בית פורומים עצור כאן חושבים

נאךמלנישט: לשון נקיה ולימוד הלכות אישות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/4/2005 07:58 לינק ישיר 
נאךמלנישט: לשון נקיה ולימוד הלכות אישות

בעקבות אשכולו של ד"ר הלפרין אודות הפירוש הנכון במשל החדר והעליה של חז"ל, לתיאור מערכת הרביה אצל האשה, הקשה נאכמלנישט:

שאלה אותי מכרה שמעיינת לפעמים בפורום.

האם גם בדיון על ידיעת חז"ל באנטומיה של האיבר הגברי (חז"ל חשבו שיש שני צינורת האחד לשתן והשני לזרע,) הייתם נכנסים לפרטים ולציורים?

זו שאלה חשובה ביותר. לנוכח בקשתו של ד"ר הלפרין שלא לאפשר סטיה באשכול, וכיון שמדובר בנושא שני, פתחתי עבורו אשכול נפרד, והריהו כאן.

זה האשכול המקורי

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1332278

אני מניח שאני מסכם מה שידוע לרבים, אבל מן הסתם יש בכך תועלת.

חז"ל ראו בשפה העברית לשון הקודש. נחלקו רבותינו, הרמב"ם והרמב"ן, אם פירושו של דבר שהשפה נקראת על שם קדושתה במובן זה שאין בה מילים המתארות עריות ותשמיש, או שיש לכך הסבר אחר. על כל פנים, הכל מודים שלשונם של חכמים נקיה מכל דופי. בשעה שביקשו חכמים לדבר על פרטים נחוצים אלו, במקום שמזדקקים להם, השתמשו בכינויים וכינויים לכינויים.

אולם לפעמים אין די בכינוי, ויש מעלה גם ללימוד בהיר של הנושא. במיוחד שעה שאין אנו יודעים בוודאות את כוונת דברי חז"ל במשליהם, ואז מצות לימוד תורה ובירור האמת היא לדון למה נתכוונו.

זה מה שעושה ד"ר הלפרין באשכול שלו. והגדיל מואדיב בהעתיקו ציור מתוך אנציקלופדיה רפואית כלשהי. (וחבל שלא הוסיף תירגום למונחים הלועזיים שהביא כדי להקל על הלומד, כמוני).

אמנם ממה שידוע לי הוא שמקובל להשתמש במונחים רפואיים דמויי לטינית כדי למנוע אסוציאציות לא נעימות אצל הלומד. אך יש לשער שהבהירות היא שיקול ראשון - והניסוח העדין והמאופק שני. וחזקה על חברים, כגון ד"ר הלפרין ומואדיב, שמוציאים תחת ידם רק דבר מתוקן.

אני מוצא בדברי נאכמלנישט שתי שאלות:

א. האם ראוי לעשות כן?
ב. האם אין בכך פגיעה בנשים?

ושלישית, כעין סימן לדבר

ג. האם היינו מטפלים בדומה לכך גם במערכת הרביה הגברית?

בנוגע לשאלה הראשונה כבר השתדלתי לענות, שאם אין ברירה, הרי זו מצוה. כמובן, מי שמרגיש שהנושא בלתי אפשרי עבורו, ראוי שידיר רגליו מאשכול זה.

לגבי ב', הפגיעה שעלולה להיות בנשים, בעניותי איני מבין מדוע צריכה להיות פגיעה כזו. אמנם, איני אשה ואיני מתיימר להבין במופלא ממני. אני יכול רק להשתדל להמעיט את הפגיעה, אם נציגות הפורום יעירו על הקוים האדומים שלהן.

לגבי ג', הנושא של מערכת הרביה הגברית והשאלות התורניות המתעוררות בקשר לכך, אני משער ומקווה שד"ר הלפרין יואיל לפתוח אשכול בנושא זה, אלא שמן הסתם ראוי לסיים את הדיון בתחום שהתחלנו בו.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 08:26 לינק ישיר 

מיימוני,

א. לגבי הלשון הנקיה בפורום - אתה מוזמן לעיין בדברי ווטו באשכול "קוצו של אשך":
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1231549
האם "אשך" היא מילה מדעית או בהירה פחות מ"נרתיק", "צואר הרחם" או "שפתי הפות"?

ב. לגבי הפגיעה בנשים - איני יכולה לדבר בשם "הנשים", אני יכולה לדבר בשם עצמי: אין לי שום בעיה עם דיון מדעי-רפואי באיברי גופי השונים, כל עוד הוא נעשה
בהקשר כזה. בתוך ההקשר של הפורום, שרובו המכריע גברים (האם יש צורך להזכיר כאן את אשכולו של זריחת עץ? http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1165866), אני מוצאת שיש בכך מעט חוסר רגישות. בעיקר כי יש לי תחושה כקוראת, שאני מונחת על שולחן הניתוחים הפורומי, מופשטת עירומה ונבדקת ע"י מאות עיניים...
ייתכן שזו תחושה סובייקטיבית שעלי להתגבר עליה, ייתכן גם שזה ליקוי מסוים בשיטת הלימוד המוכרת והידועה לרבים מבאי הפורום, שאינה רואה בנשים שותפות ללימוד ופעילות בו, אלא אובייקט לעיון ולמחקר (במקרה הטוב).

ג. לגבי הדיון בגברים - יש הבדל גדול ומכריע בין עיון שנעשה ע"י בעלי העניין עצמו, ותוך שיתופם בו (כמו למשל - אשכול העוסק ברפורמה, בו כותבים וכותבות א/נשים המזהים/ות עצמם/ן כרפורמים/ות), לבין עיון ודיון על מישהו שהוא בגדר "אחר".
ובאופן אישי - אשכול כזה אם ייפתח יעורר בי עניין באותה מידה כאשכולו של ד"ר הלפרין (קרי: לא מידה גדולה במיוחד), אבל זו כבר שאלה של העדפה אישית.

תוקן על ידי - אמשלום - 03/04/2005 8:34:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 08:48 לינק ישיר 

.

ראשית, אני מבקש להתנצל בפני כל מי שנפגעה, או שנפגע, מהציור שצירפתי להסבריו המאלפים של דר_הלפרין, אך למרות התנצלות זו, אינני רוצה למחקו.

התלבטתי אם לצרף איור כלשהו להסבריו של דר_הלפרין, והגעתי למסקנה כי מי שמנסה ללמוד אנטומיה באמצעות תאור מילולי בלבד, לא יצליח להבינה לעולם.

חששתי מפני פגיעה ברגישויות כלשהן, ועל כן טרחתי למצוא ציור מאטלס אנטומי בו יוצגו האברים הפנימיים בלבד, בלי קישור כלשהו למראה החיצוני, ובכוונה בחרתי בכזה בו המונחים הם בלטינית, לא בעברית ולא באנגלית.

אם למרות זהירות זו פגעתי במישהי, או במישהו, הריני להתנצל, אך עדיין חושבני כי הסברו של דר_הלפרין חשוב, וכי הוא יהיה קשה יותר להבנה בלי האיור המקובל בלימודי אנטומיה בבתי ספר לרפואה, איור צנוע ככל הניתן.

ולמען הסר ספק, גם בדיון באנטומיה גברית, לא ניתן להבין מבלי להעזר בציורים, וגם שם, הייתי מעדיף איורים של אברים פנימיים בלבד.

מאחר ואני מודע למגבלתי ככותב ממין זכר בנושא הבנת הרגישות של קוראת-אשה, אני משלש ומתנצל שוב, בפני מי שנפגעה מכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 11:08 לינק ישיר 

בני כמה אתם/ן?

ללא ספק שאם היה נידון סביב הידע החזלי על דרכי השתן/הזרע והיה לי ציור כמו זה של מואדיב, הייתי מביא אותו (ואני לא הומו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 11:59 לינק ישיר 

בהזדמנות זו,באמת אם מישהו יוכל להביא ציור או תמונה של האיבר הגברי עם שני הצינורות כדי להבין על מ התכוונו כשאמרו כמין קליפת שןם ביניהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 12:41 לינק ישיר 

הרב מיימוני - הפעם הצלחת להפתיע גם אותי!!!!!!!

