|
|
| נשלח ב-10/4/2005 21:56 |
|
| |
הנני להצטרף לדעתו של יהוסף,
אך להעיר באתי, כי לענ"ד ענינו של הגר"ח בסגנונו אינו נתינת ליטוש ושפה גרידא, אלא שלדעתו, כדי שלא לשגות בסברות "בעלי בתיות" שאינן נכונות ו"תורניות", יש צורך להגביל את החידושים לכאלו הניתנים ל"הגדרה למדנית" בלבד, ורק אז ינצלו מן השיבוש. כמובן, שלמותה של האמת היא בצירוף הסברא ה"בעלי בתית" העומדת מאחורי ההגדרה הבריסקאית, וקדמונינו, שלא היה בהם חשש טעות זה מחמת שהשתלמו בקניני התורה, לא הוצרכו כלל להגדרות הבריסקאיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2005 00:01 |
|
| |
גו"ג,
כאשר הוא בכובע של התאורטיקן, בודאי שכן.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2005 00:34 |
|
| |
ג"א מצטרף לדעת בן איש.
כתבתי פעם בענין זה אגב נושא אחר במכתב לחבר, בניסוח מצועצע קצת שאולי יראה קצת מוזר בפורום זה. וסליחה מראש על שאין ליבי נותן לי לעוך אאותם מחדש.
"והסיבה העיקרית לקיום התורה ומצוותיה בדוקא היא היותה חתומה במדת האמת ע"י נותן התורה - שחותמו אמת, ובידי משה איש האמת - משה אמת ותורתו אמת.
אשר על כן עיקר העיון בתורה גם הוא לצורך הארת מדת האמת שבה והשבתה אל הלב. גם עיקר החשק וההנאה בהשגתה הוא טעם האמת השלימה בתכלית השלימות.
אף שעיקר הלימוד הוא ליישב אמיתתה על הלב, ולהשיבה אל הלב, אין דרך עיונה מסתכמת בכך, וכמעט שאין ענין זה מורגש כשלעצמו בדרך לימודה. דרכה של תורה כפי המסור לנו הוא בעיקר ליישב וליישר ההדורים בינה לבין עצמה (-ולא בין התורה לביננו), שכן המושכל הראשון בדעת האמת הוא שלא תסתור ידיעה אמיתית את חברתה, שאל"כ בהכרח אחד מהם שקר. ומתוך שהתורה ארוכה מני ארץ - תרי"ג מצוותיה וי"ג מדותיה, אורייתא ורבנן - יכלה הזמן ולא יכלה בירור כל עשה ולא תעשה, ומה שביניהם.
אמנם בימים הראשונים עוד מצינו לימוד התורה בדרך ההשבה אל הלב, לבר מישוב מצוותיה אלו באלו, בדרך של ליבי אומר לי וכדומה. זה היה לגודל ורוחב ליבם, ובדורות אלו הדעות קלושות ואינם מיושבות, ואין לנו אלא דבריהם של ראשונים, וביכלתנו רק להצליב דעתם זה בזה, ולהדק היטב היטב בדעת כל אחד מהם בדרך חקירה ודרישה. וממחלוקות שכבר מצינו מזמנם נקיש לדידן מה מסוכן הוא אילו נניח לעצמנו ללכת בדרכם בקודש, הלא ברור שכל אחד היה בונה תורה לעצמו, ועוד, הרי גם בדרך חקירת דברי הראשונים אין לך ענין שלא נחלקו דעות אחרונים בביאורם.
[שאלה מפורסמת היא, מה לנו לפלפל כל כך בדברי הראשונים, הלא מן הנמנע לטעון שכל מה שתלמיד עתיד לחדש כבר חישבו הראשונים בעצמם, ואף אם לעצמו יכול התלמיד לומר בסגנון שלי נקטו הראשונים בסוגיא זו, הלא באופן כללי ברור שלא נוכל לומר כן.
