריו הוא 29.530589 ימים, או 29 יום, 12 שעות, 44 דקות ו-3 שניות."
(אלגוריתמים אסטרונומיים, ז'אן מיאוס, המהדורה באנגלית עמ' 324).
הנתון לפי משתמשים בלוח העברי המחושב, זה המופיע כבר במסכת ר"ה, הוא כט יב תשצג. מבחינה עשרונית, הוא יכתב כך: 29.53059414 , או: 29 ימים, 12 שעות, 44 דקות ו-3.333 שניות.
כן, כל ההבדל בין הנתון המדעי כיום לבין הנתון בגמרא, באורך ממוצע של חודש, הוא שליש שניה.
ואידך, זיל גמור.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2005 23:06 |
|
| |
שלום בןאישאחד
אני מקצר תשובותיי בכוונה תחילה, ולא רק מפאת קוצר הזמן והיכולת. חשוב לי להבין את דעתם של משתתפי הפורום בנושא שבו פתחתי, לכן אני מנסה על פי הבנתי ושיקול דעתי להתמקד ולמקד בנושא זה.
לכן אשאל אותך שוב (איני בקי בתורתו של דיקארט) על מה אתה מסתמך בטענתך שיש יתרון לחז"ל עלינו האם יש לך ראייה לכך? את יתרוננו במדע על חז"ל אפשר להראותו בקלות יתירה ובזה אתה מודה.
לכן אשאל שוב , תנסה להתמקד בכך, מה ראית ועל שום מה החלטת שידם של חז"ל על העליונה בקירבתם לאלהים?
ירון ידען
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2005 23:17 |
|
| |
שלום talmid
אתיחס כרגע לנושא הנידה לאחר שנלבנה נמשיך בזמני צאת השבת.
ההלכה קובעת שקטנה (למטה מגיל המחזור) שראתה דם היא נידה כיצד אתה מסביר זאת?
שאלה נוספת הקשורה לסוף דבריך, האם משניות שקיבץ רבי במסכת מגילה ותענית הם הלכה למשה מסיני?
ירון ידען
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2005 23:28 |
|
| |
שלום חסדאי
ננסה יחדיו ללבן את סוגיית דרוסה.
אם אני מבין נכון , אתה סובר שדין דרוסה נאמר למשה מסיני.
כלומר מפי הגבורה. כיצד תסביר שדין דרוסה אינו קיים במציאות כלל ועיקר?
המכתב מאליהו מייחס לחתול את מחלת השרטת ומתעלם לחלוטין מדין התלמוד, שהארס קיים ביד ולא ברגל, קיים בזאב אך לא בכלב , קיים בזמן שליפת הצפרניים ולא בנעיצתם משמע אין קשר למחלת השרטת. הרי לך שדין דרוסה נפל בבור .
אשמח לקבל תשובה בהירה, כיצד מתישב דבר שאינו קיים עם הלכה למשה מסיני
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2005 23:44 |
|
| |
שלום מואדיב
אתה מיחס לי דברים שלא אמרתי, היכן כתבתי שלוח השנה הוא בניגוד לכתוב בתורה?
כתבתי במקום מסוים שיש ראייה מפרשת נח שהחודש אורכו 30 יום באופן קבוע ולא כלוח שנה שלנו חודש 30 וחודש 29. הראייה פשוטה בתורה כתוב: שלושה חודשים הם 150 יום והיה צריך להיות לכל היותר 148 יום.
ירון ידען
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2005 00:37 |
|
| |
דומני ירון שלא עיינת בדברי הר"א.
אשתדל בל"נ להרחיב בקרוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2005 01:39 |
|
| |
ירון
היות ואני מזדהה עם דברי בן איש אחד להתייחסות דברי החברים שהשיבו לך, ולא זכו למענה הולם. אפנה אותך ללינק בו תוכל לתפוס שתי ציפורים במכה, גם לדעת מה דעתם של חברי הפורום באופן כללי בנושא אותו פתחת, וגם על אירגון נשות קולך ופועלם לשינוי במסגרת ההלכה וכמי שמחויבות לה.-
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1245198
תוקן על ידי - riv - 04/04/2005 1:40:59
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2005 02:54 |
|
| |
מתוך אשכול העוגן: "חוקת הפורום" הודעה שניה.
התרא(ע)ה:
כותב שיתעקש לכתוב בכל אשכול תוספות שאינן ממין הענין, ויתעלם מהתראות - ייחסם.
מיימוני בשם ההנהלה
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
(קעלעמר)
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 04/04/2005 3:40:16
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2005 09:42 |
|
| |
.
מר ידען המכובד:
איש פשוט ועילג אנוכי, ולא באתי להכניס את ראשי הדל בין הררי הטוענים החכמים, מצדך או מצד אחר. אלא שאף במוחי המוגבל מתחיל לקנן חשש-מה כי אתה מתחמק מלענות כאשר מקשים עליך. אינני מבין מדוע נפל בחלקי חשש כזה, שהרי כל שבאתי אני להצביע עליו, בהיותי איש טכני שאינו יודע להתפס אלא לקטנות, הוא על כי נפלה בדבריך טעות טכנית בעניין לוח השנה, וקל מאד להודות בטעות טכנית קלה, ולהמשיך הלאה לדון בשאלות הכבדות באמת, העומדות ברומו של עולם.
