בית פורומים עצור כאן חושבים

"שלושה כוחות" - הצעה לאופן התנהלות לאומי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/4/2005 00:24 לינק ישיר 
"שלושה כוחות" - הצעה לאופן התנהלות לאומי

רציתי להציג לפניכם נושא שמאד קרוב לליבי ומאד יסודי בהשקפת עולמי, ולהבנתי מאד משמעותי למציאות שלנו היום במובן הרחב ביותר.
אני מרגיש שהבעיה המרכזית שלנו היום, התוך עם ישראל, היא - שאין עם מי לדבר. שכל אחד תקוע ב"מקום" שלו, ואין יוצא ואין בא.
שאין שיח. שאין באמת הקשבה לזולת.

אני מחפש מצע, מקום, נקודת מוצא - שמהם יתאפשר באופן עמוק ואמיתי ליצור שיח שיש בו חירות, שמחה, כבוד הדדי, הקשבה.

"עצור! באמת חידשת לי ואני צריך קצת זמן לחשוב על מה שאמרת - תחזור אלי עוד שבוע". מתי שמעתם תשובה כזאת לאחרונה - מרב? מתלמיד חכם? ממחפש אמת? מעצמכם? אני מעיד על עצמי שזה מאד קשה ומאד לא מתאים לאוירה הכללית לומר דבר כזה. אני מרגיש שזה קשור להנחות היסוד שמהם הדיון מתחיל. ושמשהו במערכת הבסיסית חסר.

ובכן, אני חושב שמצאתי כיוון כזה, ומצאתי מקור שממחיש את הקו שאני רוצה להציע באופן היותר מוצלח. מדובר במאמר של הרב קוק, שאגב אינני יודע מה היחס כאן אליו (באופן כללי לא ראיתי הרבה התייחסות אליו). המאמר מופיע באורות התחיה (י"ח), ובשמונה קבצים, קובץ ג' אות א'-ב'.

אשמח לשמוע את התרשמותכם ומחשבותיכם.
אני חושב שמאמר זה הינו יסודי מאד לצורת מחשבה אלטרנטיבית שמאד נחוצה לנו היום כאויר לנשימה. ושווה לעבור עליו - ואף להתאמץ ולהשקיע בהבנתו.

מכיוון ששפתו של הרב קוק קשה ומסורבלת לאוזן המודרנית, ומכיוון שהדברים אינם מצויים לכל - החלטתי להביא את הטקסט המדובר המלא, ולסדרו באופן שאני מקווה שיקל את הקריאה.
לאחר הקטע אסכם בקצרה איך אני מבין אותו.

אשמח בדבריכם מאד.
אור נערב

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 00:29 לינק ישיר 

"
שלושה כוחות מתאבקים כעת במחנינו.

המלחמה ניכרת היא ביותר בארץ ישראל,
אבל פעולתם היא פעולה נמשכת מחיי האומה בכלל,
ושורשיהם מחופשים מצד ההכרה החודרת במרחבי רוח האדם.

אומללים נהיה אם נניח לשלשת הכוחות הללו
- שהם מוכרחים להאחד אצלנו,
לסייע כל אחד מהם את חבירו ולשכללו,
לבצר כל אחד מהם את הקיצוניות שחבירו יוכל להביא בצורה מקולקלת
כשלא יסוייג דרכו -
בפיזורם, במרידתם זה על זה,
ובהחלקם כל אחד למחנה מיוחדת, העומדת כצר למחנה השניה.

הקודש, האומה, האנושיות,
אלה הן שלשת התביעות העקריות,
שהחיים כולם, שלנו ושל כל אדם, של איזו צורה שהיא, מורכבים הם מהם.

יהיו המניות של ההרכבה הזאת איך שיהיו,
יהיה חלק אחד תופס מקום יותר עקרי אצל איזה יחיד או אצל איזה ציבור,
אבל לא נמצא ולא נוכל למצא שום צורה של חיים שלא תהיה מורכבת משלשתם.
ההתמזגות המוכרחת של שלשת התביעות הגדולות הללו,
מוכרחת היא לבוא בכל קבוצה שיש לה תקוה של חיים עתידים.
ובכל עת שאנו סוקרים בחיינו, ורואים אנו איך שהכחות הללו,
תחת תעודת התמזגותם, הולכים הם ונפרדים,
הננו נקראים לבוא להצלה.

הפירוד יסודתו הוא בצדדים השליליים שכל כח רואה בחבירו,
והצדדים השליליים אינם מצד עצמם, אינם ראויים לשמם.
בכל כח בודד, ביחוד נפשי, מוכרחים צדדים שליליים להיות,
בפרט בהתפשטותו היתרה על חשבונם של כחות אחרים.
בזה אין להפליא בין הקודש ובין החול, הכל נכנס תחת קו המדה והכל צריך משקל,
"אפילו רוח הקודש ששורה על הנביאים במשקל הוא שורה".

