בית פורומים עצור כאן חושבים

מדינת הלכה - הלכה המדינה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/4/2005 20:56 לינק ישיר 

מייציץ,
ממש לא, כפיה קיימת בכל מדינה.
כולל ארה"ב ומערב אירופה ואם זה מחדש לך משהו אז אפילו במדינת ישראל הלא-דתית דהשתא. (אפשר לקרוא את זה בנימה אירונית)
כך שלהבנתי שאלת הכפיה ממש שולית.
השאלה העיקרית לעת עתה היא סדר יום ציבורי ותרבותי, שאלת הכפיה היא שאלה תאורטית וחסרת רלונטיות בזמן הזה.
לכשתהיה מדינה שתרצה שהתורה/הלכה/רבנים יקבעו בשבילה את סדר היום, והדבר יתממש למעשה, יהיה שייך לדון עד כמה ראוי לכפות , איזה מצוות ראוי לכפות הלכה למעשה וכו'.
היות והיום אין מדינה כזאת, עיסוק בשאלה הזו מסית את האשכול מענינו העיקרי.
חג חירות כשר ושמח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2005 22:28 לינק ישיר 

אני מקווה שלא אחשב לטרחן אם אזכיר את הדיון שפתחתי על שמירת שבת בכלכלה של היום.
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?whichpage=1&topic_id=1069950

דיון זה לא היה על ענייני המדינה, אבל הבעייה של שמירת שבת במדינת ישראל נזכרה שם לא פעם. במדינת הלכה זו שעליה אנחנו דנים כאן שירותים שאנחנו רואים אותם כמובנים מאליהם בשבת, כגון משטרה ומכבי האש הם בלתי אפשריים. יתר על כן, ספק אם ישראל ההלכתית תוכל להשתלב בכלכלה העולמית. ברור שהחילונים ימשיכו למלא תפקידי גוי של שבת במדינה זו, ואי אפשר לתאר את החיים במדינת ההלכה בלעדיהם.

איש ציפור,

בדבריך יש לדעתי הנחה סמויה. אתה חושב שאם תהיה כפיה דתית היא לא תהיה מופנית נגדך. זו הסיבה שאתה סבור שהיא אינה מהווה בעיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2005 22:30 לינק ישיר 

מייציץ:

תתחיל בשו"ע חו"מ תכ"ה סעיף ה', ואחר כך ספר לנו חוויות (דומני כי התיאוריה שהעלית לגבי מי שפרש לגמרי איננה קונסיסטנטית מדי עם המקור הנ"ל)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2005 22:40 לינק ישיר 

אם כבר מדברים על החלום הדתי לאומי ליצור מדינת תורה היה מעניין שדווקא צד אחד שלם בסיפור לא הוזכר בכתבה והכוונה למרכזניקים.

זה אולי נראה לא שייך אבל הקבוצה שהצליחה ליצור מצב שבו כיום אפשר לחלום על צבא דתי נורמלי היא דווקא המרכזניקים במיוחד דרך מפעל המכינות שלהם.

לראשונה מוכשרים אנשים לתפקידי קצונה גבוהים מתוך אדיאליזים דתי מצד אחד ומקצוענות צבאית מן הצד השני.

אין לזלזל במהפכה זאת.

נכון דברים מתקדמים לאט אבל נראה לי שהם מתקדמים.

ושמע האמת ממי שאמרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2005 23:28 לינק ישיר 

מפיסטו

אין השו"ע לפני, אבל כמדומני שאתה מדבר על מורידין ולא מעלין. ובכן זה לא קשור לשאלה אם לכפות לקיים מצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2005 23:32 לינק ישיר 

מציץ

האם אתה רואה הבדל, מבחינת פניה של מדינת ההלכה, בין כפיה לקיים מצוות לכפיה שלא לעבור עבירות, או למצער להריגתו של עובר העבירות ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2005 23:41 לינק ישיר 

אבהו,
לא נראה לי שהבנת מה כתבתי.

לא נורא.
חג שמח לך, ולכל חברי וחברות הפורום,ולכל בית ישראל.

