|
|
| נשלח ב-17/5/2005 09:30 |
|
| |
.
לב אהרון:
האם התורה מצווה על בני האדם שלא להיות בשני מקומות בעת ובעונה אחת?
וכי למה שהתורה תאסור דבר שאיננו קיים במציאות? הרי לדבריך, אין במציאות "נבל ברשות התורה" ?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2005 10:02 |
|
| |
כאנלוגיה ניתן להציע את הדרך הכללית והדרך המיוחדת של ר' אברהם בן הרמב"ם בספרו המספיק לעובדי ה'.
< הדרך הכללית והדרך המיוחדת. הדרך הכללית היא קיום המצוות המפורשות - עשיית מצוות עשה והימנעות מלא תעשה - על ידי כל אחד מישראל כפי המוטל עליו... ובכן, אם יודע הוא את מה שהוא מחוייב לעשות ועושהו הרי זה הולך בדרך הישר אשר נתן לפנינו ה' יתעלה ללכת בה. ומי שנוהג על פי חוקות אלו בקיום המצוות נקרא צדיק ותם וישר וסר מרע ובלשון חכמים 'כשר'. אך הנאה מכל השמות הללו הוא 'צדיק' שנגזר ממילת צדק אשר פירושה יושר ושילום החובות. כי קיום המצוות החיוביות הוא חוב שאנו חבים לו יתעלה, כחובת העבד למלא מצוות רבו... אשר לדרך המיוחדת הריהי התנהגות המכוונת לפי תכלית המצוות וסודותיהן ולפי כוונת התורה ואורחות הנביאים והצדיקים וכיוצא בהם. ומי שהולך בחוקות מיוחדות אלו נקרא קדוש וחסיד ועניו וכדומה, ונאה מכולם השם 'חסיד' שנגזר ממלת חסד שפירושה נדיבות, מפני שהוא מתנדב לעשות מה שלא נתחייב בו במפורש מן התורה>
ניתן לקבוע מיהו רשע ומיהו צדיק, אך הרבה יותר קשה לקבוע מיהו חסיד, כי הדרך הכללית מוגדרת היטב משא"כ הדרך המיוחדת, שתלויה באופיו של כל אחד וכפי שר' אבהרם מסביר שם. כמו כן יתכן לפי הרמב"ן ויהיה מצב שאותה פעולה תחשב לאחד כלגיטימית לחלוטין ולשני כאסורה, כגון מי שצריך אכילה מרובה מותר וחייב לאכול לפי צרכיו ואלו לחברו זו תחשב כזלילה וסביאה. לכן האיסור של קדושים תהיו, גם אם הוא שולל נבל ברשות התורה, עדיין משאיר מרחב שהתורה לא רצתה לסוגרו., מרחב התלוי באדם הפרטי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2005 10:17 |
|
| |
אריק,
בנימוק זה,שלא למסד את ה"קדושים תהיו" מסביר החת"ס
בתשובתו ל"ישמח משה" [או"ח,קצז]את התנגדותו,בעקבות
רבותיו,ליטול חלק בתנועת החסידות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2005 03:27 |
|
| |
מואדיב
לשאלתך "וכי למה שהתורה תאסור דבר שאיננו קיים במציאות? הרי לדבריך, אין במציאות "נבל ברשות התורה"?"
רק לאחר האיסור להיות נבל, אין מציאות של נבל ברשות התורה. קודם ציווי קדושית תהיו, ודאי היה במציאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2005 11:32 |
|
| |
בס"ד
ללא הציויי קדושים תהיו יש אפשרות להיות נבל ברשות-התורה
כי האדם יכול להיות טהור ולא קדוש ולא יקדש עצמו במותר לו.כי אצל הקדוש כל מעשיו הופכים לקדושה גם המעשים הגשמיים ועיין בס' מסילת ישרים (פכ"ו).ודו"ק.
הצ' שי בוארון
תוקן על ידי - shay98 - 19/05/2005 11:33:52
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2005 21:33 |
|
| |
אולי יש להבחין בין איכות לבין כמות: רוב האיסורים הם אסורים אפילו כשעושים אותם פעם אחת; אבל כדי להיות "נבל ברשות התורה" צריך לעשות הרבה פעולות מותרות (מי שממלא את כרסו פעם אחת עדיין אינו נבל; רק מי שבכל יום אוכל עד שכרסו מתפקעת).
זה "ברשות" כי כל פעולה בפני עצמה היא מותרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2005 21:59 |
|
| |
אראל,
זוהי הצעה מעניינת, אך תיוהא קא חזינא בה:
השאלה היא מהו הקריטריון: אילו פעולות מותרות יצטברו לאיסור ואילו לא? צריך להיות איזה 'חצי שיעור' על ה פעולה האטומית שיהיה אסור עוד לפני כן. אך חצי שיעור של איסורי דאורייתא גם הוא אסור מדאורייתא, לפי ריו"ח שהלכה כמותו. אם כן, הדרא קושיא לדוכתא.
אני תוהה עדיין האם זה פלפול או טענה של ממש.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2005 00:14 |
|
| |
מיכי: כאן לא מדובר על איסור אלא על מצוות עשה "קדושים תהיו", ייתכן שבמצוות עשה אין דין חצי שיעור.
אני עדיין תוהה האם זה פלפול או תשובה של ממש
אבל אולי זו עצמה התשובה לשאלה המקורית: הנבל הוא "ברשות התורה" כי הוא לא עובר על שום מצוות לא-תעשה, אבל הוא עובר על מצוות עשה של "קדושים תהיו".
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2005 00:30 |
|
| |
ח"ש בעשה הוא נדון באחרונים. ולכאורה תליא האם חצי שיעור הוא מצד דחזי לאימטרופי או מגזיה"כ ד'כל חלב'. ואם הוא מסברא דחזי לאיצטרופי (כהסבר האחרונים שאיכות האיסור מצויה בכל חלק שלו, והכמות לא משנה את האיכות) אז נראה שסביר ליישםזאת גם לגבי עשה.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2005 10:27 |
|
| |
להבנתי, האמת כדבריו של אראל, אך יש צורך להוסיף הסבר על דבריו.
להבדיל מכל איסורי התורה, שהם בעצמם מעשה איסור וללא תלות בסיבה (אדם שאוכל חזיר גם בטעות עבר איסור) איסור זה מתייחס לסיבה מסויימת, כאשר המעשה בעצמותו הוא מעשה היתר, אילו נעשה מחמת סיבה אחרת. לפיכך "ברשות התורה" מתייחס למעשה, אבל לא לסיבת המעשה. מצד שני אין זה איסור על דעות כמו לא תחמוד, אלא על מעשי היתר שנעשים מחמת סיבה פסולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2005 10:58 |
|
| |
.
מהדף היומי, ערובין כז
א"ר יוחנן אין למידין מן הכללות ואפילו במקום שנאמר בו חוץ
והרי גם אמירתו של ר' יוחנן, בגדר כללה היא!
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2005 14:11 |
|
| |
אכן, ועל כן אין ללמוד ממנה. חסרים מקומות שבהם הכלל נאמר על כל הדברים?
רק אם הכלל עצמו היה טוען שהוא עצמו מבין אותם יוצאים מן הכלל, זה היה מביך משהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2005 10:48 |
|
| |
.
אופטופיק, מחווה לשקרן מכרתים:
אם פוליטיקאי מסויים, שיש הטוענים כי הוא הלוזר הגדול מכולם, יגש לאליפות הלוזרים:
הוא יגיע למקום השני ?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2005 11:10 |
|
| |
משום מה זה מזכיר לי את הגמרא נדרים ס"ו: על ההוא דאמר לדביתהו קונם שאי את נהנית לי עד שתראי מום יפה שבך עיי"ש.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2005 18:40 |
|
| |
פעם היתה לי חקירה , הרי ידוע שעל פי חוקי מרפי אם אדם ממתין שעה לאוטובוס ואז הוא מדליק סיגריה , האוטובוס מגיע תיכף ומייד. כמו כן ידוע הסיוג לחוק הנ"ל , שאם מדליקים סיגריה בכוונה להחיש את הגעת האוטובוס , זה לא עובד.
והנה יש לדון מה יקרה אם מישהו ינסה להתגרות בבעל דבר וידליק את הסיגריה על תנאי , אם תוך כדי העישון יגיע האוטבוס ניחא לי בהגעת האוטובוס ואם לא יגיע, לפחות יהיה ניחא לי בכך שהספקתי לעשן את הסיגריה .
ובכן ניסיתי ומה התברר? שנגמרו לי הגפרורים.
|
|
|
|
|