|
|
| נשלח ב-8/9/2006 03:27 |
|
| |
ראיתי אשכול ["גברים בבית" בו התווכחו על ראית אדם כבן קהילה טרם ראות אותו כאדם] ונזכרתי בהערה נאה על שבגוף ראשון [אני/אנו] אין הבדל בין זכר לנקבה כמו לגוף שני ושלישי. אדם מביט על עצמו מתוך מחשבותיו ואין לגופו משמעות בכך. לעומת זאת את זולתו הוא מכיר בראש ובראשונה באמצעות גופו ולכן לגביו יש משקל לסיווג גופו כזכר או כנקבה!
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2006 07:37 |
|
| |
[ווטו,
אתה באמת מאמין, שאדם המביט על עצמו מתוך מחשבותיו, אין לגופו משמעות בכך? האם אין הגוף קשור בשום צורה למחשבותינו, אפילו האישיות והפנימיות ביותר? האם עיוור חושב אותו הדבר על עצמו ומעצמו כמי שרואה? ומה לגבי אדם גבוה מאוד וחברו הנמוך מאוד? ואדם שמן מאוד, האם הוא חושב על עצמו ומעצמו אותו הדבר כאדם רזה מאוד? ואדם שאברי המין שלו מוצנעים בתוך גופו ואינו יכול לראותם אלא מול המראה, האם לא יחשוב על עצמו ומעצמו אחרת, מזה שאברי מינו גלויים לו מרגע הולדתו כמעט? להבנתי, לגוף חלק מהותי בארגון והבניית דרך החשיבה של בני אדם על עצמם ומעצמם. אני לא חושבת שזו בהכרח הבניה אובייקטיבית, ובטוחה שלחינוך וליחס הסביבתי יש חלק גדול בכך, למשל - אני בטוחה שאנשים יפים חושבים אחרת על העולם ועל עצמם מאנשים מכוערים ומתנהלים במציאות הסובבת באופן שונה, אלא שיופי וכיעור אינם מונחים אובייקטיבים, ובמיוחד בגיל הילדות, הם תלויים בחזקה בדרך ההתייחסות של הסביבה (ילד שאומרים לו שהוא יפה וחוזרים על כך שוב ושוב, מרגע שנולד והלאה, ידע שהוא יפה וינהל את חייו בהתאם, כולל איך הוא חושב על עצמו ומה הוא חושב על העולם שסביבו).]
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2006 08:41 |
|
| |
אמשלום
מסכים. זאת ועוד...
לכאורה ווטו יכול להשיב כי הסתכלותו של אדם על עצמו מבעד לגופו היא כבר פונקציה / עוברת דרך הסתכלות האחרים עליו, אולם דא עקא... היא היא כל ההנחה שאדם יכול לראות עצמו במנותק לשפיטת האחר היא נאיבית.
ואל תשביני מאי בודד, משום שהאחר היסודי הוא הבחוץ - וגם לאדם הראשון היו בע"ח סביבו. רואה אדם את עולמו לא במנותק ולא במבודד אלא דרך ומבעד לעולם האחרים.
