|
|
| נשלח ב-4/11/2004 10:54 |
|
| |
יענטע,
מדברי הלל הזקן
מה ששנוא עליך, לחברך לא תעשה - זו כל התורה כולה, והיתר הוא פירוש [פירוש = פירוט או פרוטוקול מעשי המדריך איך להגיע לדרגה כזו]
מכאן שלפחות הלל הזקן האמין שלא ניתן להיות מוסרי באופן מושלם ללא לימוד וקיום תורת ה'.
הרי לך תשובה רביעית, התלויה באילן גדול.
ר"מ
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2005 22:04 |
|
| |
יענטע,
לבקשתך,
שמעתי על מאמר חז"ל שחיפשתיו ועדיין לא מצאתיו (אולי עוצו ואיקה יעזרו) האומר 'ראויה היתה התורה להינתן על ידי אברהם אבינו, אלא שלא היו ששים ריבוא'
יכול להיות שמאז מצאת ובכל זאת...
יבמות פרק ו
דף סד, א גמרא מלמד שאין השכינה שורה על פחות משני אלפים ושני רבבות מישראל הרי שהיו ישראל שני אלפים ושני רבבות חסר אחד וזה לא עסק בפריה ורביה לא נמצא זה גורם לשכינה שתסתלק מישראל אבא חנן אמר משום רבי אליעזר חייב מיתה שנאמר (במדבר ג) ובנים לא היו להם הא היו להם בנים לא מתו אחרים אומרים גורם לשכינה שתסתלק מישראל שנאמר (בראשית יז) להיות לך לאלהים ולזרעך אחריך בזמן שזרעך אחריך שכינה שורה אין זרעך אחריך על מי שורה על העצים ועל האבנים:
מסכת עבודה זרה פרק א
דף ט, א גמרא מלכות פרס בפני הבית שלשים וארבע שנה מלכות יון בפני הבית מאה ושמונים שנה מלכות חשמונאי בפני הבית מאה ושלש מלכות בית הורדוס מאה ושלש מכאן ואילך צא וחשוב כמה שנים אחר חורבן הבית אלמא מאתן ושית הוו ואת אמרת מאה ושמונים הוו אלא עשרין ושית שנין קמו בהימנותייהו בהדי ישראל ולא אישתעבדו בהו ואמטו להכי לא קא חשיב להו כשפשטה מלכות הרשעה על ישראל אמר רב פפא אי טעי האי תנא ולא ידע פרטי כמה הוה לישייליה לספרא כמה כתיב וניטפי עלייהו עשרין שנין ומשכח ליה לחומריה וסימניך (בראשית לא) זה לי עשרים שנה <אנכי> בביתך אי טעי ספרא נשייליה לתנא כמה חשיב ונבצר מינייהו עשרין שנין ומשכח ליה לחומריה וסימניך ספרא בצירא תנא תוספאה תנא דבי אליהו ששת אלפים שנה הוי העולם שני אלפים תוהו שני אלפים תורה שני אלפים ימות המשיח בעונותינו שרבו יצאו מהן מה שיצאו מהן שני אלפים תורה מאימת אי נימא ממתן תורה עד השתא ליכא כולי האי דכי מעיינת בהו תרי אלפי פרטי דהאי אלפא הוא דהואי אלא (בראשית יב) מואת הנפש אשר עשו בחרן וגמירי דאברהם בההיא שעתא בר חמשין ותרתי הוה כמה בצרן מדתני תנא ארבע מאה וארבעים ותמניא שנין הויין כי מעיינת ביה מהנפש אשר עשו בחרן עד מתן תורה ארבע מאה וארבעים ותמניא שנין הויין אמר רב פפא אי טעי תנא ולא ידע פרטיה כמה הוי לישייליה לספרא כמה כתיב וניטפי עלייהו ארבעין ותמני ומשכח ליה לחומריה וסימניך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2005 22:35 |
|
| |
יענטע
לשאלתך,אני מניח שנכתבו כבר אינסוף ספרים,בנושא.
מבחינתי האישית,אלמלא התורה ומורא השמים,לו היה כח בידי להשמיד את כל מי שלא מוצא חן בעיני,אין לי ספק כלל וכלל שהייתי עושה זאת,בלב שלם ובשמחת נקם עילאית.
חסד הבורא עלי אם כן בשתי פנים:
א-יש דין ויש דיין.
ב-אין בי יכולת לבצע את זממי.
(במקרה וסעיף א' לא ממש מדאיג אותי,חלילה)
----------------------
לגבי מאמ חז"ל "אלמלא ניתנה תורה היינו למדים צניעות מחתול וכו'" אכן יכולנו ללמוד מהבריאה הרבה ענייני מוסר.כשקדמה לכך הידיעה כי יש בורא לאותה בריאה,ואין הפקרות בהנהגת אותו בורא,ויש חוק וחיוב לכל האדם.
אבל אם נניח כי אין אלוקים,מה לי ללכת וללמוד מוסר?ומה בכך שהדבר אפשרי? מבחינתי רק רצוני האישי הוא המניע,ואם יש יכולת לבצע את רצוני,אין מה שימנע בעדי.לבטח לא צניעותו של החתול או נאמנותה של היונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/2/2005 00:02 |
|
| |
לב
ועכשיו שיש לך אלוהים אתה יכול להרוג רק חצי עולם. זו התקדמות מוסרית מדהימה.
[ליתר ביטחון,עמלק שבעה עממין,סתם גוי וכו וכו.]
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2010 07:28 |
|
| |
האם הדמוקרטיות החילוניות שבימינו אינו יותר מוסריות מהמלכויות הדתיות בימי קדם? האם לא קמו מגלומנים מטורפים שפעלו בשם רבש"ע? אם ייטען שהקומוניזם והפשיזם היו חילוניות, ניתן לענות שהשקפת העולם שלהן היתה דתית במובן זה שהם טענו לידיעה מקפת של החוקים המניעים את העולם ובטחון מלא בדרך. דווקא הספקנות הצנועה של הדמוקרטיות המודרניות עם כל הפגמים יכולה להביא ליתר מוסריות. יתכן והמוסריות הזו עיקרה במדינת רווחה מינימלית ובשב ואל תעשה ואין בה את ההתערבות החיובית למען הזולת (ונשמתו) אולם הגישה הנגדית של דאגת יתר ונסיונות לתקן את העולם כולו עלולה להביא לאנטי מוסריות חריפה יותר.
וראו במאמרו של נדב שנרב עמ' 5 הערה 6. ומומלץ גם לעיין בספרו של קרל פופר, 'החברה הפתוחה ואויביה'.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2010 07:47 |
|
| |
לספרן
תודה על המקור.
מוזר שתומר פרסיקו לא מצליח לטפל בבעיה הטכנית שיש לו באתר-ממש קשה לקרוא את הטקסט כבר הרבה זמן.
ולעצם הנושא-הניתן להיות מוסרי ללא התורה(כי השאלה ללא אל היא שאלה נפרדת)-הרי בתורה יש גישות שונות ובהלכה יש גישות שונות והשאלה היא מה אתה מאמץ לך כגישה לחיים.
הדגמה מצוינת למוסר לקוי בשם התורה כביכול אפשר לראות באשכול הסמוך:
"כדי לקיים משימות כאלה (שאני קורא להם ניקוי ביבים ברשותך) צריכים סוג מיוחד של אנשים שלא היה נדרש קודם לכן, אנשים בעלי אף סתום. רק הם יוכלו לרדת למקומות ההם ולחזור בשלום."
כאן רואים דוגמא של אדם הכלוא בעולמו הצר ,שלא מהסס לקרוא לכל האחרים ביבים (ובגישה זאת הוא הגיע לפורום כדי להביא את האור שלו לביבים כאן) והוא אפילו לא קולט את הבעיתיות בגישה שלו.
לאנשים כמוהו אין רק אף סתום. אלא חלק מסוים המעורר את הגישה המוסרית הבסיסית נסתם להם בתהליך לימוד התורה שלהם ואז התורה במקום להיות מדריך למוסר הופכת להיות מדריך לאנטי מוסר ועל זה כבר נאמר":ישרים דרכי ה' צדיקים ילכו בם ופושעים יכשלו בם" אותה תורה יכולה להיות סם החיים וסם המוות.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2010 08:03 |
|
| |
מעשית נכון שדמוקרטיה מירשעת פחות, בעיקר בגלל שזה כדאי. אבל אין לשכוח שתיאורטית תיתכן דיקטטורה רעיונית טובה והיו מלכים נאורים במאה ה 19
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2010 08:08 |
|
| |
תלמיד הדמוקרטיה נותנת לך אפשרות להחליף את המלך הנאור שהסתאב ושהשלטון המוחלט עלה לו לראש. אני יודע שהטיעון שלי קשה לאזניו של יהודי דתי.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 18/11/2010 08:10:18
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2010 08:24 |
|
| |
חושבני איננו חלוקים.
מעשית דמוקרטיה מירשעת פחות, כדבריך.
תיאורטית זה לא חייב להיות והיו איים קטנים של דיקטטורה טובה
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2010 08:43 |
|
| |
זיל בתר סטטיסטיקה
|
| נשלח ב-18/11/2010 10:59 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | האם הדמוקרטיות החילוניות שבימינו אינו יותר מוסריות מהמלכויות הדתיות בימי קדם?
האם לא קמו מגלומנים מטורפים שפעלו בשם רבש"ע?
. |
|
זה טוב כחברה עם שילטון, ולא לעם בלי שילטון, וזה יחודו של התורה וההלכה,
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2010 11:03 |
|
| |
מקסי לא הבנתי
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2010 11:33 |
|
| |
רק מניסיון וידע אישי. אני מכיר נפגש ועובד אם אנשים חילונים וכופרים- שרמת המוסר שלהם, גבוה לעין ערוך מאנשים חרדים שאני מכיר וגם יש לי איתם קשרי מסחר ועבודה.
כשכתבתי את השורות ריצד לפני דמותו של חסיד סאטמר שיש ביננו קשרי מסחר- בשביל עצמי אני חייב להוציא אות מהכלל של יתר החרדים, החסיד סאטמר הזה מוסרי בצורה שלא ניתקלים בו יום יום, אני לא מבין איך לא מרחיקים אותו מהחסידות.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2010 11:43 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | רק מניסיון וידע אישי.
אני מכיר נפגש ועובד אם אנשים חילונים וכופרים- שרמת המוסר שלהם, גבוה לעין ערוך מאנשים חרדים שאני מכיר וגם יש לי איתם קשרי מסחר ועבודה.
כשכתבתי את השורות ריצד לפני דמותו של חסיד סאטמר שיש ביננו קשרי מסחר- בשביל עצמי אני חייב להוציא אות מהכלל של יתר החרדים, החסיד סאטמר הזה מוסרי בצורה שלא ניתקלים בו יום יום, אני לא מבין איך לא מרחיקים אותו מהחסידות. |
|
ירוחם
אז אתה מצדיק באמת את השיטה של החרדים שחייבים ללמוד כל היום כי חרדים בשוק יוצאים לא טוב,
|
|
|
|
|