ולפי הנתבאר הדבר פשוט, הראשונים לרוחב לבבם הניחו בדבריהם גם מהגיון ליבם (ובכל דור ודור מתמעט קצת חלק הגיון הלב לטובת הפלפול השכלי בדברי הקודמים), הראשונים קרובים היו יותר לאנשי האמת (-לנביאים והם לדור מקבלי התורה קודם שנשתכחו הלכות, והם לאבות עד לדורות הראשונים ולאדם הראשון שהיה קרוב אצל עצמו - לעולמו קודם החטא, טהור מחטוא לאמת..), ובנקל קבעו בלבם מהי האמת, וכמעט שלא היו צריכים ראיה ועדות לדבריהם.
אלא אנחנו אם נראה שכאן כתב הרשב"א כך וממקום אחר נמצא לפו"ר סתירה דקה, לא נתמה האיך לא הביא הרשב"א בחשבונו סתירה זו (שהרי אין לדבר סוף, כנ"ל), אלא נתמה כדלהלן: אם השיג הרשב"א בעומק דעתו כך, משמע שמצא בשורש נפשו שכך הוא האמת (לא במובן 'קבלי', אלא 'אינטואיציה' בלע"ז, המורכבת מכללות כחות הנפש, ולפי רוחב דעתו של רשב"א, ודו"ק), וכן בענין השני הסותר לכאו'. ואנו מעוטי הדעת שאין דעתינו וסברתינו אף כאצבע בקיר, נבקש רק דבר אחד, אם ענין א' 'אמת' בערך הרשב"א וענין ב' אמת בערך הרשב"א, על כרחך עליהם להתיישב זה עם זה, וכנזכר לעיל ביסודות האמת שכולם מתאימות, שבמקום שיש סתירה יש גם אי אמת.
לכן לא נאמר אלא שהרגשתו הפנימית (-כנ"ל) של הרשב"א היתה לפי הבדל דק זה או אחר, שהרגישה נפשו, ודו"ק]"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2005 00:57 |
|
| |
רק שאלה אחת מנקרת במוחי לאור הכותבים באשכול זה: אם האחרונים גדולים מהראשונים....האם הם עצמם לא יכלו לחשוב על זאת?
אל תאמין
אם לא בחנת
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2005 01:17 |
|
| |
על ראשונים ואחרונים אענה, על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון.
ראשון לראשונים הרשבא הנהו. מה מאד צדקו דבריך, רשבא ידידי, ואין זאת אלא שלא טעמו טעם עמלו של עצכ"ח שהיה מוציא את עוקץ המשבר מהרהוריהם.
לב32,
דבריך נפלאים. אכן, שביבים של גאונות המנוסחת ב'אחרונית' מבצבצים מפעם לפעם בדברי הראשונים ומלמדים משהו על רוחב דעתם ועומק פלפולם. אני זוכר שמצאתי פעם תירוץ כזה בגמרא עצמה. לקחו לי כמה ימים להתאושש מן ההפתעה שהסב לי הגילוי הזה. עם זאת, קשה לדעת עד כמה האפיזודות הללו הן מייצגות.
אריק,
מה הטעם, אם כן, לעסוק בפלפולים מסוג זה? זה מזכיר לי את ההוכחה המפורסמת למשפט של פרמה: ההוכחה שנמצאה כלל לא יכלה להיות ההוכחה שעליה דיבר פרמה עצמו, שכן אז עוד לא היה לו את הידע המתימטי האדיר שנצבר עד ימינו. בכל זאת זכה אנדרו ויילס, המתימטיקאי הצעיר שפתר את חידת פרמה, בפרס על ההוכחה שלו. זה משל יפה לעניין שאנו עוסקים בו.
גם_וגם,
נקודה מהותית אך שייכת לדיון אחר, כמדומני (דיון העוסק במסורת קבלת התורה שבעל פה עד האמוראים ועד בכלל, מסורת שוודאי פסקה בדור האחרונים. בוא נאמר שאפילו רבי חיים מבריסק עצמו לא התיימר לומר שהוא משמר את שלשלת-הקבלה. גם הוא ידע כי הוא מחדש משהו בדרך הלימוד).
מוציא_לאור,
נדמה לי שרבי חיים לא היה מרוצה מהגדרת חידושיו כמין הסבר מעומעם שאינו אלא טעינת משמעות סמנטית שונה באותם דברים גופם. אחד הטקסטים היותר מאתגרים בספרות הישיבתית הוא חידושי הגר"ח. לא נדיר לשמוע ת"ח ליטאי הבז לאי-הצלחתם של אחרים בירידה לסוף דעתו של הגר"ח. הווי אומר - מדובר בהגדרות חדות וחותכות.
ריהטא,
אכן, דברים מתפתחים - אבל השאלה היא האם לכך התכווין המשורר.
שלמה,
למילה 'שטיקלאך' אין כל קונוטציות בעיני מעבר למשמעות הלשונית שלה: קטעים (של טקסט).
שלויימלע,
דברי ה'שרידי אש' מבהירים היטב את הנקודה: אכן, בנוגע לרמב"ם - אין כל מניעה לכך שרבי חיים יהפוך ל'רמב"ם חדש'. אבל מה נאמר במקרה שבו אחד האחרונים מסביר מחלוקת תנאים?
וגם, דברי בפתיח משקפים הלך-רוח נפוץ (מאד) בעולם הישיבות. אמנם, אני מסכים שלאלה המחזיקים בדעה שהבאתי אין הכרח לכך, ואולי מדובר במין ברירת-מחדל שבמחשבה שנייה תהיה גם אחרת. הדברים שאתה כותב בסוף הודעתך מעציבים אותי: זה אומר שרבים מבני הישיבות יודעים כי הם עוסקים בלהטוטנית מילולית שאין בינה לבין פשט הדברים אפילו אשליה. האמנם?
יהוסף,
א. זו בדיוק השאלה שלי, ואתה יודע מה? צריך הרבה אמונה וקצת גם דוגמאות מהסוג שהביא לב32 כדי להאמין שאכן, רבי מאיר היה רחוק מן הפשטנות שעלולים לראות בדבריו.
ב. נדמה לי שאתה נוגע בדברים שכתב פעם שלויימלע על בהירות הניסוח האקדמית שלא הייתה לחלק מרבותינו. בנוסף, אתה נוגע גם בדברים שכתבתי לעיל ל'מוציא_לאור' - חסידי רבי חיים (בהם בניו בהקדמה לספרו) רואים בדבריו הרבה מעבר לצחצוחי-לשון גרידא. כל ניואנס לשוני כזה, הם אומרים, הוא ביטוי להגדרה חדה ומוצקה העומדת יפה בזכות עצמה.
זאב,
אין כל ספק כי במהלך הלימוד גופו, כמו בכל דיון בין אנשים, נשמעו אינספור דעות לכאן ולכאן, כשכל אחד מדגיש צדדים ומרחיב בהסברו. הלא ברור שחכמינו לא ישבו כמו הרב אלישיב, למשל, בשתיקה משך דקות ארוכות ובתשובה בת מילה אחת. תאר לך בית-מדרש שבו סערת-הלימוד אינה אלא דממה מעיקה המופרעת אחת לחצי שעה כשאחד החכמים מביע את דעתו.
ובכל זאת, כמו שכתב לפום_ריהטא, אפשר לומר גם שהחכמים לא הביעו אז חילוקים שהלמדנים הגיעו אליהם בימינו.
בןאישאחד,
סברה יפה אמרת, ותרשה לי לחדד ולשאול אם אתה מסכים לניסוח הבא: כל חידוש שאין לו הגדרה למדנית ראויה אינו רשאי להישמע. גבולות החכמה התורנית הם בגבולות הניסוח שלה (שזה דבר שהרבה בלשנים מסכימים איתו לגבי החכמה ויכולת הביטוי האנושית בכלל).
האמנם?
תוקן על ידי - hazkel - 11/04/2005 1:18:18
 |
|
|
|
|
|