|
|
| נשלח ב-16/2/2009 21:50 |
|
| |
בבואי לפענח את המשמעות של "צדיק באמותנו יחיה", חיפשתי את משמעות המילה "צדק", וראיתי שהיא טרם הוגדרה כאן. ובכן, ככה אני משתמש במילה הזו:
יש מציאות אובייקטיבית שקיומה ומאפייניה אינם תלויים בתודעתי. כאשר אני מנסה לאפיין אותה, המשפטים והטענות שלי יקבלו ערך אמת כאשר הם יהיו תואמים למציאות הזו.
צדק זו עשיה לאור האמת ובהתאמה אליה.
חשוב לי לציין שאם היהדות עומדת על המשפט בו פתחתי, הרי שהיהדות אמורה היתה לתת קדימות לשאלות: מה קיים? מה נכון? על פני השאלה: "מה כתוב בגמרא?"
נכון= תואם את המציאות. (מושג שחופף ל"אמת" כאשר הוא מתייחס לטענה או מחשבה וחופף ל"צדק" כאשר הוא מתייחס לעשייה)
בהקשר הזה אפשר להביא ציטוט מקהלת: "והאלוקים עשה את האדם ישר והמה ביקשו חשבונות רבים". ואת זה הייתי מפרש כך- ישר וצדיק אלו מושגים חופפים, ואדם שפועל לפי החשבונות והאינטרסים הוא הפך הצדיק.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 20:14 |
|
| |
לחכימאה דאתרא קדישא הדין שליט"א
מאי האי דאמר דהמע"ה: "אף אין יש רוח בפיהם"?
|
| נשלח ב-1/3/2009 21:25 |
|
| |
חסיד
אף אין-- יש רוח בפיהם.= למרות שאין אף- כידוע נושמים אויר ורוח דרך האף,-יש רוח בפיהם!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 21:33 |
|
| |
חסיד-- שאלה כנגד שאלה!
תהלים פרק קטו
ה) פּה לָהֶם וְלֹא יְדַבּרוּ עינים להם וְלֹא יִרְאוּ:
(ו) אָזְנַיִם לָהֶם וְלֹא יִשׁמָעוּ אַף לָהֶם וְלֹא יְרִיחוּן:
(ז) יְדֵיהֶם ??? וְלֹא יְמִישׁוּן רַגְלֵיהֶם ??? וְלֹא יְהַלּכוּ לֹא יֶהְגּוּ בּגְרוֹנָם:
כתוב עיינים להם פה להם אוזניים להם אף להם- למה ברגליים ובידיים לא כתוב להם
חסיד- האם אוירא דאמיריקא מחכים?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 23:06 |
|
| |
חס"ד,
אולי מאחר וכבר נאמר "פה להם ולא ידברו" [שם תהילים קל"ה] הרי שאין להם פה כפיות בני אדם ולכן אין צורך לומר שגם אין רוח בפיהם כבפיות בנ"א. ההוספה על חוסר הרוח היא לומר שלא רק שאין לעצבי הגויים אברים כאברי האדם אלא שאף אין להם כוח השפעה במקביל ל"ויפח באפו נשמת חיים" וע"ז אמר לא רק שאין רוח בפיהם כפיות בנ"א שזה א"צ לומר כי די ב"פה ולא ידברו" אלא אף אין "יש רוח" דהיינו רוח בעלת חשיבות שמשפיעה כוח. [ניסיתי בהצדקה לאחר מעשה ע"ד הדרוש.]
אפ"ב,
נדמה היה כי כבר נכתב כאן אך כנראה שזה באשכול אחר ש"צדק" כדבריך הדיוק מצד עצם היושר [לעומת "משפט" המורה על חלוקה מלאכותית ברמה משנית של צדק, שבהכרח יש לקיימה למען תיקון העולם].
|
|
|
|
| נשלח ב-3/3/2009 23:27 |
|
| |
שלום וטו, האם אתה יכול לנסות לבאר לי את "צדיק באמונתו יחיה"? בדגש על פירוש המילה "צדיק". תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/3/2009 05:49 |
|
| |
חסיד
נראה בעיני, מכיוון שאדם רגיל לדבר על "דיבור" בפה ולא על "רוח" בפה, לכן הוסיף הסבר ואמר - הרוח שיש בפיו של כל בעל פה - אין בפיהם.
(ואם הוא כדברי ווטו, ואכן מזמור קל"ה מדבר יותר מצד ההודאה לה', וזה על מה שנעשה בפועל, אבל בקט"ו מדבר יותר מצד הביטחון בה', מצד הכח שקיים).
|
|
|
|
| נשלח ב-4/3/2009 10:35 |
|
| |
אפיק
צדיק במקרא= אדם ההולך בדרך הצדק.
איך להסביר את חבקוק אני משאיר לאחרים
, לדעתי כונת המשפט הוא,- אדם החי לפי אמות הצדק, למרות שכל סביבתו חושבים ועושים אחרת,
ולכאורה מאד קשה לחיות בחברה שלא פועלת כדעתך, הצדיק באמונתו /מאמונת / יש לו את החיים. להמשיך.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/3/2009 20:33 |
|
| |
ירוחם, אם הבנתי נכון אתה טוען שהדגש ב"צדיק באמונתו יחיה" הוא בהפעלת שיקול הדעת העצמי של אותו הצדיק, ללא תלות במעשים והמחשבות של אחרים, אלא מתוך הבנתו, שיקול דעתו, וכושר השיפוט שלו. עדין נשאלת השאלה: האם זה מכשיר כל שיקול דעת וכל כושר שיפוט? הרי לשום אדם אין כושר שיפוט מוצלח של ממש.
המושג שרשמת, "אמות הצדק", הוא מושג שמשאיר לי את אותו חוסר בהירות הגדרתית של המושג "צדיק" ושל מושג ה"צדק".
אגב, גם משמעות המילים "אמונה" ו"חיים" אינה מיידית. בכלל, אלו שלוש מילים מאוד מאוד טעונות במשפט קטן אחד. אמונה: יתכן שאמונה קשורה לדרך ניהול המעשים והישענות על משהו שאינו ידיעה חושית וישירה. יחיה: כנראה הכוונה היא לעולם הבא. (זו סברה שמתחזקת לאור האפשרות התמוהה לבחור במוות וברע כפי שמופיעה במקרא)
לאור הפירוש שהצעתי, ולאור זה שווטו מציע פירוש דומה לשלי (אם הבנתי נכון) יוצא שפירוש המשפט הוא כזה: אדם שמשתדל להתאים את עצמו לעובדות המציאות זוכה לחיי עולם הבא, גם אם הוא לא בדיוק הבין אותן כראוי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/3/2009 23:11 |
|
| |
אפיק
הצדיק הוא האדם כאמור ההולך בדרך הצדק-
ואם האדם הזה נקלע או חיי בחברה שהצדק אינה דרכה, ועל ידי כך הוא בעצם מרגיש שהוא חי לא בדרך המקובלת בסביבתו.
ממה הוא ניזון חברתית? אם הוא לא מזדהה עם החברה שהוא חי בה כאמור, - צדיק באמונתו יחיה.- האמונה שלו בצדקת דרכו, נותן לו את הכח להמשיך לחיות, כי יש לו אמונה ויש לו אידיאל הצדק..
כך אני מבין זאת- אם בחרת להבין את זה כעולם הבא, - אני בכל אופן ממשיך להאמין בצדקתי ובפרושי.
|
|
| נשלח ב-5/3/2009 13:56 |
|
| |
הצדיק הוא האדם כאמור ההולך בדרך הצדק זה ברור, וזה לא עוזר לי להבין. אשמח אם תוכל לעזור לי להגדיר את מושג הצדק, משום שעד כה לא ראיתי כאן מישהו שהציע אפשרות כלשהי (מלבד הדברים שאני רשמתי)
צדיק באמונתו יחיה.- האמונה שלו בצדקת דרכו, נותן לו את הכח להמשיך לחיות, כי יש לו אמונה ויש לו אידיאל הצדק.. פירוש יפה. עכשיו נשאר לי לברר את הנ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2009 16:08 |
|
| |
אפיק
הגדלת לבקש, אילו היה לי את שטף הכתיבה של כמה מכותבי הפורום, אולי היתי מצליח - וגם זה לא בטוח.
במקרים כאלה מה שנשאר - לחזור לתורה.- נדמה לי שפעם הראשונה מופיע המושג צדיק בתורה אצל נח.
כל העולם נהג והלך בדרך של, חמס ושחיתות וכ' ונח היה היחיד שהלך בדרך הצדק- כלומר הוא לא השתתף במעשים הרעים של הסביבה.
ולכן ה' קורא לו צדיק, צדיק במלרע- ולא צדיק במלעיל, הוא היה צדיק- הלך לפי חוש הצדק הטבעי, בטרם היה תורה, גמרא והש"ע.
סימן- שצדיק אפשר להיות גם בלי ספר חוקים כתוב.
|
|
| נשלח ב-5/3/2009 18:11 |
|
| |
ירוחם, דוגמא טובה ויפה, אבל אני מחפש לדעת איך אני יכול לזהות את אותו "חוש צדק טיבעי". איך אני יכול לדעת שזה הוא ולא משהו אחר? איך ולפי מה אני יכול לזהות בוודאות שמעשה מסויים הוא רע ומעשה אחר הוא טוב?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2009 21:38 |
|
| |
אפיק
איך לזהות חוש צדק טבעי? אצל אחרים זו פחות בעיה, אבל איך לזהות את זה אצל עצמך- היא הבעיה, הגדולה,
הלל כשהתבקש ללמד את התורה על רגל אחת, אמר- דעלך סני לחברך לא תעביד- המשפט הזה יכול גם לשמש את האדם לזהות את את חוש הצדק הטבעי אצלו..
נפסק את זה אחרת מהמקובל - דעלך סני לחברך- מה ששנוא עליך אצל חברך. כלומר מה שאתה לא רוצה לראות אצל חברך,מה שמרגיז אותך שהשני עושה- לא תעביד- אתה- על תעשה את הדברים הללו..
אדם לא אוהב שהשני משקר- שהשני גונב- שהשני מלכלך את הרחוב - שהשני עובר באור אדום לפני המכונית שאתה נוהג בה- שהשני רוצה להתאבד- וכו'
לא תעביד- גם אתה על תעשה את הדברים הללו- ואידך זיל גמור
|
|
| נשלח ב-9/3/2009 15:43 |
|
| |
לפני פורים התשובה
לשאלה שלא נפתרה
תהלים פרק קטו
ה) פּה לָהֶם וְלֹא יְדַבּרוּ עינים להם וְלֹא יִרְאוּ:
(ו) אָזְנַיִם לָהֶם וְלֹא יִשׁמָעוּ אַף לָהֶם וְלֹא יְרִיחוּן:
(ז) יְדֵיהֶם ??? וְלֹא יְמִישׁוּן רַגְלֵיהֶם ??? וְלֹא יְהַלּכוּ לֹא יֶהְגּוּ בּגְרוֹנָם:
כתוב עיינים להם פה להם אוזניים להם אף להם- למה ברגליים ובידיים לא כתוב להם ,
הדין בגמרא וכך נפסק להלכה ברמב"ם, בע"ז- אם מוצאים אף של הע"ז או פה או אוזן כיחידה לא מחוברת, אין עליה דין של ע"ז.
אבל אם מוצאים יד או רגל של ע"ז אפילו שהם לא מחוברים, יש להם דין של ע"ז לכל דבר.
|
|
|