תוקן על ידי - אישציפור - 22/04/2005 0:40:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2005 23:54 לינק ישיר 

באבא,
ראשית, יצחק ברויאר היה חרדי גאה, ומאידך לאומי (ואף לאומני במידה מסוימת). היתה לו הגות בנושא זה, אף שאינני מכיר את פרטיה.
שנית, כמו שכתבתי לעיל, דומני כי המציאות תכתיב את הפתרונות. כאשר תהיה מדינה שתהיה לה הנהגה תורנית היא תצטרך למצוא פתרונות לכל הבעיות הפרקטיות, שכיןם קל לכולנו להתעלם מהן. אני לא חושב שיש חשיבות רבה להכין את כל זה מראש. האילוצים עצמם מוסיפים הרבה תבלין ליעילות ולמציאותיות של הדיון. כפי שכתבתי, לדעתי מדינת הלכה לא תיראה שונה מהותית ממדינת ישראל של ימינו (זה אולי מפתיע, אך כמעט אין לי ספק שזה נכון, ושזה גם יהיה נכון).
דווקא העיונים המופשטים הם היותר חשובים בעידן שלנו, כשכל זה עדיין לא קיים. את הקונספציות אפשר וכדאי לברר בנחת, לפני התממשות הלחץ במציאות.
אחת הבעיות היא שאפילו הבירור התורני הזה כמעט לא יכול להיעשות, שכן אין מתודות בירור לגבי שום סוגיא בעולם ההלכה של ימינו. על כך כתבתי באשכול סמוך (של ספרן על האינטרנט?). אמנם עדיין כדאי לכתוב מאמרים בנושאים אלו, שבסופו של דבר יהיה לנגד עיניהם של אלו שיצטרכו להכריע בבוא העת.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2005 00:43 לינק ישיר 

מיכי,
לא בטוח שהבנתי את דבריך נכון אולי תוכל לפרט יותר את הדברים למעשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2005 02:04 לינק ישיר 

מפיסטו

אם במדינה תנהג דין מורידן ולא מעלין, בוודאי שאין הבדל מעשי. אבל בדיוק בשביל זה יש לנו את החזון איש.

מבחינה רעיונית יש הבדל בין שני הנידונים. שכן אם קיים מושג של לא לכפות על מי שפרש לגמרי , הרי אין זה בגלל סובלנות , אלא בגלל שאלה שכבר הרשיעו יותר מדאי, אין לנו עניין לזכותם ולהחזירם למוטב. כפייה על המצוות באה דווקא מתוך רצון לקרב (כמובן שיאמרו מויחל טובעס) בעוד דין מורידין מבטא את ההפך הגמור, דווקא בגלל שהוחלט להרים ידים מהרשע ולא לנסות לקרבו יותר, מחליטים שיש לבערו מן העולם .

ולכן ניתן לטעון שלגבי היחס לרשע אנו מקבלים את הגישה האומרת שאין דין 'מורידין' נוהג יותר , בעוד שלגבי הכפייה נשאר הדין כמות שהיה (אם אמנם יש בסיס לסברא הזאת) . מצד שני אפשר לטעון שיש כאן סתירה פנימית, שהרי ביטול דין מורידין הוא מכח זה שטוענים שכיום אין רשעים אמיתיים.

בכל מקרה, כבר כתבתי למעלה שזו לא הבסיס שדתיים מתונים היו רוצים לבנות עליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2005 03:30 לינק ישיר 

אני לא אוהב את המונח 'מדינת הלכה'.

האידאה של התורה היא לא 'מדינת הלכה', אלא "והתהלכתי בתוככם והייתי לכם לאלקים". כדי להגיע לזה, עם ישראל צריך כמובן לחיות על פי התורה. זה כולל בין השאר שמירה מלאה על ההלכה (שהיא חלק ממכלול של חיים על פי התורה). זה כולל גם קיום של בית מקדש כמקום עבודת קרבנות והשראת שכינה.
המונח "מדינת הלכה" מפחיד בצדק, כי הוא מצמצם את האידאה למשהו שנתפס בעיני מי שאינו חי חיי תורה כמערכת חוקים קשה, קטנונית, וחסרת טעם.

כל טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2005 10:31 לינק ישיר 

אחד ההיבטים המעשיים של מדינת הלכה הוא מקומם של רבנים במדינה זו. מן הסתם יהיו רבנים שתפקידם יהיה לפסוק בענייני המדינה. השאלה היא אם ראשי המדברים שבין הרבנים בימינו ראויים למשימה נכבדה זו ומוכנים לה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2005 11:35 לינק ישיר 

הרב מיכי תודה.

אני מצטרף לאיש ציפור גם אני לא בטוח שהבנתי אותך לגמרי.

"אני לא חושב שיש חשיבות רבה להכין את כל זה מראש. האילוצים עצמם מוסיפים הרבה תבלין ליעילות ולמציאותיות של הדיון".
גם אני לא חושב שהכנות כאלה הם שייקבעו איך הדברים יראו, אבל מה שכן, זה יוצר ציפייה ורצון עז להתממשות הדברים ! מה שיגרור גם מעשים בעתיד בכיוון, וגם אם לא מחר אז מחרותיים, וזה כן חשוב.
ושוב, אפשר להרגיש בהבדל בין הנ"ל בכתבה שמוכנים נפשית לדבר כזה, בניגוד לחרדים שהזכרתי לעיל.

"לדעתי מדינת הלכה לא תיראה שונה מהותית ממדינת ישראל של ימינו".
לא הבנתי מה הכוונה מהותית.
לדוג' פירוק של הכנסת ובית המשפח העליון, הוא לא מהותי ?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2005 12:09 לינק ישיר 

באבא תור

סליחה.

אני חושב שעדיף לא לפרק את הכנסת.

עד היום במדינה שלנו, זה נראה כדרך הטובה ביותר בה היהודים מצליחים לנהל את עניינם בדרך שמייצגת את הרצונות של הכלל היהודי בלי מלחמת אחים מיותרת והרסנית כמו שהיה בבית שני.

אין לי ספק שכאשר יעלה איחוד דתי לשלטון במדינה הוא יעדיף שהמדינה תתנהל בדרך דמוקרטית מאשר בדרך של כפייה (כי אתה ממש לא רוצה כפייה!).

ביחס לבית המשפט העליון אני מסכים שצריך לעשות חשיבה מחדש על התפקוד שלו, אבל נראה לי שבתחומים שלמים של מנהל ציבורי ופלילי נעדיף להשאיר אותו.

בתחומים אזרחיים בהחלט יש מקום לדין תורה כמעצב חברה תורנית ומוסרית יותר (וזאת בניגוד לדעתו של מורנו הרב מיכי) אולם גם לו יהיו גבולות.

הדרך שבה עצבו היהודים את מדינתם היא דרך יחודית עם הרבה מחשבה וחבל יהיה סתם להרוס לשם תאוות הרס בלבד.

ושמע האמת ממי שאמרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2005 12:33 לינק ישיר 

מייחל הבבא_תור ל"פירוק של הכנסת ובית המשפח העליון", ובהתלהבותו הוא מתעלם מכמה היבטים מעשיים של האוטופיה.

1. כיום יש הרבה ישראלים, יהודים כגויים, דתיים כחילוניים, שמעדיפים משטר של דמוקרטיה ייצוגית. יתר על כן, גם העם היהודי בתפוצות מעדיף משטר כזה, כפי שמוכיחים דפוסי ההגירה היהודית במאה השנים האחרונות. ב 1900 חיו רוב היהודים תחת משטרי דיכוי שונים במזרח אירופה ובמזרח התיכון. כיום רובם נמצאים בישראל, בצפון אמריקה ובמערב אירופה. דפוסי הגירה אלה משותפים ליהודים חילונים ולשומרי מצוות.

2. למרות התלונות שאינן חסרות שחר, השיטה המשפטית החילונית בישראל היא מוצלחת וזוכה לאימון הציבור החילוני והדתי. יש ייצוג דתי מכובד בין המשפטנים - עורכי דין, תובעים, שופטים ואנשי אוניברסיטה. נכון שחרדים אינם מיוצגים כיאות, אבל הם בחרו כך מרצונם, והם אינם מיוצגים גם במקצועות אחרים. אני קורא לפעמים בפורום השכן והתרשמתי שבדרך כלל המשתתפים נותנים אמון בבתי המשפט החילוניים.

3. האם אפשר לתת אמון בבתי הדין הרבניים בישראל? האם הם בנויים לדון במשפט פלילי, מנהלי ועסקי? אני מסופק ביותר אם זהו המצב.

יהיה יפה אם ימָצא בפורום עורך דין שמוכן לפרוש את השקפתו בעניין זה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדינת הלכה - הלכה המדינה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.