ואיני יודע אם בעצכ"ח מותר, אך כביכול כבר כלפי שמיא שמענו על שמות רבים של התגלות ואין האדם מתגלה לו עצמו אלא מבעד לשמות הרבים. (ולא לחינם האירכה הקבלה על גילוי שכינה בלשון נקבה)
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2006 13:17 |
|
| |
אמ"ש וכמתע',
אתכם הסליחה שלא דייקתי בכתיבתי "ואין לגופו משמעות בכך". לא התכוונתי שאין לגוף שום משמעות בהסתכלות האדם על עצמו כי עובדתית המצב כדבריכם*. התכוונתי בדברים למעלה אך למבט הראשון והישיר של האדם על סביבתו בו הגוף עם כל המשמעות שלו לאדם במבטו על עצמו, הוא לא יותר מראש וראשון לסביבה אבל מישני למקור הידיעה העצמית, שהרי אדם יודע את עצמו גם אם מאיזו סיבה שהיא עיניו וחושיו סגורים מעת לידתו ללא הכרת גופו. [* מו"ר הוכיח פעם כטענתכם שהגוף "נחשב" לחלק מעצמותו, מכך שיציאת אדם מרשות לרשות בשבת אינה נחשבת למלאכה, הרי שגופו נחשב כחלק מעצמותו. כן לפי הרמב"ן שמי שרוח שאינה מצויה הפילתו מעל הגג וגופו הזיק, עליו לשלם מדין אדם המזיק, הרי שאיננו מתיחסים לגופו כלחפץ חיצוני שהעיפתו הרוח מתוך ידו ששם יהיה פטור. רוני_גרין הוכיח את הדבר משפת התורה שכשפת כל אדם מדברת על הגוף כ"גוף" ראשון בלשון "אני" כי כמו שאומרים "אני חושב" אומרים "אני שמן" ולא "גופי שמן" וכד'. אך י"ל שכל זה לאדם הרווח שעדיין חלש הוא בנפשו, אך לאידיאלי בדרגת העניו מכל אדם, זה שונה. א"כ גם כאשר הוא יוצא מביתו בשבת יש כאן מלאכת טלטול שהרי אינו רואה את גופו אלא כמרכבתו -או מרכבה לשכינה- ולא הוא עצמו. כן בהפילתו רוח שאינה מצויה יהיה פטור שבכך הרי אינו מייחס נזק הבא מגופו ללא שום בחירה מצידו כנזק הבא מעצמו. לפ"ז עדיין לגבי בניית השפה האידיאלית, היא אמורה להיות לפי הסטנדרט של האדם האידיאלי שאינו רואה את גופו כחלק ממנו. כמובן שזה לא נאמר הלכה למעשה כי לו יהא אדם כזה, מבחינה הלכתית בטלה דעתו אצל כל אדם לכאורה אם הוא מייצג את האידיאל ובפרט שכד' ר"ג, התורה מדברת טרם המצב האידיאלי של "תורתי בקרבו" והיא באה לפשר בין האידיאל המיוחל למצב הנוכחי.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2006 14:54 |
|
| |
ווטו
איני יודע מהו האדם האידאלי, גם על משה רבן של כל הנביאים נאמר: 'איש אלוקים', וכן בגמרא: 'בשגם הוא בשר' - ודוק, "בשר"!
ועוד למדנו שאדרבה - כל הנביאים מתנבאים ונופלים והוא עומד, שאין הגוף מחיצה ודבר אחר אצלו, אלא אדרבה מתבטל אליו.
ואידאל זה שאתה מדבר עליו אולי הוא למלאכים וכולי האי ואולי, והרי למדנו -
לא ירדה שכינה למטה מעשרה ולא עלה אדם למעלה מעשרה -
הרי שהמציאות שלנו למטה מעשרה וחולקת לעצמה רשות ומי שבה בן אדם יקרא.
ואין שפה אידאלית (ואיני נכנס כרגע לסימנים שנקבעים בשרירות כאקיוסמות ולשפת המתמטיקה - את זה אשאיר לר' מיכי) מחוץ לעולמם של בני אדם, אלא השפה היא היא שיקוף עולמם של בני אדם.
וציור המושג אדם שגופו מרכבתו - אינו אלא הגדרה של פעולה הגיונית מכח חוק הזהות וההבדלה בו אתה יוצר היפוך לחוויה היסודית האנושית של זיקת גוף ורוח -
ועל דברייך יש לקרוא: 'מי יודע רוח בני אדם' = איננו יודעים כלל את הרוח לבדה.
וכמעט שהייתי אומר כי מי שגופו אינו חלק ממנו יש לקרוא עליו שם: מת.
וסוף שיטתך לענ"ד משמעה היא תפישה אקוסמיסטית של ביטול מציאות העולם, או באופן מעודן התפישה הקבלית מיסודו של הרמב"ן (תורת האדם) אודות זיכוך והשתנות מצב החומר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2006 15:08 |
|
| |
ווטו,
והרי הביא בתניא ראיות על זה, מכך שנוסח הנקבע בתפילה על פי הבנת רוב בני אדם הוא "נשמה שנתת בי" והייני שה"אני" הוא הגוף והנשמה ניתנה בו, ואילו הלל הזקן כשהלך לעסוק בצרכי גופו אמר שהולך לגמול חסד עם העניה והיינו שראה אותה כנפרדת ממנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2006 15:55 |
|
| |
ווטו,
אדם אכן יודע את עצמו גם אם הוא עיוור, אבל הוא יודע את עצמו ואת העולם שסביבו (ומכאן גם את עצמו בתוך העולם) אחרת ממי שרואה וראה תמיד. אם הבנתי נכון את דבריך, הרי שהאדם האידיאלי הוא רוח נטו, ועל כך אני חולקת נמרצות. רוח נטו יש רק לא-להים (או אולי למת, כפי שרמז כמתעסק לעיל), ואדם - גם אידיאלי - אינו א-להים (ובודאי שאינו מת). איני רואה בצורך להפריד את הגוף מן האישיות, ואיני רואה בו מגבלה או מכשול כשלעצמו. א-להים ברא את האדם גוף ובהחלט ניתן לפרש כי דוקא בזה מופיעים צלמו ודמותו [וכאן הערה לבן איש אחד - בסיפור על הלל (אולי בגרסה שונה מזו שציינת אליה) הוא טוען כך בדיוק! הגוף הוא ה"פסל" של א-להים, ויש לנקותו כפי שמנקים ומטפחים את פסלי האלילים-המלכים הרומיים]. אני לא חושבת שגוף האדם הוא חלק מ"הסביבה", אלא דוקא חלק מהותי (ואולי המהותי ביותר) ב"אני" שלו. ההכרות של אדם עם גופו - החל ברמה הראשונית ביותר של מה נעים ומה לא נעים לו, וכלה ביכולות השונות ליצור קשר עם אחרים בסביבתו - היא יסוד של עיצוב ה"אני" האנושי היחיד (למשל: ילדים שעורם רגיש מאוד לכל מגע, ואפילו משב אויר גורם להם אי נוחות, יהיו - אם לא יזכו לטיפול ולתשומת לב ייחודית - לאנשים מתבודדים או נמנעים מחברה ככל יכולתם).
אני חשה, שיש מאחורי דבריך גישה שלמה של התייחסות לאדם היחיד, לשונותו וליחסיו עם סביבתו, ונראה לי שבהחלט יש כאן בסיס מעניין לדיון. אולי כדאי לפתוח על כך אשכול?
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2006 17:53 |
|
| |
בנ"א,
תודה על המקורות ובפרט ששכחתי את מקורותיו של רוני. כמתע' ואמ"ש,
אני דווקא סובר מאד כמוכם שרוח נטו הוא הבל ורעות רוח ואפילו מת לא [אא"כ נקרא למוות מעבר מחיים לחיים ויחס לחיים הראשונים]. גם אלוקים אינו אלא הווה על כל המציאות הקונקרטית החיה והמורכבת [ואכמ"ל].
עם כל זאת הגופות עם כל שילובן והכרחיותן לרוח [כמשל החיגר והעיוור של הגמ' סנהדרין פ' חלק] הם בכל זאת נפרדים בדעתנו כמו שאין חפץ ללא צבע ואין צבע ללא חפץ ובכל זאת הם שני הביטים נפרדים במודעותנו.
יתר על כן ישנה נקודה נוספת שאיש הרוח העניו מכל אינו רואה דווקא את גופו שלו הנענה לו כ"אני" אלא את כל גופי המציאות [כמובן בהדרגה של הקרוב קרוב קודם]. בנושא זה הרחיב יהוסף בהרבה אשכולות. במילים אחרות קירבת גופי שזה הגוף המעביר מידע מהסביבה אלי ומאלי לסביבה, אינו אלא כלי -אמנם הכרחי לפי נסיוננו- אבל לא ברמת המהות העליונה ביותר אלא בשניה לה. לרוב -כך נדמה- אנו מסוגלים לצייר לעצמנו כאילו מגיע לנו מידע ישיר מההוויה ללא אמצעות הגוף וכן יכולתנו להשפיע על מציאות רחוקה ללא תיווך גופנו. אם כי אין זה ידוע כקיים במציאות [אלא בסיפורי המופתים ויש שחושבים שזו נבואה], עצם היכולת לדמיין זאת מוכיח את מקומו של הגוף ככלי המודעות ולא המודעות עצמה.
אכן, אמשלום, בירור הנושא הזה יסודי וחשוב עד מאד ושוה אשכול, אבל איני חושב שבשפתי הקצרצרה הנני המועמד הנכון לכך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/9/2006 23:21 |
|
| |
ווטו
והנה נק' המח' -
אף קודם קנט קשישא דימו שאנו מציירים דבר ולא העלו על הדעת כי הדעת חלק בהבניה.
אף אתה מדמה מציורך וכלשונך: כאילו - ודוק, כאילו!!! מגיע לך מידע מרמה עליונה ללא גופך.
וכאן טענתי - שמא ואולי דמיונך מטעך!
גופך אינו רק כלי, אלא שותף פעיל בהבניה! ולא המובן השלילי אלא במובן החיובי.
(וכבר האריכו בעניין הנביאים הממשילים משלים הואיל וכך הם רואים דרך המנסרה החושית; וברמב"ם רבות אודות כח המדמה שהוא חושי)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2006 04:23 |
|
| |
כמת',
כתבת בהודעה קודמת: מי שגופו אינו חלק ממנו יש לקרוא עליו שם: מת
אם תעיין בדרשות הר"ן [אינו תח"י שאציין בדיוק] בהסבר איך התקיים משה מ' יום ולילה ללא אכילה ושתיה הוא כי לא היה קשור לגופו ולכן לא מנע גופו הבן תמותה את שפע החיים מדבקות שכלו בהווה.
בהודעתך האחרונה כתבת: שמא ואולי דמיונך מטעך! גופך אינו רק כלי, אלא שותף פעיל בהבניה!
איני מבינך הרי אם דמיוני מטעני ולא דמיונך מטעך, עליך להוכיחידע שיש בו צורך בגוף. אני מוכיח לך מכך שכל ידע הוא אפשרי גם ללא לקיחת הגוף בחשבון. [כאמור, כוונתי כמובן בצורת הידיעה ולא ככלי להשגתה שמנסיוננו אין לנו ידע ללא הכלי הזה, אם כי גם זה ניתן לדמיין ולא ניתן לשלול מכל וכל ובפרט לפי סיפורי דתנו ועוה"ב לדעת הרמב"ם.]
עכ"פ לנושא האשכול נראה שבכל אופן מובן ההבדל בין גוף ראשון לבין שני ושלישי ואשר ע"כ אנו יוצאים מנושא האשכול. אולי אם תפתח אשכול על חלקו של הגוף במהות האדם יועיל להחכמה בנושא.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2006 15:57 |
|
| |
כיצד יש לשורש ק.ד.מ שני משמעויות סותרות? קדם הרי מבטא הן את שבא מולך [רוח קדם, קדימה] וגם מה שהיה מ'קודם'.
תוקן על ידי - טיפוס - 18/09/2006 15:58:25
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2006 16:16 |
|
| |
טיפוס,
פעם הסבירו לי זאת, בדימוי ציורי חביב - אנחנו נעים על ציר הזמן כשפנינו אל מה שעבר וגבנו אל העתיד (כמו הכסאות ההפוכים לתנועה, ברכבת...). אנחנו יודעים רק את הדרך שעברנו ולא את זו שעוד נעבור. לכן, הקדום יותר, הוא זה שמול פנינו (לפנים), והחדש יותר, מאחורינו (לכן גם "יום אחרון" הוא היום העתידי, זה שמאחור).
כיוון שבעולם העתיק, המרחב נמדד כשהפנים אל המזרח, הוא זה הקרוי "קדם", ואילו הים התיכון הוא הים האחרון, זה שמאחורי הגב. בערבית, מאותה הסיבה בדיוק, הצפון קרוי "שמאל".
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2006 16:56 |
|
| |
אמשלום, תודה על ההסבר הרעיוני שעומד בפנ"ע אך במחשבה שנייה אין סתירה כיוון שהשורש קדמ מבטא את שקודם למאוחר, והקדמת המאוחר ניתן להחיל גם על העבר, וגם על העתיד. למרות שאולי המונח האנגלי לקידמה [Progress) מדוייק יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2006 22:22 |
|
| |
"רגל" "הרגל" "רגלים"
רגל והרגל הצד השוה שבהם פשוט; דבר שנהיה לדפוס קבוע אך לגבי שלושה רגלים צ"ע. מה שאומרים "לרגל" מאורע וכדומה זה גם מובן דהיינו כדאמרי אינשי "זה הולך עם", אבל לגבי הרגלים מה פשוטו של מקרא בלי להכניס פיל בחור מחט?
|
|
|
|
|