אבל הפרוד במקום שצריכים לאחד,
מביא שמעט מעט מתרוקן הרוח,
ותחת הכרה חיובית במעמד הכח המיוחד,
- לפחות לאותה האישיות או הקבוצה, שהיא הולכת ומתחסרת,
מפני הצימוק שהולך ומתגבר באותו הכח המיוחד,
הבודד בזרוע נגד טבע הרוח
להיות מתאחד עם עוד יסודות המשלימים אותו, -
באה רק הכרה שלילית לפרנס את החיים,
וכל בעל כח מיוחד מלא הוא רק מרץ של אש
ביחש לשלילתו של כח האחר או האחרים שאינו חפץ להכירם.
ובאופן חיים כאלה המצב נורא, הרוח מתבוקק,
עמדת האמת, הכרתה הפנימית, ביחד עם אהבתה, מתמוטטת,
והיא הולכת ונעדרת, על ידי מה שנעשית עדרים עדרים.

שלשת הסיעות היותר רשמיות באומה הן,

האחת, האורתודוקסית, כמו שרגילים לקראת,
הנושאת את דגל הקודש,
טוענת באומץ, בקנאה ובמרירות,
בעד התורה, המצוה, האמונה וכל קודש בישראל.

השניה היא הלאומית החדשה,
הלוחמת בעד כל דבר שהנטייה הלאומית שואפת אליה,
שכוללת בקרבה הרבה מהטבעיות הטהורה
של נטיית אומה החפצה לחדש את החיים הלאומיים שלה,
אחרי שהיו זמן רב עלומים בקרבה
מתגרת ידה של הגלות המרה,
והרבה ממה שהיא חפצה להכיר לטובה את מה שקלטה מרוחם של עמים אחרים,
באותה המדה שהיא מכרת שהם טובים ונאותים גם לפניה.

השלישית היא הליברלית,
שהיתה נושאת את דגל ההשכלה בעבר הלא רחוק,
ועדיין ידה תקיפה בחוגים רחבים.
היא אינה מתכנסת בחטיבה הלאומית,
ודורשת את התוכן האנושי של ההשכלה, התרבות, המוסר ועוד.

הדבר מובן, שבמצב בריא יש צורך בשלושת הכוחות יחד.
ותמיד צריכים אנו לשאוף לבוא לידי המצב הבריא הזה,
באופן ששלושת הכוחות הללו יחד יהיו שולטים בנו בכל מילואם וטובם,
במצב הרמוני מתוקן,
שאין בו לא חסר ולא יתר,
ואז יתדבקו יחד באהבה אצילית ומעשית, הקודש, האומה והאדם,
ויחד יתועדו היחידים וגם הסיעות,
- שכל אחד מהם מצא את כשרונותיו יותר מסוגלים לחלק אחד משלשת החלקים הללו, - בידידות הראויה, להכיר בעין יפה כל אחד את התפקיד החיובי של חברו.

וההכרה הזאת תהיה הולכת ומשתלמת,
עד שלא די שיכיר כל אחד את הצד החיובי שיש בכל כוח
לדבר הגון ומקובל,
וראוי להשתמש בו לההטבה הכללית של מיזוג הרוח,
וגם לההטבה הפרטית של ביסומו של הכוח המיוחד ההוא
שהוא מוצא את עצמו שרוי תחת דיגלו,
אלא שעוד הלאה ילך
עד שגם את התוכן החיובי שיש בהצד השלילי שבכל כוח וכוח,
על פי המדה הנכונה,
גם כן יכיר לטוב,
וידע שלטובתו של הכוח המיוחד שהוא יותר נוטה אליו,
צריך הוא להיות מושפע באיזו מדה מהכוח השולל,
שהכוח האחר שולל את הכוח החביב שלו,
מפני שבשלילתו הוא מעמידו על מדתו הראויה לו,
ומצילו מהגרעון המסוכן של התוספת וההפרזה.
וזאת היא העבודה המיוחדת מעבודות הקשות שבמקדש,
הקמיצה,
שלא יחסר ושלא יותיר.

כשנסתכל בשכל טוב בהתסיסות שאנו סובלים מהן כל כך בדורנו,
נדע שאך דרך אחד יש לפנינו,
שכל אחד, בין יחיד בין קיבוץ, ישים אל לבו את המוסר הזה,
- ויחד עם ההגנה שכל אחד קרוא להגן
על אותו הכח המיוחד שהוא מקושר אליו,
על פי טבע נפשו ועל פי הרגלו וחינוכו, -
ידע איך להשתמש
בהכוחות שהם מוצאים להם מיקלטם באנשים אחרים ובסיעות אחרות,
שהם זרים לרוחו,
למען ישלים את עצמו ואת סיעתו,
בין בהצד החיובי של הכוחות האחרים,
ובין בהחלק הטוב של הצדדים השליליים שלהם,
שהם יהיו המאמצים באמת את כוחו המיוחד
במה שישמרו אותו מהקלקלה של הפרזה,
הגורמת חלישות כח וטשטוש צורה.
ורק באופן זה נוכל לקוות למצב של החיים הראויים לגוי אחד בארץ.

מובן הדבר, שמה שהכנסנו את הקודש בשדרה של שלשת הכוחות,
שכל אחד צריך לצמצם את עצמו לפעמים כדי להניח מקום לחבירו,
איננו מובן כי אם בצד הטכני והמעשי של הקודש,
ובצדדים המחשביים והרגשיים המתיחסים לו.
אבל עצם הקודש העליון הרי הוא הנושא הכללי,
שהצמצום הזה עצמו הרי הוא עבודתו,
כמו כל העבודות הבאות לשכלול העולם והחיים בכל המובנים,
שכולם ברכתם מקודש הם נושאים.

על כן המחשבה האידאלית, הרוממה, המחשבה האלוהית באמת,
חופשית היא מכל צמצומים
והקרבה האלוהית היא ממולאה תמיד הרחבה עליונה למעלה מכל גבולים,
והיא בהרחבתה הרי היא מעומק חכמתה מוציאה את התכנית של קו המדה,
והיא מודדת את כל גבול, וממילא מובן שהיא בעצמה רחבה מכל גבול.
לכל תכלה ראיתי קץ רחבה מצותך מאד.

ובהתהלך האדם והגוי בנתיבות הצדק המעשיים והמחשביים,
הממודדים בגבולם,
יבושר שלום לעלות גם כן אל האצילות הרחבה.
מן המיצר קראתי יה, ענני במרחב יה.
"
עד כאן דברי הרב קוק זצ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 00:29 לינק ישיר 

אור נערב

אשמח מאד לקרוא מה שתביא מן הרב קוק.

תמיד היתה לי בעיה לקרוא אותו ולהבין אותו. ובמידה שהבנתי, גם לא הסכמתי.

זו הזדמנות להכירו שוב. תודה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 11:40 לינק ישיר 

אור נערב,
קודם יישר כח על העימוד היפה, הוא כבר מקך על הרקריאה.
האם אתה מוצא בדברי הרב, היפים כשלעצמם, הנחיה מעשית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 14:10 לינק ישיר 

אור,

מה שהרב קוק מציע הוא גישה. הוא צורת הסתכלות, אבל אבל אבל, אין בו פתרון לשום בעיה קונקרטית. השאלה הגדולה לגבי משנת הרב קוק, שאתה יכול לראות אותה יפה אם תסתכל על תלמידיו בדורנו, היא איך פורטים לפרוטות את השירה הזאת, וזה ממש לא פשוט.

חשוב להדגיש שבזה אין בכדי לשלול את הטוב שבשיטה. אם אתה מלמד אדם להסתכל על כל מאורעות חייו בגישה של "הכל לטובה", זה יכול לשפר בהרבה את איכות חייו למרות שאין בזה פתרון לבעיה ספציפית כלשהי. גם עצם העובדה שאדם מבין שישנם כחות שונים, שיש לכל אחד מקום, שאסור להיסחף לקיצוניות ולמאבק מר אלא לדלות את התכנים הטובים בכל שיטה: זה יפה, מוסיף וחשוב, אבל זה לא פתרון לבעיות ממשיות.

בוא ניקח את שאלת הגיור: האם עלינו להצמד לגישה הדתית הנוקשה ולא לגייר בלי קבלת מצוות, או שנגמיש את גישתנו לטובת הערך הלאומי של קליטת אנשים המזהים עצמם כיהודים, והערך האנושי של עזרה לגר ולזר. מה עושים?? לזה אין פתרון במשנת הרב קוק, וגם לא לשום בעיה מן הסוג הזה. הרב קוק אישית היה יהודי שלא ויתר, לא לעצמו ולא לאחריני, על שום דקדוק הלכה, כל כולו רב ליטאי מן הדור הישן, אלא שבאמת היה מוכן לראות את הטוב באנשים ובשיטות אחרות.

החידוש הגדול שהביאה מרכז הרב הוא הסתכלות המבוססת על ערכים ולא על חובות. אצל החרדים "מוצמד" למעשה תג של כשר-טרף, איסור-מותר וכדומה, בעוד אצל המרכזניקים (לפחות הוורסיה הקלאסית שלהם) יש תג של טוב, יותר או פחות טוב, "חשוב אבל.." וכיוצא בזה. כל זה מועיל מאד למצבו הנפשי של אדם שאינו פוסל ושולל אחרים, אבל לא להתלבטות שלו אם ללכת לצבא או להמשיך בישיבה או לעבוד או לעבור לעיירת פיתוח. במובן הזה משנת הרב קוק דווקא יוצרת בלבול וחוסר יכולת לקבל החלטות, וככל שרוצים לחדד את ה"חיובים" למשנה קונקרטית הנוגעת למעשים בפועל ממש, כך מבטלים את הפן הסובלני והפתוח בשיטה לטובת דוגמטיות מסוג חדש, יעוין שם ושם כנודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 15:01 לינק ישיר 

האמנם היתה אי פעם גרסה קלאסית כזו של מרכזניקים, או שמא חלמנו חלום?

