| נשלח ב-25/6/2002 07:28 |
|
| |
מה עדיף?'שולחן ערוך לקוי או לא שו"ע כלל?
חברים, בוגי שלכם 'חוזר בתשובה'!
לא לא, לא בדיוק במובן המלה שאתם חושבים, אלא שמודה אני שליציבות האדם בכל תחומי התעסקותו, הוא צריך למרגוע נפשי המושג ממשמעת לסדר בחיים היומיומיים. זה לא בא לומר שיקטול כל ספונטאניות ושהמשטר המשמעתי של הסדר יהיה יעקי-אובססיבי, אלא שכללית תהיה לו רוטינה.
האדם עדיין לא הגיע לרמה שכלית כזאת לשקול את בחירתו על כל נשימה ונשימה!
אי לכך יש מעלה ב"(קיצור) שולחן ערוך" גם אם הוא אומר לעשות תשליך וכפרות. השאלה מה דרגת ההישמעות הנדרשת לשו"ע כדי להשיג את מעלת משמעת הסדר מבלי לאבד את האנרגיה ומבלי לשבש את החשיבה הישרה?
אנא תנו את תשובותיכם עבור מי שאין סיכוי לגביו להטפה מוצלחת ל'חזרה בתשובה' פורמאלית!
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2002 15:49 |
|
| |
בוגי,
"הכל דרגות!"
שו"ע מעוות מדי גרוע מלא שו"ע, אבל קצת עיוות כקביעת הטריפות לפי הזמן העתיק לא גרוע כ"כ ועדיף מלא שו"ע.
ישנה בעיה אחרת שעסקנו בה כבר והיא חוסר הדינאמיות הנוצרת מקדושת הזמן והדפוס [בני קדושת הרושם]. ראה מה שצילם לנו אקדמאי זה עתה ב"התפתחות ההלכה" דברים שנאמרו על השו"ע שכל רב אורתודוכסי שייאחז בהם כיום, ספק אם תהיה לו תקומה כרב [וספק אם ישאירו בו טמאי השפתיים 'רביעית דם' מבחינה חברתית].
עוד נקודה. כפי שכבר התברר באחד האשכולות, ההתפתחות היא אינדיבידואלית ולכן לא שייך שכל אחד יהיה לו שו"ע אישי [וכפי שהתבטא רב גדול ש"על הראשונים אנו מצטערים"].
אותו רב נשאל פעם על ידי חילוני, איך זה שאדם "שחור" כמוהו מתעסק עם בעלי תשובה? והוא ענה: "אני מספיק שמרני כך שאוכל להרשות לעצמי להיות ליברלי". הכוונה שאם יראתו קודמת ומעשיו מרובים מחכמתו וישכיל להתחשב גם בציבור שמסביבו, הוא ידע מעצמו את הגבולות.
תוקן על ידי - ווטו1 - 7/15/2002 4:45:02 AM
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2002 19:09 |
|
| |
אני חושבת שהאידיאל היה לו היה קיים שולחן ערוך של מזרוחניקים רציניים. הבעיה היא שהם עדיין נסמכים על טקסטים חרדיים ולפיהם יוצא שאין ההתנהגות המזרחיסטית רצינית באשר אינם מקיימים את כל הכתוב בטקסטים החרדיים בדקדוק. אקדמאי הביא רעיון נפלא נדמה לי באשכול התפתחות ההלכה שהאב טיפוס ההלכתי אמור להיות התימני שאצלו לא שייכת קיצוניות לשום כיוון, כי ברגע שהוא חזונאישניק או רפורמי, חדל להיות תימני. אבל שוב אין טקסט. נכון שחוסר הטקסט מרשה דינמיות וכנראה שלאלה שהתחנכו כמזרוחניקים או תימניים ושלא מרגישים שדרכם חסירה ומזדקקת לזרמים האחרים, חוסר הטקסט הוא ברכה. אבל אני מדברת על אלו שאינם שם, שהם למשל חרדים או רפורמים הרוצים ליהפך למזרוחניקים או לתימנים מבלי לעבור לגור אתם, להתחקות ולחקות. איך יתוו לעצמם את השולחן ערוך האידיאלי שנקרא לו תימזרחי?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2002 00:13 |
|
| |
יענטע יענטע,
את רוצה להמציא את הגלגל?! יש שלחן ערוך, לא נראה לך משהוא תעשי מיקצה שפורים, בחכמה, בינה, דעת, ויראה, מתובלים בהמון זהירות!!! ב"ה תגעי למסקנות, ואז תנסי לחיות על פיהן. כתבי לנו על מסקנותיך, אך לא לסובביך(זהירות!).
יש עוד אפשרויות......................!
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2002 10:32 |
|
| |
יענטע,
יצירת שו"ע "תימזרחי" תהרוס את הדינאמיות ה"תימזרחית" עליה הצביע אקדמאי. גם אם יהיו מחוייבים להוצאת מהדורה חדשה ושונה בכל שנה, כנראה שזה לא יעזור. כי ברגע שישנו קידוש טקסט קידוש הוא הפך הדינאמיות. ראי מה שכתבתי זה עתה באשכול על לגיטימצית ההטפה על הצורך לעדריות ולאינדיבידואליות לחיות יחד ושהבעיה היא שהעדריות מקדשת את חוסר הדינאמיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2002 17:18 |
|
| |
הפיתרון הוא התמסרות ללימוד מוסר רעיוני ומעשי (הכולל את ענייני חושן משפט ורוב אבן העזר ומעט משני החלקים האחרים) ומי שיש לו צורך במדיטציה וכדומה, יבחר כפי צרכו.
יענטע,
הפיתרון שלך באשכול שלך 'הניתן להיות מוסרי?' לקבוע גם את אורח חיים ויורה דעה כחוקי מדינה, אינו מוריד את העומס ואת הסתירה הפנימית הנוצרת במודעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2003 16:48 |
|
| |
האם אי אפשר להגיע לרמת מוסר גבוהה- להיות אדם רוחני/דתי מבלי לקיים את כל ההלכות?
כפי שהסבירו לי- ההלכות נועדו כדי להביא את האדם לרמת מוסריות הגבוהה ביותר.
אני מתכוונת להלכות של יום יום לא לעקרונות המוסר המוחלטים- כוונתי להלכות כמו הדלקת נרות בשעה מסויימת- אורך שמלה- ועוד מיני קטנות וקטנים?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/2/2003 09:04 |
|
| |
ראו אשכולו של מתעניין, שם הוא מציע שולחן ערוך אונברסלי, אולי זהו הפתרון.
שם האשכול: "השייך ליצור שו"ע לכלל העולם"
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2010 21:57 |
|
| |
חברים,
מה דעתכם על שאלת בוגי?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2010 22:14 |
|
| |
אליעזר בוגי כתב שאי אפשר לשקול בחירה על כל נשימה ונשימה. ואני מוסיף שגדול כוחה של מלומדה, שאלמלא היא, לא התפלל אדם ולא למד דף גמרא.
אולי הגלישה כאן היא לא מדין מלומדה.
|
| נשלח ב-29/11/2010 22:29 |
|
| |
בעל,
באשכול סמוך העלה ידידנו ירוחם דוגמאות רבות למצוות שעברו ובטלו מן העולם - ואם רוצים אפשר להתחמק מדינים רבים בשולחן ערוך, והכול יודעים שכך הוא הדבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2010 07:58 |
|
| |
כפי שזכור לי מימי נערותי, ד"ר ברט בספרו (ספר לילדים אמנם) "דורנו מול שאלות הנצח" מביע רעיון (ואולי אני טועה בהבנתו, אבל כך "ניטע" בי) שהוא מאוד נכון – לא כל כך חשוב מצווה פלונית או אלמונית מה טעמה ואם הטעם בטל מזה שנים או לפי המוסר כיום אינו קביל מוסרית, החשוב הוא שחייך משועבדים לה'. (ה' היה יכול גם לברוא עולם עם אנשים מזוכיסטים ולצוות בתורתו לשמוח ולהתענג). ממילא ברור כי אין שו"ע לקוי. זהו הקודקס המגביל. מסתבר שאם אישיותם של חכמי הלכה מרכזיים (ר"ע, רבי, עורכי התלמוד, רמב"ם ואחרים) היתה שונה היה השו"ע שונה במידה מסויימת. אז הוא מוטעה? הוא אחד מהמון אפשרויות, שכולן לא באו אלא לשרת את המטרה שבע"ב קרא לו "התנהגות מלומדה", התנהגות ממוסגרת וכפופה כל הזמן לשיקול שאינו שיקול של הנאתך וטובתך. (מקווה שלא סילפתי יותר מידי את כוונת בע"ב) [אין זה מונע מהתפתחות עדינה היות וזו עצמה מעוגנת]
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2010 08:40 |
|
| |
תלמיד טועה לא סלפת - אבל אני לא שמח עם ההגדרה של ד"ר ברט.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2010 08:44 |
|
| |
אי השמחה היא חלק כמעט בלתי נפרד מהמלומדה! (מעולם לא הבנתי את הרמב"ם אודות החיוב בעבודת ה' בשמחה, ואיני בטח שהרבמב"ם התכוין כפשוטו)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2010 08:52 |
|
| |
| יענטע כתב: |  | אני חושבת שהאידיאל היה לו היה קיים שולחן ערוך של מזרוחניקים רציניים. הבעיה היא שהם עדיין נסמכים על טקסטים חרדיים ולפיהם יוצא שאין ההתנהגות המזרחיסטית רצינית באשר אינם מקיימים את כל הכתוב בטקסטים החרדיים בדקדוק. ...
|
|
האמת, שהמציאות הפוכה. כל החרדים נשענים על הטקסטים המזרוחניקיים. בשולחן ערוך, כידוע, כתוב שאדם צריך להתפרנס מיגיע כפיו. ובכל זאת, חרדים רבים החיים לפי שולחן ערום מזרוחניקי, נוהגים כפי שכתב ירוחם, שיש מצוות שזמנן עבר, ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2010 11:30 |
|
| |
בוגי , ישנו מפתח העלות - תועלת או חומרה - טרחה. היינו קבלה עקרונית של המערכת ההלכתית, אך נכונות הקרבה למענה שבאה ביחס ישר לחומרת ההלכה הספציפית. ברור שאני לא אוכל ביום כיפור לא משנה כמה אני רעב, אבל גם לא אתאבד על השעה השישית שבין בשר לחלב. זה דורש קצת ידע מקרו הלכתי, אבל אפשרי.
|
|
|
|
|