בית פורומים עצור כאן חושבים

האם החינוך בימינו זקוק לשקרים קדושים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/6/2002 23:28 לינק ישיר 

בוגי,

דווקא שמעתי אמרה בהקשר ליל חג המצות כאשר מתמלאים הפיות בכזיתות המצה עד כדי ניפוח ובליעה זללנית, אז אומר הקב"ה 'נצחוני בניי, נצחוני בניי'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2002 10:23 לינק ישיר 

אקדמאי,

הדיון על מה שקרה בראשו של אברהם אבינו בפרשת העקידה, אינו דומה לדיון על מניעי בלעם. הרי העקידה היא מונומנט עוצמתי של עם ישראל. כן, בעקידה ישנו מסר עוצמתי מאד המשפיע על החשיבה של עם ישראל. רב העוצמה מנעה העלאת אפשרויות שההתנהגות בעקידה אינה הולמת לדורות המתקדמים בחשיבה הדתית.
לכן חשוב הדיון. זו לא חטיטה פסיכולוגית רק כדי ללמוד "פשט" בכמה מפסוקי התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2002 01:14 לינק ישיר 

בוגי

אני חוזר על הקביעה שלי:
אין צורך להיות אפיקורס כדי לחשוב.
זה מה שהתורה תובעת מאיתנו.
זה מה שאנו מנסים לעשות פה, אני מקווה

אקדמאי

גם אני איני אוהב את אלו שמייחסים מניעים פסיכולוגיים לאבות או לחז"ל. כפי שכתבתי כמה פעמים, ניתוחים כאלו מגלים על המנתחים יותר מאשר על המנותחים. אדם רואה מהירהורי ליבו, ובמקום שהוא נמצא שם נמצאים הירהוריו וניתוחיו.
אחרי הערת הסתייגות זו אני מרשה לעצמי להוסיף שבמצוות תלמוד תורה נכלל לדעתי מה שאנו עושים כאן לדמויות של האבות. נסיון להבין מה התורה רוצה לומר לנו בסיפור עליהם.
איני מתכוון להשליך מהפסיכולוגיה האישית שלי על אברהם אבינו. אבל אני כן שואל את עצמי, ומשתף אותך, מה בא סיפור העקידה ללמד?

איך ניתן לגשת בכלל לשאלה כזו? אני ניגש אליה בשתי טכניקות. ראשית, בטכניקה ספרותית. אני קורא את הפרשה כמו סיפור דברים. אני סבור שכך אנו אמורים באמת להתייחס אליה. התורה שבכתב ניתנה על מנת להיקרא בפורום כמו בית כנסת, פעם בשבוע כמו שמיוחס בתקנה מוקדמת למשה רבנו, ועל מנת שהציבור ידון בה בשבת שבה אין עושים מלאכה. אני מנסה לראות את עצמי כמי שעומד בתנאי הזה. ושואל את עצמי: מה המסר שבקריאה זו שאנו קוראים (שים לב שהתורה אמורה להישמע ולא להיקרא, וזה הבדל שאבד לנו. היום אנו מתחברים לטקסט באמצעות קריאה ולא באמצעות שמיעה).
זו בעיני הזמנה לניתוח ספרותי.

הטכניקה השניה היא לנסות להקיש ממה שאני יודע על בני אדם בכלל לגבי המעשה בחומש. כמובן, מתוך ההנחה הסבירה שהאבות לא היו אנשים קטנים, שמעשיהם לא נבעו משיקולים אישיים בלבד. איני סבור שאברהם אבינו חשב אי פעם שיהיה עם ישראל שיקראו עליו בתורה. גם אחרי שהשם הבטיח לו שיורשו הוא יצחק, אני סבור שהוא ראה את ישמעאל כיורש פוטנציאלי, והתפלל עליו. הוא אהב גם את ישמעאל, למרבה הצער של כולנו היום מסיבות פוליטיות וצבאיות...
אבל אברהם אבינו, כדעת הרמב"ם, רצה להפיץ דעת השם בעולם. את המוסר (נוסח וטו?). הוא לא היה קלינטון, או מוחמד.
קח לדוגמא את הסיפור המופלא והקצרצר על אברהם שלוקח את הגר לאשה. שרה אומרת לו שיקח אותה. הוא מסכים, למען שרה, תוך הכרה בקושי העצום שהיא עומדת בו כשהיא מכניסה צרה לביתה. אבל מעבר להסכמה העקרונית, הוא לא עושה מאומה עד ששרה באה וממש נותנת אותה בחיקו. השווה זאת ליעקב לאחר שרחל אמרה לו לקחת את שפחתה. אתה יכול להבחין בפסוקים הקצרצרים בהרבה יותר עדינות אצל אברהם (ולכן הוא בעיני המובחר באבות).
הדוגמא הזו יכולה להמחיש כיצד אני משתמש בכלים ספרותיים (נוסח נחמה לייבוביץ, בין השאר) כדי להבין את החומש.

לאחר המחשת שיטתי, אני מציג את השאלה: אדם גדול כמו אברהם, איך הוא הגיע לעקידה? הצעתי תשובה, ואני ממתין להצעות נוספות. (אם אתה מכיר את קירקגור, אין לי אלא לחזור על הבקשה שתסכם את דבריו, אם ניתן ללמוד ממנו).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2002 08:02 לינק ישיר 

מיימוני,

במונחים של מחזיקי ה'פלומבה' החותמת 'אפיקורס', הרי חותמת זו מופעלת עליך אוטומטית ברגע שאתה מביע מחשבות בלתי מקובלות במה שהם מחשיבים לעיקרים.

שמעתי לא מזמן בשם תיאורטיקן שלהם, שמה שהתלמידי החכמים הקונבנציונליים חושבים, זה התורה וממילא זו האמת וכיון שישנה הבטחה 'שלא תישכח' הרי לא יכולות הדעות הבלתי קונבנציונליות בתורה להיות אמת עד שלא תהפוכנה לקונבנציונליות.

לפי זה אני מפרשת שדברי הרמב"ם והרמח"ל שלא היו מקובלים בתחילת פרסומם, היו שקר ורק כשנהיו מקובלים, הם הפכו ריטרואקטיבית לאמת.

לצחוק או לבכות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2002 09:03 לינק ישיר 

יענטע,

דווקא עם התרגיל הזה, ניתן לי להסתדר. אם רעיונות הרמב"ם היו נכונים כאידיאל מיוחל, אבל עדיין לא מתאימים לבני הדור כאשר הביע אותם לראשונה ורק אחר כך, הרי אם כי היו אמת תיאורטית, הפכו לאמת יישומית רק מאוחר יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2002 12:05 לינק ישיר 

יענטע ובוגי,

התרגיל הזה מזכיר את ה"סייעתא דשמיא" החסידית שברגע שאדם נבחר לאדמו"ר חל עליו הכלל של "תומת ישרים תנחם" שהשם לא היה מטעה אותנו.
הרעיון מוצדק רק כהטייה פסיכולוגית, אך לא כמשהו שניתן לסמוך עליו.
לא ניתן לאדם לסמוך על מי שאינו מכיר [ראה אשכול "ראשונים כמלאכים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2002 18:16 לינק ישיר 

*העתקה מאשכול נפרד שנפתח בנושא

גארטעל:

מהי ההגדרה של אפיקורוס?

האם מישהו מוכן להתמודד עם הנושא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2002 18:17 לינק ישיר 

ספי:

יש כמה הגדרות בהלכות תשובה ברמב"ם
יש חמישה סוגי מינים, ועוד כמה סוגי אפיקורסים.
כעיקרון, זה כופר בתורה ובנבואה מישראל, או מי שמבזה תלמידי חכמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2002 18:31 לינק ישיר 

מיימוני:

באשכול "עיקרי אמונה" ניסיתי לאסוף את העיקרים החדשים שהפכו לדוגמות שמי שאינו מכיר בהן נקרא אפיקורוס ברמה כזו או אחרת. עיין שם.

אני מפנה גם לספרו של יעקב הלל מירושלים. הוא מקובל, ראש ישיבת מקובלים, שעוסק בהוצאת ספרי קדמונים, ויש לו גם שו"ת משלו, "תמים תהיה". שם נדמה לי הוא כותב שמי שאינו מאמין בקבלה נקרא אפיקורוס ואינו מצטרף למנין.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2002 15:11 לינק ישיר 

גרטל העלה שוב את השאלה: "מהו גדר אפיקורס". למרות שהדבר נידון כאן וב"עיקרי אמונה" של מיימוני, העלאת השאלה הניעה אותי לחשוב שוב ואולי לנסח בצורה חדה יותר.

בוגי כתב למעלה "איזהו אפיקורס, מרדן השקפתי". ההגדרה נראית מצויינת והיא תתאים לכל חברה להגדיר את האפיקורסים שלה. נמצא שאין גדר אחיד, באשר הדבר תלוי בגודרים. חוג פלוני יניח את הגדר במקום שהוא נשאר בפנים וחוג אלמוני בחוץ ואילו חוג פלמוני יתחם את הגבול בצורה שלו.

מעניין יהיה לנסות להגדיר מי הוא כזה שלכל הדעות לא ניתן להחשיבו כאפיקורס.
האם המהנהן החברתי הפתי המאמין לכל דבר? או שישנה הגדרה טובה יותר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2002 18:47 לינק ישיר 

וטו

הפתי אינו הלא-אפיקורס הטיפוסי, אלא הסטנדרטי והשכיח. את הלא-אפיקורס אב-טיפוסי, יש לראות בנאמן לדעה המקובלת, למרות שהגיונית היה יכול לסטות ממנה. עמדה כזו מתבטאת בדעה שהובעה בפורום הזה.
נכתב כך 'מי שיחרוג ממנה (מהמסורת המקובלת עד סיני), יהפוך למשהו אחר. רפורמי, קונסברטיבי, אין קץ לשינויים האפשריים.
והיה אם יהפכו הללו לרוב, מה אז? אני מניח שאז הם יגדירו את עצמם כפרשנים האמיתיים. אבל אני במקומי איני מסוגל להכיר באפשרות כזו, בדיוק כפי שאיני יכול להכיר בכך ש-2 + 2 יהיו שווים חמש.'

הכותב הדגיש 'אני במקומי'. זאת אומרת שאינו שולל את האפשרות שבמצב העתידי הוא יצטרף לרוב החדש. למרות זאת, כרגע נקיטת דרכו היא כדעה הרווחת.

אני משערת שתטען 'ומה עם מה שברור שלא כדעה הרווחת?' בכן, וטו, ישנם הדואגים לכך שלא יגיעו להבנה ברורה כזאת, למרות שבארחות צדיקים מבטיח שהלומד 'לשמה' יגיע לה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2002 09:31 לינק ישיר 

בשימי לב שכמה נביאים כותבים בסגנון אחד, הרהרתי שלכאורה ההשתמשות בכמה ניקים, היא גם מהשקרים הקדושים למען טיב החדרת המסרים!?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2002 11:21 לינק ישיר 

יהוסף

אל תשכח שריה"ל, למשל, כשרצה "להגן על הדת המותקפת" בספרו "הכוזרי", בחר לכתוב אותו בצורת דיאלוג בין מלך כוזר לבין פילוסוף, ערבי, נוצרי ולבסוף גם חכם יהודי. השימוש ב"אנשי קש" כדי להציג דעות שונות הוא, אם כן, בעל היסטוריה מכובדת...

מכל מקום, אני די לי להיות מיימוני.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/12/2002 13:00 לינק ישיר 

שתי סיבות לגילוי שקרים קדושים:
א. הילד מתבגר ומבין את העיקרון המועבר על ידי השקר ולכן תלות העיקרון בשקר, ממעט מחשיבותו ומטהרתו של העיקרון.
ב. הילד מאבד אימון במחנך המשקר, שלכן אין עצה אלא ללמדו את העיקרון באור האמת שבו, ללא ליווי השקרים.
שני תנאים אלו קיימים כיום אצל רוב עם ישראל. לכן הגיע הזמן להציג את היהדות על עקרונות האמת שבה ללא שקריה הקדושים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/12/2002 15:37 לינק ישיר 

בוגי

לאידך גיסא

אולי עדיף לחכות שהילד יגדל לפני שמגלים לו מה אמת ומה שקר.
סימן אפשרי לגדילת הילד הוא שהוא מתחיל לשאול.
לפני כן, אולי עדיף לא לגלות יותר מדי.

דוגמא פעוטה: איננו מספרים לילדינו על מה שקרה באמת להודיה המסכנה ז"ל. זה יערער את האמון שהם צריכים לפתח שהם חיים בעולם בריא וטוב.
אין זה קשור כלל לשאלה אם העולם שאנו מגדלים אותם לקראתו הוא בריא וטוב...
וראה בתשובתי הקצרה ליהוסף באשכול הסמוך של שואל. ראוי באמת לפתוח אשכול על התועלתיות שבאמונות, אמיתיות ושקריות.
וכמו וטו, אני מוכן שיקדימוני אחרים...

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם החינוך בימינו זקוק לשקרים קדושים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.