עוד בחייו של הרב קוק החלו תלמידיו המובהקים ביותר, שנבהלו מהתעוזה שבכתביו, לצמצם את הקפם ותחולתם, ואף לצנזר אותם בטרם הפרסום. ככל שעבר הזמן הפכה הגישה השלטת בחוג "מרכז" ובנותיה למצמצמת יותר ויותר, מתעלמת מהמורכבות שבשיטת הראי"ה (ובוודאי מהמגמות האנטינומיסטיות שבה), עד שהגענו ל-"ישיבות הקו" למיניהן, שבהן, תוך נשיאת שם הרב קוק, מחרימים רבנים מתונים, זורקים ספרים מבית המדרש, שוללים כל תוכן לא תורני בחנוך ואף (כך טוענים) אין מתחתנים בתלמידיהם של מוסדות "לא משלנו". כאלה החושבים עצמם לתלמידי הרב עומדים בראש מסע ההתנתקות מכלל ישראל וממדינת ישראל (הידוע כקריאה לסרוב פקודה ועריקות מצה"ל). אותם תלמידים של חוג זה המעזים לטעון שיש דרך אחרת הופכים מנודים-למחצה (כמו הרב יואל בן-נון) או סופגים קיתונות עזים של בקורת חריפה (כמו הרב אבינר). בקורת זו גילתה לנו שיש גם גרסה מרכזניקית לאידאולוגית מעתיקי השמועה החרדית, שלהם המונופול על התורה. כללו של דבר, כל מה שיצא הרב קוק נגדו חוזר ועולה בין תלמידיו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 15:19 לינק ישיר 

גם אם בעקרון נשארתי מרכזנ'יק קלאסי בכמה מהדברים שדרשת לגנאי (כגון סרובים למיניהם), עדיין אני מצרף איקון מושפל למראה ונבוך (פיירפוקס..)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 15:22 לינק ישיר 

גו"ג

א. היתה גם היתה.
ב. ה"צנזורה" המהוללת הזו שכל כך אוהבים לפרסם אותה היא של כמה משפטים שהם אמנם חריפים אבל אף אחד מהם אינו קריטי להבנת איזה שהוא רעיון, לכן לא הייתי הופך אותה לאירוע היסטורי מרעיש.
ג. המצב היום אצל חלק מתלמידי הרב קוק אכן שונה.
ד. וזה עצמו לא הופך אוטומטית את מי שהם יוצאים נגדו לצדיק, ע"ע המוסר הידוע שהתגורר בעבר בעפרה וד"ל.
ה. אני חייב להסכים אתך, לצערי, כי הקריאות הנשמעות כיום הן התנתקות מכלל ישראל. לענ"ד המשמיעים אותן הם מנותקים ועומדים וגברא מנתק קמנתקת, משא"כ התלמידים. (לענ"ד הם משלים את עצמם שזהו רצון העם האמיתי, ולא חסר אלא שיוציאו את הרמב"ם על כופין אותו עד שיאמר רוצה אני והחגיגה תהיה שלמה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 15:29 לינק ישיר 

מיימוני,

דברי הרב קוק,מבוססים בעיקרם על יסודות קבליים,

כפי שטען בעצמו,וכפי שהראה תלמידו המובהק,הרב

הנזיר בציוני המקורות לכתבים שבעריכתו.

לכן צריך להבין,קודם כל,ואח"כ להסכים או לא,

ליסודות הקבלה בכלל.עכ"פ,הבעיה לא מתחילה[אצלך]

בדברי הרב קוק,אלא עוד קודם לכן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 18:58 לינק ישיר 

מפיסטו,
אני יודע שהיתה. זכיתי לפגוש כמה נציגים מרשימים של הגישה ההיא.

לא עשיתי עבודה שיטתית של בדיקת הצנזורה, אולם היא משמעותית קודם כל להבנת דמותו של הראי"ה עצמו (שקטעים רבים שכתב בגוף ראשון הושמטו או הפכו לסתמיים), ולעתים אף להבנת תפישות חשובות שלו. למשל:
"נבואה ורוח הקודש באים בדבר ה' לפנימיותו של אדם, ומתוכו הם נשפעים לכל מה שנוגע לעולם כולו" - כך נדפס באוה"ק, ולעומתו:
"נבואה ורוח הקודש באים מפנימיותו של אדם, ומתוכו הוא נשפע לכל מה שנוגע לעולם כולו".

