בס"ד תגובת ממללא :
במסגרת מלחמות היהודים המתרגשות עלינו,ומתוך רצון להבין וללבן את החילוקים העקרוניים בשרשם,החלטתי להעלות את נושא מעמד האשה כפי שהוא מצטייר בעיני בציבור החרדי.
אפתח במעשה שחוויתי לא מכבר,ולא לראשונה:
נכחתי בשמחת שבע ברכות של זוג חרדי-ליטאי-'מודרני'. בין הדוברים היה ראש ישיבה ליטאית צעיר. רוח דבריו היה כי המפתח לזוגיות טובה ע"פ התורה הוא שהאשה תדע את מקומה בבית ותעשה מבעלה מלך, כיוון שאין שני מלכים משמשים בכפיפה אחת.
בין השאר,הוזכר הווארט הבא:
לאחר חציית ים סוף,מצינו בתורה כי מרים ובנות ישראל פצחו בשיר לה' כי גאה גאה 'סוס ורכבו רמה בים'.ושואלים,מה עניין שיר זה לבנות ישראל.
ההסבר שניתן היה:המצרים סימלו את שיא הטומאה במעשיהם. הקב"ה,טיבע את סוסיהם ורכביהם,ללמדנו שאף הם היו שותפים כביכול בטומאה.
וכך להיפך, שות ישראל אינן מחוייבות בתורה ובחלק מהמצוות,ואולם,בכדי שהגבר יוכל להגשים את יעודו הוא זקוק לתמיכת האשה.בסופו של דבר,במבנה הזה,שניהם מגשימים את המטרה.בדיוק כמו הסוס והמצרי.
חרף העובדה ששמעתי דברים בסגנון זה,תוך אמירה מפורשת המבכרת את הגבר מעל האשה,הדימוי הזה הביאני לידי צמרמורת והתמרמרות.
מספר ניסיונות שלי לדבר על כך עם כמה בני משפחה,אף הם חניכי הישיבות הליטאיות,נדהמתי לשמוע כי אין כל חידוש בדברים אלו וכי זו התפיסה הראוייה:'הוא למעלה והיא למטה, זו דרכו של עולם'.
את עמדת הנשים לא יכלתי לקבל,כיוון שלהן מוקצה חלק אחר באולם,מעבר למחיצה,והן אינן נוהגות להאזין לדברי התורה הנאמרים מהעבר השני.
אגב,אלמלא ידעתי שהמדובר בשמחת שבע ברכות ושצריך שניים לטנגו,כלל לא הייתי משער שקיימת כלה, כיוון שאיש לא טרח להזכיר אותה או לברך אותה אלא רק את החתן.
יכול להיות שתחושותי הקשות לשמע דברים אלו מעידות על פשרנות והשפעה של ערכי אומות העולם.אני עדיין מנסה להיתמם ולחשוב שיש פה משהו יותר עקרוני.
האמנם זו מהותה של האשה החרדית-לשמש סוסו ורכבו של הבעל?
ברצוני להדגיש שבכוונת מכוון חידדתי את דברי והקצנתי אותם. חלילה לי מלצאת בהאשמות כנגד כל מי שרואה עצמו חרדי או לראות רק שלילה בדרך החרדית.כל מעייני נתונים לאספקט הזה,אשר צורם לי ביותר.
פורסם בקישור הבא:
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=823486
 |
|
|