|
|
| נשלח ב-24/11/2003 20:48 |
|
| |
"טף" "טפל" "טיפה" "נוטף" [לכבוד הבר מצוה]
זה שאין לו מעמד עצמי. עד שלא נהיה לאיש, טפל/ה הבן/ת לגדולים הממונים עליהם.
כך טיפות נוטפות מהוות כמות הנפרדת, אך ללא מעמד עצמי אלא בהיטפלות למקורם [ע"ע חיבורי מקוואות].
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2003 07:07 |
|
| |
אורבערפל העלה באישי הערה על המלה "כרת" בה משתמשים לגבי כריתת ברית. הלא הכורת ברית אינו "כורת" אלא ההפך מחבר ומאחד?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2003 08:47 |
|
| |
ווטו,
אולי השניים הופכים חטיבה אחת בכך שכורתים עצמם מן השאר?...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 07:59 |
|
| |
שחרית. כל הכבוד.
הנה מה שכתבתי כתשובה אפשרית לקשר בין כריתה לברית:
מדוע "כורתים" ברית? לכאורה, סותר הפועל "כרת" המורה על הרחקה שבירה, והכחדה של מצב קודם, את עצם הברית שהיא חיבור בין שני גורמים.
תשובה שהתחדשה לי באה דרך עיון בשרש "בר": הפסוק בירמיהו כ"ג אומר: "מה לתבן את הבר נאם השם". הפסוק מדבר על הפרדת הפסולת (התבן) מהבר (החלק הנקי והברור), בהקשר של הפרדה מתחייבת של דמיון ובדיה, מנבואה אמיתית וברורה (כך על פי המלבים). "בר" הוא שרש המשותף לפעלים כמו ברא (והטיותיו בריאת העולם, בריאות של גוף), ברד (צורה חזקה וברורה יותר של גשם שקפא), ברה (תורה זכה וברה, דעת דבר על בוריו) , ברכ (ברכה- התפשטות), ברר (לברור להוציא פסולת, או לברר – להבהיר ידיעה), ברק- (התפרצות פתאומית של קרן אור). חכמת הלשון וחכמי הלשון מורים לנו שכל הפעלים הללו, ממש כפי שראינו גם בפסוק מירמיהו, הם בעלי מכנה מושגי משותף, ומצביעים על יציאה ממצב לא ברור, או פחות ברור או בהיר, למצב חדש, בהיר ומזוקק.
המושג ברית, ששרשו ברה אף הוא מורה על אותו עקרון עצמו: מעבר ממצב פחות מאוחד (דהיינו, שני צדדים טרם התחברם בברית), למצב מאוחד יותר ביניהם, שהוא המצב שלאחר הברית, מצב שתוקפו וחשיבותו מקבלים את משמעותם בהתאם לתנאי הברית שנכרתה. כך, מובחנת פה דרגת התבהרות חדשה שהתהוותה כורתת (שוברת ומכחידה) את המצב הפחות המאוחד שקדם לה. הצדדים המתחברים בברית, כורתים בבריתם כל מצב קודם שסתר לאיחודם זה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 08:27 |
|
| |
אני דווקא כתבתי את הדברים מתוך עצב, כי נראה לי שברית של אמת בין אנשים לא צריכה להוות היכרתות מן השאר, אלא בבחינת "יחידים עם ציבורם". וזה מתקשר לתיאוריה של בובר על יחסי אני-אתה שבאים לידי ביטוי במערכת יותר רחבה (ראו אשכול "קנה לך חבר")
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 08:36 |
|
| |
אין הכוונה דוקא הכרתות מן השאר, אלא הבחנה בין המצב של כורתי הברית (בינם לבין עצמם) לפני הברית ואחריה, ללא קשר הכרחי לציבור זולתם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 11:13 |
|
| |
הדיון כאן, בסוגיות השונות, משתמש במושגים פוסטמודרניסטיים גם בלי לקרוא לילד בשמו. אין צורך בהסטוריה של השימוש במלה, באטימולוגיה, בדקדוק ובבחינת שורשי המלה. מילה א' מזכירה לי מילה ב' (למה? ככה!). אז יש בין שתיהן קשר...
לדוגמא:
השורש "לכרות" משמעו בעברית - לחלק לשניים, לחתוך (מישהו מכיר מילון שמביא פירוש אחר?). בעת ששני צדדים "כורתים" ברית, הם חותכים דבר לשניים. ברית בין הבתרים, מוכר? המילה "בתר", לא מלמדת משהו? מה עשה אברהם לחיות, זוכרים? (אני משתמש בעגה המתאימה לפוסטמודרניזם... בא לי אפילו להוסיף "כאילו דהההה"). ב"ברית" המילה כורתים את המילה (וזה כואב). מכאן הביטוי לכרות ברית - "כורתים [משהו כסמל ל]ברית".
ויש כאן מי שטוען שכריתה משמעה חיבור.
שששש-אללה...
אוי לשכן ואוי לשכנו
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 11:50 |
|
| |
השכן,
יפה טענתך אך תשובתך עדיין לא פתרה. הכריתה נאמרה על הברית ולא על אות הברית וכן בפרשת השבוע בברית בין יעקב ולבן שהאות להברית היא בניית הגלעד ולא שבירה ובכל זאת נאמר "לכה נכרתה ברית". כן בפרשת וירא בברית בין אברהם לאבימלך הציבו כבשות ולא נאמרה בתירה.
מה שלמדתי ע"ז הוא שאכן כדברי אורבערפל ברית היינו יצירת בריה מלאכותית המשרתת איחוד בין עושי הברית. קשר משפחתי הוא הרי מציאותי מעצם העובדה שלשני הקשורים נקודה המאחדת אותם שיצאו זמ"ז או שיצאו שניהם מאותו מקור. אך הרוצה ליצור קביעות אחוה עם מי שאינו אחיו עליו ליצור סמל ממשי ש"כאילו" מעיד על האחוה [בדומה למעשה קנין]. לכן הברית [בדומה לשורש בר שביאר אורבערפל ושהתבאר גם בעמוד ב'] מבליט בירור החוצה אבל מהיותה יצירה מלאכותית לא נקראת בריאה אלא ברית. ומה שהיא נכרתה זו ההבלטה הכורתת כמו מי שעושה חקק בחול בסימון חריץ עגול ועל ידי כך מתבלט מה שבתוך החריץ וזה ברוח דברי אורבערפל ושחרית.
לעצם כריתת איבר המילה [כאות לברית ללא קשר לכאורה עם עצם "כריתת" הברית] כי היא העדות המתאימה לקשר בין אברהם וזרעו לאלוקים המזוהה בגוף. ביתור הגזרים ביום שנכרתה הברית על הארץ, אולי כי "נתן איש בתרו לקראת רעהו" שיוצרים איחוד כמו שני חלקים הנהיים אחד ממוזג לגמרי כהציפור החי שלא בותר?!
תוקן על ידי - ווטו1 - 03/12/2003 11:53:54
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 12:40 |
|
| |
ווטו יקירי.
העיקר בברית בין הבתרים היה - כך נראה לי פשוטו - הביתור. ואם תרצה, אצל יעקב ולבן הציבו גבול, קו של "אני לא אעבור ואתה לא תעבור" (לא ציטוט מדויק), א"כ - חילקו את הדרך שבין א"י לחרן.
אבל זו לא הפואנטה של הביטוי, כי לדעתי (וכך נ"ל בלי שעיינתי עדיין במילונים וכו'), שהביטוי "לכרות ברית" משמעו "לעשות ברית", אבל הואיל ונהגו לכרות איזה דבר כדי לסמל את הברית, נוצר הביטוי "לכרות ברית".
אוי לשכן ואוי לשכנו
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 14:14 |
|
| |
השכן,
"שכינתי" דברה מגרונך! 
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 18:56 |
|
| |
שלום לשכן ושלום לשכ(י)נתו
יתכן ואם היית קורא כמה מן המושגים במילון זה ביתר עיון, לא היית כותב בלשון מזלזלת (ששששאלללה וכו'-).שאינה במקומה ומראה יותר על כותבה מאשר על שכנו.
אכן על מנת לרדת לבאור משמעות שרש מסוים יש צורך מסוים "בהסטוריה של השימוש במלה (אך תלוי היכן ועל ידי מי), (וצורך רב יותר) באטימולוגיה, בדקדוק ובבחינת שורשי המלה" כדבריך. מילון זה הוא עבודה המנסה לעמוד על קשר מושגי בין שרשים דומים, כפי ששפת המקרא מאפשרת, וכפי שניתן לבדוק באופן ניסויי ע"י השוואת שרשים שונים. ההסתמכות צריכה להיות לא על מילון מודרני זה או אחר, שבו כתוב או לא כתוב שלכרות זה לעשות, אלא יוצאת מההנחה שדרך עיון בשפה העברית (לא בן יהודה) וניתוח הופעות של מושגים במקרא על הקשריהם השונים, ניתן ליצור מפות מושגים הקשורים זה בזה דרך שרשם כפי כוונת המקרא, ובכך לסייע להבנה עקרונית טובה יותר של מהותם.
מצד שני אזהרתך נכונה שאכן צריך להיזהר מניתוח על סמך קרבה צלילית גרידא, שאינו מדויק בהכרח. המיפוי המושגי הוא שקובע, דהיינו הקרבה המושגית אותה ניתן לגלות דרך בדיקה של א. תופעה ו---ב. המילה המצביעה עליה. לעולם אל לנו להקדים מילים לתופעות על סמך צליל דומה.
לגופו של "כרת", חשוב על המושג של כרת כמו גמול כרת שבתורה, המצביע על מצב שבו מוצאת לחלוטין הנפש מעמיה. איני יודע איך תחתוך את זה לשנים.
תוקן על ידי - אורבערפל - 03/12/2003 19:04:44
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 19:29 |
|
| |
שלום שלום לאור.
לגופו של "כרת" לשאלתך איך אפשר לחתוך את זה לשניים. אז, העונש "כרת" הרי יכול להיות ונגזר על אדם עקב חטא שבצע ובמקרה זה אדם ממשיך כביכול לחיות. "גופו" של האדם ממשיך לחיות ולהתקיים, אבל "נפשו" נכרתה,חדלה מלהתקיים, זאת אומרת שהוא נחתך לשניים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 20:08 |
|
| |
שלום איקה,
הרי כתוב, "ונכרתה הנפש''- ה"כרת" מתייחס לנפש בלבד. וגם השפה שהשתמשת בה היתה "נפשו" נכרתה חדלה להתקיים", שכמדומני הוא הפרוש לכרת שכתוב למעלה.
ומצד אחר איני מבין את דבריך על נפש שאינה מתקיימת בעוד הגוף החי מתקיים. מאין לך?
|
|
|
|
|