בית פורומים עצור כאן חושבים

מושג החברות של חרדי/דתי - חור בסדין

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/4/2005 16:22 לינק ישיר 
מושג החברות של חרדי/דתי - חור בסדין

מוקדש לחבצלת

באשכול סמוך מעמידים חבצלת וידען את החברה האורתודכסית מול החילונית. בעוד ידען מתייצב כלוחם למען הדברת הסיאוב שבחברה החרדית, מעמידה אותו חבצלת על העובדה הפשוטה שהדשא החילוני רחוק מלהיות ירוק יותר.

אני מזדהה לגמרי עם חבצלת וכפי שכתבתי באותו אשכול צריך למצוא דרך חכמה לגשר כדי לאחד את הטוב שבכל חברה מבלי לנקוט עמדה לוחמנית לשום צד. עמדה כזו רק מזיקה וכורתת את הענף (ואפילו מושב הכנסת המיוחל) של היושב עליו.

בכל זאת ישנה נקודה לטובת החברה החילונית עליה אני תוהה אם ואיך ניתן ללמד אותה לדתיים.

לגביה התחלתי לכתוב שם לחבצלת:
'הסיאוב האפלייתי שבחברה הדתית בכלל ובחרדית בפרט הוא מעוגן עמוק בעצם מהותה של דת הנשענת על מסורת עתיקה.'

הכונה שלי שברגע שאדם מקדש רובד חברתי מעל הרובד האישי הלך לו מושג החברות. פעם אמר לי 'חבר' חרדי שהוא חבר שלי. שאלתי אותו 'ומה אם יאמר לך הרב פלמנוני שמצוה להרוג אותי?'

חברות כשמה בנויה על הערכה הדדית, מהלכי חיים משותפים וכו' עליהם אפשר לבנות נאמנות באש ובמים. הביאו כבר בפורום (לינקי?) שבן או בת זוג שפרק עול מצוות לא חייבים להתגרש ממנו/ה. אבל היום אם חסיד גור יגלה שאהובת לבו (כלשון ידען) היא לא פחות ולא יותר רק חצי 'פרענקינע' (ספרדיה בלע"ז) הוא יעיף אותה לששת הרוחות.

רובא דרובא של בני/בנות זוג חרדיים שהכנגדם יחליט מתוך אותו השיקול הדעת שהם/ן אהבו בבן/בת זוגם, שהם החליטו שיעשו שקר בנפשם/ן אם ימשיכו לקיים מצוות מסויימות או כללית להשתייך לחברה החרדית, לא יאחר צו הגירושין.

סילחו לי על ה'פרפרזה' (מואדיב, איך אומרים בעברית?) ששמתי בכותרת, אבל נדמה שאין משל קולע יותר. התכונתי למנהג שאצל ה'קדושים' שב'חסידים' הנובע מאותו הרעיון. הוא אומר: 'לבעיות שלי שנזקקתי לדת עתיקה מותר ליצור מחיצות בכל ההתחברויות החברתיות שלי'.

כגודל הדתיות כך גודל המחיצה.

את הסיאוב הזה מוכרחים לתקן בראש ובראשונה. אינני ידען לומר אם ואיך לתקן, אבל בודאי לא באמצעות קונטרסים.

תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 07/04/2005 21:03:01

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 16:42 לינק ישיר 

בוגי

הערות:
1] לטעמי,כמובן, הוא כן ירוק יותר.
2]החילוניות לפחות אינה יומרנית כדתיות. כשהדשא שלך חום אינך צועק שהוא ירוק.
3]החילוניות יש מרחב גדול יותר של החלטות ובחירה. בדתיות (לרוב) יש הכתבה.
4]וכשאלוהים לצידם מי יאמר להם מה לעשות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 16:48 לינק ישיר 

בוגי,
כאשר בני זוג מקימים בית משותף, יש בזה, מעבר לקשר האישי, גם הסכם על אופי מסוים שהם מעונינים לתת לבית הזה. האופי הזה אינו נוגע רק להם אלא גם לילדיהם. אם אחד מהם מחליט לשנות כיוון ולפעול בצורה שסותרת את האופי הזה, הוא מעמיד את השני במצב קשה: מצד אחד, הקשר האישי יכול להמשיך להיות קיים ואף חזק; מצד שני, הוא מפר את ההסכמה ביניהם. הבחירה, במצב כזה, באופי ולא בקשר האישי אינה, לדעתי, בלתי לגיטימית (אם כי לאו דוקא המועדפת).

אמור לי אתה: בני זוג חילונים, חיים באושר, מבלים ונהנים, ומגדלים שני ילדים חמודים. יום אחד, מחליט אחד מהם לחזור בתשובה. הוא נותן לשני לבחור האם להכשיר את המטבח כולו, או להפריד אותו לשני מטבחים ולאכול בנפרד את כל ארוחותיהם; הוא מתחיל לשמור על הלכות טהרת המשפחה, ומצפה מהשני להתנזר שנים עשר יום בחודש; הוא מפסיק להשתתף בבילויים שהם נהנו מהם קודם; הוא מוצא חברים חדשים, שבן זוגו מתקשה ליצור איתם קשר וכן הלאה. הילדים מתחילים לחקות אותו; יותר מזה, הוא מעונין להביא עוד ילדים - מה שבן זוגו כלל לא תכנן. האם במצב כזה תופתע אם בן הזוג החילוני ייזום גרושין, גם מתוך כאב גדול?

קראת את ספרה של אורה מורג "מאה תפוחים חדשים כולל מע"מ"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 17:14 לינק ישיר 

נאכאמאל, כמובן שאני מסכים איתך על הדשא, אבל לבן תורה (אני נמנע מלכתוב דתי/חרדי כי זה נוגע לנאמנות אמת לתורה עצמה) יש לו מנוע למכסחת דשא. הוא אמנם צריך לשפר אותה ולבנות את חלקיה החיצוניים לפי מצבי הדשא, אבל יש לו בסיס. אם היו משכילים הוא ושכנו החילוני היו משתתפים יחד בזרעוני דשא ירוקים יותר, בידע טכנולוגי אבל גם במנוע הזה שהוא הכרחי לשמור על הדשא.

גםגם

אני מסכים איתך שכאשר נוצר פער בהכרה ששני בני הזוג אינם יותר מה שהיו ומה שמצאו זב"ז, אין מנוס. אבל הבעיה היא שמלכתחילה אינם צועדים יחד וזה החוזר בתשובה שם את העוגן החברתי מעל העוגן האישי-חברי. (ואם הוא בעל תשובה כזה שהכיר בהכרה ברורה את 'אמיתות' הדת, שאינני חושב שישנו כזה, שישכנע את בת זוגו.)

בנושא זה, נזכרתי במשהו.

היו לי שני חברים טובים מאד בישיבה. שניהם עילויים שנהניתי לדבר איתם. אחד מהם (ראובן לצורך הענין) ממשפחת גדוילים רמה, היה לומד ורק לומד ואם הייתי רוצה לדבר אתו על החיים על כוס קפה (במנזה של הישיבה כמובן) היה מביט בי כמי שנפלתי מן השמיים ובכלל זה היה 'ביטאאל תיירעע". שמעון לעומת זאת, למד ולא הבין פחות מראובן, מעמיק בהרבה, אולי פחות בקי, היה מבין שהשיחה על החיים היא היא התיירעע. היינו הולכים לשחק טניס כמעט כל שבוע. כשאחד לא הגיע פעם אחת, אמר לו שמעון בפעם הבאה חבל שלא באת, צריך 'קביעס'. הוא אמר את זה לא בתור בדיחה או השאלה, אלא ראו שהמושגים שרכש בישיבה ליוו אותו לכל פעילויות החיים.

עם ראובן לא נשאר שום קשר. אני גם לא בטוח שידע את שמי הפרטי למרות שהיה חברותא שלי ודיברתי איתו יותר בכמות מאשר עם שמעון. היום הוא ראסשיבע עם המעיל הסדוק מאחור בין שני כפתורים (כמו חול המועד בין שני ימים טובים). את הפנים שלו (אולי רק כשפוגש את בוגי) הייתי שם כפרסומת על מלפפון חמוץ. לעומת זאת שמעון לומד ומלמד בלי 'פאסטען' (נדמה שכתב כמה פעמים בעכ"ח), מתפרנס מעצמו עם חיוך ומאור פנים אשרי יולדתו.

הסטנדרט הוא הראובנים, השמעונים מועטים (במילים אחרות השמעוניות אינה נרכשת בחינוך האדק, אלא הראובניות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 20:17 לינק ישיר 

בוגי יקר,
נדמה לי שצורת הצגת השאלה, יוצרת אשליה, ועימך הסליחה אם אומר שהיא מזכירה לי את המחזה "קוצו של יוד".

גם כשמתבוננים על חיים חילונים אפשר למצוא ערכים לרוב, שעלולים לסכן - ובצדק - את החברות ואף את הזוגיות.

סתם לדוגמה: מה יעלה בגורלה של אהבה כאשר בן/בת הזוג נוהגים באופן שלדעתך אינו הוגן או אף מסוכן לאחרים שלא בצדק.

ומה כאשר מתגלה שאהוב הלב הוא בוגד/מרגל/עבריין/רוצח/סוחר סמים וכו'?

"אהבה" תלושה שכביכול אין שום דבר מעליה, ואין כח שיכול עליה כלשון העם, היא לטעמי אהבה משוגעת ולא רצינית, ומעבר לרומנים או אופרות-סבון היא לא מחזיקה מים.

והלא גם על עצמי יש לי גבולות. וגם בעצמי, עשוי אני לפגוע אם השכל יחייב אותי. דרך משל, אילו תעמוד בפניי הבחירה בין חיי לבין חיי 5 מיליון איש. אני מאמין שרוב בני האדם יוותרו על חייהם שלהם במקרה כזה. (וכל מושג החייל והצבא בנוי על רעיון של ויתור למען מטרה גדולה יותר).

מה שכן, אפשר להרגיע אותך ולומר שרעיון האלוקים איננו עומד מחוץ לאדם ולחייו, אלא להיפך, דרכיה דרכי נועם וכו'.

אני אישית אעדיף למסור את כספי לפקדון אצל אדם שומר תורה, ואעדיף את הסיכון שרב כלשהו יפסוק לו שיש להעביר את הכסף לצדקה, מאשר למוסרו לפיקדון לאדם חסר אמונה, שעלול להחליט על לקיחת הכסף מסיבה "מוסרית" שתיראה לו מוצדקת. (כמובן הדברים נאמרים כאשר שני האנשים שווים במידותיהם ורק האמונה היא הגורם המשתנה בן השנים).

לשון אחר: החיים מוכיחים כי האמונה בא-ל דווקא תורמת לחברות ולזוגיות (כמובן כאשר עושים זאת בדרך הנכונה, דרכיה דרכי נועם וכו'), ודווקא היעדר האמונה בכוח אלוקי, עלולה לתרום להתמוססות קשר האהבה/החברות עם הזמן, בהיעדר גבולות רוחניים איתנים.

אתה כותב:
פעם אמר לי 'חבר' חרדי שהוא חבר שלי. שאלתי אותו 'ומה אם יאמר לך הרב פלמנוני שמצוה להרוג אותי?'
ואני אשאל אותך: ואם הוא חילוני, ויהיה בסיטואציה שהמפקד שלו בצבא, או במשטרה, או כבוד השופט העליון, יצווה עליו להרוג אותך?
אם החבר החרדי שלך מבטל דעתו בלי היגיון רציני ואיכותי, בפני דעת הרב פלמנוני, אינני חושב שהוא החרדי הקלאסי. ותאמין לי שאני מכיר לא מעטים.
(ודרך אגב וסתם, אם כבר דיברת על זה, איני מאמין שיש או היה חוג כלשהו שנוהג להשתמש בסדין מחורר).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2005 20:20 לינק ישיר 

בוגי,לא-הבנתי א'הקטע :חסיד גור יגלה שאשתו ספרדייה, למה שיתגרש?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2005 00:12 לינק ישיר 

מו"ל:

ירושלמי יבמות א: (ומי אמר שבסדין היה חור ?? ראה בציון ירושלים שם)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2005 00:32 לינק ישיר 

מוציא

אני מסכים עם מה שכתבת שיש הרבה נתונים שמשפיעים על איכות החברות. אמרתי רק דבר נוסף שכאשר זוכה אדם סוף סוף למצוא חבר/ה כלבבו, יש הבדל בין חברה שמקדשת הרבה דברים מעל החברות. זה הרעיון בקיצור ואני מכיר את זה גם מהשטח.

לגבי הסדין, איני יודע ואיני חושב שיש מי שיודע את האחוזים וסביר שהם זעירים. (אבל זה קיים וזכור לי שפעם שכרנו דירה באחת השכונות החרדיות ואחי הקטן הצביע על 'הציצית הגדול'.) בכל אופן לא לנושא הזה התכונתי בכלל אלא כתבלין פיקנטי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2005 01:35 לינק ישיר 

בוגי

הפרזת על המידה.

חברות הינה שותפות, כאשר רואים את הדברים עין בעין הרי שישנה מטרה לחברות ויש לה כך גם סיכוי, כאשר הדרכים נפרדות ולו בגלל הדת הרי שאין טעם בשותפות.

הרי תסכים איתי שזכותו של אדם להיות חרדי ואפילו חניוק, ומה אם אשתו לא מסכימה? הרי שעליו להחליט בין העדפויותיו, זה בדיוק כמו מי שהתאהב באשה אחרת וכעת עליו להחליט את מי מביניהם הוא מעדיף. בדיוק כמו חרדי שהחליט לפרוק מעליו עול תורה, ויצטרך להחליט בין רבוש"ע ומשפחתו וחבריו מהעבר לבין החילוניות שמשום מה הוא מעדיף.

בעצם לא ברור לי מדוע אתה חושב שערך החברות המסוימת הראשונה כ"כ גדול שבמקרה שהתורה רוצה שהוא יקריב אותה, זה כ"כ גרוע.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/4/2005 01:37 לינק ישיר 

זה לא שאין משהו במה שאתה אומר, בוגי, אולם הדבר נכון לא רק לגבי החברה האורתודוכסית, אלא לגבי כל חברה קנאית שהיא. עודף אידיאולוגיה הולך יד ביד עם אטימות מסויימת.

אלא שפעמים רבות מאד אין לערלות הלב שאתה מתאר כל אחיזה בדת – למשל חסיד גור שאתה מזכיר (שלא טרח לברר מה מוצאה של אישתו ערב החתונה) לא צריך לגרשה כי היא ספרדייה, הוא עושה זאת מטעמים גזעניים שלוקה בהם החברה שלו, שאין לה שום קשר לציוויי היהדות עצמה. (אגב, אני קצת מכירה את החסידות הזאת, ואין מצב שתיפול טעות כמו שאתה מתאר...) אבל - יש גם די הרבה חילוניים שיעשו אותו דבר בדיוק, אם לא עכשו אז בעבר הלא רחוק, כשזה עוד היה מקובל בחברה שלהם.

אתה מספר על החברים שהיו לך בישיבה, ראובן ושמעון שתיארת. אף אני עשיתי דרך דומה (אין צריך לומר שלא חבשתי ספסלי ישיבה, רחמנא לצלן), וקשרים רבים מאד נותקו לגמרי, אין מה לומר, והכאב שלי עליהם גדול. אבל חברים מספר נותרו. היחס בין השניים הוא כמו שאתה מתאר. אבל איני יודעת מה היה קורה לו הייתי נשארת בסביבה ההיא – האם הקשרים היו שורדים, או שמא היו מתמוטטים מסיבה אחרת? הרי גם אם הייתי נשארת עצם מבשרה של החברה האורתודוכסית, לא הייתי אדם שונה עד כדי כך ממה שאני היום (אני חושבת). אי אפשר לדעת, אך אפשר לשער – ראה מה קורה בחברה הדתית בימים אלה לרבנים שמביעים דעות פוליטיות שאינן מתמזגות באוירה הכללית שם.

פרפרזה, אגב, היא גרסה חפשית (או תרגום חפשי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2005 03:24 לינק ישיר 

מפיסטופלעס

<"ומי אמר שבסדין היה חור">

מי שאמר שהסדין היה סדין.

תוקן על ידי - נישטאיך - 08/04/2005 3:36:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2005 14:20 לינק ישיר 

בוגי כתב 'שברגע שאדם מקדש רובד חברתי מעל הרובד האישי הלך לו מושג החברות.'

דהיינו אצל שומרי המצוות הלך מושג החברות, בעוד שהוא קיים לתפארת בקרב החילוניים.

כלומר, אם חבר נפש של חילוני יתכנן לרצוח ראש ממשלה, החבר האמיתי החילוני שאיננו 'מקדש רובד חברתי מעל רובד החברות האישי' ישמר את החברות ולא יסגיר את הרוצח.

ממש מפחיד

וקבלתי עוד סיבה למה לא כדאי להיות חילוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2005 15:45 לינק ישיר 

לבדד, חבר אמיתי, חילוני או דתי, יסגיר את הרוצח (שאינו עדין רוצח, אלא רק רוצח בפוטנציה) ויעשה כל שביכולתו למנוע את המעשה.

(למרות שרק אחד מהם מבקש בכל בוקר "ולמלשינים אל תהי תקווה".)

נענה ברצינות, שכל לא יעלה על הדעת שהתכוונת סתם לקנטר .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2005 17:08 לינק ישיר 

חבצלת,

השמת לבך שנזעקת להגן על בוגי ('מושג החברות' ) בלא להתייחס בכלל לשאלתי התמימה?

שאלתי בסך הכל שאלה פשוטה. בוגי מאשים את המגזר הדתי בכך שבסולם ערכיו יש ערכים 'חברתיים' מעל הרובד האישי.

טיעונו של בוגי שלמגזר החילוני אין ערכים חברתיים מעל רובד החברות האישי, מוביל בהכרח לוגי לכך שאם חבר נפש של חילוני יתכנן לרצוח ראש ממשלה, החבר האמיתי החילוני שאיננו 'מקדש רובד חברתי מעל רובד החברות האישי' ישמר את החברות ולא יסגיר את הרוצח.

אם לא, פירושו של דבר הוא שכבר הטיעון הבסיסי של בוגי היה דמגוגיה צרופה ולא יותר.

האם לא מגיעה לשאלתי תשובה סבירה?

אגב, בסידורי אין בתפילה ברכה המתחילה במילים ולמלשינים אל תהי תקוה…

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2005 17:34 לינק ישיר 

לבדד, באמת לא הייתי אבירית כל כך, ולא על בוגי נחלצתי להגן (למרות שהוא נחמד, וגם הקדיש לי את האשכול). אני לא חושבת, אגב, שבוגי האשים, אלא שהוא העלה הרהור מסויים. אני גם איני משוכנעת שאני מסכימה איתו לגמרי, לי אישית יש ערכים שיעמדו מעל לחברות, אני חושבת, ואני חושדת שגם לבוגי יש כאלו, מה שעלול לגרור אותנו לשאלות על מהותה של חברות, ומשפחה, ולא נצא מזה, וכבר כמעט שבת.

מה שעניתי לך, לעומת זאת, הוא מה שאני באמת ובתמים חושבת. מי שהוא חבר אמיתי יעצור כל מי שמבקש לעשות מעשה כפי שאתה מתאר. בכך הוא יציל אותו מפני עצמו, בעיקר, ואולי גם יגן על ערך אחר (הגנה על חיי אדם במקרה שאתה מתאר). הוא יעשה זאת בין אם הוא דתי ובין חילוני, אני רוצה לקוות. למושג החברות פנים רבות, ולפעמים אנחנו עושים דברים עבור אנשים שאנחנו אוהבים, שבשלהם הם יכעסו עלינו, אולי אפילו לא יסלחו, ובכל זאת זה הדבר הנכון לעשותו ויש לעשותו.

אני מקוה שהפעם משהו מהרצינות האופפת אותי יגיע עדיך.

שבת שלום.

נ"ב – גם בסידור שלי אין תפילה כזאת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2005 13:32 לינק ישיר 

היה היה יהודי בשם ד"ר נתן בירנבוים, שטען ברבות הימים שהוא המציא את הציונות, ושהרצל גנב ממנו את הרעיון ואת הארגון. הוא היה מתבולל ששב והתקרב ליהדותו. ועבר דרך ארוכה, מן הציונות התגלגל לציונות הדתית וממנה לאגודת ישראל, והפך לאחד ממנהיגיה. ובעל תשובה יקרא לו.

אגב, מספרים שפעם בעת אחת מישיבות הכנסיה העולמית של אגו"י, נכנס לאולם הרבי מגור הזקן, בעל האמרי אמת, וראה את ד"ר בירנבוים עומד על הבמה ונואם. שאל הרבי את הסובבים אותו, מי זה על הבמה? אמרו לו הוא ד"ר בירנבוים, ומה טיבו שאל, אמרו לו הוא בעל תשובה!
אוי ווי, קרא הרבי, בנעורי, בעל תשובה היה מתחבא מאחורי התנור, ולא נצב על הבמה לעיני כל ישראל!

אותו ד"ר בירנבוים סיפר:

פעם נסעתי ברכבת, והסתכלתי על סביבותיי, ראיתי בצד אחד בן ישיבה יושב ומסכת בידו, הצצתי וראיתי שהיא מסכת סנהדרין, ופתוחה בפרק אלו הן הנשרפין. מעבר השני ישב סטודנט שקוע בספר, הצצתי גם שם, וראיתי שהוא אחד מספריו של שופנהואר (אולי בקורת התבונה הטהורה).

חזרתי ושקעתי בענייני. לפתע נשמע קול יריה, והקרון נעשה כמרקחה, רצים וצועקים והמהומה גדולה, מתברר שהיתה התנקשות והיריה פגעה ואדם נרצח. ברגע הראשון הייתי בטוח לפי כל ידיעותיי והשכלתי בתורת הנפש וההשפעות, שבלי ספק בחור הישיבה, הוא הרוצח, לפי שבודאי היה תחת השפעת דיני ההוצאה להורג שבגמרא, נסקלין ונשרפין ותיאורי הזוועה של סוגי המתה, וכל כיו"ב. לעומת זאת הייתי בטוח שהסטודנט שעסק בעניינים כ"כ טהורים ונאצלים של פילוסופיה והגות, לא יתכן שידו במעל.

לאחר זמן קצר הוחוור לי שהסטודנט היה הרוצח!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מושג החברות של חרדי/דתי - חור בסדין
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext