|
|
| נשלח ב-21/8/2008 18:41 |
|
| |
וכיון שגם עלי חביבה הלשון, אשאל אתכם מה פירוש המלה ביקור?
(ואחרי שתענו על זה, הסבירו האם יש קשר בין דברי הרמב"ם לבין מה שרוצים בפורום זה להוציא מדבריו)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 18:42 |
|
| |
פולחן הקברים במשנתו של ר' אברהם בן הרמב"ם
בפרשתנו מצאתי דבר מענין בפירוש על התורה מאת ר' אברהם הידוע ברציונליותו ובצעידתו המושלמת בדרכי אביו.
"ותמת דברה. סיפור התורה לזה מורה אל גודל כשרונה ואפשר שהיו מבקרים את קברה ומתפללים שם כמו שנשי ישראל היו נקראות על שמה לברכה [כמו שמצאנו] ודברה אשה נביאה"... עכ"ל עפ"י הוצאת ששון תשי"ח שיצאה שנית בירושלם בשנת השמד"ת אויבינו.
יש למישהו מובאה אחרת? תומכת? סותרת? שונה?
הוחלפה הודעה כפולה לקודמת בהודעת הערב של אותו הכותב
תוקן על ידי עצכח ב- 13/12/2008 20:38:47
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2008 20:50 |
|
| |
בהרבה דברים ניתן לראות את ר' אברהם כצועד
בדרכי אביו, אולם יש דברים שהוא שונה מאביו. יש לו נטיות מיסטיות וסגפניות
שלכאורה אינן דרכו של אביו, ולכן כל שינוי מדרכי אביו צריך להבדק לגופו.
|
| נשלח ב-13/12/2008 22:05 |
|
| |
תודה למנהל המוכשר והזריז, אבל למה שתי הודעות שלי לא זוכות לתגובה?
אני לא צודק בפי' המלה ביקור?
אני לא צודק במובאה מראב"מ?
העובדות לא מבלבלות פה אף אחד?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2008 22:26 |
|
| |
לא עניתי לך ענינית? גם אם הרמב"ם סובר שאין לפנות כלל אל הקברים ראה לשונו בפ"ד מאבל הלכה ד, לא יפנה אדם לבקר הקברות. יתכן ובנו סובר אחרת. ביקור, מדוע שלא תפרשו כבלשון ימינו?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2008 23:02 |
|
| |
סליחה. חשבתי שאתה מתיחס באופן כללי לרמב"ם-בנו.
שאלתי כפולה: א. מה פי' לבקר?
ב. מה אומרים חכמי הפורום על דעת ראב"מ עצמו, ובפרט באם הוא מייצג את דעת אביו כפי שעשה במקרים רבים, כמו למשל ביחס לאגדות הש"ס? (על אמוראים אפשר לכתוב זלזולים ברמז, אבל בן של הרמב"ם הרציונליסט? זה כבר בעיה כמעט כמו להסתדר עם דעה של ר' גדליה.)
ותשובתי לגבי א': עי' פי' המשנה לרמב"ם פרק א' משבת. שם הוא כותב שמלת לבקר היא מלה עברית צחה שפי' ידוע והוא כמו 'לא יבקר הכהן' (בפרשת נגעים בחומש ויקרא. מ.ה.) ו'לא יבקר בין טוב לרע' (לגבי בהמות המוקדשות, בסוף ויקרא. מ.ה.). ראיתי זאת בתרגום המצוי. אם בתרגום הר"ק זה שונה, אשמח לראות.
אם אני זוכר טוב גם ראב"ע בפי' תהלים עה"פ 'ולבקר בהיכלו' לא מפרש כמשמעות המקובלת בימינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2008 23:25 |
|
| |
המילה לבקר מלשון ביקור, אינה מילה מקראית,-- אלא מילה משניית מחידושיו של בית רבי
המילה לבקר בהיכלו כל יודי קרא יודעים שזה מלשון בוקר -לבא מוקדם בבוקר, והמילה בוקר בא מלשון לא יבקר הכהן-
בקר הבדלה.= הבוקר- מבדיל בין הלילה ובין היום, וכן ערב- המערב-(מערבב) את היום ואת הלילה
|
|
| נשלח ב-14/12/2008 00:02 |
|
| |
מן השורה
ברוך בואך אל הפורום!
תודה על מראה המקום המפליא מדברי רבנו אברהם בן רבנו הרמב"ם.
אכן מכאן ניתן ללמוד כי התופעה של ביקור בקברים ותפילה שם היו מוכרים לר"א והוא לא הזכיר אותם כאן לשלילה.
אם אכן מכאן ניתן להוסיף ולדייק שהיה זה מנהג ראוי לדעתו ואם דעתו משקפת את דעתו
אביו, איני יודע. בוודאי שהרוצה לטעון יוכל הרוצה לטעון שניתן ללמוד מן האיזכור
לגבי דעת הרמב"ם והרי זה לא כמו שהובא באשכול זה ובאחרים, ולא כשיטתי שלי
שביקור בקברים מוביל לידי איסורים שונים, הקרובים לעבודה זרה, ובמיוחד
בימינו.
לגבי השאלה השניה על לשון ביקור, כמדומה שלשון זו משמשת כמו שהיא אצלנו
היום. וראיה לדבר "ביקור חולים, במשנה, המובא גם ברמב"ם, וכן לשון הראב"ם
המצוטט כאן לגבי "מבקרים את קברה"...
|
|
|
|
| נשלח ב-14/12/2008 01:52 |
|
| |
מיימוני
(אנחת רווחה בת 4 חדשים)
לגבי א. נדמה לי שראב"מ מזכיר את התפלה על הקבר בהקשר חיובי. בהקשר של ענין לצבור לדעת את מקום קבורתה.
לגבי ב. ביקור חולים יתפרש בדיוק כמו ביקור בעליית חנניה בן חזקיה בן גרון וכפי שביאר שם הרמב"ם בעצמו מה פי' המלה ביקור לדעתו.
ראב"מ, כידוע, לא כתב את ספרו בלה"ק כי אם בל' ערבית, וא"כ אין להוכיח מאומה מתרגומו של אדם פלוני מלפני 50 שנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2009 12:18 |
|
| |
http://www.net-sah.org/he/node/936
שו"ת הרב רצון ערוסי - השתטחות על קברי צדיקים - חיזוק או פגיעה באמונה בקב"ה ?
מה עשה כלב כשפרש מהמרגלים והלך להשתטח על קברי אבות האומה?
האם ישנם מצבים הלכתיים שנזקקים לעלות לקברות הצדיקים? אם כן, מה התרומה של הפעילות הזו לחיזוק האמונה?
כיצד ניתן לנתב את הנהירה ההמונית של הציבור הרחב לקברות הצדיקים ללימוד הכללים ההלכתיים הנכונים בעת שכזו תוך בלימת השפעת התופעות השליליות הנגרמות בביקורים אלו?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2009 13:10 |
|
| |
"מה התרומה של הפעילות הזו לחיזוק האמונה?"
כשאני רוצה לקבוע אם פעילות מסוימת תורמת לחיזוק האמונה אני לא נכנסת לעצכ"ח לברר זאת.
אני מגיעה למקום עצמו,רואה את האווירה-האם האווירה היא רצינית(כפי שהדגיש דינוזאורוס באשכול סמוך)ואז אני מחליטה אם זה תורם לי לחיזוק האמונה.
התשובה האישית שלי-מה שהיה מתאים ליהושוע וכלב מתאים גם לי.
ולא צריך מרגלים בשביל זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2009 13:49 |
|
| |
צענעעעעע
א) האם הקשבת ברצינות לדברי הרב ? האם שמעת שמץ של זילזול או שלילת מעשהיהם של יהושוע או כלב?
ב)מי שקובע מה תורם לחיזוק האמונה ב"אין עוד מלבדו" הוא מה נקבע בפסיקות חכמי הדורות, ולא קביעה שרירותית של האינדיוידואל על פי הרגשותיו -
ג) יתרה מזו, אם היית מקשיבה לדברי הרב ברצינות הראויה היית נוכחת בהתמודדות הנכוחה שלו אל מול המציאות, שאי אפשר עוד לעצור את הסחף של נהירת ההמון לקברי צדיקים וכל כוונתו היא לנתב את המאמין לדרך 'הלכות התורה' להפיק את מירב התועלת מהמנהג.
ואם כבר אז עוד תשובה מעניינת של הרב ה'מרגל'' ובזה סיימתי...
עליה לקברות צדיקים בראש השנה http://www.net-sah.org/he/node/456
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2009 14:41 |
|
| |
לריב
כנראה שלא הבנת את כוונתי ולכן כינית את הרב מרגל,הבנת שששמעתי שמץ זילזול,ועוד הבנת דברים שלא התכוונתי אליהם כלל.
אולי לא שמת לב( אבל רצוי שתשימי לב ) לא כיוונתי את תגובתי אלייך בכלל .גם לא כתבתי שהקשבתי ללינק שהבאת .(אם הייתי מקשיבה או קוראת את כל הלינקים אנה הייתי באה..)דיברתי על עצכ"ח בכלל ולא על הלינק שהבאת.
ציטטתי במרכאות משפט אחד ועשיתי העתק הדבק בגלל הנוחות.
זה הכל.
הבאתי את דעתי האישית לגבי הנושא של הליכה לקיברות צדיקים והאם אצלי מתחזקת האמונה בעקבות כך.
מכיוון שאני רואה בכל ביקור בקיברות צדיקים הרבה אנשים שאני מכירה אותם אישית והם אנשים שיודעים היטב את כל הדעות ומכריעים לכיוון של הליכה לקברות צדיקים אני לא חוששת. הלוואי ויהא חלקי עמהם.
וכשאמרתי שלא צריך מרגלים לא התכוונתי כלל לרב רצון ערוסי(אין לי מושג איך הגעת בכלל לרעיון מופרך כזה) אלא לכך שלא צריך סיבות גדולות כדי ללכת לקיברות צדיקים .לא צריך סיבה גדולה כמו מרגלים -.מספיק ערב ר"ח אלול כל שנה.מספיק יארצייט של אדם גדול,מספיק רצון עז לבקש משהו.
ואולי,במחשבה שניה,גם אלה דברים גדולים...
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2009 15:10 |
|
| |
אם היית קוראת ומקשיבה אולי היית מתגברת על היצר שלך לכתוב גם כשאין בדבריך דברי טעם כש"כ שאין בהםחידוש, וכפי שכתבת ההמונים אינם צריכים סיבה טובה כדי לנהור לקברים. כל מה שהרב דן בו הוא איך נוהגים על פי הכללים ההלכתיים בנהירה לבתי הקברות שלא יכשלו בדרישה אל המתים. ולזה, כמה טוב שיש לנו מרגלים כדוגמת הרב רצון ערוסי שמפשפשים בדברי גדולי עולם ומעלים על נס את האמת ההילכתית של תורת האמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2009 02:42 |
|
| |
צענערענע
<מכיוון שאני רואה בכל ביקור בקיברות צדיקים הרבה אנשים שאני מכירה אותם אישית>
בביקורך על הקברים בפעם הבא שאלי אותם מהי מטרת הליכתם.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 30/08/2009 3:22:18
|
|
|
|
|