ומאחר ודיון זה מתחיל להדמות לראשה של ההידרה, שקשה למצוא בו תחילה וסוף, ולאיש אשר כמוני קשה עוד יותר לראות את קצותיו של החבל ממנו נוצר הקשר הגורדי, אתמקד אף בפינתי הטכנית הקטנה, ואנסה לסדר אותה כך שאפילו אני אצליח להבינה:
1:
כתבת כך:
" 2. לוח השנה – קביעת הזמנים והמועדים נקבע על פי הבנת חכמים את אורך השנה האסטרונומי. בתלמוד קבעו על פי אורך שנה של 365 יום ושש שעות (תקופת שמואל) ומאוחר יותר במאות ה – 11 או ה – 12 שינו וקבעו את אורך השנה ל – 365 יום וחמש שעות 997 חלקים ו –48 רגע (תקופת רב אדא) קביעה זו היא מלאכותית כדי להתאימה למחזור 19 השנים. והיא ארוכה מהשנה האסטרונומית ב – 6 דקות לערך)."
אם אני מבין נכונה את דבריך כאן, הריהם נגזרת של דיון חשוב בהרבה, אודות ידיעותיהם המדעיות של התנאים והאמוראים. אני אינני מבין בדיני ווסתות ואפילו בלבי שלי, מסופק אני אם יש עליה, על כן התמקדתי בדברים הטכניים הפשוטים, כמו זה.
2:
על דברים אלו, המצוטטים בירוק לעיל, באתי והקשיתי (בעמוד 2 לדיון) או הסברתי, את הדברים הבאים, המובאים כאן, לנוחותי האישית כמוגבל, מחדש:
א: לוח השנה העברי אינו לוח שמטרתו דיוק אסטרונומי אלא הוא לוח שנוצר למטרות דתיות ואזרחיות. הלוח יכול אפילו "להתעלם" מהטבע כשיש בכך צורך. ההוכחות רבות, אך דומני שציוויו של רבי לרב חיא ללכת ולקדש את החודש שלא בזמנו על פי הראיה מהווה את אחת מההוכחות הבולטות ביותר לכך.
וממא נפשך, אם קביעת בית דין עדיפה על תצפית, אפילו זמן שמקדשים על פי הראיה, ברור כי הדיוק האסטרונומי אינו העומד בבסיס הלוח, ולא ברור מה הקושיה על הלוח מחוסר דיוק אסטרונומי שלכאורה חל בחישובי התנאים.
ב: לוח השנה העברי מחושב על פי קידוש החודש, ומשהפך ללוח מחושב מראש, עומד בבסיסו הנתון הממוצע של אורך חודש לבנה. חישוב או אומדן אורך שנת החמה כלל לא עומד בבסיסו של הלוח, ותקופת שמואל איננה חלק מחישוב לוח השנה.
חודש לבנה ממוצע, כפי שהבאתי כאן בעבר, משתנה באורכו. התנודתיות רבה, והחודש הממוצע, כפי שמביא רבן גמליאל בשם בית אביו, הוא כט, יב, תשצג = 29 ימים, 12 שעות ותשצ"ג חלקים. נתון זה שונה בכשליש השניה מהנתון המדעי הקיים כיום, כפי שהבאתי לעיל.
שליש שניה לחודש, זו כל הסטיה בין הנתון המופיע בגמרא לבין הנתונים המדעיים כיום. לעניות דעתי, מדובר בסטיה זניחה לחלוטין, מה עוד שרק השוני בשיטות החישוב המתמטיות, כבר היה יכול להביא לסטיה גדולה מזו. יש לציין עוד, כי הואיל וחל שינוי מתמיד בתנועת כדור הארץ ובתנועת הירח, במהלך אלף שנים יכול לחול שינוי רב יותר.
ג: הטענה כי יש כ-6 דקות הפרש בין אורך שנת החמה האמתי לבין אורכה בלוח העברי, אינה מדוייקת. ראשית, הראיתי בחישוב כי באופן ממוצע, הסטיה היתה פחות ממחצית מכך (בערך 2:45 דקות בלבד). שנית, כפי שנאמר, לשנה העברית אין אורך קבוע, וגם למחזור בן 19 שנים אין אורך קבוע. כל הפילוסופיה העומדת מאחורי הלוח העברי הוא כי האורך תמיד דינאמי.
ד: כפי שגם אמר מר ידען עצמו, לא נתגבש הלוח העברי סופית אלא בסביבות המאה ה-11 , אם כן מה עומד בבסיס הרצון לתקוף את דרכי חישוב חכמי התלמוד, כשאלו הידועות לנו הן מימי הביניים, מאות שנים לאחר מכן?
ה: " נ.ב דע לך שהרבנים התוכניים הוסיפו ימים ללוח השנה וקבעו את בריאת המאורות בניגוד לכתוב במקרא."
(ההודעה הראשונה בעמוד השלישי לדיון)
מאחר ובקוצר דעתי ובבורותי הרבה אינני מכיר במקרא קביעת לוח שנה, אלא שני ציוויים כלליים: חודשי לבנה ופסח באביב, אינני מבין מה מקור הטענה. גם הנסיון ללמוד מהמבול אורכי חודשים תמוה בעיני, מסיבות רבות, ובראשן, שאין חולק על העובדה האמפירית כי חודש הלבנה אורכו כידוע בטבע, ולא כחודש הממוצע, שאורכו כאמור לעיל.
================
אינני נביא, אפילו בוקר או בולס שקמים אינני, ועל כן נדרשות להבנתי הדלה תשובות ברורות. אינני מבין דבר מתוך דבר, לא רמזין ולא רמזי דרמזין. ברזן אינני מצוי, ואף לא בחכמות שונות. אנא, במטותא מניכי, ענה לי על שאלותי אלו לפי הסדר, למען אוכל למצוא דרכי בתשובותיך, ללמוד ולהשכיל, ואולי אף להיטיב את דרכי הנלוזות כל כך:
הידען, ענני !
(לבקשת מואדיב, תוקנה טעות עיצוב בצבעים)
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 04/04/2005 14:01:16
 |
|
|
|
|
|