ההבדל בשאלת מקור הנבואה הוא משמעותי מאד. תפישתו של הרב קוק, לפיה הנבואה היא תופעה פנימית של הנפש, היא גם מפתח להבנת החוויות הנבואיות שפקדו אותו, כפי שהוא מתאר בקטע שנקצץ ורק כמה נקודות מרמזות עליו באורות הקודש: "ואקשיב ואשמע מתוך מעמקי נשמתי, מתוך רגשי לבבי, קול ה' קורא. ואחרד חרדה גדולה: הככה ירדתי כי לנביא השקר אהיה, לאמר ה' שלחני ולא נגלה אלי דבר ה'. ואשמע קול נשמתי הומה: ספיחי נבואות הנה צומחות, ובני נביאים מתעוררים..." כל הקטע עד "ספיחי נבואות" הושמט מאוה"ק. מספרים, אגב, כי קובץ נוסף שכתב הראי"ה שמור אי שם, ורק יחידי סגולה זוכים להציץ בו, בפיקוח הדוק. מי יודע, אולי עוד נזכה שיתפרסם.

ודאי שאם יוצאים כנגד מישהו, אין הדבר הופך אותו לצדיק. למרות זאת, אני חייב למחות כנגד הכינוי שכנית את הרב יואל בן-נון. אין לי כוונה לקבוע עמדה ביחס לטענות שהעלה אז, אבל הכינוי "מוסר" לגבי אדם המדווח למוסדות המדינה על פשע שנתבצע (לדעתו) הוא, להבנתי, חורג לחלוטין ממשמעות המונח, ובהקשר הנוכחי מבזה תלמיד חכם. הבה לא נמשיך לעסוק בנקודה הזו - הנסיון מראה שטוב לא ייצא מזה.

מקוה אני שאתה צודק ביחס לתלמידים. תמה אני על רבניהם, אבל גם זה לא התחיל היום. תהליכים ארוכי שנים הגיעו כאן לשיאם, ואת תוצאותיהם קשה לשער. נחכה ונראה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 22:34 לינק ישיר 

הועלו כאן כמה שאלות חשובות, שאשתדל להתייחס אליהן במהלך דברי, אבל ראשית אני רוצה לנסות להתייחס למה שאני מוצא בפיסקה הזאת, ובשביל מה טרחתי להביא אותה בפניכם.
אני מציע שיטת התנהלות בחיים בכלל ובשיח בין יהודים (וגויים) מסוג שונה מהמקובל בד"כ היום אפילו בחוגים הדתיים ואפילו בחוגי תלמידי הרב קוק. ואני חושב שלהבנת הגישה הזאת יש השלכה מעשית עצומה כתשתית לכל מה שיעשה אחרי כן.
אם לגלות קצת על עצמי - אני הגעתי לפורום זה בעקבות הצעתו של הרב יובל שרלו, לאחר שיחה אישית שלי איתו. בשיחה - שהיתה חלק מסבב של שיחות שלי עם רבנים מהכיוון הנ"ל (הרב עמית קולא, הרב שג"ר, הרב רא"ם הכהן, הרב יהודה ברנדס, הרב דב זינגר) חיפשתי "קהילה".
קצת אחורה... אני עברתי באופן עמוק יחסית את "הרעיון היהודי" - קהילת הרב כהנא זצ"ל. כנ"ל לגבי קהילת הרב זילברמן זצ"ל - רב חרדי ציוני מאד מיוחד (גר"א - מתנגד - ציוני - תנ"ך - רמח"ל - דינא דגמרא ועוד). עברתי את הרב שמואל טל - "תורת החיים" - גוש קטיף. אני מכיר בעלי תפיסות רמב"מיסטיות והיתה תקופה שהייתי קשור בעקיפין לרב קאפח זצ"ל. כמו כן אני מכיר קצת את הכיוון של החסידות (חב"ד וברסלב בעיקר) הגם שאני בעיקרו של דבר "מתנגד" ומחזיק מאד מגישת הגר"א והרמח"ל בקבלה. קיבלתי גם הרבה מאד מהגישה של הרמב"ם. הייתי מאד קשור לנושא של הר הבית והמקדש.
לאידאולוגיות שהצגתי עד כאן יש מכנה משותף כללי די ברור. אפשר לכנות זאת "פונדמנטליזם". זוהי בעצם שאיפה "לחזור למקורות" הטהורים מהשפעות זרות. חקירת אמת אינדבדואלית גם נגד המקובל - ומקום רחב מאד, כמעט טוטלי לשכל, או יותר נכון לבירור שכלי של האמת, מסוג מסויים.
הרבה שנים הייתי "מסיונר" (מוכשר אני חושב) של "האמת המוחלטת".
דווקא דרך הרב טל הכרתי את הרב קוק באופן יותר עמוק, את אורות הקודש, ואח"כ שמונה קבצים. הגעתי לרב טל מתוך משבר נפשי עמוק של דרך ללא מוצא. הייתי ממש תקוע מבחינה רוחנית-נפשית, פירוש מיציתי את מה שהיה לי לקבל ולתת במקום הקודם והרגשתי צורך למשהו אחר. נחנקתי. והרב קוק פתח לפני סוג אחר של אמת מהסוג שהכרתי.
אמת קיומית.
ובכלל, הרב קוק מדבר הרבה על עצם הקיום, על עצמיות, על הרצון. מושגים שהם יותר בסיסיים. אנסה להסביר בהמשך, להמחיש, אבל בינתיים דיינו בכך שהרגשתי שאני עובר צמיחה מחדש משמעותית מאד. מעין חזרה בתשובה. מאז אני מבין את המצב הקיומי הקבוע שלי כתהליך של תשובה. דרך אגב אני "חוזר בתשובה" בהגדרה המקובלת.

בכל אופן אחרי פרץ ביוגרפי מרתק זה - מה זה קשור?

ובכן זה מאד-מאד קשור.
היום אני מוצא את עצמי מזדהה עם רבים מהעמדות של הרב שרלו וכו'. אני מאד מבין ומזדהה עם הרבה מהכיוון של ישיבת הר עציון ובנותיה. פירוש במלים פשוטות - אני מוצא את עצמי מזדהה עם עמדות ששיכות ע"פ התבנית שהכרתי בעבר להגדרה של "שמאלני"-דתי. והנה אני מוצא את עצמי מזדהה עם עמדות שבמציאות שלנו הם עויינות זו לזו, ומצויות במלחמה. אתה צריך להחליט או או. והנה אני גם וגם. (גם וגם ).
זה מצב מוזר מאד.
מעורבבים אצלי למשל ביחס להלכה - הגישה הדתית/חרדית הרגילה, הפסיקה המקובלת; רמבמיזם; דינא דגמרא; גישהת דתית-מודרנית (מזרוחניקית?!); ועוד. אני חושב שאני במדה רבה מזדהה באופן עמוק עם כולם. יש לי עמדה משלי לא כ"כ מיין סטרימית בעולם התורה של היום אבל...

נדמה לי שאני לא לבד. ושבעצם הפורום הזה הוא דוגמה למפגש כזה של אנשים לא מוגדרים כ"כ. שמוצאים את עצמם בכמה "מקומות" ומחפשים הלאה. פתוחים.
כשדיברתי עם הרב שרלו שיתפתי אותו בתחושת הבדידות שלי, כשבעצם התרחקתי מן הקהילות שהייתי חלק מהן בעבר. אני מרגיש שעם הרבה מאד אנשים "שם" אין לי שפה משותפת, שאני מבין את השפה שלהם, אבל אולי כרגע לא מסוגלים להבין את השפה שלי, שמשמעותית עבורי כרגע.

אני חושב שלמרות שכאמור האמת מאד "נפתחת" היום, יש חופש לחפש ולברר ולתות ולשוחח - שלא היה בעבר. אבל עדיין חלק ניכר מהשיח הכללי אם לא כולו (כמעט) - נעשה באופן מאד לא יעיל, אם אפשר לומר. המון אנרגיה הולכת על ויכוחים מיותרים, שלא מועילים לאף אחד. על התנצחויות של חרשים.
ואני חושב שהרב קוק מציע כאן גישה שמאפשרת שיח מסוג שונה, הרבה יותר נעים, ושמאפשר להגיע לאמת הרבה יותר גדולה.

שמתי לב שהתגובה הזאת יצאה מאד אישית - וטוב שכך - אז אני אעשה הפסקה, ועוד מעט אכתוב ב"ה התייחסות יותר "עניינית" למה שאמרו החברים כאן, ולהבנתי בדברי הרב קוק ובחיים בכלל.

הכונו!...

(מיימוני - חסרה לי התייחסותך... האם העימוד שלי הקל את הקריאה וההבנה? אשמח לשמוע את דבריך בעניין)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 23:22 לינק ישיר 

וואווווו !

כל הכבוד, אור !!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2005 23:33 לינק ישיר 

אור הנערב,

שימחת אותי בדבריך ובמיוחד על תיאור השידוך שלך לפורום וזהות המשדך...:).

גם וגם,

עם כל הבעיות במרכז-הר המור (שכרכת אותן בצוותא חדא מבלי להבחין בין בעיות התכלת ובעיות הכרתי) שאני שותף לראייתך אותן כבעיות חמורות,

לא ניתן להתעלם מתרומת בית מדרש זה לעצם קיומו ופריחתו של עולם תורה גדול ומשמעותי בלעדי 'מרכז' יתכן שמה שהיה נשאר היום מהציונות הדתית היו המסיבות הקטמוניות.

(נכון שקמו גם ישיבות ברוח אחרת, אבל הן קמו בתקופה מאוחרת יותר על בסיס הנדבך התורני שיצא מ'מרכז', ואני מסופק אם היו קמות מבלעדי המהפיכה שיצאה ממנה, וגם אם כן, ובודאי שלא היו מוצפות בתלמידים שהרי מעמדם של לומדי תורה בתקופה הפרה-מרכזניקית לא הרקע שחקים בקרב המיזרוחניקעס של הפיפטיז).

זכורני שעיינתי באחד מספריו הראשונים של הרב שרלו, ומאוד הרשים אותי שהוא ציין בהקדמה את ישיבת מרכז הרב וכמה מבוגריה שבזכותם נחשף לתורת הרב קוק בהיותו חניך בנ"ע, גם אם לאחר מכן פנה לכיוון לימודי אחר.

(התנצלות: הכותב היה רשום במרכז כמה שבועות, וחש צורך עז להגן עליה למרות המרחק הניכר שנתרחק ממנה מאז עמדו על דעתו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 00:55 לינק ישיר 

אור נערב.

ויש עוד לאן להתקדם..

(עכשיו אני מתחיל להבין מה אתם חשים באשכול על פונוביז' או 'מתמידים')

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 01:48 לינק ישיר 

קודם כל אני רוצה לעשות נסיון רציני לעצירת הגלישה לכיוון העיסוק המאד מעניין כשלעצמו בתלמידי הרב קוק למיניהם.

הבהרה חשובה: (וקצת משועשעת).
האשכול לא נפתח למטרות דיון פנימי בעולם המחלוקות והכתות הקוקניקיות לסוגיהן אלא לדיון במאמר הנ"ל של הרב קוק ובנסיון להשתמש בו כמצע לדרך ניהול שיחה.

ובכ"ז פטור בלא כלום אי אפשר (אבוי).
אני מאד מעריך את עולם התורה קוקניקי. אני חושב שיצא ממנו הרבה טוב לעולם. שכוייך!
אבל מצד שני, לדאבוני אני מרגיש שככלל אכן ישנה תחושת איבון והתרחקות מהעולם הרחב והעמוק שהרב קוק פתח. המצטצמות ל"קו" מאד מוגדר, ומינוי סמכויות דתיות שמוסמכות ואחראיות לפרש ולומר מה בדיוק הרב רצה לומר. זו לא דרכי. ונראה לי שגם לא דרכם של משתתפי הפורום. ולכן נראה לי שהמשך הדיון מיותר (אם מישהו חולק כמובן שאשמח לשמוע)...

אני אכן חושב שיש כאן סכנה של גלישה לבחישה בסיר המשעמם (לחוצניקים, ואני בכלל) של רכילות פנים בית מדרשית מצויה (במובן הרע של הדבר). והוצאת קיטור (מוצדקת) על כך שאנשים הם לעתים קטנוניים ועושים עוול לרבם הגדול.

לספרן - אני גם לא חושב שחייבים להכניס את הקבלה לסיפור. התחושה שלי שאתה עונה (מחילה ) מתוך אינסטינקט. נכון הוא לענ"ד שהרב קוק חי מאד את הקבלה והרבה מדברים קושרים ואעד נובעים מכך. אבל אני חושב שזו טעות לשייך כל אמירה שלו למקום הזה, ואני חושב שזו טעות עוד יותר גדולה לשפוט מראש ולא לתת לדברים לדבר בעד עצמם.
ואשמח לשמוע מה אתה שומע מפיסקה זו (בלי לערב את הקבלה...).
קבלו האמת מפי מי שאמרה!...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 02:34 לינק ישיר 

אריק ומפיסטו - העלתם את השאלה האם יש בדברים הנחיה מעשית.
קודם כל אפשר לעסוק בשאלה מה זה "מעשי" ומה עניינו. מן השאלות עלול להשתמע שרעיון ללא השלכה מעשית הוא "קישוט" יפה אבל לא בעל ערך "ממשי" ל"חיים האמיתיים". או "פלסף" בלשון העם. אני חולק באופן יסודי על ההנחה הזאת, ואנסה ממש בקצרה לנמק.
רעיונות בסיסיים, כמו עיקרי האמונה, וכמו גישה לחיפוש האמת, הם היסוד שעל פיו אנחנו שוקלים א' מול ב', בכל רגע בחיים. בכל נושא ועניין. ולמשל, לענייננו, אם אני ניגש לדיון מתוך אמונה שלעמדה של הזולת יש ערך עצמי (והדברים יורחבו בהמשך ב"ה) והיא והוא מעניינים אותי באמת, או שאני בא עם כיוון של אמת מוחלטת לא-אישית, וממילא הזולת הנ"ל ועמדתו כשלעצמה מעניינת אותי כשלג דאשתקד - זה משנה "באופן מעשי" מאד לתוצאות של השיחה. עד כמה יש סיכוי שאני אקבל משהו מדבריו. ולזה יש השלכה מעשית מאד לאיך שאני אפעל - האם אני אשתנה מכוח המפגש עם הזולת הזה או לא. האם אני אשנה משהו באורח חיי.