דעתו של הח''מ היא כי הרב מימוני שליט''א מגלה רגישות מופרזת לדיון בכל מה שקשור למערכת הרביה של המין האנושי. העבר מלמד, חד משמעית, כי לדידו של הרב המימוני כל דיון אקדמי המאזכר את הנושא ישירות או עקיפות - יהא ההקשר אשר יהיה - מהווה את ההתגלמות של אידיאת הפורנוגרפיה הקשה.

ואילו היה מדובר בקנאי מצוי, הרי שניחא היה לי, שכן הייתי נמלט לבית מדרשנו הווירטואלי. אך מה אעשה והקנאות הנ''ל מאיימת לכבוש את המלכה בבית ועוד היא נשמעת מפי נביא המחשבה החופשית?

בנסיון נואש, פניתי להרב המיימוני והסברתי לי כי גישת היהדות המסורתית לעניני מין עוצבה במידה לא מבוטלת ע'י הזוהר וגרורותיו המחשבתיות שעשו דמוניזציה ללילית בפרט ולמין הנשי בכלל (וע''כ גם ע'י הנצרות, האלילות ההיסטורית, הגנוסטיקה, והקניבליות) וע''כ מקורה של אמונת הבל זו בפח האשפה של שאר שיטות ומנהגים נפסדים.

למרות האמור - הרב מימוני כחכח בגרונו אנא ואנא, שיבח אותי על שאלתי הטובה, אבחן שני הבחנות משנה בהנחת היסוד הראשית שלי, ציטט משורר סקוטי מהמאה ה15, מהפכן צרפתי עלום שם, וסיפור מר' יצחק זילברשטיין, וציין שיש להמשיך לדון בנושא - אך מבלי להזכיר מפורשות את נושא ה***.

כל גישה חרדית אורטודוקסית הממוקמת משמאל לברסלב ושאר אסכולות מוכי אובססיית הטהרה, מכירה בלגיטימיות הדיון העניני בנושאים הקשורים ישירות או עקיפות למערכת הרביה ולפעילות הפיזיולוגית הקשורה בה. למרות האמור, ישנה הסתייגות מסויימת משימוש במינוחים מסמלים מסויימים ובהקשרים מסויימים בשל הנגישות של נוער וכו'. ע''כ, יש הבדל בין הנשמע בשיעור חתנים המתקיים בחדרי חדרים, לבין הפרסומים של קליניקת און ביתד נאמן - בהם המפרסם עושה שימוש ברמזי רמזים.

מקובלת עלי ההנחה כי קיימת הקבלה בין ההקשר לבין המינוחים, אך מבחינת הרב מימוני קיים טשטוש מוחלט בין התחומים הנ''ל. בפורום עצכ''ח בו מותר לשאול כל שאלה בעולם על מציאותו והרכבו הכימי של אלוהים, אמינות התנ''ך, ושפיותם של חז''ל אסור לדון במבנה האנוטומי של מערכת הרביה של המין האנושי? איך אמורים להראות ספרי הלימוד בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת קדושית?

על דלתי פורום זה תלויה כרזה המזמינה דיון פתוח והוגן בכל תחומי הפילוסופיה, ההיסטוריה, הסוצולוגיה, הספרות והמשיקים למדעי היהדות. הרב מיימוני ציין בהזדמנויות שונות כי לילדיו אין גישה לאינטרנט, וע''כ מובנת גישתו המצדיקה דיון פתוח בכל נושא תיאולוגי ופילוסופי. אך משום מה הגישה הפתוחה לגבי פילוסופיה נעצרת כאשר מדובר בביולוגיה????

----

למרות האמור, אני מוכן לקבל את רגישותו הברסלבית של מו''ר עט''ר ומתנדב בזאת להזהירו על תכנים לא ראויים באשכולות - לבל תשזפם עינו הרגישה.

אך בל יטרידנו לנוכח תרשים רפואי של מערכת רביה נשית!

-------

''הרב המימוני''

רב וירטואלי שפעל בפורום עצכ''ח שפעל בראשית שנות האלפיים באתר הייד פארק שמצד אחד המשיך את מסורת בית המדרש לרבנים בברסלאו ואסכולת פרנקל בכל מה שקשור לגישת הביקורתית של מדעי היהדות, ומצד שני דגל בגישה הפוריטנית של ר' דניאל פריש בעמח''ס על הזוה''ק. הרב מיימוני התפרסם בשעתו כרב היחיד שישב בו זמנית במועצג''ת של קדושית, מועצת המנהלים של השכטר סמינר, איגוד חוקרי המקרא, הועד להוצאת ספרי הגר''י זילברשטיין, והועד המנהל של משמרת הצניעות באה''ק מיסודו של הגר''ז בריזל.

מתוך אנציקלופדיה יודאיקה 2050

תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 03/04/2005 13:05:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 13:36 לינק ישיר 

הרב_שינפלד
על דבריך החדים והבהירים קבל

אך אני בטוח כי גישתו של מיימוני אינה נובעת מהזוהר וכו', אלא עקב דברי הרמב"ם (אריסטו) כי "חוש המישוש חרפה הוא לנו".

ועקב אנינות דעתו.

תוקן על ידי - בר_בי_רב - 03/04/2005 13:43:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 13:36 לינק ישיר 

תוקן עקב כפילות.

תוקן על ידי - בר_בי_רב - 03/04/2005 13:39:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 13:40 לינק ישיר 

דברים כדורבנים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 14:10 לינק ישיר 

מימוני,

על שאלתה של המכרה ועל שאלתו השלישית של נאךאמולנישט
האם היינו מטפלים בדומה לכך גם במערכת הרביה הגברית?

התשובה פשוטה. בהחלט כן. וכל מי שלומד הלכות פצוע דכא(ה), למשל, עושה כן.

ביאור עם תיאור אנטומי נחוץ בסוגיית "שני נקבים" (לתשומת ליבו של לב32) וובסוגיית "עובדא דפומפדיתא דאיסתתים גופתא דשכבת זרע ואפיק במקום קטנים", על פיו מיושבות קושיות האחרונים, הבאתי במאמרי "איסתתים גובתא דשכבת זרע" ספר עמק הלכה – אסיא, כרך ב, (עורך: ד"ר אברהם שטינברג, ניו-יורק תשמ"ט) עמ' 176-179.

לצערי המאמר עדיין לא עלה לרשת.

תוקן על ידי - דר_הלפרין - 03/04/2005 14:11:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 19:32 לינק ישיר 

חברים שלום

***תחשבו על זה***
למה דווקא אלו שלא מגלים רגישות לדון בנושאים אלו, בחייהם המעשיים הם מאוד רגישים בנושאים אלו...

אני שייך לענ"ד לחלק המגדיר את עצמו חושב ופתוח, ובכל זאת הייתי שמח לו האשכולות בנושא זה היו נמחקים מהפורום, אין לי דעה מוצקה בשביל להצדיק כתיבת מגילה שלמה לבאור של שיטתי כיכולתם של מיימוני ורס"ג,

אך יכול אני לאמר לכם שהרגישות היתירה שלי ושל רוב בני האדם לנושאים אלו נובעת מזה שההתפלספות והדיון המדעי אצלנו אינו עניין בפני עצמו אלא הוא קשור ונובע מהחיים המעשיים שלנו,וכמו שבנושאים הנידונים כאן אנו מגלים רגישות בנושאים אלו ככה גם בדיון עליהם.

חלק מאנשי הפורום מתייחסים לדיונים כאן כאל דיוניים תיאורטיים/אקדמיים בלבד ולכן הם מרשים לעצמם לדון בחופשיות בנושאים על אף שבחייהם המעשים הם מתרחקים מכל איזכור של עניין זה כמו מאש,

בשביל שלא תתיחסו לדברי במידה יתירה מדי של רצינות רק אציין שאני לא פסיכולוג מקצועי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 21:38 לינק ישיר 

לב העמק וסיינפלד

לטעמי ולדעתי יש הבדל גדול בין אשכולות שונים שהיו בפורום לבין האשכול הנוכחי.

כאן - תורה היא, ולימוד היא צריכה.

האם צריך לפרט עוד?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2005 01:07 לינק ישיר 

אמשלום

לא כל כך הבנתי את כל דבריך. אתייחס למה שהבנתי.

א. יש הבדלי רמות בין המילים שציטטת (לא נעים לי לחזור עליהן) ועל אחת כמה וכמה ביניהן לבין מילים אחרות בהקשרים אחרים.
אני סבור שיש כאן שני שיקולים:

1. האופן שבו דנים בהן. כפי שד"ר הלפרין דן בהן, הן נקיות וראויות, והן חלק מלימוד תורה.

2. עם זאת, מילים עבריות בתחום הזה יש להן קונוטציות, צלילי לוואי. בעיה שלא קיימת בשפות אחרות עבור מי שאינו דובר של אותה שפה כשפת אם. לכן, אני סבור, העדיף מואדיב להביא את הדיאגרמה בשפה האנגלית. באמת לא פשוט למצוא מילים כאלו שיהיו בהירות ומובנות מצד אחד ומצד שני לא ישאו בקונוטציה הרגילה שלהן בשפת יום יום.

ב. לא הבנתי, פשוט לא הבנתי, מה ההבדל אם דנים בדבר גברים או נשים. אולי זה בגלל שאני לא אשה?

ג. אני סבור שהצבעת על נושא עקרוני בציינך כי הניתוח של המבנה הפיזיולוגי גורם לנו להרגיש "על שולחן הניתוחים". אכן, זה קרה לי לפעמים בביקורים אצל רופא. פתאום אני רואה את עצמי כמכונה, מכונה שלא תמיד מתפקדת במאה אחוזים. בדרך כלל, אני רואה את עצמי כאני, והגוף הוא רק חלק מעצמי, ולא רק זה אלא חלק שאני מורגל אליו וסומך עליו. פתאום מתברר שכמו שמחשב יכול להתקלקל (ולגרום לי לאבד קשר עם הפורום למשך זמן...), כך גם הגוף.

בדרך כלל, התובנה הזו לא מחזיקה מעמד זמן רב, ואני ממהר לשכוח אותה. אני משער שרופאים חיים איתה כל הזמן, וזה מצריך - כך נראה לי - כוחות נפש גדולים מאד. זה ממש לחיות מול אימת המוות של המכונה העלולה להתקלקל ובוודאי תתקלקל אי פעם.

האם אין זו בעצם חזרה על התובנה האקזיסטנציאליסטית כי סופנו למות - תובנה שגם מעוררת אותנו לחיים ולתנופה? איכשהו יש אצלי הבדל בתחושה בין זה לזה.

אני חושש שאולי לקחתי את דבריך לכיוון חדש, אך כיוון שנראה לי חשוב ומעניין. היחס של האדם לעצמו בתור גוף, מכונה - מבחוץ. ומה זה אומר לנו.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2005 07:41 לינק ישיר 

מיימוני,

א. כל המילים שכתבתי שם הן מילים עבריות תקינות, ולא מילות סלנג או מילות 'רחוב'. שלוש האחרונות הופיעו במאמרו של הד"ר הלפרין. הראשונה הופיעה בכותרת האשכול אליו לינקקתי, אשר ננעל ונמחק בשל הופעת המילה הזאת בדיוק בכותרתו. אמור לי אתה האם יש הבדל מהותי ביניהן, ומדוע אינך מסוגל לחזור עליהן?

ב. מה אינך מצליח להבין? מדוע דיון על גברים וגבריות שנעשה ע"י נשים בלבד שונה מזה שנעשה ע"י גברים בלבד? מדוע דיון על ליטאים מב"ב, שנעשה ע"י חסידים ירושלמיים בלבד שונה מזה שנעשה ע"י אותם ליטאים בב"ב? מדוע חרדי שיגיע במקרה לאמצעו של דיון פנים-חילוני על העולם החרדי, יחוש מוזרות, אי-נוחות ואפילו מבוכה עמוקה ולעתים כואבת?
מה מכל אלה לא הבנת? ומדוע אתה תולה את חוסר ההבנה בהיותך לא-אישה? איך זה קשור בכלל?

ג. אתה משווה בין תחושת חשיפת הגוף מול רופאים שזה מקצועם וביכולתם (לפחות ע"פ אמונת ההולכ/ת אליהם) לעזור לי, לבין אותה החשיפה המתבצעת בפני קבוצת אנשים זרים באמצע הרחוב? זה נראה לך דומה?

מה שהעלית, הוא אולי כיוון מעניין עבורך, אבל אין לו ולו קשר קלוש למה שהעליתי אני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2005 08:42 לינק ישיר 

.

מימוני ממארס, אמשלום מנוגה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2005 09:21 לינק ישיר 

אמשלום

עכשו אני מבין יותר. אנסה לענות.

א. החלוקה בין "מילים של רחוב" לבין "מלים של בית מרקחת" היא קיימת אבל אינה היחידה. יתכן שיש לדרג מילים על ציר של רגישות. מיקומן בציר יהיה תלוי במשמעי הלוואי שיש להן.

במינוח שקראתי פעם אצל ד"ר ברן ("משחקיהם של בני אדם" ועוד), למילים יש צבע וריח. מילים של רחוב הן מילים שצבועות בקונוטציות שלנו. מילים יותר רחוקות משימוש אינן סובלות מהחסרון הזה. אבל אפשר שבניגוד לדבריו, שום מילה אינה רחוקה לגמרי ממשמעי לוואי. ואולי זה ענין אישי. וראי ב-ג'.

ב. האשכול שציינת ננעל, סבורני, מסיבה אחרת. על כל פנים, יש הבדל בין שימוש במילה בתוך האשכול לבין שימוש באותה מילה בכותרת.

ג. הסיבה שלא נוח לי להשתמש במילים כאלו ואחרות היא בעיקר פסיכולוגית אישית. קשה לי להביא עצמי להשתמש בהן שלא במקום צורך גמור, או במקום לימוד.

ד. זו תופעה ידועה, למשל לגבי בדיחות גזעניות, שמה שמותר לאדם לומר על עצמו, או במסגרת החוג שלו, ייחשב לגזעני בהקשר אחר.

אני חוזר על הודאתי (המביישת?) שאיני סבור שזה נכון לגבי המתרחש באשכול זה, כלומר אשכולו של ד"ר הלפרין. האם ייאסר על בני מגזר אחד לדון במתרחש במגזר אחר? אני סבור, בתמימותי, שניתן וניתן לעשות זאת אם זה נעשה בדרך ארץ.
אם תזהי חריגה מכללי דרך ארץ, אנא הודיעיני ואשתדל לתקן. אך אם הנושא הוא "העזתם של גברים לדון במבנה גוף נשי" אני סבור שאין בכך פגיעה. במיוחד אם זה לא נעשה עקב סקרנות מהסוג שמאפיין גיל מסויים (ואולי חברה כזו או אחרת) אלא לצורך לימוד.

לפיכך, ההשוואה בין הדיון באשכול לבין "שיחה בין אנשים ברחוב" אינה מדוייקת - אני מקווה.

ד. הנושא שהעליתי אני, כי אנו מגלים את עצמנו מבחוץ וזה מזעזע אותנו - אינו קשור בוודאי לנושא של צניעות, אלא לעובדה שאנו משיגים פתאום מבט חדש על עצמנו, על גופנו, ששובר את התפיסה הרגילה שלנו. זה וודאי אינו זהה למה שאמרת. אמנם, כיון שהיה מדובר בתחושה שפקדה אותי מפעם לפעם, וסברתי שיש לה ערך אקזיסטנציאלי, העליתי אותה. מובן שאין זה מחייב אותך ואין זו ביקורת על דבריך.

(איקון לוקח חללית כדי לחזור ממאדים לכדור הארץ)

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > נאךמלנישט: לשון נקיה ולימוד הלכות אישות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext