|
|
| נשלח ב-8/5/2005 16:28 |
|
| |
גם אם נניח שהצמח נעלה על הדומם ("נעלה" רק במובן שיש לו יותר כישורים), עדיין איני רואה איך זה מביא אותך לכך שיש לו תודעה.
דבר אמיתי הוא דבר נצחי? השאלה באיזה מובן. שנינו נסכים שהשמש זרחה הבוקר. אם כן, זריחת השמש היא אמתית. האם משתמע מכך שגם בלילה היא זורחת? מובן שלא. גם בלילה יהיה נכון שהשמש זרחה הבוקר - ולא מעבר לזה. כיו"ב קיום הצמח. כאשר הוא חי, הוא קיים ותכונותיו קיימות; כאשר הוא מת, מפסיק חלק מתכונותיו להתקיים - ואם אתה רוצה לטעון שהיתה לו תודעה, עליך להראות מדוע היא דוקא תישאר קיימת.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 16:49 |
|
| |
אי אפשר לכנות את הצומח בליגה של הדומם "רק שיש לו תכונות נוספות", הצומח הוא בליגה אחרת לגמרי, הוא חי (במובן מסוים) הוא צומח, יש לו את הצרכים שלו וכו'.
נכון שהשמש מאבדת את האפקט שלה בלילה, אך זה לא אומר שהוא לא קיים, פשוט בלילה הוא לא בא לידי ביטוי, אך למחרת היא שוב תזרח. בניגוד לכך החי והצומח: גם האדם מאבד את האפקט שלו כשהוא מת, אך שנינו מסכימים שבמובן מסוים הוא עדיין חי (תודעתו), כך גם הצמח. נכון שהוא מת, ונכון שהוא לא זקוק יותר למים, נכון ג"כ שבמובן הזה הוא כבר לא נצחי, אך כ"ז רק ביחס למצבו הקודם. ביחס אליו עצמו, למציאותו, הוא עדיין (במובן מסוים) חי.
תוקן על ידי - mndela - 08/05/2005 16:50:42
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2005 00:39 |
|
| |
דו"ד, תודה על התשובה הסבלנית. אל נא באפך, אבל מהבהרה להבהרה, אני מבין פחות.
כתבת: אגב, קיומו של תודעה בלי גוף הוא הרבה יותר מובן מתודעה הקשורה בגוף
מובן באיזה אופן? האם קל לך יותר לשרטט את המכניזם של התקשרות התודעה עם הגוף, תחת ההנחה שהתודעה יכולה להתקיים בלי הגוף? האם, ברגע שהנחת קיומה של תודעה בלי גוף, התקדמת לכוון הגדרת התודעה והאופן שבו היא מתחברת לעולם החומר? אם אתה כבר מניח תודעה כתופעה יסודית בעולם, איזה קושי תיאורטי פותר לך הניתוק בינה לבין הגוף שבעליל משכן אותה?
אין בכוונתי להתווכח איתך על מה ש"מרגיש" לך נכון יותר. אם אתה פשוט מספר כאן על עולם הרגשות וההעדפות שלך, באותה נימה שהיית מדווח על חיבתך לבורקס תפוחי אדמה, אין עם זה שום בעיה. כל אדם הוא אוטונומיה מחשבתית. אתה חש לחץ בראש כל אימת שרעיון התודעה התלויה בחומר עולה בדעתך? חובה קדושה עליך לסלק את הרעיון הזה ולאמץ אחרים שמשרים עליך רגיעה. הבעיה מתחילה במפגש בין אוטונומיות מחשבתיות, במקומות כמו הפורום הזה. או אז נאלצים המתדיינים לברר את הבסיס לתחושות השונות, למרות מה שקראת (או שנדמה לך שקראת) ב"שתי עגלות".
===
Gilmour, Groening, Melixon - an eternal golden braid
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2005 09:55 |
|
| |
יבוסי,
אני חושב ששלוש סיבות עקריות גורמות לי ליותר לחץ בראש כשאני חושב על תודעה הקשורה בגוף מאשר כשאני סתם חושב על קיומה של התודעה:
א. עצם זה שיש כאן שתי דברים שאני לא מבין (1. מציאות התודעה. 2. קישורה לגוף) לעומת אחד (מציאות התודעה)
ב. את חוסר ההבנה של עצם מציאותו של דבר אני כבר מכיר ממציאויות אחרות בעולם (כל המציאויות לא מובנות במהותם - חומר, אנרגיה, זמן, מרחב), וזה לא התחדש לי רק בחוסר ההבנה של מציאות התודעה. זאת לעומת עניין הקישור שהוא דבר חדש שאני לא מבין.
ג. יש לי פחות קושי לקבל דבר לא מובן שלא נמצא בעולם החושים שאני רגיל להתייחס אליו - כמו התודעה. לבין דבר שאני לא מבין שקשור בעולם הרגיל שאני רגיל להבין אותו בחוקים פיזיקליים.
- דו"ד
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2005 10:15 |
|
| |
שנאמר, "אין הביישן למד". לאט לאט אני מתחיל לרדת לסוף דעתך.
מאחר שתחושת התודעה אינה מתחברת לשום דבר שאתה מכיר בחומר, נראה לך פשוט יותר מבחינה מושגית להניח שהתודעה היא "יש" שונה באופן בסיסי מהחומר שאנו מכירים.
לפני שנעבור לשאלות על המודל הזה, אחרי שאקבל אותו, אני רוצה לברר עוד ענין קטן: האם בכך שהגדרת את התודעה כ"יש" שונה באופן מהותי ממה שקרוי "חומר", התקדמת בהבנתך, אפילו האינטואטיבית, כיצד היש הזה מתחבר לחומר? על פניו, החלפת קושיה טכנית - כיצד נובעת התודעה מן החומר - בקושיה שמרמזת על סתירה בהנחות היסוד - כיצד שני "ישים", שבהגדרה אינם מדידים האחד במושגים של זולתו, מתקשרים ומשפיעים באופן הדדי?
כפי שציינתי קודם, אין לי שום ויכוח עם תחושת ההקלה שמספקת לך האבחנה הזו, אבל בינתיים ההקלה הזו לא מיתרגמת למונחים טכניים: מספר השאלות לא הצטמצם והקושי של הבעיה רק גדל.
===
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2005 15:37 |
|
| |
אנשים, מהי המסקנא אליה הגעתם לאחר דיון מתמשך זה?!...
יבוסי, מימוני, דו"ד, ריב, דיבשה, אמשלום, יהוסף (סדר הנכבדים אינו לפי מעלתם, מי שנשכח, אבקש את סליחתו... ) אני מחכה לתגובה ממכם!
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2005 22:29 |
|
| |
מנדל,
לא הבנתי איך אתה מסיק על נצחיות הצמח, האם בעצם העובדה שהאדם והצמח נזקקים לאויר מזון ושמש כדי לחיות לגדול ולהתרבות הופכת גם מהותם להיות זהה -
עם כל זה שיש נפש משותפת לאדם ולצומח - יש לאדם עוד כמה תכונות מהותיות שמבדילות בינו לבין הצמח - כשצמח מת הוא הופך לגוש חומר שמוגדר רק בחומרו - אפשר לומר עליו שהוא עץ(=קרש) - שהוא צף על המים, שהוא נשרף וכו' - אז באיזה מובן הוא בדיוק חי?
אינני מבינה לאן אתה חותר - האם הנצחיות שאתה 'מעניק' לצומח ולגוי כאחד מתבטא בכבוד הגדול שהם הופכים לעפר הנצחי?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2005 22:48 |
|
| |
בעניין הניסיון למצוא קוים משווים בין תודעת האדם לתודעות אחרות -
נדמה לי, שכבר הבאתי פעם בפורום את דבריו החכמים של שלום עליכם:
האדם הוא כמו חייט - מה החייט נולד, חי ומת, כך גם האדם.
תוקן על ידי - אמשלום - 10/05/2005 22:50:19
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2005 12:39 |
|
| |
אעצור ואכתוב הודעת תגובה, ובה כמה נקודות אשר ראוים לתיקון מחמת הדברים שנכתבו לעיל, כדלהלן:
א. דומם צומח חי ומדבר. ארבעה יסודות המרכיבים את העולם הזה הפיזי. באם אנו מאמינים שכל פרט המרכיב את העולם הוא מציאות, הרי שבהכרח לומר נפש המחיה אותו, מהסיבה הפשוטה, שבניגוד לעולמות הרוחניים, הרי שעולם זה תופס מקום ומציאות, ז"א, עולם פיזי ומורגש. בכדי שהיא תיהיה כזאת, היא צריכה את הנפש הרוחנית שתחיה אותה, שכן עולם הפיזי מצד עצמו הוא לא דבר רוחני, לא דבר שיחזיק מעמד עד סוף הימים.
יוצא מכך: גם למדבר, גם לחי, גם לצומח ואפילו לדומם, לכולם יש נפש רוחנית שמחיה אותה. נכון שהצומח לא דומה לחי ומדבר, ובטח לא הדומם הוא שדומה, אך גם להם נפש המחיה אותם. בעצם ניתן לומר, שארבעת היסודות חלוקים לב' קבוצות. הא. נפש הדוממת - השייחת לדומם ולצומח (שאגב, על אף השתייכותו של הצומח לקטגוריית הדומם, בכ"ז הוא שונה ממנו בהרבה) הקבוצה הב. נפש המחייה, שלקטגורייה זו משתייכות החי והמדבר. א' הענינים בהם אנו מוצאים הצבטאות להבדל זה, הוא אופן הגילוי, בעוד שהחי והמדבר מגלים את כוחותייהם באופן גלוי, באופן שניראה לעין גשמית, הרי ששאר המרכיבים אינם נותנים ביטוי לחיות הטמונה בהם לגבי צומח, באמת יש הו"מ שמא שייך הוא לקטגוריית החיי, שכן סוף סוף, הוא נותן ביטוי לחיותו (בעצם גדילתו וכו'), אך בכ"ז הוא משתייך לקבוצה הב', וזאת מהחילוק הנוסף בין ב' הקבוצות, בעוד שהקבוצה הא' ניתנת לנוע באופן חופשי (כמעט לא מוגבל) לאן שיחפצו, הרי שהקבוצה הב' (והצומח בו) אינה יכולה לנוע ממקום למקום, וברגע שתנסה להניע אותה, היא תחדול להתקיים.
ב. לאחר החילוק הנ"ל, אנו בעצם רואים את ההבדל שבין ב' הקבוצות, שכן ניתן לומר שההבדל החלוק ביניהם משתייך לעצם שאלת הקיום לאחר המוות, ובהקדים: אנו לא יכולים להניח את מושג "השארת הנפש" מבלי שנדע מהו הטעם והמטרה בהשארת נפש זו. כל אקט רוחני המתרחש בעולם, ובמיוחד לאחר המוות, מלווה במטרה ברורה שלשם כך מתרחש אקט זה או אחר. הבה נחלק את מרכיבי העולם לקטגוריות, כך יקל עלינו להבין מה ואיך:
1) מדבר: א. יהודי - כולנו מאמינים בהשארת נפשו של היהודי לאחר מיתתו, מהטעם הפשוט שחייו אינם מסתיימים לאחר המוות, ישנו המשך, או, במילים אחרות, ליהודי יש חיים לאחר המוות. ב. גוי - אחרי הכל, גם לגוי בחירה חופשית (כי אם מוגבלת מאוד), בכוחו לקיים שבע מצוות בני נוח, ובכוחו להתאכזר ולהציק לעם היהודי, אמנם אין לו "חיים שלאחר המוות", סוף סוף, חייו אכן מסתכמים ב 80 -90 שנה עלי אדמות, אך באיזשהו שלב עליו למסור דין וחשבון.
2) חי - שוב חוזרים לענין הגלגולים: ישנם לפעמים מצבים בהם נפש מישראל צריכה להתגלגל בגופו של בהמה - חיה כזו או אחרת, וזאת מצד ריבוי חטאיה. יוצא מכך, שגם לחיה יש (לפעמים) את המושג של השארת הנפש (לא באופן מלא, אך כן באופן חלקי).
3) צומח ודומם - בשניהם, חייהם מסתכמים בתקופה הקצרה בו הם נמצאים על פלנטה זו. ברגע שיתכחדו, הרי שנפשם ורוחם חוזרת למקור חוצבם. אצלם אין את המושג של "השארת הנפש".
זהו פחות או יותר החילןק בין ארבעת המרכיבים, אפשר להרחיב בהם, אולי בהזדמנות אחרת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2005 13:22 |
|
| |
מנדלה, אינני יודע אם להודות לך על הסקירה הבהירה והממצה של יסודות הבריאה, או לבוא בטרוניה על שקטעת את הדרשה באמצעיתה. מה פירוש "אפשר להרחיב בהם, אולי בהזדמנות אחרת"? האם זו מידת ההגינות שלך, להותיר ציבור שלם צמא לשארית התשובה (ועוד בערב שבת)?
אשמח מאד אם תתפנה בקרוב להשלים את התמונה. מה שנותר בלתי פתור אצלי, אחרי התמונה המאלפת ששירטטת, הוא ענין המימדים: האם יש חילוק בין מימד העומק הרוחני, שהוא ניצב לרוחב הגשמי, לבין מימד העומק הגשמי, שהוא ניצב לאורך הרוחני? פשוט שיש ב' אופנים להטיל עומק גשמי על אורך רוחני, הא' בביטויו החומרי כאורך רוח והב' בביטויו הגשמי כעובי הקורה, אבל האם שניים אלה נפגשים בראשית הצירים, קרי ברגע הגלגול בין חומר לרוח, או שהם משיקים בכל נקודה שבה מתקיים שינוי רוחני שפועל במימד הגשמי?
===
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2005 13:24 |
|
| |
מנדלה
לא צריך להיות פילוסוף גדול כדי להראות ששום דבר ממה שכתבת אינו נכון.
אולם נניח לאמיתות- שכמובן אינך יכול להוכיח אפילו מילה אחת ממה שכתבת. מי סיפר לך את הסיפורים האלו?.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2005 13:26 |
|
| |
מנדלה היקר
הצגת עמדה מעניינת מאד. ברשותך, הבה נתבונן בפרטיה, מפני שהיא טעונה, בעיני, הבהרה רבה.
בסעיף הראשון של דבריך כתבת:
דומם צומח חי ומדבר. ארבעה יסודות המרכיבים את העולם הזה הפיזי. באם אנו מאמינים שכל פרט המרכיב את העולם הוא מציאות, הרי שבהכרח לומר נפש המחיה אותו, מהסיבה הפשוטה, שבניגוד לעולמות הרוחניים, הרי שעולם זה תופס מקום ומציאות, ז"א, עולם פיזי ומורגש. בכדי שהיא תיהיה כזאת, היא צריכה את הנפש הרוחנית שתחיה אותה, שכן עולם הפיזי מצד עצמו הוא לא דבר רוחני, לא דבר שיחזיק מעמד עד סוף הימים.
עכ"ד.
ועתה אני הקטן תוהה. דומה שהנחת יסוד בדבריך, שאותה כתבת במפורש, היא שעולם פיזי ומורגש אינו יכול להתקיים בלי משהו שיחיה אותו, וזה יכול להיות רק נפש רוחנית.
ויש כאן שני חידושים עצומים בעיני.
א. עולם פיזי ומורגש אינו יכול להתקיים בלי מחיה. וזאת מנלן?
אסביר קצת יותר בהרחבה.
במבט ראשון, דבריך כאן הם מעין ההוכחה לקיום האל שנקראת, בשפה המקצועית של פילוסופים, הראיה הקוסמולוגית. והיא בנויה כמו שכתבת. העולם קיים. לכל דבר יש סיבה. לכן יש לו בורא. גם כאן כתבת כי לכל דבר יש דבר המחיה אותו.
יש כמובן שני הבדלים בין ההוכחה שלך להוכחה הקוסמולוגית. ההוכחה הקוסמולוגית עוסקת במלוא העולם כולו כיש אחד. ואתה עוסק בכל יש בפני עצמו. שנית, אינך עוסק בבריאה או ביצירה, אלא בקיום, בהוויה, בהמשך הקיום. וזה, לדבריך, בלתי אפשרי בלי "משהו שיקיים אותו".
ומעתה אני תוהה. מנלן דבר זה?
למשל, מתוך הנסיון האמפירי (שאנו חווים) אנו יכולים ללמוד שמצאנו סיבה או שרשרת סיבות לכל תופעה, אבל האם מצאנו גם סיבה רוחנית?
ב. נשמה רוחנית זו, מהי? מילא, אני יכול להבין ש"נשמה" היא שם אחר לתודעה או למה שנושא את התודעה האנושית. בדוחק אני יכול להבין שמדברים גם על "נשמה" לחי. אבל לדומם?
ובכלל, מה בין דומם לדומם? האם יש נשמה כזו לכל כסא ולכל שולחן, או שיש נשמה אחת לכל הריהוט?
ומדוע אנו קוראים לה "נשמה"? האם היא חושבת ומרגישה?
כפי שאתה רואה, אני במבוכה גדולה מדבריך, ואולי לא רק אני נטרד בהם.
אשמח על הבהרה, ותודה על סבלנותך.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2005 18:00 |
|
| |
כולנו מאמינים בהשארת נפשו של היהודי לאחר מיתתו
עוד פעם "כולנו"?????
בקשה אישית מן הנוכחים כאן:
הניחו לי לבחור לעצמי את ה-"כולנו" שלי, ואל תכפו עלי מסגרות "כוּלמיוֹת" כנגד רצוני. בתודה מראש.
אחרי הכל, גם לגוי בחירה חופשית (כי אם מוגבלת מאוד), בכוחו לקיים שבע מצוות בני נוח, ובכוחו להתאכזר ולהציק לעם היהודי
אם כן, מהותו של ה"גוי" - בה מתמצית הבחירה שיש לו בחייו, ובה מתמצה צלם הא-להים שיש בו - היא בקיומו כעזר שכנגד ה"יהודי": זכו היהודים, הוא עזר, לא זכו - כנגדם.
תוקן על ידי - אמשלום - 13/05/2005 18:03:25
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2005 14:36 |
|
| |
א. אם אנו מאמינים שישנו שכל שברא את הברואים (וכהגדרתך, הקוסמוס), הרי שאנו חייבים לצאת מתוך נקודות הנחה שאותו שכל הוא זה שמחיה את אותם ברואים בכל פרט ופרט, בכל רגע ורגע, כיון שאנו אומרים כבר שישנו השכל הזה המהווה אותם, משמע שהם מצד עצמם אין להם הכוח להחיות עצמם, וזאת מהסיבה שאין להם כל שליטה על עצמם (שכן, הם לא אלו שבראו את עצמם). וא"כ, הרי שהדבר המחיה אותם, הוא הכוח הרוחני שנמצא בתוככם, הוא ולא אחר, ללא כוח זה, הם יאבדו את מציאותם.
מהותו של אותו כח נחלק בין הפרטים המהווים את העולם שהם דומם, צומח, חיי ומדבר. כפי שכבר הזכרתי לעיל, ארבעת מרכיבים אלו, נחלקו כבר לב' סוגים: הא' - נפש הדוממת הב' - נפש המחיה.
בכדי שנוכל להבין הדברים לאשורם, אקדים בראשית דברי נושא אשר נחלקו בה הפרד"ס ועוד מגדולי הפילוסופים היהודים ( ביניהם הר' אלחנן מבעלי התוס').
הפרדס עמד בדעה שחוץ מליהודי, אין לאף מרכיב אחר בעולם נפש המשכלת (כולל בהמה וחיה), לעומת זאת פילוסופים אחרים טענו שגם לבהמה נפש המשכלת ובכוחה לדבר, להבין, לראות וכו' רק שאותו כח לא בא לידי גילוי. ישנם כמה דוגמאות לדבר, אפתח בשניים מהם: חמור בלעם, וגמליו של אברהם. שניהם השתייכו לקטגוריית החי, ושניהם הגיעו לעמדה בה יכלו להוציא את כוחם לגילוי. חמורו של בלעם אמר את שאמר, וגמליו של אברהם עשה את אשר עשה (שלא הסכים לאכול מתבואתם של אחרים) אך כאמור, אלו הם מקרים יחידים, וע"פ רוב, הכוח אינו יוצא אל הגילוי, וזהו, לדעת הגדולים, פירוש האמרה - " מותר האדם מן הבהמה", ז"א, נעלה הוא, בכך ששכלו המשכלת מגיעה לידי ביטוי. מתוך כך מגיעים הם למסקנא, שאנו חייבים לצאת מתוך נקודת הנחה שגם לבהמות נפש המשכלת, שביכולתה להיענש לאחר מיתתה, וביכולתה, אם עשתה את טוב, לקבל את שכרה. יוצא מכך שגם לבהמה יש העניין של שכר ועונש (יש עוד הרבה להרחיב אך אין כאן המקום).
הוא הדין גם לגוי. במסכת סנהדרין ד"ה ע"א, מובא העניין ד"אין בן דוד בא עד שיצאו כל הנשמות מהגוף". והגמ' ממשיכה לבאר את כוונתה: דמזמן אדם הראשון היה מושג של גוף בתוכו נמצאו כל הנשמות דכל הברואים, ברגע שכל אותם נשמות יצאו מאותו 'גוף', הרי שמשיח יבוא. בהמשך שואלת הגמ', מדוע לא יוכלו אומות העולם לפעול לידי כך, ותוס' המקום מביא את תירוצו של ר' אלחנן: דשני גופים הם לנשמות, א' לישראל, וא לאו"ה (וממילא לא יעזור באם או"ה יפעלו לכך). יוצא מכך שגם לגוי המצוי יש נפש המשכלת.
בשונה מכך, קטגוריה הב' - צומח ודומם. הטעם להבדל נעוץ במהותם של אותם ברואים. אצל הסוג הא', הנפש המחיה אותם באה לידי ביטוי בכך שהיא מאוחדת אם מהותו (נשמתו -שכלו) של הנברא, עד כדי שכל גופו בטל למרותו של הנפש, ז"א, אם האדם (או לחילופין, הבהמה) יבין שמה שטוב בשבלו הוא לעשות כך וכך, הרי שכל איבריו יתבטלו אוטומטית לרצונו של אותו האדם. בשונה מכך הצמח, כל חיותו ונפשו באה לידי ביטוי בכל שהיא בטלה לרצונה של הגוף ולא של הנשמה, וזאת מהסיבה הפשוטה: שמהותו של הצמח, הוא גופו. אין לו נשמה, אין לו חיים פנימיים. כל מטרתו הוא להצמיח את מציואותו. גם לאבן הדוממת נפש חיונית משל עצמה, אך היא לו באה לידי ביטוי כמו הצמח (גדילה וכיו"ב), היא באה לידי ביטוי בעצם קיומה וד"ל. בדברים הנ"ל אנו רואים בעצם את ההבדל המהותי בין חי - מדבר, לצומח - דומם. לחו"מ, יש בנוסף לנפש החיונית, גם נפש המשכלת, שמבינה, רואה, מרגישה וטועמת. יש באפשרות ובכוחה לעשות כרצונה. בניגוד לכך הצו"ד - אצלהם יש רק את הנפש החיונית, ללא נפש המשכלת, וממילא, אין בכוחה לבחור לעצמה את אשר ברצונה להיעשות, וזה מהטעם הפשוט, שאין לה רצונות, אין לה רגשות, השכלה וכיו"ב.
שוב, ברצוני לחדד נקודה שהבהרתי מספר פעמים באשכול דידן: דברי מתבססים על המשפט בה נפתח חומש בראשית: "בראשית ברא אלוקים את השמים ואת ואת הארץ" וד"ל.
בתקווה שהבהרתי את דבריי באופן מובאר יותר.
תוקן על ידי - mndela - 15/05/2005 14:52:35
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2005 15:04 |
|
| |
מנדל
אני מצטער, אבל נראה לי שהחלוקה שהעלית איננה מקובלת כיום בעולם המדעי ובמיוחד ההבדל בין צומח לחי.
לאחר גילוי התא והדי.אנ. איי המרכיבים את המערכת הטבעית שלנו אי אפשר כבר לחלק בין צומח לבין חי ואפילו מדבר כישיות בעלות חיות רוחנית שונות, אלא יותר ככיוונים ואסטרטגיות שונות שנקטו אורגניזמים שונים לצורך התפשטות ושרידה.
ההבדל בין צומח לבין חי רק מתבטא בכך שהצומח נוקט באסטרטגיה של השארות במקום אחד כיוון שצריכת האנרגיה שלו מבוססת על השמש לעומת החי שנוקט בתנועה כיון שצריכת האנרגיה שלו מבוססת על צריכת אורגניזמים אחרים כמו צומח או בעלי חיים אחרים.
המדבר יחודו בשני אופנים.
האחד יכולתו לנהל אסטרטגיה קיבוצית יעילה יותר.
השני יכולתו לחשוב חשיבה מופשטת ובעזרתה לעבד את הטבע (נראה כי האמן וההוגה מקורם חד הוא).
ולעצם העניין, קראתי פעם כי תודעה נוצרה ברגע שהתאים הראשונים הבחינו בניהם לבין גורמים חיצוניים להם.
התודעה המפותחת שלנו היא רק שינוי כמותי, לפי זה, לא איכותי.
אין לתודעה קשר לעולמות רוחניים, זהו רק מנגנון של האורגניזים לשמור על קיומו המופרד.
ובכל זאת אמרו רבותינו כי יש עולם הבא וכדומה. וכאן חשבתי על מס' כיוונים.
קודם כל, כיון שאמרו סימן שיש.
נוסף על כך זוהי שיטת הרמב"ם שקבע עולם הבא לנשמות ולא לגופות, הרמב"ן לדוגמא חלק עליו, וסבר כי עולם הבא זהה לתחיית המתים.
הרמב"ן הסכים לרמב"ם כי ישנו עולם הנשמות בו הנשמות שוהות עד תחיית המתים אולם ניתן לטעון כי זה היה בתקופתו כאשר חשבו שהנשמות צריכות לחכות עד שיגיע הזמן של תחיית המתים כיום לאחר איינשטיין כאשר אנחנו מבינים (רובנו, להוציא הרב מיכי, לפחות חלקית) כי הזמן הוא מימד אפשר לטעון כי אנו מתים ומיד קמים לתחייה.
וזאת הסברה שלי.
ושמע האמת ממי שאמרה.
תוקן על ידי - וצדק - 15/05/2005 15:22:31
 |
|
|
|
|
|