משל חשוב
מונחת מיטה העשויה כעין אלונקה הנישאת על שני נמרים העשויים עץ. (עיצוב - פייר קארדן)
שני בחורים מתבוננים.
האחד עומד מן הצד ורואה צדודית של נמר. השני עומד על מרפסת ומשקיף מלמעלה ורואה מטה עם משענות. איך הם יכולים לשוחח על מה שהם רואים?
זה אומר: אני רואה מטה. וזה אומר: אני רואה נמר. אתה בטוח? כן.
מה עושים הלאה?
האפשרות הפשוטה המקובלת היום היא או לנתק מגע או להתוכח בלוגיקה שאף אחד לא משתכנע ממנה. כי הוא רואה נמר. או להוציא את השני מכלל ישראל או מכלל השפויים ולפתור את הבעיה.
אפשרות חלופית: א' מזמין את ב' - רד למטה ותסתכל. תגיד לי מה אתה רואה מכאן. ב' יורד. "וואלה, לא להאמין. באמת רואים נמר". אבל זה לא יכול להיות - הרי אני ראיתי כל הזמן מטה. ב' מזמין את א' - עלה אלי ותסתכל. תגיד לי מה אתה רואה. א' עולה. "וואלה. באמת מטה.". אבל אני ראיתי נמר. אני בטוח שיש כאן נמר. א' וב' חוזרים למקומם.
עכשיו המצב הוא שגם א' וגם ב' יודעים שהשני לא משוגע. הם ראו שמאיפה שהוא מסתכל באמת רואים מה שהוא רואה. עכשיו הם מבולבלים כי זה מתנגש עם מה שהם רואים מהמקום הטבעי שלהם.
מכאן נפתח פתח לשיח שלאט לאט קולט שיש כאן כנראה חפץ תלת ממדי, ומה שהם ראו זה הטל דו ממדי שלו. יש להם סיכוי סביר להגיע לאמת שמדובר במשהו שהוא שילוב של מטה ונמר. מתוך כך יכולים גם להגיע להבנה מחודשת של ההיטל שהם ראו. יתכן למשל שא' חשב שזה נמר חי ורצה לרוח ממנו, ועכשיו יתברר לו שזה נמר מעץ.
עד כאן המשל.

שימו לב שצורת הדיון הזאת מניחה שקיימת "אמת אובייקטיבית" - אמת מוחלטת (מטה נשאת ע"י שני נמרים מעץ) .
זו לא גישת כל אחד והאמת שלו - במובן של תכל'ס אין אמת וכל אחד יחשוב מה שמתחשק ומתאים לו.
קיימת גם "אמת סובייקטיבית" - אמת חלקית. (נמר, סתם מטה).
האמת הסובייקטיבית היא אמת. מי שמסתכל מ"שם" - זה מה שהוא רואה. אף אחד לא אדיוט, ואין רק דרך אחת אל האמת שמתאימה לפילוסופים או נביאים.
לאדם הבודד יהיה קשה מאד להחלץ מחלקיותה של האמת שלו. השגת אמת ברמה גבוהה יותר מחייבת אינטראקציה ותקשורת עם הזולת, בעל זוית ראיה נוספת המכילה עוד חלק של הפזל. לכל אחד חלק אישי של הפזל, שבלעדיו השאר יהיו חסרים.
מזה נובעת בהכרח גישה של כבוד עצמי לזולת. יש לו משהו ששייך רק לו, ושהוא בעל ערך עבורי. והמשהו הזה זה משהו שנובע ממה שהוא.
זו גישה של שיחה נעימה.
יש גם הבנה של שקר (לא הכל אמת). אם למשל א' יטען שיש כאן נמר חי וצריך לברוח - זו טעות ברמה מסויימת. אם הוא יטען שזה חתול - זה סוג אחר של טעות (בפרופורציות). אם הוא רואה פיל אז בכלל משהו בחוש הראיה שלו בעייתי. ואם הוא רואה שלושה חסידים רוקדים את ארבע הבבות - אז הוא בכלל מפנטז, ואין טעם בדבריו.

"הבעיה" (שהיא קצת בעיה והרבה לא) בסוג כזה של דיון, היא שהוא מחייב התנהלות הרבה יותר מתונה וארוכה. למשל, קשה מאד לערוך אותו בפשטות בארוחת צהריים בישיבה או בין מנחה לערבית. קשה מאד לערוך דיון כזה מתוך לחץ להביא את הזולת "אל האור" במשימת גאולת נשמות טועות...
לפעמים יהיה צורך בזמן עיכול. תמיד בעצם. "וואלה, באמת נמר. תשמע, אני צריך זמן לחשוב על זה. בא נקבע לעוד שבוע, ונמשיך אז?".
שאלה קשה איך "הולכים למעלה" עם א' או למטה עם ב'. איך אני מניח לזולת להוביל אותי אל "המקום" ממנו הוא רואה את הדברים. איך אני מוביל אותו למקומי. נושא.
אני חושב שזה מחייב להיות הרבה יותר מעורב אישית ולהוריד את אצטלת האובייקטיביות, וזה מסוכן קצת בעולמנו המחוצן. לדעתי ממש כדאי. שווה את המחיר...
אשמח לשמוע. המשך יבוא לאחר הפסקה קלה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "שלושה כוחות" - הצעה לאופן התנהלות לאומי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext